גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שאול אולמרט: "ההצלחה משקרת ומשכרת. חשבתי על כל הבחורות שלא רצו לצאת איתי"

לפני כשנתיים פרש שאול אולמרט מכס מנכ"ל פלייבאז ויצא למסע של חשבון נפש והתקרבות חזרה אל משפחתו, אחרי שחי במנותק ממנה במשך חמש שנים ● עכשיו הוא שוב מקים סטארט-אפ אבל נשבע שיעשה את זה אחרת: "אני מקווה שאפשר להצליח כסטארט-אפיסט גם בלי לשעבד את חייך" ● האזינו 

שאול אולמרט / צילום: מתן פורטנוי
שאול אולמרט / צילום: מתן פורטנוי

זה קרה בשלהי שנת 2018. יזם ההייטק שאול אולמרט הביא את "פלייבאז", החברה שייסד יחד עם תום פחיס, לגבהים חדשים. השיא התרחש שלוש שנים קודם לכן, כאשר פלייבאז - שהטמיעה תוכן ויראלי באתרי אינטרנט, כמו חידונים ושאלונים - גייסה הון בהיקף של עשרות מיליוני דולרים, אפילו מחברת דיסני. האתר היה בין ה-18 הכי פופולאריים בארה"ב וזכה להכי הרבה שיתופים בפייסבוק. לאורך הדרך היו גם משברים, אבל בנקודה הזו בזמן הם כבר היו די מאחוריו.

אולמרט היה בדיוק בבית שלו, פנטהאוז במנהטן. הוא הביט אל קו הרקיע של העיר ואז פתאום הטלפון שלו היבהב. הוא קיבל הודעה מהבית. בתקופה ההיא אולמרט גר בניו יורק, ואילו המשפחה גרה הרחק ממנו, בישראל. וכך זה היה כבר חמש שנים. "השעה הייתה אחת בלילה ופתאום קיבלתי הודעה לגבי משהו מהותי שקרה בחיים של הילדה שלי. זה משהו כל כך חשוב שקרה כל כך רחוק ממני. פתאום זה הכה בי שאני בכלל לא חלק מזה, שאני כבר לא מכיר את הילדים שלי. באותו הלילה הבנתי שאני עושה סוויץ' בראש ומשנה סדרי עדיפויות. בתוך כמה חודשים כבר הייתי חזרה בארץ ואחר כך עזבתי את הניהול של פלייבאז ופרשתי, הרבה לטובת הכתיבה".

את חוויותיו משמונה השנים שהיה מייסד ומנכ"ל של סטארט-אפ תירגם אולמרט לכדי ספר שיצא לאור בשנה שעברה:"מוכרי החלומות" (הוצאת "ידיעות אחרונות"). מדובר בספר עלילתי ששואב השראה מחייו של אולמרט, אך לא לגמרי אוטוביוגרפי. בפרק חדש של הפודקאסט "הצוללת של גלובס" מדבר אולמרט על "הצד האפל של ההצלחה". הוא מדבר על האירועים שהובילו לכתיבת הספר, על חשבון הנפש שערך עם עצמו וגם על הבעיה - לתפישתו - עם "אומת חדי הקרן".

"זה רגע שבו אתה מסתכל על עצמך שנייה מהצד ואומר: על מי אני עובד פה?"

על אחד מרגעי השיא שחווה עם פלייבאז - כשהופיע על שער המגזין הגרמני ביזנס פאנק בלבוש ספיידרמן - אומר אולמרט: "הרגע הזה (בזמן הצילומים למגזין) שבו אני צועד ברחובות מנהטן הקפואה לבוש בתלבושת של ספיידרמן, ועשרות אם לא מאות ילדים מתכנסים מסביב, זה גם רגע קצת מגוחך. זה רגע שבו אתה מסתכל על עצמך שנייה מהצד ואומר: על מי אני עובד פה? אני רוצה לשדר לעולם כמה גדול וחזק וחכם ומצליח אני? הרי אני לא מרגיש ככה. אני כמו כל בנאדם".

במידה מסוימת הרגשת ככה.
"אי אפשר להתכחש שזה מייצר איזה שיגעון גדלות. כשאני מדבר בביקורתיות על כך שהחברה דוחפת אותנו להישגיות והצלחה, זה כי במידה רבה הייתי קורבן של המגמה הזאת. גם אני רדפתי באובססיביות אחרי סמלי הסטטוס האלה וכשהגעתי אליהם התחוור לי הפער שבין הדימוי החיצוני בין רגעי הפוסטר האלה. מצלמים אותך לעיתון, אתה מופיע בטלוויזיה, אתה מרוויח הרבה כסף. אתה מפורסם. אבל יש פער גדול בין כל אלה לבין סוג של ריקנות. אתה אומר לעצמך: 'רגע זה לא באמת'. ייצרתי מוצר טוב. ניהלתי חברה והגעתי להצלחה.על הכיפאק. אבל מה בין זה לבין התהילה המוגזמת הזאת?"

מה עובר בראש ברגעים שבהם ההצלחה עולה לראש?
"זו מין הפרעה דו קוטבית. יש איזה שכרון. תחושה כזאת של התעלות. כי כל הזמן מפרגנים לך, מחפשים את קרבתך, מרימים לך. מספרים לך כמה אתה חכם ומצליח וגדול. ומיד אני חושב על כל הבחורות שלא רצו לצאת איתי בתיכון. על כל האנשים שקינאתי בהם לאורך החיים והאנשים שלא האמינו בי. מצד אחד, ישנם האנשים שהיו שותפים למסע שחווינו עם פלייבאז, והייתה שם אינטימיות נהדרת והיי גדול. ולצד זה לפעמים אתה פתאום מרגיש נורא נורא לבד".

בשלב הזה ידעת שאתה מכור לעבודה?
"בדרך כלל אתה לא יודע שאתה נמצא בתוך מלכודת, עד שאתה מנסה לצאת ורואה שאתה לכוד".

סיפרת בעבר שנכחת ממש בסיטואציות סוריאליסטיות בתקופה הזו של ההצלחה הגדולה.
"לוח הזמנים כל כך צפוף והזמן יקר. כולם רוצים להיפגש איתך. זה היה עד כדי כך קיצוני שפעם נקבעה לי פגישה עם מישהו שייסע איתי במונית בדרך לשדה התעופה, כדי לנצל את ה-20 דקות האלה של הנסיעה לשיחה. זו דיספרופורציה. יצא לי לגדול בבית עם עם איש עסוק שעשה משהו חשוב (ראש הממשלה לשעבר אהוד אולמרט, ה"ו)".

גיבור הספר שלך גדי חסון מפתח תלות בקוקאין כדי לתפקד ולאט לאט הוא מאבד את בוחן המציאות. מה מתוך החוויות האלה חווית גם בעצמך?
"סיפור חיי שונה מסיפור חייו של הגיבור בספר. לכל אורך התקופה הזו הייתי נשוי ואב לילדים; אז הייתה לי איזושהי מערכת תמיכה אישית מאוד חזקה. אבל במהות, כן. זה הסיפור שלי וגם של המון אנשים שאני רואה מסביבי. יש מי שנעזר בסמים, ויש מי שמאבד הרבה מהקשרים המשמעותיים בחייו. להיות תחת עינו הבוחנת של הציבור זו התמודדות קשה והרבה פעמים אנשים מגיעים אליה כשהם לא ערוכים".

גדי מתבקש לעזוב את כס המנכ"ל, הוא לא עוזב מרצונו.
"זה לא היה המקרה שלי".

"כולנו היינו קצת בשיכרון חושים.  אתה מאבד את הדברים שבאמת חשובים לך"

אחרי חמש שנים בניו יורק תפסת את עצמך והבנת שהגזמת בנתק שנוצר בינך לבין המשפחה, שהתגוררה כל הזמן הזה בישראל. איך יכול להיות שהאסימון לא נפל קודם?
"כולנו היינו קצת בשיכרון חושים. על מזבח ההצלחה הזאת ועל מזבח המרדף הזה אחרי תחושת הערך העצמי השיגעון גדלות הזה, אתה מאבד את הדברים שבאמת חשובים לך. את הקשר הרציף עם המשפחה".

מה החמצת בשנים האלה?
"המון דברים. לא באתי למסיבות בבית הספר. לא ידעתי מיהם המורים של הילדים ומיהם החברים שלהם ובאיזה חוגים הם. גם עכשיו, יש איזשהו חשש שלא משנה כמה אני אפצה על הזמן שלא הייתי, תמיד תישאר אצלם איזושהי צלקת. קיים גם החשש שהילדים יזכרו לי את זה ובאיזשהו מקום זה יפגע בהם. זה יפגע בתפיסה שלהם של מה זה הורות או מה זה משפחה. באמון שהם רוחשים כלפי האחרים המשמעותיים בחייהם. ביום יום אני הרבה פעמים מצטער על זה. הרבה פעמים אומר לעצמי שהחופש שנתתי לעצמי ללכת 'אול-אין', ללכת עד הסוף על עבודה לעומת משפחה, היה מוגזם".

כילד כעסת על אביך, ראש הממשלה לשעבר אהוד אולמרט על כך שהיה אב נעדר, ובסוף לא רק ששיחזרת את אותו הדפוס אלא גם עשית את זה יותר קיצוני ממנו.
"בתוך חשבון הנפש שלי אני שואל את עצמי איך הסביבה שבה גדלתי ייצרה את התנאים לאנומליה הזאת. ההיעדרות של אבא שלי היא דבר שהיה לי קשה אתו, כי הייתה לו קריירה שהוא היה מאוד מחויב ומסור אליה והיא תמיד הייתה במקום הראשון. לגדול עם אבא כל כך רב עוצמה שכולם תמיד מזהים אותך איתו מייצרת ציפייה ממך שגם אתה תעשה דברים גדולים. אני חייב גם להשיג הצלחה פנומנלית כדי שיהיה לי ערך עצמי".

עמדת בצילו?
"כן, במידה רבה. אני מנסה להיות מודע לזה גם עכשיו ולא לייצר מול הילדים שלי דמות שכל כך קשה לנצח אותה".

"בדיעבד אני אומר: 'קצת עפנו על עצמנו'. איבדנו את את חוש הטעם"

השמועה מספרת שסצנת ההון סיכון שופעת סמים ואלכוהול. זה אכן המצב? זה מה שראית סביבך?
"כן, אני גם מודה שבאיזושהי מידה הייתי חלק מהאקסטרווגנזה הזו. גם בפלייבאז עשינו מסיבות ודברים שאולי בדיעבד אני אומר: 'קצת עפנו על עצמנו'. איבדנו את את חוש הטעם. אני מרגיש מאוד מנוכר לשלטי החוצות שחברות הטק מפזרות היום באיילון כדי לעודד אנשים לעבוד אצלן. יש הגזמה נורא פרועה בעושר הזה. זו דיספרופורציה. יש אנשים שהקדישו את חייהם לעבודות משמעותיות, אחיות בבתי חולים ומורים. אנשים שהם אבני היסוד של החברה שלנו. זה בסדר שחלקם מרוויחים פחות, אבל כמה פחות?"

אתה מתריע בחודשים האחרונים מהתהוות של בועת טק.
"אנחנו נמצאים בנקודה בזמן שבה השווי המצרפי של החברות שהונפקו בבורסה בשנה האחרונה, בתוכן הרבה חברות ישראליות, צנח בצורה משמעותית. אלה חברות שמחקו מיליארדי דולרים של שווי כל אחת. אז כנראה שלא רק אני ראיתי בועה אלא גם הרבה אנשים אחרים".

עשית עם עצמך חשבון נפש ובכל זאת חזרת ליזמות. באחרונה הקמת חברה בשם פיגי, יחד עם אילן ליבוביץ'. מדובר באפליקציית מובייל שאמורה להיות מעבד התמלילים של המאה ה-21. ובקיצור, ממש לא וורד ואקסל. זו יזמות סדרתית?
"אני מרגיש שמצאתי שביל זהב שבו אני גם עוסק ביזמות, גם עוסק ביצירה וגם מקדיש זמן למשפחה. אני מנסה למצוא את האיזונים הנכונים ואני מקווה שאפשר להצליח כסטארט-אפיסט גם אם אתה לא משעבד את חייך לזה, אלא בצורה יותר רגועה ומחושבת".

עוד כתבות

מתחם תעש השלום / צילום: טלי בוגדנובסקי

המכרז במתחם תעש בת"א: כמה תעלה דירה באזור המבוקש?

מכירת הקרקע ל-528 דירות במתחם תעש השלום הוכיחה שיש ביקוש גבוה לקרקעות אטרקטיביות, אך המחישה עד כמה הענף רחוק משיאי עבר ● ודאי כשבצד הסיכון יש גם זיהום שטרם טופל

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה ננעלה בעליות; מדד הבנקים ירד ב-1.2%, טבע זינקה ב-13%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.6% ● השקל מתחזק מול המטבעות הזרים על רקע המגעים בעסקת החטופים ● אנבידיה נסחרה בירידות, לאחר שהמיליארדר סטנלט דרוקנמילר חתך את השקעתו במניה ● אפל השיקה דגמי טאבלט חדשים ● בבלקרוק ממליצים להישאר בשוק המניות במאי

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

"היום הגדול ביותר לאייפד": אפל חושפת דגמי טאבלט חדשים וממשיכה להתעלם מה-AI

אפל השיקה את דגמי האייפד הראשונים מאז אוקטובר 2022 ● החברה הודיעה כי היא תכניס את המעבד החזק ביותר שלה עד כה, M4, לאייפדים החדשים ● ומה עם בינה מלאכותית? בינתיים זה לא בלקסיקון

בכירי XTEND / צילום: כדיה לוי

הרחפנים הוכיחו את עצמם במלחמה: עכשיו החברה מגייסת 150 מיליון שקל

יצרנית רחפני התקיפה והמודיעין הישראלית אקסטנד מגייסת מיליונים בסבב גיוס שלישי (סבב B), זאת לאחר שהרחפנים שפיתחה הוכיחו את יכולתם במסגרת לוחמה בשטח עירוני סבוך בקרב יחידות צה"ל במלחמת "חרבות ברזל" ● בין המשקיעים החדשים - כלל-טק, קרן השקעות הטכנולוגיה של לן בלווטניק

רחוב הרצל, תל אביב / צילום: רועי חבני

מנורה מבטחים מלווה 260 מיליון שקל לבניינים שמשכנים את מפוני קיבוץ רעים

חברת הביטוח העמידה אשראי לשני מגדלים בפרויקט "תאודור" בדרום תל אביב של יובלים ורן בלינקיס ● הבניינים בפרויקט כוללים דירות שמיועדות ברובן להשכרה לטווח ארוך ● את העסקה הובילה אקטיב חיתום של עומרי לוי

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

ארה"ב מונעת יצוא שבבים לוואווי הסינית, ואינטל לא תעמוד בתחזיות האופטימיות

ארה"ב מנסה לחסום ייצוא של טכנולוגיה אמריקאית לסין כדי שהסינים לא יעתיקו את הטכנולוגיה ● אינטל צופה שהתוצאות שלה יהיו "מתחת לנקודת האמצע" של התחזית אבל מצהירה: "נציית לכל החוקים והתקנות במדינות שבהן אנו עושים עסקים" ● המניה יורדת ב-2.5%

רוברט אנטוקול ותומר וינגרטן / צילום: אוהד רומנו, יח''צ

כמה עולה האבטחה למנכ"לים ישראלים בארה"ב?

חברת הסייבר סנטינל וואן מימנה אשתקד שירותי אבטחה למנכ"ל תומר וינגרטן ומשפחתו בכ־225 אלף דולר, גם בשל "הסכסוכים במזרח התיכון" ● בפלייטיקה עמדה עלות אבטחת המנכ"ל על מעל מיליון דולר, כולל החזקת מטוס פרטי ● וכמה משלמות ענקיות וול סטריט

מה צפוי לשקל? / אילוסטרציה: Shutterstock

הדולר יגיע ל-3.5 שקלים? מה קורה בשוק המט"ח

לראשונה מאז תחילת אפריל, השקל מתחזק בחדות מול המטבעות הזרים ויורד מתחת לרף ה-3.7 שקלים לדולר ● מדובר בשינוי מגמה חד לעומת התקופה האחרונה בהמשך להתפתחויות הבטיחוניות ● מה עומד מאחורי שינוי המגמה?

טנק ישראלי בצד העזתי של מעבר רפיח / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן לשעבר מסביר: למה חמאס מפחד מכניסה ישראלית לרפיח

אלוף (מיל') אהרן זאבי-פרקש סבור כי עיקר הלחימה נגד חמאס הסתיימה: "השמדת שלושה-ארבעה גדודים ברפיח לא תשנה" ● בשיחה עם גלובס הוא אומר שיש לדאוג שארגון הטרור לא יתחמש שוב: "רק אז נוכל לומר שהמלחמה שיפרה את המצב" ● וגם: מה דעתו על סערת המינויים בצה"ל

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה מעורבת בוול סטריט; טבע זינקה ב-13%, שופיפיי התרסקה ב-18%, אובר ב-6%

הדאו ג'ונס עלה ב-0.6% ורשם את רצף העליות הארוך ביותר השנה, שישה ימים ● שיא של שש שנים ברכישות העצמיות של מניות ● ניו יורק טיימס: הרווח זינק ב-81%, נוספו 210 אלף מנויים ● מלחמת השבבים: הממשל האמריקאי חוסם את יצוא השבבים של אינטל וקוואלקום ● חקירה בארה"ב: האם טסלה הטעתה את המשקיעים? ● רדיט וליפט עלו לאחר שעקפו את ציפיות האנליסטים

אנדראה אורקל, מנכל בנק יוניקרדיט האיטלקי / צילום: Reuters, Massimo Di Vita

במשך שנים משקיעים נכוו ממניות הבנקים האירופיים. עכשיו הן ממש לוהטות

לאחר שנים של שפל, הבנקים באירופה מתחילים להציג ביצועים משופרים, הודות לניקוי מאזנים וצמצום עלויות, לצד רווח מוגדל ממתן הלוואות ● מניות הענף דוגמת UniCredit מזנקות גם בציפייה לחלוקות דיבידנדים בעד כ-130 מיליארד דולר, ועוקפות את מקבילותיהן מארה"ב

צילום: איל יצהר, איורים: גיל ג'יבלי, עיבוד תמונה: טלי בוגדנובסקי,

דב קוטלר נפרד מהפועלים: רווחי השיא, התחרות הצמודה עם לאומי והיורשים האפשריים

בתום כהונה של חמש שנים, מנכ"ל הפועלים הודיע במפתיע על פרישה ● דב קוטלר הצעיד את הבנק לשווי של כמעט 50 מיליארד שקל וכך הצליח להדביק את הפער מול לאומי, הוביל את ההיפרדות מישראכרט וסגר את פרשת הסיוע בהעלמות המס בארה"ב ● העזיבה שלו מצטרפת לגל גדול של שינויים במערכת הבנקאית

בנימין נתניהו, דונלד טראמפ ואסמאעיל הנייה / צילומים: צילומים: רויטרס, AP, Evan Vucci ,Mahmoud Hefnawy, מארק ישראל סלם (ג'רוזלם פוסט), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

תרחיש האימים: דונלד טראמפ מזמין את אסמאעיל הנייה לקמפ דייוויד

זה מה שנשיא ארה"ב לשעבר, וכנראה גם לעתיד, כמעט עשה בספטמבר 2019 עם הטליבאן של אפגניסטן, ההזמנה בוטלה ברגע האחרון ממש ● טראמפ אינו האמריקאי היחיד המחפש "עסקה" ● האמונה בפרגמטיות של אנשים לא–פרגמטיים היא חלק רב–שנים של הדיפלומטיה האמריקאית

רון חולדאי, ראש עיריית תל אביב - יפו / צילום: איל יצהר

חניונים יתייקרו, אירועים יבוטלו: עיריית ת״א נקלעה לבור תקציבי ומתכננת קיצוץ ענק

החניונים העירוניים יתייקרו, סבסוד הצהרונים יצומצם ואירועי תרבות יבוטלו ● עיריית תל אביב נערכת לקיצוץ התקציבי הגדול ביותר שלה בשנים האחרונות ● הסיבות: ההתייקרויות במשק, הוצאות המלחמה ופסיקות בית המשפט בשנה שעברה באשר להיטלי השבחה ● האם רשויות אחרות ילכו בעקבותיה? ● עיריית ת"א: "הצמצום הוא בגדר נקיטת צעדי־מנע אחראיים"

מל''ט מסוג הרמס 900 / צילום: אלביט מערכות

החברה הישראלית שתספק שמונה מלט"ים לצי הגרמני

במסגרת העסקה יסופקו שמונה מל"טים מדגם הרמס 900 של אלביט לצי הגרמני ● בחברה הגרמנית מעריכים כי הפרויקט המשותף יושק בסלון האווירי בברלין ביוני

שופטת בית המשפט העליון יעל וילנר. קיבלה את ערעור חברת הביטוח / צילום: שלומי יוסף (עיבוד תמונה)

פסק דין תקדימי של העליון מצמצם את הגדרת הידועים בציבור

בית המשפט העליון דן בשאלה מתי זוג ייחשב לידוע בציבור לצורך זכאות לתשלום פיצוי בעקבות מוות בתאונה ● השופטים: הכוונה להינשא אינה מהווה אינדיקציה לרצון הזוג להחיל זכויות לפני הנישואים

חיילי צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

קיבוץ ניר יצחק הודיע על מותו של החטוף ליאור רודאיף

נתניהו: "הצעת חמאס רחוקה מאוד מהדרישות ההכרחיות של ישראל" • גורמים רשמיים בארה"ב: בהצעה שחמאס הסכים לה יש שינויי ניסוח מינוריים בלבד ביחס להצעה של ישראל • המשלחת הישראלית הגיעה לקהיר • דיווח: "הפלישה לרפיח תואמה עם ארה"ב. המטרה - מתן תמונת ניצחון שניתן יהיה לשווק לבן גביר וסמוטריץ'" • עדכונים שוטפים

אסף רפפורט, מנכ''ל ומייסד שותף Wiz / צילום: עומר הכהן

וויז מציגה את הגיוס הגדול של חברה ישראלית אי פעם

חברת הסייבר בניהולו של אסף רפפורט מציגה קצב צמיחה מסחרר ושורת צעדים שאפתניים ● ארבע שנים בלבד אחרי הקמתה, הכריזה וויז על גיוס של מיליארד דולר ● בין המשקיעים: הקרן האמריקאית הגדולה אנדריסן הורוביץ ● בשוק תוהים: עד לאן היא יכולה לצמוח?

140 מיליארד שקל, מדד מניות אחד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

האם טרנד ההשקעה שסוחף את הישראלים מסוכן, ולמה יש מי שחושב ש"זו קטסטרופה"

מסלולים עוקבי S&P 500 הולכים וצומחים בקצב מסחרר. בכל מוצרי החיסכון וההשקעה בישראל, לטווחים ארוכים בינוניים וקצרים, מוצעים מסלולים שעוקבים אחר מדד הדגל האמריקאי ● בינתיים המדד הניב בעיקר תשואות חיוביות, אבל המומחים מזהירים שיש גם סכנות בתופעה, הן לחוסכים והן למשק הישראלי

חצי שעה של השראה. ערן גפן בשיחה עם ינון קוסטיקה / צילום: עומר הכהן, מנחם רייס

מייסד Wiz שגייסה אתמול מיליארד דולר מגלה את הסוד

וויז  עשתה אתמול היסטוריה כשהשלימה את גיוס ההון הגדול ביותר שביצעה חברה ישראלית מעולם - גיוס של מיליארד דולר לפי שווי של 12 מיליארד דולר, לכן אנחנו מקפיצים מחדש את הכתבה, שמתארת את דרכה להצלחה ● ינון קוסטיקה, שותף-מייסד ב-Wiz, בשיחה עם ערן גפן על הדרך שלו ושל שותפיו, שהתחילה על האוטובוס בדרך לבקו"ם, הרגע שבו הבינו איך הם הופכים את השוק והטריק שמאפשר להם לעבוד בצוות ● חצי שעה שלה השראה