גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מיליון שקל בחודש כדי להרוויח: האתגר העכשווי של המסעדות בישראל

שוק ההסעדה בישראל נאמד טרום הקורונה בכ-27 מיליארד שקל בשנה, אך בשנתיים האחרונות ירדו ההכנסות ב-30%-25% ● בחינת המפה הקולינרית מראה כי בעתיד ייפתחו בעיקר מסעדות קטנות ודוכני מזון עם משלוחים, ובכל מקרה, שיעורי הרווחיות המוכרים לא יחזרו

מסעדת טאיזו. הסגמנט היקר ביותר בענף  פגיע ומסוכן / צילום: תמר מצפי
מסעדת טאיזו. הסגמנט היקר ביותר בענף פגיע ומסוכן / צילום: תמר מצפי

לאן צועד ענף הקמעונאות והשיווק? מהן המגמות החדשות שיאפיינו אותו, ואילו מגמות ייכחדו? מיהם השחקנים שישרדו את קצב השינויים המהיר? מדור שבועי חדש ינתח את המצב בענף ואת העתיד שמצפה לו. לפניות ותגובות: tamir@c-bs.co.il   

שוק ההסעדה בישראל נמצא תחת צונאמי, אחרי שאיבד 30%-25% מהיקף ההכנסות הפוטנציאלי שלו. הישראלים עברו שינוי תרבותי מהותי בתחום הקולינרי - נתח הולך וגדל של המכירות עבר מישיבה במסעדות ובבתי קפה לישיבה בבית, כשהאוכל מגיע במשלוחים לסוגיהם. מצב זה מצריך מהמסעדות לתפעל מערך משלוחים רווחי עם פחות כוח-אדם בכלל, ושעלותו התייקרה בפרט.

הדבר מתאפשר באמצעות העלאות מחירים ושינוי מיצוב המסעדות, כך שהן הופכות לקטנות יותר ועובדות בעיקר במשלוחים. גם המסעדות ובתי הקפה הוותיקים נדרשים היום להעלות את מחזוריהם בשיעורים גבוהים, במטרה להשיג רווחיות שקטנה ומגיעה ללא יותר מ-15%.

לפי דיווחי בנק ישראל, ההוצאות על הסעדה בכרטיסי האשראי עולות ויורדות בגלי הקורונה - הן קטנו ב-60% בגל הראשון, בגל השני נרשמה ירידה של כ-40%, בגל השלישי של כ-30%, בגל הרביעי לא השתנה היקף המכירות, ולפניו המכירות אף עלו בכ-40% ביחס לתקופת טרום הקורונה. כעת, בגל החמישי, נרשם גידול של קרוב ל-20% בהוצאות על מסעדות ביחס לנתונים שדווחו בינואר 2019.

כאן נציג את תמונת השוק, ונענה על כמה שאלות: מהם הגורמים לגלי הצונמי הללו, כיצד הם משפיעים ומושפעים על ומהתנהגות הלקוחות, מה קרה למחירים ואיזה שינויים חלים ויחולו בסוגי המסעדות ובדרכי פעולתן.

מוציאים יותר על שליחויות

גודל שוק ההסעדה השנתי בישראל בימים "רגילים" נאמד בכ-27 מיליארד שקל (לא כולל מע"מ). החלוקה היא כזו: התרומה שמחוללים משקי הבית נאמדת ב-18.7 מיליארד שקל, המועסקים כ-4.6 מיליארד שקל ותיירי חוץ כ-3.7 מיליארד שקל. כיום מוערך כי הפדיונות השנתיים של כלל עסקי ההסעדה קטנו ב-30%-25%. כאמור, לפי נתוני בנק ישראל, ובהתייחס לנתוני כרטיסי האשראי בלבד (ללא כסף מזומן והון שחור), היקף המכירות גדל בגל החמישי של הקורונה. השיא היה בדצמבר 2021, שבו הן עלו כמעט בכ-30%.

 

ומה השתנה, משתנה וישתנה בשוק ההסעדה, הן מצד הלקוחות והן מצד בעלי המסעדות? המגמה הבולטת ביותר היא "שיבשלו לנו, ושלא נבשל לעצמנו". כלומר, נתח ההוצאה על מוצרי הסעדה מסך הוצאת משקי הבית לתצרוכת גדל ויגדל. בארה"ב, שיעור ההוצאה כיום עומד על כ-6%. בישראל מדובר בכ-5.3%, והיא נמצאת במקום ה-26 בקרב מדינות ה-OECD.

המגמה השנייה: חברות השליחויות נכנסו כ"שותף חדש" לבעלי המסעדות - שותף שגובה 30%-20% מהיקף ההכנסות של המסעדות ממשלוחים, ומקטין את רווחיותן באם הוצאה זו אינה מועמסת על הלקוחות.

בארה"ב, נתח המכירות ממשלוחים באונליין באמצעות חברות השליחויות (כמו Door Dash או Wolt) הכפיל את עצמו תוך חמש שנים. כעת, בשנת 2022, מדובר ביחס של שלישי הזמנות ישירות מהאתר או מהאפליקציה של המסעדה, לעומת שני שלישים של הזמנות דרך חברות השליחויות.

נזכיר כי הזמנת משלוח הביתה הינה "פינוק" של הלקוח, הנדרש בתשלום. הדבר דומה לתשלום נוסף על שירותים שונים במטוס, כמו מזוודה, אוכל, כיסא במיקום מיטבי, מרווח לרגליים וכדומה. הלקוח תמיד יכול לבוא לסעוד במסעדה, אך נציין כי ארוחה ממוצעת במסעדה היא יקרה עד פי שניים ממחיר ארוחה שהוזמנה במשלוח הביתה.

מגמה שלישית, פחות מסעדות שורדות - לפי איגוד המסעדות, בשנת 2020 נסגרו כ-4,000 מסעדות בעקבות משבר הקורונה, כלומר כרבע מהמסעדות בארץ. בפועל, בתוך עשור מתחלפות או נסגרות כמעט 100% מהמסעדות בישראל. לפי נתוני הלמ"ס, מכלל העסקים בישראל ולאחר חמש שנים "שרדו" 54% עסקים בלבד. בתחום שירותי האירוח והאוכל - לאחר חמש שנים "שרדו" 35% בלבד. משמע, זהו ענף פגיע ומסוכן ביותר.

ולסיכום, גם ענף זה סבל מהעלייה במחירי חומרי הגלם, החשמל, המים, הארנונה העסקית וכוח-האדם. כך, למשל, מנהלי מסעדות מבקשים שכר של 15 אלף שקל נטו לחודש, ושוטפי כלים מבקשים גם 700-800 שקל נטו למשמרת. הישראלים אינם ממהרים לעבוד בשירותי ההסעדה, וגם ההקלות שניתנו למסעדנים על העובדים הזרים כבר אינן רלוונטיות, כי שיעורם של עובדים אלה במסעדות שולי בלבד. ביחד עם הרגולציה לסוגיה, לבעלי המסעדות לא נותרה ברירה אלא להעלות את מחירי המנות ב-20%-10%.

עידן הפאסט קז'ואל

כל המגמות שהצגנו כאן מייצגות את השינויים בסוגי ורמת מיצוב המסעדות, לפי ארבעה סגמנטים:

Fast Food - מסעדות מזון מהיר באיכות נמוכה, וברמת מחיר תואמת ונמוכה. לדוגמה: מקדונלד'ס, פיצה האט וכדומה.

Fast Casual - מסעדות בשירות עצמי או מלא, באיכות טובה יותר, מעוצבות (מיצוב, רמת אוכל, נראות) ובעלות מחירים סבירים. לדוגמה, גומבה וזוזוברה.

Casual Dining - מסעדות באיכות ורמת מחירים גבוהה, ובשירות מלא. לדוגמה, דליקטסן ויודל'ה.

Proper Dining - מסעדות גורמה איכותיות ובמחירים יקרים. לדוגמה, שילה וטאיזו.

הסגמנט המנצח הוא ה-Fast Casual, עם נתח של 53%. ההערכה היא כי סגמנט זה יתחזק בעתיד, בזכות יכולתו הגבוהה לאפשר למסעדנים להרוויח כסף במסעדות קטנות יותר, המושקעות הרבה פחות.

במעט מסעדות ישקיעו 3-4 מיליון שקל ויותר כמו בעבר, אך ייפתחו בעיקר מסעדות קטנות, דוכני מזון המבוססים בעיקר על איסוף המוצרים באופן עצמאי ו/או במשלוחים. עסקים אלו יחייבו מעט כוח-אדם לשירות ואירוח, ומסעדות מזון בריא ואיכותי יספקו ואליו פור מאני, וימכרו מנות "קטנות" במחירים של 49, 59 ו-69 שקל למנה בלבד.

מי רוצה לפתוח מסעדה

בתקופת הקורונה חל שינוי תרבותי אצל הלקוחות, שמחייב את המסעדנים גם בהפעלת מסעדות קטנות עם משלוחים. הלקוחות ש"מתפנקים" יידרשו להמשיך לשלם על המשלוח לביתם, שבניהול מיטבי יכול לאפשר רווחיות למסעדנים.

המסעדות ובתי הקפה הוותיקים, שיבקשו לשמר כמעט את רמת רווחיותם הישנה, נדרשים להגדיל את המחזורים מ-300 אלף שקל בחודש לבית קפה ל-500 אלף שקל ויותר, ומסעדה עם ישיבה תחייב יצירת מחזורים חודשיים של מיליון שקל, וגם הרבה יותר. לכולם ברור ששיעורי הרווחיות של 20%-15% שמסעדנים ייצרו בעבר - לא יתאפשרו יותר.

נותרנו עם השאלות - מי יבחר לפתוח מסעדה חדשה בתנאים הללו, מאיזה סוג, מה הוא יבשל לנו ובאיזה מחיר?

 הכותב הוא מנכ"ל חברת הייעוץ הכלכלי־שיווקי צ'מנסקי בן שחר ושות' 

עוד כתבות

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר, היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן ישלם 370 אלף שקל פיצוי על איחור במסירה בפרויקט תמ"א 38

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר הנוגע לאיחור במסירה חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת אחזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?