גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אחרי אל על: האם המדינה עלולה להלאים את NSO?

החובות בהיקף של 500 מיליון דולר, הסכסוך מול בעלת השליטה קרן BRG, ניהול מו"מ למכירת החברה ללא אישור של הדירקטוריון והעובדה כי NSO מחזיקה בנכסים מודיעיניים חזקים - מכניסים את NSO לאזור הסיכון שבו היועמ"שית החדשה עוד עלולה למנות לו נאמן

קבוצת NSO / צילום: Shutterstock
קבוצת NSO / צילום: Shutterstock

לאחר בקשת חברת הרחפנים של NSO, קונווקסום, להיפרד מחברת האם על רקע חובות וכניסת חברת הסייבר ההתקפי לרשימה השחורה של משרד המסחר האמריקאי, הגיש נאמן החברה, עו"ד אורי גאון, את המלצותיו לבית המשפט המחוזי בתל אביב ביום רביעי.
לבקשתו, קונווקסום תישאר תחת ניהול נאמן עד סוף יוני, ובמקביל היא מנסה להגיע להסכם עם קרן בי אר ג'י (BRG), בעלת השליטה בחברה, על הזרמה של 9.5 מיליון שקל.

 

הבשורה הרעה להנהלת NSO מסתתרת בהמלצת הנאמן לאתר לקונווקסום רוכש, על מנת לממש, לדבריו, את הפוטנציאל הגלום בה. חברת הסייבר ההתקפי מנהלת משא-ומתן למכירתה לקרן אינטגריטי, וכחלק מהעסקה היא כורכת את קונווקסום ושאר חברות הבת.

חוב של 500 מיליון דולר

הגילויים האחרונים סביב NSO, בהם החובות בהיקף 500 מיליון דולר, הסכסוך מול בעלת השליטה קרן BRG, ניהול משא-ומתן למכירת החברה לחברה זרה ללא אישור של הדירקטוריון, והעובדה כי NSO מחזיקה בנכסים מודיעיניים חזקים, מידע על כ־100 רשויות בטחון ברחבי העולם, כולל בישראל, והיותה אבן משמעותית בתוכנית החוץ של ישראל בתקופת ממשלת נתניהו - מעלה את השאלה האם לא הגיע הזמן למנות לחברה כולה נאמן? כפי שעשתה המדינה מסיבות כלכליות באל על, כך יכולה היועצת המשפטית לממשלה למנות נאמן לחברה פרטית על פי חוק חדלות פירעון.

NSO מתמודדת, כאמור, עם חוב בהיקף 500 מיליון דולר, בנוסף לחוב על פעילות חברת הבת קונווקסום, וכן מצב נתון שמקשה על פעילותה - הכנסתה לרשימה השחורה של משרד המסחר האמריקאי. ככל הידוע, יש לחברה לפחות 350 מיליון דולר בחוב שאותו היא נדרשת לשלם עד 2025. אז, האם NSO היא חדלת פירעון? פרקליט NSO רן שפרינצק הודה כי החברה אמנם אינה חדלת פירעון אך אמר כי "יש מצב מורכב שיכול אולי להביא (את קונווקסום- א"ג) לחדלות פירעון...". על כל קבוצת NSO אמר כי "אין ספק שכל הקבוצה נמצאת בקושי, אבל עכשיו מנסים לחבל בנסיון להבריא את הקבוצה".

NSO איננה מהווה מקשה אחת במובנים רבים. ראשית, היא מהווה שם קוד לסבך של 76 חברות המאוגדות בלוקסמבורג, קפריסין, ארה"ב, הונג קונג וישראל עם מבנה בעלויות מסובך. שנית, עיקר השליטה על חברות אלה מתחלק בין קבוצת הנהלת NSO, בראשות שלו חוליו (30%), לבין הקרן האמריקאית שהשתלטה על החברה - Berkeley Research Group (BRG). זו מתוארת כקרן השקעות, אך למעשה היא חברת ייעוץ המתמחה בעולמות המשפט. לא מן הנמנע שהיא נבחרה להחליף את נובלפינה המתפרקת כדי לעשות סדר ב־NSO לקראת מכירה.

מאז החלה לפעול בתחילת השנה, השתלטה BRG על הדירקטוריונים של החברות הכלולות ב־NSO, בכלל זה פעילות פגסוס ופעילות הרחפנים בחברת קונווקסום. בה בעת, היא מאלצת את חוליו ואנשיו לבצע פעולות שונות, כמו מינוי הנאמן על קונווקסום ועוד כמה נכסים שהופרדו מ־NSO.

לפני שלושה שבועות עתרו קונווקסום וקרן BRG נגד הנהלת NSO, בבקשה להפריד ממנה את פעילות הרחפנים. מפרוטוקולי המשפט עולה כי BRG הסתכסכה עם הנהלת NSO על רקע החובות לחברות הבנות, והמאמצים שהיא מנהלת למכירת קבוצת החברות ולכיסוי חובותיה. לטענת BRG, הליך המכירה נעשה ללא התייעצות ובניגוד לדעתה.

מנגד, טוענים ב־NSO כי ברצונם להוביל למהלכים שיביאו להסרתם מהרשימה השחורה.
הסכסוך בין בעלי המניות מתבטא בעובדה ששני הצדדים מסתירים מידע פיננסי זה מזה. למשל, למרות שליטה בדירקטוריון קונווקסום, BRG לא קיבלה את הדיווחים הפיננסיים על פעילות חברת הרחפנים עד מינוי הנאמן. בנוסף, BRG ביקשה מ־NSO לחדול מהליך המכירה כפי שהוא מתקיים, באמצעות תיווכו של בנק ההשקעות מואליס.

זהותם של הנושים לא נחשפה - והיא מהווה תעלומה. החלק הארי של חובות החברה מצויים בחברה בלוקסמבורג בשם Northpole Newco, שדירוגה הורד בחודש נובמבר לסטטוס נמוך (Caa2). לטענת עורכי הדין של קרן BRG והחברות הבנות של NSO, ייתכן כי החברה מתואמת עם נושיה בנושא המכירה לחברת ההשקעות האמריקאית אינטגריטי.

באמצעות משרדי עורכי דין שונים ביקשו הנושים מ־BRG להקל על מצבה של NSO ולאפשר לה לשכור את בנק ההשקעות מואליס לשם מכירתה, לחדול ממינוי נאמן לקונווקסום, ולאפשר לה למכור ליותר מדינות. על פי מסמך כוונות הרכישה של אינטגריטי, מספר לקוחות NSO ירד מ־100 בשנים 2019-2018 לפחות מ־40 כיום.

ההצעה הגדולה מארה"ב

לפי פרוטוקולי בית המשפט, ההצעה הקונרקרטית ביותר למכירת NSO הגיעה מאינטגריטי, שהסכימה להזרים 300 מיליון דולר ולבנות מנגנון להחזר חובות בהיקף של 460 מיליון דולר עד שנת 2029 שיגיע מרווחי NSO. מיהי קרן אינטגריטי? על פי רשת לינקדאין מדובר בחברה בת שלושה עובדים ממחוז אורנג', כשבראשה עומד פט וילנקינסון, טייס מסוקים לשעבר בצבא ארה"ב בעל רקע בתפקידים בכירים בחברות הייטק ובהשקעות. לקרן גם שותף ישראלי - מומחה הסייבר הישראלי אלעד יורן, לשעבר סגן נשיא בכיר בענקית אבטחת המידע סימנטק.

בשלב זה לא ניתן לקבוע כי מכירת NSO לחברה של יוצאי צבא אמריקאים וישראלים מהווה סכנה ביטחונית, אך מחובתה של המדינה לוודא שעם החברה הישראלית לא נמכרים גם סודות מדינה. בידי NSO עשוי להימצא מידע רגיש, כחברה ששירתה בשיאה 100 רשויות ביטחון בעולם, בכלל זה גם משטרת ישראל. על פי ניו יורק טיימס, החברה הייתה מעורבת בקידום מדיניות החוץ של ישראל מול ערב הסעודית, כאשר נתניהו לחץ על משרד הביטחון ועל NSO לחזור לפעילות במדינה.

יש לציין כי כחלק מהמאמצים לחשיפת פרוטוקולי הדיון על מינוי נאמן לחברות הבנות של NSO סברו בפרקליטות מחוז תל אביב כי אין צורך בדיון בדלתיים סגורות או בצו איסור פרסום מטעמי חשש לפגיעה בביטחון המדינה.

פגסוס בחזית הטכנולוגיה

אין במהלך מינוי נאמן או הלאמה כוונה לשפוך את התינוק עם המים. הטכנולוגיה של NSO היא כאן כדי להישאר; אם היא לא תהיה בידיים ישראליות - היא עלול ליפול כפרי בשל לידיהן של חברות אחרות, בעלות אינטרסים זרים. NSO היא מובילת שוק ותוכנת הרוגלה פגסוס נחשבת לסוס הטרויאני הטוב ביותר בשוק הרוגלות המודיעיניות. היא מאפשרת התקנה ללא מגע וללא מעורבות של המשתמש על גבי כל טלפון חכם. אותם אלה שקוראים לסגירת פגסוס שוכחים כי טכנולוגיות סייבר לא נעלמות, הן רק מחליפות ידיים. חלוצת הסייבר ההתקפי, האקינג טים האיטלקית, הפסיקה את פעילותה - אך הטכנולוגיה שלה הודלפה לרשת הדארקנט.

גם בישראל ובקפריסין פיתחו טכנולוגיות דומות שעשויות לפרוח. לפי רויטרס, קוואדרים הישראלית (Quadream), הפועלת מתחת לרדאר, הגיעה להישגים דומים עם תוכנת סוס טרויאני בשם ריין (Reign) שהצליחה להדביק מכשירי אייפון חדשים - גם ללא לחיצה על לינק או כל מעורבות של המשתמש. לפיכך, פגסוס חייבת להמשיך להתקיים, אך על המדינה לוודא שהיא נמכרת ללקוח שיכול להבטיח את מה שמשרד הביטחון מאלץ אותו כבר כיום לעשות: לשמש אך ורק למרדף אחר גורמי טרור או אחר פושעים כבדים. כלומר, אלה המתכוונים לבצע פשע שדינו מעל חמש שנות מאסר.

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מחקרים מגלים: המאבק בדמנציה מתחיל בשנות ה-40 שלכם

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים עם תהליך ההזדקנות ● "המאמצים להתמקד בדמנציה בקרב אנשים מבוגרים כשלו במידה רבה", אומר פרופסור לפסיכולוגיה ומדעי המוח מאוניברסיטת דיוק, ומוסיף כי בשל כך המדענים מחפשים רמזים במוח בשלבי חיים מוקדמים יותר

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

אילוסטרציה: Shutterstock

גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו על ידי המוכרים, או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

״אינתיפאדה עולמית״ מתפשטת בקמפוסים של ארה״ב אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

הנוף הנשקף מהררית / צילום: ליבי לוי

נסעתם לגליל בחג? אתם חייבים לעצור ביישוב הזה לחוויה תאילנדית אמיתית

קפה שהוא גם גלריה, מופע מוזיקלי של ערפול חושים, מעדנייה משובחת ושופינג ברוח האנתרופוסופיה ● ביקור ביישוב הררית, שמרגיש כמו יקום מקביל