גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עידן הפוסט קורונה בכדורגל: משאילים שחקנים וחותמים עם חברות הימורים

אובדן ההכנסות של קבוצות הכדורגל האירופאי בשנתיים האחרונות מסתכם בכ-7 מיליארד אירו ● במבט אל השנים הבאות, ההפסדים מניעים שינויים בהתנהלות של המועדונים ● מה אפשר ללמוד מתקופת הקורונה, מי יצא ממנה טוב יחסית, ועד כמה המשבר הזה עומד ללוות את הקבוצות?

קהל במשחק כדורגל במילאנו שומרים על ריחוק חברתי באוגוסט האחרון / צילום: Associated Press, Antonio Calanni
קהל במשחק כדורגל במילאנו שומרים על ריחוק חברתי באוגוסט האחרון / צילום: Associated Press, Antonio Calanni

השורה התחתונה בדוח הבנצ'מרקינג שמפרסמת אופ"א ברורה - אובדן ההכנסות של הקבוצות האירופאיות מאז פרצה הקורונה אל חיינו, עומד על המספר המבהיל של 7 מיליון אירו. מאחורי המספר הזה עומדות קבוצות שנקלעו לחובות גדולים ואף שורה של מועדונים שפשטו רגל או נמכרו. אבל ייתכן שהמספר הזה כבר החל להניע שינוי מסוים, מחוייב מציאות, בהתנהלות של הקבוצות - למשל, בשוק ההעברות שנהיה רזה משמעותית. אז מה אפשר ללמוד משנה וחצי של קורונה?

1. השכר בכדורגל הוא גורם סיכון מספר 1

הדוח מראה עד כמה שונה תעשיית הכדורגל מכל תעשייה אחרת בעולם. גם בתקופת הקורונה, כאשר ההכנסות צנחו והקבוצות נקטו בצמצומי שכר משמעותיים, עדיין מועדונים לא הצליחו להוריד את השכר ולהתאים אותו לרוח התקופה.

שיעור השכר מתוך סך ההכנסות בתעשיות שונות מראה מדוע הכדורגל נמצא בסיכון. למשל, בתעשיית מפעלי הסלולר גוזר השכר רק 10% מההכנסות, בתעשיית הנפט 8%, בתעשיית המזון המהיר 15%, כאשר התעשיות היקרות יותר מבחינת שכר הן בנקי ההשקעות עם 45% ותעשיית הבריאות עם 52%. ובכדורגל? ערב הקורונה עמד שיעור ההוצאות לשכר על 66% מתוך סך ההכנסות של המועדונים, אבל בשנת 2021, עמוק בתוך המגפה כאשר הקבוצות במצב כלכלי קשה, עמד שיעור השכר על 91%. שיעור זה מציג בעיקר את הכוח של השחקנים מול הקבוצות והחשש של קבוצות לאבד שחקנים.

2. מהדקים חגורות בתחום הרכש

המקום שבו הכדורגל האירופי הידק חגורות באופן מיידי היה בכל הקשור לרכישת שחקנים. לפי הדוח, בשוק ההעברות של קיץ 2021, כאשר הקבוצות תחת השפעת המשבר, הן צמצמו את ההוצאה שלהן על רכש בעשרות אחוזים בהשוואה לקיץ 2019 - הקיץ האחרון שלפני הקורונה. שיעור העסקאות בליגה האיטלקית עמד על 52% בלבד בהשוואה לעסקאות של קיץ 2019, בבונדסליגה הגרמנית 68%, ובספרד נכנסו לקיפאון מוחלט - שיעור העסקאות על רכש עמד על 27% בלבד לעומת הקיץ שלפני הקורונה.

המקום היחיד שחזר להתנהל כמעט כרגיל הוא הפרמיירליג האנגלית - משבר או לא, בקיץ האחרון שיעור העסקאות כבר עמד על 88% בהשוואה לקיץ שלפני הקורונה, מה שמשקף את העוצמה הפיננסית של הליגה האנגלית מול יתר היבשת.

במהלך התקופה חלה ירידה משמעותית ב"מגה עסקאות", ואין זכר בכלל לעסקאות של 100 מיליון אירו ומעלה. במהלך 2021 נרשמו 5 עסקאות בלבד של רכישת שחקנים ביותר מ-50 מיליון אירו, לעומת 14 עסקאות כאלו בשנת 2019. סך העסקאות בטווח של בין 20-50 מיליון אירו עמד על 32, לעומת 59 עסקאות כאלו בשנת 2019.

 

3. אין כסף לקנות? עוברים להשאלת שחקנים 

איך בכל זאת מילאו הקבוצות את השורות? במקום לרכוש שחקנים עברו להשאלה. היתרונות והחסרונות ברורים - לא צריך לשלם כסף עבור השחקן אלא רק לשאת בשכר שלו. מצד שני, השחקן חוזר בתום תקופת ההשאלה למועדון הבית שלו.

בסך כל הושאלו 4,463 שחקנים בליגות הבכירות באירופה בעונת 2020/21. אצל חלק מהליגות השאלה הייתה פתרון מצוין לחסוך בשכר - מועדון כדורגל ממוצע באיטליה השאיל במהלך העונה 29 שחקנים (!). בקרואטיה שיעור ההשאלות עמד על 16.5 שחקנים למועדון, וגם ישראל מככבת בצמרת הרשימה עם 9.9 השאלות של שחקנים לקבוצה.

אטלנטה האיטלקית השאילה במהלך העונה 60 שחקנים (יותר מכל מועדון באירופה), וגם ישראל עם נציגה בצמרת - מכבי חיפה מדורגת במקום ה-14 באירופה עם 29 שחקנים שהושאלו למועדונים אחרים.

בחמש הליגות הבכירות (איטליה, אנגליה, ספרד, גרמניה, צרפת) 51% מהשחקנים שהגיעו היו בהשאלה או בהעברה חופשית - כלומר, למעלה ממחצית מהשחקנים לא נרכשו בכסף.

4. תעשיית ההימורים מנצלת הזדמנות 

החיפוש של מועדוני הכדורגל אחרי מקורות הכנסה בכל מחיר הוליד גם הזדמנויות מצד גופים חיצוניים. מי שניצל את המצב היטב הן חברות ההימורים שהפכו למגזר המשמעותי ביותר בשוק החסויות של הקבוצות. זאת, למרות שבחלק מהליגות הוחמרו הרגולציות על פרסום של חברות הימורים על חולצות השחקנים.

הדוח מראה כי למרות שכמות הליגות שאוסרות על פרסום של חברות הימורים עלה בתקופת הקורונה ל-18, לעומת 14 מדינות כאלו בשנת 2018, כמות הקבוצות שהספונסר הראשי שלהן היא חברת הימורים עלה מ-78 ל-117.

בשש ליגות באירופה (בולגריה, הונגריה, יוון, אוקראינה, פורטוגל וקפריסין) יותר ממחצית מהקבוצות בליגה מקבלות חסות ראשית על ידי חברת הימורים. התופעה הזאת מראה את המאבק בין הרגולציה לבין הקבוצות - דווקא בשעה שקבוצות צריכות כסף הן נתקלות בממשלות שחוששות שהציבור בייאוש כלכלי יפנה להימורים, וסוגרות אפשרויות לחשיפה לחברות אלו.

 
5. מועדונים רווחיים בקורונה? כמעט ואין כאלו 

בשנים הקרובות חלק גדול מהקבוצות יהיו עסוקות בעיקר בהישרדות וטיפול בחובות. הדוח של אופ"א מראה כי הקבוצות שכבר הגישו את המאזנים לשנת 2021 רשמו הפסדים של 3.1 מיליארד אירו, בהשוואה להפסד של 144 מיליון אירו בלבד בשנת 2019.

בעוד שבשנה האחרונה שלפני הקורונה 58% מהמועדונים היו רווחיים, ב-2021 שיעור המועדונים הרווחיים צנח לרבע בלבד. מי שספגו את הנזק הכבד ביותר וייאלצו להתמודד עם ההשלכות בשנים הבאות הן קבוצות הליגה הספרדית שרשמו הפסד גולמי ממוצע של 32%, באיטליה 47% ובצרפת 65%.

ואצלנו בליגת העל הישראלית? שיעור ההפסד הגולמי עומד ב-2021 על 25% (בדומה לשיעור הממוצע באירופה), אבל הוא משקף רק נתונים מ-4 קבוצות שנכללות בדוח של אופ"א. לפי הדוח הפסידו קבוצות ליגת העל בישראל 47 מיליון אירו בשנים 2020 ו-2021. בפועל הסכום גבוה יותר לאור העובדה שהוא לא כולל את כל הדיווחים של הקבוצות לשנת 2021.

6. קבוצות עוברות ידיים בקצב

הקורונה האיצה בעלי הון להיפטר ממועדוני כדורגל. אין מה לעשות, כדורגל עדיין נחשב למותרות והפסדים בעסקים מובילים לנטישת נכסים "לא חיוניים" כמו כדורגל. בשנת 2021, 30 קבוצות מהליגות העליונות של אירופה החליפו ידיים, חמש יותר מאשר בשנה שלפני כן. ושוב, המצב באיטליה לא טוב: 3 מועדוני סרייה A עברו ידיים בשנת 2021 - יותר מכל ליגה אחרת באירופה.

עוד כתבות

חיילי צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

לקראת פעולה: צה"ל החל בפינוי האוכלוסייה ברפיח

הלוחמים - סמ"ר ראובן מרק מורדכי אסולין, סמ"ר עידו טסטה וסמ"ר טל שביט בשירות סדיר, נפגעו מהירי ונקבע מותם ● צה"ל והשב"כ תקפו מרכז פיקוד של חמאס במתחם אונר"א במרכז הרצועה ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • כל העדכונים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת אחזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן ישלם 370 אלף שקל פיצוי על איחור במסירה בפרויקט תמ"א 38

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר הנוגע לאיחור במסירה חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר, היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"