גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

11 שנה אחרי האסון האקולוגי בנחל צין: ביהמ"ש הרשיע את בכירי קצא"א בגרימתו

ההרשעות ניתנו בגין שתי עבירות של זיהום מים בנסיבות מחמירות, שתי עבירות של השלכת פסולת מסוכנת ולכלוך וכן עבירה של גרימת ריח חזק ● עובדי הקבלן שפעלו בשטח מטעם קצא"א זוכו מאשמה ● הפרקליטות לא תדרוש עונשי מאסר בפועל

נחל צין / צילום: Amos Meron, ויקימדיה
נחל צין / צילום: Amos Meron, ויקימדיה

חברת קצא"א ובכיריה הורשעו היום (ג') בגרימת האסון האקולוגי הכבד בנחל צין שהתרחש לפני 11 שנה. ההרשעות, שניתנו בבית משפט השלום בבאר שבע על-ידי השופטת שרה חביב, כללו בין השאר שתי עבירות של זיהום מים בנסיבות מחמירות, שתי עבירות של השלכת פסולת מסוכנת ולכלוך וכן עבירה של גרימת ריח חזק. עובדי הקבלן שפעלו בשטח מטעם קצא"א זוכו מאשמה.

מנכ"ל החברה דאז, יאיר וידה; סמנכ"ל אגף ההנדסה בקצא"א, שלמה לוי; ומנהל הפרויקטים ניר סביון הורשעו היום, כאמור, בעבירות של זיהום מים בנסיבות מחמירות והפרת חובת נושאי משרה למניעת עבירות על החוק, למניעת נפגעים ושמירה על הניקיון.

כמו כן, השופטת חביב לא קיבלה את טענות קצא"א בנוגע לכך שעומדת לה חסינות מפני העמדה לדין בגין הפרויקט, וקבעה כי "אי-אפשר לחמוק מהאחריות המשפטית. הנאשמים ידעו מה הסיכונים, והיה עליהם לנקוט באמצעי זהירות. העובדים לא קיבלו הכשרה לטיפול בדליפות". 

זיהום כבד של כ-60 דונם

במסגרת אחד מהאסונות המשמעותיים ביותר שנגרמו לטבע בישראל, בעת עבודות תשתית לשיפוצו, נפגע בשתי תקריות צינור קצא"א המשנע דלק סילוני בסמוך לנחל צין - אחד הנחלים הגדולים והחשובים בנגב. הדליפה שנוצרה בצינור הובילה לזיהום כבד של כ-60 דונם באזור הנחל וסביבותיו ב-722 אלף ליטרים של דלק. בשל הקושי הרב לטפל בנפט בעת דליפתו בשטח, ובשל חוסר ההיערכות של החברה להתמודדות עם תקלות, בפעולות החירום בשטח נשאבו לאחר התקרית רק כ-100 אלף ליטרים, בעוד שהדליפה הובילה למותם של בעלי חיים ולנזק חסר תקדים שהרשויות לא הצליחו לתקן עד היום.

השופטת חביב קיבלה את עמדת הפרקליטות בהכרעת הדין, לפיה על מנהלי קצא"א חובה לפקח באופן אפקטיבי על העבודות שמתבצעות ושיש בהן סיכון, כדי למנוע את הסיכון, וכי קצא"א לא קיימה חובה זו. "אין זה די לפקח על טיב ביצוע עבודות השיפוץ, על איכות הצבע והעטיפה של הצינור, ובוודאי אין זה מספיק לשלוח לשטח שני מפקחים, שאינם מיומנים בחירום או בתגובה לחירום".

עוד צוין כי הנהלת הפרויקט זנחה את נושאי הטיפול באירוע חירום לחלוטין, וככל שהיו נוקטים פעולות מסוימות, זה יכול היה לצמצם את הנזק הסביבתי.

בית המשפט קבע כי הנאשמים כשלו ולא פעלו להנחות או לתרגל התנהלות באירוע חירום דומה לאלה שאירעו בפועל. "אירוע חירום איננו עוד תרחיש בלתי סביר בנקודת זמן זו, והוא צריך היה להיות צפוי, כמו גם היה מקום לצפות כי תחלחל ההבנה של חשיבות הפועלים בשטח בתוך אירוע כזה, באופן שיביא למסקנה כי תרגול של אירוע כזה והנחיות ממוקדות לפועלים בשטח יכול להציל חיים ולצמצם את הנזק", ציין בית המשפט. "כשל זה רובץ ישירות לפתחם של מנהלי קצא"א, אשר מכירים ומבינים את הסיכונים טוב מכלל מי שפעלו בשטחי העבודה הרלוונטיים".  

מחדלי הרשויות 

פסק הדין הארוך משתרע על פני 200 עמודים, בהם מפרטת השופטת את אחריותם של נושאי המשרה בקצא"א לאסון. בנוסף, פסק הדין מתייחס למחדלים של הרשויות עצמן לאחר התרחשות הדליפה.

לפי פסק הדין, אחד הסעיפים בכתב האישום בוטל בשל התנהלות בלתי תקינה פקיד בכיר במשרד להגנת הסביבה דאז, גיא סמט, כיום הממונה על הנפט. בתקופת האסון, שימש סמט מנהל מחוז דרום במשרד, ואחראי על הפיקוח הסביבתי בשטח שזוהם. סמט אישר לקצא"א חזרה מהירה לשיפוץ הקו לאחר הדליפה הראשונה "בשל הצורך הביטחוני", בשלושה תנאים בלבד, שנגעו לאמצעי שאיבה וספיגה בשטח וכן לאמצעי התקשורת.

בעקבות הדליפה, סמט ציין כי יש צורך בשיפורי נהלי החברה, וכי עליה לקיים דיונים עם אגף שפכי תעשייה וקרקעות מזוהמות במשרד. אך עם זאת, התרשמותו של סמט לא היוותה תנאי כלשהו לחזרה לעבודות הפרויקט. בנסיבות הללו, קבעה השופטת, "לא ניתן להחזיק כנגד הנאשמים אי-קיומו של תנאי זה. תשובתו של סמט בעניין וההסבר שנתן אינם יכולים לעמוד. כאמור אין לשקול הדבר לחובת הנאשמים". 

האחריות של רשות הטבע והגנים

פסק הדין אף מתייחס לרשות הטבע והגנים, ולפיו האסון נגרם לאחר שמפעיל כלי הנדסי ניסה להעתיק עץ אשל ממקומו ופגע בצינור. זאת, בעקבות בקשת פקח רט"ג. השופטת קבעה כי העובדה שעל קצא"א ואנשיה רובצת אחריות, אין משמעה שגורמים אחרים לא אחראיים בשטח לאירועים.

השופטת ציינה כי לצד הליקויים בפיקוח רט"ג בשטח על העבודות, החקירה שנוהלה על-ידי רשות הטבע והגנים (רט"ג), נוהלה שלא כראוי: "נטען כי גורמים ברט"ג שיבשו את החקירה על-ידי שכתוב דוחות פעולה, תיאום וזיהום עדויות של נציגי רט"ג ואף על-ידי העלמת ראיות. בנוסף ניהלה רט"ג חקירה בניגוד עניינים ובחוסר הגינות. משמעורבותו של פקח רט"ג צחי אולייניק הייתה ברורה. מלכתחילה היה מצופה מרט"ג שלא לפעול בחקירת האירועים, להימנע מפעולות שיש בהן כדי לשבש את החקירה ולתאם גרסאות, ובוודאי היה מקום להימנע מלהפעיל סמכויות ולחקור את האירוע במישור הפלילי, על אף הסמכות הנתונה לרט"ג בנושא. על-פי הנטען, רט"ג פעלו בניגוד למצופה בכל המישורים".

השופטת קבעה כי רט"ג לא פעלה כפי שהיה עליה לפעול בחקירת האירועים ובהעברת חומרי החקירה, וכי לא פעלה באופן המצופה ממנה, עד כדי חשש לחקירה תוך ניגוד עניינים ושיבושה. "אינני נדרשת לטענה כי נעלמו חומרים מתיק החקירה, על אף שמדובר במחדל חמור [למצער] של רט"ג בהעברת חומרים רלוונטיים לרשויות השונות. גם אם הדברים נעשו ברשלנות, הדבר מצדיק בדיקה והסקת מסקנות", כך לדברי השופטת.

למרות ההרשעה: הפרקליטות לא תדרוש מאסר בפועל

הכרעת הדין מתקבלת שנים ארוכות לאחר התרחשות האסון - ביוני 2011, ולמעשה, כאשר ברקע עומד ותלוי הליך פלילי נוסף נגד בכירי קצא"א, בשל אחריותם לאסון עברונה שהתרחש בדצמבר 2014, כשלוש שנים בלבד לאחר אסון נחל צין. האם האחראים לאסון אכן ישלמו את חלקם? לא בטוח. לוי וסביון עדיין נמנים עם עובדיה של חברת הדלקים המאובנים, ולוי אף משמש סמנכ"ל "בטיחות והגנת הסביבה" בחברה, למרות חלקו באחריות לאסון הכבד.

כך או כך, הדיון בטיעונים לעונש נקבע לחודש מרץ, והפרקליטות לא תדרוש עונשי מאסר בפועל לנאשמים. סביר להניח כי מי שיישא בתשלום קנסות כאלה ואחרים שיושתו עליהם - הוא הציבור עצמו. לפי תקנון קצא"א, עליו חתום החשב הכללי, יהלי רוטנברג, החברה רשאית לשפות נושאי משרה בשל חבות כספית שהוטלה עליהם על-פי פסק דין, וכך לממן את כל הוצאותיהם המשפטיות בהליך. 

אדם טבע ודין: לגזור מאסר בפועל על האחראים

בארגון אדם טבע ודין מקווים שהפרקליטות תדרוש צדק אמיתי עבור הציבור והטבע, ותבקש מבית המשפט להשית על האחראיים לאסון הכבד עונשי מאסר בפועל. לדברי עמית ברכה, מנכ"ל הארגון, "התוצאה של שני ארועי הזיהום מ-2011 הייתה קודם כל סילוק של מעל 33 אלף טון קרקע משמורת הטבע של נחל צין, נזק עצום ובלתי הפיך לכל סביבת החיים שהייתה באזורי הזיהום. בנוסף, חלק משמעותי מהזיהום נותר בקרקע גם לאחר סילוק הכמות העצומה של הקרקע שזוהמה.

"שטח מהערכיים ביותר בישראל נפגע באופן שלא ברור אם ומתי יוכל להשתקם, כתוצאה מרשלנות, חוסר אכפתיות, או סתם רצון לחסוך קצת בכסף, במאמץ או בזמן. זוהי התנהלות וזהו נזק שחייבים להתייחס אליהם באופן הולם, כדי שבעתיד כל מי שיצטרך לקבל החלטות בנוגע לפעולות שעלולות לסכן ערכי טבע, יידע שעליו לעשות את כל הנדרש כדי להימנע מפגיעה בהם - אחרת צפוי לו עונש משמעותי. כדי להעביר את המסר הזה, יש לגזור עונשי מאסר בפועל על האחראים".

עוד כתבות

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו