גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

11 שנה אחרי האסון האקולוגי בנחל צין: ביהמ"ש הרשיע את בכירי קצא"א בגרימתו

ההרשעות ניתנו בגין שתי עבירות של זיהום מים בנסיבות מחמירות, שתי עבירות של השלכת פסולת מסוכנת ולכלוך וכן עבירה של גרימת ריח חזק ● עובדי הקבלן שפעלו בשטח מטעם קצא"א זוכו מאשמה ● הפרקליטות לא תדרוש עונשי מאסר בפועל

נחל צין / צילום: Amos Meron, ויקימדיה
נחל צין / צילום: Amos Meron, ויקימדיה

חברת קצא"א ובכיריה הורשעו היום (ג') בגרימת האסון האקולוגי הכבד בנחל צין שהתרחש לפני 11 שנה. ההרשעות, שניתנו בבית משפט השלום בבאר שבע על-ידי השופטת שרה חביב, כללו בין השאר שתי עבירות של זיהום מים בנסיבות מחמירות, שתי עבירות של השלכת פסולת מסוכנת ולכלוך וכן עבירה של גרימת ריח חזק. עובדי הקבלן שפעלו בשטח מטעם קצא"א זוכו מאשמה.

מנכ"ל החברה דאז, יאיר וידה; סמנכ"ל אגף ההנדסה בקצא"א, שלמה לוי; ומנהל הפרויקטים ניר סביון הורשעו היום, כאמור, בעבירות של זיהום מים בנסיבות מחמירות והפרת חובת נושאי משרה למניעת עבירות על החוק, למניעת נפגעים ושמירה על הניקיון.

כמו כן, השופטת חביב לא קיבלה את טענות קצא"א בנוגע לכך שעומדת לה חסינות מפני העמדה לדין בגין הפרויקט, וקבעה כי "אי-אפשר לחמוק מהאחריות המשפטית. הנאשמים ידעו מה הסיכונים, והיה עליהם לנקוט באמצעי זהירות. העובדים לא קיבלו הכשרה לטיפול בדליפות". 

זיהום כבד של כ-60 דונם

במסגרת אחד מהאסונות המשמעותיים ביותר שנגרמו לטבע בישראל, בעת עבודות תשתית לשיפוצו, נפגע בשתי תקריות צינור קצא"א המשנע דלק סילוני בסמוך לנחל צין - אחד הנחלים הגדולים והחשובים בנגב. הדליפה שנוצרה בצינור הובילה לזיהום כבד של כ-60 דונם באזור הנחל וסביבותיו ב-722 אלף ליטרים של דלק. בשל הקושי הרב לטפל בנפט בעת דליפתו בשטח, ובשל חוסר ההיערכות של החברה להתמודדות עם תקלות, בפעולות החירום בשטח נשאבו לאחר התקרית רק כ-100 אלף ליטרים, בעוד שהדליפה הובילה למותם של בעלי חיים ולנזק חסר תקדים שהרשויות לא הצליחו לתקן עד היום.

השופטת חביב קיבלה את עמדת הפרקליטות בהכרעת הדין, לפיה על מנהלי קצא"א חובה לפקח באופן אפקטיבי על העבודות שמתבצעות ושיש בהן סיכון, כדי למנוע את הסיכון, וכי קצא"א לא קיימה חובה זו. "אין זה די לפקח על טיב ביצוע עבודות השיפוץ, על איכות הצבע והעטיפה של הצינור, ובוודאי אין זה מספיק לשלוח לשטח שני מפקחים, שאינם מיומנים בחירום או בתגובה לחירום".

עוד צוין כי הנהלת הפרויקט זנחה את נושאי הטיפול באירוע חירום לחלוטין, וככל שהיו נוקטים פעולות מסוימות, זה יכול היה לצמצם את הנזק הסביבתי.

בית המשפט קבע כי הנאשמים כשלו ולא פעלו להנחות או לתרגל התנהלות באירוע חירום דומה לאלה שאירעו בפועל. "אירוע חירום איננו עוד תרחיש בלתי סביר בנקודת זמן זו, והוא צריך היה להיות צפוי, כמו גם היה מקום לצפות כי תחלחל ההבנה של חשיבות הפועלים בשטח בתוך אירוע כזה, באופן שיביא למסקנה כי תרגול של אירוע כזה והנחיות ממוקדות לפועלים בשטח יכול להציל חיים ולצמצם את הנזק", ציין בית המשפט. "כשל זה רובץ ישירות לפתחם של מנהלי קצא"א, אשר מכירים ומבינים את הסיכונים טוב מכלל מי שפעלו בשטחי העבודה הרלוונטיים".  

מחדלי הרשויות 

פסק הדין הארוך משתרע על פני 200 עמודים, בהם מפרטת השופטת את אחריותם של נושאי המשרה בקצא"א לאסון. בנוסף, פסק הדין מתייחס למחדלים של הרשויות עצמן לאחר התרחשות הדליפה.

לפי פסק הדין, אחד הסעיפים בכתב האישום בוטל בשל התנהלות בלתי תקינה פקיד בכיר במשרד להגנת הסביבה דאז, גיא סמט, כיום הממונה על הנפט. בתקופת האסון, שימש סמט מנהל מחוז דרום במשרד, ואחראי על הפיקוח הסביבתי בשטח שזוהם. סמט אישר לקצא"א חזרה מהירה לשיפוץ הקו לאחר הדליפה הראשונה "בשל הצורך הביטחוני", בשלושה תנאים בלבד, שנגעו לאמצעי שאיבה וספיגה בשטח וכן לאמצעי התקשורת.

בעקבות הדליפה, סמט ציין כי יש צורך בשיפורי נהלי החברה, וכי עליה לקיים דיונים עם אגף שפכי תעשייה וקרקעות מזוהמות במשרד. אך עם זאת, התרשמותו של סמט לא היוותה תנאי כלשהו לחזרה לעבודות הפרויקט. בנסיבות הללו, קבעה השופטת, "לא ניתן להחזיק כנגד הנאשמים אי-קיומו של תנאי זה. תשובתו של סמט בעניין וההסבר שנתן אינם יכולים לעמוד. כאמור אין לשקול הדבר לחובת הנאשמים". 

האחריות של רשות הטבע והגנים

פסק הדין אף מתייחס לרשות הטבע והגנים, ולפיו האסון נגרם לאחר שמפעיל כלי הנדסי ניסה להעתיק עץ אשל ממקומו ופגע בצינור. זאת, בעקבות בקשת פקח רט"ג. השופטת קבעה כי העובדה שעל קצא"א ואנשיה רובצת אחריות, אין משמעה שגורמים אחרים לא אחראיים בשטח לאירועים.

השופטת ציינה כי לצד הליקויים בפיקוח רט"ג בשטח על העבודות, החקירה שנוהלה על-ידי רשות הטבע והגנים (רט"ג), נוהלה שלא כראוי: "נטען כי גורמים ברט"ג שיבשו את החקירה על-ידי שכתוב דוחות פעולה, תיאום וזיהום עדויות של נציגי רט"ג ואף על-ידי העלמת ראיות. בנוסף ניהלה רט"ג חקירה בניגוד עניינים ובחוסר הגינות. משמעורבותו של פקח רט"ג צחי אולייניק הייתה ברורה. מלכתחילה היה מצופה מרט"ג שלא לפעול בחקירת האירועים, להימנע מפעולות שיש בהן כדי לשבש את החקירה ולתאם גרסאות, ובוודאי היה מקום להימנע מלהפעיל סמכויות ולחקור את האירוע במישור הפלילי, על אף הסמכות הנתונה לרט"ג בנושא. על-פי הנטען, רט"ג פעלו בניגוד למצופה בכל המישורים".

השופטת קבעה כי רט"ג לא פעלה כפי שהיה עליה לפעול בחקירת האירועים ובהעברת חומרי החקירה, וכי לא פעלה באופן המצופה ממנה, עד כדי חשש לחקירה תוך ניגוד עניינים ושיבושה. "אינני נדרשת לטענה כי נעלמו חומרים מתיק החקירה, על אף שמדובר במחדל חמור [למצער] של רט"ג בהעברת חומרים רלוונטיים לרשויות השונות. גם אם הדברים נעשו ברשלנות, הדבר מצדיק בדיקה והסקת מסקנות", כך לדברי השופטת.

למרות ההרשעה: הפרקליטות לא תדרוש מאסר בפועל

הכרעת הדין מתקבלת שנים ארוכות לאחר התרחשות האסון - ביוני 2011, ולמעשה, כאשר ברקע עומד ותלוי הליך פלילי נוסף נגד בכירי קצא"א, בשל אחריותם לאסון עברונה שהתרחש בדצמבר 2014, כשלוש שנים בלבד לאחר אסון נחל צין. האם האחראים לאסון אכן ישלמו את חלקם? לא בטוח. לוי וסביון עדיין נמנים עם עובדיה של חברת הדלקים המאובנים, ולוי אף משמש סמנכ"ל "בטיחות והגנת הסביבה" בחברה, למרות חלקו באחריות לאסון הכבד.

כך או כך, הדיון בטיעונים לעונש נקבע לחודש מרץ, והפרקליטות לא תדרוש עונשי מאסר בפועל לנאשמים. סביר להניח כי מי שיישא בתשלום קנסות כאלה ואחרים שיושתו עליהם - הוא הציבור עצמו. לפי תקנון קצא"א, עליו חתום החשב הכללי, יהלי רוטנברג, החברה רשאית לשפות נושאי משרה בשל חבות כספית שהוטלה עליהם על-פי פסק דין, וכך לממן את כל הוצאותיהם המשפטיות בהליך. 

אדם טבע ודין: לגזור מאסר בפועל על האחראים

בארגון אדם טבע ודין מקווים שהפרקליטות תדרוש צדק אמיתי עבור הציבור והטבע, ותבקש מבית המשפט להשית על האחראיים לאסון הכבד עונשי מאסר בפועל. לדברי עמית ברכה, מנכ"ל הארגון, "התוצאה של שני ארועי הזיהום מ-2011 הייתה קודם כל סילוק של מעל 33 אלף טון קרקע משמורת הטבע של נחל צין, נזק עצום ובלתי הפיך לכל סביבת החיים שהייתה באזורי הזיהום. בנוסף, חלק משמעותי מהזיהום נותר בקרקע גם לאחר סילוק הכמות העצומה של הקרקע שזוהמה.

"שטח מהערכיים ביותר בישראל נפגע באופן שלא ברור אם ומתי יוכל להשתקם, כתוצאה מרשלנות, חוסר אכפתיות, או סתם רצון לחסוך קצת בכסף, במאמץ או בזמן. זוהי התנהלות וזהו נזק שחייבים להתייחס אליהם באופן הולם, כדי שבעתיד כל מי שיצטרך לקבל החלטות בנוגע לפעולות שעלולות לסכן ערכי טבע, יידע שעליו לעשות את כל הנדרש כדי להימנע מפגיעה בהם - אחרת צפוי לו עונש משמעותי. כדי להעביר את המסר הזה, יש לגזור עונשי מאסר בפועל על האחראים".

עוד כתבות

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

מייסדי רובינהוד. מימין: ולדימיר טנב, ובאיג'ו באט / צילום: ap, Mark Lennihan

וול סטריט סוף סוף מתגמלת את החברה של שני האאוטסיידרים שהפכו למיליארדרים

אפליקציית המסחר האמריקאית רובינהוד הגיעה לוול סטריט בסערה לפני כארבע שנים וספגה כישלון חרוץ ● סאגת מניות ה"מם" סיבכה את החברה עם הרגולטורים, היא נזקקה למיליארדי דולרים לערבויות ואף הגיעה לסף פשיטת רגל ● אבל מאז השפל ההוא, המניה זינקה ביותר מ־1,300%, הרווחים רק גדלים, והמוניטין השתקם

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

"ביקוש כבוש וחוסר נזילות": מנהלי קרנות גידור מנתחים את הרנסנס בבורסה בת"א

בקרנות המיועדות למשקיעים המתוחכמים השיגו בדרך כלל תשואת נאות מתחילת השנה, אך התקשו להכות את ביצועי מדד הדגל המקומי ● מנהל הקרן שהניבה 31% למשקיעיה: "לאחר החודש האחרון, הדרך הפכה להיות הרבה יותר ברורה והכיוון להערכתנו הוא למעלה"

בניין אנבידיה בישראל / צילום: אנבידיה

אנבידיה יוצאת להשקעת ענק בישראל. כל הפרטים

אנבידיה מתכננת להקים קמפוס חדש בצפון הארץ שיעסיק אלפי עובדים חדשים ● לפי ההערכה החברה תוציא עד 500 מיליון שקל על רכישת הקרקע ועוד כ-1.5 מיליארד שקל על בניית הקמפוס החדש ● מדובר באחת מעסקאות הנדל"ן הגדולות ביותר בישראל שנוהלה אי פעם על ידי חברת טכנולוגיה זרה

רשויות הצפון מתחרות על קמפוס הענק של אנבידיה / צילום: מועצה אזורית חוף הכרמל, יח''צ

לפחות חמישה אזורי תעשייה בצפון יתחרו על השקעת הענק של אנבידיה

אנבידיה הצהירה על כוונתה לשלש את היקף הנדל"ן שהיא מחזיקה בישראל בהשקעה של כ־2 מיליארד שקל, ולבנות קמפוס ענק בקרבת משרדיה ביקנעם ● רשויות מקומיות באזור הצפון כבר מציעות קרקעות בשטחן - מעפולה עד חיפה ● ההערכה: הפרויקט יכלול מעבדות שיאפשרו לפתח את שבבי התקשורת העתידיים של החברה - מנוע צמיחה מרכזי שלה

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בבאר שבע?

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

הלחצים על הנגיד ובית ההשקעות שמעריך: "הריבית עשויה היום"

בנק ישראל צפוי לפרסם את החלטת הריבית היום (ב'), שצפויה על פי רוב הכלכלנים להישאר על רמה של 4.5% ● עם זאת, בלידר שוקי הון מעריכים שהסיכוי שנראה כבר הפחתה היום עומדת על 65%

שר האוצר האמריקאי, סקוט בסנט / צילום: ap, Seth Wenig

בארה"ב מאיימים: ללא הסכמים עד סוף החודש, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהוטלו באפריל

שר האוצר האמריקאי סקוט בסנט אמר בריאיון לרשת פוקס כי אם מדינות לא יגיעו להסכם חדש עם ארצות הברית עד 1 באוגוסט, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהטיל הנשיא דונלד טראמפ באפריל ● לדברי בסנט, "זה הולך לדחוף את העניינים קדימה בימים ובשבועות הקרובים"

מפעל אינטל בקריית גת / צילום: אינטל

אינטל מפטרת, אנבידיה מגייסת: האם ההייטק הישראלי בדרך למהפך

נראה שאנבידיה בדרך להישג נוסף שיאפיל על זה של אינטל ● ובכל זאת: מי תורמת כלכלית יותר לישראל? נראה שדווקא אינטל שנמצאת במצוקה ● הסיבה: התרומה של מפעל ייצור למדינה היא לאין שיעור גבוהה יותר מאשר מרכז פיתוח

דיון בוועדת החוקה, בראשותו של ח''כ שמחה רוטמן / צילום: דני שם-טוב/דוברות הכנסת

התיקון לחוק החוזים כמודל לאיחוי לאומי

התיקון לחוק החוזים ראוי להיחשב כמודל לחקיקה ממלכתית ומאחדת, בתקופה של קיטוב הולך וגובר ● כל אחד מתתי־ההסדרים שנקבעו בחוק הוא פרי פשרה מהותית, המשלבת בין עמדות המחנה השמרני לבין עמדות המחנה הליברלי ● מהתיקון עולה הקריאה הרעננה ביותר לישראל של 2025: גם כשאנו חלוקים – אנו מסוגלים להסכים

אילון מאסק / צילום: ap, Kevin Lamarque

אילון מאסק הכריז על הקמת "מפלגת אמריקה"

יום לאחר ששאל את עוקביו ב-X האם יש להקים מפלגה פוליטית חדשה בארה"ב, אילון מאסק הודיע: "מפלגת אמריקה הוקמה" ● מאסק סבור שלמפלגה החדשה עשויה להיות השפעה משמעותית בבית הנבחרים ובסנאט, נוכח הרוב הדחוק של הרפובליקנים

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: איל יצהר

מי אחראי על המקלטים ועוד כמה דברים שכדאי לנו לדעת מראש על התמגנות

מתי מקלטים ציבוריים נפתחים ● מה קורה אם מתנהלים בהם פעילויות בעת שגרה ● האם מותר לזרוק חפצים ממקלט בבית משותף ● והאם חייבים להכניס כל אחד ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד  

בית חולים לחולי נפש שלוותה / צילום: איל יצהר

תוכנית משרד הבריאות: תוך עשור מהיום לא יהיו בתי חולים פסיכיאטריים עצמאיים בישראל

משרד הבריאות הודיע היום כי בעקבות המלצות ועדת ירקוני, יחל מהלך להטעמת בתי החולים הפסיכיאטריים בתוך בתי החולים הכלליים ● תוך שנה כבר צפויים שני בתי חולים פסיכיאטריים להיקלט בבתי חולים כלליים, והמשרד צופה כי תוך עשור המהלך יושלם

קשת טעמים / צילום: באדיבות קשת טעמים

לקבל את המשכורת באמצע החודש: המהלך המפתיע של קשת טעמים

מכללת גל נבחרה להוביל את תוכנית "צומחים" לחוסן תעסוקתי, התוכנית כוללת ייעוץ אישי למעסיקים וסדנאות לעובדים ● הסטארט-אפ Payro מודיע על שיתוף פעולה עם קמעונאית המזון קשת טעמים, שתאפשר לעובדיה למשוך עד 2,000 שקל או  30% משכרם במהלך החודש

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

כך ניצחה ממשלת בריטניה את המשפחה של סבתא כוכבה בקרב על דירה בירושה

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?

חדשות הביומד / צילום: תמי בר ישי

ההשקעה החדשה של אסף גרניט: טכנולוגיה שמפחיתה את עליית הסוכר בגוף

ההשקעה החדשה של אסף גרניט היא בחברת כאליטק שפיתחה טכנולוגיה שמאפשרת לאכול ולהפחית את עליית סוכר בגוף ● חוקרים אבחנו במחקר חדש פרקינסון בשעוות האוזן ● אסקלה מדיקל גייסה 4.5 מיליון דולר לטיפול בצניחת רצפת האגן ● הלך לעולמו אחד מממציאי טכנולוגיית ה-CAR-T ● השבוע בביומד

דיפ פייק / צילום: Shutterstock

הרופא המוכר נרצח רגע לפני שעמד לחשוף "תרופת פלא"? פייק מוחלט

סרטון המשתמש בטכנולוגיית דיפ פייק מסתובב ברשת ובו ניתן לראות, כביכול, כיצד אלמונים יורים בפרופ' רענן ברגר מבית החולים שיבא ● מבית החולים נמסר כי: "פרופ' רענן חי בריא ושלם, ומדובר בזיוף חמור שנעשה ככל הנראה כחלק מקמפיין הונאה נרחב שבו מופץ מידע שקרי לציבור במטרה להונות ולהטעות"

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?