גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ברשות השנייה מכשירים: החסויות בטלוויזיה יעברו מתיחת פנים

משבר הקורונה הוביל את הרשות להגמיש את התקנות הנוגעות לשידור חסויות, מה שהביא לזינוק בהכנסות ערוצי הטלוויזיה ● כעת שוקלים במועצת הרשות החדשה להפוך את המהלך הזמני לקבוע

מישל קרמרמן־דקל, מנכ"לית הרשות השנייה / צילום: רונן אקרמן
מישל קרמרמן־דקל, מנכ"לית הרשות השנייה / צילום: רונן אקרמן

תחנות הרדיו האזוריות מתמודדות בשנתיים אחרונות עם אובדן תקציבי פרסום שזולגים לטלוויזיה - בין היתר בגלל הוראת שעה שאפשרה לערוצים המסחריים לנייד זמן פרסום בחסויות לשעות הפריים. לגלובס נודע כי כעת בוחנת מועצת הרשות השנייה החדשה, שהחלה את עבודתה לפני ימים ספורים בלבד, את האפשרות להפוך את הוראת השעה לתקנה קבועה ולאפשר לערוצים המסחריים לנייד את זמן הפרסום של החסויות על פני כל היום. עוד נודע לגלובס כי המועצה מתכוונת לקיים שימוע בנושא, וזימנה את תחנות הרדיו להביע במסגרתו את עמדתם.

עד לפני שנתיים התיר החוק לערוצים המסחריים להקצות לפרסום חסויות 54 שניות בכל שעה תוך הגבלה על סוג התוכן שהחסות כוללת. הכללים קבעו כי אסור לשדר מסרים של הנעה לפעולה, תאריכים, ימי מכירות וכדומה, ויש להסתפק במסרים תדמיתיים בלבד.

התקנות התייחסו באופן מעט שונה לפריים-טיים וקבעו כי מותר לערוץ לייצר מעין "קופת זמנים" של הזמן המותר בשעות 20:00-24:00 (כלומר 4 כפול 54 שניות), ולשבץ את החסויות במהלך הזמן הזה ללא המגבלה של 54 שניות לשעה.

 

ב-2020, עם פרוץ משבר הקורונה, כשהיה חשש שהפרסום בטלוויזיה ייפגע משמעותית, הוחלט במועצת הרשות השנייה להתקין הוראת שעה שתסייע לערוצים. הוראת השעה אפשרה לערוצים לנייד את זמן החסויות על פני כל היום וביטלה כמעט לחלוטין את מגבלות התוכן שהושתו בעבר על זמני הפרסום הללו.

התוצאה הייתה בולטת לעין - מקבצי החסויות עברו מתיחת פנים משמעותית והחלו להיראות כהפסקת פרסומות נוספת לפני ואחרי הפסקת הפרסומות הרגילה.

לאחרונה חשפנו בגלובס כי בשנתיים האחרונות גדל היקף השימוש בחסויות בעשרות מונים. מנתוני מחלקת בקרת הפרסום ביפעת עולה כי בשנת 2021 הזמן שמוקצה לחסויות במהלך שעות הפריים-טיים גדל ב-20% לעומת 2020. גם מחוץ לפריים-טיים נרשם גידול מרשים של כ-17%.

החסויות הפכו להפסקת פרסומות נוספת

הערוצים מעודדים את המפרסמים ואת חברות המדיה לשבץ חסויות במטרה להתמודד עם הביקוש הגדל לדקות פרסום בטלוויזיה ועם המגבלה בכמות דקות הפרסום שמותר להם לשבץ בפריים-טיים - הזמן שבו המחיר לנקודות רייטינג מהווה כ-80% מהכנסות הערוצים מפרסום.

אומנם בתקופות של ביקוש גבוה הערוצים מניידים דקות פרסום לפריים ומשבצים יותר מ-40 הדקות המותרות, אבל יש גבול למתיחת זמן הפרסום מבלי לפגוע בתוכן ולהבריח את הצופה. מאחר שזמן הפרסום של החסויות לא נספר לצורך המגבלה שיש על הפרסומות, ובהתחשב בכך שחסות מוגבלת על-פי חוק לעד 6 שניות, הפסקות החסויות הפכו לפתרון יעיל.

נציין כי בניגוד לחששות בתחילת תקופת הקורונה, המשבר שיחק לטובת ערוצי הטלוויזיה, לפחות מבחינה מסחרית. השהייה הארוכה בבית העלתה באופן משמעותי את צריכת התוכן באמצעות מסכים, כך שהרייטינג עלה, והמגבלות על הטיסות הביא לכך שכסף ש"בוזבז" בעבר בחו"ל נשאר בחברות המקומיות, שחלקן המשיכו לשגשג ולפרסם.

כל מה ששיחק לטובת הטלוויזיה שיחק לרעת המדיות שנצרכות בעיקר מחוץ לבית או מתחרות במסכים כגון עיתונות ובעיקר שילוט חוצות ורדיו. תקציבים "נזלו" מהרדיו לטלוויזיה ולדיגיטל, וגם לאחר שהמשבר לכאורה הסתיים, המצב לא חזר לקדמותו.

אחת הסיבות המרכזיות לכך זה החסויות בטלוויזיה שהתרחבו באופן כה משמעותי. הן אפשרו למפרסמים בכסף קטן יחסית, שלא שונה מהרבה מעלויות הפרסום ברדיו, לקבל ממד של וידאו ולא רק של אודיו בנוסף לרייטינג טוב יותר. על-פי ההערכות, ל"נדידת" החסויות הייתה השפעה כואבת על הכנסות הרדיו שבאה לידי ביטוי בקיטון של כ- 30%.

נתוני יפעת, המתייחסים לעוגת הפרסום ב-2021, מספרים היטב את הסיפור: שוק הפרסום, שהיה במשך שנים ארוכות בסטגנציה, גדל השנה ב-12% ועמד על כ-4.5 מיליארד שקל. את רוב הכסף החדש קיבלו הפרסום בדיגיטל והפרסום בטלוויזיה, שהנתח שלה בעוגה גדל רק באחוז, אולם היקף הפרסום בה גדל ב-12%. בניתוח יפעת צוין בברור כי "הזינוק בהכנסות נזקף בעלייה בצפייה ובשימוש המוגבר בכלי החסויות שייצר הכנסה לא מבוטלת ולא בא על חשבון זמן האוויר הרגיל".

דה־רגוליזציה מתפשטת במשרד התקשורת

עתה כאמור בוחנת מועצת הרשות השנייה לקבע בחוק את הוראת השעה. נזכיר כי המועצה נכנסה לתפקידה רק לפני ימים ספורים, אך סביר שתנסה להוביל את הקו בו דוגל גם משרד התקשורת - הפחתת רגולציה ככל שניתן. המלצות לדה-רגולציה ניתנו גם במסגרת מסקנות ועדת פולקמן שבחנה את שוק התקשורת בישראל.

התפישה של דה-רגולציה גורסת התערבות מועטה ככל שניתן באופן בו מתנהלים הערוצים, מתוך הנחה שגם אם ימתחו את הקו בתחומים מסוימים, כמו למשל במכירת פרסום, יהיה גבול עד כמה רחוק ירצו ללכת כדי לא לאבד את הצופה.

עוד כתבות

דורון כהן / צילום: איל יצהר

משרד המשפטים בוחן ניגוד עניינים במועמדות דורון כהן ליו"ר רשות שוק ההון

דורון כהן, מנכ"ל האוצר לשעבר, מועמד לתפקיד יו"ר רשות שוק ההון לצד מ"מ יו"ר הרשות הנוכחי, עמית גל; והמשנה למנכ"ל חברת הביטוח ווישור, זיו כהן ● משרד המשפטים בוחן האם קיים חשש לניגוד עניינים במינויו של דורון כהן, שאחותו מכהנת כדירקטורית בלתי תלויה בחברת הביטוח מגדל

בבסיס סודי שמתרחב במהירות: כך נערכת איראן למתקפה הבאה נגד ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מה גורם לצבאות של מדינות הערביות להיות לא יעילים, הבסיס הסודי של איראן וסיפורה של ניצלות שואה שהייתה בקיבוץ מפלסים ב-7 באוקטובר ● כותרות העיתונים בעולם 

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס זבז'ינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

נכנע ללחץ תושבי פתח תקווה? סמוטריץ' דורש לדון מחדש בתוכנית המטרו שכבר אושרה

שר האוצר מבקש ממזכיר הממשלה לאפשר לו להגיש בקשה לדיון נוסף בתוכנית לקו M2 של המטרו, בטענה שלא נשלחה לשרים כנדרש ● גורם המעורה בפרויקט: "מביך ששר האוצר מתנהג כמו אחרון המתנגדים, מטעמים צרים"

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

אתר בנייה. קצב מכירות הנדל''ן עלה / צילום: אייל פישר

קצב מכירות הדירות עלה, ובאוצר קוראים לעצור את מתווה הסיוע

תוכנית הסיוע לענף שאושרה בפברואר כללה מתווה שיעזור לקבלנים בשלב המכירה המוקדמת ● אולם לגלובס נודע כי קידום המתווה נעצר ונבחן מחדש, בין היתר בשל נתוני המכירות האחרונים

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

גילעד אלטשולר / צילום: איל יצהר

יפספסו את הריבאונד: מה חושבים בשוק על הצעד המפתיע של אלטשולר שחם

בעקבות חשיפת גלובס על המהלך שמוביל בית ההשקעות הגדול בישראל, בדקנו מה עושים בגופים המתחרים ● אלה, מתברר, עדיין מזהים הזדמנויות ותמחור נוח בשוק המקומי, למרות הקונצנזוס בקרב בתי ההשקעות שרוב התיק מופנה לחו"ל ● איפה שיעור החשיפה הגבוה למניות ישראליות ואילו גופים עשויים לשנות אסטרטגיה?

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

מה גבולות חופש הביטוי של עובדים ברשתות? / אילוסטרציה: גלובס

בית הדין משרטט את הגבול: מתי מותר לפטר עובד בגלל פרסומים ברשת חברתית

בית הדין האזורי לעבודה דחה את תביעתו של עובד שפוטר סמוך ל־7 באוקטובר לאחר שפרסם פסוקים מהקוראן, אשר התפרשו כקריאות הסתה לטרור ● מומחים עומדים על השלכות פסק הדין החריג על חופש הביטוי, ומסבירים מדוע עניינו של מורה שפוטר בנסיבות דומות נגמר אחרת

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

רוסיה מוכרת לאיראן 24 מטוסים, ומציבה לישראל אתגר חדש

אספקת מטוסי סוחוי ומערכות הגנה אווירית S־400 מרוסיה לאיראן מציבה את המזרח התיכון בפני אתגר חדש ● מומחים: "חיל האוויר האיראני בנוי על אמל"ח מיושן, הסוחוי מייצג דור אחר של מטוסים"

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

יאיר כץ, יו''ר ועד עובדי התעשייה האווירית / צילום: איל יצהר

מה יעלה בגורל הבונוס של עובדי תע"א? דיל חדש עשוי לשחרר את הפלונטר

בתעשייה האווירית מבקשים לנתק את החיבור בין הדיבידנד שמשלמת החברה למדינה ובין חלוקת בונוס לעובדיה ● רשות החברות מעוניינת לנצל את המחלוקת כדי לרקום עסקה שתביא לפתרון כמה סכסוכים, ובראשם האשמות הממונה על השכר על חריגות שכר בתע"א

מתחם תע''ש השלום / צילום: דמיטרי ספקטור

בכמה מכרה המדינה את הקרקע הכי לוהטת בכניסה לתל אביב

החברות אקרו נדל"ן וקטה ירכשו את הקרקע במתחם תע"ש השלום תמורת 644 מיליון שקל ועוד 67 מיליון שקל הוצאות פיתוח, פער של כמעט פי חמישה ממחיר המינימום אך נמוך משמעותית ממחיר השומה ● 5 הדונם ששווקו במכרז מיועדים למגורים בבנייה רוויה עם חזית מסחרית

ליאור וקס, מנכ''ל אינפיניטי ניהול תיקי השקעות / צילום: יח''צ

"הבורסה בת"א אטרקטיבית": מנהל ההשקעות שבעד קמעונאות וביטחון

ליאור וקס מאינפיניטי מעריך שהתנודתיות בשווקים תימשך, וכדי להתמודד איתה יש לשים דגש בתיק על "פיזור גיאוגרפי וסקטוריאלי, עם אקטיביות" ● הוא נלהב ממהפכת ה-AI, מעריך שמניית אנבידיה עדיין מעניינת וטוען כי "המחירים בת"א אטרקטיביים, אבל הסיפור בעייתי"

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

ווישור / צילום: רמי זרנגר

בנו של מייסד איילון יוצא נגד העסקה של בעלי העניין עם ווישור

נגה רחמני תוהה על העסקה בה תרכוש איילון את עסקי הביטוח של בעלת השליטה ווישור ● בין היתר טוען להיעדר דיווח למשקיעים ועל עצם היותה של ווישור חברה דיגיטלית ● איילון דוחה את הטענות: "נבחנו כל ההיבטים הרלוונטיים לעסקה"

מכוניות חדשות ממתינות לייצוא בנמל טיינג'ין בסין / צילום: Shutterstock

כל רכב חמישי שנמכר בארץ הוא מסין: הסיבות והחששות מאחורי הנתון החריג

למרות הרוחות הצוננות שנושבות מבייג'ין, נתוני מסירות הרכב מתחילת השנה מגלים ששוק הרכב הישראלי הופך להיות "סיני" במובהק ● עד כמה המגמה תלויה ביציבות הביקוש לרכב חשמלי בישראל והאם התדרדרות נוספת ביחסי ישראל–סין "תקרר" את הביקוש וההיצע