גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

השקעות ושיתוף פעולה ביטחוני: בנט חותם את ביקורו בבחריין

אחרי שנפגש עם עם המלך חאמד בן עיסא אל ח'ליפה ועם בנו יורש העצר, רה"מ נפתלי בנט סיים את ביקורו בבחריין ● בין היתר, נחתם הסכם מחקר ופיתוח בין המדינות, ונידונו בהרחבה סוגיות ביטחוניות ● לדברי בנט, הוא לא שולל סיוע צבאי ישיר לבנות בריתה של ישראל במפרץ: "נסייע לידידינו בחיזוק השלום, הביטחון והיציבות אצלם ככל שנתבקש"

רה''מ נפתלי בנט עם מלך בחריין, חאמד בן עיסא אל ח'ליפה / צילום: חיים צח לע''מ
רה''מ נפתלי בנט עם מלך בחריין, חאמד בן עיסא אל ח'ליפה / צילום: חיים צח לע''מ

ראש הממשלה, נפתלי בנט, חותם הערב (ג') את ביקורו בבחריין, בו נפגש בין השאר עם המלך חאמד בן עיסא אל ח'ליפה, עם בנו יורש העצר וראש הממשלה סלמאן בן חמד אל ח'ליפה ועם כמה מהשרים.

במפגש עם שר החוץ, שר התעשייה ושר התחבורה פורסם על חתימת הסכם המחקר והפיתוח בין מדינת ישראל לבחריין. על ההסכם חתמה (מרחוק ובשיחת וידאו) שרת החדשנות, המדע והטכנולוגיה, אורית פרקש הכהן ושר התעשייה, המסחר והתיירות הבחרייני, זאיד בן ראשד אל-זיאני. בנט בירך על חתימת ההסכם ואמר כי מטרת שתי המדינות כעת היא ליצוק תוכן לתוך הסכמי אברהם בסחר ובקידום הכלכלות של שתי המדינות. ראש הממשלה והשרים שוחחו בין השאר על הדרכים למיצוי היתרונות הגיאוגרפיים בין ישראל ובחריין, בין השאר, לצורך תנועת סחורות בין אסיה לאירופה.

הסכם השת"פ קובע בין השאר כי הרשות לחדשנות תפעל לקדם מול הבחריינים שיתוף פעולה במחקר ופיתוח וכן בפיילוטים של חברות ישראליות בתחומים בעלי עדיפות לשני הצדדים כגון: טכנולוגיות אקלים, התייעלות אנרגטית, מסחר אלקטרוני, ייצור מתקדם וכדומה. הרשות תפעל לאתר אתגרים והזדמנויות לפיילוטים של טכנולוגיות ישראליות חדשניות בבחריין. לאחר איתור אתגרים אלה יפורסמו קולות קוראים בתחומים שזוהו על מנת לאפשר לחברות להגיש הצעות לשותפים הבחריינים.

"נכס אסטרטגי ליחסי החוץ שלנו"

פרקש הכהן אמרה במעמד חתימת ההסכם כי להייטק הישראלי שם עולמי, חוצה גבולות ויבשות. לדבריה, מדובר ב"נכס אסטרטגי ליחסי החוץ שלנו. ההסכם יוצר פלטפורמה לשיתופי פעולה עסקיים וטכנולוגיים, לצד היכרות אישית בין אנשים משני העמים. צעירים ישראלים מתעשיית ההייטק הישראלית יגיעו לבחריין ויכירו את אנשי העסקים המקומיים".

בהודעת לשכתה של פרקש הכהן נאמר כי בד בבד יחל המשא ומתן לגיבוש הסכם הגנה על השקעות בין משרדי האוצר בשתי המדינות. ההסכם יאפשר את הגדלת זרם ההשקעות ההדדי בין המדינות על ידי יצירת מסגרת ודאות וביטחון למגזר העסקי, וכך יהווה כלי חשוב לחיזוק הפעילות הכלכלית בין המדינות.

חתימת הסכם המחקר והפיתוח בין מדינת ישראל לבחריין / צילום: משרד החדשנות המדע והטכנולוגיה

בפגישות בנט בבחריין נידונו בהרחבה סוגיות ביטחוניות ואסטרטגיות. בחריין, שבה רוב שיעי, סובלת מעידוד וסיוע של איראן לקבוצות אופוזיציה, מקצתן קבוצות טרור. בשל כך נכונותה לקשר ביטחוני עם ישראל נרחבת בהרבה מזו של האמירויות. בחודש שעבר חתם שר הביטחון בני גנץ על הסכם לשת"פ בטחוני עם בחריין ובין השאר סוכם על הצבת קצין תיאום של צה"ל בממלכה.

יורש העצר וראש ממשלת בחריין, סלמאן בן חאמד אל ח'ליפה אמר לבנט כי ההישג ההיסטורי של הסכמי אברהם מאפשר לראות "מזרח תיכון רחב יותר, חופשי מסכסוכים, המבוסס על עקרונות של כבוד הדדי, הבנה ואחריות משותפת כלפי ביטחון האזור כולו".

בנט נפגש גם עם מפקד הצי החמישי של ארה"ב בבחריין, תת-אדמירל בראד קופר. נמל הבית של הצי החמישי שוכן בבחריין, וחיל הים של ישראל השתתף לאחרונה בתרגילים עם הצי השישי וחילות ממדינות נוספות, ובהן סעודיה.

בנט לא שלל סיוע צבאי ישיר של ישראל לידידותיה במפרץ

בראיון לעיתון הבחרייני אל איאם הרחיב בנט על סוגיית איראן ובין השאר אמר: "ישראל ובחריין מתמודדות שתיהן עם אתגרי ביטחון גדולים, שנובעים מאותו מקור - הרפובליקה האיסלאמית באיראן המערערת את היציבות בכל האזור. היא תומכת בארגוני טרור הפועלים באזור שלכם ובאזור שלנו, במטרה אחת - להרוס את המדינות המתונות, הדואגות לעמיהן, ליציבות ולשלום, ולהציב במקומן ארגוני טרור צמאי דם. אנו לא נאפשר זאת. אנו נלחמים באיראן ובשלוחותיה באזור כל יום, ונסייע לידידינו בחיזוק השלום, הביטחון והיציבות אצלם ככל שנתבקש".

בנט לא שלל סיוע צבאי ישיר של ישראל למדינות ידידות במפרץ. "ישראל היא כוח צבאי-אזורי משמעותי ויש לה יכולות מבצעיות חסרות תקדים באוויר, בים וביבשה. אנו מעוניינים להרחיב את שיתוף הפעולה שלנו עם ידידותינו באזור בכדי לחזק את היציבות והביטחון בו".

על הובלת ארצות הברית לחזרה להסכם הגרעין אמר: "הנשיא ביידן הוא ידיד אמת של ישראל מזה למעלה מ-50 שנה והוא מבין היטב את צרכי הביטחון שלנו. אנו סבורים שהסכם עם איראן יהיה טעות אסטרטגית, משום שהוא יאפשר לה לשמור על יכולותיה הגרעיניות ולקבל מאות מיליארדי דולרים, שיתדלקו את מכונת הטרור שלה, שפוגעת בכל כך הרבה מדינות באזור וגם בעולם".

במקביל: התחממות ביחסים עם טורקיה

גורם מדיני בכיר אמר בשיחה עם הכתבים הנלווים למסע ראש הממשלה בבחריין כי התחממות היחסים עם טורקיה הביאה בין השאר לפעילות טורקית נגד טרור המופנה לישראל. לדבריו, ההתחממות נעשית בזהירות רבה, ונעשות מחוות מצידנו ומהצד השני אפשר לראות התגברות של פעילות טורקית נגד טרור בשטחם, והכוונה לטרור שקשור לישראל, כמובן.

באשר למצב בירושלים אומר הגורם: "האחריות שלנו כמדינה זה להחזיר את הביטחון לכל אזרח ישראלי ואת זה אנחנו עושים. לצד זה, יש אחריות למנוע הסלמות שיכולות למנוע דברים קשים מאוד. בשומר החומות נהרג ילד בן 6, יש מחיר לסבב. לפעמים נצטרך לצאת לסבב, אני לא אומר שלא, אבל כשאני רואה את כסיף ובן גביר וטיבי אני יודע היטב מה מביא אנשים לשם, וזה לחמם, לשרוף את המועדון. אני לא שש למלחמות אבל אם צריך אנחנו מוכנים, ירושלים היא מקום רגיש ואנחנו צריכים לעמוד על הביטחון של תושבי השכונה היהודים שחטפו שמה".

בעניין שיחות הגרעין בוינה אמר הגורם המדיני כי אף שהשיחות במצב מתקדם, ישראל לא מוותרת. "אנחנו עושים מאמצים כבירים גם בימים אלה, בדרכים שאני חושב שהן הכי אפקטיביות כדי להשיג את המטרה שלנו. אני לא יודע מה יהיה ואני גם לא יודע עד הסוף. אני חושב שההסכם הזה יפגע בנו וזה לא טוב", אמר. 

לדבריו, מוקד הביקור היה הפגישה עם המלך שבה נדונו שיתופי פעולה המתרחבים עם האמריקאים והמדינות המתונות ובעיקר בגזרה הימית ההופכת להיות יותר ויותר משמעותית. "כל המדינות המתונות מתמודדות עם אתגרים דומים, ובשיחות עם המלך היינו מעשיים מאוד באשר למצב הגיאו-אסטרטגי באזורנו", הוסיף הגורם.

עוד כתבות

סא''ל איתי זמיר / צילום: פיקוד העורף

הקצין ששלח לנו התרעות של פיקוד העורף: "יש הבדל בין רקטה מעזה לבין מה שמגיע מאיראן"

עשרות אלפי התרעות שוגרו לציבור במהלך 12 ימי הלחימה מול איראן, בעוד מוקד פיקוד העורף טיפל בכמיליון פניות אזרחים ● ההתמודדות, אומר סא"ל איתי זמיר, שאמון על מערך ההתרעה, הייתה מוצלחת - אך "אי אפשר לנוח על זרי הדפנה" ● לאן נעלמה ההנחיה המקדימה, אילו לקחים הופקו מהמערכה - ומה מתוכנן לעשור הבא

פופקורן. ליאור פרנקל בשיחה עם אור רז / צילום: לירון ויסמן

רוצים לקדם את האינטרסים שלכם במקום העבודה? הטיפ שאסור לכם לדלג עליו

הפודקאסט הפופולרי פופקורן מגיע לגלובס במדור חדש על עולם העבודה • "אתם לא מבינים כמה בכירים עובדים בפוליטיקה ארגונית", אומר אור רז, מנכ"ל ובעלים של קבוצת לדעת, מלווה ומפתח מנהלים בחברות הייטק ופיננסים • בשיחה עם ליאור פרנקל הוא מסביר איך תצליחו להעביר את הקולגות שלכם צד בשולחן הדיונים ● פופקורן

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

היקב עם המיתוג המוזר שמוכר 10,000 בקבוקים בשנה

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

ארבעה סוגי ירקות מכילים ניקוטין. באיזה מהם הכמות הגדולה ביותר?

מה מקור המילה ונדליזם, איך נקרא המטבע בגמביה ובאיזו קבוצת NBA ישחקו הישראלים בן שרף ודני וולף? ● הטריוויה השבועית

סיכום שווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילום: AP

שמונה מניות עם הזדמנות ושתיים שכדאי להיזהר מהן - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בנק אוף אמריקה מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה ● הבורסה בתל אביב הפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ההצלחה של קת'י ווד ● וגם: האם יכול להיות שאחת הדרכים הכי יקרות להשקיע בשוק ההון היא גם הכי משתלמת?

מייסדי רובינהוד. מימין: ולדימיר טנב, ובאיג'ו באט / צילום: ap, Mark Lennihan

וול סטריט סוף סוף מתגמלת את החברה של שני האאוטסיידרים שהפכו למיליארדרים

אפליקציית המסחר האמריקאית רובינהוד הגיעה לוול סטריט בסערה לפני כארבע שנים וספגה כישלון חרוץ ● סאגת מניות ה"מם" סיבכה את החברה עם הרגולטורים, היא נזקקה למיליארדי דולרים לערבויות ואף הגיעה לסף פשיטת רגל ● אבל מאז השפל ההוא, המניה זינקה ביותר מ־1,300%, הרווחים רק גדלים, והמוניטין השתקם

שלי הוד מויאל / צילום: חן מזרח

הכרישה החדשה: הדרך של היזמת שהייתה מעורבת כבר ב-27 אקזיטים

לפני 15 שנה אבא של שלי הוד מויאל נפטר בפתאומיות, והיא החליטה לעזוב את הקריירה בניו יורק ולחזור לארץ ● מאז היא הספיקה להקים קרן הון סיכון ובקרוב גם נראה אותה על המסכים בתוכנית "הכרישים": "במשך שנים הרגשתי שהיה לי הרבה מזל כשאנשים מסביבי העצימו אותי ודאגו לי - ורציתי לתת את זה גם לאחרים"

בובות לבובו מוצגות לראווה בחנות של פופ מארט / צילום: Reuters, Oriental Image via Reuters Connect

חיוך מטריד ששווה מיליארדים: בובת הפרווה שהפכה לטרנד וכבשה את העולם

לבובו, הבובה הפרוותית בעלת הבעת הפנים המעט קריפית, הפכה ללהיט גלובלי - ולפריט חובה אצל סלבריטאיות על, כמו ריהאנה וקים קרדשיאן ● היצרנית, חברת פופ מארט הסינית, הכפילה את הכנסותיה ב־2024 ובסין כבר הזהירו מהתמכרות לבובה המעוצבת

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

לתפוס מחבלים מהאוויר: המיזם החדש של ההייטקיסט שהקים חברה שנויה במחלוקת ועזב לשוויץ

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

ספגטי ארבייטה / צילום: בנצי ארבל

בלי פוזה ובמחיר משתלם: מסעדה איטלקית תל אביבית ששווה ביקור

ב"טברנה רומאנה" אף אחד לא בא להמציא את הגלגל, רק להציע אוכל טעים ומספק שלפעמים אף עולה על הציפיות ● המחירים הם חלק מהפאן

טלי גוטליב, מהרן פרוזנפר / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות, תמר מצפי

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים. איך יגיבו העובדים?

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים ● הדיון בבג"ץ שלא היה אמור להתקיים ● ומחיר ההתחייבויות שמשרד החינוך שכח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

הדגם הנמכר ביותר ביותר במחצית החולפת היה הקרוס־אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג־אין, כאשר הדגמים הנמכרים ביותר אחריו היו שייכים למותגים יונדאי וטויוטה ● X7, הקרוס־אובר פרימיום החדש של זיקר, נחת בישראל ● ובמדיה האיראנית מדווחים כי ישראל תקפה מפעל רכב באיראן, במהלך מבצע "עם כלביא" ● השבוע בענף הרכב

הפגנה לשחרור החטופים בדרך בגין בירושלים / צילום: יעל גדות

בכיר ישראלי - התקבלה ההחלטה על יציאת משלחת לקטאר

ראש הממשלה בנימין נתניהו הורה הערב (שבת) על יציאת משלחת ישראלית לקטאר • טראמפ: "חמאס הגיב ברוח חיובית, אולי תהיה עסקה עד השבוע הבא" ● לראשונה: שני עובדי סיוע אמריקנים נפצעו בפיגוע של חמאס בעזה ●  50 חטופים - 638 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים 

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה

לידיעת המתווכים / איור: Shutterstock

לידיעת המתווכים: חובת הדיווח החדשה שבדרך

הצעת חוק חדשה שהפיץ משרד המשפטים תחייב מתווכי מקרקעין לזהות את הלקוחות, לדווח ולנהל רישומים בכל העברת כספים ● לחוק יהיו כמה השלכות משמעותיות, בהן הפחתת היכולת לבצע עסקאות פיקטיביות או להסוות את זהות הנהנים האמיתיים בעסקאות נדל"ן

צ'רצ'יל מסמן V. ביום הניצחון על גרמניה הנאצית / צילום: Reuters, IMAGO/piemags via Reuters

לסיים מלחמה: עצתו הפיקטיבית של צ'רצ'יל לנתניהו

אבי הכישלון הגדול של המלחמה הקודמת הוביל את הבריטים אל חוף מבטחים, וזכה בסליחה ובהערצה. הוא הבין כי אנחת הרווחה חשובה יותר מתרועת הניצחון

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

רוב החברות הזרות לא יחזרו לנתב"ג בקיץ. לאן בכל זאת תמצאו טיסה בפחות מ-200 דולר

על אף המספר המצומצם של חברות התעופה שפועלות כיום מנתב"ג, עדיין ניתן למצוא כרטיסי טיסה ברגע האחרון במחירים יחסית זולים, בעיקר ליעדים קרובים כמו קפריסין ויוון ● ייתכן שפתיחתו מחדש של טרמינל 1 באוגוסט יזרז את חזרתן של חברות הלואו קוסט, מה שיגדיל את היצע הטיסות

דונלד טראמפ. מדיניות שעלולה להביא על הדולר מכת המוות / אילוסטרציה: Shutterstock

האיתותים גוברים לנטישת הדולר כמטבע הסחר הבינלאומי - והכלכלה האמריקאית תשלם את המחיר

מדינות הבריקס והכלכלה הסינית מתחזקות על חשבון הדולר, וגם ארה"ב עצמה רוצה בהיחלשותו ● הבנקים המרכזיים מגדילים אחזקותיהם בזהב על חשבון נכסים הנקובים בדולרים, ואפילו מתקדמים בפיתוח מטבעות דיגיטליים משלהם ● כל אלה יוצרים את התשתית ליצירת מטבע רב לאומי שיהיה הבסיס לסחר בין מדינתי