גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הקבלנים מול המדינה: המספרים הסותרים על התאונות בענף הבנייה

עניין של חיים ומוות: לפי נתוני מטה הבטיחות בענף הבנייה, שיעור תאונות הבנייה הקטלניות ירד לשפל היסטורי ● אלא שזרוע העבודה מפרסמת נתונים מקבילים, אך סותרים לחלוטין ● נתוני קו לעובד גבוהים מאלה של שני הגופים ● חורים בנתונים, פרויקט מיוחד

תאונה באתר בנייה / צילום: ארכיון, איחוד הצלה
תאונה באתר בנייה / צילום: ארכיון, איחוד הצלה

בסיסי נתונים מהימנים ועדכניים הם תנאי סף לקבלת החלטות מושכלת. אלא שגם
בעידן עתיר מערכות מידע, חלק גדול מהנתונים הכלכליים והדמוגרפיים המשמשים לקביעת מדיניות, אינו מספק - אם בשל קשיים באיסוף מידע, בעיות מדידה או סילופים סטטיסטיים. סדרת הכתבות "חורים בנתונים" צוללת לעומק הדאטה שעל בסיסה
נקבעת מדיניות במגוון תחומים כלכליים, ובוחנת כיצד אי דיוק בנתונים עלול להוביל למסקנות שגויות ולהחלטות מוטעות 

לפני כמה שבועות, פרסמנו בגלובס במדור "נתון אחד ביום" את הירידה בשיעור מקרי המוות של פועלי בניין בתאונות עבודה בשנים האחרונות. על פניו נראה שלא רק שחלה ירידה משמעותית, אלא ששיעור מקרי המוות ל-100 אלף פועלים בשנת 2021 היה הנמוך ביותר בתולדות המדידה.

הנתונים נערכו ופורסמו על ידי מטה הבטיחות בענף הבנייה, שהוקם על ידי ההסתדרות והתאחדות הקבלנים ב-2019 בתגובה לעלייה משמעותית במספר התאונות הקטלניות. ההסתדרות איימה בשביתה ויצאה במסע פרסום, אך זה הסתיים עם הקמת המטה.

שנתיים אחר כך, המטה פירסם הישגים ניכרים, שנראה על פיהם שהגישה שלו הצליחה. אלא שייתכן שהנתונים האמיתיים אופטימיים הרבה פחות, וגם מחמיאים פחות למטה הבטיחות.

זרוע העבודה מפרסמת נתונים מקבילים שמודדים מקרי מוות של פועלי בניין ביחס למספר הפועלים בישראל. אלא שהגופים לא מסכימים על כלום: לא על מספר העובדים או מספר מקרי המוות, ומכאן - גם לא על שיעור מקרי המוות ל-100 אלף עובדים. למשל, לפי מטה הבטיחות ב-2020 היו 11.8 מקרי מוות ל-100 אלף פועלים, בזמן שזרוע העבודה טוענת שהיו רק 10.9. ככל שהולכים אחורה בזמן, הפער גדל. איך זה יכול להיות?

 

מקורות מידע שונים והיעדר נתונים רשמיים

התשובה היא שלכל אחד מהגופים יש מקורות מידע שונים: זרוע העבודה שואבת את הנתונים על מספר העובדים ממשרד השיכון, מהלשכה המרכזית לסטטיסטיקה - הישראלית והפלסטינית - ומביטוח לאומי, ואת מקרי המוות מנתוני המשטרה. אינג’ חזי שורצמן, ראש מינהל הבטיחות בזרוע העבודה, מתעקש: "אנחנו המקור הרשמי. אנחנו מסווגים את כלל התאונות בזמן העבודה לפי קטגוריות ומציגים טבלה לשקיפות הציבור".

ואכן, בדוח זרוע הכלכלה ישנה טבלה על כלל המקרים. סך הכל, ב-2021 היו 32 מקרי מוות של פועלים באתרי בנייה. עם זאת, אין אף מסמך רשמי ממנו זרוע העבודה שואבת את מספר העובדים, ובמקום זאת מקור הנתונים "משיחות טלפון" מכיוון ש"אף גוף לא הוציא נתון רשמי. זו הערכה".

לעומתם, מטה הבטיחות שואב את הנתונים על מספר העובדים מ"המקורות המקצועיים בהתאחדות הקבלנים", שמחזיקה בבעלות משותפת עם ההסתדרות על המטה, ומספר מקרי המוות מנתוני מגן דוד אדום. במטה הבטיחות טוענים ש"הנתון שלנו הוא המדוייק יותר, כי אצלנו זה נספר כמעט כל שבוע". אולם, לטענת שורצמן מזרוע העבודה, מד"א מסווגים הכל כתאונת עבודה, אפילו בנאדם שנחתך מסכין בבית. "דיווחים של מד"א צריך לשים באור הנכון", הוא אמר. "כשיש אירוע קטלני או קשה, האנשים שלנו מגיעים לשטח וממשיכים לתחנת המשטרה להמשיך תחקור. יש אנשים שזה תפקידם והם עובדי מדינה. אנחנו המקור הממלכתי והרשמי".

 

מה נחשב כתאונת עבודה באתר בנייה?

לטענת מטה הבטיחות, הם מצליבים נתונים עם מינהל הבטיחות של זרוע העבודה, ובזרוע העבודה טוענים שהם מצליבים נתונים עם התאחדות הקבלנים. כלומר, שני הצדדים מסתכלים זה מעבר לכתפו של זה, אך עדיין מגיעים לתוצאות שונות לחלוטין.

השוואת הנתונים מגלה תופעה מעניינת: מספר הפועלים על פי זרוע העבודה גבוה מהמספר של מטה הבטיחות. בזרוע העבודה מסבירים שהדבר כנראה נובע מכך שהנתונים בידי התאחדות הקבלנים הם חלקיים, ואינם מייצגים את כל פועלי הבניין בישראל.

פער קיים גם במספר מקרי המוות ב-2021. במטה הבטיחות אומרים: "הם (זרוע העבודה, ע"א) דיווחו על 32, ואנחנו על 30". מי שני העובדים החסרים? אחד הוא "עובד שהתחשמל בשיפוץ חנות בירושלים, אנחנו לא החשבנו כאתר בנייה", והשני הוא "תאונה בתחנת הכוח שלא נכנסה לסטטיסטיקה שלנו". כלומר, אכן לא מדובר על מקרים "קלאסיים" באתר בנייה, אך נראה שאין הגדרה מסודרת מה נחשב תאונה באתר בנייה ומה לא.

נראה שבנוגע ל-2019 (השנה בה הוקם מטה הבטיחות) אין שום הפרש בין מקרי המוות. ב-2020 קיים הפרש של מקרה אחד, וב-2021 של שניים. אלו אומנם הפרשים קטנים, אך הם מספיקים כדי ליצור ירידה משמעותית מ-2019 ואילך - ועל אחת כמה וכמה ירידה לדרגה הנמוכה ביותר שנמדדה. כאמור, מה שלא נכון לפי נתוני זרוע העבודה. זאת ועוד, נתוני "קו לעובד", המצוטטים על ידי גלובס במעקב אחרי נתוני התמותה של פועלים בתאונות, גבוה יותר משני המדדים.

למשל, קו לעובד דיווחו על 39 הרוגים בענף הבנייה ב-2021, ומספר ההרוגים המדווח בכל שנה גבוה מזה של הגופים האחרים. זאת כנראה בשל הגדרה מכלילה יותר לתאונות בענף הבנייה. קו לעובד סופרים גם "תאונות מעבר לקו הירוק, תאונות שהם (זרוע העבודה, ע"א) מגדירים כתאונות דרכים, היעדר יחסי עובד מעביד ועוד".

בכל מקרה ההשוואה לאירופה לא מחמיאה

גם בנתוני זרוע העבודה יש תופעות משונות. גם מספר העובדים, גם מקרי המוות, וכתוצאה - גם שיעור מקרי המוות. אך לדברי שוורצמן, מספר מקרי המוות הוא זהה במקרה, והם יודעים שמספר העובדים עלה, אך הם לא יודעים עדיין בכמה. לכן, הם בחרו להעתיק את נתוני 2020. כך, שיעור המוות בפועל נמוך מהנתון הרשמי.

לא ברור מה שיעור התמותה האמיתי של פועלי בניין בתאונות. מטה הבטיחות שואב נתונים מהתאחדות הקבלנים, והפערים במספר מקרי המוות יוצרים ירידה משמעותית בדיוק לאחר הקמת מטה הבטיחות. גם זרוע העבודה לא מקבלת נתונים מאף מקור יחיד שיאפשר שחזור של החישוב. אולם, נראה שהמידע שהם מחזיקים מגיע ממקורות רשמיים יותר, ועל כן אולי מדויק יותר. כך או כך, השוואה למדינות האיחוד האירופי שמה אותנו במקום החמישי הלא מחמיא אם ניקח את נתוני זרוע העבודה, ובמקום השלישי העוד פחות מחמיא אם ניקח את נתוני מטה הבטיחות. כך שבכל הנוגע למניעת מוות של פועלי בניין - יש לנו עוד דרך ארוכה.

עוד כתבות

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

אילוסטרציה: Shutterstock

גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו על ידי המוכרים, או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

בתים בטקסס. צילומי לווין ורחפנים הפכו לנשק בידי חברות הביטוח / צילום: Shutterstock

תופעה בארה"ב: חברות הביטוח מרגלות אחרי בתים מהשמיים

חברות בארה"ב משתמשות ברחפנים כדי לבדוק גגות או לזהות פסולת חצר וטרמפולינות שלא הצהירו עליהן

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

תוכנית דירה. האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית? / צילום: Shutterstock

האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית?

תושבים בתל אביב שביקשו להוסיף ממ"ד לדירתם נתקלו בהתנגדות של השכנים, שטענו כי הדבר יפגע בהמשך בהליך התחדשות עירונית ● מה קבעה ועדת הערר?

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

עם נשיא שמקורב גם לנתניהו וגם לארדואן: האם הפתרון לאיראן יגיע דווקא מהמדינה המפתיעה הזו

הגבלת הייצוא מטורקיה מוסיפה אש למדורת היחסים שלה מול ישראל ● עם נשיא שמקורב הן לנתניהו והן לארדואן, ייתכן כי הפתרון למשבר טמון באזרבייג'ן ● ישראל היא ספקית אמל"ח קריטית לאזרבייג'ן, שמצידה מספקת לנו נפט, ואילו הדבר האחרון שירצה ארדואן הוא לפגוע באינטרסים של ידידו הקרוב ● גלובס נכנס מאחורי הקלעים של היחסים המתוחים