גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מה הסיכוי שבתי המשפט ייצאו נגד מערכת הביטחון?

הכוח שמקנה החוק למדינה בכל הנוגע לצווי מעצר מינהליים, מחייב את השופטים לפעול במשנה זהירות ולהציב גבולות ● אבל עד כמה זה קורה במציאות, והאם ייתכן שבתי הדין הצבאיים דואגים לזכויות העצירים יותר מבג"ץ?

עופר כסיף, הרשימה המשותפת / צילום: דוברות הכנסת
עופר כסיף, הרשימה המשותפת / צילום: דוברות הכנסת

השבועות האחרונים העלו לכותרות שאלות לגבי האופן שבו פועלות רשויות החוק בישראל. החל מהתנהלות המשטרה שמפרה או לא מפרה את החוק שעליו היא אמונה, וכלה בהתנהלות בתי המשפט עצמם. אילו שיקולים מפעיל שופט לפני שהוא חותם על בקשה להאזנת סתר שמגישה לו המשטרה? מה המשמעות של מהלכים כאלה שנעשים במעמד צד אחד? ומי מפקח על כל זה?

אבל יש מי שלא היו זקוקים לכותרות המטלטלות של פרשת "NSO והמשטרה" כדי להטיל ספק במערכת אכיפת החוק בישראל. המקרה שבו אנחנו עוסקים השבוע קשור לשגרה שנמשכת מאז קום המדינה -וביתר שאת מאז 1967 - וכבר מזמן לא מטלטלת את רובנו: המעצר המינהלי.

על-פי דיווחים בתקשורת, שנשענים על מקורות פלסטיניים, בסוף השבוע הבא צפוי להשתחרר העציר המינהלי ופעיל הג'יהאד האסלאמי הישאם אבו הוואש. אבו הוואש זכה לכותרות בתקשורת על רקע שביתת הרעב הארוכה שניהל. בתחילת ינואר, התראיין בעניינו ח"כ עופר כסיף ברדיו 103FM, וכשהמראיין, גולן יוכפז, הזכיר לו שבית המשפט קיבל את עמדת השב"כ שמדובר באדם מסוכן, כסיף ביטל זאת בהינף יד. "זה לא מעניין אותי", השיב. "בית המשפט הוא מזמן חותמת גומי של השב"כ בדברים האלה. מעולם הוא לא פסל, עד כמה שאני זוכר, מעצר מינהלי".

מעצרים מינהליים הם כלי עוצמתי, דרקוני כמעט, שמופקד בידי המדינה. האם יכול להיות שבתי המשפט בישראל מאשרים אותם בצורה כל כך גורפת עד שאין בנמצא אפילו דוגמה אחת למקרה שבו השופטים לא נענו לבקשת המדינה בעניין? בדקנו.

במעמד צד אחד

אז מהו מעצר מינהלי ומה כל כך מיוחד בו? באופן כללי, מדובר במעצר שנעשה לא בגלל חשד לעבירה, אלא בגלל חשש ממה שהעצור יבצע. חוק סמכויות שעת חירום (מעצרים) קובע שכדי לבצע מעצר מינהלי יש צורך ב"יסוד סביר להניח שטעמי ביטחון המדינה או ביטחון הציבור מחייבים שאדם פלוני יוחזק במעצר". מי שרשאי לחתום על צו המעצר הוא שר הביטחון. תוקף הצו יכול להיות עד חצי שנה, עם אפשרות להאריכו בכל פעם בחצי שנה נוספת.

אבל הוראת החוק הזאת חלה רק בתחומי הקו הירוק, ומעצרים מינהליים של אזרחים ישראלים הם נדירים. ביהודה ושומרון לא הוחל החוק הישראלי, ולכן שם המעצרים המינהליים פועלים לפי צו בדבר הוראות ביטחון מס' 1651. בהתאם, שם מי שחתום על הצווים אינו שר הביטחון אלא המפקד הצבאי באזור. ואם בתחומי הקו הירוק עצור מינהלי חייב לראות נשיא בית משפט מחוזי תוך 48 שעות, כדי שזה יעיין בחומרים שיוכיחו שהעצור מהווה סכנה לציבור ויאשר את הצו, בשטחי יהודה ושומרון על העצור לראות שופט צבאי תוך שמונה ימים, והערעור נעשה בבית הדין הצבאי לערעורים. כמובן שגם על החלטות בית הדין הצבאי ניתן לערער לבג"ץ.

בכל המקרים ניתן לדון בראיות במעמד צד אחד, והתביעה אפילו לא חייבת לספר לעציר המינהלי או לסנגוריו אילו ראיות עומדות נגדו. היכולת להאריך את הצווים מעת לעת מאפשרת להחזיק אנשים במעצר גם לאורך שנים מבלי שבית המשפט יפסוק בעניינם. וכשזה המצב, ברור למה לשופטים יש כאן תפקיד קריטי במיוחד.

התחלנו את הבדיקה מחיפוש פסיקות שנתן בנושא בית המשפט העליון בשבתו כבג"ץ, מסיבה שהיא טכנית בעיקרה. הפסיקות הללו נגישות לציבור, בעוד פסיקות של ערכאות אחרות (בכל תחום) נגישות הרבה פחות. חיפשנו וחיפשנו, אבל חוץ ממקרה חריג אחד, שעוד נחזור אליו, לא הצלחנו למצוא מקרים שבהם ביטל בג"ץ החלטות של ערכאות נמוכות בעניין מעצרים מינהליים.

השלב הבא היה להיעזר במי שעוסקים בתחום. עו"ד דן יקיר, מהאגודה לזכויות האזרח, סיפר לנו על מקרה אחד מתחילת שנות ה-90, שלא פורסם באתר בית המשפט העליון. מדובר בעציר תיאסיר מוסטפא שחדה זייד שב-1990 צה"ל ביקש להאריך את המעצר המינהלי שלו. בג"ץ הגיע למסקנה שאין הצדקה לכך, ושהזמן שישב במעצר מינהלי עד אותה נקודה הספיק, ובהתאם הורה לשחרר אותו לאלתר. ומה לגבי מקרים עדכניים יותר? עו"ד יקיר מוצא חשיבות גם בפסיקה שניתנה ממש בינואר האחרון, בעניינו של מאהר מחמוד אחמד ענאתי, שמעצרו קוצר ב-52 ימים, כך שהוא שוחרר ממש השבוע במקום באפריל. 

אבל מעבר לשני המקרים האלה, יקיר לא יכול להצביע על דוגמאות נוספות. גם עו"ד מיכאל ספרד, שעוסק בספרו "החומה והשער" מ-2018 בסוגיית המעצר המינהלי, מסמן את המקרה של תיאסיר מוסטפא שחדה זייד מ-1990 כמקרה יחיד.

מי שממש חקרה את התחום באופן מסודר היא פרופ' שירי קרבס מאוניברסיטת דיקין שבאוסטרליה. קרבס חקרה את פסיקות בג"ץ בעתירות שנגעו למעצרים מינהליים במאמר שהתפרסם ב-2013, ובמאמר המשך שפרסמה ב-2014. בשניהם היא הגיעה למסקנה שככלל בג"ץ כמעט שלא מבטל מעצרים מינהליים. לעתים נדירות הוא מקצר את תוקף הצו או דורש שהביקורת השיפוטית תיעשה לעתים תכופות יותר מפעם בחצי שנה.

הקשיחות של בג"ץ לא מקבלת ביטוי רק בנתונים היבשים. במחקריה, קרבס שוחחה עם גורמים שונים המעורבים בדיונים - שופטים, תובעים, סנגורים, נציגי שב"כ ועוד - וקיבלה גם מהם את הרושם שהמשחק פחות או יותר מכור. תובע אחד סיפר לה ש"במקרים מסוימים אפילו הרגשתי שזה היה קל מדי". תובע אחר אמר ש"הטבע האנושי והדינמיקה של התהליך מונעים שימוע הוגן של התיק".

הפתעה בבית הדין הצבאי?

אז בג"ץ לא מתגלה בסיפור הזה כגוף שמאתגר באופן מיוחד את זרועות הביטחון. אבל הוא, כידוע, אף פעם לא התחנה הראשונה בסוגיה, אלא רק ערכאת ערעור. היות שהרוב המוחלט של המקרים נוגע לתושבי יהודה ושומרון, מי שמאשר בשלב ראשון את המעצר המינהלי הם בתי הדין הצבאיים. מה קורה שם? התשובה דווקא פחות טריוויאלית ממה שהיה אפשר לצפות.

התחלנו בפנייה לדובר צה"ל. שם נמסר לנו כי "הטענה לפיה בתי המשפט הצבאיים מאשרים את כל צווי המעצר המינהלי המובאים לאישורם אינה נכונה". הם גם צרפו נתונים. הנה, ב-2020, מתוך כלל הבקשות לצווים באותה שנה, ב-9% "בית המשפט אישר את הצו אך הגביל את שיקול-דעת המפקד הצבאי להאריכו", ב-6% "בית המשפט קיצר את הצו והגביל את שיקול-דעת המפקד הצבאי להאריכו", ב-7% הצו פשוט קוצר, וב-3% הצו בוטל לחלוטין. כלומר, רק ב-75% מהמקרים באותה שנה הצו אושר כמו שהוא.

 

גם פרופ' קרבס מאשרת כי מהעדויות שאספה דווקא הערכאה הצבאית היא זאת שעליה העצירים יכולים לבנות יותר. הסנגורים שראיינה סיפרו לה שאם יש איזושהי תקווה לזכות בשחרור, גם אם היא קלושה, הרי שהיא שם. אז בתי הדין הצבאיים הם המקלים, ובג"ץ, מגן זכויות האדם, שומר על קו נוקשה? זה לא עד כדי כך פשוט.

בתיקים שפרופ' קרבס בחנה, בין 2000 ל-2010, היא מצאה שיותר משליש מהעתירות לבג"ץ בסוגיה (36%) פשוט נמשכו לפני שהתקיים דיון בעניינן. למה? לעיתים מפני שההגנה הבינה שחומר הראיות נגד העציר חזק מדי, אבל במקרים אחרים העתירה התייתרה כי הצדדים הצליחו להגיע להסדר ביניהם. אנשי השב"כ סיפרו לקרבס שכאשר היה להם ברור שתיק הראיות נגד העציר המינהלי חלש מדי, הם העדיפו להגיע להסדר מוקדם במקום להסתכן בהפסד בבג"ץ. במילים אחרות, במקרים הבאמת גבוליים, שבהם בג"ץ היה יכול להתערב וכך להתנער מתדמית "חותמת הגומי" שמדביקים לו אנשים כמו כסיף, המדינה בעצם העדיפה לוותר מראש. עצם קיומו של בג"ץ, והאופציה לעתור אליו, היוו שוט משמעותי מספיק.

כשאהרן ברק הפך את דעתו

לפני סיום, נפרע את החוב שלנו מתחילת הכתבה. כתבנו קודם שכן מצאנו מקרה חריג אחד שבו בג"ץ ביטל צו מעצר מינהלי. מדובר בתיק שנדון בשנת 2000, ועניינו שני אזרחים לבנוניים שעמדו לדין בשנות ה-80 בגין פעולותיהם נגד צה"ל וצד"ל ברצועת הביטחון. לאחר שהשניים סיימו לרצות את עונשם בסוף שנות ה-90, הם נעצרו במעצר מינהלי. מדוע? איש לא חשב שהם מהווים סיכון ביטחוני, מטרת המעצר הייתה להפוך את השניים לקלפי מיקוח בעסקאות שבויים, בדגש על רון ארד.

האם יש הצדקה להשתמש במקרה כזה במעצר מינהלי? נשיא בית המשפט העליון דאז, אהרן ברק, קבע בדעת רוב, שהמעצר המינהלי יכול לשמש גם לכך. באי-כוחם של העצירים לא ויתרו, והסוגיה עלתה לדיון בהרכב מורחב. הפעם ברק שינה את דעתו, וההרכב הגיע למסקנה שהחוק דורש שהעציר המינהלי ישקף סכנה ממשית. המעצר בוטל והשניים הוחזרו ללבנון.

לקריאה נוספת:

חוק סמכויות שעת-חירום (מעצרים), תשל"ט-1979 
- ynet:  העציר המינהלי הישאם אבו הוואש צפוי להתשחרר
- מאמר של פרופ' שירי קרבס: "ביקורת שיפוטית על מעצר מינהלי בבית המשפט העליון"
- מאמר נוסף של פרופ' קרבס: "שופטים, מעצרים ביטחוניים וראיות סודיות"
- פסק הדין של ההרכב המורחב בעניין האזרחים הלבנוניים

עוד כתבות

ראש הממשלה, בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

נתניהו הכריע לגבי מיקום שדה התעופה הבא של ישראל. האם הפעם זה יקרה?

נתניהו הנחה להציג בתוך שלושה חודשים תכנון ראשוני להקמת שדה התעופה המשלים לנתב"ג בצקלג שבנגב, כאשר במקביל, יתבצע גם תכנון להקמת שדה התעופה ברמת דוד - ובהמשך יוחלט סופית היכן הוא יוקם ● האתר בצקלג נדחה בעבר בשל מגבלות שונות, אך הגורמים המקצועיים ריככו את עמדתם לגביו לאחרונה

השותפים בקרן רד דוט קפיטל (מימין למעלה: אטד פלד, יניב שטרן, ברק סלומון, מימין למטה: דניאל ארדון ברץ, יורם אורון) / צילום: עומר הכהן

אחרי מכירת פאראגון: זו הקרן שמגייסת 320 מיליון דולר

קרן ההון סיכון הישראלית רד דוט, אותה הקימו הקימו יורם אורון ויניב שטרן ומאחוריה מספר אקזיטים בולטים, מגייסת קרן שלישית להשקעות בחברות בוגרות ● על פי הערכת גלובס, הקרן הראשונה של רד דוט שהיקפה כ-150 מיליון דולר, החזירה למשקיעים המוגבלים בקרן פי 5 על ההשקעה

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: באדיבות עיריית קריית אונו

הרוב קובע, גם כשהבניין שלכם נהרס מטיל. וזה לא תמיד כל כך פשוט

השאלה הגדולה העומדת בפני דיירים שהבית המשותף בו הם מתגוררים נפגע היא האם קיים רוב לשיקום הבניין ● אם כן - המחוקק מעודד זאת ● במידה ואין הסכמה שכזו - יכול להתבטל רישום הזכויות הפרטניות והדיירים הופכים לשותפים במקרקעין ללא זיקה לחלק מסויים בשטח ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

חדשות הביומד / צילום: תמי בר ישי

ההשקעה החדשה של אסף גרניט: טכנולוגיה שמפחיתה את עליית הסוכר בגוף

ההשקעה החדשה של אסף גרניט היא בחברת כאליטק שפיתחה טכנולוגיה שמאפשרת לאכול ולהפחית את עליית סוכר בגוף ● חוקרים אבחנו במחקר חדש פרקינסון בשעוות האוזן ● אסקלה מדיקל גייסה 4.5 מיליון דולר לטיפול בצניחת רצפת האגן ● הלך לעולמו אחד מממציאי טכנולוגיית ה-CAR-T ● השבוע בביומד

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

רשויות הצפון מתחרות על קמפוס הענק של אנבידיה / צילום: מועצה אזורית חוף הכרמל, יח''צ

לפחות חמישה אזורי תעשייה בצפון יתחרו על השקעת הענק של אנבידיה

אנבידיה הצהירה על כוונתה לשלש את היקף הנדל"ן שהיא מחזיקה בישראל בהשקעה של כ־2 מיליארד שקל, ולבנות קמפוס ענק בקרבת משרדיה ביקנעם ● רשויות מקומיות באזור הצפון כבר מציעות קרקעות בשטחן - מעפולה עד חיפה ● ההערכה: הפרויקט יכלול מעבדות שיאפשרו לפתח את שבבי התקשורת העתידיים של החברה - מנוע צמיחה מרכזי שלה

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

מימין: מנהיג סוריה אחמד א־שרע, יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ, בפגישה בריאד / צילום: ap

טורקיה מתחממת על הקווים: ההשלכות הכלכליות של הסכם בין סוריה וישראל

בזמן שנתניהו נוחת בוושינגטון, נרקם מאחורי הקלעים מהלך שעשוי לשנות את האזור: נורמליזציה היסטורית בין ישראל לסוריה, בתיווך טראמפ ● המהלך מבוסס על צורכי תשתיות האנרגיה הדחופים של דמשק, אבל תלוי גם בארדואן ● וגם לבנון ופירוז חיזבאללה על הפרק

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

ח''כ אושר שקלים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהצעה למנות בכירים ללא אישור ועדת גרוניס

לפי הצעת החוק של ח"כ אושר שקלים מהליכוד, שעלתה לדיון בוועדת השרים לחקיקה - מינויים בכירים, ובהם ראש השב"כ, יתבצעו על ידי הממשלה, ללא צורך באישורה של הוועדה המייעצת ● באחרונה ביקש רה"מ נתניהו מבג"ץ לקבוע כי הוועדה תתחיל לקדם את מועמדותו של דוד זיני לראשות השב"כ

נגמ''ש ישראלי בדרכו לסוריה / צילום: Reuters, Avi Ohayon

בפעם השנייה בתוך שבוע: צה"ל עצר בדרום סוריה חוליית טרור שהופעלה ע"י כוח קודס האיראני

"מבצע דגל שחור": 20 מטוסי קרב השתתפו במבצע בתימן הלילה, ותקפו באמצעות יותר מ-50 חימושים ● שעות לאחר התקיפה: 2 טילים שוגרו מתימן לשטח ישראל - תוצאות היירוט בבדיקה ● טראמפ בשיחה עם כתבים: ניתן להגיע לעסקה בעזה עוד השבוע ● 50 חטופים - 640 ימים בשביעדכונים שוטפים

חיים פייגלין, מנכ''ל צמח המרמן / צילום: כפיר סיון

מניות הבנייה טסו ומשקיעים בצמח המרמן דרשו שעזריאלי תשלם יותר

בחודש האחרון מדד ת"א-בנייה עלה בכ-40% ● כעת, מספר גופים מוסדיים מנסים לגבש מהלך עם דרישה להעלאת המחיר שבו תירכש חברת הבנייה הציבורית צמח המרמן על ידי קבוצת עזריאלי ● בין המוסדיים שמחזיקים בצמח המרמן, נמצאות חברות הביטוח הפניקס, הראל, כלל ביטוח, וכן קרן הגידור ברוש

מפעל אינטל בקריית גת / צילום: אינטל

אינטל מפטרת, אנבידיה מגייסת: האם ההייטק הישראלי בדרך למהפך

נראה שאנבידיה בדרך להישג נוסף שיאפיל על זה של אינטל ● ובכל זאת: מי תורמת כלכלית יותר לישראל? נראה שדווקא אינטל שנמצאת במצוקה ● הסיבה: התרומה של מפעל ייצור למדינה היא לאין שיעור גבוהה יותר מאשר מרכז פיתוח

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

"ביקוש כבוש וחוסר נזילות": מנהלי קרנות גידור מנתחים את הרנסנס בבורסה בת"א

בקרנות המיועדות למשקיעים המתוחכמים השיגו בדרך כלל תשואת נאות מתחילת השנה, אך התקשו להכות את ביצועי מדד הדגל המקומי ● מנהל הקרן שהניבה 31% למשקיעיה: "לאחר החודש האחרון, הדרך הפכה להיות הרבה יותר ברורה והכיוון להערכתנו הוא למעלה"

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: איל יצהר

מי אחראי על המקלטים ועוד כמה דברים שכדאי לנו לדעת מראש על התמגנות

מתי מקלטים ציבוריים נפתחים ● מה קורה אם מתנהלים בהם פעילויות בעת שגרה ● האם מותר לזרוק חפצים ממקלט בבית משותף ● והאם חייבים להכניס כל אחד ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד  

דיפ פייק / צילום: Shutterstock

הרופא המוכר נרצח רגע לפני שעמד לחשוף "תרופת פלא"? פייק מוחלט

סרטון המשתמש בטכנולוגיית דיפ פייק מסתובב ברשת ובו ניתן לראות, כביכול, כיצד אלמונים יורים בפרופ' רענן ברגר מבית החולים שיבא ● מבית החולים נמסר כי: "פרופ' רענן חי בריא ושלם, ומדובר בזיוף חמור שנעשה ככל הנראה כחלק מקמפיין הונאה נרחב שבו מופץ מידע שקרי לציבור במטרה להונות ולהטעות"

חרדים בלשכת גיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

צה"ל מסיר כפפות: המהלך הדרמטי לגיוס משתמטים - והאכיפה

עשרות אלפי צווי הגיוס שיישלחו, והמחסומים שיוקמו בכניסה לאזורים מיושבים ● שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● בקטאר מדווחים: סבב המשא ומתן העקיף בין חמאס לישראל החל בדוחה ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

שר האוצר האמריקאי, סקוט בסנט / צילום: ap, Seth Wenig

בארה"ב מאיימים: ללא הסכמים עד סוף החודש, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהוטלו באפריל

שר האוצר האמריקאי סקוט בסנט אמר בריאיון לרשת פוקס כי אם מדינות לא יגיעו להסכם חדש עם ארצות הברית עד 1 באוגוסט, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהטיל הנשיא דונלד טראמפ באפריל ● לדברי בסנט, "זה הולך לדחוף את העניינים קדימה בימים ובשבועות הקרובים"

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

הלחצים על הנגיד ובית ההשקעות שמעריך: "הריבית עשויה היום"

בנק ישראל צפוי לפרסם את החלטת הריבית היום (ב'), שצפויה על פי רוב הכלכלנים להישאר על רמה של 4.5% ● עם זאת, בלידר שוקי הון מעריכים שהסיכוי שנראה כבר הפחתה היום עומדת על 65%

מגדלי משרדים בתל אביב / צילום: Shutterstock

דירוג הערים היקרות בעולם: מי ראשונה ואיפה תל אביב?

פער משמעותי בין יוקר המחיה בתל אביב לאיכות החיים בה: לפי דירוג של דויטשה בנק, העיר ניצבת במקום השמיני ברשימת הערים היקרות בעולם, אך מדורגת רק במקום ה-28 באיכות חיים ● אלו הפרמטרים שבחן הבנק