גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

החברה הישראלית שפיתחה קסדה לטיפול במחלות מוח עדיין מחכה לפריצת דרך

בריינסוויי, שפיתחה קסדה לגירוי מגנטי במוח לטיפול במחלות נוירולוגיות ופסיכיאטריות, זוכה בעת האחרונה לעניין גובר בטכנולוגיה (בחסות הקורונה) ולהתקדמות באישורי שיפוי למוצריה, אך עדיין לא מצליחה לכבוש את השוק ● "רווחיות היא לא הדבר העיקרי שאנחנו מסתכלים עליו", אומר יו"ר החברה דוד זכות, "המשקיעים שלנו רוצים שנשקיע ושנתרחב"

דוד זכות, יו''ר וממייסדי בריינסוויי / צילום: יח''צ
דוד זכות, יו''ר וממייסדי בריינסוויי / צילום: יח''צ

בחודשים האחרונים מדווחת חברת בריינסוויי  באופן עקבי על התקדמויות משמעותיות בפעילותה העסקית - היא זוכה לתשובות חיוביות בארה"ב בנוגע לכיסוי הביטוחי לטכנולוגיה שלה לטיפול ב-OCD, תסמונת טורדנית כפייתית, וכן קיבלה כמה אישורים להרחיב את סל הטיפולים שלה בדיכאון. קשה לפעמים לזכור שבתחילת דרכה החברה, שנסחרת בנאסד"ק ורושמת הכנסות שנתיות של עשרות מיליוני דולרים, נתפסה על גבול המדע הבדיוני.

בריינסוויי פיתחה קסדה שיוצרת גירוי מגנטי בעומק המוח, כדי לטפל במחלות נוירולוגיות ופסיכיאטריות. כשהיא קיבלה אישור לטיפול בדיכאון, זה עוד היה ניתן לעיכול בקלות - טיפול בחשמל לדיכאון כבר היה מקובל, והמגנט פועל על מנגנון דומה. היו גם מתחרים שטיפלו בדיכאון באמצעות גירוי מגנטי שטחי של המוח, אז אפשר היה לקבל שבריינסוויי תעשה זאת, ואולי אפילו טוב יותר באמצעות גירוי עמוק. אבל ההמשך היה יותר מפתיע.

החברה הצליחה להראות כי גירוי מוחי יכול לעזור גם בטיפול בהפרעה טורדנית כפייתית, הפרעה פסיכיאטרית שאין לה היום תרופות ייעודיות והמנגנון שלה לא מפוענח, וקיבלה אישור FDA (רשות המזון והתרופות האמריקאית) להפרעה זו. אחר כך ב-2020, קיבלה אישור FDA לטיפול בגמילה מעישון. לאחרונה הודיעה החברה על הצלחה בניסוי גם בתחום של הפחתת שתייה אצל מכורים לאלכוהול. לו הייתה החברה מפתחת תרופות להתוויות הללו, הדרך שלה הייתה ארוכה הרבה יותר, אבל הבאזז שכל הצלחה כזו הייתה עושה, היה כנראה הרבה יותר גדול. מדובר לא רק בהצלחות עסקיות, אלא גם בפריצות דרך מדעיות בתחום טיפול חדש, שבריינסוויי היא מן החלוצות והמובילות בו.

"נדרשת עדיין לא מעט עבודת שיווק" 

"אני חושב שהצלחנו לקדם יפה את התחום של הפעלת המוח, מן הבחינה שאנחנו יודעים לאן 'לקלוע' (איזה חלק לגרות, ג' ו') כדי להשיג תוצאה מסוימת", אומר אברהם (בומי) צנגן, מממציאי הטכנולוגיה של החברה והמייסדים שלה. "אנחנו עושים את זה על-ידי שילוב בין הדמיה של המוח, לבין בדיקה של הפעילות החשמלית של המוח, ורואים מה הגירוי שלנו עושה לשני המשתנים הללו, ומה התוצאה הקלינית. אנחנו מבינים היום הרבה יותר ממה שהבנו כשהקמנו את החברה לפני 20 שנה.

"פיתחנו בחברה גם כלי גירוי שהם מחקריים לגמרי. אנחנו רואים שאם אנחנו מגרים כמה אזורים של המוח בתזמון הנכון ברמה של מילי-שניות, אנחנו משנים את הקישוריות ביניהם. זה כלי מחקר חדשני לא רק עבור החברה, אלא עבור מחקר המוח".

 

אבל איך מתבטאת ההתקדמות המדעית הזו במישור העסקי? בריינסוויי נסחרת לפי שווי של 412 מיליון שקל, אחרי ירידה של 19% במהלך השנה האחרונה. הכנסות החברה בתשעה החודשים הראשונים של 2021 עמדו על 21 מיליון דולר, גידול של 41% לעומת התקופה המקבילה.

המכשיר כבר מותקן ב-771 קליניקות בארה"ב, עלייה של 22% לעומת התקופה המקבילה, אך עדיין לא כיבוש של השוק. כלומר, לחברה יש עדיין לא מעט עבודת שיווק מאתגרת לפניה. לעומת זאת, 39% ממי שהתקינו את המוצר לדיכאון, המשיכו והתקינו על אותה מערכת גם את התוסף ל-OCD. כלומר, נראה כי הלקוחות הקיימים מרוצים מהטכנולוגיה בתחום הדיכאון, מאמינים באפשרות לטפל באמצעותה גם ב-OCD, וגם מצליחים לקבל החזר מחברות הביטוח בשני התחומים. המוצר לגמילה מעישון נמצא כעת בהשקה מצומצמת, והחברה נערכת להשקה רחבה יותר.

"החמרה דרמטית בהתמכרות לאלכוהול בקורונה"

"אנחנו מקווים שהפריצה תגיע השנה", אומר דוד זכות, יו"ר החברה ואחד ממייסדיה. "הקורונה הועילה לנו משום שהיא הובילה לעלייה בעיסוק של הציבור בבריאות הנפש". צנגן: "אנחנו מפתחים את המוצר גם לתחום הגמילה מאלכוהול. זו בעיה שהוחמרה בצורה דרמטית בקורונה".

הקסדה הטיפולית שפיתחה בריינסוויי / צילום: אתר החברה

השיפוי הביטוחי, כלומר הכללת המוצר ב"סל הבריאות" של חברות הביטוח השונות, הוא המפתח בשלב זה של חיי החברה. זכות: "בדיכאון השיפוי הוא טוב. ב-OCD אנחנו מתקדמים. באירופה עדיין אין שיפוי בכלל, אבל אנחנו בכל זאת מוכרים מערכות, ומקווים להתקדמות שם. כל החלטיה חיובית שאנחנו מקבלים, מקלה עלינו את הדרך להחלטה הבאה. גם הניסויים הקליניים שאנחנו ממשיכים לעשות, מחזקים את עמדת המו"מ שלנו מול חברות הביטוח. לאחרונה הראינו תוצאות ב-OCD משימוש במוצר בעולם האמיתי, והתוצאות היו אפילו יותר טובות מאשר בניסוי שלנו. 60% רמיסיה (היעלמות הסימנים, ג.ו) במטופלים שכבר טופלו בעבר ללא הצלחה בתרופות או בשיחות".

עם היציאה של בריאות הנפש לאור, האם אתם חושבים על טיפול שהוא יותר "wellness" - שיפור איכות חיים, ולא רק בקליניקות הפסיכיאטריות?
זכות: "דיכאון והפרעה טורדנית כפייתית עדיין מטופלים על-ידי פסיכיאטרים. בתחום של גמילה מעישון, אנחנו רוצים לפתוח אפיקים נוספים, כמו מרכזי גמילה או רופאי משפחה. עשינו פיילוט וזה נראה מבטיח. אבל המוצרים שלנו הם לא ולעולם לא יהיו מוצרי 'וולנס', הם יהיו תמיד מוצרים רפואיים שנמכרים רק אחרי שקיבלו אישורי שיווק כטיפול רפואי".

צנגן, בניגוד לזכות, אומר: "לא נטשנו את הרעיון ששוחחנו עליו כבר עם הקמת החברה, של שימוש במכשיר לשיפור אצל אנשים שלא מוגדרים כחולים. למשל לעורר יותר שמחה אצל אנשים שהמצב הנפשי שלהם שגרתי, או לגרום לשיפור קוגניטיבי אצל אנשים שלא מוגדרים בעלי בעיה קוגניטיבית. נצטרך לראות בעתיד כיצד אנו פורצים את הדרך הרגולטורית עבור מוצר כזה".

מה המודל העסקי למכירת המכשור שלכם?
זכות: "תלוי בלקוח. מרכזים רפואיים גדולים לא אוהבים לשלם עבור שימוש, והם מעדיפים לחכור את המכשיר, ומשלמים סכום נוסף רק אם הם מוסיפים סוגי טיפולים, למשל אם מוסיפים את הטיפול ב-OCD למכשיר שנרכש לטיפול בדיכאון. מרכזים קטנים יותר משלמים מחיר התחלתי נמוך יותר ואז משלמים פר טיפול".

הרווחיות הגולמית של החברה גבוהה, 78%, לא רחוק מרווחיות של חברות תרופות, ובצד המאוד גבוה של רווחיות גולמית במכשור רפואי. למרות כל זאת, בריינסוויי עדיין מפסידה, וההפסד הוא לא רק נקי אלא גם תפעולי, כשהסעיף המכביד ביותר הוא לא עלויות המו"פ אלא עלויות השיווק.

"רווחיות היא לא הדבר העיקרי שאנחנו מסתכלים עליו", אומר זכות. "המשקיעים שלנו הולכים איתנו בנושא הזה. הם רוצים שנשקיע, שנתרחב".

אם החברה בכל זאת רוצה לשפר את השורה התחתונה שלה, נראה כי תצטרך לעשות פריצת דרך כלשהי בתקופה הקרובה. בין אלו - הגדלה דרמטית של המכירות, או חבירה לגורם אסטרטגי לשיווק מוצריה, או שאולי תימכר כמו איתמר מדיקל, חברה שעברה מסלול דומה לה בשוק המכשור הרפואי בארה"ב ובבורסות תל אביב ונאסד"ק בשנים האחרונות, ובסופו של דבר נמכרה בכ-548 מיליון דולר, עם הכנסות בערך כפולות משל בריינסוויי, והפסדים כפולים גם כן.

בריינסוויי | ת.ז.

תחום פעילות: מפתחת קסדה מגנטית לגירוי מוחי טיפול במחלות נוירולוגיות ופסיכיאטריות

היסטוריה: הוקמה ב-2003 על-ידי ד"ר דוד זכות, אבנר חגי ועוזי סופר על בסיס מחקריהם של פרופ' אברהם צנגן וד"ר יפתח רוט. החברה הונפקה בתל אביב ב-2007 ובנאסד"ק ב-2019, וקיבלה אישור שיווק ראשון למוצר שלה ב-2013. מנוהלת על-ידי ד"ר כריסטופר פון ג'אקו

נתונים: נסחרת לפי שווי של 412 מיליון שקל לאחר ירידה של 20% השנה. מעסיקה מעל 100 עובדים, ומשרדיה הראשיים נמצאים בירושלים

עוד כתבות

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס זבז'ינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

בבסיס סודי שמתרחב במהירות: כך נערכת איראן למתקפה הבאה נגד ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מה גורם לצבאות של מדינות הערביות להיות לא יעילים, הבסיס הסודי של איראן וסיפורה של ניצלות שואה שהייתה בקיבוץ מפלסים ב-7 באוקטובר ● כותרות העיתונים בעולם 

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

אתר בנייה. קצב מכירות הנדל''ן עלה / צילום: אייל פישר

קצב מכירות הדירות עלה, ובאוצר קוראים לעצור את מתווה הסיוע

תוכנית הסיוע לענף שאושרה בפברואר כללה מתווה שיעזור לקבלנים בשלב המכירה המוקדמת ● אולם לגלובס נודע כי קידום המתווה נעצר ונבחן מחדש, בין היתר בשל נתוני המכירות האחרונים

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

נכנע ללחץ תושבי פתח תקווה? סמוטריץ' דורש לדון מחדש בתוכנית המטרו שכבר אושרה

שר האוצר מבקש ממזכיר הממשלה לאפשר לו להגיש בקשה לדיון נוסף בתוכנית לקו M2 של המטרו, בטענה שלא נשלחה לשרים כנדרש ● גורם המעורה בפרויקט: "מביך ששר האוצר מתנהג כמו אחרון המתנגדים, מטעמים צרים"

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק עלה בכ-1.2% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר ל-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהימה את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

ההפגנות בקמפוסים בארה"ב העירו את תעשיית הפייקים

המחאות בקמפוסים הפכו לוויראליות. אבל לא כל מה שפרסמו עליהן נכון ● המשרוקית של גלובס

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

החוכמה של וורן באפט היא יותר מאשר רק בחירת מניות נהדרות

המבנה החדשני של ברקשייר האת'ווי יוצא דופן — ומועיל לבעלי המניות

דורון כהן / צילום: איל יצהר

משרד המשפטים בוחן ניגוד עניינים במועמדות דורון כהן ליו"ר רשות שוק ההון

דורון כהן, מנכ"ל האוצר לשעבר, מועמד לתפקיד יו"ר רשות שוק ההון לצד מ"מ יו"ר הרשות הנוכחי, עמית גל; והמשנה למנכ"ל חברת הביטוח ווישור, זיו כהן ● משרד המשפטים בוחן האם קיים חשש לניגוד עניינים במינויו של דורון כהן, שאחותו מכהנת כדירקטורית בלתי תלויה בחברת הביטוח מגדל

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"