גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דרך בתי השקעות, או באמצעות הבנקים: כל הפעולות בדרך לחשבון מסחר עצמאי

מאז הגיחה הקורונה לחיינו, המסחר העצמאי תפס תאוצה, בעיקר בקרב הדור הצעיר • אילו סוגי עמלות קיימות במסחר מסוג זה, מה יתרונותיו על פני השקעה דרך מכשירי חיסכון מובנים, ומתי יוביל לאירוע מס? • ניהול הכסף המשפחתי: כתבה רביעית בסדרה

כל הפעולות בדרך לחשבון מסחר עצמאי / אילוסטרציה: Shutterstock
כל הפעולות בדרך לחשבון מסחר עצמאי / אילוסטרציה: Shutterstock

בכתבות הקודמות על בסדרה דיברנו על ניהול הכסף לטווח זמן בינוני־ארוך, ועל ההבדלים בין ניהול במכשירים מובנים לניהול עצמאי. היום נרחיב על הצד הטכני של הניהול העצמאי באמצעות חשבון מסחר, ובכתבה הבאה נדבר על עקרונות לבניית ההשקעות בתיק מסחר עצמאי.

בעבר, עיקר הניהול נעשה במכשירים מובנים, או דרך תיק המנוהל על ידי יועץ. השינוי הגדול הגיע בתקופת הקורונה, אז המסחר העצמאי תפס תאוצה. בבתי ההשקעות מכנים את תקופת הקורונה "המפץ הגדול", כאשר לאט לאט, לצד חסכונות במכשירים מובנים, הציבור - בעיקר הדור הצעיר - הבין את היתרונות בהשקעה עצמאית, ובחסות עודף הזמן של תקופת הקורונה, גם למד להתנסות בכך.

איך עושים זאת בפועל? הדבר הראשון שצריך לעשות הוא לפתוח חשבון מסחר. את זה אפשר לעשות באחד מבתי ההשקעות, באחד מהבנקים, או באמצעות ברוקרים זרים. בכתבה הזו נתמקד בחשבונות מסחר בבנקים או בבתי ההשקעות. החשבון מאפשר גישה למערכת מסחר וביצוע פקודות. בעת פתיחת החשבון, בחלק מהמקומות מקבלים מידע או קורס שכולל גם הדרכה על פקודות המסחר השונות שיש להכיר לפני תחילת המסחר.

בנקים לא דורשים סכום מינימלי, בתי השקעות כן

ככלל, בחשבון מסחר בבנקים אין צורך בסכום מינימלי ואפשר גם לרכוש מניות בסכומים נמוכים. כדאי לנצל זאת על מנת ללמד בני נוער איך מתנהגות השקעות לטווח ארוך על ידי רכישה של מספר מניות או תעודות סל בודדות, ומעקב אחריהן.

בבתי ההשקעות, לעומת זאת, יש צורך במינימום העברה לשם פתיחת חשבון. ב-IBI ובאקסלנס הסכום עומד על 20 אלף שקל, ובמיטב דש על 15 אלף שקל. "הסכום במגמת ירידה", ציין אושר טובול, מנכ"ל מיטב דש טרייד. "ככל שהטכנולוגיה שלנו משתפרת, כך נוכל להפחית יותר את הסכומים לפתיחת החשבון". עמית גוריון, סמנכ"ל מסחר עצמאי ב-IBI, הוסיף: "צריך גם להדגיש, אם אתם רוצים לקנות מניה מסוימת, המינימום לפתיחת חשבון לא אומר שצריך לשים את כל הכסף על המניה הזו. לאחר העברת הכסף הראשונית, אפשר לפזר אותו בהשקעות כרצונכם".

אילו קריטריונים צריך לקחת בחשבון?

אחד הקריטריונים החשובים ביותר הוא העמלות, עליהן נרחיב בהמשך. ככלל, היתרון העיקרי של מסחר עצמאי על פני השקעה דרך מכשירי חיסכון מובנים הוא הוזלת עלות ההשקעה. לכן, העמלות הן מרכיב משמעותי בהחלטה היכן לפתוח את החשבון. מעבר לכך, ישנה חשיבות רבה גם למערכת המסחר, ובראש ובראשונה האם היא נותנת ציטוטים בזמן אמת.

בנוסף, כדאי להעמיק בפיצ’רים שונים שהגופים מוסיפים למערכת המסחר. "היום הטכנולוגיה הולכת ומשתכללת", אמרה לבנת מזרחי רינסקי, מנכ"לית IBI שירותי בורסה. "יש חשיבות למערכת מסחר מעודכנת ומקיפה, שמאפשרת לכם גם לבנות רשימות מותאמות ולעקוב אחריהן, ומשלבת מידע בעל ערך על השוק".

כמו כן, חשוב לשים לב מהם שעות הפעילות של מוקד התמיכה שעומד לשירות הסוחרים, והאם הוא פעיל רק בשעות המסחר בארץ או גם בחו"ל.

שני סוגי עמלות מרכזיות על הפרק

כעת, נדבר על עמלות. ברכישת ניירות ערך ישראליים וזרים ישנן באופן גס שתי סוגי עמלות: הראשונה, עמלת קנייה ומכירה. השנייה, דמי ניהול או דמי משמורת. מידע על העמלות האלו ניתן למצוא במחשבון הבורסה, שמפרסמת השוואות בשני פרמטרים: השוואה של תעריפי העמלות (מה היא העמלה על פי התעריף שפרסם הברוקר), והשוואה של העמלות ממוצעות (מה הממוצע אותו משלמים הסוחרים דרך אותו הברוקר).

 

די לראות את התעריפון אל מול העמלות הממוצעות על מנת להגיע לתובנה הראשונית - לא משנה דרך איפה אתם בוחרים לסחור, קודם כל תתמקחו. גם אם אתם רוצים לסחור בגוף מסוים, שהוא לא הכי זול בהשוואה למתחרים, עדיין הבדלים בין התעריפון לעמלות הממוצעות באותו הגוף הוא משמעותי מאוד. לכן, כדאי למקסם את התנאים שלכם מול הגוף בו אתם בוחרים.

התובנה השנייה ממחשבון העמלות של הבורסה היא שכל פתיחת חשבון באחד מבתי ההשקעות תהיה זולה יותר מפתיחת חשבון דרך הבנקים. למרות זאת, הבנקים שולטים כמעט ללא עוררין על התחום. "אצלנו זה שירות נוסף מכלל שירותים שמקבל הלקוח", הסביר אילן מזור, מנהל דסק מסחר עצמאי בבנק הבינלאומי, מדוע אנשים נוטים לבחור בבנקים. "אנחנו מספקים לו ערכים מוספים כמו כלים תומכי החלטות שיעזרו להחליט אם להשקיע במוצר מסוים, או אפילו אפשרות להתייעץ עם יועץ השקעות כאשר יש תנודתיות בשוק".

אולם, בכל בתי ההשקעות מציינים שמאז החל משבר הקורונה, המגמה משתנה וצעירים בפרט בוחרים לפתוח חשבון דווקא בבתי ההשקעות. לדברי עמית גוריון מ-IBI, לכל פעולה יש עמלה מינימלית, ולאנשים שסוחרים הרבה, בייחוד בניירות ערך זרים, ההבדל בין הבנקים לבין בתי ההשקעות הוא משמעותי. "אנחנו, למשל, מקזזים את העמלות על הפעילות השוטפת מדמי הניהול, כך שבפועל בחודשים בהם מבצעים פעולות קנייה ומכירה, לא משלמים את דמי הניהול", טען גוריון.

יש לציין שעמלת קנייה ומכירה משלמים בעת ביצוע הפעילות, כאשר על פי התעריפון, ישנה עמלת מינימום לביצוע פעולה. במילים אחרות, על כל פעולה בהיקף נמוך מהמינימום, תגבה עמלה גבוהה יותר.

דמי הניהול או דמי המשמורת בבנקים, נגבים פעם ברבעון. נוסף על כך, אם קונים ניירות ערך זרים, ישנה גם עמלה על המרת הכסף למט"ח ותיתכן עמלה "סמויה" בקביעת שער ההמרה. כמו כן, בחלק מהגופים קיימת עמלה שמחושבת גם לפי מספר ניירות הערך שנרכשים, ולא רק על פי השווי שלהם.

אז איך עורכים השוואה של כל העמלות השונות? נסו להעריך האם אתם מתכוונים לרכוש בעיקר ניירות ערך ישראליים או זרים, לבצע פעולות רבות או לקנות מספר ניירות ערך ולהחזיק. יש לזכור שפעולות רבות גוררות עמלות על קנייה ומכירה ששוחקות את הרווח.

לכן, השיקול העיקרי הוא עמלות אלו. אם אתם בוחרים בגוף יקר יחסית, הבינו מה היתרונות שהוא מעניק לכם שמצדיקים את המחיר הגבוה, אחרת, אין שום סיבה שלא לבחור בגוף זול יותר. השוו לעומק לפחות שני גופים בפרמטרים שונים: מערכת המסחר, תמיכה בשעות המסחר, ועמלות, וכן, אל תתביישו להתמקח.

מס על ההפרש בין שער הקנייה לשער המכירה

בעת מימוש נייר הערך שאותו קניתם חל מס רווחי הון על הרווח, כלומר על ההפרש בין שער הקנייה ושער המכירה. אם מכרתם בהפסד, תוכלו להשתמש בהפסדים כמגן מס ולקזז אותם מרווחי הון אחרים. בנקים ובתי השקעות ישראליים יבצעו עבורכם את ניכוי המס, ואילו במסחר דרך ברוקר זר תצטרכו לשלם את המס ולבצע דיווח לרשות המסים. נזכיר, אם החלטתם לשנות רמת סיכון, ומכרתם נייר מסוכן על מנת להחליפו בנייר זול יותר, במסחר עצמאי זה הוא אירוע שיגרור אירוע מס.

כניסה למים העמוקים: להכיר, לבחון ולהשוות

פותחים חשבון, מעבירים כסף, ומתחילים. משקיעים רבים לומדים לעומק את המערכות השונות, הפקודות, חוקרים לעומק את ההבדלים בין המכשירים הפיננסיים השונים, נמצאים בקבוצות פייסבוק, מתדיינים ובינתיים הכסף יושב בעו"ש.

כלומר, יש צורך לעשות שיעורי בית - להכיר את פקודות המסחר, להבין טכנית מה אתם קונים, להשוות ולבחור גוף שעונה על צרכיכם, ובשלב מסוים - פשוט להיכנס למים ולהתחיל. אתם תרוויחו ותפסידו, תעשו בחירות נכונות, וגם כאלו שלא, ותלמדו בתהליך על עצמיכם ועל השוק. לבסוף, עם ניהול כסף מוכוון מטרות ועקבי, ככל הנראה גם תצליחו להשיג תשואה על כספיכם.

עוד כתבות

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בתל אביב; מדד הבנייה זינק במעל 3%, מניות התוכנה נפלו

מדד ת"א 35 עלה בכ-0.4% ● מדד הביטחוניות התאושש ומחק יותר ממחצית מהירידות שרשם מתחילת החודש ● האינפלציה בישראל ירדה, אך קיים ספק לגבי הורדת הריבית בשבוע הבא ● באופנהיימר מעלים את המלצתם לטאואר, מחיר יעד גבוה ב-25% ממחירה הנוכחי ● עין שלישית מזנקת לאחר אישור מכירת 30% ממניותיה בחברה לקונגלומרט האמירתי אדג' ● היום לא יתקיים מסחר בוול סטריט לרגל יום הנשיאים

עו''ד ספי זינגר, יו''ר רשות ניירות ערך / צילום: עופר עמרם

רשות ני"ע מקדמת: מניות ציבוריות יקבלו מסלול ירוק לרישום בחו"ל

בימים אלה, רשות ני"ע בוחנת החלה של המודל הקנדי, שיקל רגולטורית על חברות ציבוריות ישראליות ויאפשר להן קבלה מהירה לוול סטריט ● במקביל, רשות ני"ע סימנה את הקבלנים: בונה מודל דיווח חדש שיאלץ אותם למחוק את המבצעים היצירתיים ממחיר הדירה

ויקטור וקרט מנכ''ל לאומי פרטנרס / צילום: סטודיו דינו

3 עסקאות בשבוע: לאומי פרטנרס עם רצף השקעות יוצא דופן

בארבעה חודשים בלבד הוביל ויקטור וקרט את לאומי פרטנרס לכתריסר עסקאות בהיקף כולל של כ–2 מיליארד שקל ● האחרונה שבהן, שנחשפה בגלובס: 80 מיליון שקל בחברת הנדל"ן אבני דרך

ספינה של ענקית הספנות הגרמנית הפג-לויד / צילום: ap, Matthias Schrader

"השתלטות עם השלכות פוליטיות": איך מסקרים בגרמניה את רכישת צים?

כלי התקשורת בגרמניה מתייחסים לעסקת הרכישה של צים ע"י ענקית הספנות הגרמנית הפג-לויד כ"השתלטות עם השלכות פוליטיות" ● בעקבות לחץ פרו-פלסטיני, בקיץ האחרון הפג-לויד פרסמה הצהרה שבה היא מרחיקה את עצמה מההתנחלויות הישראליות מעבר לקו הירוק

מחלקת העסקים של ארקיע / צילום: ארקיע

ארקיע משיקה קווים חדשים ומחלקת עסקים גם בטיסות לאירופה

בין היעדים החדשים שארקיע מתכננת להפעיל בקיץ הקרוב נמנים פוקט שבתאילנד, מלאגה ואיביזה בספרד וכן וילנה בליטא ● בנוסף משיקה החברה מחלקת עסקים גם בקווים לאירופה, לראשונה בתולדותיה. כמה זה יעלה?

מיכל מור, מנכ''לית ומייסדת סמארט שוטר / צילום: מאיה חבקין

הביטחונית החדשה שמגיעה לבורסה בת"א לפי שווי של 700 מיליון שקל

סמארט שוטר, המייצרת מערכות בקרת אש אלקטרו-אופטיות, תנסה לגייס 200 מיליון שקל במסגרת הנפקה ראשונית ● בין בעלי המניות: חברות הביטוח הפניקס והכשרה והאלוף במיל' ניצן אלון

טיל בליסטי באיראן. האם טהרן חותרת להסכם אמיתי? / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

הבטן הרכה של איראן לקראת סבב נוסף של שיחות עם ארה"ב: מכירת הנפט

טראמפ מעמת את טהרן עם מציאות חדשה לקראת סבב השיחות השני בג'נבה: נכונות של המערב למו"מ לצד לחץ צבאי חסר תקדים ● איראן מגיעה עם אורניום מועשר בהיקף גדול ותשתית חשמל מקרטעת, והשאלה הגדולה היא האם תסכים להעשרה מחוץ למדינה

אבישי אברהמי, ניר זוהר, ערן זינמן, רועי מן, מיכה קאופמן / צילום: אלן צצקין, נתנאל טוביאס, NYSE

איבדו מאות מיליונים "על הנייר": מה עשתה צניחת המניה לבכירי מאנדיי, וויקס ופייבר

מניות התוכנה צונחות לאחרונה בעקבות החשש מפגיעת ה־AI בעסקיהן, כשבין הנפגעות גם כמה ישראליות בולטות ● הללו רשמו ירידה מצטברת של מעל ל־80% משוויין בשיא ● ההפסדים שרשמו הבכירים של מאנדיי, וויקס, פייבר וסימילרווב, והמכה לאופציות של העובדים בהן

נתי סיידוף, יו''ר שיכון ובינוי / צילום: איל יצהר

לאחר מחיקת ענק בשדה דב: שיכון ובינוי מכניסה את השכרת הדירות לשלד בורסאי

בשנים האחרונות, נאלצה חברת הבנייה של נתי סיידוף להכיר במחיקות עתק של 1.5 מיליארד שקל בגין ייזום נדל"ן במתחם שבצפון ת"א ● כעת היא מכניסה את הפעילות לבורסה באמצעות מיזוג לשלד לפי שווי של 270 מיליון שקל

ניצול קשישים / אילוסטרציה: Shutterstock

"זעקת הקשישים נשמעת לרחוק": מאחורי החלטת העליון נגד חברות האשראי

ביהמ"ש העליון קיבל את הערעור ואישר את הבקשה בתביעה הייצוגית נגד ישראכרט, כאל ומקס, בטענה כי לא מנעו את התופעה הידועה כ"עושק הקשישים" ● מה פסק המחוזי, מהן השלכות פסק הדין, וכיצד נפעל מעכשיו במקרה של הונאה? ● גלובס עושה סדר

שינוי היסטורי: "כנען" במקום "פלסטין" בגלריות המוזיאון הבריטי

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: מה יכול להבטיח החלפת משטר באיראן בצורה יעילה, המוזיאון הבריטי החליט להסיר את המילה "פלסטין" מתערוכות, ובית המשפט הבריטי פסל את הגדרת Palestine Action כארגון טרור • כותרות העיתונים בעולם

היקף העסקאות בירידה, אבל מחירי הדיור עולים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מחיר דירה ממוצעת בשיא, חגיגת משכנתאות דווקא בעסקאות היקרות

היקף העסקאות שבוצעו בשנה שעברה עמד על 80% לעומת שנה ממוצעת, אבל המחיר הממוצע של דירה ברבעון הרביעי של 2025 היה הגבוה ביותר אי פעם ● 40% מהמשכנתאות נלקחו על דירות של 3 מיליון שקל ומעלה, וחלק ניכר מהעסקאות מתרכזות בתל אביב והמרכז

מוחמד בן סלמאן, יורש העצר הסעודי, עם נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Handout

8.8 טריליון דולר בסכנה? פרויקט הדגל של מוחמד בן סלמאן נקלע לקשיי מימון

"חזון 2030", הפרויקט הענק שנועד להציב את ערב הסעודית כמעצמה בינלאומית, מתמודד עם אתגרים כלכליים ● על הפרק: ירידה במחיר הנפט ועיכוב במיזמים קריטיים ● התוצאה: יורש העצר מחפש הון בטורקיה ובסוריה. איך יושפעו תהליכי הנורמליזציה עם ישראל?

ירידת ערך בשוק המשומשות / צילום: Shutterstock

עד 15% בחודש וחצי: מחירי הרכבים המשומשים נחתכים

הורדת המחירים החדה בדגמים החדשים דוחקת מטה גם את ערך המכוניות המשומשות ● בין הסיבות: התחזקות השקל, הצפת המותגים מסין וחיסול מלאי "אפס קילומטר" ● כך השחיקה המואצת במחירוני המשומשות עלולה להקפיא את השוק כולו

עורכי הדין שירוויחו מעסקת פאלו אלטו וסייברארק / צילום: Shutterstock

משרדי עורכי הדין שירוויחו מיליונים מהעסקה שמשנה את הבורסה

רישומה של פאלו אלטו למסחר בת"א מוביל גם את משרדי עורכי הדין שליוו את העסקה לגזור קופון משמעותי ● במיתר צפויים לגרוף סביב מיליון דולר, ומה במשרדים האחרים?

רולף האבן יאנסן, מנכ״ל האפאג-לויד ויאיר סרוסי, יו״ר דירקטוריון צים / צילום: שוקה כהן

עסקת צים נחתמה, והשווי הסופי נחשף

חברת התובלה הימית נרכשת תמורת 4.2 מיליארד דולר - מחיר המשקף פרמיה של כ-58% על מחיר המניה בוול סטריט ● עסקת הרכישה כפופה לאישורים שונים, ביניהם גם אישור המדינה, שמחזיקה ב"מניית זהב" בצים ● גורמים מעריכים כי צים תעמוד בקריטריונים הנדרשים לאישור העסקה

פלטפורמת המשחקים של סאנפלאוור / צילום: צילום מסך אתר CrownCoinCasino

עם משקיע מפורסם ו-200 עובדים: החברה המסתורית מת"א שכבר שווה יותר מ-2 מיליארד דולר

תחת דיסקרטיות כבדה, סאנפלאוור הצעירה מישראל הפכה לאחד השמות המובילים בזירת משחקי הסושיאל־קזינו, עם מחזור של מאות מיליוני דולרים והשקעה פרטית של גיגי לוי־וייס ● כעת, כשהיא חמושה במערכות AI מתקדמות ושווי שמוערך ביותר מ־2 מיליארד דולר, חברת הגיימינג מסמנת את היעד הבא: שוקי החיזוי ● המהלך עשוי לאלץ את "אימפריית הרפאים" לצאת סוף סוף לאור

דנה עזריאלי / צילום: אריק סולטן

דנה עזריאלי מתיישבת על כס המנכ"לית עם שכר משודרג

דנה עזריאלי תהפוך למנכ"לית הקבוצה של החברת הנדל"ן המניב ● השף יוסי שטרית ישתף פעולה עם מותג הרכב הסיני זיקר ● אחד המטוסים בארקיע יישא את שמו של הזמר יהורם גאון ● וזה המינוי החדש בקרן ההון סיכון של האחים ברקת ● אירועים ומינויים

מושגים לאזרחות מיודעת. מיזוג / צילום: Shutterstock

ערוץ רשת 13 ו־i24news יתמזגו? זה מה שהמדינה צריכה לבחון

הבעלים של ערוץ i24news מתקרב לרכישת ערוץ רשת 13, ויש מי שכבר מעלים אפשרות של מיזוג ● מה ההגדרה של מיזוג, באילו תנאים הוא צריך לעמוד, ומי מפקח על זה? • המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים

שר הכלכלה ניר ברקת / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

ברקת לממונה על התחרות: "לבדוק חשד לתיאום עמדות בין רשתות השיווק"

שר הכלכלה, ניר ברקת, פנה לממונה על התחרות בבקשה לבדוק חשד לתיאום עמדות בין רשתות השיווק וזאת בנוגע למכרז "הסל של המדינה" שבו זכתה רשת קרפור ● בפנייתו לממונה כתב ברקת, כי חלק מרשתות השיווק הפעילו "דפוסי תגובה דומים ומתוזמנים" כנגד המהלך