גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

3 דירות ויאכטה: פלסטיקאי בכיר נעצר בחשד להעלמת הכנסות בגובה 35 מיליון שקל

הרופא, ששמו אסור לפרסום בשלב זה, נעצר לאחר שהוא ובנו התגוררו בדירות וביאכטה של החברה שבבעלותו, מבלי לדווח על קבלת ההטבה ומבלי לשלם על כך מס ● לטענת הפלסטיקאי, הדירות שרכשה החברה והיאכטה שימשו להפקת הכנסות במסגרת הקליניקה שלו

העלמת מס / צילום: Shutterstock, Andre Boukreev
העלמת מס / צילום: Shutterstock, Andre Boukreev

רופא פלסטיקאי מוכר חשוד בהעלמת הכנסות בגובה של למעלה מ-35 מיליון שקל, לאחר שהוא ובנו התגוררו בדירות וביאכטה של החברה שבבעלותו, מבלי לדווח על קבלת ההטבה ומבלי לשלם על כך מס.

לטענת הפלסטיקאי, הדירות שרכשה החברה והיאכטה שימשו להפקת הכנסות במסגרת הקליניקה שלו.

שמו של הפלסטיקאי - שנעצר על-ידי פקיד שומה חקירות מס הכנסה תל אביב ושוחרר אמש (ב') על-ידי בית המשפט בתנאים מגבילים - אסור בפרסום.

בבקשת שחרורו ממעצר בתנאים מגבילים צוין כי "החשוד, בעל רישיון רופא, משמש כרופא פלסטיקאי במקצועו במסגרת חברה בשליטתו המלאה... ליחידה החוקרת הגיע מידע מפ"ש תל אביב 1, אשר העלה חדש כי החשוד העלים הכנסות מדיבידנדים בגין נכסי מקרקעין וכלי שיט שנרכשו על-ידי החברה ושימשו בפועל למגוריו ומגורי בנו וכן לשימוש האישי, הכנסות בגובה של למעלה מ-35 מיליון שקל".

עוד על-פי בקשת השחרור ממעצר, מחומרי החקירה עולה כי מימון נכסי המקרקעין וכלי השיט נעשה בין היתר באמצעות החברה, אך הם נדרשו לצורכי מס בספרי החברה, בעוד שבפועל הנכסים הללו משמשים לצרכיו הפרטיים של החשוד ובני משפחתו.

על-פי החשד, מדובר בשלוש דירות מגורים ויאכטה אשר נרכשו על-ידי החברה בשווי כולל של מעל 35 מיליון שקל, לא כולל הוצאות מימון והחזקת הנכסים, ובהן נעשה שימוש אישי על-ידי הרופא ומשפחתו.

החקירה והמעצר בוצעו במסגרת אכיפת סעיף 3(ט1) לפקודת מס הכנסה - תיקון חקיקה שנכנס לספר החוקים במסגרת המהפכה שכונתה "מהפכת חברות הארנק".

הרפורמה שהטרידה את בעלי "חברות הארנק"

בראשית שנת 2017 נכנסה לתוקפה רפורמה שהטרידה את מנוחתם של רבים מבעלי "חברות הארנק" - "מהפכת חברות הארנק", שקבעה כללים חדשים לפיקוח על מערכת היחסים בין בעלי השליטה לחברות שלהם, ובין היתר לפיקוח על משיכות הכספים, "ההלוואות", שהם נוטלים מהחברה מבלי לדווח לרשות המסים ומבלי להחזיר אותם.

הרפורמה שינתה את אופן המיסוי של משיכות הכספים מהחברה וכן את אופן המיסוי של העמדת נכסים של החברה לשימושו של בעל השליטה, ובמקביל חשפה בעלי שליטה לחקירות פליליות במקרה שלא עמדו בכללים.

רשות המסים סימנה את בעלי שליטה בחברות פרטיות במשק, שנטלו הלוואה/כספים מהחברה שבבעלותם ולא החזירו את ההלוואה/הכספים, או שההחזר נדחה למועד לא ידוע, כאשר חלקם אף השתמשו בכספים לצורכיהם הפרטיים, כגון רכישה של דירות, של רכבים, של רכוש או עבור הוצאות שוטפות. המשותף לכל הנחקרים היה שהם בחרו שלא לדווח על אותם כספים כהכנסה לרשות המסים.

בעלי שליטה נטלו הלוואות ללא מועד החזר

התיקון לחוק, העוסק ב"משיכות בעלים" מחברות בבעלותם ומעוגן בסעיף 3(ט1) לפקודת מס הכנסה, שינה את אופן המיסוי של משיכות הכספים מהחברה וכן את אופן המיסוי של העמדת נכסים של החברה לשימושו של בעל המניות המהותי.

לפני התיקון לחוק, הנוהג המקובל היה שבעלי שליטה היו נוטלים "הלוואות" מהחברה, ומועד ההחזר היה נדחה ללא סוף. בפועל, הם היו עושים שימוש פרטי בכספי החברה, ללא כל מגבלה או תשלום מס על הכספים הללו. התיקון שם סוף לתופעה הזו. בעלי שליטה שנטלו כספים מחברות בשליטתם, מחויבים בדיווח שנתי על הכספים וכן בתשלום מס על ההכנסה בגינם.

התיקון החדש קבע כי משיכות כספים על-ידי בעלי המניות מהחברות שבבעלותם, בהן הלוואות שנלקחו והחזרן נדחה משנה לשנה ובפועל לנצח, יחויבו בתום השנה שלאחר המשיכה כהכנסה חייבת במס בידי בעל המניות שמשך את הכספים.

לפי הסעיף, יראו משיכה מחברה במועד החיוב כהכנסה מדיבידנד, או לפי העניין כהכנסת עבודה או כהכנסה מעסק/משלח-יד של בעל המניות המהותי. בנוסף, בתיקון לחוק נקבע כי גם העמדת נכסים של החברה, ובהם דירות מגורים, כלי שיט וטיס, לשימוש בעלי המניות, תיחשב הכנסה החייבת במס.

לאחר התיקון החלה רשות המסים בחקירות בעלי חברות, וביוני 2021 הוגש כתב האישום הראשון על-פי התיקון.

בהמשך לאכיפת החוק, רשות המסים עצרה כאמור גם את הפלסטיקאי המוכר בגין השימוש בנכסי החברה כבשלו, מבלי לדווח על כך ומבלי לשלם מס. בבקשת המעצר של הפלסטיקאי צוין כי "עם כניסתו לתוקף של סעיף 3(ט1) ביום 1.1.2017, שם המחוקק סוף לנורמה הפסולה של משיכת כספים מחברות על-ידי בעלי מניות, וכחלק מהסעיף נקבע כי גם העמדת נכס לרשות בעל המניות - יראו בה כדיבידנד לבעל המניות".

עוד צוין כי "משהתברר ליחידה החוקרת כי החשוד מציג מצגי שווא לרשות המסים על-מנת להסוות את שימושו בנכסים האמורים, הוחלט לפתוח בהליך חקירתי".

אתמול בבוקר הפכה החקירה לגלויה. החל משעות הבוקר הגיעו היחידה החוקרת לביתו של החשוד ולביתם של מעורבים נוספים בפרשה, וכן לקליניקה של הרופא הפלסטיקאי, ערכו חיפושים במקום ותפסו מסמכים וחומרי מחשב. החשוד וחשודים נוספים נחקרו באזהרה במשרדי פקיד שומה חקירות מס הכנסה תל אביב, ושוחררו מהחקירה לביתם (החשוד שוחרר כאמור על-ידי בית המשפט בהסכמת רשות המסים).

לטענת רשות המסים, הרופא מכחיש את החשדות ומציג מצגי שווא לגבי השימוש בנכסים. בבקשת השחרור בתנאים מגבילים נכתב כי "מחומרי החקירה והראיות שנאספו עד כה בפרשה וכן מהודעות המעורבים בפרשה עולה כי החשוד הציג מצג שווא לרשויות המס, לפיו נכסי המקרקעין וכלי השיט שנרכשו על שמו במימון החברה שימושו להפקת הכנסתו העסקית במסגרת החברה, בעוד שבפועל נכסים אלה שימשו לצורכיהם הפרטיים של החשוד ובני משפחתו ממועד רכישתם".

עוד נטען כי "החשוד הונה את רשויות המס בכך שדרש את הוצאות החזקת הנכסים בספרי החברה לצורכי מס, בעוד שהם שימשו בפועל לצורכיהם האישיים שלו ושל בני משפחתו, וכלל לא לטובת הפקת הכנסות בחברה. כך התחמק החשוד מתשלום מס במישור האישי בגובה של עשרות מיליוני שקלים".

רופא בעל שם עולמי

הדיון בבקשת שחרורו של הרופא ממעצר התקיים ללא נוכחותו אתמול בשעות אחר-הצהריים בבית משפט השלום בבת ים. במהלך הדיון טען בא-כוחו של הרופא, עו"ד ד"ר חיים גבאי, כי מדובר במחלקות אזרחית בנוגע לשומות של הפלסטיקאי, ורק בשל התנגדותו של הרופא להגיע לפשרה במהלך הדיונים, בעצת עורכי דינו, הועבר ההליך למישור הפלילי, והוא נעצר.

לדברי עו"ד גבאי, "מדובר ברופא בעל שם עולמי, פלסטיקאי המוכר גם בארץ, שנקרא למס הכנסה ביולי 2019 יחד עם ספריו, לדיון, כמו כל נישום אחר. מאז יוני 2019 ועד לפני כארבעה חודשים התקיימו דיונים בפקיד השומה האזרחי, כאשר הדיונים נסבו כולם על סוגיות אזרחיות.

"מה שקרה - הגענו לסוף הדיונים, וכמו בכל תיק אחר - או שמגיעים לפשרה או שלא מגיעים לפשרה. אני בחרתי שלא להגיע לפשרה, כי חשבתי שלא מדובר במס אמת, והמשכתי להתנהל כפי שאנחנו יודעים להתנהל בכל הסוגיות, היינו הודעתי שאני לא מוכן לשלם מס, כשבעיקר המס היה על שני פריטים, כאשר הטענה הייתה שהוא עושה בהם שימוש פרטי".

לטענת עו"ד גבאי, עיקר השימוש ביאכטה נעשה לצרכים עסקיים, בין היתר כחלק מהתדמית של הפלסטיקאי מול לקוחותיו המפורסמים. "הצלחתי להוכיח כי כל היאכטה הזאת ממתגת את ד"ר... כאחד המטפלים בדימוי הגוף וניתוחים פלסטיים למפורסמים".

לטענת עו"ד גבאי, שלוש הדירות והיאכטה נועדו למיתוג, בשל מעמדו של הרופא ומעמד לקוחותיו.

פקיד השומה לא קיבל טענה זו והוציא לרופא שומה לפי מיטב השפיטה, אשר עליה הוגשה השגה. טרם התקיים דיון בהשגה, אך בשעה שבא-כוחו של הרופא ממתין להחלטה בה, הועבר התיק לטיפול במישור הפלילי. לטענת בא-כוחו של הרופא, מדובר בפרקטיקה פסולה של רשות המסים של הפעלת לחץ על נישום, כאשר מדובר במחלוקת אזרחית במהותה.

באי-כוחו של הרופא הפלסטיקאי, עו"ד ד"ר חיים גבאי ועו"ד (רו"ח) דניאלה גבאי בן-זאב, מסרו בתגובה: "בתיק הזה מתנהלים דיוני שומה במשך כשנתיים וחצי, מאז שנת 2019, לגבי מחלוקות אזרחיות מקצועיות, כשכל העובדות גלויות וידועות בפני רשויות המס. בשלב זה של הדיונים הוצאו שומות שלגביהן הוגשה השגה אשר טרם התקיים בה כל דיון, והיא ממתינה לדיון.

"ההחלטה לפתוח בחקירה פלילית בשלב הזה היא תמוהה מאוד, ומדובר בפרקטיקה שגויה. אנו מאמינים שהחוקרים ייחשפו לטענות שהועלו במישור האזרחי ויגיעו למסקנה שאין מדובר במעשים פליליים".

 *** חזקת החפות: יודגש כי הרופא הבכיר מכחיש את המיוחס לו, לא הורשע בביצוע עבירה, ועומדת לו חזקת החפות. 

עוד כתבות

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד, ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי פסח: שופרסל שלחה לכ-100 עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם אחרי כניסתם של האחים אמיר ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל שופרסל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?