גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בעלי מניות דן קיבלו 630 מיליון שקל עבור מחצית ממניותיהם. חלק רוצים יותר

בעלי מניות מיעוט בקבוצת התחבורה והנדל"ן הגישו בקשה לתביעה נגזרת נגד דירקטורים, בטענה כי השליטה בדן נמכרה בכמחצית משוויה האמיתי ● דן בתגובה: "בקשה קנטרנית וחסרת בסיס שהוגשה ע"י קומץ בעלי מניות, שהעסקת מרביתם הסתיימה במסגרת תהליכי ההתייעלות והשבחת החברה"

אוטובוס של חברת דן / צילום: כדיה לוי
אוטובוס של חברת דן / צילום: כדיה לוי

גמלאים של דן המחזיקים מניות מיעוט בקבוצת התחבורה והנדל"ן הגישו בתחילת החודש בקשה לתביעה נגזרת בסכום של חצי מיליארד שקל נגד דירקטורים בחברה, בטענה כי מחצית ממניות דן נמכרו בפחות מערכן האמיתי, מבלי לשקף את שוויה האמיתי של הקבוצה.

ברקע הבקשה - עסקה שנחתמה בשלהי 2019, ושבמסגרתה קבוצת משקיעים בהובלת בית ההשקעות ווליו בייס וקרן LBH תשתיות רכשו 50% ממניות דן, וקיבלו את השליטה בחברה תמורת כ-630 מיליון שקל, ולפי שווי חברה של כ-1.26 מיליארד שקל. זאת בעוד שלפי חוות-דעת שבידי המבקשים (של רו"ח יהודה אלגריסי), השווי האינדיקטיבי של דן במועד המכירה היה כפול כמעט, ועמד על 2.48 מיליארד שקל.

במסגרת העסקה, שבה נרכשו המניות מידי כ-1,100 חברי דן (שקיבלו יותר מחצי מיליון שקל כל אחד עבור מחצית ממניותיהם), מונה מנכ"ל חדש לקבוצת דן, אופיר קרני, ששימש קודם בתפקיד סמנכ"ל הכספים של הקבוצה. קרני החליף בתפקיד המנכ"ל את עופר זילביגר, שמונה ליו"ר משותף של הקבוצה יחד עם היו"ר המכהן, שמואל רפאלי.

ווליו בייס הוא בית השקעות פרטי בשליטת ויקטור שמריך ועידו נויברגר. קרן LBH תשתיות (לשעבר קרן אירופה ישראל) מנוהלת על-ידי שמעון בן חמו ועופר לינצ'בסקי. את קבוצת המשקיעים בעסקה הובילו יאיר אפרתי (מטעם ווליו בייס מיזוגים ורכישות), לינצ'בסקי ובן חמו. טרם העסקה רכשה דן את חלקו של בעל מניות המיעוט בחברה, פנחס רוטנברג (נכדו של מייסד חברת החשמל), שהחזיק בכ-10% ממניותיה, תמורת סכום שהוערך ב-130 מיליון שקל.

במסגרת הבקשה לתביעה נגזרת טוענים הגמלאים, שחלקם מהווים דור שני ושלישי בחברה, כי דן מהווה עבורם נכס מרכזי בכלכלת התא המשפחתי, וכי ההחלטה לאשר את מכירת המניות באסיפה הכללית התקבלה מבלי שקיבלו את המידע הדרוש לקבלת ההחלטה.

"המשיבים עשו כל שלאל ידם על-מנת לשמור על בעלי המניות בערפל מוחלט בכל הנוגע לחברה אשר בבעלותם, הקפידו שלא להפיץ דוחות כספיים שנתיים לבעלי המניות, בניגוד לחוק, והציעו לבעלי המניות בניגוד לחוק עיון חטוף בלבד בדוחות", נטען בבקשה, שהוגשה באמצעות עורכי הדין מושיק הלוי וליאור סיגון ממשרד סיגון הלוי נגד 13 דירקטורים, ובהם זילביגר ורפאלי, יושבי-הראש של דירקטוריון דן.

עו''ד מושיק הלוי / צילום: שגב אורלב

המבקשים נסמכים על חוות-דעת חשבונאית מטעמם, שממנה עולה כי ההון העצמי של דן עמד בעת המכירה לקבוצת המשקיעים על 1.62 מיליארד שקל. לטענתם, סכום זה לא כולל את שווי נכסי הנדל"ן של החברה, כאשר אחת הקרקעות מצויה בחניון שיכון דן בצפון תל אביב, ושוויה כמיליארד שקל.

בנוסף, נטען כי ששת הדירקטורים של דן שאישרו את העסקה היו מצויים בניגוד עניינים, מאחר שבמסגרת הסכם ההקצאה הובטח להם באופן אישי שכר עתק עד לשנת 2026; וכי חלק מחברי הוועדה הבלתי תלויה גם היו מצויים בניגוד עניינים, כיוון שקיבלו הבטחה מקבוצת המשקיעים להמשך העסקתם.

טענה אחרת מתייחסת לפירמת EY שנשכרה להעריך את שווי החברה. לטענת המבקשים, החברה מצויה בניגוד עניינים, שכן היא נשכרה במקביל לאתר משקיעים לדן.

"מסע הכפשה מתוזמר של קומץ בעלי מניות"

מטעם הנהלת דן נמסר בתגובה כי "מדובר בבקשה קנטרנית וחסרת בסיס שהוגשה על-ידי קומץ בעלי מניות שהעסקת מרביתם הסתיימה במסגרת תהליכי ההתייעלות והשבחת החברה, שהיא חלק ממסע הכפשה מתוזמר של אותו קומץ בעלי מניות אשר הגיש בשנתיים האחרונות מספר תביעות לבתי המשפט, אשר נדחו בזו אחר זו תוך השתת הוצאות על המבקשים.

"טענת המבקשים, שלפיה שוויה של דן בשנת 2019 היה צריך להיות כפול מהשווי שניתן לה בשוק, היא מופרכת וחסרת בסיס. עסקת ההשקעה בדן היא תוצר של הליך סדור בן למעלה משנה שנערך בניהולה של פירמת הייעוץ הבינלאומית EY ובפיקוחה של ועדת דירקטוריון בלתי תלויה.

"במסגרת ההליך ביצעה EY הערכת שווי לדן ולנכסיה ומצאה כי השווי הראוי של דן הוא כ-1.2 מיליארד שקל. הערכת השווי נתמכה גם בחוות-דעת נוספת, של פירמת הייעוץ דלויט, ושיקפה פרמיה של 25% מעל ההצעה הגבוהה ביותר שהוצעה לדן על-ידי משקיע בשנת 2018. על בסיס הערכת שווי זו פנתה דן לעשרות משקיעים פוטנציאליים, מתוכם רק שני משקיעים הגיעו לשלב הסופי של התהליך ומסרו הצעות שעמדו בתנאי הסף המאתגר שהציבה החברה.

"אינדיקציה נוספת לנאותות שווי העסקה היא שבעל המניות הגדול ביותר בדן, שהחזיק באותה תקופה ב-10% מהון החברה, מכר את מניותיו במסגרת העסקה על בסיס השווי האמור. עסקת ההשקעה אושרה בוועדה המיוחדת של דן, בוועדת הביקורת של דן, בדירקטוריון דן ובאסיפה הכללית של דן ברוב עצום של כ-80% מבין חברי דן, לאחר שניתן גילוי מפורט אודות תנאי העסקה, לרבות במסגרת זימון אסיפה שנשלח לכל חברי דן, חדר מידע ייעודי ואסיפות הסברה רבות שנערכו עם חברי דן".

תביעה לביטול שיטת התגמול

באוקטובר אשתקד הגישו בעלי מניות בדן בקשה לתביעה נגזרת אחרת נגד החברה ושבעה דירקטורים, ובהם רפאלי, זילביגר וראש חטיבת התנועה לשעבר, מצליח קזיס. הם ביקשו כי בית המשפט יורה לדן לבטל את שיטת התגמול, ולחייב את הדירקטורים להשיב לדן סכום של 30 מיליון שקל, סכום המשקף, לעמדת התובעים, את הפער בין התשלום שלו זכאים הדירקטורים לפי האישור שניתן על-ידי האסיפה הכללית ובין הסכומים שקיבלו בפועל. הדירקטורים מקבלים לפי הבקשה שכר עתק של 100 אלף שקל בחודש, וכאמור, לפי הסכם הרכישה הם ישמרו על רצף הכהונה עד שנת 2026.

עו''ד ליאור סיגון / צילום: שגב אורלב

לאחר הגשת הבקשה החליט דירקטוריון דן על הקמת ועדה בלתי תלויה בראשות שופט העליון בדימוס יורם דנציגר כדי לבדוק את הטענות.

פוטנציאל להצפת ערך משינוי ייעוד נדל"ן

קבוצת דן, שנוסדה ב-1945, פועלת בעיקר בתחום הפעלת קווי האוטובוס בגוש דן. במשך עשרות שנים פעלה דן תחת מבנה של קואופרטיב - כלומר, חברה בבעלות עובדיה. ב-2002 נהפכה דן לחברה בע"מ, מתוך כוונה להתאים את הארגון למגמות המשתנות בתחום התחבורה הציבורית.

מלבד פעילות התחבורה שלה, בידיה של דן נכסים לא מעטים, שכמה מהם שימשו בעבר מוסכים, מרכזי שירות, חניונים ושימושים נוספים לאוטובוסים שלה, והם מהווים פוטנציאל להצפת ערך משמעותית משינוי ייעודם. במסגרת פעילות הנדל"ן שלה יזמה דן בשנים האחרונות כמה פרויקטים בתחומי המגורים, המסחר והנדל"ן המניב.

עיקרי הטענות בבקשה לתביעה נגזרת

■ מניות השליטה בדן נמכרו לקבוצת הרוכשים בכמחצית משוויין האמיתי

■ אישור המכירה באסיפה הכללית התקבל מבלי שבעלי המניות קיבלו את המידע הדרוש להחלטה

■ ששת הדירקטורים שאישרו את העסקה היו מצויים בניגוד עניינים בשל התחייבות להעסקתם בשכר עתק עד 2026 במסגרת הסכם המכירה

■ החברה שהעריכה את שווי דן נשכרה במקביל לאתר משקיעים לחברה באופן המציב אותה בניגוד עניינים

1.26 מיליארד שקל - שווי החברה שלפיו נמכרו 50% ממניות דן לקבוצת משקיעים

2.48 מיליארד שקל - שווי החברה על-פי חוות-דעת שהוגשה למבקשים בתביעה

עוד כתבות

דונלד טראמפ, נשיא ארצות הברית פוסט ברשת Truth, 26.6.25 / צילום: ap, Michael Perez

חנינה בלי הרשעה: האם הנשיא יכול לחלץ את נתניהו ממשפט?

הקריאה של הנשיא האמריקאי להפסיק את משפט נתניהו העלתה לשיח את האפשרות שהנשיא הרצוג יעניק לו חנינה ● אלא שנתניהו טרם הורשע בדבר, מה שמקשה על כניסה למסלול הזה ● וגם: מה חשב בזמן אמת אהרן ברק על הרעיון?

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטארגייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018 אחרי ששימש בין היתר כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעלי חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 - זאת לכאורה לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שירת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"

טלי גוטליב, מהרן פרוזנפר / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות, תמר מצפי

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים. איך יגיבו העובדים?

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים ● הדיון בבג"ץ שלא היה אמור להתקיים ● ומחיר ההתחייבויות שמשרד החינוך שכח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

לתפוס מחבלים מהאוויר: המיזם החדש של ההייטקיסט שהקים חברה שנויה במחלוקת ועזב לשוויץ

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

פסטות בטאבון וקינוחים מוגזמים: מסעדת השף החלומית במושב שלא הכרתם

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

מטוס של אייר אינדיה / צילום: Shutterstock

זו חברת התעופה שלא תשוב לפעול בישראל בחודשי הקיץ

אייר אינדיה, חברת התעופה היחידה שמפעילה טיסות ישירות להודו, האריכה את השהיית הטיסות לישראל ● החברה מוותרת על הקיץ בישראל - אלה היעדים דרכם תוכלו לטוס להודו

נתב''ג / צילום: Shutterstock

חברות הלואו קוסט יחזרו? טרמינל 1 ייפתח באוגוסט

טרמינל 1 צפוי להיפתח מחדש בתחילת החודש הבא - מה שמעלה את הסיכוי שחברות הלואו קוסט יקדימו את חזרתן לארץ ● חזרתן של החברות עשויה לתרום משמעותית להגדלת היצע המושבים ולהורדת מחירי הטיסות, שהתייקרו מאוד מאז תחילת המלחמה

יירוט טיל מעזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

תבעו את הקבלן על איחור במסירת דירה, ובית המשפט קבע: מלחמת "חרבות ברזל" היא כוח עליון

בית המשפט המחוזי דחה ערעור של רוכשי דירה על איחור במסירה, וקבע כי הנחיות פיקוד העורף והשלכות המלחמה מהוות נסיבות בלתי צפויות, שמצדיקות את הדחייה בקיום החוזה

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: ap, Bernat Armangue

"אין כוח בעולם שיעצור עכשיו פרויקט תמ"א": בוועדות התכנון משנים גישה במתן היתרי בנייה

ההרס הרב שגרמו הטילים מאיראן העלה את הצורך בפתרונות מיגון מיידיים ● משיחות עם גורמים ובעלי תפקידים ברשויות ניכר כי לנגד עיניהם עומד הצורך בהפחתת הבירוקרטיה בוועדות, לצד פתרונות כמו היתרים מהירים להריסה, או מכירת דירות שנפגעו למדינה ● כמו כן, מורגשת ירידה בסרבנות לפרויקטים מצד דיירים ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

הדגם הנמכר ביותר ביותר במחצית החולפת היה הקרוס־אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג־אין, כאשר הדגמים הנמכרים ביותר אחריו היו שייכים למותגים יונדאי וטויוטה ● X7, הקרוס־אובר פרימיום החדש של זיקר, נחת בישראל ● ובמדיה האיראנית מדווחים כי ישראל תקפה מפעל רכב באיראן, במהלך מבצע "עם כלביא" ● השבוע בענף הרכב

השבוע בעולם / צילום: רויטרס - PA Images

האם ארה"ב נוטשת את אוקראינה והאם חייזרים מתקרבים על גבו של אסטרואיד

אוקראינה חוששת שהפעם ארה"ב מתכוונת ברצינות לנטוש אותה ● פצצת המכסים מתקתקת - וטראמפ עושה עסקים עם קומוניסטים מכובדים מאוד ● שרת האוצר הבריטית מוחה דמעות ● ביבשת אמריקה הבוחרים מחפשים שמאל קיצוני ● עצם בין כוכבי סר לביקור ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

הסכם ממון / אילוסטרציה: Shutterstock, Elnur

האם ניתן להגיש תביעת נזיקין נגד בן או בת זוג שבגדו?

בני זוג רשאים לערוך ביניהם הסכם ממון הכולל ענישה כלכלית על בגידה ● בדרך-כלל הסכם זה מתווסף על רקע ניסיון עגום קודם שבו נחשף חוסר הנאמנות הזוגי של מי מהם ● כמסקנה מפסקי דין בנושא מהעבר, חשוב להגדיר מה ייחשב בעיני בני הזוג "כבגידה" המצדיקה את הפעלת הסנקציה הכלכלית

כוחות צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

1 מכל 3 צעירים בסיכון להתמכרות: חיילים בסדיר ומילואימניקים צעירים בסיכון מוגבר

נתוני המרכז הישראלי להתמכרויות ולבריאות הנפש מגלים שמאז 2018 קפץ מספר המדווחים על בעיית התמכרות בכ־150% ● ובקרב בני 18־26 התופעה רחבה עוד יותר ● מנהלי המרכז מסבירים כיצד רצף המשברים בארץ מרחיב את מעגל ההתמכרויות ואיזה טיפול יחולל שינוי אמיתי

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

תיקון והתנצלות

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: כך היא תעבוד

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר שמחה רוטמן לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו, זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי