גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בעלי מניות דן קיבלו 630 מיליון שקל עבור מחצית ממניותיהם. חלק רוצים יותר

בעלי מניות מיעוט בקבוצת התחבורה והנדל"ן הגישו בקשה לתביעה נגזרת נגד דירקטורים, בטענה כי השליטה בדן נמכרה בכמחצית משוויה האמיתי ● דן בתגובה: "בקשה קנטרנית וחסרת בסיס שהוגשה ע"י קומץ בעלי מניות, שהעסקת מרביתם הסתיימה במסגרת תהליכי ההתייעלות והשבחת החברה"

אוטובוס של חברת דן / צילום: כדיה לוי
אוטובוס של חברת דן / צילום: כדיה לוי

גמלאים של דן המחזיקים מניות מיעוט בקבוצת התחבורה והנדל"ן הגישו בתחילת החודש בקשה לתביעה נגזרת בסכום של חצי מיליארד שקל נגד דירקטורים בחברה, בטענה כי מחצית ממניות דן נמכרו בפחות מערכן האמיתי, מבלי לשקף את שוויה האמיתי של הקבוצה.

ברקע הבקשה - עסקה שנחתמה בשלהי 2019, ושבמסגרתה קבוצת משקיעים בהובלת בית ההשקעות ווליו בייס וקרן LBH תשתיות רכשו 50% ממניות דן, וקיבלו את השליטה בחברה תמורת כ-630 מיליון שקל, ולפי שווי חברה של כ-1.26 מיליארד שקל. זאת בעוד שלפי חוות-דעת שבידי המבקשים (של רו"ח יהודה אלגריסי), השווי האינדיקטיבי של דן במועד המכירה היה כפול כמעט, ועמד על 2.48 מיליארד שקל.

במסגרת העסקה, שבה נרכשו המניות מידי כ-1,100 חברי דן (שקיבלו יותר מחצי מיליון שקל כל אחד עבור מחצית ממניותיהם), מונה מנכ"ל חדש לקבוצת דן, אופיר קרני, ששימש קודם בתפקיד סמנכ"ל הכספים של הקבוצה. קרני החליף בתפקיד המנכ"ל את עופר זילביגר, שמונה ליו"ר משותף של הקבוצה יחד עם היו"ר המכהן, שמואל רפאלי.

ווליו בייס הוא בית השקעות פרטי בשליטת ויקטור שמריך ועידו נויברגר. קרן LBH תשתיות (לשעבר קרן אירופה ישראל) מנוהלת על-ידי שמעון בן חמו ועופר לינצ'בסקי. את קבוצת המשקיעים בעסקה הובילו יאיר אפרתי (מטעם ווליו בייס מיזוגים ורכישות), לינצ'בסקי ובן חמו. טרם העסקה רכשה דן את חלקו של בעל מניות המיעוט בחברה, פנחס רוטנברג (נכדו של מייסד חברת החשמל), שהחזיק בכ-10% ממניותיה, תמורת סכום שהוערך ב-130 מיליון שקל.

במסגרת הבקשה לתביעה נגזרת טוענים הגמלאים, שחלקם מהווים דור שני ושלישי בחברה, כי דן מהווה עבורם נכס מרכזי בכלכלת התא המשפחתי, וכי ההחלטה לאשר את מכירת המניות באסיפה הכללית התקבלה מבלי שקיבלו את המידע הדרוש לקבלת ההחלטה.

"המשיבים עשו כל שלאל ידם על-מנת לשמור על בעלי המניות בערפל מוחלט בכל הנוגע לחברה אשר בבעלותם, הקפידו שלא להפיץ דוחות כספיים שנתיים לבעלי המניות, בניגוד לחוק, והציעו לבעלי המניות בניגוד לחוק עיון חטוף בלבד בדוחות", נטען בבקשה, שהוגשה באמצעות עורכי הדין מושיק הלוי וליאור סיגון ממשרד סיגון הלוי נגד 13 דירקטורים, ובהם זילביגר ורפאלי, יושבי-הראש של דירקטוריון דן.

עו''ד מושיק הלוי / צילום: שגב אורלב

המבקשים נסמכים על חוות-דעת חשבונאית מטעמם, שממנה עולה כי ההון העצמי של דן עמד בעת המכירה לקבוצת המשקיעים על 1.62 מיליארד שקל. לטענתם, סכום זה לא כולל את שווי נכסי הנדל"ן של החברה, כאשר אחת הקרקעות מצויה בחניון שיכון דן בצפון תל אביב, ושוויה כמיליארד שקל.

בנוסף, נטען כי ששת הדירקטורים של דן שאישרו את העסקה היו מצויים בניגוד עניינים, מאחר שבמסגרת הסכם ההקצאה הובטח להם באופן אישי שכר עתק עד לשנת 2026; וכי חלק מחברי הוועדה הבלתי תלויה גם היו מצויים בניגוד עניינים, כיוון שקיבלו הבטחה מקבוצת המשקיעים להמשך העסקתם.

טענה אחרת מתייחסת לפירמת EY שנשכרה להעריך את שווי החברה. לטענת המבקשים, החברה מצויה בניגוד עניינים, שכן היא נשכרה במקביל לאתר משקיעים לדן.

"מסע הכפשה מתוזמר של קומץ בעלי מניות"

מטעם הנהלת דן נמסר בתגובה כי "מדובר בבקשה קנטרנית וחסרת בסיס שהוגשה על-ידי קומץ בעלי מניות שהעסקת מרביתם הסתיימה במסגרת תהליכי ההתייעלות והשבחת החברה, שהיא חלק ממסע הכפשה מתוזמר של אותו קומץ בעלי מניות אשר הגיש בשנתיים האחרונות מספר תביעות לבתי המשפט, אשר נדחו בזו אחר זו תוך השתת הוצאות על המבקשים.

"טענת המבקשים, שלפיה שוויה של דן בשנת 2019 היה צריך להיות כפול מהשווי שניתן לה בשוק, היא מופרכת וחסרת בסיס. עסקת ההשקעה בדן היא תוצר של הליך סדור בן למעלה משנה שנערך בניהולה של פירמת הייעוץ הבינלאומית EY ובפיקוחה של ועדת דירקטוריון בלתי תלויה.

"במסגרת ההליך ביצעה EY הערכת שווי לדן ולנכסיה ומצאה כי השווי הראוי של דן הוא כ-1.2 מיליארד שקל. הערכת השווי נתמכה גם בחוות-דעת נוספת, של פירמת הייעוץ דלויט, ושיקפה פרמיה של 25% מעל ההצעה הגבוהה ביותר שהוצעה לדן על-ידי משקיע בשנת 2018. על בסיס הערכת שווי זו פנתה דן לעשרות משקיעים פוטנציאליים, מתוכם רק שני משקיעים הגיעו לשלב הסופי של התהליך ומסרו הצעות שעמדו בתנאי הסף המאתגר שהציבה החברה.

"אינדיקציה נוספת לנאותות שווי העסקה היא שבעל המניות הגדול ביותר בדן, שהחזיק באותה תקופה ב-10% מהון החברה, מכר את מניותיו במסגרת העסקה על בסיס השווי האמור. עסקת ההשקעה אושרה בוועדה המיוחדת של דן, בוועדת הביקורת של דן, בדירקטוריון דן ובאסיפה הכללית של דן ברוב עצום של כ-80% מבין חברי דן, לאחר שניתן גילוי מפורט אודות תנאי העסקה, לרבות במסגרת זימון אסיפה שנשלח לכל חברי דן, חדר מידע ייעודי ואסיפות הסברה רבות שנערכו עם חברי דן".

תביעה לביטול שיטת התגמול

באוקטובר אשתקד הגישו בעלי מניות בדן בקשה לתביעה נגזרת אחרת נגד החברה ושבעה דירקטורים, ובהם רפאלי, זילביגר וראש חטיבת התנועה לשעבר, מצליח קזיס. הם ביקשו כי בית המשפט יורה לדן לבטל את שיטת התגמול, ולחייב את הדירקטורים להשיב לדן סכום של 30 מיליון שקל, סכום המשקף, לעמדת התובעים, את הפער בין התשלום שלו זכאים הדירקטורים לפי האישור שניתן על-ידי האסיפה הכללית ובין הסכומים שקיבלו בפועל. הדירקטורים מקבלים לפי הבקשה שכר עתק של 100 אלף שקל בחודש, וכאמור, לפי הסכם הרכישה הם ישמרו על רצף הכהונה עד שנת 2026.

עו''ד ליאור סיגון / צילום: שגב אורלב

לאחר הגשת הבקשה החליט דירקטוריון דן על הקמת ועדה בלתי תלויה בראשות שופט העליון בדימוס יורם דנציגר כדי לבדוק את הטענות.

פוטנציאל להצפת ערך משינוי ייעוד נדל"ן

קבוצת דן, שנוסדה ב-1945, פועלת בעיקר בתחום הפעלת קווי האוטובוס בגוש דן. במשך עשרות שנים פעלה דן תחת מבנה של קואופרטיב - כלומר, חברה בבעלות עובדיה. ב-2002 נהפכה דן לחברה בע"מ, מתוך כוונה להתאים את הארגון למגמות המשתנות בתחום התחבורה הציבורית.

מלבד פעילות התחבורה שלה, בידיה של דן נכסים לא מעטים, שכמה מהם שימשו בעבר מוסכים, מרכזי שירות, חניונים ושימושים נוספים לאוטובוסים שלה, והם מהווים פוטנציאל להצפת ערך משמעותית משינוי ייעודם. במסגרת פעילות הנדל"ן שלה יזמה דן בשנים האחרונות כמה פרויקטים בתחומי המגורים, המסחר והנדל"ן המניב.

עיקרי הטענות בבקשה לתביעה נגזרת

■ מניות השליטה בדן נמכרו לקבוצת הרוכשים בכמחצית משוויין האמיתי

■ אישור המכירה באסיפה הכללית התקבל מבלי שבעלי המניות קיבלו את המידע הדרוש להחלטה

■ ששת הדירקטורים שאישרו את העסקה היו מצויים בניגוד עניינים בשל התחייבות להעסקתם בשכר עתק עד 2026 במסגרת הסכם המכירה

■ החברה שהעריכה את שווי דן נשכרה במקביל לאתר משקיעים לחברה באופן המציב אותה בניגוד עניינים

1.26 מיליארד שקל - שווי החברה שלפיו נמכרו 50% ממניות דן לקבוצת משקיעים

2.48 מיליארד שקל - שווי החברה על-פי חוות-דעת שהוגשה למבקשים בתביעה

עוד כתבות

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מחקרים מגלים: המאבק בדמנציה מתחיל בשנות ה-40 שלכם

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים עם תהליך ההזדקנות ● "המאמצים להתמקד בדמנציה בקרב אנשים מבוגרים כשלו במידה רבה", אומר פרופסור לפסיכולוגיה ומדעי המוח מאוניברסיטת דיוק, ומוסיף כי בשל כך המדענים מחפשים רמזים במוח בשלבי חיים מוקדמים יותר

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

״אינתיפאדה עולמית״ מתפשטת בקמפוסים של ארה״ב אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית