גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כשנה לאחר אסון מירון: טענות על מכרז תפור להפקת ההילולה הבאה

לגלובס נודע כי חברת עזריאלי הפקות, שבבעלות מפיק המקורב לש"ס, זכתה במכרז להפקת הילולת מירון השנה ● עמותת המרכז הארצי למקומות קדושים, שתחת ניהולה התרחש האסון, היא שניהלה את המכרז ● מפיק בכיר בתחום: "זה מרגיש כמו סוג של קומבינה; תנאי המכרז נראו כאילו שם של חברה מסוימת מופיע עליהם"

חברי ועדת החקירה הממלכתית לאסון מירון / צילום: דוברות הוועדה
חברי ועדת החקירה הממלכתית לאסון מירון / צילום: דוברות הוועדה

כמעט שנה לאחר האסון בהילולת מירון שגבה את חייהם של 45 קורבנות, נערכים כעת להפקת ההילולה הבאה: לגלובס נודע כי במכרז להפקת האירוע זכתה חברת עזריאלי הפקות בע"מ שבבעלות דוד עזריאלי - מפיק המקורב לש"ס.

הזכייה היא לאופציה של שנה עם אפשרות להארכה של ארבע שנים נוספות. המכרז לא כלל סכום ספציפי שיוקצה להפקת האירוע, אולם למתמודדים נאמר כי ההשקעה באירועים קודמים עמדה על כ-15 מיליון שקל בשנה, ובשנים הקרובות היא צפויה לגדול באופן משמעותי. על-פי ההערכות בתעשייה, המשרד לשירותי דת, שמתקציבו ממומן האירוע, צפוי להשקיע בכל שנה כ-25 מיליון שקל, כך שהזכייה של עזריאלי מגלמת פוטנציאל של כ-115 מיליון שקל.

אומנם מי שמתקצב את ההילולה במירון הוא המשרד לשירותי דת, שאחראי באופן מינסטריאלי על האירוע, אולם האחריות על הפקת האירוע עצמו, שיכלול השנה הדלקה אחת בלבד, נותרה בידי הגוף שכשל באירוע הקודם, ואשר תחת ניהולו התרחש האסון בשנה שעברה - עמותת המרכז הארצי למקומות קדושים. העמותה היא שניהלה את המכרז לבחירת חברת הפקה, בה זכה כאמור המפיק עזריאלי.

העמותה פנתה לכ-28 חברות בהזמנה להתמודד במכרז, אולם בסופו של דבר הגישו הצעות רק ארבע חברות: כפיים, בנדה הפקות, עזריאלי הפקות וטרגט מרקט, שמשכה את הצעתה לאחר מספר שעות, זאת למרות שנחשבה פייבוריטית לזכייה.

שלא לייחוס מסבירים בתעשייה כי היו מספר סיבות שמנעו מחברות להתמודד על התקציב וגרמו לטרגט למשוך את הצעתה: לוח הזמנים הקצר, כשתוכנית האירוע עדיין לא ידועה, אך ברור כי מדובר בהפקה מסובכת המורכבת מאלפי פרטים, והתשלום על האירוע נחשב נמוך יחסית. 

בהילולות קודמות "לא היה בעל בית"

נציין כי במסגרת מסקנות הביניים של ועדת החקירה הממלכתית שבודקת את אסון מירון נקבע כי באירועי ההדלקה הקודמים "לא היה בעל בית לאירוע", לא היו אחראי אחד ולא דמויות מקצועיות. לכן נקבע כי מעתה ואילך חייב להיות מנהל אחראי לאירוע ובנוסף גוף מקצועי - חברת הפקה שתנהל את הפקת האירוע עם ניסיון רב באירועים המוניים ברישיון, זאת מאחר שלחלק ניכר מהאירועים ההמוניים שמתקיימים בחברה החרדית אין רישיון.

לאחר המלצות הביניים מינה השר לשירותי דת מתן כהנא את ניצב בדימוס צביקי טסלר לתפקיד פרויקטור מירון לקראת הילולת הרשב"י שתיערך השנה. תפקידו הוא לתכלל ולנהל את קיום ההילולה אל מול כלל הגורמים הרלוונטיים, ובכפוף לשר לשירותי דת.

על-פי החוק, את האירוע יכולה לנהל רק עמותה ממשלתית, ולכן גם השנה תפעיל את האירוע עמותת המרכז הארצי למקומות קדושים - מה שהטריד מאוד חברות הפקה ששקלו להתמודד במכרז. גם תנאי המכרז ולוח הזמנים הקצר לא תרמו לנכונות להשתתף. 

"כל המכרז התנהל באופן הזוי

"זה אחד האתגרים הגדולים שיש לישראל בתחום של ניהול פרויקטים, ואין כמעט חברות בישראל שיודעות לטפל בזה", אומר שלא לייחוס מפיק באחת החברות הגדולות. "עצם המכרז לא במקומו, ומי שמנהל את המכרז לא במקומו. חשבנו שאחרי מסקנות הדוח זאת אחריות מאוד גדולה לפרויקט בזמן מאוד קצר. הבנתי שזה נשאר תחת הניהול של עמותת המרכז הארצי למקומות קדושים. כל המכרז התנהל באופן הזוי. לצאת עם מכרז כזה חודשיים וחצי לפני האירוע, כשהמתווה עדיין לא ברור, ולא יודעים למה הולכים, לא יודעים בדיוק איך זה יתנהל ומי שינהל זה - אותם אנשים שנחקרים מהפעם שעברה הם אלה שבעצם צריכים להיות אחראים על האירוע - זה מאוד בעייתי.

"מבחינת התנאים, למפיקים ניתן רף של 7%-12%, שנחשב נמוך. אז מראש הלכו לצד הנמוך של התשלום, והיה ברור שיש משמעות לגובה העמלה. אז מה הם מחפשים? מישהו שייתן אחוז-שניים פחות? היה צריך לעשות בדיקה רק של איכות. לנטרל את עניין הכסף. מי מדבר על אחוז כזה בפרויקט על אירוע שמתו בו 45 אנשים שנה קודם? בנוסף, בתוך אותה עמלה הכניסו על המפיק את עלויות כוח-האדם, כשהם דורשים כוח-אדם גדול ובכיר לכמה חודשים".

לדברי המפיק הבכיר, השאלה הגדולה שחברות שאלו את עצמן היא האם אפשר לנהל שם אירוע בצורה בטוחה: "זה לא עניין של כמה כסף מוקצב. האם האירוע מתוקצב בתקציב גבוה או נמוך אפשר להגיד אל מול מוצר. אבל במכרז לא היה מוצר. לא ברור האם יהיו 100באירוע אלף איש או חצי מיליון, איזה אירוע נדרש להעמיד, מה מנגנוני הביטחון שמייצרים למפיק כדי שמה שקרה לא יחזור על עצמו. איזה שינויים דרמטיים תהיה בהתנהלות. ולכן זה סיכון גדול. לא צריך להרים פרויקט כזה בחודשיים. ואם המשמעות הייתה לדלג על האירוע בשנה אז היה צריך לדלג ולהרים את זה בצורה מסודרת". 

"מרגיש כמו סוג של קומבינה" 

מפיק אחר טוען כי הוא מתקשה להימנע מהתחושה שכשנכתבו תנאי המכרז, הם כוונו מראש לחברה שמעוניינים שתזכה: "קטגוריות הניסיון שהחברות נדרשו להציג תמוהות, ההגדרות של הקטגוריות נראות כאילו השם של חברה כלשהי מופיע עליהן.

"למשל, ביקשו ניסיון בהפקת אירועים של 25 אלף איש ומעלה - אבל של אירועים מתמשכים לאורך זמן. אין כמעט אירועים כאלה בארץ. יש אירועים המוניים שמושכים עשרות אלפי אנשים, כמו למשל המרתונים בתל אביב ובירושלים או ההופעות הגדולות בפארק, אבל רובם נמשכים כמה שעות ולא יותר. שני האירועים המתמשכים העיקריים הם בהר מירון ואירוע הבאבא סאלי בנתיבות, וזה הדליק אצלי אור אדום".

המפיק מביע חשש מכך שחברת ההפקה שנבחרה לא מסוגלת להרים אירוע בסדר גודל כזה. "זה מרגיש כמו סוג של קומבינה, כי הם היחידים בישראל שיכולים לעמוד בתנאי של ניסיון בהפקת אירוע המוני מתמשך. החברה שזכתה קטנה יחסית. ייתכן שיש שם אנשים מוכשרים, אבל לאירוע בסדר גודל כזה חייבים חברה גדולה שמעסיקה עשרות עובדים באופן קבוע, שיש לה מחזור גדול. האירוע כה מורכב, צריך הרבה אנשים מנוסים ואיכותיים, ופרק הזמן שניתן כדי להתכונן הוא קצר מאוד. לכן החוסן של החברה קריטי מבחינת יכולות הביצוע, וצריך יכולת כלכלית, כי עד שמקבלים את הכסף מהמדינה, יוצאת הנשמה". 

"עמידה בתנאי סף מחמירים"

מטעם המרכז הארצי לפיתוח המקומות הקדושים נמסר בתגובה: "ועדת החקירה הממלכתית המליצה בעקבות האסון הקשה שאירע במירון על הגבלת תפוסת הקהל במירון והסביבה הקרובה. המרכז הארצי חיפש במודע חברת הפקה בעלת ידע מוכח באירועים דומים הנערכים תחת כיפת השמיים, תוך מתן דגש לניוד, ויסות ותחלופת קהל בו-זמנית.

"חברת ההפקה נבחרה לאחר שהוכיחה ניסיון באירועים מעין אלה ותוך עמידה בתנאי סף שהיו מחמירים ביותר, כאשר המכרז נערך תחת פיקוח משפטי צמוד ומשרד רואי חשבון המתמחה בנושא. החברה היא אחת המוכרות והמשמעותיות בתחום ההפקות, זכיינית החשב הכללי לאירועים גדולים, זכיינית חברות גדולות דוגמת קק"ל, אל על ועוד, והיא הפיקה את טקס פתיחת השגרירויות בירושלים, אירועי ענק עבור עיריות גדולות ורשויות וכן אירועים גדולים אחרים בארץ ובחו"ל".

עוד כתבות

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

עובדים בחברת הדפוס של בני לנדא מתנגדים למהלך עיכוב ההליכים

25 מהעובדים בחברת הדפוס של בני לנדא הגישו בקשת התנגדות לעיכוב ההליכים, שלטענתם ימנע מהם קבלת פיצויים מהביטוח הלאומי ● כמו כן, העובדים מתנגדים למינוי מנהלים לתהליך העיכוב - עורכי הדין של נושי החברה, וכן מתנגדים למעמד המשקיעים כנושים מובטחים

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: כך היא תעבוד

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר שמחה רוטמן לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו, זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי

טלי גוטליב, מהרן פרוזנפר / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות, תמר מצפי

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים. איך יגיבו העובדים?

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים ● הדיון בבג"ץ שלא היה אמור להתקיים ● ומחיר ההתחייבויות שמשרד החינוך שכח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

רונית רפאל / צילום: עידו לביא

רונית רפאל מחפשת שוכרים חדשים בבזל

אחרי 17 שנים של פעילות, רשת ארקפה תפנה ב-1 בספטמבר את הסניף ברחוב בזל בתל אביב - אחד המיקומים הבולטים בעיר ● מדובר בנכס שבבעלות אשת העסקים רונית רפאל, והוא כולל שטח מסחרי של 65 מ"ר נטו, בתוספת חלל אחסון של 10 מ"ר ● אירועים ומינויים

השבוע בעולם / צילום: רויטרס - PA Images

האם ארה"ב נוטשת את אוקראינה והאם חייזרים מתקרבים על גבו של אסטרואיד

אוקראינה חוששת שהפעם ארה"ב מתכוונת ברצינות לנטוש אותה ● פצצת המכסים מתקתקת - וטראמפ עושה עסקים עם קומוניסטים מכובדים מאוד ● שרת האוצר הבריטית מוחה דמעות ● ביבשת אמריקה הבוחרים מחפשים שמאל קיצוני ● עצם בין כוכבי סר לביקור ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

קובי זריהן בשיחה עם עו''ד רונית סיטון זלקינד / צילום: שיר הלוי

הממונה על הגנת הצרכן: "יש לי רק 8 מפקחים על 650 אלף עסקים"

קובי זריהן הסביר באירוע של משרד עוה"ד פירון מדוע הרשות לא פרסמה הקלות לקמעונאיות המזון במהלך המערכה נגד איראן ● יאיר אבידן, המפקח על הבנקים לשעבר, וד"ר שלומית וגמן-רטנר, ראש רשות איסור הלבנת הון ומימון טרור לשעבר, מצטרפים למרכז הפינטק הישראלי ● אירועים ומינויים

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

טראמפ הודיע כי חתם על הסכם סחר עם וייטנאם

"זה יהיה הסכם שיתוף פעולה נפלא בין שתי המדינות שלנו. התנאים הם שוייטנאם תשלם לארצות הברית מכס בגובה 20% על כל המוצרים שיישלחו לשטחנו, ומכס של 40% על כל העברה דרך מדינה שלישית", כתב טראמפ

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון / צילום: יוסי זמיר

כשמנכ"ל משרד השיכון והבינוי מציע לרכוש דירות שנפגעו מהטילים האיראניים - למה הוא מתכוון

יהודה מורגנשטרן, מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון, בישר בכנס חיפה של מרכז הנדל"ן, כי נשקלת האפשרות שהמדינה תרכוש דירות שנהרסו במלחמה ● לגלובס נודע כי מטרת המהלך היא לספק מענה נקודתי לדיירים שדירתם נהרסה, ולא ירצו להצטרף להליך התחדשות עירונית בבניין שלהם ● יש לציין כי מהלך כזה טרם נעשה על ידי המדינה עד היום

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה חיובית בבורסת ת"א בהובלת מניות השבבים; השקל בשיא חדש

מדד ת"א 35 עולה ב-0.7% ● השקל לא עוצר: הדולר עומד על 3.36 שקלים ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

מטוס של אייר אינדיה / צילום: Shutterstock

זו חברת התעופה שלא תשוב לפעול בישראל בחודשי הקיץ

אייר אינדיה, חברת התעופה היחידה שמפעילה טיסות ישירות להודו, האריכה את השהיית הטיסות לישראל ● החברה מוותרת על הקיץ בישראל - אלה היעדים דרכם תוכלו לטוס להודו

וול סטריט / צילום: Shutterstock

בעקבות הסכם הסחר עם וייטנאם, נאסד"ק ו-S&P 500 ננעלו בשיאים

נעילה מעורבת באירופה ● קמעונאיות הביגוד זינקו בעקבות הסכם מכס בין ארה"ב לוויאטנם ● מיקרוסופט עומדת לפטר כ-9,000 עובדים ● נפילה של 13% במסירות של טסלה, רבעון שלילי שני ברציפות ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך ● המגזר הפרטי בארה"ב התכווץ לראשונה ממרץ 2023

הבכיר הבינלאומי שאיראן הגדירה כ"סוכן מוסד"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן טוענים כי ראש ארגון סבא"א הוא סוכן מוסד, באיראן גם מאשימים זוג צרפתי בריגול בשביל המוסד, וכך פגעה המלחמה באיחוד האמירויות • כותרות העיתונים בעולם

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

מנכ"ל פאגאיה רוצה לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

נתב''ג / צילום: Shutterstock

חברות הלואו קוסט יחזרו? טרמינל 1 ייפתח באוגוסט

טרמינל 1 צפוי להיפתח מחדש בתחילת החודש הבא - מה שמעלה את הסיכוי שחברות הלואו קוסט יקדימו את חזרתן לארץ ● חזרתן של החברות עשויה לתרום משמעותית להגדלת היצע המושבים ולהורדת מחירי הטיסות, שהתייקרו מאוד מאז תחילת המלחמה

הסכם ממון / אילוסטרציה: Shutterstock, Elnur

האם ניתן להגיש תביעת נזיקין נגד בן או בת זוג שבגדו?

בני זוג רשאים לערוך ביניהם הסכם ממון הכולל ענישה כלכלית על בגידה ● בדרך-כלל הסכם זה מתווסף על רקע ניסיון עגום קודם שבו נחשף חוסר הנאמנות הזוגי של מי מהם ● כמסקנה מפסקי דין בנושא מהעבר, חשוב להגדיר מה ייחשב בעיני בני הזוג "כבגידה" המצדיקה את הפעלת הסנקציה הכלכלית

קיבוץ ניר עם, 2021 / צילום: אייל פישר

עם טכנולוגיה גרמנית: מפעל מחזור סוללות הרכב הגדול בישראל ייפתח בקיבוץ ניר עם

בהשקעה של 50 מיליון שקל: חברת BRI, יחד עם קבוצת סמלת, קבוצת דן תחבורה, קבוצת מאיר, קרן מוביליטק קפיטל ומשפחת נוסבאום החלו להקים בקיבוץ ניר עם מפעל למחזור סוללות של רכבים ואוטובוסים חשמליים ● המפעל נבנה בטכנולוגיה גרמנית, ועובדים מגרמניה הוזמנו כדי להשתתף בבניה

מוצרים בסופרמרקט / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פרשת תיאום המחירים במזון: כתב אישום נגד סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ

רשות התחרות הגישה כתב אישום נגד משה גוזלי, סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ, בגין השמדת ראיות ושיבוש מהלכי משפט ● בחודש פברואר האחרון הגישה רשות התחרות כתב אישום ראשון בפרשה נגד רשתות הקמעונאות ויקטורי, יוחננוף, סופר ברקת ומנהליהן ● עורך דינו של גוזלי: "טוב היה לו כתב האישום הזה לא היה בא לעולם"

קרן מור בקמפיין קופת חולים לאומית / צילום: צילום מסך יוטיוב

זו קופה, לא חופה: כוכבה שולחת את קופ"ח לאומית למקום הראשון באהדה

המקום השני באהדה שייך למתחרה, קופת חולים מאוחדת, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת למותג המזגנים טורנדו, שגם אחראי להשקעה הגבוהה ביותר השבוע, לפי נתוני יפעת בקרת פרסום