גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

במרדף אחרי עבודה שממש תאהבו? זה המחיר שאתם עלולים לשלם

פרופ' ארין סק מאוניברסיטת מישיגן טוענת כי המרדף אחרי תשוקה בעבודה משתלם למעטים, עלול לסכן רבים אחרים בעבודות לא יציבות ולהגביר את האי-שוויון בחברה ● הרעיונות שלה מקוממים אנשים רבים, אבל היא מתעקשת: עבודה היא לא המקום היחיד שבו אנחנו יכולים לממש את עצמנו ● ניהול וקריירה

פרופ’ ארין סק / צילום: תמונה פרטית
פרופ’ ארין סק / צילום: תמונה פרטית

מכירים את הסיפורים על ילדים שממש אהבו את הים בילדותם וגדלו להיות ביולוגים ימיים? או אהבו ציפורים מכל הסוגים וגדלו להיות חוקרי ציפורים נודעים? מגיל צעיר חינכו אותנו שההצלחה האמיתית היא ללמוד לימודים גבוהים ואחר כך גם לעבוד "במה שאנחנו אוהבים", במה שעורר את התשוקה שלנו עוד לפני שהתחלנו להתפרנס ממנו.

כמה יפה וצבעוני היה הבלון הזה עד שבאה ארין סק, פרופסור חבר במחלקה לסוציולוגיה באוניברסיטת מישיגן, ונעצה בו סיכה העונה לשם "הצרה עם התשוקה" (THE TROUBLE  WITH PASSION), ספרה הראשון, שפורסם ב-2021.

בשיחה עם "גלובס", סק מסבירה שהרעיון ללמוד באוניברסיטה מה שאוהבים מתאים רק לשכבה קטנה של צעירים פריבילגיים ממשפחות אמידות, שעפים על החלומות שלהם עם רשת ביטחון מסיבי זהב. מבחינת כל השאר, מדובר ברעיון די מסוכן שעלול להיגמר בדמעות ועל הדרך להגביר עוד יותר את האי-שוויון בחברה ובשוק העבודה.

 

הרציונל של עקרון התשוקה

סק עצמה שינתה מסלול בלימודיה האקדמיים, אבל דווקא בכיוון של הגשמת הייעוד המחקרי שלה. "נרשמתי ללימודי הנדסת אלקטרוניקה כי סבתי הייתה עיוורת וחשבתי שיש מחסור אמיתי במערכות טכנולוגיות שיסייעו לה להתנהל בעולם", היא נזכרת. "רציתי לקחת חלק בפיתוח טכנולוגיות טובות יותר בשבילה".

ומה קרה?
"במהלך התואר, אף שהצטיינתי בלימודים כסטודנטית, נתקלתי במצבים שבהם שאלתי את המרצים שלי על נושאים כמו נגישות או היעדר שוויון, וגיליתי שלא רק שלא היו להם תשובות, הם גם חשבו שהשאלות שלי לא תקפות או לא הגיוניות בהקשר של לימודי הנדסה. בשלב מסוים החלטתי שהמקום המתאים לי יותר הוא לימודי סוציולוגיה, כדי לנסות להבין ולנתח את השאלות שריתקו אותי".

מה בעצם לא בסדר ברעיון של ללמוד מה שאוהבים?
"על פניו, זה נראה כמו רעיון ממש טוב. רוב הנשאלים במחקר שלי, בין שהם תלמידי קולג' ובין שהם אנשים עם תואר אקדמי שכבר השתלבו בשוק העבודה, אמרו לי שהרעיון ללכת בעקבות התשוקה שלהם במקום העבודה דווקא נראה להם מאוד הגיוני, עקב הידיעה שבכל מקרה יצטרכו לעבוד יותר מדי, 60 או יותר שעות בשבוע. הם גם אמרו לי שממילא לשוק העבודה כיום אין היציבות שאפיינה אותו לפני 30 שנה. ולכן, הם אמרו, אם כל המשרות זמניות ולא יציבות, אולי עדיף כבר שנעבוד במה שאנחנו באמת אוהבים וכך יהיה לנו יותר קל להתמסר לעבודה".

לצורך המחקר בספרה, קיימה סק ראיונות עם כ-100 תלמידי קולג' משלוש אוניברסיטאות שונות, שליש מהם היא ליוותה שנתיים עד חמש שנים לאחר סיום לימודיהם. כמו כן, היא קיימה ראיונות מעמיקים עם 24 יועצי קריירה ומאמני קריירה וביצעה סקר און-ליין בהשתתפות של כ-2,000 עובדים בוגרי קולג' בארה"ב, בחתך סוציו-אקונומי של החברה האמריקאית.

איך הלך המחשבה של התשוקה לתחום מסוים מגביר את האי-שוויון במקומות העבודה?
"קודם כול, לא לכולם יש יכולת להתקבל לעבודה דווקא בתחומים שהם אוהבים. גם לאחר שכבר מתקבלים, לא לכולם יש רשתות ביטחון לקחת הימור כזה בשוק העבודה. למעשה, המחקר שלי מראה שמהלך כזה, של בחירה בתחום לימודים שאוהבים, הוא פריבילגיה של סטודנטים שבאים ממעמד סוציו-אקונומי גבוה. לעומתם, לסטודנטים שבאים ממשפחות קשות יום, שבהן הם דור ראשון ללימודים בקולג', אין אפשרות להמר כך על עתידם המקצועי. זה עלול לסבך אותם בעבודות לא יציבות ובשכר נמוך. הרי אי-אפשר להשוות סטודנטים עניים שמסיימים את הקולג' עם עשרות אלפי דולרי חובות על הלימודים לסטודנטים שהוריהם מימנו להם את כל הלימודים".

האופציה לפתח חיים מחוץ לעבודה

סק מראה במחקר שלה שרבים מהעובדים רואים במקום העבודה שלהם כר מרכזי להבעה עצמית, מקום לבטא בו את מי שהם ומי שהיו רוצים להיות. "עם זאת", היא מדגישה, "חייבים לזכור ששוק העבודה לא נועד להיות הכלי שלנו, כעובדים, להבעה עצמית, אלא אמור בראש ובראשונה לייצר רווח לבעלי החברות שבהן אנחנו עובדים, למעסיקים. חשיפת העצמי הפנימי שלנו בפני מוסד עסקי שלא אמור בכלל לטפח התנהגות כזו, זו פעולה מסוכנת בעליל. עובדים שנוהגים כך חושפים את עצמם לסכנה שכל שינוי מהותי במקום העבודה שלהם יגרום להם לאבד את תחושת הזהות העצמית. וזה כבר איום קיומי, מעבר לאיום הכלכלי".

איך אנשים מגיבים למסר הזה שלך?
"התגובות לא פשוטות. רבים מנסים ישר לגונן על הקשר שלהם עם מקום העבודה ואומרים: 'אני לא רוצה לעבוד רק בשביל הכסף'. אבל זה גם לא מה שאני אומרת. הפתרון שלי בעצם ממליץ לגוון ולפזר את תיק מחוללי המשמעות שלנו, כלומר: אנחנו צריכים למצוא מקומות ותחומים שיעוררו בנו עניין ותשוקה מחוץ לעבודה".

ההתפטרות הגדולה כהזדמנות לשינוי תפיסות

סק החלה לעבוד על "הצרה עם התשוקה" כבר ב-2018, כשנתיים לפני פרוץ מגפת הקורונה. "כשהתחילה המגפה, חששתי מאוד שלאנשים לא יהיה אכפת יותר מעיקרון התשוקה, שזה פשוט לא יעניין אף אחד לנוכח צרור הצרות שנחת על כולנו פתאום. התקשרתי לעורך שלי וביקשתי עוד זמן כדי לתקף את הסקר שלי מחדש, מה שאכן עשיתי באוקטובר 2020".

ומה גילית?
"התברר לי ששום דבר כמעט לא השתנה. להיפך. אנשים שחוו אי-יציבות תעסוקתית בקורונה אימצו אל לבם בעוצמה גדולה עוד יותר את המרדף אחרי מה שהם אוהבים לעשות, את עקרון התשוקה. זאת בהשוואה לעובדים שהמשיכו לחוות יציבות תעסוקתית במגפה. זה קרה לדעתי כי בזמן משבר אנשים מחפשים משמעות, מחפשים נראטיב תרבותי שיסייע להם להבין מה יהיה הצעד הבא שלהם, ועקרון התשוקה מבטיח מימוש עצמי. האם הוא גם מקיים? זה כבר סיפור אחר".

מה את חושבת על תופעת "ההתפטרות הגדולה", שבה עובדים בכל רחבי העולם מתפטרים מעבודתם?
"זו תופעה מרתקת שהתאפשרה רק כתוצאה מהקורונה, והיא בהחלט מעלה לדיון מחודש, ומפרספקטיבה שונה, את השאלה מתי ועד כמה אפשר לעבוד רק במה שאוהבים. יש עובדים שמתפטרים כי נמאס להם משיטות העסקה נצלניות, או מבוסים שדורשים מהם יותר מדי או לא נותנים להם מספיק גמישות.

"עם זאת, אותם אנשים שעבדו יותר מדי שעות בעבודה שהם לא אוהבים והתפטרו עלולים למצוא את עצמם עובדים בעבודה שהם כן אוהבים, אבל עדיין להמשיך לעבוד יותר מדי שעות בשבוע. זה יהיה פספוס, כי דווקא עכשיו, כששוק העבודה משווע לעובדים, כדאי לעשות שינויים מהותיים בתמהיל הכללי של עבודה ושעות הפנאי".

החברות שמנצלות את התשוקה

האם עובדים מלאי תשוקה מתוגמלים על כך במקומות העבודה? או שאולי הם דווקא מנוצלים?
"המחקר שלי מראה שהם בדרך כלל מנוצלים, ובכמה דרכים. אמנם נכון שלעובדים מלאי תשוקה יש סיכוי גבוה יותר לקבל משרות בראיונות עבודה, אבל זה לא אומר שגם יציעו להם שכר יותר גבוה בתחילת הדרך או בהמשך. יש כאן בהחלט אלמנט של ניצול: המעסיקים יודעים שהתשוקה תגרום לעובדים לקבל על עצמם יותר ולעבוד יותר קשה, בלי לקבל בהכרח תגמול מתאים. לכן הם מרשים לעצמם, לדוגמה, לדחות שיחות שכר עם אותם עובדים.

"ניצול מסוג שונה מתרחש ברמה הארגונית-מותגית. לטסלה, למשל, יצא שם בעמק הסיליקון כחברה שנוהגת לשלם משכורות נמוכות יותר, עם פחות תנאים ובונוסים צנועים בהשוואה לחברות אחרות באזור. למרות זאת, מועמדים לעבודה ממשיכים לפנות לטסלה בהמוניהם רק בגלל שזו טסלה. אבל כשחברה כזו מרשה לעצמה לשלם משכורות יחסית נמוכות היא בעצם מנצלת את התשוקה של עובדיה.

"חברות מנצלות את התשוקה של עובדיהן גם כשהן מצפות מהם להיות ON כל הזמן. המסר לעובד הוא כזה: 'אם אתה רוצה להיות חלק חשוב בצוות שלך, אתה חייב להראות תשוקה לעבודה באמצעות זמינות 24/7'. משום מה, אנחנו גם מצפים, לפחות בארה"ב, שעובדי שירות יראו תשוקה בעבודתם. בארה"ב זה ממש טרנד בתקופה האחרונה.

"בספר שלי אני מדברת על קמפיין של סטארבקס שכותרתו הייתה 'התשוקה שלנו היא לשרת אתכם!' יש בזה ממד של ניצול באמצעות עמל רגשי, על ידי אילוץ העובדים לווסת רגשות מול הלקוחות. המניפולציה על העובדים מתבצעת כאן דרך תחושת הזהות שלהם - וזו כבר מדרגה יותר גבוהה, או בעצם יותר נמוכה, של ניצול".

מיהו מצטיין? פרדוקס המסירות של חוקרות בתחומי המדעים וההנדסה

הספר הבא של ארין סק, שצפוי לצאת באפריל, יעסוק בנושא קשור אך מעט אחר. "אני עומדת להוציא ספר, הפעם בכתיבה משותפת עם פרופ' מארי בלייר-לוי, חוקרת בתחום המגדר. הוא ייקרא: 'תכנון לקוי של מצוינות: פרדוקסים בהצטיינות ומסירות אצל חוקרים בתחומי המדעים וההנדסה'.

"אנו רואות, למשל, שחוקרים שנחשבים פחות מסורים לעבודתם נחשבים גם פחות מצטיינים. זה בעייתי מאוד בנוגע לנשים עם ילדים, שלא יכולות להיות זמינות למחקר כל הזמן. המצוינות של נשים כאלו תוטל בספק גם אם יעבדו בדיוק אותן שעות כמו עובדים אחרים, שלא צריכים לטפל בילדים.

"הטיה נוספת קשורה למה שנהוג לצפות באקדמיה מחוקרים מצטיינים. ראשית, מצפים מהם להיות יצירתיים ומבריקים - וזה כמובן הגיוני. אבל מעבר לכך, מצפים מהם להיות אסרטיביים ולוקחי סיכונים, וזה כבר מוטה ופוגע באנשים שזה לא בדיוק מה שמאפיין אותם".

פרופ' ארין סק

אישי: פרופסור חבר באוניברסיטת מישיגן, בעלת דוקטורט בסוציולוגיה
מקצועי: מתמקדת במחקריה בין השאר בבתחומי מגדר ומיניות, אי-שוויון ועולם העבודה
עוד משהו: עזבה לימודי הנדסה כי לדבריה "כששאלתי על נושאים כמו נגישות או היעדר שוויון, גיליתי שלא רק שלא היו להם תשובות, הם גם חשבו שהשאלות שלי לא תקפות או לא הגיוניות בהקשר של הנדסה"

עוד כתבות

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

הבורסה בלונדון, בריטניה / צילום: Shutterstock

נמוך מהתחזית: רק 175 אלף משרות התווספו לשוק בארה"ב באפריל

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● מניית אפל עולה במסחר המוקדם ב-6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● בשעה 15:30 (שעון ישראל) יפורסם דוח התעסוקה בארה"ב לחודש אפריל ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי