גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

נבחרת הנשים של ארה"ב תפוצה על אפליה, אך השוויון לא נראה באופק

לאחר מאבק ארוך וטענות לקיפוח כלכלי על רקע מגדרי, זכו הכדורגלניות בפיצוי של 24 מיליון דולר ● זו הכרה חשובה בספורטאיות, אך כשהספורט הגברי פופולרי הרבה יותר, הכספים זורמים בהתאם, והדרך לשוויון נמצאת במילכוד

נבחרת הנשים האמריקאית לאחר הזכייה במונדיאל 2019 / צילום: Shutterstock
נבחרת הנשים האמריקאית לאחר הזכייה במונדיאל 2019 / צילום: Shutterstock

ב-2016 הגישו חמש כדורגלניות מנבחרת ארה"ב תביעה נגד התאחדות הכדורגל של ארה"ב בטענה שהן מופלות לרעה מבחינה כלכלית על רקע מגדרי. הטענה: השחקניות זוכות לתשלומים נמוכים משמעותית בהשוואה לשחקני נבחרת הגברים. התביעה הוגדרה אז כחסרת סיכוי - איך בכלל אפשר להשוות את הפופולריות של כדורגל גברים לנשים, ומה הקשר בין מונדיאל הגברים האייקוני למונדיאל הנשים.

אותן שחקניות טענו אז כי "את הסכום שאנו מקבלות עבור זכייה בגביע העולם (ונבחרת הנשים האמריקאית היא זוכה סדרתית במונדיאל, ט"ו) מקבלים הגברים רק כדי להופיע לטורניר ולהפסיד את כל המשחקים בו". בכל אצטדיון שבו שיחקו ולכל מקום שאליו הגיעו, כולל בחגיגות הזכייה של הנפת הגביע, נשמעה הקריאה "Equal Pay!". ב-2019 המאבק המשפטי קיבל תו מחיר: הכדורגלניות דרשו פיצוי של 66.7 מיליון דולר בגין אותה אפליה.

המאבק לשוויון תקציבי תקוע

השבוע, שש שנים אחרי שהמאבק המשפטי יצא לדרך, נחתם הסדר פשרה שמעניק פיצוי של 24 מיליון דולר לכדורגלניות. בנוסף, נקבע מנגנון תשלומים משופר משמעותית עבור הכדורגלניות והוא יחול על כל מי שתשתייך לסגל הנבחרת. זה אמנם לא שוויון מלא - הכדורגלנים הגברים שילבשו את חולצת הנבחרת עדיין יקבלו הרבה יותר - אבל זו הכרה בכך שמגיע לנשים יותר. המשמעות הגדולה יותר של ההסדר הזה היא ביכולת שלו להשפיע רוחבית - הוא שם את הנשים ביתר הענפים, לפחות בארה"ב, בסיטואציה טובה יותר במאבק לזכות בנתחים כלכליים גדולים או לפחות שוויונים יותר.

המאבק של נשים לתקציבים שווים בספורט תקוע משום מה ב-1973. באותה שנה, בעקבות מאבק שהובילה הטניסאית האגדית בילי ג’ין קינג, במסגרתו נעשה חרם שחקניות באליפות ארה"ב הפתוחה, התרצו מארגני הטורניר לשלם להן סכום שווה לחלוטין לגברים. הטניס היה הענף הראשון אבל גם בו זה לקח לא מעט שנים - יתר הסלאמים (טורנירי הטניס בדרגת החשיבות הגבוהה ביותר) הצטרפו בחוסר רצון ורק ב-2007 הסכים גם טורניר ווימבלדון, הסרבן האחרון מבין ארבעת הסלאמים, לשלם סכום שווה לנשים.

אבל השוויון הוא לא אמיתי: מתחת לגראנד סלאמים, בטורנירים הקטנים, איפה שהטניס האמיתי משוחק, הפערים עדיין גדולים - אם לוקחים את הצמרת העולמית של 100 המדורגים הראשונים בעולם בטניס בגברים ובנשים, הרי שנשים מקבלות 80% מהסכום שמקבלים הגברים.

 

בענפים אחרים אין בכלל מה לדבר. ברשימת 50 הספורטאים המכניסים בעולם של "פורבס" לשנת 2021 יש רק שתי נשים - הטניסאיות נעמי אוסאקה וסרינה וויליאמס - וגם הן נמצאות שם לא בזכות שכר או תמלוגים שזכו בהם על מגרש הטניס אלא מכוח הסכמי חסות שהן חתומות עליהן: מתוך 101.5 מיליון דולר שהשתיים הרוויחו בשנה שבין מאי 2020 למאי 2021, רק 6% הגיע מכספים שזכו בהן על המגרש.

הביצה והתרנגולת של ספורט הנשים

מדוע מאז ההצלחה של בילי ג’ין קינג, לפני כמעט 50 שנ,ה המאבק של הנשים להכרה כלכלית תקוע? בכל פעם שהנושא עולה או מגיע לבית משפט בענפים אחרים נטען כי הספורט המקצועני בנוי דרך פריזמה צרה אבל מאוד ברורה - כל אחד מקבל בחזרה, בכסף, את מה שהוא מביא.

הפופולריות של כדורגל הגברים באה לביטוי בהסכמי זכויות שידור גבוהים יותר ובהסכמי חסות גבוהים שחברות מסחריות מוכנות לשלם לטורנירים של כדורגל גברים. פופולריות נשענת על רמת עניין טלוויזיונית: את מונדיאל הנשים האחרון ב-2019 ראו ברחבי העולם 1.2 מיליארד צופים, בעוד שאת מונדיאל הגברים ב-2018 ברוסיה ראו 3.5 מיליארד צופים.

מה "הביאו" בתמורה? לפי "וול סטריט ג’ורנל" רשתות השידור בארה"ב מכרו פרסומות בהיקף של 96 מיליון דולר בזמן שידורי מונדיאל הנשים ב-2019, בעוד שעבור מונדיאל הגברים ב-2018 הכנסה מפרסום בטלוויזיה האמריקאית הסתכמה ב-350 מיליון דולר.
בכדורסל, שנחשב לענף פופולרי מאוד בספורט הנשים, המצב מקשה עוד יותר על אפשרות של הנשים לקדם מאבק לשוויון: שתי הליגות המקצועניות הגדולות בעולם, ה-NBA (גברים) וה-WNBA (נשים) מייצרות נתונים שאינם ברי-השוואה - הסכם השידורים הנוכחי ש"הביאו" הגברים לליגה הוא על סך 24 מיליארד דולר ל-8 שנים (3 מיליארד דולר לעונה), בעוד שההסכם של הנשים עומד על 120 מיליון דולר ל-10 שנים (12 מיליון דולר לעונה).

מאחר שהסכמי הטלוויזיה קובעים גם את השכר שמשולם לשחקנים מתקבל מצב ששחקן NBA נהנה משכר ממוצע של 8.3 מיליון דולר לעונה, בעוד שאצל הנשים השכר הממוצע עמד בעונה האחרונה על 120 אלף דולר. במלים אחרות, כדורסלנית מקצוענית מרוויחה בממוצע 1.4% מכדורסלן בארה"ב.

זהו מנגנון בעייתי קלאסי של ביצה ותרנגולת - וברור שאם אין כסף קשה לקדם מקצוענות, לייצר פופולריות ולהגיע לשוויון - אבל הוא עובר לכל אורך השדרה. גם ההסכמים המסחריים עם נותנות החסות מקשים על נשים במאבק לשוויון. נותנות חסות גדולות לא מעוניינות לשלם כסף עבור ספורט נשים, וההעדפה היא לרוב ללכת עם ספורטאית בודדת ולא עם נבחרת או ענף.

כתוצאה מכך, גם הגופים הגדולים מיישרים קו עם הגישה של חוסר שוויון מסחרי שווה לחוסר שוויון בתמלוגים. כך, למשל, במונדיאל הנשים האחרון ב-2019 שולמו לנבחרות הנשים 30 מיליון דולר (וזאת אחרי שסכום הפרסים עבור הנשים הוכפל), בעוד שבמונדיאל הגברים חולקו 400 מיליון דולר. בליגת האלופות של אופ"א גם מדברים על סגירת פערים, אבל בעיקר מדברים: לטורניר הגברים מחלקת אופ"א כ-2 מיליארד אירו, לעומת 24 מיליון דולר לנשים.

הנשים הגיעו באיחור למסיבה

לכל צד יש את הטיעונים שלו. שחקנים וראשי ליגות נזהרים להתבטא נגד שוויון, אבל מדי פעם בורחת אמירה שמתארת מדוע, לטענת הגברים, זהו אינו עולם שאמור להיות שוויוני. הטניסאי נובאק דיוקוביץ’ הזכיר במספר הזדמנויות שנשים לא זכאיות לתשלום שווה, כאשר הטיעון המוכר הוא שהן אינן עובדות קשה כמו גברים עבור הכסף מאחר שהמשחקים שלהן מוכרעים בתום 3 מערכות, לעומת 5 בגברים.

נשים גם סובלות אובייקטיבית מהמקום שלהן בכל נגזרת בספורט - הרבה פחות ספורט נשים משודר בטלוויזיה. למרות חקיקה שדורשת להציב נשים בדירקטוריונים ובעמדות מפתח, בספורט הן לא נמצאות (למשל, בוועד האולימפי רק 32% מהחברים הן נשים). מעולם לא מונתה יו"ר אישה לוועד האולימפי הבינלאומי, ודאי שלא לפיפ"א או לאופ"א.
ובעיקר, נשים משלמות את המחיר מאחר שהן הגיעו באיחור למסיבה. ספורט מקצועני כפי שאנו מכירים אותו פועל הרבה יותר שנים אצל הגברים - כך נולדה הפופולריות הזאת והונצחו הפערים. ליגת האלופות בכדורגל פועלת מאז 1955, בעוד שאצל הנשים הוקם המפעל רק ב-2001. מונדיאל גברים החל לפני תשעים שנה בעוד שנשים זכו למונדיאל משלהן רק לפני 31 שנים.

ומי בכלל זוכר שנשים הודרו מהשתתפות גם במקום שמדבר על שוויון - רק במשחקים האולימפיים ב-1900 בפריז הורשו נשים להשתתף, וגם אז עמד מספרן על 22 בלבד ועד 1952 הן עמדו על שיעור חד-ספרתי מבחינת כמות המשתתפים. אנחנו ב-2022, וגם במשחקים האחרונים בטוקיו נשים לא הצליחו להיות מחצית מכלל המשתתפים בתחרות.

עוד כתבות

משפחות החטופים / צילום: Paulina Patimer

גורם בחמאס: החלטנו להשהות את המו"מ לעסקת חטופים


נשיא ארה"ב ורה"מ שוחחו כחצי שעה, בבית הלבן מבהירים: "עסקה היא הדרך הטובה ביותר להימנע ממבצע ברפיח" • מקור בחמאס: דוחים את חזרת המשלחת לקהיר - עד לתוצאות מאמצי המתווכות • בני משפחות חטופים לגנץ ואיזנקוט: מתבוננים באימה, תגידו את האמת על המו"מ • פגיעה ישירה של כטב"ם חיזבאללה במטולה, חיל האוויר תקף בעומק דרום לבנון • עדכונים שוטפים

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח־האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

דורון כהן / צילום: איל יצהר

משרד המשפטים בוחן ניגוד עניינים במועמדות דורון כהן ליו"ר רשות שוק ההון

דורון כהן, מנכ"ל האוצר לשעבר, מועמד לתפקיד יו"ר רשות שוק ההון לצד מ"מ יו"ר הרשות הנוכחי, עמית גל; והמשנה למנכ"ל חברת הביטוח ווישור, זיו כהן ● משרד המשפטים בוחן האם קיים חשש לניגוד עניינים במינויו של דורון כהן, שאחותו מכהנת כדירקטורית בלתי תלויה בחברת הביטוח מגדל

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

נשק, כסף ורכבים: הסודות האמיתיים של רפיח נמצאים מתחת לעיר

ישראל החלה בפינוי אוכלוסייה אזרחית מהשכנות המזרחיות ברפיח לקראת כניסת צה"ל לאזור ● מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

מגמה חיובית בוול סטריט; מניות השבבים מטפסות

הנאסד"ק עולה ב-0.6% ● הדאקס עולה ב-0.5%, בלונדון לא מתקיים היום מסחר ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר ל-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

נכנע ללחץ תושבי פתח תקווה? סמוטריץ' דורש לדון מחדש בתוכנית המטרו שכבר אושרה

שר האוצר מבקש ממזכיר הממשלה לאפשר לו להגיש בקשה לדיון נוסף בתוכנית לקו M2 של המטרו, בטענה שלא נשלחה לשרים כנדרש ● גורם המעורה בפרויקט: "מביך ששר האוצר מתנהג כמו אחרון המתנגדים, מטעמים צרים"

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל"ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה