גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כשזה מגיע לתעשיית ההייטק האוקראינית - פוטין כבר ניצח

כבר חודש שחברות הייטק ישראליות מאפשרות לעובדיהם באוקראינה להתפנות לערים במערב המדינה או מעבר לגבול לפולין, רומניה ובולגריה; אלא שההיענות בקרב המקומיים הייתה מצומצמת - ועבור חלקם עכשיו כבר מאוחר מדי ● בתוך כך, המהנדסים האוקראינים המובילים מחפשים אפשרויות רילוקיישן זמניות שעשויות להפוך לקבועות

הריסות בקייב בירת אוקראינה לאחר פגיעת טיל רוסי / צילום: Reuters, Valentyn Ogirenko
הריסות בקייב בירת אוקראינה לאחר פגיעת טיל רוסי / צילום: Reuters, Valentyn Ogirenko

כבר חודש שחברות הייטק ישראליות מאפשרות לעובדיהם באוקראינה להתפנות לערים במערב המדינה או מעבר לגבול לפולין, רומניה ובולגריה. אלא שההיענות בקרב המקומיים הייתה מצומצמת למדי. חברות שלא הזמינו באופן אקטיבי כרטיסי טיסה וחדרים בבתי מלון עבור עובדיהם - כפי שעשתה Wix לאלף עובדיה - ראו בעיקר שאננות. מנהל ישראלי בכיר באחת מהמעסיקות הגדולות באוקראינה הודה, בעילום-שם, כי לא יותר מ-10% מהעובדים התפנו מרצון בטרם הפלישה לאוקראינה שהחלה בליל יום ה'.

כעת, עובדים רבים שבחרו להישאר בערי ההייטק הגדולות - קייב, חרקוב, דניפרו ואודסה - מצאו את עצמם מבלים את עיקר יומם בהמתנה בתורים לסופר או לכספומט או בפקקים בדרך מחוץ לעיר ובכבישים אל המערב. חלק מהאדישות הזו הגיעה מהערכות אופטימיות לגבי כוונותיו של נשיא רוסיה ולדימיר פוטין, שהייתה נחלתם של רוב האוקראינים. 

"קשה להיכנס לראש של משוגע" 

אדי פרילפסקי, שמחזיק בקייב מכללה גדולה למקצועות ההייטק שרבים מבוגריה עובדים כיום עבור חברות ישראליות בעקיפין או ישירות, מסביר כי שלח בימים האחרונים לאלף עובדיו מסרים של תקווה, אך אלה התבדו.

"קראתי להם לא להיות בפאניקה, כי הרי מתקפה צבאית היא חסרת כל הגיון. בסוף התבדיתי - קשה להיכנס לראש של משוגע," הוא מודה. "עד אתמול כולם ישבו בבתי קפה, ובסוף השבוע לא ניתן היה להזמין מקום במסעדות בקייב. כיום המצב השתנה ב-180 מעלות. אתה רואה את ההפצצות ושומע על הטנקים וחושב מיד על אגירת מזון ועל הימלטות. יש פקקים ביציאה מהערים ותורים בכל מקום. כעת ההערכה מדברת על השתלטות רוסית מהירה על קייב בתוך ימים".

אלון כהן-נזנין, סמנכ"ל התפעול של קבוצת פלוס 500, הציג כבר לפני שבועיים בפני 40 העובדים האוקראינים שלו שעוסקים בבק-אופיס ושירות לקוחות תוכנית אופרטיבית לפינוי שלהם בבולגריה. התוכנית כללה מימון כרטיסי טיסה ורכבות והזמנת חדרים בבתי מלון בסופיה הבירה. "העובדים העריכו מאוד את התוכנית אבל חששו להתפנות," הוא מספר. "חלקם סירבו לעזוב כל עוד אין להם ודאות מה הולך לקרות וכמה זמן זה יארך".

הבוקר (ה') קיבל כהן-נזנין טלפון מבוהל מהמנהלת של הצוות. "היא סיפרה על ההפצצות ועל היריות - אלה חוויות שהם לא חוו מעולם. באותו הרגע החלטנו שאנחנו מפעילים את התוכנית האופרטיבית".

אלא שכיום, לאחר שכבר הוכרז מצב החירום במדינה על-ידי ממשלת אוקראינה, והפלישה הרוסית היא כבר עובדה מוגמרת, מעבר גבול הוא אתגר קשה יותר: שמי המדינה נסגרו, דבר שביטל כל אפשרות לטוס מעליה, התורים בגבולות רק הולכים ומתארכים, וכללי הגיוס החדשים מחייבים בפועל כל גבר שאינו פטור משירות צבאי, והוא בין הגילאים 18 ל-60 להתגייס לצבא.

כללי הגיוס חיבלו בתוכניות של פלוס 500 לארגן צי של אוטובוסים לטובת הפינוי כבר היום: החברה הודיעה שהנהגים גויסו, ואיתור של חברת אוטובוסים אחרת קשה עד בלתי אפשרי. מי מבין העובדים שהוא בר-גיוס היה יכול לחצות את הגבול עד לפני מספר ימים, אך כעת עליו להתגייס.

כהן-נזנין מדווח על תור של 1.2 מיליון איש במעבר הגבול לרומניה, על סגירת הגבול למולדובה - שהיא הדרך הקצרה ביותר לבולגריה - ולכן אין להם ברירה אלא להשתמש בגבול הפולני לטובת העניין, המשופע במעברים. הערב, סוף סוף, הסכימה חברת הסעות להסיע את עובדי החברה מקייב אל סופיה דרך הגבול הפולני.

גם עופר קארפ, סגן נשיא להנדסה בווקמי, שמנהל מרחוק 40 עובדים בעיר קייב, מודה כי רק בודדים מעובדיו נמלטו מאוקראינה, ועוד בודדים עברו להתגורר במערב המדינה. "הם חשבו שהמלחמה לא תגיע לקייב בשלב הראשון לפחות, אבל רובם עדיין מרגישים בטוחים בעיר גם היום," הוא מספר. כחלק מהמאמץ לאפשר לעובדים זמן להתארגן על מזון או לעבור למערב, עובדים ישראליים נוטלים על עצמם משימות של עמיתיהם באוקראינה. "אנחנו אומרים להם - קחו את המרחב שאתם צריכים, אנחנו נגבה אתכם".

מכת מוות לתדמית של אוקראינה: "מתחילים לחשוב על חלופות"

מנהלי הפיתוח מספקים פתרונות מיידיים לעובדים ומסייעים להם בכל דרך. בחברות כמו פלייטיקה, סייסנס, וולנט, ביזאבו וקבוצת אמן סייעו לעובדים להגר למערב המדינה או מחוצה לה, למקומות כמו פולין, רומניה ובולגריה. חלקם אף סיפקו לעובדים חבילת סיוע בהיקף ממוצע של כ-1,000 דולר שיסייעו להם ולבני משפחותיהם לשכור דיור זמני ולהתקיים במשך הזמן הזה.

ובכל זאת, יותר ויותר מנהלים שואלים את עצמם איך תיראה אוקראינה של אחרי המשבר הנוכחי. כמה זמן זה ייקח והאם היא תמשיך לצמוח כפי שהייתה קודם לכן? כמה חברות פיתוח כבר נאלצו להתפנות ב-2014 מחצי האי קרים, ויש מהן שמרגישות את המשבר כבר שמונה שנים, שרק הולך ומחריף.

"אם עד לפני חודש מנהלי פיתוח לא היו מוכנים לשמוע על מרכזי פיתוח מחוץ לאוקראינה, הרי שכיום יש מהם שמתחילים לחשוב לטווח הארוך על חלופות," אומר מנהל פיתוח ותיק באוקראינה שמנהל במקום אלפי עובדים. "כתוכניות לגיוון וביזור, רבים מסתכלים על פולין, הודו ובולגריה כאלטרנטיבות מעולות". 

במובן הזה, פוטין כבר ניצח: המהנדסים האוקראינים המובילים מחפשים אפשרויות רילוקיישן זמניות שעשויות להפוך לקבועות. בולגריה, למשל, זיהתה את הפוטנציאל בהגירת הייטקיסטים אוקראינים לשטחה. היא נוטלת גישה פרואקטיבית ומקצרת תורי ויזות עבור עובדי הייטק אוקראינים ונמצאת בקשר מצוין עם מעסיקי הטכנולוגיה הגדולים באוקראינה. "הם חושבים לטווח ארוך," מספר המנהל. "הם רואים לנגד עיניהם אוקראינים שעשו רילוקיישן לסופיה ובונים שם תעשיית הייטק חדשה".

הסנקציות פוגעות גם בחברות ההייטק

"הסנקציות שהוטלו רק לפני יומיים על-ידי האמריקאים אינם מאפשרות לנו להעסיק עובדים מדונייצק," מספר אחד המנהלים הישראליים על המחוז שרוסיה הכריזה עליו כחלק משטחה. "זה לא קורה יותר במאסות - כיוון שילידי דונייצק רבים מתגוררים בקייב כיום, והם בעלי זהות אוקראינית ליברלית לכל דבר. ראינו מקרים של עובדים בהייטק האוקראיני שבחרו נגד הזרם לחזור לדונייצק - ואנשים שכאלה אסור לנו כחברה מערבית להעסיק".

עוד כתבות

כרים חאן, התובע הראשי בבית הדין הפלילי הבין-לאומי / צילום: AP-Mary Altaffer, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המסר המסוכן של האג: אין הבדל בין מנהיג טרור למנהיג דמוקרטי

כרים חאן, התובע הכללי של בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג, התייצב בפני המצלמות והודיע לראשונה בראיון ל-CNN על כוונתו להעמיד לדין את ראשי חמאס מחד ואת נתניהו וגלנט מאידך ● הניסיון ליצור השוואה בין הצדדים הוא מסוכן למעמד הדמוקרטיה

חנן מור / צילום: אייל טואג

אחרי חצי שנה: ביהמ"ש אישר את הסדר החוב בחנן מור

עיקרי הצעת ההסדר הם השלמת פרויקטים של בנייה, מכירה ואכלוס של מאות יחידות דיור, מה שיאפשר פירעון חובות לחלק מהנושים ● כחלק מההליך ידוללו חנן מור ושותפו מאור לאחוזים בודדים בחברה הציבורית ● ביהמ"ש: "המרת החוב להון תאפשר לקבוצה לצאת לדרך חדשה תחת מינוף מוקטן"

אילוסטרציה: shutterstock

רוב שוקי המניות בשיא כל הזמנים. זה מה שחושבים האנליסטים

שוקי המניות ב-14 מתוך 20 הכלכלות המובילות בעולם נמצאים כעת בשיא כל הזמנים או קרובים אליו ● רינת אשכנזי, הכלכלנית הראשית של הפניקס בית השקעות: הראלי התרחש לא רק בשוק המניות השנה, אלא כמעט בכל אפיקי ההשקעה

יובל זילבר ז''ל / צילום: באדיבות המשפחה

קרן חדשה להנצחת קצין שנפל במלחמה תסייע לחיילי מילואים בעלי עסקים

"הקרן של יובל", להנצחת יובל זילבר ז"ל, הוקמה ע"י אפרת פלד, יו"ר ומנכ"לית אריסון השקעות, שבנה היה חברו הטוב מילדות ● כעת מבקשים בקרן לגייס עוד חצי מיליון שקל להלוואות לעצמאים ● ישראל מתגייסת

אמיר ירון. צילום: איל יצהר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

ניצחון לחברות התשלומים מול בנק ישראל: יוכלו להתחייב לריבית קבועה

למרות התנגדותו של בנק ישראל, רשות לניירות ערך אישרה את ההוראה שצפויה להכנס לתוקף ביוני ● חברות תשלומים יוכלו להציע ללקוחות שיפקידו אצלן כספים ריבית מובטחת ● הרשות: "חברות התשלומים נועדו לקדם תחרות מול מערכת הבנקאית ולכן נדרש לאפשר להן להציע ללקוחותיהן ריבית, בדומה לזו שהמערכת הבנקאית"

צעדת ''אחים לנשק'' במחלף שער הגיא / צילום: אביב אטלס

חסימות כבישים ומעצרים עם פתיחת מושב הקיץ של הכנסת: ימי השיבושים חוזרים

המחאה נגד הממשלה הוציאה לפועל שיירות רכבים הנוסעות במהירות איטית מהצפון, מהדרום ומהמרכז ● עימותים בין שוטרים למפגינים שניסו לחסום את כביש 1, 12 מוחים נעצרו ● בין מובילי ההפגנה ישנן משפחות נרצחים וחטופים, והיא צפויה להמשיך בערב למעון ראש הממשלה ברחוב עזה בירושלים

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בת"א; פז נפט זינקה בכ-8.5%, דלתא מותגים ב-8%

מדד ת"א 35 עלה ב-1.1% • מימושים בנקסט ויז'ן ● סלקום: ירידה של 87% ברווח הנקי ● מותו של נשיא אירן עלול להשפיע על השווקים, ובפרט על שוק הנפט ● אופנהיימר: "החולשה במניית נייס היא הזדמנות השקעה אטרקטיבית" ● מיטב: "בשוק האג"ח המקומי מתעלמים מהסיכונים של חברות הנדל"ן" • יוליוס בר: "ביקוש אסייתי חזק דוחף את מחירי הזהב והכסף כלפי מעלה"

מרכז נתניה / צילום: איל יצהר

מעל 3.5 מיליון שקל לדירת 4 חדרים: העיר הגדולה שמתברגת בצמרת המחירים, מיד אחרי תל אביב

מחיר ממוצע של דירה שנרכשה ברבעון הראשון היה גבוה בכ–130 אלף שקל מהמחיר ברבעון השלישי אשתקד לפני המלחמה, כשהעליות נרשמו גם בצפון ובדרום ● תל אביב נשארת הכי יקרה, אם כי שם מחיר דירת 4 חדרים דווקא ירד בחצי השנה האחרונה ● הרצליה היא העיר הגדולה הבאה בתור, עם 3.65 מיליון שקל לדירה. ומי העיר היחידה שבה נרשמו ירידות?

חברות המזון הפרטיות. האם תהיה שקיפות? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

בג"ץ מאותת: חברות מזון ייאלצו לחשוף רווחיות של מוצרים

ויסוצקי, אסם, שטראוס, קימברלי קלארק, סוגת, יוניליוור, סנו והחברה המרכזית למשקאות קלים עתרו לבית המשפט העליון במטרה להימנע מחשיפת נתוניהן ● מסתמן כי העתירות יידחו, והרכב השופטים קבע: למפקח על המחירים יש סמכות לדרוש את הנתונים

רפיח / צילום: Reuters, Hatem Khaled

גלנט על התנגדותו לממשל צבאי בעזה: "אין לנו חיילים לזה"

התובע בהאג ביקש צווי מעצר נגד נתניהו, גלנט, סינוואר, דף והנייה ● צה"ל תקף מטרות בדרום לבנון • התרעת צבע אדום הופעלה הבוקר בשדרות, לא דווח על נזק או על נפגעים • היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב נפגש עם נתניהו, הרצוג, גלנט, הנגבי ודרמר כדי לדון על המלחמה בעזה • גלנט: "מזהים את השפעת המבצע ברפיח, יודעים איפה בכירי האויב. מחויבים להרחבת הפעולה הקרקעית" • עדכונים שוטפים

אולפני הרצליה / צילום: דוד שי, מתוך ויקיפדיה

אפריקה, תדהר ולוזון זכו בקרקע בהרצליה תמורת כ־142 מיליון שקל

שלוש החברות זכו בשטח של 3.8 דונם שהיה ברשות רמ"י, כחלק מהתוכנית להפיכת אולפני הרצליה למתחם מגורים ● הן היו המציעות היחידות במכרז, והצעתן גבוהה בכ־20 מיליון שקל ממחיר המינימום ● מדובר באותו מתחם שבו הן מקדמות בנייה ל־350 יח"ד

ווסימוזי מדונסלה (מימין), נציג דרום אפריקה בדיון בהאג / צילום: Reuters, Yves Herman

המשטר בדרום אפריקה פותח מערכה לשלילת ההכרה בזכות הקיום של ישראל

עיון באוצר המילים והדימויים של נציגי המשטר הדרום אפריקאי בבית הדין בהאג מראה כי הם מתרחקים במהירות משאלת עזה ועוברים אל שאלת הלגיטימיות של קיום ישראל ● אפשר להגיד שהיחסים עם משטר ה–ANC במדינה הגיעו אל סוף הדרך

קניות אונליין / איור: גיל ג'יבלי

מיהן קמעונאיות המזון שהתחזקו באונליין, ומי עדיין לא בתמונה?

בין 15 אתרי הקניות הישראלים הבולטים באפריל נמנות שש רשתות מזון: שופרסל, רמי לוי, ויקטורי, קשת טעמים, טיב טעם וחצי חינם - בעוד יוחננוף וקרפור בחוץ ● הדירוג החודשי של אתרי האונליין

אילוסטרציה: Shutterstock

איך הפכו מניות השירותים לתחום שמדליק את השוק האמריקאי

מניות שירותי התשתיות - חשמל, גז ומים, שנחשבות שנים להשקעה אפרורית אך מניבת תשואה בטוחה - לוהטות מתחילת השנה ● זאת בעיקר על רקע הצורך האינסופי של יישומי הבינה המלאכותית בחשמל ● אולם כמו כל מגזר שהופך רותח, גם כאן אפשר להיכוות

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

האם נתניהו וגלנט לא יוכלו לטוס לחו"ל? כל המשמעויות של ההחלטה הדרמטית המסתמנת

התובע של בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג הגיש היום בקשה להוצאת צווי מעצר נגד ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר הביטחון יואב גלנט ● מה המשמעות של צווי המעצר, מי יכריע בבקשה ומה הסיכוי שהיא תתקבל? ● גלובס עושה סדר

טרמינל 1, נתב''ג / צילום: Shutterstock, Roman Yanushevsky

החל מהשבוע הבא: טרמינל 1 חוזר לפעילות מלאה

טרמינל 1 בנתב"ג, שנסגר באוקטובר 2023, צפוי לחזור לפעילות בשבוע הבא ● עפ"י נתוני רשות שדות התעופה, צפויים לעבור בטרמינל כ-200 אלף נוסעים מדי חודש ● אלה החברות שיפעלו ממנו

אודי מוקדי, מייסד ויו''ר סייברארק / צילום: דיויד שופר

תמורת 1.54 מיליארד דולר: סייברארק הישראלית רוכשת את חברת Venafi

סייברארק תשלם כ-1 מיליארד דולר במזומן וכ-540 מיליון דולר במניות עבור Venafi, חברה העוסקת בניהול זהויות מכונה ● העסקה צפויה להיסגר במחצית השנייה של 2024 בכפוף לאישורים רגולטוריים

מוחמד מוחבר, צפוי להיות ממלא מקום הנשיא באיראן / צילום: Reuters, Pacific Press

מפעילות גרעינית ועד טילים בליסטיים: הכירו את הנשיא הזמני של איראן

כאשר נשיא מת או אינו כשיר למלא את תפקידו, החוק באיראן קובע כי ממלא מקומו יהיה הסגן הראשון ● עם מותו של איברהים ראיסי מונה סגנו הראשון מוחמד מוחבר ● בחירות לנשיאות יש לקיים תוך פרק זמן מקסימלי של 50 יום

שלמה פילבר / צילום: יוסי זמיר

עורך דינו של נתניהו החל לייצג את עד המדינה פילבר בשימוע; הפרקליטות: "ניגוד עניינים"

עו"ד עמית חדד, המיצג את נתניהו בתיק 1000, הודיע לצוות התביעה כי הוא ייצג את עד המדינה שלמה פילבר בשימוע ● בתגובה הודיע צוות התביעה כי לעמדתם מדובר ב"ניגוד עניינים מובהק, העומד בניגוד גמור לכללי האתיקה המחייבים של לשכת עורכי הדין"

מיינה הודית בפארק הירקון בתל אביב / צילום: י.ש

פחות פרפרים, יותר מינים פולשים: המצב המדאיג של הטבע בישראל

מיני הטבע בישראל נמצאים תחת מתקפה רב חזיתית: פולשים, זיהום, צמצום שטח, אקלים ועוד. גם המלחמה כנראה לא עוזרת ● תמר דיין, יו"ר מוזיאון הטבע: "מספר קטן של ממצאים חיוביים מראה שכשמתאמצים אז יש תוצאות"