גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לקבל יתרון בפרידה: מרוצי הסמכויות שכדאי להכיר לפני שמתגרשים

במסגרת סמכותם לדון בכל העניינים הכרוכים בגירושים, מגיעים אל בתי הדין הרבניים גם נושאים נלווים להליך, ובהם ענייני חלוקת הרכוש, משמורת ומזונות ● הסמכויות החופפות הללו הולידו מעין "תחרות" בין בתי הדין הרבניים לבין בתי המשפט האזרחיים, כאשר בן/בת הזוג שהקדימו להגיש תביעה לאחת הערכאות הוא זה שקובע היכן יידונו המחלוקות

בית הדין הרבני האזורי תל אביב / צילום: תמר מצפי
בית הדין הרבני האזורי תל אביב / צילום: תמר מצפי

כמעט כל מי שעבר הליך גירושים בחייו מכיר את המנוח "מרוץ הסמכויות". מדובר בכינוי לתופעה שנולדה על רקע הסמכויות החופפות של בתי הדין הרבניים ובית המשפט האזרחי במסגרת סכסוכי משפחה. הדין הדתי שולט בענייני נישואים וגירושים; ובכל הקשור לחלוקת רכוש בין בני זוג, הדין האזרחי הוא המחייב. איפה מתחילה "הבעיה"?

במסגרת סמכותם לדון בכל העניינים הכרוכים בגירושים בין בני זוג, מגיעים אל בתי הדין הרבניים גם נושאים נלווים להליך הגירושים, ובהם ענייני חלוקת הרכוש, משמורת ומזונות. הסמכויות החופפות הללו הולידו מעין "תחרות" בין בתי הדין הרבניים לבין בתי המשפט האזרחיים, כאשר בן/בת הזוג שהקדימו להגיש תביעה לאחת הערכאות הוא זה שקובע היכן יידונו המחלוקות המרכזיות בסכסוך הגירושים.

התחרות בין בני הזוג משמעותית לא רק לשאלות המשמרות והמזונות של הילדים, וגם לא רק לשאלות האם בגידה היא עילה להפסד רכוש. ואולם "התחרות" בין בני הזוג לא מסתיימת רק בערכאה שבה יידון הסכסוך.

"כאשר בני זוג נפרדים, מתפתח מרוץ סמכויות בו כל אחד רוצה לקיים את ההליך בערכאה הנוחה יותר לפוזיציה שלו. ישנו המרוץ הידוע בין בית הדין הרבני לבין בית המשפט לענייני משפחה, אך יש מרוצי סמכויות שהם בעלי השפעה משמעותית להמשך ההליך ואינם ידועים לרבים, בהם מרוץ סמכויות בנוגע לפירוק חברה משפחתית בגירושים או מרוץ סמכויות בין מדינות", מסביר עו"ד רועי סידי, מומחה לדיני משפחה ממשרד סידי עורכי דין. 

עו''ד רועי סידי / צילום: גבריאל בהרליה

שאלת הערכאה המתאימה עוברת דרך שלל שאלות משפטיות וכלכליות, בהן מה קורה כאשר בני הזוג הם בעלי מניות בחברה, או כאשר אחד מבני הזוג הוא בעל אזרחות זרה? האם אפשר להעביר את הדיון מבית המשפט כלכלי לבית המשפט לענייני משפחה או לבית הדין הרבני בעיצומם של ההליכים? - ועוד ועוד שאלות שבלבן קו מחבר אחד: מרוץ הסמכויות.

אז מהו מרוץ הסמכויות, ואיך אפשר לקבל יתרון על קו הזינוק הלא נעים בעליל של הליך הגירושים? עו"ד סידי מספק תשובות לכמה מהשאלות.

כאשר אני מעוניין להתחיל תהליך פרידה מבן/ת, מהן האפשרויות העומדות בפניי בבחירת ערכאה משפטית?

עו"ד סידי: "בסכסוך בין בני זוג, הצעד המשפטי הראשון הוא הגשת בקשה ליישוב סכסוך. את הבקשה ניתן להגיש בבית הדין הרבני או לבית המשפט לענייני משפחה, ובשלב זה אין זה משנה. הצד שמגיש את הבקשה, ככל שיישוב הסכסוך לא מצליח, תהיה לו האפשרות להחליט איפה להגיש את התביעות המשפטיות - האם בבית הדין הרבני או בבית המשפט לענייני משפחה. מקובל לחשוב שלכל צד יש את הערכאה העדיפה לו, אך אין הדברים מובהקים. בכל מקרה, כדאי להיות זה שבידו האפשרות לקבוע".

בעבר היה נהוג לחשוב שבית הדין הרבני "טוב" לגברים, ובית המשפט האזרחי עדיף לנשים. התפיסה הזו השתנתה פלאים, ופעמים רבות התברר לזוגות כי בית הדין הרבני פסק מזונות גבוהים יותר עבור ילדים מאשר בית המשפט או חלוקת רכוש לא שוויונית לטובת האישה.

בכל מקרה, עורכי הדין בתחום דיני המשפחה ממליצים להיות הצד שיוכל לבחור איפה להגיש את הבקשה. וגם אז, העובדה שהגשת בקשה ליישוב סכסוך "ראשון/ה", לא מספיקה. רצוי ליידע את הצד השני בהקדם. "ההמלצה היא שאחרי שמגישים את הבקשה באמצעות שליח, לשלוח הודעה על כך גם לבן/ת הזוג עוד באותו היום. שלא יוכל לטעון 'לא ידעתי' ולנסות להגיש בערכאה אחרת", מסביר עו"ד סידי.

יש לנו חברה משפחתית, ובן זוגי הוא בעל מניות. מה המשמעות אם הליך ההיפרדות ינוהל בבית המשפט הכלכלי?

עו"ד סידי: "בית המשפט הכלכלי עוסק בסוגיות הנוגעות לניהול החברה עצמה. כאשר יש מצב בו שני הזוג שניהם בעלי מניות בחברה, ויש טענה לקיפוח (כלומר, ניהול כלכלי של בעל מניות אחד שפוגעת באחר), ניתן לפנות לבית המשפט הכלכלי. כאשר ההליך מתנהל בבית המשפט הכלכלי, המשמעות היא שההליך יתמקד בסוגיה המסחרית, בעניינים הנוגעים לניהול החברה, האם יש קיפוח בעל מניות או אין - ללא התייחסות לסכסוך המשפחתי".

עו"ד סידי מוסיף כי "כאשר יש טענה מהותית לקיפוח, כדאי לנהל את הסכסוך בבית המשפט הכלכלי. ההליך יותר מהיר בבית המשפט הכלכלי, לפי הכללים הנוהגים בין בעלי מניות רגילים. אם אין טענות מהותיות לקיפוח, ושורש המחלוקת הוא סכסוך משפחתי, עדיף לפנות לבית המשפט לענייני משפחה. בית המשפט לענייני משפחה עדיף כאשר מדובר בסכסוך משפחתי, ומבקשים סעדים של הפרדה. בית המשפט לענייני משפחה לוקח בחשבון שיקולים של פגיעה בילדים קטינים ושיקולים הנוגעים לענייני משפחה".

אם התחלנו הליך בבית המשפט הכלכלי, האם אפשרי יהיה להעביר את ההליך לבית המשפט לענייני משפחה או לבית הדין הרבני?

המעבר בין בתי המשפט הכלכלי והמשפחתי ובית הדין הרבני בלב ההליך המשפטי הוא מוגבל, אך אפשרי בנסיבות מאוד מסוימות. לדברי עו"ד סידי, "לבית המשפט לענייני משפחה יהיה אפשר לעבור, אבל קשה. כאשר התובע פנה לבית המשפט הכלכלי, אזי בעצם הפנייה הוקנתה הסמכות לבית המשפט הכלכלי, ויהיה קשה לבקש להעביר. לבית הדין הרבני בכלל לא ניתן לעבור. אם בית המשפט יתרשם כי לב העניין הוא הבעיה המשפחתית, ולא עובדת היותם בעלי מניות שהסתכסכו ביניהם מסחרית, אז יכול להיות שבית המשפט יעביר מיוזמתו את ההליך לבית המשפט לענייני משפחה".

גם הנתבע, אשר לא בחר את הערכאה לפתוח בה את ההליך, יכול לנסות להעביר את ההליך לבית המשפט לענייני משפחה, אך הוא צריך לתמוך הבקשה בראיות שמדובר בסכסוך משפחתי בין אנשים שהם במקרה גם בעלי מניות, ולא בסכסוך מסחרי בין בעלי מניות.

בת זוגי היא אזרחית מדינה אירופית, והתחתנו שם. האם היא יכולה לפתוח תיק גירושים שם, ומה המשמעות מבחינתי?

עו"ד סידי: "יש מרוץ סמכויות בין הארץ לחו"ל, בעיקר בעניין הרכוש. לגבי מזונות אישה ומזונות ילדים - מי שמוסמך לדון זו הערכאה הנמצאת במדינה בה בני הזוג מתגוררים רוב השנה. לגבי רכוש - כאשר יש רכוש גם בארץ וגם בחו"ל, בהחלט ייתכן מרוץ סמכויות, שאחד הצדדים יבקש להגיש כאן ולבקש שכל הנושאים הרכושיים ידונו בארץ. זה יכול להיות משמעותי, כיון ששכר-טרחה של עורכי דין זרים הוא גבוה, וגם הדין שם הוא שונה. לכן, תמיד כדאי להקדים להתייעץ עם עורך דין במדינה הרלוונטית".

אם אני פותח תיק כאן בארץ, האם זה מונע מהצד השני לפתוח הליך מקביל בחו"ל?

עו"ד סידי: "זה לא מונע, אך זה מקשה. מה שניתן לעשות זה להגיש לבית המשפט בישראל לתת צו חוסם, אשר מונע מהצד השני להגיש בקשה בחו"ל. ברגע שניתן הצו, אזי יצטרך הצד השני לפנות לבית המשפט שנתן את הצו, להסביר מדוע ההליך בחו"ל איננו פוגע, ובית המשפט יחליט האם לבטל או לא".

עוד כתבות

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח־האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

דורון כהן / צילום: איל יצהר

משרד המשפטים בוחן ניגוד עניינים במועמדות דורון כהן ליו"ר רשות שוק ההון

דורון כהן, מנכ"ל האוצר לשעבר, מועמד לתפקיד יו"ר רשות שוק ההון לצד מ"מ יו"ר הרשות הנוכחי, עמית גל; והמשנה למנכ"ל חברת הביטוח ווישור, זיו כהן ● משרד המשפטים בוחן האם קיים חשש לניגוד עניינים במינויו של דורון כהן, שאחותו מכהנת כדירקטורית בלתי תלויה בחברת הביטוח מגדל

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

החוכמה של וורן באפט היא יותר מאשר רק בחירת מניות נהדרות

המבנה החדשני של ברקשייר האת'ווי יוצא דופן — ומועיל לבעלי המניות

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דיויד קארב, Shutterstock

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

מגמה חיובית בוול סטריט; מניות השבבים מטפסות

הנאסד"ק עולה ב-0.6% ● הדאקס עולה ב-0.5%, בלונדון לא מתקיים היום מסחר ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר ל-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

ירידות קלות בנעילה בת"א; מיטרוניקס ואלקטריאון זינקו בכ-6%

ת"א 35 יורד בכ-0.1% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33%

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל"ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס זבז'ינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

נשק, כסף ורכבים: הסודות האמיתיים של רפיח נמצאים מתחת לעיר

ישראל החלה בפינוי אוכלוסייה אזרחית מהשכנות המזרחיות ברפיח לקראת כניסת צה"ל לאזור ● מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש