גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המהנדס שפתח מאגר תעסוקה לגמלאים: "אנשים שהיו בעמדת מנהיגות יושבים בבית והופכים לשקופים"

נעם גלייכר, מייסד לגאסי, מאגר בכירים בגמלאות ● בן 73, אלמן ואב לשניים מתל אביב ● בעל התמחות בפיתוחים הנדסיים לתעשיית היהלומים ● "כשניסינו לעבוד עם משרדים ממשלתיים נכשלנו. המערכת לא יודעת לעכל גוף פרטי שמנסה לפתור בעיות חברתיות וכלכליות" ● גלובס שם את הסיוע לעסקים קטנים ולעצמאים במרכז

נעם גלייכר, מייסד לגאסי, מאגר בכירים בגמלאות / צילום: שגב יהודה
נעם גלייכר, מייסד לגאסי, מאגר בכירים בגמלאות / צילום: שגב יהודה

רוב חייו המקצועיים עסק נעם גלייכר בפיתוחים הנדסיים לתעשיית היהלומים בארץ ובחו"ל. "לאורך השנים שמעתי שחסרים בתעשייה הרבה מהנדסים ואנשים מקצועיים ברמה אקדמית ומעלה למקצועות טכנולוגיים", הוא מספר.

"ואז עלה לי הרעיון: יש קבוצה עצומה של אנשים שפרשו או הפרישו אותם מסיבות גיל, הם יושבים בבית למרות שהם היו בתפקידים מאוד בכירים, ועכשיו הם שקופים, לא קיימים. מאנשים בעמדות מנהיגות, הם הופכים ל'סבא טוב' שזה כל עיסוקו. ארגונים מחפשים עובדים, והם בעצם ישנם. יש להם המון זמן פנוי, גם אם הם הולכים לקאנטרי. תוחלת הגיל עולה כל הזמן, ולכן אנשים יכולים 30 שנה לא לעשות כלום, וזה נורא.

"לכן, ב-2017 פתחתי יחד עם שותף את לגאסי, מעין חברת השמה לגמלאים אקדמאים שאנחנו מציעים לתעשייה ולעסקים. ברוב המקרים מדובר באנשים שלא מחפשים עבודה במשרה מלאה, אלא פרויקט או עבודה זמנית. ההצעה שלי עושה אותם יותר בריאים, כי לאדם עסוק יש סיכוי לתוחלת חיים יותר ארוכה. היום יש אצלנו מעל 900 מומחים במאגר".

איך בניתם את המאגר?
"בהתחלה פרסמנו מודעות גדולות בעיתונים, עם הסיסמה 'הניסיון הוא יתרון'. היו גם מודעות שפנו למעסיקים, ופנינו גם לגופים ממשלתיים וחצי ממשלתיים ולארגוני גמלאים. נרשמו אצלנו גם דוקטורים וגם מהנדסים בסיסיים. זה לא מחייב אותם לכלום, כי לא מדובר פה במשרות מלאות. קורות החיים נמצאים במאגר של לגאסי, וכשמגיעה פנייה, יש מערכת אוטומטית למחצה שמאפשרת למצוא את האנשים המתאימים, להפנות למעסיק וכן הלאה. זה ווין ווין לכולם - לאנשים, לתעשייה ולמדינה".

במדינה הבינו את זה?
"למרות שהמדינה דוחפת למצוא פתרונות, דווקא בצד הציבורי-ממשלתי פחות נענים בחיוב - בגלל שאנחנו חברה, ולא עמותה. מצד שני, המדינה עוזרת באמצעות רשות החדשנות, שנתנה לנו השנה מענק כדי לשלב הון אנושי בתעשיית ההייטק.

"צריך להודות שבהתחלה חלק גדול מהדברים לא הצליח, כי יש בעיית גילנות קשה מאוד - הרבה פעמים כששומעים שהבן אדם בגיל 70, הוא נכשל אוטומטית. הוא נפסל מראש, בלי לראות קורות חיים בכלל. אנחנו מנסים להתמודד עם זה, כרגע בהצלחה חלקית".

המודל העסקי של לגאסי מבוסס על העסקה בפועל: "כל זמן שאין השמה, אף אחד לא משלם שום דבר ואין דמי טיפול. ברגע שיש חוזה, לגאסי מקבלת עמלה מהמעסיק, לפי היקף ההעסקה".

איך השפיעה עליכם הקורונה?
"בקורונה פחות התאמצנו, ופחות הטרדנו את שני הצדדים. זה היה יותר מטריד אם הייתי מעסיק הרבה אנשים בשכר, אבל המודל שלנו יותר מצומצם ולכן יכולנו לעבור לפעילות יותר שקטה.

"אחת מהשפעות המגפה היא שצורת ההעסקה המקובלת כוללת כיום יותר עבודה מהבית. סוג הניהול הישן כבר לא קיים, ועסקים הבינו שכל מחלקת הפיתוח יכולה לשבת במדינה אחרת או בבית. לכן, זו הייתה עבורנו הזדמנות לצאת בגישה חדשה: במקום לספק למעסיק אנשים, אני מספק להם פתרון.

"הרעיון הוא כזה: אתה לא תצטרך להכיר את האדם, אלא אני אקים לך צוות פתרון לכל נושא שתבחר, בלי שיהיו יחסי עובד מעסיק. זה כמו רואה חשבון שעובד עם כמה עסקים שונים, או משרד עורכי דין שמטפל במאות עסקים. עבודה של קבוצה במיקור חוץ זה משהו שלא ממש קיים בשוק, אבל ברור לנו שאנחנו צריכים להביא חדשנות.

"בנוסף, החלטנו להרחיב את לגאסי גם לבני 45 פלוס. לפעמים הם 'בין עבודות', או שהם רוצים כמה שעות תעסוקה נוספת, אז העסקה פרויקטלית מתאימה להם. מה שאנחנו מציעים זה סוג של ביטחון כלכלי לעצמאים, ולבני 45 פלוס זה חשוב הרבה יותר מלגמלאים".

איך התקבל הרעיון הזה בקרב מעסיקים?
"עדיין צריך לעשות הרבה חינוך שוק. מעסיקים לא רגילים לזה שהם יכולים לקחת בעיה שהם שמו בצד, ולפתור אותה. צריך לייצר אצלם 'סיבוב בראש', שיידעו שיש כזה פתרון נקודתי, שיכול להיות גם ארוך טווח. אני מאמין שעם הזמן הם יבינו את היתרונות".

ובקרב הגמלאים?
"בגלל הקורונה הם יותר מפחדים להסתובב בחוץ, אז זה מצא חן בעיניהם. אגב, לא תמיד זו עבודה בכסף, לפעמים הם מקבלים אחוזים בסטארט-אפים. צריך לזכור שהרבה מהאנשים שאצלנו במאגר הם לא רעבים, העבודה מוסיפה להם בעיקר לנפש".

מה החסם הכי גדול שאתה מזהה?
"עדיין יש בעיה של גילנות, גם אם לא אומרים בקול רם. חושבים על הגמלאים שהם עובדים לאט או לא זוכרים כלום, אבל בגדול זה לא נכון. להפך: הם נכנסים לפתרון בעיות בצורה טובה יותר בזכות הניסיון שלהם. עד היום, מי שעבד איתנו היה מרוצה".

לגלייכר חשוב לציין שמבחינתו לגאסי היא לא רק עסק אלא גם סוג של קהילה עם פעילויות שונות. "מדי פעם אנחנו עושים סיעור מוחות, למשל אני משחרר שאלה כמו 'איך תיראה מכונית העתיד', ואז נוצרת קבוצה של 20-30 אנשים שנפגשים אחת לשבוע בזום, ומעלים רעיונות והצעות. פעילות אחרת היא העסקה התנדבותית - למשל, מישהו מחפש פתרון שיאפשר לעיוורים שמתחרים בשייט להבין מה מצב הסירות, ואז קמה קבוצה שפותרת את הבעיה עם טכנולוגיות חדשות.

"בנוסף, הקמנו סוג של 'ועדת השקעות', שכוללת שמונה חברים שבוחנים רעיונות שאנשים בלגאסי היו רוצים לפתח. הם נותנים חוות דעת האם יש טעם להמשיך, איך לגייס כסף וכן הלאה".

איזו טעות עשית בדרך?
"ניסיתי לעבוד עם משרדים ממשלתיים. יש פגישות וכל שיחה נענית בהרבה טפיחות על השכם, אבל זה בזבוז זמן. תמיד יש מי שחושב שאולי מישהו אחר ירוויח בדרך, יש אווירת חשדנות נוראית. כל הניסיונות לעבוד עם המשרדים הרלבנטיים נכשלו. לא כי אנחנו לא בסדר, אלא כי המערכת לא יודעת לעכל גוף פרטי שמנסה לפתור בעיות חברתיות וכלכליות בצורה שאמורה להועיל למדינה. מדי פעם אני מתפתה, ונכשל מחדש".

לאן היית רוצה להגיע עם לגאסי?
"בעיניי זה יכול להיות עסק פנטסטי חובק עולם. השאלה היא האם אצליח להשיג משקיעים שיעזרו, כי חלק מהדברים דורשים מימון גדול. זה לא חייב לקרות דרכי. אני שואף שלגאסי יגיע לכך גם אם אני איננו".

עצמאים, בעלי עסקים קטנים ושכירים בעלי שליטה - אנחנו רוצים לשמוע אתכם. להשתתפות במדור אפשר לפנות למייל i-can-help@globes.co.il 

עוד כתבות

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים