גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שלושים לפטירת מרים נאור ז"ל: דמות מופת למקצוענות בשפיטה ובמשפט

עובדות, ערכים וצדק: תמונות שנחקקו בסדרת זיכרונות של פרקליט משופטת דגולה, מלמדות על נשיאת בית המשפט העליון, על דרכה ועל חלקה בעיצוב המשפט והחברה הישראלית כולה

השופטת מרים נאור ז''ל / צילום: אורון בן חקון
השופטת מרים נאור ז''ל / צילום: אורון בן חקון

"הדין נגזר מהעובדות". רבים מהסופדים למרים נאור ז"ל הזכירו את השלט הזה, שהיה בלשכתה בבית המשפט העליון, וזכיתי לראות במו-עיניי. המוטו הזה צוין כמלמד על התמחותה בדיני הראיות, ועל החשיבות שייחסה לעיצוב הדרכים לקביעת העובדות במשפט.

אני מבקש ללמוד מתוך האהבה שלה לתחום הראייתי, מעט על תפיסתה השיפוטית ועל המקום שראתה הנשיאה לשופט ולבית המשפט. השלט הזה הולך, לעניות דעתי, יד ביד עם הצניעות האישית והשיפוטית שאפיינה את השופטת נאור ז"ל. רבים הם אנשי המשפט, שהעובדות עבורם הן כחומר ביד היוצר בדרך ליעדיהם הנכספים: עיצוב החברה "הראויה", השלטת הערכים "הנכונים", הגנה על הדרך "המוצדקת".

ואם העובדות קצת מפריעות, זה פחות חשוב. השופטת נאור ראתה את שליחותה העיקרית בערכאה הדיונית בהולדת הקביעות העובדתיות, ובערכאת הערעור - בהכוונה, ובתיקון הדרכים המקצועיות שבאמצעותן קובעים עובדות. דברים, ששיעממו הוגים ופילוסופים היושבים על כס המשפט, היו לה לראש פינה.

בכלל, מצאתי לאורך השנים שמשפטנים שעוסקים בדיני ראיות הם מקצועיים יותר, מחוברים יותר למציאות, ולא פעם ענווים יותר. השופטת נאור לימדה שחברה דמוקרטית ופתוחה נבחנת בין היתר בדרכים שהיא רואה אותם כראויות בחקירה, בהתנהלות גופי החקירה, ובכלים שבהם שופטיה משתמשים לצורך קבלת קביעות עובדתיות. היא ראתה את דיני הראיות כדיני הזכויות האמיתיים וידעה ששם מעוצבת המגנא כרטא האמיתית של זכויות הפרט. לכן התייחסה לשליחותה בחרדת קודש שכזו.

כנות שיפוטית מפתיעה

"אנחנו מרכלים". 1991: מפגש ראשון עם השופטת נאור, כמרצה אורחת בשיעור סדר דין פלילי של פרופ' אליהו הרנון ז"ל, בפקולטה למשפטים בהר הצופים. הרצאתה הייתה מרתקת. הייתה זו הפעם הראשונה ששמענו שופט מדבר על עבודתו. אחרי 32 שנה אני פחות זוכר את ההרצאה עצמה, אבל זוכר היטב את העצה שנתנה לפרחי המשפט בסיומה. אחרי שדרשה מאיתנו להיות "officers of the court" והציגה את המחויבות שתהיה לנו, כעורכי דין, לסייע לבית המשפט, ולהיות אמינים בדברינו מולו, לא התביישה לומר מה יקרה למי שלא יעמוד בסטנדרט. וכך אמרה: עורך דין שסוטה מהאמת, בבית המשפט, חושב לעצמו: מהי סטיה קטנה מהאמת, באולם אחד, מול שופט אחד, מה כבר יקרה. הוא לא לוקח בחשבון תכונה אחת שלנו. אנחנו בני אדם, אנחנו מרכלים. על מה נספר לחברינו, אם לא על חוויה קשה, על עורך דין שהטעה אותנו? ואותו פרקליט איבד את האמון, לא באולם אחד, אלא בכל בתי המשפט.

כולנו יודעים היום כמה הדברים האלה נכונים, ועד כמה הם עצה טובה וחשובה. מה שמרשים בעיניי, הוא לא רק הדברים, אלא הכנות שבה נאמרו. מבלי שהכרנו שופטים רבים, השופטת שהודתה כבר אז בפומבי בכך שאחרי שאנחנו הולכים לדרכנו השופטים מרכלים עלינו, נראתה לנו מיוחדת. היא אכן הייתה שופטת מיוחדת. בטוחה בעצמה ובמקצועיותה, והייתה לה עוצמה, שנבעה דווקא מהכרתה באנושיותה ובמגבלותיה כשופטת בת אנוש, והכנות שבה תארה את תפקידה ודרכה.

כל התורה כולה: בשלהי 1993 הלך לעולמו עוזי חסון ז"ל, שהיה פרקליט מחוז ירושלים ומאמני במחצית הראשונה של ההתמחות. במלאת שלושים לפטירתו התכנסנו בבית לשכת עורכי הדין, והשופטת נאור אמרה דברים לזכרו. נושא ההרצאה היה "הפרקליט בשירות המדינה" . דבריה פורסמו בכתב העת משפטים (למתעניינים: כרך כ"ד, עמ' 417). ששת העמודים הקצרים האלה מרכזים עד היום בעיניי, יותר טוב מכל מסמך אחר, את האתיקה הראויה לפרקליטות.

לימים, לימדתי את ההרצאה הזו בקורסים על אתיקה. ציידתי בטקסט הזה כל פרקליטה ופרקליט שהצטרפו ליחידתי. הקטע המרשים ביותר בעיניי היה התיאור שתיארה אירוע שבו הופיעה כפרקליטה בתיק כלשהו בפני הנשיא זוסמן ז"ל, והוא לחץ עליה להגיע לפשרה. היא הסבירה לו שאינה מבינה מדוע בית המשפט חוזר על הצעותיו, הרי הדין איתה, והאסמכתאות כולן לצידה.

הנשיא דאז הסביר לנשיאה לעתיד, כי דווקא בשל כך הוא לוחץ עליה להתפשר, שכן ביכולתה כפרקליטה לשקול שיקולים שהוא אינו רשאי להביא בחשבון בפסיקת הדין, וזאת כאמור, דווקא משום שהדין וכל האסמכתאות, כאמור, הם לצד עמדת המדינה. הכוח הזה, להיות המיטיב, להפעיל שיקולים של חסד, היה אחד מהדברים שהשופטת ציינה כי מצאה בהם סיפוק כפרקליטה ואמרה שיש לנצלו כדי להרבות חמלה. אני מאמין שלא רק אצלי, אלא גם אצל רבים משומעיה, הסיפור הזה חזר ועלה בצמתים שונים של קבלת ההחלטות.

בשעות הקטנות של הלילה

הרבה אחרי חצות: על לוח המודעות בפרקליטות הייתה תלויה מתוך בדיחותא החלטה של השופטת נאור, בעניין של עובד זר שביקש צו נגד גירושו. ההחלטה התחילה במילים "השעה 02:40 ותורן הפרקליטות אינו עונה לטלפון שמספרו מצוי בידי מזכירות בית המשפט...". מי שתלה את ההחלטה שם ביקש לומר: מה, אנחנו בצבא? מה היא רוצה מאיתנו, השופטת? זו שעה שאנחנו ישנים בה. אבל היא, כנראה, לא ישנה, אלא עשתה את מלאכתה, ולא הבינה למה אין מענה. דוגמה קטנה לחיים של מחויבות גדולה, ולראיית השליחות השיפוטית כעבודת קודש, לילות כימים. כך אז, וכך, כפי הנראה, עד הלילה האחרון.

"בשל עומס העבודה בפרקליטות, לא אוכל להגיש את העבודה הסמינריונית גם אחרי הארכה שנתת, ואני נאלץ לוותר על הקורס". כך כתבתי לשופטת, שהייתה גם מרצה שלי בסמינריון על "קביעת עובדות במשפט". התגובה לא אחרה לבוא, כשהמילה "החלטה" לא כתובה בראשה, אבל מוחי השלים אותה: "תחשוב שאנחנו לא באקדמיה, אלא במסגרת הרגילה. אני מורה לך להגיש את העבודה, קח שבוע, ארכה אחרונה".

השור והקרניים: אולמה של השופטת נאור, בית המשפט המחוזי, שנות ה-90. דיון בערר, שאליו אני מתייצב עם מתמחה שטיפל בתיק בשלב קודם. ברכב, בדרך לבית המשפט, אנחנו מדברים, מזכירים את הנקודות הבעייתיות מבחינתנו, ואני מביע תקווה שאוכל להדגיש נקודות אחרות בתיק, ושיהיה בהן כדי להאיר את העיקר ולהפחית ממשקלן של הנקודות הבעייתיות.

מגיעים לבית המשפט, מגישים את הערר, עולים לאולם של השופטת התורנית, היא נכנסת לאולם. מתיישבים, השופטת נאור מישירה אליי מבט ואומרת: "מר אלדד, אני צריכה ממך תשובות לשתי שאלות. אחרי שתשיב, תוכל לדבר על מה שתרצה". היא מפנה כמובן לשתי הנקודות הבעייתיות. כל זאת, כשהיו לה כמה דקות בלבד לקרוא את החומר ולהתכונן לדיון.

אחר כך, בערעורים בבית המשפט העליון, שמעתי אותה פעם אחר פעם תובעת מכולנו, עורכי הדין משני הצדדים, להתייחס לעיקר, "לאחוז את השור בקרניו", להתמודד עם הבעיות הקשות ולא לעקוף אותן או להתעלם מהן. מה לעשות, כבוד השופטת, לא כולנו יודעים לאתר את השור, שלא לדבר על קרניו, בתוך ערימות של חומר, והכל בתוך 5 דקות מהרגע שנחת על שולחננו.

אתגר ועוצמות

זכיתי . היו עוד אירועים רבים ששיחזרתי בחודש האחרון, ואני מודה על כך שדרכי המקצועית הצטלבה כמה וכמה פעמים במפגשים עם הנשיאה. אני זוכר את המפגשים האלה כמפגשים מאתגרים, ואפילו מעוררי לחץ. אני זוכר איך כמתמחה בבית המשפט העליון, כשהייתי שומע את קולו של הנשיא שמגר ז"ל במסדרון, הייתי בודק את עצמי, האם לבושי מסודר. תחושה דומה, במובן המקצועי יותר, הייתה לקראת טיעון מול הנשיאה נאור: האם אני מכיר כל פרט בתיק, האם ניתחתי כל נקודה. האם יש לי תשובה לכל שאלה? למדתי מהמפגשים האלה לא רק משפט אלא גם שליחות מהי.

לימים באתי להתייעץ עם הנשיאה, בהתלבטות בשאלה אישית שעלתה בדרכי המקצועית. זכיתי שתקדיש לי מזמנה ותעניק לי מחוכמתה. זכיתי אף יותר, שלאחר שדברים נעשו אצלי יותר מורכבים, קיבלתי ממנה, ביוזמתה שלה תמיכה, עידוד, ועוצמות. זכיתי, ואודה על כך, לנצח .

הכותב הוא סנגור במשרד עו"ד אלדד-פרץ, לשעבר מנהל המחלקה הכלכלית בפרקליטות המדינה

עוד כתבות

קובי זריהן בשיחה עם עו''ד רונית סיטון זלקינד / צילום: שיר הלוי

הממונה על הגנת הצרכן: "יש לי רק 8 מפקחים על 650 אלף עסקים"

קובי זריהן הסביר באירוע של משרד עוה"ד פירון מדוע הרשות לא פרסמה הקלות לקמעונאיות המזון במהלך המערכה נגד איראן ● יאיר אבידן, המפקח על הבנקים לשעבר, וד"ר שלומית וגמן-רטנר, ראש רשות איסור הלבנת הון ומימון טרור לשעבר, מצטרפים למרכז הפינטק הישראלי ● אירועים ומינויים

מצלמות לרחפנים של נקסט ויז'ן / צילום: יח''צ

המצלמה שהפכה את האלוף במילואים, ולא רק אותו, למיליונר כבד

המניה שזינקה ב־2000% בארבע שנים, המימושים שהניבו לבכיריה 800 מיליון שקל והאלוף במיל' עמירם לוין שרשם אקזיט עצום ● איך הפכה חברה ביטחונית קטנה מרעננה לאחד מסיפורי ההצלחה הגדולים של שוק ההון, והאם יש סדקים בחלום של נקסט ויז'ן?

אלוף תומר בר / צילום: דובר צה''ל

בין עזה לאיראן: קווים לדמות של מפקד חיל האוויר תומר בר

דורות של מפקדי חיל אוויר חלמו להיות בנעליים של האלוף תומר בר, האיש שפיקד על חיסול נסראללה ובכירי חמאס והוביל את התקיפה ההיסטורית באיראן ● אולם, כשמקורביו משוחחים איתו על כך, הוא משיב: "אני מוכן לוותר על הכול ולחזור ל־6 באוקטובר" ● ממכתב הסרבנים, דרך הטבח בעוטף ועד להישגים של חיל האוויר תחתיו: מיהו תומר בר?

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: ap, Bernat Armangue

"אין כוח בעולם שיעצור עכשיו פרויקט תמ"א": בוועדות התכנון משנים גישה במתן היתרי בנייה

ההרס הרב שגרמו הטילים מאיראן העלה את הצורך בפתרונות מיגון מיידיים ● משיחות עם גורמים ובעלי תפקידים ברשויות ניכר כי לנגד עיניהם עומד הצורך בהפחתת הבירוקרטיה בוועדות, לצד פתרונות כמו היתרים מהירים להריסה, או מכירת דירות שנפגעו למדינה ● כמו כן, מורגשת ירידה בסרבנות לפרויקטים מצד דיירים ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

רוב החברות הזרות לא יחזרו לנתב"ג בקיץ. לאן בכל זאת תמצאו טיסה בפחות מ-200 דולר

על אף המספר המצומצם של חברות התעופה שפועלות כיום מנתב"ג, עדיין ניתן למצוא כרטיסי טיסה ברגע האחרון במחירים יחסית זולים, בעיקר ליעדים קרובים כמו קפריסין ויוון ● ייתכן שפתיחתו מחדש של טרמינל 1 באוגוסט יזרז את חזרתן של חברות הלואו קוסט, מה שיגדיל את היצע הטיסות

ליז טראס מתפטרת מראשות ממשלת בריטניה / צילום: Associated Press, Alberto Pezzali

ראש ממשלת בריטניה לשעבר: "הניסוי של עצמאות הבנקים המרכזיים נכשל"

45 יום בלבד כיהנה ליז טראס כראש ממשלת בריטניה, אך היא מתעקשת שלא מדובר בכישלון ● בראיון מיוחד לגלובס היא מתארת כיצד התנגדות הממסד הכלכלי ותגובת השווקים לתקציב שהובילה הביאו להדחתה ● היא תוקפת את הבנק המרכזי, מתייצבת מאחורי ישראל והמבצע באיראן, ויש לה גם אזהרה: "אם לא נשמור על ערכי המערב, נגיע לנקודת אל־חזור"

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst

התחזיות התבדו: האירו זינק מול הדולר, אך לאירופה יש כמה סיבות לדאוג

לפני חצי שנה ההערכות ניבאו דעיכה - אבל מאז האירו זינק ב־14% מול הדולר ושבר שיא של 4 שנים ● לצד שביעות הרצון בבנק המרכזי האירופי, גוברים הקולות המזהירים מפני פגיעה ביצוא וביציבות הכלכלית ● האם האירו בדרך להפוך למטבע רזרבה או שמדובר בשיא חולף?

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטארגייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018 אחרי ששימש בין היתר כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעלי חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 - זאת לכאורה לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שירת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"

מוצרים בסופרמרקט / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פרשת תיאום המחירים במזון: כתב אישום נגד סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ

רשות התחרות הגישה כתב אישום נגד משה גוזלי, סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ, בגין השמדת ראיות ושיבוש מהלכי משפט ● בחודש פברואר האחרון הגישה רשות התחרות כתב אישום ראשון בפרשה נגד רשתות הקמעונאות ויקטורי, יוחננוף, סופר ברקת ומנהליהן ● עורך דינו של גוזלי: "טוב היה לו כתב האישום הזה לא היה בא לעולם"

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

השקל חותך את התשואות של הישראלים בשווקים חו"ל. האם כדאי להתמגן מפניו?

התחזקות השקל מול הדולר פוגעת משמעותית בתשואה של משקיעים המחזיקים בנכסים ומניות מעבר לים ● ובכל זאת, אריאל כהן מבנק לאומי ממליץ לא לשכוח שלתנודתיות של המט"ח יש גם יתרונות

הדמיית מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי בתל אביב / צילום: KPF

עסקת ענק: משרד עורכי הדין שעובר למגדל הספירלה של עזריאלי

משרד עורכי הדין נשיץ, ברנדס, אמיר, ישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי ● על פי הערכות בשוק, המחיר לרמת מעטפת עומד על כ-130 שקל למ"ר, כך שהמשרד ישלם כ-17 מיליון שקל בשנה ● וגם: הריבית עוד לא ירדה - אבל היזמים מתנפלים על המכרזים: יותר מ־130 הצעות לארבעה מגרשים בת"א וביבנה ● חדשות השבוע בנדל"ן

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

טראמפ הודיע כי חתם על הסכם סחר עם וייטנאם

"זה יהיה הסכם שיתוף פעולה נפלא בין שתי המדינות שלנו. התנאים הם שוייטנאם תשלם לארצות הברית מכס בגובה 20% על כל המוצרים שיישלחו לשטחנו, ומכס של 40% על כל העברה דרך מדינה שלישית", כתב טראמפ

התחדשות עירונית בת''א. התחום תופס יותר משליש מהתחלות הבנייה / צילום: דיויד לוין

בשוק ללא חסמי כניסה, חלומות הרווח של היזמים כנראה מוגזמים

13 חברות נדל"ן הצטרפו לבורסת תל אביב במחצית הראשונה של השנה, חלקן אפילו לא מסרו פרויקט עדיין ● במקום שהריבית הגבוהה תנקה את השוק, רק צצים עוד ועוד יזמים - וההוצאות שלהם דווקא גדלות

ספגטי ארבייטה / צילום: בנצי ארבל

הטברנה שמגישה אוכל איטלקי קלאסי, פשוט ושמח

ב"טברנה רומאנה" אף אחד לא בא להמציא את הגלגל, רק להציע אוכל טעים ומספק שלפעמים אף עולה על הציפיות ● המחירים הם חלק מהפאן

ישי דוידי, מראשי קרן פימי / צילום: יונתן בלום

קרן פימי ממשיכה למכור מניות בטחוניות: הציפה רווחים של כ-2 מיליארד שקל מתחילת השנה

הקרן, שמוביל ישי דוידי, מכרה אמש מניות עשות אשקלון ברבע מיליארד שקל - בהמשך למימושים בפי.סי.בי, אורביט ותאת

הסכם ממון / אילוסטרציה: Shutterstock, Elnur

האם ניתן להגיש תביעת נזיקין נגד בן או בת זוג שבגדו?

בני זוג רשאים לערוך ביניהם הסכם ממון הכולל ענישה כלכלית על בגידה ● בדרך-כלל הסכם זה מתווסף על רקע ניסיון עגום קודם שבו נחשף חוסר הנאמנות הזוגי של מי מהם ● כמסקנה מפסקי דין בנושא מהעבר, חשוב להגדיר מה ייחשב בעיני בני הזוג "כבגידה" המצדיקה את הפעלת הסנקציה הכלכלית

צילום: Shutterstock

מדד ה-S&P 500 הציג "צלב מוזהב" לראשונה מאז 2023 - אלו המשמעויות

בזמן שמדד ה-S&P 500 נסחר ברמות שיא, ביום שלישי האחרון, הממוצע הנע של המדד ל-50 יום חצה את הממוצע הנע שלו ל-200 יום כלפי מעלה - מה שיצר חיתוך המכונה "צלב מוזהב" ● ניתוח היסטורי שבוצע במרקטוואץ' העלה כי ברוב המקרים, בשנה שבאה לאחר "צלב מוזהב", התשואה גדולה יותר מאשר בתקופות אחרות