גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שוק על סטרואידים: מה קרה השבוע בקריפטו?

על רקע המלחמה באוקראינה זירת הקריפטו פורחת: איזה אתגר חדש ניצב בפני הרגולטרים, מה עושה בנק ישראל כדי ליישר קו עם הסטנדרטים החדשים בתחום התשלומים, ואיך תמנונים עוזרים לנקות את חופי הים ● מסביב לעולם ב-5 תחנות

המלחמה באוקראינה הציפה שאלות רבות בנוגע לעולם הקריפטו / צילום: Shutterstock
המלחמה באוקראינה הציפה שאלות רבות בנוגע לעולם הקריפטו / צילום: Shutterstock

1. פרצת סייבר בארנקי מטאמסק בעולמות המטא-וורס

חברת הסייבר גארדיו חשפה פרצת אבטחה בארנק הפופולרי מטאמסק, כאשר משתמשים שמעוניינים להיכנס לפרויקטים בעולמות המטא-וורס מעבירים למעשה, בתהליך ההזדהות הסבוך, פרטים לרשת האקרים.

איך זה עובד? לפי גארדיו, שער הכניסה העיקרי הוא דרך חיפוש בגוגל של פרויקטים בתחום המטא-וורס. החיפוש יעלה אתר דמה, זהה כמעט לחלוטין לאתר האמיתי, ושם הגולש "יתבקש לעבור תהליך הזדהות מסורבל כמקובל בתעשייה, על מנת להתחבר לארנק המטאמסק. אלא שבמקרה הזה תוך כדי התהליך הוא יתבקש גם למסור פרטים על הארנק אשר ישמשו לאחר מכן להונאה. לאחר מכן הוא יועבר לאתר האמיתי, אבל תוך דקות כל תכולת הארנק שלו תישאב", מסביר אמיר זגר, סמנכ"ל אבטחה בגארדיו.

"אנו רואים עוד ועוד פרויקטים שמשכפלים להם דפי דמה ברמה כמעט מושלמת, וכל יום מעלים אתרים חדשים אשר מקודמים ללא הפרעה באמצעות גוגל. במקביל ישנם גם קמפיינים יזומים של ההאקרים, אבל שער הכניסה העיקרי הוא באמצעות מנוע החיפוש", מציין עוד זגר, "כי לרוב זוכרים את שם הפרויקט שרוצים להגיע אליו, ולא את הכתובת המדויקת".

לפי גארדיו, מדובר באופרציה גדולה: "זו הונאה של מיליוני דולרים רבים, ויש הרבה אנשים שמשקיעים בזה אנרגיה וגם כסף - מישהו נותן לגוגל כסף לקדם את אתרי הדמה", מציין זגר, ומוסיף כי "העלייה המהירה של תחומי המטא-וורס וה-NFT הובילה לתחום אנשים רבים, שאין להם מומחיות טכנולוגית. הליך ההזדהות והכניסה מורכב וסבוך, ולא לכולם יש ההבנה של מתי הדרישות הן לגיטימיות ומתי לא.

"רבים מחזיקים את המטבעות המבוזרים ונכסיהם הדיגיטליים בארנקי קריפטו חמים (אונליין), ואת העסקאות של רכישת נכסים דיגיטליים חדשים הם מבצעים תוך חיבור של הארנק הדיגיטלי לזירות מסחר ולאתרי אינטרנט, שם מתבצעת הפעילות. ההתחברות לארנקים אלו מורכבת וכוללת כמה רמות שונות של אימות נתונים אישיים, ואת התהליך הזה הצליחו ההאקרים לזייף".

ארנק המטאמסק הוא אחד הארנקים הפופולריים בעולם, עם עשרות מיליוני משתמשים.

2. בין אוקראינה לקנדה: עד כמה הקריפטו חסין מפני התערבות רגולטורית? 

המלחמה באוקראינה הציפה שאלות רבות בנוגע לעולם הקריפטו, כמו עד כמה המערכת אכן מבוזרת, ובאיזו מידה הרגולטורים יכולים להתערב במערכת התשלומים שנמצאת מחוץ לפיקוחם. השאלה התחדדה בסוגיית אכיפת הסנקציות של המערב על רוסיה, כאשר בעוד חלק מבורסות הקריפטו המבוזרות, למשל קראקן, הודיעו כי לא יעצרו באופן גורף פעילות בחשבונות של אזרחים רוסים, ללא הנחיה מתאימה מהרגולטורים, בורסות אחרות, למשל בייננס, הודיעו כי יעצרו חשבונות ספציפיים של אזרחים שנמצאים ברשימת הסנקציות של המערב, אך לא יחסמו באופן גורף פעילות של אזרחים רוסים.

הרעיון הבסיסי מאחורי הקריפטו נעוץ בכך שהוא נמצא מחוץ להישג ידו של ריבון כלשהו; אין מדינה שיכולה "להוריד את השאלטר" ולעצור את הקריפטו, ובהתאם אין מדינה, או ליתר דיוק בנק מרכזי, שיכול להחליט להגדיל את כמות המטבעות. המציאות, לעומת זאת, מראה כי ישנן מגבלות על הקריפטו, וכשאלו קשורות לאיסורים מטעמים אידיאולוגיים, הן לא נמצאות בקונצנזוס.

כך למשל, מוקדם יותר החודש נאספו תרומות בקריפטו עבור מחאת הנהגים בקנדה (נהגי משאיות במדינה מחו נגד בדיקות קורונה וחובת חיסונים, והובילו לחסימת מעברי הגבול), לאחר שהממשלה הקנדית הכריזה על מצב חירום, שמאפשר לה להשתלט הן על חשבונות בנק והן על חשבונות קריפטו במדינה. זה הוביל את מייסד בורסת קראקן ומנכ"ל בורסת קוינבייס להמליץ למשוך את הקריפטו מהחשבונות בבורסה לארנקים פרטיים במשמורת עצמית. הקריאה נתפסה על ידי השלטונות בקנדה כעידוד לעקוף את ההוראות, ובתגובה הרגולטור הזהיר את קראקן ואת קוינבייס שלא לקדם מסחר באמצעות ארנקים פרטיים.

3. בורסת ניו יורק מתיידדת עם הקריפטו

חברת האם של בורסת ניו יורק, ICE, השקיעה והפכה לבעלת מניות מיעוט משמעותית בחברת tZERO, שמפתחת מערכת מסחר שבה חברות יוכלו לרשום מניות דיגיטליות למסחר על הבלוקצ'יין. ICE תמנה את סמנכ"ל האסטרטגיה שלה למנכ"ל tZERO, במסגרת תוכנית אסטרטגית לפיתוח החברה. השקעה זו מתווספת להשקעה קודמת של ICE בבורסת הקריפטו Bakkt, שמניותיה נסחרות בבורסת ניו יורק לפי שווי שוק של 1.48 מיליארד דולר.

בורסת ניו יורק עצמה מעוניינת להתפתח ולהציע מרקטפלייס בתחום ה-NFT, והגישה בתחילת החודש בקשה למשרד הפטנטים והסימנים המסחריים של ארה"ב לרשום פלטפורמה למסחר במטבעות קריפטוגרפיים ו-NFT. לפי הבקשה, הבורסה מעוניינת לחקור טכנולוגיות מבוססות בלוקצ'יין כדי לאפשר למשתמשים לקנות, למכור ולסחור בנכסים וירטואליים ודיגיטליים, ביצירות אמנות, פריטי אספנות ו-NFTs ומטבעות דיגיטליים. הבקשה כוללת גם אפשרות להציע שירותי ארנק מטבעות דיגיטליים.

4. לא נשאר מאחור: בנק ישראל מקדם תשלומים מיידיים 

שוק התשלומים הוא אחד השווקים שעוברים את השינויים החדים והמהירים ביותר בעקבות עליית תחום הקריפטו והתרבות מיזמי הפינטק העוסקים בהעברת תשלומים, ובפרט הארנקים הדיגיטליים. זהו תחום שבו הסטנדרטים מוכתבים על ידי השחקנים החדשים, והמערכת הבנקאית חייבת ליישר איתם קו על מנת להישאר רלוונטית. שכן אם אפשר להעביר במהירות קריפטו בין ארנק דיגיטלי אחד למשנהו, למה שנמתין לקבלת תשלום לאחר שלושה ימי עסקים באמצעות הבנק?

כחלק מפיתוח שירותי מערכת התשלומים בישראל, שמפגרת אחרי מערכות דומות בעולם, בנק ישראל הודיע השבוע כי הנחה את השחקנים להיערך לקבלת בקשות לתשלום מיידי (R2P) עד לסוף שנת 2023, זאת בהמשך להנחיות קודמות שחייבו היערכות לקבלת זיכויים מיידיים. תשלום מיידי מאפשר העברת תשלום מחשבון לחשבון 7 /24, כאשר הכסף זמין מיידית למקבל התשלום. זיכוי מיידי מאפשר למקבל התשלום לעשות שימוש מיידי בסכום הכסף שזוכה לחשבונו - בדומה לתשלום באמצעות כסף מזומן. לאחר יישום ההנחיה יורחב התשלום המיידי גם לעסקאות שבהן מעורבים בתי עסק והממשלה, ולא יוגבל רק לעסקאות של תשלום מיידי בין פרטיים. 

5. חברה ישראלית ציבורית משקיעה בפיתוח בלוקצ'יין

טקטונה, חברה ציבורית ישראלית בתחום הקריפטו, הודיעה השבוע על השקעה של 5 מיליון דולר בחברת הבלוקצ'יין פיוז לאבס, שמפתחת את הרשת FUSE Network. "בעוד שאנו צופים בפעילות רבה בתחום הקריפטו, במיוחד בשוקי הנכסים ובמגזרי DeFi ו-NFT, הרי שאימוץ המוני אמיתי של תשלומי קריפטו ו-DeFi עדיין לא קורה", נכתב במסמך החזון של פיוז לאבס. "המוצרים והכלים הזמינים כיום, מיועדים בעיקר למשתמשי קריפטו מתוחכמים בעלי אמצעים פיננסיים משמעותיים".

איך מורכבת הפלטפורמה? המרכיב הראשון הוא בלוקצ'יין ציבורי, לכך נוסף ארנק בקוד פתוח מותאם-מובייל שיאפשר תשלומים באמצעות אסימונים, והרכיב השלישי הוא סט של מוצרים וכלים פיננסיים מבוזרים, נגישים לשימוש באמצעות הארנק והאסימונים(טוקנים) שבמובייל. המודל העסקי מבוסס על גביית עמלה נמוכה בהעברת P2P של הטוקנים בין משתמשים.

במסגרת שיתוף הפעולה, טקטונה מעמידה לפיוז נטוורק הלוואה המירה למניות בהיקף של 5 מיליון דולר, אשר תומר בסבב גיוס עתידי בפיוז בדיסקאונט של 30%, או לפי שווי חברה של 100 מיליון דולר אחרי הכסף, הנמוך מבניהם. בנוסף, טקטונה תקבל עד 25 מיליון טוקנים (המטבע הדיגיטלי של פיוז), שנסחרים כיום במחיר של כ-50 סנט למטבע, ואופציה לרכישת 7.5 מיליון טוקנים נוספים במחיר של 4 דולר לטוקן, עד שנתיים מיום חתימת ההסכם. כמו כן טקטונה תמנה נציג בדירקטוריון פיוז.

6. תמנונים למען החופים: קולקציית NFT סביבתית

ולבסוף, הסביבה חשובה לכם? בואו לנקות חופים. את יסוד כוח ומעורבות הקהילה שעומד בבסיס מיזמי קריפטו רבים, ישנו פרויקט אחד שמיישם באופן קצת אחר: בתוך השפע הבלתי נגמר של פרויקטי ה-NFT שעולים למרקטפלייס OPENSEA, נמצא גם פרויקט של היוצרת קרן מועלם נפתלי. נפתלי עיצבה קולקציית NFT של 130 תמנונים צבעוניים שנקראים על שם חופים מסביב לעולם. על ראשו של כל תמנון שזורים פרחים ומוצרי צריכה מזהמים. חצי מהרווח ממכירת הקולקציה מיועד למימון מבצעים לניקוי חופים בארץ ובעולם.

על בסיס מכירת 5 היצירות הראשונות יוצא לדרך מבצע ניקוי החופים הראשון, בחוף בית ינאי. למעוניינים להצטרף המבצע ייערך ב-11 במרץ, ויתחיל בשעה 11 ו-11 דקות.

עוד כתבות

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר?

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואים ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע כי האישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע כי פנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שנייה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תיחשב כ"הכנסה ראשונה"

הרמטכ''ל הרצי הלוי / צילום: חדשות 12

הרמטכ"ל: המתקפה בעזה תלך חזק, מכינים גם מתקפה בצפון

הרמטכ"ל קיים הערכת מצב בגבול לבנון יחד עם מפקד פיקוד צפון • שני בתים נפגעו ישירות מנ"ט בשתולה שבגליל המערבי, נזק כבד נגרם • ישראל פתחה מחדש את מעבר ארז להעברת סיוע הומניטרי, 30 משאיות הוכנסו לצפון הרצועה • שר הביטחון גלנט נפגש עם שר החוץ האמריקני בלינקן בכרם שלום: "מחויבים לשחרור החטופים, ונערכים לפעולה ברפיח" • עדכונים שוטפים

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל מבלי להודיע על כך באופן רשמי ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

מנכ''ל SMCI, צ'ארלס ליאנג, מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, מנכ''לית AMD, ליסה סו / צילומים: רויטרס - Jonathan Ernst, Mark Lennihan ,AP, Chiang Ying-ying

דוחות חברות השבבים חושפים את האתגר הגדול של הסקטור הלוהט בוול סטריט

השבוע פרסמו שתי חברות שבבים גדולות, AMD ו-SMCI, את התוצאות הכספיות שלהן ואיכזבו את המשקיעים ● בתגובה לדוחות, מניות שתי החברות צללו בחדות במסחר בוול סטריט יחד עם אנבידיה שנסחרת בירידות ● מומחים מסבירים: "יש ביקוש והשקעות של חברות גדולות, אבל ההכנסות לא מתרוממות"

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● עפ"י ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב, לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית, אך שולל אפשרות להעלאת ריבית

מימין: דני בריקמן, מנכ''ל החברה, ועמית צימרמן, סמנכ''ל המוצר / צילום: Ben Itzhaki – Photography

הכפיל את השווי ב-6 חודשים ומגייס עוד עובדים: הסטארט-אפ Oasis Security גייס 35 מיליון דולר

אואזיס סקיוריטי פיתח פלטפורמת הגנה בסייבר לזהויות לא אנושיות בארגונים ●  עד כה גייס אואזיס סכום כולל של כ-75 מיליון דולר

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?