גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שוק על סטרואידים: מה קרה השבוע בקריפטו?

על רקע המלחמה באוקראינה זירת הקריפטו פורחת: איזה אתגר חדש ניצב בפני הרגולטרים, מה עושה בנק ישראל כדי ליישר קו עם הסטנדרטים החדשים בתחום התשלומים, ואיך תמנונים עוזרים לנקות את חופי הים ● מסביב לעולם ב-5 תחנות

המלחמה באוקראינה הציפה שאלות רבות בנוגע לעולם הקריפטו / צילום: Shutterstock
המלחמה באוקראינה הציפה שאלות רבות בנוגע לעולם הקריפטו / צילום: Shutterstock

1. פרצת סייבר בארנקי מטאמסק בעולמות המטא-וורס

חברת הסייבר גארדיו חשפה פרצת אבטחה בארנק הפופולרי מטאמסק, כאשר משתמשים שמעוניינים להיכנס לפרויקטים בעולמות המטא-וורס מעבירים למעשה, בתהליך ההזדהות הסבוך, פרטים לרשת האקרים.

איך זה עובד? לפי גארדיו, שער הכניסה העיקרי הוא דרך חיפוש בגוגל של פרויקטים בתחום המטא-וורס. החיפוש יעלה אתר דמה, זהה כמעט לחלוטין לאתר האמיתי, ושם הגולש "יתבקש לעבור תהליך הזדהות מסורבל כמקובל בתעשייה, על מנת להתחבר לארנק המטאמסק. אלא שבמקרה הזה תוך כדי התהליך הוא יתבקש גם למסור פרטים על הארנק אשר ישמשו לאחר מכן להונאה. לאחר מכן הוא יועבר לאתר האמיתי, אבל תוך דקות כל תכולת הארנק שלו תישאב", מסביר אמיר זגר, סמנכ"ל אבטחה בגארדיו.

"אנו רואים עוד ועוד פרויקטים שמשכפלים להם דפי דמה ברמה כמעט מושלמת, וכל יום מעלים אתרים חדשים אשר מקודמים ללא הפרעה באמצעות גוגל. במקביל ישנם גם קמפיינים יזומים של ההאקרים, אבל שער הכניסה העיקרי הוא באמצעות מנוע החיפוש", מציין עוד זגר, "כי לרוב זוכרים את שם הפרויקט שרוצים להגיע אליו, ולא את הכתובת המדויקת".

לפי גארדיו, מדובר באופרציה גדולה: "זו הונאה של מיליוני דולרים רבים, ויש הרבה אנשים שמשקיעים בזה אנרגיה וגם כסף - מישהו נותן לגוגל כסף לקדם את אתרי הדמה", מציין זגר, ומוסיף כי "העלייה המהירה של תחומי המטא-וורס וה-NFT הובילה לתחום אנשים רבים, שאין להם מומחיות טכנולוגית. הליך ההזדהות והכניסה מורכב וסבוך, ולא לכולם יש ההבנה של מתי הדרישות הן לגיטימיות ומתי לא.

"רבים מחזיקים את המטבעות המבוזרים ונכסיהם הדיגיטליים בארנקי קריפטו חמים (אונליין), ואת העסקאות של רכישת נכסים דיגיטליים חדשים הם מבצעים תוך חיבור של הארנק הדיגיטלי לזירות מסחר ולאתרי אינטרנט, שם מתבצעת הפעילות. ההתחברות לארנקים אלו מורכבת וכוללת כמה רמות שונות של אימות נתונים אישיים, ואת התהליך הזה הצליחו ההאקרים לזייף".

ארנק המטאמסק הוא אחד הארנקים הפופולריים בעולם, עם עשרות מיליוני משתמשים.

2. בין אוקראינה לקנדה: עד כמה הקריפטו חסין מפני התערבות רגולטורית?

המלחמה באוקראינה הציפה שאלות רבות בנוגע לעולם הקריפטו, כמו עד כמה המערכת אכן מבוזרת, ובאיזו מידה הרגולטורים יכולים להתערב במערכת התשלומים שנמצאת מחוץ לפיקוחם. השאלה התחדדה בסוגיית אכיפת הסנקציות של המערב על רוסיה, כאשר בעוד חלק מבורסות הקריפטו המבוזרות, למשל קראקן, הודיעו כי לא יעצרו באופן גורף פעילות בחשבונות של אזרחים רוסים, ללא הנחיה מתאימה מהרגולטורים, בורסות אחרות, למשל בייננס, הודיעו כי יעצרו חשבונות ספציפיים של אזרחים שנמצאים ברשימת הסנקציות של המערב, אך לא יחסמו באופן גורף פעילות של אזרחים רוסים.

הרעיון הבסיסי מאחורי הקריפטו נעוץ בכך שהוא נמצא מחוץ להישג ידו של ריבון כלשהו; אין מדינה שיכולה "להוריד את השאלטר" ולעצור את הקריפטו, ובהתאם אין מדינה, או ליתר דיוק בנק מרכזי, שיכול להחליט להגדיל את כמות המטבעות. המציאות, לעומת זאת, מראה כי ישנן מגבלות על הקריפטו, וכשאלו קשורות לאיסורים מטעמים אידיאולוגיים, הן לא נמצאות בקונצנזוס.

כך למשל, מוקדם יותר החודש נאספו תרומות בקריפטו עבור מחאת הנהגים בקנדה (נהגי משאיות במדינה מחו נגד בדיקות קורונה וחובת חיסונים, והובילו לחסימת מעברי הגבול), לאחר שהממשלה הקנדית הכריזה על מצב חירום, שמאפשר לה להשתלט הן על חשבונות בנק והן על חשבונות קריפטו במדינה. זה הוביל את מייסד בורסת קראקן ומנכ"ל בורסת קוינבייס להמליץ למשוך את הקריפטו מהחשבונות בבורסה לארנקים פרטיים במשמורת עצמית. הקריאה נתפסה על ידי השלטונות בקנדה כעידוד לעקוף את ההוראות, ובתגובה הרגולטור הזהיר את קראקן ואת קוינבייס שלא לקדם מסחר באמצעות ארנקים פרטיים.

3. בורסת ניו יורק מתיידדת עם הקריפטו

חברת האם של בורסת ניו יורק, ICE, השקיעה והפכה לבעלת מניות מיעוט משמעותית בחברת tZERO, שמפתחת מערכת מסחר שבה חברות יוכלו לרשום מניות דיגיטליות למסחר על הבלוקצ'יין. ICE תמנה את סמנכ"ל האסטרטגיה שלה למנכ"ל tZERO, במסגרת תוכנית אסטרטגית לפיתוח החברה. השקעה זו מתווספת להשקעה קודמת של ICE בבורסת הקריפטו Bakkt, שמניותיה נסחרות בבורסת ניו יורק לפי שווי שוק של 1.48 מיליארד דולר.

בורסת ניו יורק עצמה מעוניינת להתפתח ולהציע מרקטפלייס בתחום ה-NFT, והגישה בתחילת החודש בקשה למשרד הפטנטים והסימנים המסחריים של ארה"ב לרשום פלטפורמה למסחר במטבעות קריפטוגרפיים ו-NFT. לפי הבקשה, הבורסה מעוניינת לחקור טכנולוגיות מבוססות בלוקצ'יין כדי לאפשר למשתמשים לקנות, למכור ולסחור בנכסים וירטואליים ודיגיטליים, ביצירות אמנות, פריטי אספנות ו-NFTs ומטבעות דיגיטליים. הבקשה כוללת גם אפשרות להציע שירותי ארנק מטבעות דיגיטליים.

4. לא נשאר מאחור: בנק ישראל מקדם תשלומים מיידיים

שוק התשלומים הוא אחד השווקים שעוברים את השינויים החדים והמהירים ביותר בעקבות עליית תחום הקריפטו והתרבות מיזמי הפינטק העוסקים בהעברת תשלומים, ובפרט הארנקים הדיגיטליים. זהו תחום שבו הסטנדרטים מוכתבים על ידי השחקנים החדשים, והמערכת הבנקאית חייבת ליישר איתם קו על מנת להישאר רלוונטית. שכן אם אפשר להעביר במהירות קריפטו בין ארנק דיגיטלי אחד למשנהו, למה שנמתין לקבלת תשלום לאחר שלושה ימי עסקים באמצעות הבנק?

כחלק מפיתוח שירותי מערכת התשלומים בישראל, שמפגרת אחרי מערכות דומות בעולם, בנק ישראל הודיע השבוע כי הנחה את השחקנים להיערך לקבלת בקשות לתשלום מיידי (R2P) עד לסוף שנת 2023, זאת בהמשך להנחיות קודמות שחייבו היערכות לקבלת זיכויים מיידיים. תשלום מיידי מאפשר העברת תשלום מחשבון לחשבון 7 /24, כאשר הכסף זמין מיידית למקבל התשלום. זיכוי מיידי מאפשר למקבל התשלום לעשות שימוש מיידי בסכום הכסף שזוכה לחשבונו - בדומה לתשלום באמצעות כסף מזומן. לאחר יישום ההנחיה יורחב התשלום המיידי גם לעסקאות שבהן מעורבים בתי עסק והממשלה, ולא יוגבל רק לעסקאות של תשלום מיידי בין פרטיים.

5. חברה ישראלית ציבורית משקיעה בפיתוח בלוקצ'יין

טקטונה, חברה ציבורית ישראלית בתחום הקריפטו, הודיעה השבוע על השקעה של 5 מיליון דולר בחברת הבלוקצ'יין פיוז לאבס, שמפתחת את הרשת FUSE Network. "בעוד שאנו צופים בפעילות רבה בתחום הקריפטו, במיוחד בשוקי הנכסים ובמגזרי DeFi ו-NFT, הרי שאימוץ המוני אמיתי של תשלומי קריפטו ו-DeFi עדיין לא קורה", נכתב במסמך החזון של פיוז לאבס. "המוצרים והכלים הזמינים כיום, מיועדים בעיקר למשתמשי קריפטו מתוחכמים בעלי אמצעים פיננסיים משמעותיים".

איך מורכבת הפלטפורמה? המרכיב הראשון הוא בלוקצ'יין ציבורי, לכך נוסף ארנק בקוד פתוח מותאם-מובייל שיאפשר תשלומים באמצעות אסימונים, והרכיב השלישי הוא סט של מוצרים וכלים פיננסיים מבוזרים, נגישים לשימוש באמצעות הארנק והאסימונים(טוקנים) שבמובייל. המודל העסקי מבוסס על גביית עמלה נמוכה בהעברת P2P של הטוקנים בין משתמשים.

במסגרת שיתוף הפעולה, טקטונה מעמידה לפיוז נטוורק הלוואה המירה למניות בהיקף של 5 מיליון דולר, אשר תומר בסבב גיוס עתידי בפיוז בדיסקאונט של 30%, או לפי שווי חברה של 100 מיליון דולר אחרי הכסף, הנמוך מבניהם. בנוסף, טקטונה תקבל עד 25 מיליון טוקנים (המטבע הדיגיטלי של פיוז), שנסחרים כיום במחיר של כ-50 סנט למטבע, ואופציה לרכישת 7.5 מיליון טוקנים נוספים במחיר של 4 דולר לטוקן, עד שנתיים מיום חתימת ההסכם. כמו כן טקטונה תמנה נציג בדירקטוריון פיוז.

6. תמנונים למען החופים: קולקציית NFT סביבתית

ולבסוף, הסביבה חשובה לכם? בואו לנקות חופים. את יסוד כוח ומעורבות הקהילה שעומד בבסיס מיזמי קריפטו רבים, ישנו פרויקט אחד שמיישם באופן קצת אחר: בתוך השפע הבלתי נגמר של פרויקטי ה-NFT שעולים למרקטפלייס OPENSEA, נמצא גם פרויקט של היוצרת קרן מועלם נפתלי. נפתלי עיצבה קולקציית NFT של 130 תמנונים צבעוניים שנקראים על שם חופים מסביב לעולם. על ראשו של כל תמנון שזורים פרחים ומוצרי צריכה מזהמים. חצי מהרווח ממכירת הקולקציה מיועד למימון מבצעים לניקוי חופים בארץ ובעולם.

על בסיס מכירת 5 היצירות הראשונות יוצא לדרך מבצע ניקוי החופים הראשון, בחוף בית ינאי. למעוניינים להצטרף המבצע ייערך ב-11 במרץ, ויתחיל בשעה 11 ו-11 דקות.

עוד כתבות

שיעורי האינפלציה / צילום: Shutterstock

קצב האינפלציה בישראל צפוי לרדת הערב משמעותית. אלו הסיבות

הכלכלנים צופים ירידה חודשית של 0.2%, שתחזיר את האינפלציה השנתית אל מתחת ל-2% לראשונה מאז יולי 2021 ● לצד התחזקות השקל, קיימת גם סיבה טכנית: גריעת מדד ינואר 2025, שכלל את העלאת המע"מ, מהחישוב

לן בלווטניק ואסף רפפורט / צילום: טים בישופ, עומר הכהן

האי הקריבי וההערכות שהתבדו: פרטים חדשים על המו"מ בין אסף רפפורט ולן בלווטניק

העיתון הבריטי פייננשל טיימס חשף כי אסף רפפורט נפגש עם בעלי רשת 13 לן בלווטניק מספר פעמים במטרה לנסות ולקדם את הצעת הרכישה שהוביל ● המחלוקת הייתה סביב הצורך בהזרמת כספים מידיית, דבר שהוביל לבסוף לבחירה בהצעה של פטריק דרהי

זוהרן ממדאני / צילום: Reuters, Derek French

עיריית ניו יורק "זרקה" חברת רחפנים שעובדת עם ישראל

עיריית ניו יורק החליטה שלא לחדש את חוזה השכירות של חברת הרחפנים Easy Aerial במבנה שבבעלותה ● לפי ה"ניו יורק פוסט", החברה סיפקה אמצעים לישראל לפעילות באזור גבול רצועת עזה ● דוברת המתחם הכחישה ואמרה כי אי־חידוש הסכם השכירות נבע "מסיבות עסקיות"

שי אביבי ב''ברנינג מן''. סוגים של ישראליות / צילום: עופר ינוב

על הורות בקולנוע הישראלי אחרי 7 באוקטובר

מ"ברנינג מן" של איל חלפון, ועד "חמצן" של נטעלי בראון שורה של סרטים שיצאו אחרי 7 באוקטובר בוחנים את מחיר ההורות בחברה שבה הילדות מובילה כמעט בהכרח למדים

מל''ט מסוג הרמס 900 / צילום: אלביט מערכות

עם 36 שעות טיסה: המל"ט הישראלי שנקנה למטרה מפתיעה

סינגפור הציגה בסלון האווירי שקיימה מערכות מתוצרת אלביט שתשמש למניעת דיג בלתי חוקי ● טורקיה מרחיבה את פעילותה במזרח התיכון עם הקמת מספנות בערב הסעודית ● וגם: רוסיה נהנית מהביקושים הגדולים בעולם למוצרים ביטחוניים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

למה הסוללה נגמרת מהר אחרי עדכון האייפון? / אילוסטרציה: Shutterstock

עדכנתם גרסה באייפון והסוללה מתרוקנת? זו הסיבה

כבר זמן רב שמשתמשים מדווחים על ירידה זמנית בחיי הסוללה לאחר התקנת עדכוני מערכת באייפונים של אפל ● התלונות מלוות בתיאוריות המאשימות את אפל בניסיון לעידוד מכירות, אך בחברה מסבירים: מדובר בתהליך תקין שצפוי להתאזן בתוך ימים

ניר גלבוע / צילום: ערן בן ברוך

הצלף שהקים צבא למלך נפאל עומד בראש חברת שמירה שמגלגלת מיליארד שקל בשנה

"בהתחלה אבא ואני עבדנו בעצמנו​. הוא התעקש שנשמור חצי-חצי בלילות, אבל הפריע לי שהוא יוצא לשמור. התווכחנו לא מעט על העסק. אחרי שלוש שנים הוא קיבל התקף לב ומת. החלטתי להמשיך כדי להנציח" ● שיחה קצרה עם ניר גלבוע, מייסד ומנכ"ל קבוצת האבטחה צוות 3

שדרות. נהנית ממעמד גבוה יחסית לשכנותיה / צילום: Shutterstock

איך חצי קילומטר של שרירותיות תקציבית חרץ את גורלן של שלוש ערי פיתוח

דוח מבקר המדינה חושף כיצד המימון הממשלתי העודף הפך למנוף הכלכלי שהזניק את שדרות לשיא של 81% זכאות לבגרות, בעוד נתיבות ואופקים נותרו מאחור ● כעת, כשהמדינה נערכת לשיקום הדרום, מזהירים המומחים: ללא מודל חדש, תוכניות "חבל התקומה" עלולות להעמיק את העוול

כריכת הספר ''אף פעם''. בעיגול: נורית זרחי / צילום: תמר מצפי

הקומיקס החדש של נורית זרחי מתפרץ לנושא הנפיץ ביותר שספרי ילדים מדלגים מעליו

ממלכת הילדים של נורית זרחי אף פעם לא פחדה לארח היבדלות ואפילו אכזריות אנושית ● הפעם, בעשור התשיעי לחייה, סופרת הילדים מפציעה עם קומיקס על המוות, הכתוב בהומור שירכך את לבם של קוראים צעירים ומבוגרים כאחד

מי מנסה לפתות אותנו למשוך את כספי קרן הפנסיה שלנו? / אילוסטרציה: Shutterstock

"אין שום סיבה להשאיר שם את הכסף": כך מנסים לפתות אנשים לשבור את החיסכון הכי גדול שלהם

נציגי החברות לאיתור כספים לא בוחלים בשום נימוק כדי לשכנע אתכם להוציא כספי חיסכון, החל מ"אין שם תשואה", דרך "עדיף להשקיע בזהב" ועד "מי מבטיח שתגיע לגיל 65" ● הם לא מספרים על הפגיעה שתיגרם לכם בפנסיה ובכיסויים הביטוחיים, ועל העמלה השמנה שתצטרכו לשלם להם ● כיצד המדינה מנסה לטפל בתופעה, וגם: הדרך בה תוכלו לאתר את הכסף בעצמכם

ההכרה בסומלילנד: האינטרסים הישראליים נחשפים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: מצרים וסין מאחדות כוחות כדי להוריד את ההשפעה של המוסד באפריקה, הסיבה שמדינות נוספות צריכות ללכת בדרכה של ישראל ולהכיר בסומלילנד ואיך משפיעה ההכרה הישראלית על היבשת • כותרות העיתונים בעולם

יאיר בקייר ומנות של ''בואו''. ''רצינו מקום עכשווי'' / צילומים: עמית נעים וחיים יוסף

"מסעדן טוב יודע לחיות את הקושי הגדול והסיזיפיות, וגם לייצר שואו כל יום מחדש"

יאיר בקייר פועל כבר 30 שנה בסצנה הקולינרית הישראלית כמסעדן, יזם, יועץ ומפיק ● אחרי עשור מחוץ למסעדנות הממוסדת, הוא חוזר עם "בואו", המסעדה החדשה שלו ושל השף תומר טל בתל אביב ● בראיון לגלובס הוא מדבר על הכישלונות ("צברתי חוב של חצי מיליון שקל"), על חיי המסעדן ("זה להיות סטורי טלר"), ואיך הוא שוב מצא את עצמו בפלור: "בסוף אני איש של אנשים"

אילן רום / צילום: יוסי זמיר

"ישראל היא כבר לא מדינת אי": ראיון אופטימי עם מנכ"ל משרד האוצר

עם עבר של 25 שנים במוסד ותואר בארכיאולוגיה, אילן רום אינו מנכ"ל האוצר הטיפוסי ● למרות הביקורת על כך שהכנסת חוררה את חוק ההסדרים, הוא מתגאה: "מעולם לא עברו כל כך הרבה רפורמות בשנת בחירות" ● עם זאת, הוא מתריע שהציבור ישלם מיליארדים כ"מס פיצול" ● כך הוא נלחם בהון השחור, מגן על עצמאות אגף התקציבים ומקדם חזון להפוך למעצמת אנרגיה ומים ביום שאחרי

שטח פתוח סמוך לרהט. בעיגול: שרת התחבורה מירי רגב / צילום: צילומים: בר - אל, עמית שאבי - ידיעות אחרונות

עולה לאישור הממשלה: האם תאושר הקמת שדה התעופה החדש בצקלג?

לפי ההצעה, במקום קידום חלופת נבטים בדרום, תקודם חלופת צקלג בנגב, ובמקביל יימשך קידום שדה התעופה בצפון במרחב רמת דוד ● מבקרי המהלך טוענים כי קידום חלופת צקלג הוא למעשה הסחת דעת שנועדה להסיט את מוקד ההכרעה צפונה, ובפועל לאפשר את קידום שדה התעופה ברמת דוד

לא נסוג ולא התנצל. באד באני מופיע בסופרבול השבוע / צילום: Reuters, Imagn Images

מהסתתרות בטוקיו לגאווה: כך הפכו כוכבי הוליווד לאלה שמכתיבים את התנאים

אם פעם כוכבי העל השתתפו בפרסומות רק באסיה כדי לא להתבזות, היום כבר לא מתחבאים ● בסופרבול זה בא לידי ביטוי בהופעה בלתי מתנצלת של באד באני, שלא התכופף גם ללחצים של טראמפ ● ה־NFL, עם כוח כלכלי עצום וקהל צעיר ולטיני, אפשרה לו לשלוט בנרטיב

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

"אנשים מחכים לירידת מחיר נוספת": בכמה נמכרה דירת 5 חדרים בצפת?

דירת 5 חדרים בצפת, בשטח של 120 מ"ר עם מרפסת בשטח של כ־20 מ"ר נמכרה תמורת 1.96 מיליון שקל ● המוכרים הם משפחה חרדית שגרה בדירה והקונים הם משפחה חרדית מהאזור ● "אנשים חושבים שהמחירים עוד לא הגיעו לתחתית. הם ראו שהמחירים ירדו והם מחכים לירידה נוספת" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

נעילה מעורבת בוול סטריט; קצב האינפלציה השנתי בארה"ב ירד בינואר ל-2.4%

לאחר שפל של 30 שנה, הדולר מתחזק היום מול השקל ● גם הזהב מתאושש קלות ●  פינטרסט צונחת לאחר שהחברה פרסמה תוצאות חלשות לרבעון הרביעי שהחמיצו את התחזיות ● נעילה מעורבת באירופה ● באסיה ננעל המסחר בירידות ● עדכונים שוטפים

נתב''ג. המחירים רק ימשיכו לעלות / צילום: טלי בוגדנובסקי

מהרו להזמין כרטיסים: בעוד פחות מעשור נתגעגע למונופול של אל על

בעוד שנתב"ג מתקרב לקצה גבול הקיבולת, המדינה נכנעת לוועדים ובולמת את שילוב המגזר הפרטי בהקמת שדה תעופה חדש ● הסחבת התכנונית והמאבקים סביב המיקום הם רק הסחת דעת מהבעיה האמיתית: ללא תחרות למונופול של רשות שדות התעופה, מחירי הטיסות ימשיכו להמריא

עזה / צילום: ap, Abdel Kareem Hana

דובר הוועדה לביטחון לאומי בפרלמנט האיראני: "אנחנו סבורים שהמשטר בישראל הוא הבעיה המרכזית באזור"

דובר הוועדה לביטחון לאומי באיראן: "סבורים שהמשטר בישראל הוא הבעיה המרכזית באזור" ● הפגנות ענק לתמיכה בעם האיראני גם בצפון אמריקה: עשרות אלפים בלוס אנג'לס, סן דייגו וטורונטו ● מוקדם יותר נערכה הפגנת ענק במינכן ● בנו של השאה האיראני הגולה: "מתקפה עשויה להאיץ את נפילת המשטר" ● עדכונים שוטפים

אלכסיי נבלני / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

אירופה מאשימה את רוסיה: נבלני נרצח על ידי רעל צפרדעים

אירופה מאשימה את רוסיה בהרעלת מנהיג האופוזיציה אלכסיי נבלני לאחר שבגופו נמצא הרעלן הנדיר אפיבטידין, שמקורו בצפרדעים ארסיות מאקוודור ● בריטניה טוענת שרק למוסקבה הייתה יכולת להשתמש ברעלן ותפנה לארגון לאיסור נשק כימי בהאשמה נגד הפרת האמנה ● הקרמלין טרם הגיב