גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חוק הפנסיות של גנץ: הפשרה החדשה יכולה לשים סוף לעיוות היסטורי

איך מונעים מההסדר להתרחב גם לגמלאי המשטרה ושאר גופי הביטחון ● למה לא נבחנו הטבות אחרות כמו העלאת גיל הפרישה למשרתי הקבע ● וכמה הפנסיונרים בצה"ל באמת נשענים על הקצבה הגדולה לה הם זוכים לפני גיל 50 ● הוועדה שתוקם כדי לדון בחוק הפנסיות לפחות נותנת את האפשרות להטיח בצבא את השאלות הקשות באמת

שר הביטחון, בני גנץ, והרמטכ''ל, אביב כוכבי / צילום: אריאל חרמוני, משרד הביטחון
שר הביטחון, בני גנץ, והרמטכ''ל, אביב כוכבי / צילום: אריאל חרמוני, משרד הביטחון

משבר הוא הזדמנות, וגם פשרה עשויה להיות כזו. השבוע הושגה פשרה שאפשרה לקואליציה להעביר את החוק להלבנת הגדלות הרמטכ"ל לפנסיות התקציביות של אנשי הקבע בקריאה ראשונה בכנסת. החוק הועבר כעת לוועדה מיוחדת (שטרם מונתה) שחבריה יבואו מוועדת החוץ והביטחון וועדת העבודה והרווחה. הפשרה מבטיחה חופש הצבעה לחברי הוועדה ואם למישהו יש ספק, נכתב בסיכום כי "שר הביטחון בני גנץ מכיר בכך שיתקיימו שינויים מהותיים בנוסח ההצעה במהלך הכנתה לקריאה שנייה ושלישית". אפילו מינוי חשב מלווה מטעם האוצר שיפקח על השכר והגמלאות בצה"ל מוזכר במסמך כנושא ש"יעלה בדיוני הוועדה".

סגן השר אביר קארה, כבר מדבר על הורדת העלות התקציבית של התוספת מ-1.3 מיליארד שקל בשנה ל-300 מיליון בלבד. אפשר להתייחס להצהרות כאלה בספקנות, אבל לכל הפחות נוצרה כאן הזדמנות לשאול את ראשי הצבא שאלות נוקבות ולדרוש מהם לחשוף טפחים בהסדרי הפנסיה שבצבא ניסו עד היום להצניע.

אז לאחר שכתבנו פעמים רבות בעבר על הסדר הגדלות הרמטכ"ל ועל השאלות הנוקבות שהוא מעורר, הרשינו לעצמנו להציע לחברי הכנסת מה לשאול את ראשי הצבא בדיונים.

להגדיר את גבולות הגזרה לצה"ל בלבד

הנושא הבוער ביותר הוא חסימת האפשרות להרחיב את ההסדר לקבוצות נוספות של אנשי קבע ומשרתים בזרועות הביטחון. הרחבה כזו תנציח את התוספת (שנכון להיום היא זמנית) ותעלה לקופת המדינה מיליארדים רבים מעבר לסכומים שמופיעים באומדנים שמפרסם הצבא. על-פי הנתונים של צה"ל, הסדר הפנסיה החדש אמור לעלות פחות לתקציב המדינה מההסדר הקיים. במספרים מדובר על תוספת ממוצעת של 7.5% לפנסיה (זו התוספת שמכונה הגדלת הרמטכ"ל) לעומת כ-9% כיום. רק מה שכחו בצה"ל לספר לנו? ש-99% מהזכאים לפנסיה תקציבית מוחרגים מההסדר החדש.

קודם כל הצבא החריג את כל מי שכבר מקבל את הפנסיה התקציבית (מדובר בכ-40 אלף גמלאים ועוד כ-6,000 אלמנות של גמלאים). אח"כ הצבא החריג את כל מי שעדיין משרת בצבא אבל כבר עבר את גיל 40. אז מי נשאר? המשרתים בצה"ל שגילם נמוך מ-40. אלא שכמעט כל המשרתים האלה החלו את שירות הקבע המובהק שלהם אחרי שנת 2004 - מה שאומר שהם ממילא כבר לא זכאים לפנסיה תקציבית אלא לפנסיה צוברת.

המסקנה המתבקשת היא שצה"ל לא יזם את כל ההסדר החדש הזה עבור קבוצה ריקה, אלא שמדובר במהלך דו-שלבי מתוכנן: בשלב ראשון יחוקקו את ההסדר הנוכחי לזכאים לפנסיה תקציבית ובשלב השני יעשו לו "גזור הדבק" למען הדורות הבאים שמבוטחים בפנסיה צוברת אבל מקבלים גם פנסיית גישור (מיום הפרישה ועד תחילת קבלת הפנסיה) - שהיא פנסיה תקציבית הלכה למעשה.

הרחבה אפשרית נוספת של תוספת הרמטכ"ל היא לקבוצות נוספות של משרתים בכוחות הביטחון - שוטרים, סוהרים ואנשי שירותי הביטחון החשאיים. אם זה נשמע לכם מופרך כדאי שתדעו שיש לזה תקדים. ב-2006 צה"ל הסכים לשלם לאנשי הקבע תוספת מיוחדת בגין אי ביטחון תעסוקתי. ב-2018 אחרי מאבק משפטי וציבורי סוער שכלל התפרצות בכח לבניין משרד ראש הממשלה - אישרה הממשלה את הרחבת התוספת למשטרה, השב"ס, וגמלאי השב"כ והמוסד בסכום כולל של 22 מיליארד שקל על פני 16 שנה. תסמכו על גמלאי המשטרה שהם עוקבים מקרוב אחר המהלך לחקיקת הגדלת הרמטכ"ל ומחכים בסבלנות שיצליח.

עד כמה גמלאי צה"ל צריכים את התוספת?

ויש גם שאלות שפחות נשאלו בימים האחרונים. כך למשל השאלה עד כמה גמלאי צה"ל באמת זקוקים לתוספת לפנסיה מיום הפרישה למשך יותר מ-40 שנה. אולי תתפלאו לשמוע, אבל בצה"ל לא יודעים לומר כמה מבין הגמלאים שלהם באמת תלויים בפנסיה למחייתם. אם לשפוט לפי מצב שוק העבודה ושיעורי האבטלה הנמוכים, אפשר להניח שהרוב המכריע של גמלאי צה"ל, שהשתחררו בגיל 40 וקצת, מסתדרים לגמרי לא רע, בין אם בזכות קשרים או כישורים שרכשו במהלך השירות, או בזכות שילוב של השניים.

אפשר להבין את חוסר הרצון של הצבא לעסוק בשאלה הזו. הסדר הקופה הציבורית שהיה נהוג בעבר חייב גמלאים שחזרו לעבוד בשירות הציבורי לוותר על חלק מקצבתם. באוצר מעריכים שהקופה הציבורית הייתה יכולה לחסוך 400 מיליון שקל בשנה, אך ההסדר הזה בוטל אחרי שקצינים במילואים התלוננו שמדובר בסוג של קנס שמרתיע אותם מלקחת תפקידים בכירים במגזר הציבורי. הדיון כעת בהצעת החוק הוא הזדמנות נדירה להעלות מחדש הסדר של קיזוז פנסיות מגמלאים שיש להם מקורות פרנסה אחרים, ושאינם זקוקים כלכלית לחבילת פרישה של 8 מיליון שקל.

אפשר להתמקח על הטבה יותר משתלמת למדינה

ויכוח שלם נוסף צריך להתנהל על תנאי ההסדר עצמו. העלות התקציבית העצומה של הגדלת הרמטכ"ל מחייבת את חברי הכנסת לכל הפחות לנסות ולהתמקח. מדוע למשל, לא להגדיל את הפרשת איש הקבע לפנסיה, כפי שנעשה כבר בשנים האחרונות לכלל עובדי המגזר הציבורי (שמפרישים היום 2% משכרם). למה לא להציע לפורשים אפשרות להמיר חלק מהפנסיה למענק שיאפשר להם, למשל, לרכוש דירה? ומה באשר להעלאת גיל הפרישה, לפחות לקצינים שאינם משרתים בתפקידים קרביים? הרי רק לאחרונה חגגו באוצר את העלאת גיל הפרישה לנשים ל-65. אם נשים בנות 62 המועסקות בעבודות כפיים יכולות למשוך עוד שלוש שנים עד לפנסיה, מדוע לא יוכלו מיטב קציני הצבא להתאפק עוד שנה-שנתיים עד לתחילת קבלת הגמלה?

עוד כתבות

הנשיא טראמפ / צילום: ap, Jacquelyn Martin

טראמפ: "ייתכן ותהיה עסקת חטופים עד שבוע הבא"

גורם ישראלי אישר כי ישראל קיבלה את המסמך ופרטיו נלמדים, לפי הדיווחים, חמאס העביר תשובה שכוללת "בקשה לתיקונים קלים" • טראמפ: "חמאס הגיב ברוח חיובית, אולי תהיה עסקה עד השבוע הבא" • 50 חטופים - 638 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

הדגם הנמכר ביותר ביותר במחצית החולפת היה הקרוס־אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג־אין, כאשר הדגמים הנמכרים ביותר אחריו היו שייכים למותגים יונדאי וטויוטה ● X7, הקרוס־אובר פרימיום החדש של זיקר, נחת בישראל ● ובמדיה האיראנית מדווחים כי ישראל תקפה מפעל רכב באיראן, במהלך מבצע "עם כלביא" ● השבוע בענף הרכב

שטפון בטקסס / צילום: ap, Eric Gay

יותר מ-20 הרוגים בשיטפונות בטקסס, עשרות ילדות נעדרות

כ-20 ילדות ממחנה קיץ על גדות נהר הגוואדלופה נעדרות בשל הצפה של הנהר • הרשויות במדינה ציינו כי "אנחנו לא יודעים מתי הגשם ייפסק" • מושל טקסס פרסם סרטון של חילוץ באמצעות מסוק: "מחלצים מסביב לשעון"

בודקים את המיתוס / צילום: דפנה גזית, רשות העתיקות

מי היה הראשון שהשתמש באריה כסמל שלטוני? לא ממלכת יהודה

מדור המשרוקית של גלובס מתחדש ומציג פינה חדשה: בודקים את המיתוס ● אחת לשבוע המדור יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והפעם: שר המורשת סיפר שהאריה היהודאי השפיע על העמים מסביב, אבל זה כנראה עבד הפוך

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

מוצרים בסופרמרקט / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פרשת תיאום המחירים במזון: כתב אישום נגד סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ

רשות התחרות הגישה כתב אישום נגד משה גוזלי, סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ, בגין השמדת ראיות ושיבוש מהלכי משפט ● בחודש פברואר האחרון הגישה רשות התחרות כתב אישום ראשון בפרשה נגד רשתות הקמעונאות ויקטורי, יוחננוף, סופר ברקת ומנהליהן ● עורך דינו של גוזלי: "טוב היה לו כתב האישום הזה לא היה בא לעולם"

קובי זריהן בשיחה עם עו''ד רונית סיטון זלקינד / צילום: שיר הלוי

הממונה על הגנת הצרכן: "יש לי רק 8 מפקחים על 650 אלף עסקים"

קובי זריהן הסביר באירוע של משרד עוה"ד פירון מדוע הרשות לא פרסמה הקלות לקמעונאיות המזון במהלך המערכה נגד איראן ● יאיר אבידן, המפקח על הבנקים לשעבר, וד"ר שלומית וגמן-רטנר, ראש רשות איסור הלבנת הון ומימון טרור לשעבר, מצטרפים למרכז הפינטק הישראלי ● אירועים ומינויים

הבכיר הבינלאומי שאיראן הגדירה כ"סוכן מוסד"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן טוענים כי ראש ארגון סבא"א הוא סוכן מוסד, באיראן גם מאשימים זוג צרפתי בריגול בשביל המוסד, וכך פגעה המלחמה באיחוד האמירויות • כותרות העיתונים בעולם

אנה וינטור בשבוע האופנה בפריז. תובענית / צילום: Reuters, Benoit Tessier

על המלכה הבלתי מעורערת של עולם האופנה שפרשה השבוע מווג

אחרי יותר משלושה עשורים הכוהנת הגדולה של עולם האופנה פורשת מעריכת ווג ● אבל לא צריך להספיד כל כך מהר את האישה שעל פיה יישק דבר, אנה וינטור מקבלת קידום ותמשיך להיות האורים והתומים של המסלול ● עכשיו נותרת השאלה מי יצליח להכנס לנעלי המנולו שלה?

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

רוב החברות הזרות לא יחזרו לנתב"ג בקיץ. לאן בכל זאת תמצאו טיסה בפחות מ-200 דולר

על אף המספר המצומצם של חברות התעופה שפועלות כיום מנתב"ג, עדיין ניתן למצוא כרטיסי טיסה ברגע האחרון במחירים יחסית זולים, בעיקר ליעדים קרובים כמו קפריסין ויוון ● ייתכן שפתיחתו מחדש של טרמינל 1 באוגוסט יזרז את חזרתן של חברות הלואו קוסט, מה שיגדיל את היצע הטיסות

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

מנכ"ל פאגאיה רוצה לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

תיקון והתנצלות

שליח מזון רובוטי בארה''ב / צילום: ap, Carlos Osorio

רחובות אמריקה מתמלאים בשליחים רובוטיים - והאנשים מתעלמים ממצוקתם

השליחים האוטומטיים, שאפשר לראות בחלקים נרחבים של ארה"ב, נתקעים לעיתים בשלג או מתהפכים על גבם ● הציבור לפעמים מוצא אותם חביבים, אבל כשהם תקולים, התמונה ברורה: זה כל רובוט לעצמו

שלי הוד מויאל / צילום: חן מזרח

הכרישה החדשה: הדרך של היזמת שהייתה מעורבת כבר ב-27 אקזיטים

לפני 15 שנה אבא של שלי הוד מויאל נפטר בפתאומיות, והיא החליטה לעזוב את הקריירה בניו יורק ולחזור לארץ ● מאז היא הספיקה להקים קרן הון סיכון ובקרוב גם נראה אותה על המסכים בתוכנית "הכרישים": "במשך שנים הרגשתי שהיה לי הרבה מזל כשאנשים מסביבי העצימו אותי ודאגו לי - ורציתי לתת את זה גם לאחרים"

השבוע בעולם / צילום: רויטרס - PA Images

האם ארה"ב נוטשת את אוקראינה והאם חייזרים מתקרבים על גבו של אסטרואיד

אוקראינה חוששת שהפעם ארה"ב מתכוונת ברצינות לנטוש אותה ● פצצת המכסים מתקתקת - וטראמפ עושה עסקים עם קומוניסטים מכובדים מאוד ● שרת האוצר הבריטית מוחה דמעות ● ביבשת אמריקה הבוחרים מחפשים שמאל קיצוני ● עצם בין כוכבי סר לביקור ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

נווה אביב כפר שמריהו של ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

הריזורטים החדשים: כך הפך הדיור המוגן היוקרתי לשוק תחרותי במיוחד

ענף הדיור המוגן נחשב יציב, צומח ומבוסס דיירים "שבויים" לאורך שנים, מה שמוביל עוד ועוד שחקנים להיכנס אליו - מחברות נדל"ן ועד גופים מוסדיים ● בסגמנט היוקרה מדובר במוצר שממותג, ממוצב, משווק ומפורסם באופן חווייתי ומציע משירותי ספא ועד מסעדות גורמה

קרן מור בקמפיין קופת חולים לאומית / צילום: צילום מסך יוטיוב

זו קופה, לא חופה: כוכבה שולחת את קופ"ח לאומית למקום הראשון באהדה

המקום השני באהדה שייך למתחרה, קופת חולים מאוחדת, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת למותג המזגנים טורנדו, שגם אחראי להשקעה הגבוהה ביותר השבוע, לפי נתוני יפעת בקרת פרסום

מצלמות לרחפנים של נקסט ויז'ן / צילום: יח''צ

המצלמה שהפכה את האלוף במילואים, ולא רק אותו, למיליונר כבד

המניה שזינקה ב־2000% בארבע שנים, המימושים שהניבו לבכיריה 800 מיליון שקל והאלוף במיל' עמירם לוין שרשם אקזיט עצום ● איך הפכה חברה ביטחונית קטנה מרעננה לאחד מסיפורי ההצלחה הגדולים של שוק ההון, והאם יש סדקים בחלום של נקסט ויז'ן?

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

ארבעה סוגי ירקות מכילים ניקוטין. באיזה מהם הכמות הגדולה ביותר?

מה מקור המילה ונדליזם, איך נקרא המטבע בגמביה ובאיזו קבוצת NBA ישחקו הישראלים בן שרף ודני וולף? ● הטריוויה השבועית