גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ממשיכים את גישת נתניהו: ישראל משמרת את הקשר עם רוסיה וזוכה לביקורות

בזמן שהמערב מגנה, בנט שומר על כל הערוצים פתוחים ● בקונגרס האמריקאי זועמים על סירובה של ישראל לספק לאוקראינה מערכות הגנה, אך בממשלה מנסים לנצל את הקשרים עם פוטין להפסקת הלחימה ● וגם: ענף היהלומים הישראלי חושש מהשפעות הסנקציות ● טור סופ"ש

ראש הממשלה נפתלי בנט נפגש עם נשיא רוסיה ולדימיר פוטין בסוצ'י, רוסיה / צילום: קובי גדעון-לע''מ
ראש הממשלה נפתלי בנט נפגש עם נשיא רוסיה ולדימיר פוטין בסוצ'י, רוסיה / צילום: קובי גדעון-לע''מ

את היסודות של מדיניות החוץ הישראלית ביחס למשבר באוקראינה הניח ראש הממשלה לשעבר בנימין נתניהו. מסיבות שונות, ובהן יחסן של מדינות מערב אירופה לסכסוך עם הפלסטינים וחילוקי הדעות עם הממשל האמריקאי, נתניהו עשה שינוי אסטרטגי מהותי וחיזק את קשריה של ישראל עם מדינות רבות במזרח אירופה. הסכמי אברהם היו גולת הכותרת בשבירת המדיניות הערבית המסורתית על ישראל - יותר ויותר מדינות לא מצביעות נגדנו בזירות שונות, ואפילו מונעות אקטיבית החלטות נגד ישראל.

בנימין נתניהו, יו''ר האופוזיציה / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

הקשרים האישיים הטובים שיצר נתניהו עם נשיא רוסיה פוטין, סללו את הדרך הן להגדלת הקשרים הכלכליים ועליית היקפי הסחר באופן מובהק, הן להסדרים הביטחוניים הרגישים באשר לסוריה, והן בנושאים אישיים קטנים כמו פרשת נעמה יששכר. האם זה בא על חשבון הקשרים עם ארה"ב? לא בהכרח. עם עליית דונלד טראמפ לשלטון, נתניהו היה שם באמצע, ולפי אל"מ במיל’ אפרים מיכאלי, שהיה בין השאר נספח צה"ל במוסקבה, הוא אף סייע לקשרים בין אנשי טראמפ למוסקבה.


לפיד מנסה לשנות גישה ולמשוך למערב

השבוע, ביום רביעי, מכשיר הטלפון בלשכת ראש הממשלה נפתלי בנט היה עמוס במיוחד. לאחר פגישותיו עם קנצלר גרמניה אולף שולץ שוחח בנט עם נשיא אוקראינה זלנסקי, וכשעתיים אחר כך גם עם נשיא רוסיה פוטין. על השיחה הראשונה התפרסמה הודעה רשמית של לשכת ראש הממשלה, על השנייה לא. מי שדיווח על כך היו כלי תקשורת ברוסיה, והם גם פירטו כי פוטין מנה את תנאי רוסיה להפסקת אש. יום קודם אמר בנט כי ישראל מסייעת בנושא המשבר באוקראינה "בשקט".

גורם מדיני בכיר אמר לגלובס כי ישראל היא לא המדינה היחידה המעורבת במאמצי תיווך, וגם לא החשובה שבהן, אבל יש יתרונות לערוץ הקשר הישיר של ישראל ללשכות ראשי מדינות המערב מחד וללשכת פוטין מאידך. העיצומים וההחרמות של המערב על רוסיה מתהדקים, ולעתים עולים על תקופת המלחמה הקרה. לדברי אותו גורם, על אף האוריינטציה הברורה שלה לארצות הברית, ישראל משמרת קשר שנחוץ לא רק לה, אלא גם לניסיונות לפתור את המשבר.

המשמעות האסטרטגית היא החלטתו של ראש הממשלה להמשיך בעצם את הקו של נתניהו, בניגוד מסויים לעמדת שר החוץ לפיד, והדבר ניכר בשוני בהתבטאויות של השניים. לפיד כבר אמר בעבר כי הגישה המדינית שלו היא חזרה מערבה, והעברת מרכז הכובד בחזרה לגוש הליברלי, על חשבון מדינות מזרח אירופה. בדיונים הפנימיים, כך נאמר לגלובס, לפיד מדגיש את חשיבות העמדה המוסרית של ישראל. לשיטתו, בעוד כמה שנים נצטרך לבקש מהעולם גינויים ועיצומים על מדינות או ארגונים באיזור שלנו, וללא שנפעל באופן דומה כעת, נתקשה לקבל שיתוף פעולה.

מדברים על המלחמה, לא מזכירים את רוסיה

ההחלטה שנפלה היא לאכול את העוגה ולהשאיר אותה שלמה. כלומר, גינויים רק איפה שחייבים (בעצרת האו"ם ולא במועצת הביטחון), אזכור מינימליסטי של רוסיה, והודעות רק מטעם משרד החוץ ולא ממשרד ראש הממשלה. בנט עצמו לא מגנה, ובוודאי לא מזכיר את רוסיה בדבריו על המלחמה באוקראינה, משל חייזרים פלשו לשם.

ישראל חוטפת על כך ביקורת בערוצים הדיפלומטיים וגם בתקשורת המערבית. למשרד החוץ ולמשרד ראש הממשלה הגיעו פניות של חברי קונגרס אמריקנים שזועמים על הגינויים המודחקים ועל סירובה של ישראל לבקשת אוקראינה לקבלת מערכות הגנה צבאיות, לרבות כיפת ברזל. חלק מהתשובה הישראלית למבקרים, היא הפעילות הזו של ניסיונות התיווך ושימוש בקשרי עם הקרמלין לצורך הפסקת הלחימה.

המבחן האמיתי יהיה הצטרפות לעיצומים, ובעיקר הימנעות מסיוע, ולו חלקי, לרוסיה. בינתיים, הספיקו כמה וכמה גורמים ישראליים לנסות למנוע עיצומים על אוליגרכים רוסיים יהודיים, הבולט שבהם רומן אברמוביץ’, בשל פעילותם הפילנטרופית בישראל. בנוסף, ועדת הכספים אישרה ערבות של 2 מיליארד דולר לחברות התעופה הישראליות הטסות לרוסיה - ערבות שנדרשה בשל ביטול הביטוחים הבינלאומיים לטיסות אלה. הנימוק שהוצג היה הקשר עם הקהילה היהודית הגדולה ברוסיה והימצאותם של אלפי בעלי אזרחות ישראלית שם.

שיקולים ביטחוניים, כלכליים ומדיניים

שר החוץ לפיד אמר לכתבים המדיניים השבוע שהוקמה ועדה בין משרדית שתיבחן את סוגיית המדיניות, ובתשובה לשאלת גלובס אמר שיש שיקולים רבים בעניין - כלכליים, ביטחוניים ומדיניים. מילה על השיקולים הביטחוניים: בראש ובראשונה מדובר בשמירה על חופש הפעולה בסוריה נגד הפעילות האירנית. רוסיה שולטת בפועל על המרחב האווירי בסוריה, ומחזיקה שם מערכות מתקדמות של טילים נגד מטוסים. נוסף על כך, עוד סוגיות ביטחוניות הוצגו בפני הדרגים המדיניים על ידי גורמי הביטחון, לרבות סוגיות עתידיות. כמו תמיד, הנימוק הביטחוני קובע, וכל השאר מתיישרים.

ומה באשר להשלכות הכלכליות הישירות על ישראל? הבשורות הטובות הן שאין סכנה של ממש על האספקה לישראל. הבשורות הרעות הן שהמחירים יעלו, ומהר. מנכ"ל משרד הכלכלה רון מלכא אמר כי בישראל יש מלאים מספיקים של כל המוצרים לרבות של גרעיני חיטה ומספוא, שאוקראינה ורוסיה הן הספקיות העיקריות שלהם לישראל. "בכל מקרה אנחנו מייצרים בימים אלה שרשראות אספקה אלטרנטיביות למקרה הצורך. יהיו מקורות חלופיים אבל אלה יהיו יקרים יותר". מלכא מוסיף כי ההשלכות של עיצומים על חברות ישראליות הפועלות ברוסיה עשויות להיות קשות שכן הקשר העסקי עם רוסיה רחב היקף ומגוון, ולחברות ישראליות רבות יש בסיסים על אדמתה.

מלכא מכוון בין השאר לחברות טכנולוגיה גבוהה ישראליות, שזכו בשנים האחרונות לתשומת לב רוסית מוגברת, הן בהשקעות ישירות והן בהקמת שלוחות במוסקבה וערים אחרות. בנוסף, באוקראינה הושבתה במידה רבה פעילות החברות הישראליות, ובתוך כך הופסקה פעילותם של כעשרים אלף עובדים, מתכנתים ברובם, המספקים שירותים לחברות הישראליות.

ענף ישראלי אחד ממתין בחשש להתפתחויות - היהלומים. יורם דבש, נשיא הפדרציה העולמים של בורסות היהלומים, אומר כי אין ספק שלעיצומים עשויות להיות השלכות של ממש על הענף. "רוסיה היא ספקית מובילה של יהלומי גלם ושולטת על כשליש מהשוק העולמי. הם שחקן משמעותי ואם יוטלו עיצומים שיקשו על הסחר עימם, הצפי הוא לעליות מחירים".

עוד כתבות

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

טייקונית הורשעה על שהפכה בנק לכספומט אישי שלה, ונידונה למוות

בעלת אימפריית הנדל"ן הווייטנאמית טרונג מיי לאן הואשמה בהונאה בהיקף של 12 מיליארד דולר, שכוללת שוחד והשתלטות לא חוקית על בנק ● המקרה הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין ממשלתי נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת וההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: למה כדאי לאמץ את גישת הפרודוקטיביות האיטית בעבודה

פרופ' קאל ניופורט, מחבר הספר "פרודקטיביות איטית", טוען שאנחנו עובדים לא נכון ומזיקים לכלכלה ● הפתרון: לנוח יותר, ולהגיד "כן" פחות ● כך עושים זאת

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר