גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ישראל לא הטילה סנקציות על רוסיה - והפכה יעד אטרקטיבי לאוליגרכים

הסנקציות לא פסחו על אילי ההון היהודים ברוסיה, שרואים בישראל כמקלט מס למשך עשור ● הסיבה: החוק בארץ מעניק לתושבים חוזרים ולעולים חדשים פטור מתשלומים שונים ● וגם: כיצד בבנק ישראל נערכים לנהוג אל מול הסנקציות על מוסקבה?

המרינה בהרצליה. צפוי גל נוסף של עולים עם ''כיסים עמוקים'' לישראל / צילום: איל יצהר
המרינה בהרצליה. צפוי גל נוסף של עולים עם ''כיסים עמוקים'' לישראל / צילום: איל יצהר

על רקע הסנקציות המוטלות על האוליגרכים הרוסים ברחבי העולם, בהובלת ארצות-הברית והאיחוד האירופי, והמצוד אחר נכסיהם - כולל יאכטות ומטוסים פרטיים - נמלטים בימים אלה אוליגרכים ממדינות אירופה ליעדים שונים בעולם. חלק מהם, היהודים, נזכרים גם בישראל, בשל העובדה שהיא גם מקלט מס עבורם, לפחות לעשר השנים הבאות.

הסיבה לכך היא החוק המכונה "חוק מילצ’ן", אשר מעניק פטור מדיווח ומתשלום מס על הכנסות מחו"ל של עולים חדשים ותושבים חוזרים לישראל למשך עשור. החוק זכה לכינוי "חוק מילצ’ן", לאחר שאיש העסקים ארנון מילצ’ן היה אחד הנהנים המרכזיים מהארכת הפטור בשנת 2018, ונטען שראש הממשלה לשעבר בנימין נתניהו פעל להארכת הפטור לטובתו.

כעת, על רקע הפלישה הרוסית לאוקראינה והסנקציות המוטלות על האוליגרכים הרוסים, צופים מומחי מס רבים גל נוסף של עולים עם "כיסים עמוקים" לישראל.

"שעת כושר לישראל"

"ישנם שני סוגי של אילי הון יהודים מרוסיה ומאוקראינה שמביטים באופן קונקרטי על ישראל עכשיו", אמר עו"ד פנחס רובין, ראש משרד גורניצקי ומי שהיה מיוזמי "חוק מילצ’ן". "הקטגוריה האחת היא אותם אלה שכבר ‘התאזרחו’ בישראל וראו את עצמם כאילו הם תושבי ישראל למרות שלא חיו בה. עם זאת, הם דימו או חשבו - בצדק או שלא בצדק - שיש להם את אותן הטבות מס בנות עשר שנים".

לדברי עו"ד רובין, על רקע היחס לאוליגרכים ברחבי העולם, הם ישקלו להשתקע בארץ. עם הקבוצה השנייה נמנים אוליגרכים שלא עברו הליך "התאזרחות" בישראל בעבר. "זו קבוצה גדולה יותר, של אלה שיבקשו לראשונה להשתקע ולהתאזרח בישראל", הוסיף רובין. "אני משוכנע שיהיו רבים כאלה. אני מקווה מאוד שיהיה רבים כאלה".

רובין לא חושף מי דיבר איתו ובירר כבר את מדיניות המס של ישראל, אך הוא נחשב לאחד מבכירי הפרקליטים בארץ ומייצג רבים בצמרת העסקית של ישראל ובעולם. "חלק גדול מעשירי רוסיה לא יבואו מתוך מניעים ציונים", אמר. "הם יגיעו לארץ מתוך מציאות שנכפתה עליהם. זוהי שעת כושר שלנו לאמץ אותם אל קרבנו. זו עלייה מבורכת ואיכותית. יש בה גם פוטנציאל הוני לא מבוטל".

מאז החלה המתקפה על אוקראינה מאות אוליגרכים וחברות רוסיות המקורבים לקרמלין נכנסו לרשימת הסנקציות האישיות של המערב.

גם בארצות-הברית מהווים האוליגרכים הרוסים ובני משפחותיהם יעדים לסנקציות, הכוללות ניתוק מהמערכת הפיננסית האמריקאית. לדברי רו"ח איריס שטרק, נשיאת לשכת רואי החשבון לשעבר, ישראל מהווה יעד אטרקטיבי לבעלי הון תמיד, אבל כעת הפכה עבור האוליגרכים היהודים לאופציה מעניינת במיוחד. לטענתה, המצב המתואר לא נחשב למקלט מס. "ישראל מדינה שנועדה לאפשר את הקיום הבטוח של היהודים", אמרה. "חלקם מתעניינים בישראל ונמצאים על הקו, עושים עסקים פה, אז זו ההזדמנות שלהם לעגן את היחסים האלה ולעשות עלייה".

"זו היא שעת כושר גם להגדיל את העלייה לישראל וגם להגדיל את עליית אילי ההון לישראל", טען עו"ד רובין. "נכון שהעלייה שלהם תעניק להם את עשר השנים של הפטור, אבל אנחנו נמצאים לפני גל עלייה מבורך מאין כמוהו, גם של אילי הון. אם נשכיל לקבל אותם בישראל אז נרוויח".

אולם, גם כאשר דלתות הגבול פתוחות עבורם אם אותם אוליגרכים יהודים יבקשו להכניס הון עצום למערכת הבנקאית הישראלית, הם עלולים להיתקל בלא מעט בעיות. "יהיה מאוד קשה להכניס כסף למערכות הישראליות בגלל הקפדנות היתרה של חוק הלבנת הון", הוסיף רובין. "זו בעיה בפני עצמה שצריך לתת עליה את הדעת ולמצוא פתרון לזה".

עדיין לא גיבשו הנחיות

למרות הסנקציות על הכלכלה הרוסית, בנק ישראל נמנעים ממתן הנחיות ייעודיות לבנקים כיצד לנהוג אל מול הבנקים הרוסים בכללותם וכלפי אוליגרכים רוסיים בפרט, המחזיקים בחשבונות בבנקים ישראליים. המשמעות היא שהבנקים מתנהלים בהתאם להנחיות הפנימיות שלהם ובהתאם למדיניות הבינלאומית כלפי רוסיה, בעיקר מצד ארצות-הברית ואירופה.

עם זאת, יש לבנק ישראל נוכחות בצוות הבין משרדי שהקימה בשבוע שעבר הממשלה על מנת לבחון את השפעת הסנקציות הבינלאומיות על רוסיה. הצוות הנ"ל פועל תחת לחצים שהפעילו האמריקאים על ישראל במטרה לוודא שכסף המגיע מבנקים רוסיים עליהם הוטלו סנקציות, לא יגיע למערכת הבנקאית בארץ.

בבנק ישראל הסבירו שהם מצויים בקשר שוטף עם כל הגורמים הרלוונטיים בארץ ובחו"ל בכל הנוגע להתפתחויות הכלכליות השונות על רקע המצב באוקראינה, ועוקבים אחר המתרחש במערכת הפיננסית.

כתוצאה מכך, הבנקים פועלים בהתאם למתרחש בשני מישורים: הראשון הוא הפעולות שנוקטות הרשויות האמריקאיות ובמיוחד המשרד לבקרה על נכסים זרים (OFAC) במשרד האוצר האמריקאי. מאז פרוץ המשבר, OFAC פרסם יותר מאלף שאלות ותשובות הנוגעות למצב באוקראינה, כמות המצביעה על הבלבול הרב שקיים במערכת הבנקאית העולמית. בין היתר, ממליצים ב-OFAC לכל לקוח הפועל מול גורמים פיננסיים רוסיים לפנות באופן אישי לבנק שמטפל בו ולבחון מולו כל עסקה.

בנוסף, לפחות נכון לעכשיו, לא מדובר בהחרמה של כספים או חשבונות בנקאיים של אזרחים רוסים אלא על הקפאה זמנית שלהם. נזכיר שמיד לאחר הפלישה הרוסית לאוקראינה הודיעו האיחוד האירופי, ארצות-הברית, בריטניה וקנדה על חסימתם של מספר בנקים רוסיים ממערכת הסוויפט העולמית (ולא על חסימת כל המערכת הפיננסית במדינה). לפיכך, לפחות בהיבט הזה, לבנקים הישראליים אין כלל שיקול-דעת והעברת הודעות הנוגעות לתזוזת כספים באמצעות המערכת העולמית לאותם בנקים רוסיים, שחסומה בכל מקרה.

המישור השני הוא מישור הלבנת ההון. לבנקים יש הנחיות קפדניות מצד הפיקוח על הבנקים ורשות הלבנת הון בנושא, המחייבות אותם בלאו הכי לבחון העברות כספים שמגיעות ממדינות אחרות. תהליכי העבודה המוגדרים הללו התעצמו נוכח המגבלות על הכלכלה הרוסית, ובבנקים הישראליים הגבירו ערנות בכל הנודע לאפשרות להגברת הניסיונות להוציא כספים מרוסיה.

נציין שגם אם לא קיבלו הנחיות מפורשות מצד המדינה, בבנקים מבינים כי בסופו של דבר הם אלו אשר יהיו חשופים לעונשים מצד הרשויות האמריקאיות, ולכן כבר נערכים בהתאם. כך לדומה, בנק הפועלים עדכן באתר האינטרנט שלו כי לאור הסנקציות הבינלאומית ייתכן שפעילות של העברת כספים לרוסיה ולאוקראינה ומהן - לא תבוצע.

עוד כתבות

אילוסטרציה: Shutterstock, Quality Stock Arts

סל הבריאות ל-2026: תרופות נגד השמנה בפנים, ומה בחוץ?

יותר מ־600 תרופות וטכנולוגיות התמודדו על תקציב של 650 מיליון שקל ● תרופות ההרזיה למבוגרים ותרופות חדשות לאלצהיימר נותרו מחוץ לסל ● יותר ממחצית התקציב הוקצה לטיפולי סרטן

מימין: דניאל שרייבר ושי וינינגר, מייסדי ומנהלי למונייד / צילום: אתר החברה

למונייד הציגה דוחות חזקים, אך המניה ירדה בוול סטריט

חברת הביטוח הדיגיטלי מציגה תחזית טובה לשנה הקרובה בשורת ההכנסות, מאשררת את התחזית לפיה תציג EBITDA מתואם חיובי ברבעון האחרון של השנה, וצופה צמיחה של 60% בהכנסות בשנה הקרובה ● אחד המייסדים: "רבעון תשיעי רצוף של האצה בצמיחה"

תחנת הכוח ''אורות רבין'' שבחדרה / צילום: Shutterstock

סוף עידן הפחם: הושגו היתרי פליטה ליחידות המזהמות בחדרה

כחלק מהמאמץ להפסיק את ייצור החשמל מפחם, שנחשב מזהם (ויקר) במיוחד, יחידות הייצור הפחמיות בתחנות הכוח של חברת החשמל עוברות בהדרגה לייצור בגז ● אלו אמנם רחוקות ביעילותן מתחנות כוח חדשות בגז, אך הן יפלטו פחות זיהום וכבר הותקנו עליהן סולקנים שמצמצמים אותו עוד יותר

בנק מזרחי–טפחות יתרום 5 מיליון שקל לבנייה מחדש של שכונת הצעירים בכפר עזה

בנק מזרחי טפחות תורם 5 מיליון שקל לשכונת הצעירים בכפר עזה

בנק מזרחי-טפחות יתרום 5 מיליון שקל לשיקום ובנייה מחדש של שכונת הצעירים בכפר עזה ● תערוכת "אמנות ישראלית" בחסות בנק הפועלים תציג עבודות של אמנים ותיקים וצעירים, וההכנסות יוקדשו לנט"ל ● מרתון Winner ירושלים הבינלאומי ייערך ב-27 במרץ, בהשתתפות אנשי מילואים וכוחות הביטחון, בחסות הטוטו וחברת אזורים ● אירועים ומינויים

אסף טוכמאייר וברק רוזן / צילום: אלדד רפאלי

תיאבון שלא נגמר: למה חברה עם 19 אלף דירות בצנרת צריכה עוד 10,000?

רכישת אקרו היא רק אחרונה ברצף חברות נדל"ן שרכשה ישראל קנדה בשנים האחרונות ● מי שבתחילת דרכה "עשתה בי"ס" ליזמים הוותיקים, נאלצת ליטול יותר ויותר סיכונים כדי להמשיך לגדול, מתוך תקווה שהמומנטום בשוק גם ישתפר

דירות להשקעה בכפר סבא שמיועדות להשכרה לסטודנטים לטווח ארוך של קבוצת ברדוגו / צילום: 3DVISION

הדירה נמכרת קומפלט עם הריהוט, אבל האם יהיו שוכרים?

קבוצת ברדוגו בונה מעונות סטודנטים בכפר סבא, ומציעה דירה מרוהטת בהנחה, ופטור מהצמדה למדד תשומות הבנייה. מה הסיכונים ולמי זה מתאים ● מאחורי המבצעים

נשימה / צילום: Shutterstock

​קחו אוויר: מה הנשימה שלנו מגלה עלינו?

למה אנחנו מקבלים "דום נשימה" בכתיבת אימייל, איך בדיקה פשוטה מנבאת מי יתעורר מתרדמת והאם אף אלקטרוני יוכל לאבחן מחלות רק מלהריח את הבל הפה שלנו? חוקרי נשימה וריח מגלים עד כמה מורכבת הפעולה הכי אגבית שאנחנו עושים ● וגם: לא תאמינו איזה איבר עשוי להחליף את הריאות כמקור לחמצן

אנדרו מאונטבטן-ווינדזור / צילום: ap, Kirsty Wigglesworth

טלטלה בבריטניה: אנדרו נעצר בחשד לעבירות הפרת אמונים בפרשת אפשטיין

עפ"י דיווח ב-BBC, הנסיך לשעבר אנדרו מאונטבטן-ווינדזור נעצר לאחר שכוחות משטרה פשטו על ביתו ● המעצר מגיע על רקע דיווחים כי אנדרו מסר לג'פרי אפשטיין מידע ממשלתי מסווג במסגרת מערכת היחסים ביניהם ● עפ"י דיווחים ועדויות, אנדרו ביצע עבירות מין קשות ורבות לצד אפשטיין

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ת"א ננעלה בירידות; מדד הקלינטק נפל ב-3%, הדולר התחזק מול השקל

מדד ת"א 90 ירד בכ-1.3%, ת"א 35 איבד מערכו כ-0.5% ● נייס זינקה לאחר שעקפה את התחזיות ● בהראל סבורים כי בנק ישראל לא יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● וולס פארגו: הישועה לשוק הקריפטו תגיע ממקום מאוד לא צפוי ● הדולר ממשיך להתחזק אל מול השקל וערכו עומד סביב 3.14 שקלים

מנכ''לית אנלייט, עדי לויתן / צילום: טל שחר

אנלייט מנצלת את הזינוק במניה: מגייסת כ-1.3 מיליארד שקל

חברת האנרגיות המתחדשות הגדולה בבורסה בת"א גייסה כ-1.3 מיליארד שקל מהמשקיעים המוסדיים במכירות מניות ● בעקבות כך, מחיר המניה יורד היום בכ-3.5% ● ע"פ החברה, הכסף ישמש ל"תמיכה בתכנית הצמיחה האסטרטגית שלה על פני הגיאוגרפיות השונות, תוך חיזוק של המאזן שלה"

ליאת הר לב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך יוטיוב

כזה דבר לא ראינו הרבה זמן: שישה בנקים בטבלת הזכורות והאהובות

הפרסומת הזכורה ביותר השבוע שייכת לבנק לאומי - שגם אחראי להשקעה הגדולה ביותר, לפי יפעת בקרת פרסום - כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת של בנק הפועלים היא האהובה ביותר זה השבוע הרביעי

סאמר חאג' יחיא

"כשאחד המתחרים הוא המנכ"ל זה אתגר": המתווך במכירת צים חושף את הקלף המנצח בעסקה

סאמר חאג' יחיא, שייעץ להפג־לויד בעסקה לרכישת חברת הספנות, משחזר את תחילת המהלך: "טילים נפלו כאן - אבל הם היו נחושים", הגורם שהכריע: "קרן פימי הייתה שובר שוויון" והמשבר ברגע האחרון: "יו"ר צים הודיע שלא ימליץ על העסקה" ● וגם על המנכ"ל אלי גליקמן: "הלוואי וימשיך - טאלנט כדאי לשמר", חששות העובדים: "יובטח ביטחון תעסוקתי", עמלת התיווך שייקבל והסיכויים להשלמת העסקה

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: מיטל שטדלר

הממשלה עסוקה במילה "טבח", אך יש לה משימות הנצחה ממשיות

הממשלה עוסקת בשינויים טקסטואליים של חוק ההנצחה לשבעה באוקטובר ● אבל היא כבר הייתה אמורה לבצע שלל משימות לטובת העניין: מהקמת מאגר ארכיוני ועד קידום הפקות תכנים ● מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחרי מורשת והנצחה ל־7 באוקטובר

מתקפת סייבר / אילוסטרציה: Shutterstock

ישראל היא המדינה המותקפת ביותר בסייבר, לפני אוקראינה וארה"ב

דוח בינלאומי חושף: בשנת 2025 יותר מ־12% מכלל מתקפות הסייבר הפוליטיות בעולם כוונו לישראל, ומומחים מזהירים שזה רק יתגבר

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לפני ההצבעה על ביטולו בכנסת: האוצר הזמין קמפיין לפטור ממע"מ ל-150 דולר

בשבוע הבא יעלה להצבעה בכנסת הצו להרחבת הפטור ממע"מ בייבוא אישי לסכום של 150 דולר ● יחד עם זאת, במשרד האוצר מבקשים כבר להכין קמפיין למען יידוע הציבור בדבר העלאת סכום הפטור

כנס שמים את הצפון במרכז בסיור כלכלי / צילום: כדיה לוי

סיור גלובס בעקבות המנהרות בגבול הצפון: איך חיזבאללה חפרו אותן?

סיור ביטחוני, שנערך בסמוך לגדר המערכת באזור מטולה, במסגרת כנס שמים את הצפון במרכז של גלובס, הציג למשתתפים את הסיפור שמאחורי מערך המנהרות החודרות לישראל שהקים חיזבאללה

סקוט ראסל, מנכ''ל נייס / צילום: SAP

מנכ"ל נייס: "ה-AI לא יחליף אותנו. אנחנו נרוויח מזה"

סקוט ראסל, שמסכם שנה בתפקיד, נשמע אופטימי אחרי שהחברה בניהולו עקפה את התחזיות ברבעון הרביעי של שנת 2025 ● חברת התוכנה שהייתה עד לא מזמן מהגדולות בבורסה, צופה צמיחה של 14%-15% בתחום הענן ● החברה יוצאת בתוכנית רכישה עצמית של מניות בהיקף של 600 מיליון דולר

מערכת הלייזר ''אור איתן'' / צילום: דובר צה''ל

הלייזר הישראלי עוקף אפילו את זה של הסינים

אלביט מתמודדת על חוזה אסטרטגי של צבא ארה"ב לבניית מערכות ארטילריה מתקדמות, בהיקף שיכול להגיע למיליארדי דולרים ● במקביל, סין מנסה לחזק את השפעתה במפרץ עם מערכות לייזר ● ובריטניה משקיעה ברחפנים כבדים, בעוד וושינגטון מאיצה את פיתוח שוברות הקרח האמריקאיות בהתאם למדיניות טראמפ ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

ערי סטימצקי / צילום: אביב חופי

אקזיט לערי סטימצקי: מגרש בפתח תקווה נמכר ב-130 מיליון שקל

חברת יובלים מימשה אופציה לרכישת מגרש בפתח תקווה; חברת קוואלקום שכרה שטחים בפארק העוגן בנתניה; שלושה הסכמי ליווי גדולים נחתמו לפרויקטי פינוי-בינוי בירושלים ובמרכז; ומכרז הענק לשכונה חדשה במערב ראשון לציון צפוי להידחות שוב ● חדשות השבוע בנדל"ן 

מערכת של התעשייה האווירית / צילום: תע''א

התעשייה האווירית יוצאת למכרז לרכישת 2,500 מכוניות. ומי לא יוכל להשתתף?

בצל עבודת מטה במערכת הביטחון לבחינת סיכוני מידע ברכבים חכמים, הועברה לספקיות הליסינג המשתתפות במכרז של התעשייה האווירית הנחיה לא רשמית להימנע מהצעת דגמים מתוצרת סין ● המשמעות: סינון רוב דגמי הפלאג־אין והחשמליות בקבוצות המחיר הרלוונטיות והסטת הביקוש להיברידיות יפניות וקוריאניות ● במקביל, באירופה מקודמת רגולציה להוצאת "ספקים בסיכון גבוה" משרשראות האספקה • השבוע בענף הרכב