גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

12 חברות מועמדות לנהל את פרויקט המטרו, אבל הוא תקוע בכנסת

מושב החורף מסתיים, והחוק שהיה אמור לעבור במהלך 2021 ממתין ואיתו התוכניות שמוכנות לאישור הממשלה ● החשש: העיכובים הבירוקרטיים ימנעו את תחילת העבודות בשטח שתוכננו ל-2024

פרויקט המטרו של גוש דן. תקוע? / צילום: Shutterstock, Dmitry Tkachenko Photo
פרויקט המטרו של גוש דן. תקוע? / צילום: Shutterstock, Dmitry Tkachenko Photo

השוק נותן אמון בפרויקט המטרו בגוש דן, אך הממשלה מתמהמהת בקידומו. השבוע הודיעה נת"ע כי 12 מועמדות ניגשו לשלב המיון המוקדם (PQ) במכרז לניהול ותכנון קווי המטרו.

המכרז המלא צפוי להתפרסם במהלך השנה, ובסופו של דבר ייבחרו שלוש קבוצות לניהול ולתכנון של כל אחד משלושת קווי המטרו שהמדינה מקדמת בגוש דן. בנוסף, הקבוצות הזוכות ינהלו את העבודות המקדימות לחפירות, ילוו מכרזים וינהלו את קבלני הביצוע עד להפעלה המסחרית.

 

המכרז משך תשומת לב רבה בזירה המקומית והבינלאומית, ולצד חברות ישראליות נגשו למכרז שתי חברות מהודו, חמש חברות מספרד, אחת מבלגיה, שתיים מבריטניה, אחת מאיטליה, שתיים מצרפת ואחת מגרמניה. חלק מהחברות נכנסות לראשונה לישראל דרך מכרז זה.

חיים גליק מנכ"ל נת"ע אמר כי המכרז הוא "נדבך נוסף ומשמעותי בקידום רשת המטרו, שלצד הרכבת הקלה יביאו את המהפכה התחבורתית לגוש דן". אלא שבממשלה לא עומדים בקצב קידום הפרויקט - ההצבעה על חוק המטרו, פרויקט שמקודם על ידי פקידי הממשלה ואין לו "הורים" בדמות שרי הממשלה, נדחתה למושב הבא זאת למרות שהחוק אמור היה לעבור כבר במהלך 2021 והתוכניות שמוכנות לאישור הממשלה ממתינות.

כבר לא יקרה במושב החורף

לפי התוכנית המעודכנת, המטרו אמור להתחיל להוביל נוסעים בשנת 2032. החשש הטבעי הוא שעיכובים בירוקרטיים כעת יגררו באופן טבעי לעיכובים גם בהפעלת הקווים לציבור.

תוכנית המטרו מקודמת בשני מסלולים מקבילים: האחד, הוא הליך חקיקתי שאמור לסלול את הדרך לביצוע הפרויקט כמו ביסוס מנגנוני הסרת חסמים, העמדת הפרויקט בעדיפות לאומית, תיאומים מול חברות תשתית ורשויות מקומיות, מנגנונים שמסדירים זכויות קנייניות ואת מודל המימון. החוק נולד מתחלואי הביצוע בקו האדום של הרכבת הקלה שכללו הערמת קשיים משמעותיים מצד חלק מחברות התשתית והרשויות המקומיות.

במסגרת דיוני התקציב החוק פוצל וחלק ממנו שכולל את תקציב הפרויקט ואת המבנה הארגוני של רשות המטרו עבר כבר בחוק ההסדרים יחד עם תקציב המדינה וחלקו השני של החוק הוכן בוועדה למיזמי תשתית לאומיים ואושר בה לקריאה שנייה ושלישית - אך הממשלה לא מקדמת את ההצבעה בכנסת, והוא לא יעבור לפני תום מושב החורף בשבוע הבא. האופוזיציה הגישה נגד החוק הסתייגויות באורך 44 שעות, ולכן העדיפו שלא להצביע עליו והוא נדחה לקיץ.

במקביל, במסלול השני עובדים במנהל התכנון, בנת"ע ובמשרדי הממשלה על תכנון שלושת הקווים בארבע תוכניות שמקודמות בות"ל - שתיים מהן כבר מוכנות לאישור הממשלה. לאחר האישור, תוכל נת"ע להתחיל ולבצע עבודות מקדימות לרבות קידוחים בתוואי הקו. ולכן, אישור התוכניות בממשלה הוא קריטי כדי להביא לקידום הפרויקט.
תוכניות נוספות שמקודמת במנהל התכנון הן תמ"א 70 לסביבת תחנות עירונית ומצופפת, ותכניות להקמת מוסכי הרכבת (דיפו) וההאבים התחבורתיים המרכזיים שיהוו נקודות חיבור בין המטרו, הרכבות הקלות ורכבת ישראל.

אלא שכדי לאשר את התכניות בממשלה ומבלי שיהיו התנגדויות של שרים שונים, במשרדי הממשלה פעלו בחודשים האחרונים על הסכם מול הרשויות המקומיות בנושא שיפוי על הפקעות. אך ההסכם ממתין לחוק שעדיין לא עבר בכנסת.

פתרון ביניים שעשוי להיות מקודם הוא חתימה על הסכם כתוב מול הרשויות המקומיות, עד שיעבור החוק כך שניתן יהיה להוציא לדרך את אישור התכניות. חשש נוסף הוא העניין הפוליטי - משבר קואליציוני או בחירות, שעלולים לגרום לדחיות נוספות בהעברת החוק.

ממתינים להקמת רשות המטרו

לפי לוח הזמנים המקורי, כבר בשנה שעברה חוק המטרו אמור היה לעבור במקשה אחת במסגרת חוק ההסדרים - אך בדיוני התקציב הוחלט לפצלו ולהעביר חלק ממנו בהליכי חקיקה רגילה שכאמור עדיין לא הבשילה.

כדי שהפרויקט ייצא לדרך אמורים לקרות כמה דברים במהלך השנה הקרובה: אישור סטטוטורי של כל ארבע התוכניות (כאמור, שתיים מהן כבר מוכנות לאישור הממשלה) ותחילת ביצוע העתקת תשתיות על ידי מנהלת המטרו בנת"ע מיד לאחר מכן.
במקביל, השנה אמורה לקום רשות המטרו שתוביל את הפרויקט תחת משרד התחבורה וראש הרשות ימונה בהסכמה משותפת של נציגי האוצר והתחבורה. בינתיים, במשרד התחבורה עובדים מול הנציבות על מבנה הרשות והליכי המינוי אמורים להתחיל להיות מקודמים במהלך החודש.

אם הפרויקט יעמוד בלוחות הזמנים, הרי שבשנת 2024 יחלו לבצע את שלב "אינפרא 1" של הפרויקט שכולל את שלב ההנדסה האזרחית, בדמות חפירת מנהרות המטרו והתחנות. שלב זה יכלול כ-60% מתקציב הפרויקט שנאמד ב-150 מיליארד שקל.

150 ק"מ ו־3 קווים: הדרך ל־2040 ארוכה

בשנת 2027 אמור להתחיל להיות מבוצע שלב "אינפרא 2" שכולל את התקנת המערכות השונות, המסילות והרכבות והקמת מוסכי הרכבות והוא יכלול כ-40% מתקציב הפרויקט.
בשנת 2032 מתוכנן לצאת לדרך השלב הראשון של ההפעלה המסחרית שתבוצע בשלבים שונים ותסתיים בשנת 2040, כך לפחות לפי התכנון. במסגרת תקציב המדינה האחרון כבר הוקצו למעלה מ-6 מיליארד שקלים לקידום הפרויקט.

רשת קווי המטרו תכלול כ-150 ק"מ של מסילות כפולות תת-קרקעיות, ובסך הכל 109 תחנות. היא תעבור בתחומן של 24 רשויות מקומיות וצפויה לשרת כשני מיליון נוסעים ביום באמצעות שלושה קווים.

תוכנית המטרו בגוש דן אמורה להיות הגיים צ’יינג’ר במשבר התחבורתי החמור שישראל נתונה בו. דוח שכתבו מומחי תחבורה ומשרדי הממשלה בשנת 2020 הצביע על כך שהמטרו יביא לחסכון של 160-230 מיליון שעות נוסעים בשנת ההפעלה המלאה והתועלת הכלכלית של מערכת המטרו מוערכת ב-23-34 מיליארד שקל בשנה באמצעות קיצור זמני נסיעה, קיצור זמני שינוע מטענים, אחזקת רכב, חסכון בקרקע, השלכות סביבתיות, פיתוח כלכלי וצמצומן של תאונות דרכים.

עוד מצביעים החוקרים על העובדה שהמטרו יעלה את שיעור האוכלוסיה ברמה סוציו אקונומית נמוכה עם נגישות של 60 דקות למוקדי תעסוקה מ-33% בשנת 2018 ל-57% בשנת 2040.

עוד כתבות

רועי דגני, מייסד אירודרום והמנכ''ל לשעבר / צילום: איל יצהר

בגלל מכרז של משרד הביטחון: רשות ני"ע פשטה על משרדי אירודרום

לפי הדיווח לבורסה, חוקרי רשות ניירות ערך ערכו חיפוש במשרדי אירודרום וחקרו בעלי תפקידים נוכחיים ולשעבר בקשר לחשדות לביצוע עבירות הקשורות לאי-דיווח בזמן על הפסד במכרז של משרד הביטחון ● לאחר הדיווח, מניית החברה נופלת ב-8%

אתר בנייה / צילום: Shutterstock

הביקוש קפא, המחירים ירדו: ענף הנדל"ן מסכם שנה מאתגרת, ומה צפוי ב־2026?

שנת 2025 הייתה מטלטלת במיוחד עבור שוק הנדל"ן: הרגולציה סביב מבצעי המימון התהדקה, היצע הדירות בשיא היסטורי, המחירים ירדו כמעט מדי חודש, ותמהילי המשכנתאות השתנו ● רגע לפני 2026, המומחים מנסים להעריך האם המגמות יימשכו או שמדובר רק בתיקון זמני

יבגני דיברוב ונדיר יזרעאל, מייסדי ארמיס / צילום: ארמיס

האקזיט הרביעי בגודלו אי פעם: ארמיס הישראלית נמכרת

חברת ניהול התהליכים האמריקאית ServiceNow תרכוש את ארמיס הישראלית ב-7.75 מיליארד דולר במזומן ● זוהי עסקת ההייטק הרביעית בגודלה אי פעם בישראל ● קרן אינסייט פרטנרס צפויה לגרוף תשואה של מיליארדים, ובמקביל המייסדים והעובדים יהנו מחבילות שימור נדיבות

וול סטריט / צילום: Shutterstock, orhan akkurt

נעילה חיובית בוול סטריט; S&P 500 שבר שיא בפעם ה-39 השנה

S&P 500 עלה ב-0.3% ונאסד"ק הוסיף ● מניית נייקי קפצה לאחר שמנכ"ל אפל רכש מניות בחברה ● הדולר בדרך לשנתו החלשה ביותר זה שמונה שנים ● בארה"ב נרשמה הצמיחה הגבוהה ביותר זה שנתיים, ובבלומברג צופים ביצועי יתר של מניות ערך ב-2026 • לא רק הזהב - גם הנחושת בשיא ● ערב חג המולד, המסחר באירופה ובוול סטריט ננעל מוקדם

רה''מ בנימין נתניהו לצד ראשי ממשלת יוון וקפריסין בפסגה המשולשת בירושלים / צילום: Reuters, ABIR SULTAN

ישראל, יוון וקפריסין עלולות למצוא עצמן בהתנגשות עם טורקיה

פסגת ישראל־יוון־קפריסין הובילה להערכות כי העבודות על פרויקט האינטרקונקטור יחלו כבר ב־2026 ● בתכנון: כבל תת־ימי שיחבר את רשת החשמל בישראל לאירופה, ויהווה חלק מ־IMEC ● מנגד, טורקיה טוענת שחלק מהשטח הימי שלה, והמדינות מסתכנות בעימות ישיר

אסדת קידוח ''תמר'' / צילום: אלבטרוס

ישראל בוחנת מסלול חדש: יצוא גז טבעי דרך קפריסין

הפסגה המשולשת בין ישראל ליוון וקפריסין שהתקיימה השבוע הולידה תוכנית לפרויקט תשתיתי דרמטי ● על הפרק: הזרמת גז מלווייתן ותמר לקפריסין, למורת רוחה של טורקיה

שר הכלכלה ניר ברקת ושר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ - דוברות הכנסת

המאבק הבא בין סמוטריץ' לברקת: הגדלת מכסת עובדים זרים

שר הכלכלה הציע להגדיל את מכסת העובדים הזרים במשק ולבטל את האגרות בגין העסקתם ● אלא שבאוצר טוענים: המכסות הקיימות טרם מולאו

קמפיין ה־AI של לושה / צילום: מתוך יוטיוב

לשבת בקפה של קלוד, לייצר פרסומת ב-150 דולר: יישומי ה-AI שיככבו השנה

הבינה המלאכותית מסייעת ליוצרי תוכן ולסטארט-אפים לחדור ללב המרחב הפרסומי והשיווקי, אך גם דורשת מהם קיצוניות כדי לבלוט ● דוח מקיף של ארטליסט הישראלית, המבוסס על סקר בקרב כ-6,500 יוצרים (כולל מישראל), מציג את האפשרויות ואת המגמות ב-2026

טדי וארדי, שותף בקרן אינסייט פרטנרס / צילום: אינסייט פרטנרס

המשקיע שמאחורי האקזיט הענק חושף את נוסחת ההצלחה, ויש לו גם אזהרה לתעשיית הסייבר

טדי וארדי מאינסייט מתייחס לאקזיט הענק של ארמיס הישראלית, ומספר על הפוטנציאל שזיהה בחברה ● בריאיון לגלובס הוא מנתח את מלכודת הסייבר המקומי, ומזהיר: הפער בין סטארט־אפ לחברה גלובלית עובר דרך הדמיון והיכולת לבנות הנהלה בארה"ב

רה''מ לשעבר נפתלי בנט / צילום: יואב דודקביץ , ידיעות אחרונות

על רקע פרשת קטארגייט, בנט תקף את נתניהו

בנט פנה לשב"כ ולמשטרה: "חובתכם למצות את החקירה עד תום" ●  סגנו של ראש השב"כ פורש מתפקידו - בגלל חילוקי דעות קשים עם זיני ● במערכת הביטחון העלו חשש: "חבית הנפץ" מול איראן עלולה להתלקח מחדש ● אלי פלדשטיין: "אחרי 7.10 המשימה הייתה למחוק את מושג האחריות סביב רה"מ" ●  איזנקוט מאשים: "נתניהו, אתה לא ראוי להוביל את המדינה. ישראל חייבת ללכת לבחירות ולנקות את קודש הקודשים ● דיווחים שוטפים

בועז מירוני, מנהל מחלקת המחקר באנליסט / צילום: מרי רון

"למי שמאמין במשק הישראלי": הבכיר שממליץ על הסקטור שטס ב-140% בשנתיים

בועז מירוני, מנהל מחלקת המחקר באנליסט, מאמין בבורסה בת"א, גם אחרי תשואה של 100% בשנתיים ● הוא מעריך כי מבין שני הסקטורים המצטיינים של השנה יש הזדמנות רק בבנקים ● ממליץ על מניות אנרגיה: "לא יודע אם ג'מיני ינצח את ChatGPT, אבל שניהם יצטרכו חשמל" ● ולמה כדאי להתרחק ממדד הביטוח?

תל אביב. מצב המוכרים הוא הגרוע בארץ / צילום: Shutterstock

המוכרים מעדכנים את מחירי הדירות כלפי מטה: באיזו עיר כבר הורידו ב-8%?

נתונים שקיבל גלובס מאתר יד2 מלמדים על המצב הקשה של מי שמנסים למכור דירות יד שנייה: בתל אביב הם יכולים למצוא את עצמם ארבע שנים בשוק, בטבריה מצבם דווקא טוב

קניות באינטרנט. תקרת הפטור ממע''מ תוכפל / אילוסטרציה: Shutterstock, Natee Photo

הפטור ממע"מ על חבילות מחו"ל יוכפל: מה עומד להשתנות כבר מחר, ומי ייפגע בדרך?

מחר צפוי להיכנס לתוקף צו שמכפיל את תקרת הפטור ממע"מ, מכס ומס קנייה על חבילות ביבוא אישי, מ־75 דולר ל־150 דולר ● למה הקמעונאים נאבקים במהלך, האם זה באמת יוריד את יוקר המחיה, ומה קורה בעולם? ● גלובס עושה סדר

שנת השיא בהנפקות / צילום: Shutterstock

חברות הנדל"ן נוהרות לבורסה. מה צפוי בשנה החדשה?

הריבית הגבוהה והמשבר שעובר על שוק הנדל"ן הביאו בשנה החולפת 23 חברות לגייס כסף בבורסת תל אביב ● אילו חברות נכנסו, למה דווקא עכשיו, והאם הגל צפוי להמשיך גם ב־2026?

קמפיין פייבר / צילום: צילום מסך מיוטיוב

הזוכים הגדולים בתחרות הפרסום גרנות - והזוכה האמיתית: הבינה המלאכותית

בין הזוכים הגדולים בתחרות הקריאייטיב העצמאית גרנות, שהתקיימה היום, נמנים פרסומת ה-AI של פייבר, סרטון הפסולת של עיריית תל אביב וקמפיין "אחת מתשע" בהשראת אמריקן איגל וסידני סוויני ● ומי עוד בזוכים?

בצלאל סמוטריץ', שר האוצר / צילום: אלעד זגמן, ענבה, לע''מ

הכפלת הפטור ממע"מ נכנסה לתוקף: איך יסתיימו המהלכים הבאים של השר סמוטריץ'

בניגוד לעמדת אגף התקציבים במשרד, שר האוצר חתם על הצו שיעלה את תקרת הפטור ממע"מ על חבילות מחו"ל מ־75 ל־150 דולר ● בעלי עסקים ואיגוד לשכות המסחר מחו נגד המהלך וטענו כי יפגע בעסקים הקטנים ● המאבקים הבאים: הטלת מס רווחי יתר של 15% על הבנקים, רפורמת החלב, החזרת המס על בעלי קרקעות פנויות והטלת מס יסף על משקיעי נדל"ן

משדר המתקפה האיראנית בערוץ 12 בחודש יוני / צילום: צילום מסך יוטיוב

התוכניות והמשדרים שריתקו את הישראלים למסך ב־2025

שעות הצפייה בטלוויזה בישראל 2025 חזרו לרמות דומות לאלו שלפני המלחמה; תחילת המלחמה עם איראן הוכתרה כאירוע הטלוויזיוני הנצפה ביותר השנה ● בכנס בתל אביב הזהירו רגולטורים ונציגי תעשייה מהיעדר תכנון לאומי לחוות שרתים לבינה מלאכותית ● למרות האתגרים בענף התיירות, רשת מלונות חדשה מושקת בישראל עם ארבעה נכסים בתל אביב ובאילת ● אירועים ומינויים

יובל לנדסברג / צילום: מורג ביטן

מנכ"ל סנו פורש אחרי 15 שנה. זו הסיבה, וזה המחליף שלו

יובל לנדסברג, מנכ"ל חברת סנו ובנו של בעל השליטה, פורש מהתפקיד ויעבור לכהן כמשנה למנכ"ל כדי להתמקד ב"פיתוח עסקי וכניסה לתחומי פעילות חדשים" ● במקומו ימונה למנכ"ל סגנו, לירן נסימי

ישי דוידי, מראשי קרן פימי / צילום: יונתן בלום

מכונת המימושים של קרן פימי: 7 חברות שהניבו 2.6 מיליארד שקל בשנה

קרן פימי רכבה על הגאות בבורסה המקומית וביצעה מימושים בשבע חברות ציבוריות שבשליטתה, שרובן פועלות בסקטור הביטחוני ● רוב המימושים הוכרו כרווח, ובשוק מעריכים: "אם הבורסה תמשיך לעלות, פימי תממש באופן דומה גם בשנה הבאה ותנפיק לפחות 2 חברות"

מטוסי אל על / צילום: עידו וכטל

רשות התחרות סיימה את הבדיקה: האם אל על תיקנס בגלל מחירי הטיסות?

רשות התחרות סיימה בדיקה כלכלית ומשפטית שנועדה לקבוע האם אל על ניצלה את מעמדה כמונופול בקווי טיסה מסוימים בתקופת המלחמה ● עפ"י המסתמן, על החברה יוטל עיצום כספי שגובהו טרם נקבע, ושעשוי להגיע עד כ-118 מיליון שקל