גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

12 חברות מועמדות לנהל את פרויקט המטרו, אבל הוא תקוע בכנסת

מושב החורף מסתיים, והחוק שהיה אמור לעבור במהלך 2021 ממתין ואיתו התוכניות שמוכנות לאישור הממשלה ● החשש: העיכובים הבירוקרטיים ימנעו את תחילת העבודות בשטח שתוכננו ל-2024

פרויקט המטרו של גוש דן. תקוע? / צילום: Shutterstock, Dmitry Tkachenko Photo
פרויקט המטרו של גוש דן. תקוע? / צילום: Shutterstock, Dmitry Tkachenko Photo

השוק נותן אמון בפרויקט המטרו בגוש דן, אך הממשלה מתמהמהת בקידומו. השבוע הודיעה נת"ע כי 12 מועמדות ניגשו לשלב המיון המוקדם (PQ) במכרז לניהול ותכנון קווי המטרו.

המכרז המלא צפוי להתפרסם במהלך השנה, ובסופו של דבר ייבחרו שלוש קבוצות לניהול ולתכנון של כל אחד משלושת קווי המטרו שהמדינה מקדמת בגוש דן. בנוסף, הקבוצות הזוכות ינהלו את העבודות המקדימות לחפירות, ילוו מכרזים וינהלו את קבלני הביצוע עד להפעלה המסחרית.

 

המכרז משך תשומת לב רבה בזירה המקומית והבינלאומית, ולצד חברות ישראליות נגשו למכרז שתי חברות מהודו, חמש חברות מספרד, אחת מבלגיה, שתיים מבריטניה, אחת מאיטליה, שתיים מצרפת ואחת מגרמניה. חלק מהחברות נכנסות לראשונה לישראל דרך מכרז זה.

חיים גליק מנכ"ל נת"ע אמר כי המכרז הוא "נדבך נוסף ומשמעותי בקידום רשת המטרו, שלצד הרכבת הקלה יביאו את המהפכה התחבורתית לגוש דן". אלא שבממשלה לא עומדים בקצב קידום הפרויקט - ההצבעה על חוק המטרו, פרויקט שמקודם על ידי פקידי הממשלה ואין לו "הורים" בדמות שרי הממשלה, נדחתה למושב הבא זאת למרות שהחוק אמור היה לעבור כבר במהלך 2021 והתוכניות שמוכנות לאישור הממשלה ממתינות.

כבר לא יקרה במושב החורף

לפי התוכנית המעודכנת, המטרו אמור להתחיל להוביל נוסעים בשנת 2032. החשש הטבעי הוא שעיכובים בירוקרטיים כעת יגררו באופן טבעי לעיכובים גם בהפעלת הקווים לציבור.

תוכנית המטרו מקודמת בשני מסלולים מקבילים: האחד, הוא הליך חקיקתי שאמור לסלול את הדרך לביצוע הפרויקט כמו ביסוס מנגנוני הסרת חסמים, העמדת הפרויקט בעדיפות לאומית, תיאומים מול חברות תשתית ורשויות מקומיות, מנגנונים שמסדירים זכויות קנייניות ואת מודל המימון. החוק נולד מתחלואי הביצוע בקו האדום של הרכבת הקלה שכללו הערמת קשיים משמעותיים מצד חלק מחברות התשתית והרשויות המקומיות.

במסגרת דיוני התקציב החוק פוצל וחלק ממנו שכולל את תקציב הפרויקט ואת המבנה הארגוני של רשות המטרו עבר כבר בחוק ההסדרים יחד עם תקציב המדינה וחלקו השני של החוק הוכן בוועדה למיזמי תשתית לאומיים ואושר בה לקריאה שנייה ושלישית - אך הממשלה לא מקדמת את ההצבעה בכנסת, והוא לא יעבור לפני תום מושב החורף בשבוע הבא. האופוזיציה הגישה נגד החוק הסתייגויות באורך 44 שעות, ולכן העדיפו שלא להצביע עליו והוא נדחה לקיץ.

במקביל, במסלול השני עובדים במנהל התכנון, בנת"ע ובמשרדי הממשלה על תכנון שלושת הקווים בארבע תוכניות שמקודמות בות"ל - שתיים מהן כבר מוכנות לאישור הממשלה. לאחר האישור, תוכל נת"ע להתחיל ולבצע עבודות מקדימות לרבות קידוחים בתוואי הקו. ולכן, אישור התוכניות בממשלה הוא קריטי כדי להביא לקידום הפרויקט.
תוכניות נוספות שמקודמת במנהל התכנון הן תמ"א 70 לסביבת תחנות עירונית ומצופפת, ותכניות להקמת מוסכי הרכבת (דיפו) וההאבים התחבורתיים המרכזיים שיהוו נקודות חיבור בין המטרו, הרכבות הקלות ורכבת ישראל.

אלא שכדי לאשר את התכניות בממשלה ומבלי שיהיו התנגדויות של שרים שונים, במשרדי הממשלה פעלו בחודשים האחרונים על הסכם מול הרשויות המקומיות בנושא שיפוי על הפקעות. אך ההסכם ממתין לחוק שעדיין לא עבר בכנסת.

פתרון ביניים שעשוי להיות מקודם הוא חתימה על הסכם כתוב מול הרשויות המקומיות, עד שיעבור החוק כך שניתן יהיה להוציא לדרך את אישור התכניות. חשש נוסף הוא העניין הפוליטי - משבר קואליציוני או בחירות, שעלולים לגרום לדחיות נוספות בהעברת החוק.

ממתינים להקמת רשות המטרו

לפי לוח הזמנים המקורי, כבר בשנה שעברה חוק המטרו אמור היה לעבור במקשה אחת במסגרת חוק ההסדרים - אך בדיוני התקציב הוחלט לפצלו ולהעביר חלק ממנו בהליכי חקיקה רגילה שכאמור עדיין לא הבשילה.

כדי שהפרויקט ייצא לדרך אמורים לקרות כמה דברים במהלך השנה הקרובה: אישור סטטוטורי של כל ארבע התוכניות (כאמור, שתיים מהן כבר מוכנות לאישור הממשלה) ותחילת ביצוע העתקת תשתיות על ידי מנהלת המטרו בנת"ע מיד לאחר מכן.
במקביל, השנה אמורה לקום רשות המטרו שתוביל את הפרויקט תחת משרד התחבורה וראש הרשות ימונה בהסכמה משותפת של נציגי האוצר והתחבורה. בינתיים, במשרד התחבורה עובדים מול הנציבות על מבנה הרשות והליכי המינוי אמורים להתחיל להיות מקודמים במהלך החודש.

אם הפרויקט יעמוד בלוחות הזמנים, הרי שבשנת 2024 יחלו לבצע את שלב "אינפרא 1" של הפרויקט שכולל את שלב ההנדסה האזרחית, בדמות חפירת מנהרות המטרו והתחנות. שלב זה יכלול כ-60% מתקציב הפרויקט שנאמד ב-150 מיליארד שקל.

150 ק"מ ו־3 קווים: הדרך ל־2040 ארוכה

בשנת 2027 אמור להתחיל להיות מבוצע שלב "אינפרא 2" שכולל את התקנת המערכות השונות, המסילות והרכבות והקמת מוסכי הרכבות והוא יכלול כ-40% מתקציב הפרויקט.
בשנת 2032 מתוכנן לצאת לדרך השלב הראשון של ההפעלה המסחרית שתבוצע בשלבים שונים ותסתיים בשנת 2040, כך לפחות לפי התכנון. במסגרת תקציב המדינה האחרון כבר הוקצו למעלה מ-6 מיליארד שקלים לקידום הפרויקט.

רשת קווי המטרו תכלול כ-150 ק"מ של מסילות כפולות תת-קרקעיות, ובסך הכל 109 תחנות. היא תעבור בתחומן של 24 רשויות מקומיות וצפויה לשרת כשני מיליון נוסעים ביום באמצעות שלושה קווים.

תוכנית המטרו בגוש דן אמורה להיות הגיים צ’יינג’ר במשבר התחבורתי החמור שישראל נתונה בו. דוח שכתבו מומחי תחבורה ומשרדי הממשלה בשנת 2020 הצביע על כך שהמטרו יביא לחסכון של 160-230 מיליון שעות נוסעים בשנת ההפעלה המלאה והתועלת הכלכלית של מערכת המטרו מוערכת ב-23-34 מיליארד שקל בשנה באמצעות קיצור זמני נסיעה, קיצור זמני שינוע מטענים, אחזקת רכב, חסכון בקרקע, השלכות סביבתיות, פיתוח כלכלי וצמצומן של תאונות דרכים.

עוד מצביעים החוקרים על העובדה שהמטרו יעלה את שיעור האוכלוסיה ברמה סוציו אקונומית נמוכה עם נגישות של 60 דקות למוקדי תעסוקה מ-33% בשנת 2018 ל-57% בשנת 2040. 

עוד כתבות

ספי זינגר, יו''ר רשות ניירות ערך / צילום: יוסי כהן

החמרה בפיקוח על הנפקות בבורסה: מפיצים יידרשו להירשם ולדווח לרשות ני"ע

בעקבות העלייה בפעילות המפיצים בשוק ההון, רשות ניירות ערך תחייב גופים שפעלו עד כה בענף ללא פיקוח להירשם במרשם החתמים – גם אם אינם מציעים חיתום ● מרבית המפיצים כבר רשומים, אך ברשות פועלים להגביר את הפיקוח על גורמים נוספים הגוזרים קופון מהנפקות

הבורסה בפרנקפורט, גרמניה / צילום: Shutterstock

יציבות בבורסות אירופה; טסלה נופלת ב-5% במסחר המוקדם בעקבות עימות מחודש בין טראמפ למאסק

הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים • S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות • גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בוול סטריט; רובינהוד קפצה ב-13%, פלנטיר בכ-4%

נאסד"ק עלה ב-0.5% ● אירופה ננעלה בירידות קלות ● פעילות הייצור בסין התכווצה בחודש יוני זה החודש השלישי ברציפות ● קנדה מבטלת את המס על שירותים דיגיטליים "מתוך ציפייה" להסכם סחר כולל עם ארה"ב ● סין מזהירה את ארה"ב כי לא תסבול הסכמי סחר עם מדינות אחרות אשר מנוגדים לאינטרסים שלה ● בוול סטריט, שבוע המסחר יהיה מקוצר ויסתיים ביום חמישי ב-20:00 שעון ישראל

טל יעקובסון, מנכ''ל פריון / צילום: אוהד דיין

איך לדבר על שיווק בשפה שסמנכ"לי כספים מבינים, והקשר ל-AI

תעשיית הפרסום הדיגיטלי צמאה לא רק ליצירתיות, אלא גם לאופטימיזציה ומדידה עסקית, אומר טל יעקובסון מנכ"ל פריון, שרכשה את Greenbids המתמחה ברכש מדיה מבוסס בינה מלאכותית ● "עכשיו אנחנו בשוק של 750 מיליארד דולר, שמחבר קריאייטיב, מדיה וטכנולוגיה"

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

עליות בבורסת תל אביב; מדד הביטוח מזנק ב-3%

חצי שנה פנומנלית בבורסה בת"א: 28 שיאי כל הזמנים, 9 הנפקות ראשוניות, ושני מדדים שכיכבו מעל כולם ● השקל יציב הבוקר, הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים ● S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות ● גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה

כסף בקיר. עם שחר שני / צילום: פרטי

תכנון המס אפשר לו לקנות שתי דירות להשקעה, והוא רק בן 23

שחר שני עבד כנער בצביעת בתים ובשיפוצים, ולכן לא נבהל מקניית דירה שזקוקה לשיפוץ ● לאחר מכן מינף את הניסיון שצבר בבית ואת מבצעי הקבלנים - כדי להחזיק שתי דירות בגיל שבו רוב הצעירים עוד חוסכים לטיול אחרי צבא

איתמר בן גביר, עוצמה יהודית בוקר טוב דרום, רדיו דרום, 25.6.25 / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

האם בשנה שעברה נוספו למשטרה 3,500 שוטרים?

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר התגאה בהגדלת הכוח המשטרתי, אבל הוא לא הפריד בין הברוטו לנטו ● המשרוקית של גלובס

ישראל שיתקה את המימון השיעי / צילום: AP

הצד הפחות מוכר של המלחמה: ישראל נתנה מכה אנושה גם לתשתית הפיננסית של איראן

אחרי ששיתקה כלכלית את הציר השיעי, ישראל חנקה גם את מנגנון הכספים של איראן עם חיסול אנשי מפתח בהעברת כספים לציר השיעי ● אבל המערכה טרם הסתיימה: חברות קש סיניות מבריחות נפט וסחורות תחת מסווה, ונעזרות בבנקים אירופיים

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

סיום המערכה האיראנית הקפיץ את המחזור בענף התיירות ב-270%

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי הישראלים חזרו להזמין חופשות, וענף האופנה רשם גידול של כ-140%

מטוסים בנתב''ג / צילום: Shutterstock, Dmitry Pistrov

חברות התעופה מבקשות פטור רטרואקטיבי על הטיסות שבוטלו, איך זה ישפיע עליכם?

חברות התעופה פנו בבקשה דחופה להעניק להם פטור רטרואקטיבי מחובת מתן הטבות לנוסעים שטיסותיהם בוטלו או שונו בעקבות מבצע "עם כלביא" ● במקביל, אלפי ישראלים כבר תובעים את חברות התעופה על הפרת זכויותיהם במהלך תקופת המבצע ● נראה כי בחברות התעופה מנסים לדחוף לשינויים רגולטוריים כדי להימנע מתביעות הענק ● ומה קבעו בתי המשפט במשברי תעופה עולמיים?

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

בזמן המלחמה מול איראן: הבורסה אישרה את המעבר למסחר בימי שישי

לפני כשבועיים החליט דירקטוריון הבורסה על שינוי התקנון - באופן שהמסחר בה יתקיים החל מהשנה הבאה בימים שני עד שישי, במקום ראשון עד חמישי כיום ● IBI: "זהו מהלך חשוב הן בהיבט של חיבור שוק ההון הישראלי והבורסה לני״ע לעולם והן מבחינת בפעילות חבר הבורסה מול הלקוחות" ● איגוד בתי ההשקעות: "מדובר במהלך מורכב הכרוך בשורה של סוגיות רגולטוריות ותפעוליות שטרם הוסדרו"

מבנה נטוש בחיפה / צילום: תמר מצפי

בחיפה יש כ-700 בניינים נטושים. לעירייה יש יוזמה להשמיש אותם

בחיפה יש כ-700 בניינים נטושים, הגורעים מהכנסות הארנונה כ־33 מיליון שקל בשנה ● כעת בעירייה נוקטים במספר צעדים להילחם בתופעה, בין היתר בעירייה יסייעו בקידום תוכניות או היתרי בנייה, כמו גם קידום חקיקה על פיה יחויבו בעלי הנכסים לשלם עליהם ארנונה לאחר 3 שנים

שלמה אליהו, בעל השליטה במגדל / צילום: תמר מצפי

לחץ המכירות על מניית מגדל השתחרר, ואליהו כבר מורווח מעל 3 מיליארד שקל

מימוש אופציות על־ידי גופים מוסדיים הכביד עד לאחרונה על מניית מגדל ● בעל השליטה, שלמה אליהו, יכול כעת לחייך, אך השקעה במדד הביטוח הייתה מניבה לו תשואה של פי כמה וכמה

ג'רמי בלנק, מבעלי יעז / צילום: תמר מצפי

ג'רמי בלנק פועל להביא את חברת ההתחדשות העירונית יעז להנפקה

יעז התחדשות עירונית, שבבעלות משפחת יקואל רייפמן וקרן קומיוניטי של בלנק, שואפת לגייס 65 מיליון שקל בהנפקה בתל אביב ● החברה, שבונה עשרות פרויקטים בת"א, סיימה את השנה החולפת עם מכירות של מעל 200 מיליון שקל ● השווי המתוכנן אינו מהווה הצפת ערך משמעותית

דגם Aion V של המותג GAC / צילום: GAC

מי יעמוד בראש מותג הרכב הסיני שנכנס מחדש לישראל

מותג הרכב הסיני GAC יושק מחדש בספטמבר הקרוב בישראל, כאשר בשלב הראשון יושקו בארץ ארבעה דגמים חשמליים ● קבוצת אגד חתמה על הסכם להקמת מרכז לוגיסטי חדש באזור התעשייה תימורים ● וגם: חברת ההתחדשות העירונית שמשפצת ומרהטת בהתנדבות מקלטים בבניינים ישנים ● אירועים ומינויים

הון שחור / צילום: דוברות המשטרה

ועדת השרים אישרה את החוק נגד ארגוני פשיעה במכרזים ציבוריים

התוכנית החדשה תעניק לחשב הכללי במשרד האוצר סמכות לפסול ספקים ממכרזים ציבוריים על בסיס מידע משטרתי ● המנגנון החדש יחול על תחומים שבהם זוהתה מעורבות משמעותית של גורמי פשיעה, ותוקם ועדה מקצועית בראשות בכיר מאגף החשכ"ל שתגבש המלצות לפסילת ספקים ספציפיים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

המניה הלוהטת שחזרה לככב בוול סטריט, והמניות שאכזבו בת"א

האופטימיות ביחס להסכמי הסחר והמערכה הקצרה עם איראן צבעו את המסכים בבורסה בתל אביב ובוול סטריט בירוק במהלך החודש החולף ● סקטור השבבים ובעיקר מניית אנבידיה הובילו את העליות, מי אכזבו והאם הראלי יימשך?

נשיא העליון, השופט יצחק עמית, בדיון בבג''ץ על מינוי ראש השב''כ / צילום: צילום מסך מהשידור החי

עמית בדיון על מינוי ראש השב"כ: נתניהו טוען שמדובר במסע ציד נגדו אישית. איך זה לא ניגוד עניינים?

בג"ץ דן בשתי עתירות: האחת מבקשת לאפשר לנתניהו להשלים את מינוי האלוף זיני לראש השב"כ - בניגוד לעמדת היועמ"שית שקבעה כי הוא בניגוד עניינים; והשנייה מבקשת למנות ועדה בלתי תלויה לאיתור מועמדים ● במהלך הדיון ח"כ גוטליב צעקה לעבר הנשיא עמית: "תתבייש לך" - והוצאה מהאולם ● בעקבות הפרעות נוספות, הוחלט להמשיך את הדיון ללא קהל; עמית על המהומה באולם: "ניסיון להכשיל הליך משפטי"

סטיב וויטקוף, השליח האמריקאי למזרח התיכון / צילום: ap, Evelyn Hockstein

גורם המעורה במו"מ: תיתכן פריצת דרך לעסקה מול חמאס בזמן הקרוב

איראן: מתקני הגרעין שלנו ניזוקו בצורה קשה, אין לפי שעה תאריך לחידוש שיחות הגרעין ● שרי החוץ של מדינות ה-G7: יש לפעול לחידוש המו"מ עם איראן על הסכם הגרעין ● נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, הסיר את הסנקציות מהמשטר בסוריה ● דיווחים ערביים: כוחות צה"ל פועלים באזור שכם ● 50 חטופים - 634 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים 

מנכ''ל בלקרוק, לארי פינק / צילום: בלקרוק

בלקרוק ממליצה למשקיעים: תתרכזו ב"כאן ועכשיו", ותקנו יותר מניות

בבלקרוק סבורים שקשה היום יותר מבעבר, לחזות את העתיד הכלכלי, בשל השינויים המבניים שמובילה ארה"ב ושינוי זה "מחייב גישה חדשה כלפי סיכון" ● במקום שבע המופלאות, ענקית ההשקעות ממליצה על יצרניות החומרה ועל מגזר שירותי התשתיות