גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

התפרצות הפוליו: מי חשוף לנגיף ומה המדינה פספסה

משרד הבריאות לא צופה גל של חולי פוליו, אבל אנשי בריאות הציבור מזהירים כי בלי משאבים יהיה קשה לטפל באירוע

חיסונים / צילום: Sirichai Saengcharnchai
חיסונים / צילום: Sirichai Saengcharnchai

בסוף השבוע התגלה בישראל מקרה ראשון של שיתוק פוליו זה כ-30 שנה, בילדה לא מחוסנת בת ארבע. מצבה קל יחסית, אך רופאי בריאות הציבור מעריכים שקיומו של מקרה פוליו תסמיני בישראל מעיד על קיומם של עשרות עד מאות נשאים של הנגיף ללא תסמינים. האם זאת סיבה לדאגה? לאור רמת החיסוניות הגבוהה לפוליו באוכלוסייה, במשרד הבריאות מעריכים שלא צפוי כעת גל פוליו במדינה.

מהיכן הגיע הנגיף?

כ-90% מנשאי הפוליו אינם מרגישים תסמינים. 1 מ-200 נדבקים יפתח שיתוק קבוע. במקרים נדירים, השיתוק יגיע לדרכי הנשימה ואז הוא עלול לגרום מוות. חלק ממי שחלו בפוליו תסמיני קל יסבלו בהמשך חייהם מחולשת שרירים המכונה תסמונת פוסט פוליו. אין היום תרופה למחלה, אלא רק טיפול תומך.

ההדבקה בפוליו מתרחשת דרך צואה נגועה שהגיעה איכשהו לפה, כלומר, דרך מזון לא רחוץ או ידיים מלוכלכות. מהיכן הגיע הפוליו לישראל הפעם? ובכן, אין דרך נעימה לומר זאת: כנראה מהחיסון לפוליו.

חיסוני פוליו נחלקים לשני סוגים: וירוס מומת ווירוס מוחלש. הווירוס המומת הוא בעל יעילות של 90%-100% כשנותנים 3-4 מנות. מאז התפרצות הפוליו של 2013, ובגלל שישראל חשופה לווירוסי פוליו שיכולים להגיע מירדן ומצריים, הוחלט לשלב וירוס חי מוחלש בתוכנית החיסונים הקבועה. החיסון החי מוחלש מעורר חיסוניות גבוהה יותר, וחזק יותר במניעת הדבקה, כי הוא מעורר תגובה חיסונים גם במערכת העיכול.

במקרים נדירים מאוד, הווירוס החי-מוחלש עלול לפגוע במי שאינם מחוסנים, במיוחד אם הם רגישים חיסונית. המקרה הנוכחי מתרחש כעשור אחרי המבצע שבו ניתנו חיסונים חיים-מוחלשים כחלק מהיערכות למניעת התפרצות פוליו בארץ, לאחר שאותרו סימני פוליו בביוב והעידו על כך שיש בישראל נשאים. ואז, למרות הקמפיין, לא נמצא אפילו מקרה אחד של מחלה תסמינית. בדיקות ביוב בתוספת חקירות אפידמיולוגיות שבוצעו כעת מעידות כי ההתפרצות הנוכחית כנראה מוגבלת לשכונה מסוימת בירושלים.

מי נמצא בסיכון?

השינוי שעבר הווירוס המוחלש, שגרם לו להיות אלים, קורה רק אם הוא מתרבה אצל הילדים שאינם מחוסנים כלל וצובר מוטציות נדירות. זה תהליך איטי נדיר שלוקח כשנה וקורה באוכלוסייה שאינה מחוסנת כלל בווירוס המומת. לכן בישראל קודם מחסנים עם שתי מנות של וירוס מומת, ורק אז עם הווירוס המוחלש.

מבחינה אתית, מדובר בסיטואציה מעולמות תורת המשחקים. אם 100% מהישראלים היו מחוסנים, הפוליו כנראה לא היה מתפשט ומגיע עד הילדה שפיתחה תסמינים. מצד אחר, אם כלל לא היו משתמשים בחיסון חי מוחלש בישראל, היא לא הייתה יכולה להידבק ממנו. מצד שני, אותם ילדים שלא יכולים להתחסן בתרכיב המומת היו חשופים להדבקה מווירוס פוליו מהטבע, וככל שיש בישראל יותר לא מחוסנים, כך הם חשופים יותר. אלו גם יכולים לפתח מוטציות, כפי שקרה במקרה הזה, כולל חלילה מוטציות שהחיסון עלול שלא להיות עמיד בפניהם.

בעבר היה הפוליו אחת המחלות הנפוצות בעולם, ואחד הגורמים המובילים לנכות ותמותת ילדים. נכון לתחילת שנת 2019, שני זני פוליו הוכחדו על ידי החיסונים ובסך הכול ישנם רק כמה עשרות מקרים מדווחים בעולם בכל שנה.

אם כך, מי נמצא בסכנה וצריך לפעול כעת? הפוליו מסוכן בעיקר לילדים עד גיל 5 ולמי שסובל מדיכוי חיסוני. לא לגמרי ידוע אם החיסון מתיישן ומה הסיכון לחולים מבוגרים מדוכאי חיסון במקרה של התפרצות. בגלל אופן העברת המחלה, היגיינה היא כלי חשוב למניעת הדבקה. 98% מהאוכלוסייה מחוסנים, ומי שאינו מחוסן הוזמן לקבל את חיסוני השגרה הכוללים את הנגיף המומת. אין צורך להרתיח את המים, משום שהווירוס נמצא לרוב בביוב ולא במי השתייה. ההנחיות חשובות במיוחד בירושלים, שם גם הומלץ להורים לתינוקות לבדוק אפשרות להקדים את החיסון לעומת התוכנית השגרתית. בירושלים הכיסוי החיסוני נמוך יחסית ורק 83% מהילדים מחוסנים באופן מלא.

האם משרד הבריאות ערוך?

כדי להתמודד כעת עם התפרצות הפוליו משרד הבריאות עורך חקירות אפידמיולוגיות מקיפות בירושלים ויוצא בקמפיין חיסונים מיוחד לאותה קבוצה שסובבת את הילדה שנדבקה. אולם, לדברי כמה רופאי בריאות הציבור שאיתם שוחחנו, היכולות של משרד הבריאות בתחום הזה מוגבלות בשל חוסר משאבים.

לפני כמה שבועות, הכריז משרד הביטחון על הפחתה למינימום של מערכי הדיגום, החקירות, הסיוע לבתי החולים ויתר המערכים התומכים שהפעיל משרד הביטחון בתקופת הקורונה - מנגנונים שמשרד הבריאות ורופאי בריאות הציבור טענו שיש להקים באופן קבוע, ולא כפרויקט חירומי זמני.

לדברי פרופ' חגי לוין, ראש איגוד רופאי בריאות הציבור, "במקום להקים מערכים זמניים חיצוניים לטיפול בקורונה, מערך קבוע של מקדמי בריאות קהילתיים, יחידות בריאות ברשויות המקומיות, אחיות בתי ספר ופעילות חיובית להעלאת הכיסוי החיסוני יחד עם הציבור היה מאפשר מניעה והתמודדות טובה יותר עם אירוע הפוליו".

ד"ר נדב דוידוביץ', מנהל בית הספר לבריאות הציבור באוניברסיטת בן גוריון, מוסיף: "ישראל טובה במבצעים, אבל בשגרה רמות החיסון שלנו נמוכות מאוד. ללשכות הבריאות שלנו יש עוצמה, ניסיון ומקצועיות, אבל כל זה נשען על כוח אדם שקרוב לפרישה. כוח אדם חדש לא נמשך לתחום כי המשכורות בו נמוכות והשביתות של כוח האדם הרפואי מדלגות עליהם. בקרוב לא יהיו לנו לשכות בריאות טובות.

"משרד הבריאות מקדם גם תוכנית לאיסוף מודיעין עולמי על מגפות, אבל עכשיו משרד האוצר אמר להם שהם 'מנסים לעשות סיבוב על הקורונה' כדי לקבל יותר תקציבים. והרי עוד לפני הקורונה דוח מבקר המדינה התריע על התפקוד הבעייתי במגפות החצבת והעכברת, בגלל היעדר משאבים. וכאילו לא למדנו כלום".

עוד כתבות

ח''כ אושר שקלים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהצעה למנות בכירים ללא אישור ועדת גרוניס

לפי הצעת החוק של ח"כ אושר שקלים מהליכוד, שתעלה היום לדיון בוועדת השרים לחקיקה - מינויים בכירים, ובהם ראש השב"כ, יתבצעו על ידי הממשלה, ללא צורך באישורה של הוועדה המייעצת ● באחרונה ביקש רה"מ נתניהו מבג"ץ לקבוע כי הוועדה תתחיל לקדם את מועמדותו של דוד זיני לראשות השב"כ

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

ארבעה סוגי ירקות מכילים ניקוטין. באיזה מהם הכמות הגדולה ביותר?

מה מקור המילה ונדליזם, איך נקרא המטבע בגמביה ובאיזו קבוצת NBA ישחקו הישראלים בן שרף ודני וולף? ● הטריוויה השבועית

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

הפגנה לשחרור החטופים בדרך בגין בירושלים / צילום: יעל גדות

בכיר ישראלי - התקבלה ההחלטה על יציאת משלחת לקטאר

ראש הממשלה בנימין נתניהו הורה הערב (שבת) על יציאת משלחת ישראלית לקטאר • טראמפ: "חמאס הגיב ברוח חיובית, אולי תהיה עסקה עד השבוע הבא" ● לראשונה: שני עובדי סיוע אמריקנים נפצעו בפיגוע של חמאס בעזה ●  50 חטופים - 638 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים 

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו / צילום: יוסי שחר

בזמן המלחמה: בכמה נמכרה דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו?

בשכונת עג'מי ביפו נרכשה דירת 4.5 חדרים בשטח של 86 מ"ר עם ממ"ד ושתי מרפסות תמורת 3.18 מיליון שקל ● הנכס עמד פחות מחודשיים על המדף ● המוכרים הם משקיעים שלפי רשות המסים קנו את הדירה ב־2016 תמורת 2.2 מיליון שקל ● ועוד עסקאות מהשבוע האחרון

אנה וינטור בשבוע האופנה בפריז. תובענית / צילום: Reuters, Benoit Tessier

על המלכה הבלתי מעורערת של עולם האופנה שפרשה השבוע מווג

אחרי יותר משלושה עשורים הכוהנת הגדולה של עולם האופנה פורשת מעריכת ווג ● אבל לא צריך להספיד כל כך מהר את האישה שעל פיה יישק דבר, אנה וינטור מקבלת קידום ותמשיך להיות האורים והתומים של המסלול ● עכשיו נותרת השאלה מי יצליח להכנס לנעלי המנולו שלה?

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

"ביקוש כבוש וחוסר נזילות": מנהלי קרנות גידור מנתחים את הרנסנס בבורסה בת"א

בקרנות המיועדות למשקיעים המתוחכמים השיגו בדרך כלל תשואת נאות מתחילת השנה, אך התקשו להכות את ביצועי מדד הדגל המקומי ● מנהל הקרן שהניבה 31% למשקיעיה: "לאחר החודש האחרון, הדרך הפכה להיות הרבה יותר ברורה והכיוון להערכתנו הוא למעלה"

בודקים את המיתוס / צילום: דפנה גזית, רשות העתיקות

מי היה הראשון שהשתמש באריה כסמל שלטוני? לא ממלכת יהודה

מדור המשרוקית של גלובס מתחדש ומציג פינה חדשה: בודקים את המיתוס ● אחת לשבוע המדור יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והפעם: שר המורשת סיפר שהאריה היהודאי השפיע על העמים מסביב, אבל זה כנראה עבד הפוך

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

שלי הוד מויאל / צילום: חן מזרח

הכרישה החדשה: הדרך של היזמת שהייתה מעורבת כבר ב-27 אקזיטים

לפני 15 שנה אבא של שלי הוד מויאל נפטר בפתאומיות, והיא החליטה לעזוב את הקריירה בניו יורק ולחזור לארץ ● מאז היא הספיקה להקים קרן הון סיכון ובקרוב גם נראה אותה על המסכים בתוכנית "הכרישים": "במשך שנים הרגשתי שהיה לי הרבה מזל כשאנשים מסביבי העצימו אותי ודאגו לי - ורציתי לתת את זה גם לאחרים"

עופר ינאי, שחר גרשון, נדב טנא, נועם פישר / צילום: שלומי יוסף

היחסים עלו על שרטון: מאבקי כוח וכסף טלטלו את מניית נופר אנרג'י

מצד אחד עופר ינאי, מייסד ובעלים אמביציוזי ששואף גבוה ולא נרתע מלבצע שינויים ● מולו צמד המנכ"לים של נופר, שהחזיקו מניות במאות מיליוני שקלים שאותן קיבלו מידיו במתנה ● גורמים בשוק מנתחים את שרשרת האירועים, שהובילו לסיום הדרמטי של השותפות ארוכת השנים בחברת האנרגיה המתחדשת נופר

סיכום שווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילום: AP

שמונה מניות עם הזדמנות ושתיים שכדאי להיזהר מהן - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בנק אוף אמריקה מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה ● הבורסה בתל אביב הפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ההצלחה של קת'י ווד ● וגם: האם יכול להיות שאחת הדרכים הכי יקרות להשקיע בשוק ההון היא גם הכי משתלמת?

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

הניו יורק טיימס: זה "מחיר הניצחון" שישראל משלמת על המלחמה באזור

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: חמאס נתון ללחץ מתושבי הרצועה "שדורשים הקלה מהמשבר",  המדינה המפתיעה עם יותר מאלף פעילי חיזבאללה, וכך המלחמה באיראן "החלישה את מעמדה של ישראל בעולם" ● כותרות העיתונים בעולם

חיים פייגלין, מנכ''ל צמח המרמן / צילום: כפיר סיון

מניות הבנייה טסו ומשקיעים בצמח המרמן דרשו שעזריאלי תשלם יותר

בחודש האחרון מדד ת"א-בנייה עלה בכ-40% ● כעת, מספר גופים מוסדיים מנסים לגבש מהלך עם דרישה להעלאת המחיר שבו תירכש חברת הבנייה הציבורית צמח המרמן על ידי קבוצת עזריאלי ● בין המוסדיים שמחזיקים בצמח המרמן, נמצאות חברות הביטוח הפניקס, הראל, כלל ביטוח, וכן קרן הגידור ברוש

פופקורן. ליאור פרנקל בשיחה עם אור רז / צילום: לירון ויסמן

רוצים לקדם את האינטרסים שלכם במקום העבודה? הטיפ שאסור לכם לדלג עליו

הפודקאסט הפופולרי פופקורן מגיע לגלובס במדור חדש על עולם העבודה • "אתם לא מבינים כמה בכירים עובדים בפוליטיקה ארגונית", אומר אור רז, מנכ"ל ובעלים של קבוצת לדעת, מלווה ומפתח מנהלים בחברות הייטק ופיננסים • בשיחה עם ליאור פרנקל הוא מסביר איך תצליחו להעביר את הקולגות שלכם צד בשולחן הדיונים ● פופקורן

סניף של שירותי בריאות כללית -קופת חולים כללית / צילום: עינת לברון

יו"ר הוועד של הכללית: "להוציא את מאבקי הכוח והתככים שלכם אל מחוץ לשערי בתי החולים"

יו"ר הוועד של הכללית מצטרף למאבק על מינוי המנכ"ל ונעמד מול משרד הבריאות: "איומים אגרסיביים יכשלו. לא ניתן להפוך את הכללית לסניף של האוצר ואגף התקציבים במשרד הבריאות" ● ועד עובדי הכללית הוא לא גורם שמשתתף רשמית בבחירת המנכ"ל, אבל יש לו בהחלט השפעה מכרעת על הישרדותו