גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סגן נשיא פייפאל: "הדרך לאימוץ מלא של טכנולוגיית הקריפטו מהירה"

חוזה פרננדז דה פונטה, סגן נשיא בכיר ומוביל פעילות הבלוקצ'יין והמטבעות הדיגיטליים בפייפאל העולמית, מסביר בראיון בלעדי לגלובס מדוע הדרך לאימוץ מלא של טכנולוגיית הקריפטו היא קצרה, למה אין צורך להספיד את הרגולציה בתחום, ואיך ייראה עולם התשלומים בעוד 5 שנים מהיום

חוזה פרננדז דה פונטה / צילום: יח''צ
חוזה פרננדז דה פונטה / צילום: יח''צ

"אנחנו פעילים בתחום הקריפטו כבר ארבע שנים, וברור לנו שזוהי הטכנולוגיה הבאה של העתיד ושאנחנו עדיין בשלב מאוד התחלתי. זו בדיוק הנקודה שבה כל מפת התחרות נפתחת מחדש", מציין חוזה פרננדז דה פונטה, סגן נשיא בכיר ומוביל פעילות הבלוקצ'יין, הקריפטו והמטבעות הדיגיטליים בפייפאל העולמית, בראיון ראשון ובלעדי לגלובס.

כשהוא נשאל כיצד הם הגיעו למסקנה הזו, דה פונטה מסביר כי "בארה"ב בין 15%-20% מהצרכנים החזיקו או השקיעו בקריפטו. מהנסיון שלנו, אם שימוש בטכנולוגיה מסוימת עובר את ה-10% בקרב האוכלוסייה, הדרך לאימוץ מלא היא מהירה".

בנוגע לבנקים, שנראה כי האסטרטגיה שלהם נכון להיום היא 'לטמון את הראש בחול' ולהתעלם מהקריפטו, אומר דה פונטה כי "זו טכנולוגיה משבשת מאוד מבחינתם. אימוץ שלה משמעו קניבליזציה, והם נוקטים כעת צעדי זהירות. מעבר לכך, לבנקים יש ותמיד היה קצב משלהם. גם לא כל הבנקים מתעלמים מהקריפטו, תראו למשל את הצעדים של ג'יי.פי מורגן בתחום (לאחרונה פתח בנק ההשקעות סניף במטא-וורס, א"א)".

איך אתם חושבים להשתלב בעולם הקריפטו? הרי בבסיס זה עולם שמטרתו לייתר אתכם - במקום להשתמש בשירותי פייפאל, יעשו העברה ישירה בין ארנק לארנק.
"התפקיד שלנו בתחום מתחלק לשלושה חלקים: הראשון, לאפשר את עצם הטרנזקציה. ההעברה הטכנית של הכסף. השני, להפוך אותו למוצר שימושי בתפוצה רחבה, כדי שיהיה ניתן לשלם איתו, והחלק השלישי זה לעמוד בכל דרישות הרגולציה ולדעת לפעול לפי דרישות החוק. עד עכשיו, הקריפטו שימש בעיקר להשקעה, והשימוש בו היה בתפוצה מאוד מצומצמת, שהתאימה רק למומחים טכנולוגיים, ואם מעוניינים בהעברות כספים בין אנשים פרטיים הן אכן יכולות להיעשות במעבר ישיר בין ארנקים. אבל אם הקריפטו הולך והופך להיות חלק מהמיינסטרים כאמצעי תשלום, אז כשקונה משלם בחנות בקריפטו, הוא לא רק רוצה לעשות העברה מארנק לארנק, הוא גם רוצה דעת שהוא מוגן ויש מישהו שדואג ליישום כללי הגנת הצרכן. המוכר מצדו רוצה לדעת שההעברה שקיבל עומדת בכל כללי הרגולציה".

 

אתה מדבר על הרגולציה, אבל כל הרעיון מאחורי הקריפטו הוא שלא יהיה בה צורך. הוא קם בגלל רגולציה מכבידה, וכמי שלא נתון לשליטה ולגחמות רגולטור כזה או אחר. הוא נועד להיות מבוזר. זה לא נוגד את המהות שלו לנסות להכניסו תחת הרגולציה?
"זה שהקוד של הקריפטו הוא מבוזר, זה לא אומר שכל האפליקציות והשירותים שייבנו עליו יהיו מבוזרים גם הם. הם לא. זה לא מתאים לעולם של מסחר ופעילות כלכלית בהיקפים גדולים. יש כמה תחומים בחיים שתמיד יהיו תחת רגולציה: בריאות, חינוך וגם כספים. לא יהיה מעקב אחרי כל העברה של דולר, אבל גם לא יהיה מצב שכולם ישמרו את הכספים רק אצלם ויתנהלו לפי קוד שהם לא יודעים לקרוא. בתחום הכספי לאנשים הפשוטים צריך להיות ביטחון ואמון כדי לאמץ מטבע, ולכן הרגולציה חיונית לכל מי שהוא לא מומחה קריפטו, וקיומה יאפשר את הפריצה של התחום למיינסטרים".

"החיבור עם העולם האמיתי יצריך הגנות"

הטענה נגד התפיסה הזו היא שזה אולי נכון לגבינו, "הבומרים", אבל הדור הבא כבר ייוולד לעולם הזה - יידע לתפעל את הטכנולוגיה בעצמו ולא יהיה זקוק לאמון מהרגולציה.
"גם אנחנו היינו צעירים בימים הראשונים של האינטרנט, ולמרות זאת לא כולנו אנשי תוכנה וקוד. כדי שהאינטרנט ייכנס למיינסטרים יש ממשל שמטרתו לדאוג שהפרוטוקול שתחת כל האפליקציות שאנחנו משתמשים בהן יהיה בטוח. הילדים שלנו יהיו באותו מצב בתחום הקריפטו, וגם לא כולם יהיו אנשי קוד שיצטרכו את אותן הגנות. הם יעשו דברים שאנחנו לא מדמיינים: הם ישתמשו בלמידת מכונה, ייפתחו פורמטים חדשים לאינטרקציה, ויעשו רכישות במטא-וורס. החיבור עם העולם האמיתי יצריך הגנות".

אתה חלק מחברת ענק עם עובדים, ותפעול מורכב. איך אתה בכלל יכול להתחרות בהעברות מארנק לארנק? איזו הצעת ערך אתה יכול לתת שמפצה על העברות זולות יותר באמצעים רזים ויעילים?
"ההעברות בקריפטו הן לא זולות בכלל גם עכשיו, כך שאפשר להתחרות בהן. חוץ מזה, לכל מי שצריך ערך מוסף כמו אינטגרציה של ההעברה עם דיווחים כספיים, יישוב סכסוך במקרה של החזר חיובים, ניהול הסיכון בהעברת כספים, אנחנו לגמרי ניתן הצעת ערך".

איך ייראה עולם התשלומים בעוד 5-6 שנים?
"יהיו שני סוגים של מערכות תשלום. תהיה את מערכת התשלומים שאנו מכירים, שנעה כבר 40 שנה על אותו גריד, ובמקביל תתפתח מערכת נוספת שתדע להעביר תשלומים באמצעים שאפילו לא קיימים היום. נראה לצד NFT, מטבעות יציבים, מטבעות דיגיטליים מדינתיים, עוד סוגים של אמצעים להעברת ולביצוע תשלומים. נראה עוד סוגי תשלומים שאנחנו לא מכירים בכלל היום, ויהיו הזדמנויות רבות שנלוות להם.

"כך למשל, עד היום כדי להצדיק את עלות התשלום, היו סכומי מינימום להעברות. אנחנו נראה הרבה מיקרו תשלומים בנפח גבוה, כדי לשלם עבור סחורות שעדיין לא הומצאו היום. בכל מה שבאפשרויות התשלום שהמערכת הישנה מציעה, אנחנו בתחתית. באפשרויות שהמערכת החדשה מציעה, בכלל עוד לא התחלנו לגרד את פני השטח. אפילו בעניין של טוקנים יעודיים רק לתשלומים - עדיין אין כאלה שמיועדים רק לביצוע תשלומים, באופן נרחב ובעלות סבירה. מה קורה אם מישהו רוצה לשלם 20 מיליון דולר בבת אחת? מה קורה אם מישהו רוצה לעשות תשלומים קמעוניים תכופים ולא רוצה להיות חשוף לתנודתיות? היום אין אפילו טוקן שמתאים לזה. הטוקנים בתחום הפיננסי היום מיועדים או להשקעה או לפעילות בתחום ה-DEFI, בעתיד יהיו טוקנים ספציפיים לתשלומים".

"הביטקוין לא עומד להיות 'הזהב החדש'"

הבנקים עומדים להיעלם?
"לא, אבל בהחלט כמה מהשחקנים המשמעותיים היום בתחום התשלומים, כרגע לא עומדים בקצב השינוי".

אז מי יהיו המתחרים שלכם בעוד 5 שנים? איך תיראה מפת התחרות?
"כל מי שיצליח לפתח טכנולוגיה מתקדמת ויבין את ההגבלות הרגולטוריות ואת הצרכנים. עוד 5 שנים מהיום מי שבמטא-וורס או בעולם הגיימינג לא יגיד למי שמולו 'חכה, אני צריך לכתוב את מספר החשבון ולהקליד את הספרות מכרטיס הפלסטיק'. חוויית התשלום צריכה להישכח בתוך החוויה הכוללת".

מה השאיפות שלכם בתחום הקריפטו?
"אנחנו לא מתעניינים באפליקציות שלא קשורות לתשלומים. נתפתח בעולמות האלו, ולכן גם רכשנו את CURV (סטארט-אפ ישראלי בתחום אבטחת תשלומי הקריפטו שנרכש על ידי פיפאל לפני כשנה, א"א). אנחנו חוקרים ולומדים את כל עולמות הטוקנים היעודיים לתשלומים שצריכים להיות במתכונת המטבעות היציבים, כיוון שאף מוכר וסוחר לא מעוניין בתנודתיות. אנחנו חושבים להנפיק מטבע יציב ייעודי לתשלומים, אבל אם יהיה מטבע שיענה על הצרכים ויאפשר תשלומים בהיקף נרחב, נשמח לאמץ אותו ולהשתמש בו, כך שהנפקת מטבע היא לא יעד בפני עצמו.

"חלק גדול מפעילות פייפאל בתחום הקריפטו נעשית מישראל, ואנחנו מחפשים מהנדסי ומהנדסות תוכנה לפיתוח מוצרי הקריפטו. אנחנו רואים בהשקעה שלנו בישראל כהשקעה אסטרטגית לטווח ארוך. מאז ומתמיד ישראל היוותה עבור פייפאל חממה לטאלנט טכנולוגי בתחומי מניעת הונאות, דאטא- סייאנס ועבודה עם ביג-דאטה. ועכשיו גם בתחום הקריפטו".

רואים עכשיו עלייה גדולה בשערי הקריפטו בגלל מלחמת רוסיה-אוקראינה. האם לדעתך המלחמה הזו תוביל למהפכה ביחס לקריפטו והוא יהפוך מסוג של השקעה תנודתית לזהב החדש שיהווה חוף מבטחים?
"לא, הביטקוין לא יהיה הזהב החדש והוא לא חוף מבטחים, הוא פשוט שימושי יותר בכל מקום שיש בו בעיה בגישה לשירותים פיננסיים".

עוד כתבות

משרדי אמזון / צילום: Shutterstock

אמזון הכתה את צפי הרווח וההכנסות אבל מורידה תחזית; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות אמזוןעמדו על 143 מיליארד דולר, מעל הצפי ● הרווח למניה זינק ב-216% לעומת הרבעון המקביל ● החברה מצפה לצמיחה של 7%-11% ברבעון הבא, לעומת צפי של 12% ● המניה מזנקת בכ-4% במסחר המאוחר

השופט בדימוס איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

לאחר פרסום ההקלטות: מפעל הפיס מבקש לעכב בוררות אצל אורנשטיין

הפיס, המנהל בימים אלה הליך בוררות בפני השופט בדימוס איתן אורנשטיין, פנה אליו בערב פסח וביקש לעכב את הליך הבוררות - וזאת על רקע פרסום השיחות בין אורנשטיין לבין יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה ● שתי בקשות דומות שהוגשו בבוררות גרטלר-גרטנר ובבוררות של הקבלן איציק תשובה נגד שותף עסקי - נדחו ע"י אורנשטיין

סלט קרעי לחם ב''נעה אפייה מקומית'' / צילום: חיים יוסף

מסעדה מעולה בהרי ירושלים שמנסה לחבר את כל המנות ללחם

"נעה אפייה מקומית" של אלדד שמואלי רק התחילה לרוץ והשף גויס למילואים ● עכשיו היא מתרוממת, והקו המנחה: מנות שהולכות טוב עם לחם, והלחם מצוין

החוק שיאשר לסנן את הבוס אחרי העבודה / אילוסטרציה: גלובס, חומרים: Shutterstock

החוק שיאסור על הבוס להתקשר לעובד אחרי שעות העבודה והסיכוי שיגיע גם לישראל

שוק העבודה בעולם ממשיך להתאים את עצמו לצרכיהם של דור המילניום וה–Z: הקנדים יעגנו בחוק התקציב את "הזכות להתנתק" ● גם מדינות אחרות מקדמות מהלכים שמגדירים מתי נגמר יום עבודה ומתי מותר לפנות לעובדים ● האם יש סיכוי לחקיקה דומה גם בישראל?

מוחים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה משתלטים על בניין המילטון שבתוך הקמפוס / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

רימוני הלם ומעצרים: המשטרה פינתה את המפגינים באוניברסיטת קולומביה

לבקשת ההנהלה, שוטרים פינו את ההיכל שבו התבצרו המפגינים ואת המאהל שהוקם על המדשאה • כ-100 מהמפגינים נעצרו בעימותים והמשטרה השתמשה ברימוני הלם כדי לפזר את המוחים • ההנהלה ביקשה מהמשטרה להישאר בקמפוס בשבועיים הקרובים

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

ירידות בתל אביב; אי.בי.אי השלימה את רכישת קרנות הנאמנות של פסגות

ההתחממות בצפון ופסימיות לגבי עסקת החטופים? מדד הבנקים יורד ב-1.5% ● בעקבות וול סטריט, מניות הקנאביס מזנקות ● חגי שלום, בעל השליטה בטיב טעם, מוכר חלק ממניותיו, המניה מזנקת ב-7% ● גב ים: ירידה של כ-20% ברווח הנקי ● הפד צפוי להשאיר את הריבית ללא שינוי, מיטב: "הפד יעביר מסר ניצי שיגרום לעליית התשואות, וכך, ירסן את התנאים הפיננסיים" ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

אפליקציית רייזאפ / צילום: מתוך אתר החברה

בגלל המלחמה: סטארט-אפ הפינטק רייזאפ מפטר מחצית מעובדיו

קצב גיוס הלקוחות לא עמד בציפיות, וגם עלות גיוס לקוח הפכה להיות הרבה יותר גבוהה, ולכן החברה החליטה היום על פיטורי כמחצית מכוח-האדם ● ברייזאפ מדגישים כי בקופתה יש מספיק כסף להמשיך להתנהל, וכי המהלך, שכולל גם שינויים אסטרטגיים, יאפשר להגיע לרווחיות

בניין סופר מיקרו בקליפורניה / צילום: Shutterstock

שתי מניות שבבים פרסמו אתמול דוחות. איך הגיבו המשקיעים?

יצרנית השרתים סופר מיקרו לא עמדה בתחזיות האנליסטים ופרסמה הכנסות נמוכות מהצפוי ● גם חברת השבבים AMD פרסמה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון וספגה הורדה דרמטית במחיר המניה

אילוסטרציה: shutterstock

הירידות בשווקים באפריל חתכו את התשואות בגמל ובפנסיה. איזה מסלול מנייתי נפגע פחות?

על פי תחזית מיטב, בחודש אפריל נרשמו תשואות שליליות של 1.6% במסלולים הכלליים ו-3.2% במנייתיים • התחזקות הדולר מול השקל הביאה את מסלולי ה-S&P 500 לרדת ב-2.5% בלבד, כשהם עדיין מציגים תשואה של יותר מ-9% מתחילת השנה

מייסדי איילנד , מייק פיי (משמאל) ודן אמיגה / צילום: MKJ photography

השווי הוכפל בתוך חצי שנה: חד הקרן איילנד מקבל תג מחיר של 3 מיליארד דולר

חברת איילנד מגייסת לפי שווי של 3 מיליארד דולר ● החברה עוסקת באבטחת מידע לדפדפנים, בעיקר כרום, במקומות עבודה ● רק לפני חצי שנה גייסה איילנד לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר.

התקיפה הישראלית מכריחה את איראן לחשוב מחדש על מערכות ההגנה שלה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: איראן צריכה לשנות את מערכות ההגנה שלה כדי להתמודד עם ישראל ואיך היא יכולה להתחמק מהסקנציות שהוטלו עליה, ולמה סטודנטים אמריקאים מצטרפים למחאות נגד ישראל ● כותרות העיתונים בעולם 

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לאחר עזיבת הבכירים בשופרסל: האחים אמיר בשורת מינויים להנהלת הקבוצה

האחים אמיר הודיעו על שורה של מינויים להנהלת שופרסל, לאחר שהמשנה למנכ"ל ושתי סמנכ"ליות בקבוצה הודיעו על עזיבתם ● לדברי האחים, המשמשים כמנכ"לים משותפים של הקבוצה, המהלך הוא חלק מתוכנית התייעלות שמגובשת בימים אלה בשופרסל

הדירה ברחוב פרישמן בשכונה א' בקריית ים / צילום: יח''צ

דירת ארבעה חדרים נמכרה ב-1.3 מיליון שקל. בכמה יקפוץ השווי לאחר תמ"א?

הדירה, בת 4 חדרים, מתפרשת על פני שטח של 105 מ"ר, כאשר לאחר התמ"א, תתקבל דירת 5 חדרים בשטח של כ־130 מ"ר הכוללת מרפסת, ממ"ד ומעלית ● הבניין עומד לפני הליך חיזוק ועיבוי, בעקבותיו שווי הדירה צפוי לקפוץ ל־1.8־1.9 מיליון שקל

גילעד אלטשולר / צילום: איל יצהר

שלושה מימושים גדולים: אלטשולר שחם בדרך לצמצם בחצי חשיפה למניות בישראל

באפריל הפסיק בית ההשקעות להיות בעל עניין בלאומי ובהפועלים, ומכר את מניות פוקס בכ–100 מיליון שקל ● כיום מתחלקות החזקותיו במניות ל–80% בחו"ל ו–20% בישראל, ובכוונתו להמשיך לממש, בעיקר נוכח האיום הגיאופוליטי ● גורמים בשוק: המכירה - גם בשל עזיבת הלקוחות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

רפיח או עסקה? כלכלנים מעריכים איך יגיבו הבורסה והשקל לתרחישי המלחמה

ישראל נמצאת בפני צומת אסטרטגי, כששתי אופציות מרכזיות על השולחן ● הראשונה היא עסקה שכוללת החזרת חטופים לצד הפסקה זמנית של הלחימה ● השנייה היא ככל הנראה פעולה נרחבת של צה"ל ברפיח ● שלושה כלכלנים בכירים מנתחים את השפעתם של התרחישים השונים על השקל, הבורסה והגירעון התקציבי

בורסת שנחאי, סין. / צילום: Shutterstock

רוב הבורסות באירופה סגורות; ג'ונסון אנד ג'ונסון תשלם 6.5 מיליארד דולר להסדרת רוב התביעות נגדה

החוזים העתידיים בוול סטריט מצביעים על ירידות ● AMD פרסמה תחזית פושרת, המניה ירדה ב-7% במסחר המאוחר, גם סטארבקס וסופר מיקרו צוללות ב-10% בעקבות הדוח ● המדדים המרכזיים בארה"ב סגרו את החודש עם ירידות של כ-4% ● היום הפד צפוי להשאיר את הריבית ללא שינוי, מיטב: "הפד יעביר מסר ניצי שיגרום לעליית התשואות, וכך, ירסן את התנאים הפיננסיים" ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

אילון מאסק, מנכ''ל ומייסד טסלה / צילום: ap, Jae C. Hong

טסלה מזנקת ב־35% בשבוע? אל תתרגשו, זו השיטה הכי ישנה בספר של מאסק

לאורך השנים אילון מאסק פיזר שלל הצהרות שלא התממשו ● בזמן שהמניה של טסלה צברה תאוצה והכרזותיו של מאסק שבו את דמיונם של המשקיעים, גופים פדרליים החלו בחקירה רשמית בה נבדקו טענות שמערכת הסיוע לנהיגה אוטונומית תרמה לכ־1,000 תאונות החל מינואר 2018 ● אבל המשקיעים של טסלה לא מוטרדים מהעבר, ומסתבר שגם לא מההווה

יוסי אברהמי / צילום: איל יצהר

שוק ההנפקות חוזר? הקבלן יוסי אברהמי רוצה להנפיק ולגייס 200 מיליון שקל

אברהמי מבקש להנפיק את חברת הבנייה למגורים שהקים לפי שווי של מיליארד שקל לפני הכסף ● לחברה צבר של אלפי דירות לבנייה עתידית והון עצמי של כ-600 מיליון שקל ● במידה ותצליח, זו תהיה הנפקת הנדל"ן השלישית השנה

בצלאל סמוטריץ', הציונות הדתית / צילום: רפי קוץ

האם מודי'ס הורידה את דירוג האשראי של ישראל בגלל המצב הגיאופוליטי?

שר האוצר טוען שהורדת דירוג האשראי נובעת מגאופוליטיקה. זו אחת הסיבות ● המשרוקית של גלובס

השקל מתחזק מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

השקל מזנק בכ-2% מול המטבעות הזרים; אלו הסיבות

ברקע למגעים בעסקת החטופים השקל מתחזק בחדות הבוקר (ג'), בהמשך למגמה אמש ● למרות האופטימיות, הכלכלנים הבכירים מזהירים כי התנודתיות בשוק המט"ח המקומי צפויה להימשך