גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האלוף המפתיע, השיפוט המעוות והמשחק המכור: מה קורה בפורמולה 1?

רגעים ספורים לפני קו הסיום במרוץ פורמולה 1 שהתקיים בדצמבר האחרון - קיבל מנהל המרוץ החלטה שהפכה הכול: המועמד הוודאי לזכייה נשאר מאחור, והוכתר אלוף מפתיע ● האם כל זה הונדס רק לטובת הפופולריות של העונה הרביעית בסדרה Drive to Survive, שעולה השבוע בנטפליקס? ● הסערה מאחורי הקלעים של ענף הספורט היצרי בעיצומה, וועדת החקירה כבר חזרה עם מסקנות

המרוץ לרייטינג של פורמולה 1 / צילום: Shutterstock
המרוץ לרייטינג של פורמולה 1 / צילום: Shutterstock

ביום שישי הקרוב, שבוע לפני תחילת אליפות העולם בפורמולה 1, תשחרר נטפליקס את העונה הרביעית של Drive to Survive, הסדרה ששינתה סדרי עולם בענף הספורט הנוצץ ויש הטוענים שהביאה להכתרתו של מקס וורסטפאן, נהג קבוצת רד-בול, לאלוף של 2021.

מנויי נטפליקס ייצמדו אל מסכי הטלוויזיה לבינג' של עשרה פרקים - ויספקו לה הצלחה מסחררת בדירוגי הצפייה. יהיו בהם גם מי שידלגו היישר אל הפרק האחרון, כדי לראות את מה שהסעיר את אוהדי פורמולה 1 בחודשים האחרונים: האליפות של וורסטפאן היא במידה רבה תוצאה של שרשרת החלטות מנפצות תקנות שקיבל מייקל מאסי, מנהל המרוץ, בהקפות האחרונות של המרוץ שנעל את העונה בגרנד פרי של אבו דאבי.

האם בעלי פורמולה 1 ויוצרי Drive to Survive יקבלו את ההכרעה של מאסי, שלדברי רבים מונעת משיקולי שואוביז טהור? האם הם יביאו בחשבון את גרסתו של לואיס המילטון - שנמנעו ממנו אליפות עולם שמינית, אליפות עולם חמישית ברציפות ושיא, ומאז סיום המרוץ נעלם ונאלם, למעט הטקס בטירת וינדזור שבו קיבל תואר אצולה מהנסיך צ'רלס? האם אחרי זכייתו, וורסטפאן, שהודיע במהלך השנה שהוא מחרים את הסדרה בנטפליקס, הסכים להופיע בכל זאת כדי לספק לצופים את השקפתו?

מקס וורסטפאן / צילום: Associated Press, Kamran Jebreili

הרכישה שהחלה את המהפך

לא במקרה החל שיתוף הפעולה בין פורמולה 1 לנטפליקס. לפני ארבע וחצי שנים נרכשו הזכויות המסחריות לסדרת מרוצי הגרנד פרי, שנשלטת רגולטורית בידי פדרציית המכוניות העולמית (FIA), בידי חברת התקשורת האמריקאית ליברטי מדיה לפי שווי של 4.6 מיליארד דולר.

זמן קצר לאחר מכן החל הענף להשתלב בעולם הדיגיטלי, מהלך שעד אז נבלם בידי ברני אקלסטון, מי ששלט בפורמולה 1 יותר מ־40 שנה והפך אותו מבילוי סוף שבוע של בעלי מוסכים חובבי מהירות לספורט נוצץ ונחשק בעל תפוצה טלוויזיונית גלובלית. אלא שאקלסטון (91), שהוחלף מיד אחרי השלמת העסקה עם ליברטי, לא האמין בדיגיטל ובמדיה החברתית ואולי פשוט לא הבין את ערכם. טלוויזיה מסורתית, ערוצי ספורט ומרוצי מכוניות היו ההתמחות שלו.

עם רכישת פורמולה 1 החלה ליברטי מדיה לפתח נכסים דיגיטליים ותקשורתיים חדשים. אתר האינטרנט של הסדרה שודרג, הלוגו שונה, תקצירים של מקצי דירוג ומרוצים הועלו ליוטיוב וחיים שם עד היום, פעילות במדיה החברתית הפכה לחלק אינטגרלי מפעילות השיווק של הספורט - והשיא הוא שיתוף הפעולה עם נטפליקס. הסדרה, שחשפה את הצדדים האנושיים, הרכים יותר, מאחורי הקלעים של פורמולה 1 היא צעד שאקלסטון, החלוץ הטלוויזיוני של המאה הקודמת, לא היה מעלה על דעתו.

"אנחנו הופכים את פורמולה 1 מחברת ספורט מוטורי למותג מדיה ובידור", אמר שון בראצ'ס, מנכ"ל תפעול מסחרי של פורמולה 1 בהודעה לעיתונות בעקבות פרסום החוזה בין בינה לבין לנטפליקס.

לגרנד פרי של ארה"ב בשנה שעברה כבר הגיעו 400 אלף צופים - שיא כל הזמנים - והוכיחו שבראצ'ס השיג את מטרתו והפך את הספורט לפופולרי גם בארה"ב, אזור שפורמולה 1 מעולם לא הייתה מוטמעת בו. למעשה, אנשים ונשים ברחבי העולם כולו - כולל ישראל - כאלה שהספורט הזה היה הרחק מטווח הראייה שלהם עד אותו הזמן, גילו פתאום עניין בסדרה, ולא רק בגלל המילטון או וורסטפאן, גם בגלל הרגעים המבדרים של דניאל ריקארדו, נהג בינוני וחביב, והוריו בחווה במערב אוסטרליה; ההופעות המוזרות של גונתר שטיינר, מנהל קבוצה מפסידה, עם אשתו ברחובות עיר איטלקית; החשיפות הקצרות של גרי האליול, אקס ספייס גירלס, עם בעלה, מנהל קבוצת רד-בול, בדרך למסוק ובמטבח המשפחתי; האחוריים החשופים של וולטרי בוטאס, מספר שתיים בקבוצת מרצדס. כל אלה נחשפו עם Drive to Survive לראשונה, לצד תמונות מרוצים מרהיבות, תאונות והתרסקויות, שבמזל לא גבו חיים של אף אחד מהמעורבים, וקירבו אל הספורט עשרות מיליוני צופים ברחבי העולם.

המילטון נותר כברווז במטווח

אבל ייתכן שהרייטינג הגבוה של פורמולה 1 והרצון לספק בידור למיליוני הצופים החדשים הם גם מה שגרמו לסדרת תקלות - שלהן נפלו קורבן המילטון ומאסי, שבשבוע שעבר הודח מתפקיד כמנהל המרוצים.

בחמש ההקפות האחרונות של הגרנד פרי של אבו דאבי, המרוץ שהכריע את עונת 2021, נדמה היה שרוח הספורט האמריקאית השתלטה על זו האירופית: לקראת סיום המרוץ הוחלט לצופף את המכוניות ולסיים אותו במאוץ אחד, מותח ומרתק - פרוצדורה מקובלת בספורט המוטורי האמריקאי, שמעולם לא הייתה השיטה בפורמולה 1, שבה יתרון שהשיג נהג במהלך המרוץ נשמר לו גם בסופו.

53 ההקפות הראשונות של המרוץ היו כמעט שגרתיות, כשהמילטון, במקום הראשון, יצר לעצמו יתרון בן עשר שניות על וורסטפאן. כשנותרו חמש הקפות לסיום, האליפות של המילטון נראתה בטוחה כמו הזיקוקים שעמדו להאיר את שמי הנסיכות בסיומו של המרוץ. הוא הוביל לאורך כל המרוץ, ווורסטפאן, גם כשהיה על צמיגים טריים מאלה של המילטון, לא הצליח לצמצם את הפער. בשלושת המרוצים הקודמים הקומבינציה של המילטון־מרצדס הייתה עדיפה בכמה רמות על פני זו של וורסטפאן־רד־בול. גם המרוץ הרביעי לא היה שונה מהשלושה שקדמו לו.

אלא שאז, חמש הקפות לסיום המרוץ, התנגש הנהג הקנדי ניקולס לטיפי בגדר בטיחות וחסם את המסלול. מאסי החליט להוציא מכונית בטיחות, שתאפשר את פינוי המכונית המרוסקת - פעולה שהיה ברור שתצריך זמן רב. בשלב הזה ידע כל בעל ניסיון במרוצי פורמולה 1 שהמרוץ למעשה הסתיים, והמכוניות פשוט ישלימו עוד חמש הקפות אטיות מאחורי מכונית הבטיחות.

לואיס המילטון. נמנעה ממנו אליפות עולם שמינית / צילום: Associated Press, Giuseppe Cacace

המילטון במכונית המרצדס יכול היה לנשום לרווחה. הוא חלף על פני הכניסה לפיטס, אזור הטיפולים, וויתר על החלפת הצמיגים (המקובלת בשלב זה), שהרי אם היה נכנס, וורסטפאן, מאחוריו, היה מוותר ועולה למקום הראשון. הכניסה של וורסטפאן לפיטס אפשרה לשלושה סמנים אחוריים להשתלב בתנועה בינו לבין המילטון במקום הראשון, כאשר מאחורי וורסטפאן שייטו עוד שני סמנים אחוריים, שהפרידו בינו לבין קרלוס סאיינז בפרארי, במקום השלישי.

למצב כזה פתרונות ידועים בספר החוקים: לפני חידוש המרוץ יש לתת לסמנים האחוריים לעקוף את המכוניות שלפניהם ולשעוט קדימה ולהשיג את החלק האחורי של שיירת המתחרים. זאת כדי לא להפריע לקרב בין המובילים כשהמרוץ יחודש. תחילה הורה מאסי לסמנים האחוריים שלא לעקוף את המובילים, החלטה תקינה שפירושה המעשי היה שהמרוץ הסתיים, המילטון מנצח וזוכה באליפות העולם. אלא ששלוש הקפות מהסיום שינה דעתו, והפעם הורה לשלוש המכוניות שהפרידו בין שני הפיינליסטים לעקוף את המילטון, אבל לא הורה כך לשתי המכוניות שהפרידו בין וורסטפאן לסאיינז.

המטרה הייתה לחדש את המרוץ בכל מחיר כדי ליצור עימות בהקפה האחרונה בין שני המתמודדים על האליפות. סאיינז, שמהמקום השלישי היה אמור לגרום לוורסטפאן להשקיע מאמצים בתחרות במכונית שמאחוריו ולא רק בזו שלפניו, הורחק למעשה מהמרוץ. כך עיוות מאסי את האתיקה הספורטיבית, וחשף את המילטון, על צמיגים שחוקים, למתקפה מצדו של וורסטפאן.

ההפרה השנייה של מאסי התרחשה כשהמרוץ חודש בהקפה האחרונה, שכן התקנון קובע שהוא יחודש רק הקפה אחת אחרי שהסמנים האחוריים עקפו את המובילים. אם מאסי לא היה מחדש אותו, כפי שהיה צריך לעשות כביכול, המילטון היה מוכתר כאלוף עולם.

בכל הזמן הזה היה מאסי נתון ללחצים כבדים ממנהלי קבוצות מרצדס ורד-בול. אלה דרשו ממנו, ולעתים אף ציוו עליו, לפרש את התקנון בהתאם למה שישרת אותם באותו הרגע - כש-107 מיליון איש צופים בו. התקשורת הישירה בין הקבוצות לבין מנהל המרוץ, שהחלה רק השנה, היא למעשה תוצאה של נוכחות נטפליקס, שחושפת את הקרביים המכוערים של הספורט לכל העולם.

במלחמה על התודעה של מאסי זכתה הפעם רד-בול. "דרושה לנו עוד הקפת מרוץ אחת", אמר לו כריסטיאן הורנר, מנהל הקבוצה. "המכוניות המוקפות אלה - אתה לא צריך לאפשר להן להשיג את החלק האחורי של החבורה", אמר ג'ונתן ויטלי, המנהל הספורטיבי. "מובן", ענה מאסי לוויטלי. "רק תן לי שנייה".

מייקל מאסי / צילום: Shutterstock

לפני חידוש המרוץ, כשהמילטון הבין את המתרחש, הוא אמר מתוך הקוקפיט למהנדס המרוץ שלו: "this has been manipulated, man". ואכן, על צמיגים שחוקים לא היה לו כמעט סיכוי להגן על מקומו הראשון. מה שלצופי נטפליקס נראה כמרוץ מכוניות מרתק להקפה אחת, לצופים בעלי ניסיון לא היה יותר מאשר משחק מכור. המילטון נותר כברווז במטווח.

העימותים מערערים את השיפוט

עימותים כמו שסיפקו לנו השניים בעונה הזאת לא נראו כבר שנים בפורמולה 1. בגרנד פרי הבריטי בסילברסטון, אנגליה, נוסה לראשונה מרוץ ספרינט (מרוץ קצר שקבע את סדר הזינוק למרוץ העיקרי). בחצי ההקפה הראשונה וורסטפאן הגן על מיקומו ממתקפה של המילטון בסדרת פניות אטיות וישורות קצרות. כאשר שתי המכוניות התקרבו לפניית קופס, עיקול במהירות 290 קמ"ש, אף אחד מהשניים לא הוריד את הרגל מהגז. כשהגלגל השמאלי הקדמי של המרצדס התחכך בימני האחורי של הרד-בול נשלחה מכוניתו של וורסטפאן כטיל שאיבד כיוון לגדר הבטיחות, ונבלמה בעוצמה של 51g. המילטון המשיך במרוץ, נענש בעצירה של עשר שניות בפיטס, חזר למסלול וניצח.

המילטון מקדים את וורסטפאן בגרנד פרי של אבו דאבי. מרוץ שהוכרע בסדרת החלטות שיפוט שגויות / צילום: Associated Press, Hassan Ammar

שבועיים אחר כך, בגרנד פרי ההונגרי, המילטון וצוותו חוללו את אחד הרגעים הביזאריים של העונה. תאונה בזינוק גרמה לפגיעה קשה במכוניתו של וורסטפאן ולעצירת המרוץ. כשהמילטון הוביל את שדרת המכוניות לזינוק מחודש, החל לרדת גשם. עם זאת, הוא לא נכנס להחליף צמיגים המתאימים למסלול רטוב - מה שעשו שאר הנהגים שנעו מאחוריו - ונותר לבדו על עמדת הזינוק השני. בסיומה של ההקפה הראשונה הוא כבר הבין את טעותו, ונכנס לפיטס להחליף צמיגים - אך הידרדר עד למקום האחרון. את המרוץ הוא סיים במקום השלישי, ושודרג לשני אחרי שסבסטיאן וטל הגרמני נפסל. וורסטפאן, ברד־בול הפגועה, הצליח לצבור שתי נקודות במקום התשיעי.

בגרנד פרי הבלגי ניצח וורסטפאן במרוץ מקוצר ומוזר. למרות הגשם הכבד החליט מאסי לקיים את המרוץ בכל מחיר: הנהגים עשו שתי הקפות שלמות מאחורי מכונית בטיחות והן נחשבו חלק מהמרוץ. אלא שההחלטה הזאת עוררה ביקורת חריפה ותרמה לערעור מעמדו כמנהל המרוץ.

נקודת החיכוך הבאה הייתה הגרנד פרי האיטלקי במונזה. שם המילטון היה הראשון להיכנס לצ'יקאן (שתי פניות צמודות) הראשון; וורסטפאן, שנכנס אחריו, ניסה לקחת את הקו החיצוני בפנייה הראשונה והפנימי בשנייה. אבל לתרגיל הזה לא היה סיכוי להצליח: שתי המכונית התנגשו, הרד־בול סיימה את התמרון מעל המרצדס, ושני הנהגים מצאו את עצמם מחוץ למרוץ. בשל אחריותו לתאונה הורד וורסטפאן שלושה מקומות למרוץ הבא, הגרנד פרי הרוסי.

הגרנד פרי של ברזיל ייזכר כאחד המרוצים הגדולים של המילטון, שזינק מהמקום העשירי - וניצח, אחרי מאבק קשוח עם וורסטפאן, שדאג גם לזרוק אותו מהמסלול, ללא תגובה של מאסי.

שאלות בנוגע לכשירותו עלו שוב בערב הסעודית - שם התנהל מרוץ הרחובות המהיר בהיסטוריה ואחד מהכאוטיים שהיו אי פעם בפורמולה 1. וורסטפאן היה בדרך לפול פוזישן, לאחר שדחף את הרד־בול מעבר למגבלות, והתרסק אל גדר הבטיחות. המילטון ניצח, למרות שתי עצירות במרוץ בגלל תאונות ועימותים בלתי פוסקים עם וורסטפאן. הביקורת לא הסתיימה במאסי, אלא בשיטת השיפוט של פורמולה 1.

ואז הגיע הגרנד פרי של אבו דאבי.

השתיקה המדאיגה של המילטון

המרוץ שנעל את העונה בשערורייה עורר מחאות רועשות ברשתות החברתיות והביא את ה־FIA להקים ועדה, שחקרה את אירועיו ובשבוע שעבר הגישה את ממצאיה לראשי ההתאחדות. כמסורת החשאיות של הספורט הממצאים לא יפורסמו לקהל הרחב, אולם בהודעה שפרסמה נכתב שהצופים והקבוצות אינם מבינים בדיוק את החוקה והתקנות. מה שכן, ימים אחדים אחרי שהוגשו הממצאים הודח מאסי מתפקידו והוכרזו שינויים באופן שבו ינהגו מנהלי המרוץ. הנשיא החדש של ה-FIA, מוחמד בן סוליים, שנבחר לתפקיד חמישה ימים אחרי המרוץ באבו דאבי, הודיע: "צעד חדש קדימה בשיפוט בפורמולה 1". אחת ההגבלות שהושתה היא איסור שידור התקשורת בין הקבוצות לבין מנהל המרוץ - שידורים שחשפו את חולשות השיפוט של הספורט שאפשרו את זכייתו של וורסטפאן באליפות העולם.

מיד אחרי המרוץ שהכריע את האליפות הגישה מרצדס ערעור כפול על תוצאותיו, אולם הוא נדחה, והיא לא ערערה לערכאות גבוהות יותר.

המילטון, אחרי שבירך את וורסטפאן על ניצחונו וזכייתו באליפות, נעלם ונאלם. הוא שמר על שתיקה רועמת, שרבים פירשו אותה כאפשרות לפרישה, אבל באמצע פברואר, כשמרצדס הציגה את מכוניתה החדשה לעונת 2022, המילטון היה שם, דיבר בדרכו המוכרת והודיע על המשך פעילותו גם ב־2022, אל העונה ה־16. גם הפעם המטרה היא זכייה באליפויות עולם. נטפליקס תהיה שם לתעד את הדרמה.

עוד כתבות

מפעל אינטל בקריית גת / צילום: אינטל

אינטל מפטרת, אנבידיה מגייסת: האם ההייטק הישראלי בדרך למהפך

נראה שאנבידיה בדרך להישג נוסף שיאפיל על זה של אינטל ● ובכל זאת: מי תורמת כלכלית יותר לישראל? נראה שדווקא אינטל שנמצאת במצוקה ● הסיבה: התרומה של מפעל ייצור למדינה היא לאין שיעור גבוהה יותר מאשר מרכז פיתוח

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

"ביקוש כבוש וחוסר נזילות": מנהלי קרנות גידור מנתחים את הרנסנס בבורסה בת"א

בקרנות המיועדות למשקיעים המתוחכמים השיגו בדרך כלל תשואת נאות מתחילת השנה, אך התקשו להכות את ביצועי מדד הדגל המקומי ● מנהל הקרן שהניבה 31% למשקיעיה: "לאחר החודש האחרון, הדרך הפכה להיות הרבה יותר ברורה והכיוון להערכתנו הוא למעלה"

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים אישרו את הצעת החוק להחלשת היועמ״שים במשרדי הממשלה

הצעת החוק, שעלתה לוועדת השרים לחקיקה בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד ● ועדת השרים לחקיקה אישרה כי הקואליציה תתמוך בקידום הצעת החוק, בניגוד לעמדת היועמ"שית

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות בת"א לקראת החלטת הריבית; מניית אמות משילה 5%, ארית מזנקת ב-4.5%

ת"א 35 יורד ב-0.2% ● ירידות באסיה ובחוזים בוול סטריט ● בנק הפועלים: הפחד מפספוס הזדמנויות מניע עתה את בורסת ת"א ● בנק ישראל לצפוי להותיר היום את הריבית ללא שינוי, אך עיני השוק נשואות לתחזיות ● "השאננות זוחלת פנימה": כלכלנים מזהירים שהימורים ספקולטיביים דוחפים את הראלי בוול סטריט ● וגם, אנליסטים מובילים בעולם ממליצים שלוש מניות

דיון בוועדת החוקה, בראשותו של ח''כ שמחה רוטמן / צילום: דני שם-טוב/דוברות הכנסת

התיקון לחוק החוזים כמודל לאיחוי לאומי

התיקון לחוק החוזים ראוי להיחשב כמודל לחקיקה ממלכתית ומאחדת, בתקופה של קיטוב הולך וגובר ● כל אחד מתתי־ההסדרים שנקבעו בחוק הוא פרי פשרה מהותית, המשלבת בין עמדות המחנה השמרני לבין עמדות המחנה הליברלי ● מהתיקון עולה הקריאה הרעננה ביותר לישראל של 2025: גם כשאנו חלוקים – אנו מסוגלים להסכים

קשת טעמים / צילום: באדיבות קשת טעמים

לקבל את המשכורת באמצע החודש: המהלך המפתיע של קשת טעמים

מכללת גל נבחרה להוביל את תוכנית "צומחים" לחוסן תעסוקתי, התוכנית כוללת ייעוץ אישי למעסיקים וסדנאות לעובדים ● הסטארט-אפ Payro מודיע על שיתוף פעולה עם קמעונאית המזון קשת טעמים, שתאפשר לעובדיה למשוך עד 2,000 שקל או  30% משכרם במהלך החודש

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

חרדים בלשכת גיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

צה"ל מסיר כפפות: המהלך הדרמטי לגיוס משתמטים - והאכיפה

עשרות אלפי צווי הגיוס שיישלחו, והמחסומים שיוקמו בכניסה לאזורים מיושבים ● שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● בקטאר מדווחים: סבב המשא ומתן העקיף בין חמאס לישראל החל בדוחה ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

בניין אנבידיה בישראל / צילום: אנבידיה

אנבידיה יוצאת להשקעת ענק בישראל. כל הפרטים

אנבידיה מתכננת להקים קמפוס חדש בצפון הארץ שיעסיק אלפי עובדים חדשים ● לפי ההערכה החברה תוציא עד 500 מיליון שקל על רכישת הקרקע ועוד כ-1.5 מיליארד שקל על בניית הקמפוס החדש ● מדובר באחת מעסקאות הנדל"ן הגדולות ביותר בישראל שנוהלה אי פעם על ידי חברת טכנולוגיה זרה

עמית סגל / צילום: אריק סולטן

אחרי שבע שנים בידיעות אחרונות: עמית סגל עובר לישראל היום

הפרשן הפוליטי של חדשות 12 צפוי להצטרף לשורת הכותבים של מוסף סוף השבוע החדש של העיתון, לאחר שבע שנים במהלכן החזיק טור במוסף לשבת של ידיעות אחרונות ● מוקדם יותר היום, פורסם כי העורך הראשי של מקור ראשון, אלעד טנא, יעבור להיות עורך העל בידיעות אחרונות

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

נגמ''ש ישראלי בדרכו לסוריה / צילום: Reuters, Avi Ohayon

בפעם השנייה בתוך שבוע: צה"ל עצר בדרום סוריה חוליית טרור שהופעלה ע"י כוח קודס האיראני

"מבצע דגל שחור": 20 מטוסי קרב השתתפו במבצע בתימן הלילה, ותקפו באמצעות יותר מ-50 חימושים ● שעות לאחר התקיפה: 2 טילים שוגרו מתימן לשטח ישראל - תוצאות היירוט בבדיקה ● טראמפ בשיחה עם כתבים: ניתן להגיע לעסקה בעזה עוד השבוע ● 50 חטופים - 640 ימים בשביעדכונים שוטפים

יאיר נחמד, מנכ''ל נאייקס ויו''ר הדירקטוריון / צילום: דוד זיסר

נאייקס מפטרת קרוב ל-6% מעובדיה, רובם בישראל

חברת הפינטק תפטר כ-70 עובדים, רובם בישראל ● לפי החברה, הרכישות האחרונות שביצעה יצרו חפיפות בתפקידים מסוימים ● מניית החברה זינקה בכ-53% מאז השפל האחרון באפריל על רקע מלחמת הסחר

רשויות הצפון מתחרות על קמפוס הענק של אנבידיה / צילום: מועצה אזורית חוף הכרמל, יח''צ

לפחות חמישה אזורי תעשייה בצפון יתחרו על השקעת הענק של אנבידיה

אנבידיה הצהירה על כוונתה לשלש את היקף הנדל"ן שהיא מחזיקה בישראל בהשקעה של כ־2 מיליארד שקל, ולבנות קמפוס ענק בקרבת משרדיה ביקנעם ● רשויות מקומיות באזור הצפון כבר מציעות קרקעות בשטחן - מעפולה עד חיפה ● ההערכה: הפרויקט יכלול מעבדות שיאפשרו לפתח את שבבי התקשורת העתידיים של החברה - מנוע צמיחה מרכזי שלה

שר האוצר האמריקאי, סקוט בסנט / צילום: ap, Seth Wenig

בארה"ב מאיימים: ללא הסכמים עד סוף החודש, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהוטלו באפריל

שר האוצר האמריקאי סקוט בסנט אמר בריאיון לרשת פוקס כי אם מדינות לא יגיעו להסכם חדש עם ארצות הברית עד 1 באוגוסט, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהטיל הנשיא דונלד טראמפ באפריל ● לדברי בסנט, "זה הולך לדחוף את העניינים קדימה בימים ובשבועות הקרובים"

חן ומוטי ריכטר, זכייני פאפא ג'ונס ישראל / צילום: אלדד נמדר

מנכ"ל פאפא ג'ונס מתרחב להולנד וטוען: "וולט הורסים את תחום המסעדנות"

מוטי ריכטר, שמשמש כזכיין רשת הפיצות בארץ, יפעיל מעתה גם את 15 סניפיה בהולנד, עם תוכנית להגדיל אותם ל–50 סניפים תוך חמש שנים ● בארץ הוא מתכנן לוותר על משלוחי וולט ● תגובת וולט: "בזכות וולט ופלטפורמות דומות, לעסקים קטנים יש גישה ליכולות שבעבר היו זמינות רק לרשתות הגדולות כמו פאפא ג'ונס"

רחובות טהרן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

הקשיים של איראן בתחום הנפט והחשמל עשויים לזרז הסכם גרעין

הסכם גרעין חדש שיבטל עיצומים יעמיד את טהרן בפני ירידה במחיר הנפט, התפתחות שלילית מבחינתה, אבל זינוק ביצוא צפוי לפצות על כך ויותר ● בנוס, למשטר יש צורך דחוף בסיוע אמריקאי בפרט ומערבי ככלל בשדרוג תשתיות

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי. צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבנקים רוצים לחלק יותר דיבידנד ושני בעלי שליטה ייהנו מכך במיוחד

עם עודפי הון של 27 מיליארד שקל, הבנקים מעוניינים שבנק ישראל יעלה את שיעור הדיבידנד המשולם לבעלי המניות מדי רבעון מ־40% ל־50% ● מהם הנימוקים בעד ונגד המהלך, מהי עמדת המפקח על הבנקים והאם ומתי הוא ייצא לפועל?

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: באדיבות עיריית קריית אונו

הרוב קובע, גם כשהבניין שלכם נהרס מטיל. וזה לא תמיד כל כך פשוט

השאלה הגדולה העומדת בפני דיירים שהבית המשותף בו הם מתגוררים נפגע היא האם קיים רוב לשיקום הבניין ● אם כן - המחוקק מעודד זאת ● במידה ואין הסכמה שכזו - יכול להתבטל רישום הזכויות הפרטניות והדיירים הופכים לשותפים במקרקעין ללא זיקה לחלק מסויים בשטח ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד