גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

צפו לעיכובים: מפעלי מכוניות גדולים באירופה מושבתים בגלל המלחמה

שרשרת האספקה מאירופה נפגעת, חומרי הגלם מתייקרים, וגם הקפיצה במחירי הנפט צפויה להתגלגל ישירות לצרכן ● החברות הגרמניות, שלחלקן תלות משמעותית באספקת רכיבים מרוסיה ומאוקראינה, כבר מדווחות על פגיעה בייצור ● השוק הישראלי נערך להארכת זמני האספקה ולעלייה חדה במחירים

מפעל של פולקסווגן. פגיעה בייצור / צילום: Associated Press, Michael Sohn
מפעל של פולקסווגן. פגיעה בייצור / צילום: Associated Press, Michael Sohn

שוק הרכב הישראלי נערך לספיגת "הנשורת" של המשבר באוקראינה. בענף צופים כי זמני האספקה לישראל של חלק מדגמי הרכב המבוקשים, שעומדים כיום על שני רבעונים, עשויים להתארך משמעותית. במקביל, הענף נערך לעליית מחירים חדה כתוצאה מהמלחמה.

מחסור בחומרי גלם והתייקרות משמעותית

בימים האחרונים קיבלו מספר יבואני רכב הודעות מהיצרנים בחו"ל על דחיות צפויות באספקת מלאים של כלי רכב. הרכבים היו אמורים להיות מסופקים החל מהרבעון הבא, אך בפועל הם עדיין לא נכנסו לייצור.

 

כתוצאה מכך, עשויים להידחות זמני האספקה ללקוחות, כולל אלו שכבר קיבלו תאריך. בנוסף, היבואנים קיבלו הודעה מיצרני רכב על כך שהם צריכים "להיערך לקראת עליית מחירים משמעותית מאד, ייתכן שדו ספרתית, במקרה שהמשבר באוקראינה והשלכותיו יהיו ממושכים". עיקר הפגיעה צפויה להיות באספקת כלי רכב חשמליים, שהביקוש שלהם בישראל ובעולם עולה בחדות בשל הצפי להמשך הנסיקה במחירי הדלק בתחנות.
המשבר באוקראינה פגע בשבועות האחרונים בשרשרת האספקה של רכיבי מפתח לתעשיית הרכב באירופה ומחוצה לה, והביא למחסור בחומרי גלם חיוניים ולהתייקרות חדה בתשומות הייצור.

הראשונים שמדווחים בשבועיים האחרונים על פגיעה משמעותית בייצור הם יצרני הרכב הגרמנים, שלחלקם תלות משמעותית באספקת רכיבים מרוסיה ומאוקראינה. בסוף השבוע שעבר הודיעה איגוד יצרני הרכב בגרמניה, ה-VDA, כי "קשה לתת כרגע תחזית אמינה, אולם צפויים שיבושים מהותיים בייצור כלי רכב בגרמניה". בהודעת האיגוד נמסר: "היצרנים והספקים עובדים מסביב לשעון כדי לפצות על השיבושים והכשלים בשרשרת האספקה כתוצאה מהמשבר, ולמצוא מקורות אספקה חלופיים".

אחת הבעיות המיידיות היא שיבוש באספקת "צמות" של כבלי החשמל לרכב - צביר כבלי החשמל ותקשורת הנתונים, שמקשרים בין רכיבי הרכב השונים. הם מיוצרים עבור יצרני רכב רבים במפעל מרכזי באוקראינה וכעת פעילותו הושבתה. על פי הודעת ה-VDA, "צמות הכבלים הן רכיב מורכב לייצור, שלעתים מיוצר באופן פרטני עבור כל דגם רכב. כמעט לא קיימים מלאים מוכנים מראש של רכיב זה".

פגיעה מתמשכת בייצור כלי הרכב החשמליים

זו לא הפעם הראשונה בעשור הנוכחי שהענף חווה שיבושים. גם בתקופת התפרצות הקורונה, בתחילת 2020, הושבתה כמעט כל תעשיית הרכב העולמית לתקופה ממושכת, בשל מחסור ב"צמות" חשמל, שמיוצרות בסין ובקוריאה.

באוקראינה פועלות כיום למעלה מ-20 חברות זרות שמספקות חלקים ורכיבים לתעשיית הרכב, שמיוצרים בכמעט 40 מפעלים שרובם מושבתים. בנוסף, ברוסיה פועלים 43 מפעלים של יצרני רכב וספקים מערביים, שפעילותם נפגעה או עשויה להיפגע.
במקביל, תעשיית הרכב העולמית חווה כיום עלייה חדה מאד במחירי חומרי הגלם, שחיוניים לייצור שוטף של רכב. העליות החלו כבר בשנה שעברה אולם הן צברו תאוצה משמעותית מאז התחלת המשבר באוקראינה.

בין השאר, מחיר הניקל, שבו נעשה שימוש נרחב בייצור רכב בכלל ובסוללות לרכב חשמלי בפרט, קפץ השבוע כמעט פי שלושה והמסחר בו בבורסת החומרים בלונדון הופסק. בענף מעריכים כי אם מחירי הניקל יישארו כך לאורך זמן זו תהיה פגיעה מתמשכת בייצור הרכב החשמלי בכל העולם, שכבר היום סובל מעודפי ביקוש.

הפגיעה באספקת הרכב החשמלי בעיתוי הנוכחי בעייתית במיוחד בשל הזינוק בביקוש לכלי רכב כאלה בכל העולם, כתוצאה מעלייה דרמטית במחירי הדלק בתחנות. בגרמניה, למשל, התייצב השבוע המחיר של ליטר בנזין בתחנות על כ-2 אירו - שיא של כל הזמנים - ובבריטניה הוא צפוי להגיע בקרוב ל-2 פאונד לליטר. גם בישראל נרשמת כיום עלייה בהתעניינות של המגזר הפרטי והעסקי ברכישת רכב חשמלי. זאת, בשל ההערכה שהמחיר של ליטר בנזין בתחנות יטפס בחודש הבא לכמעט 8 שקלים לליטר, אם מחירי הנפט בעולם יישארו ברמתם הנוכחית.

המחיר של הפלדיום, מתכת נדירה בה נעשה שימוש לייצור ממירים קטליטיים ברכבי בנזין, קפץ בעשרות אחוזים בשל העובדה שרוסיה ואוקראינה מספקות כ-45% מהתצרוכת העולמית של המתכת. בנוסף, צפויה השפעה עקיפה על הייצור הגלובאלי של צ’יפים. זאת, מכיוון שאוקראינה ורוסיה הן בין היצרניות הגדולות בעולם של חומרים חיוניים לייצור צ’יפים דוגמת גז ניאון (70% מהאספקה העולמית), חנקן (40% מאספקה העולמית) וקסנון (30% מהאספקה העולמית).

שיבושי הייצור באירופה כבר החלו

הזעזוע הגדול הצפוי בתעשיית הרכב נוגע למחירי הדלק והאנרגיה למפעלי הייצור ולתובלה הימית. תעשיית הרכב בכל העולם היא בין הצרכניות הכבדות בתעשייה והקפיצות החדות במחירי הנפט, הפחם והגז הטבעי צפויות להגדיל משמעותית את עלויות ייצור הרכב. עלויות אלו צפויות להתגלגל אל הצרכנים בחודשים הבאים. בנוסף, צפויה עלייה משמעותית במחירי התובלה של כלי רכב.

בינתיים, כבר החלו שיבושי ייצור בגרמניה. השבוע השביתה ב.מ.וו קווי ייצור בגרמניה, באוסטריה ובמפעלים של "מיני" בבריטניה והולנד בשל מחסור ב"צמות כבלים". גם בקבוצת פולקסווגן חלו שיבושי ייצור הן בגרמניה והן במפעלים של הקבוצה ברוסיה, שפעילותם הופסקה כחלק מהחרם הכלכלי על המדינה. פולקסווגן השביתה לתקופה לא ידועה את אחד המפעלים הגדולים שלה בגרמניה, בשל מחסור ברכיבים וגם סקודה, שמייצרת בצ’כיה, הודיעה על שיבושים כתוצאה ממחסור ברכיבי מפתח. כמו כן, מרצדס הודיעה על צמצום הייצור במספר מפעלים שלה באירופה.

תעשיית הרכב לא למדה מהניסיון

בתחילת השנה נראה היה שהכוכבים מתחילים להסתדר עבור תעשיית הרכב הבין לאומית ושוק הרכב הישראלי. אחרי שנתיים של טלטלות ושיבושים בשרשרת האספקה, שהביאו לאובדן ייצור רכב בשווי של כמעט 200 מיליארד דולר, הצפי ל-2022 היה רגוע. אמנם עדיין קיימים עיכובים של חודשים באספקת כלי רכב, בשל המחסור בצ’יפים, אבל על פי התחזיות הם היו אמורים להתמתן החל מהרבעון השלישי/רביעי של השנה עם חזרה להיקף מלא לקראת 2023.

הבעיה היא שתעשיית הרכב לא למדה כנראה מהניסיון, או שפשוט הייתה מותשת אחרי השנתיים האחרונות. בכל אופן, המשבר הנוכחי תפס אותה בלתי מוכנה. כרגע זה נראה כמו "הסערה המושלמת": מחירי נפט שנעים סביב 120 דולר לחבית נפט; שיבושים בייצור ; מחסור קשה בהובלה ימית.

וכמובן, מעל הכל מרחפת אי הוודאות של תוצאות העימות באוקראינה שעלולות לכלול בין השאר מחסור גלובאלי בדלק, פוטנציאל לסחרור אינפלציוני ומה לא. בקיצור, לרוכשי הרכב ולמוכרים כאחד מומלץ להדק חגורות, לחבוש קסדות ולהתכונן להתנפחות כרית האוויר. 2022 תהיה סוערת מאד בשוק הרכב והתאונה היא בלתי נמנעת.

עוד כתבות

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

אילוסטרציה: Shutterstock

גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו על ידי המוכרים, או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"