חברת הכנסת יסמין סאקס פרידמן מיש עתיד זכתה להכרה ציבורית מסוימת לאחר שבנאום הבכורה שלה בכנסת היא הגדירה את עצמה כ"דור רביעי למאכילות חתולים". בהמשך עלה הנושא לכותרות, כשעל רקע בקשה של יש עתיד, בין היתר, הופנו 12 מיליון שקל מתוך מה שמכונה "הכספים הקואליציוניים" לסירוס ועיקור חתולי רחוב.

גם ברדיו דרום זכרו את האירועים הללו, ולאחרונה, כשחברת הכנסת סאקס פרידמן התראיינה שם, היא נשאלה על הנושא ואמרה כך: "מעריכים שיש בארץ כמיליון מאכילי חתולים", ובהמשך הוסיפה: "ההערכה היא שיש כשלושה מיליון חתולי קהילה במדינת ישראל". בדקנו.

"חתולי קהילה" הוא השם הרשמי למה שמכונה בשפת העם "חתולי רחוב". האם יש נתונים רשמיים על מספרם בישראל? התחלנו בכתבות ודיווחים על הנושא מהשנים האחרונות. בידיעות הללו מופיעות הערכות שונות שלפיהן יש בישראל בין מיליון חתולי רחוב לשני מיליון.

מטעמה של סאקס פרידמן מסרו לנו כי הערכותיה מתבססות "על ארגוני בעלי חיים ומספרים לא רשמיים שמסתובבים במשרד החקלאות ואנשי מקצוע. לצערנו, אין מספרים מדויקים של כמות החתולים ואנחנו דוחפים לייצר סקר ארצי לטובת הנושא".

לא הסתפקנו בכך והחלטנו לפנות בעצמנו למשרד החקלאות. מתשובת המשרד עולה כי מספרים מדויקים אולי אין, אך הערכות רשמיות בנושא דווקא יש, ואלה אינן עולות בקנה אחד עם הדברים שהשמיעה הח"כית. "לפי הערכות המשרד, בישראל ישנם כמיליון חתולים משוטטים, כשהריכוזים הגבוהים הם בערים הגדולות", נמסר לנו. עוד נמסר כי המשרד מתקצב "בין 40 ל-50 אלף ניתוחים לעיקור או סירוס חתולים מדי שנה", והוזכר התקציב לכך שלאחרונה אכן הוגדל.

ומה לגבי מספר מאכילי החתולים בישראל? סאקס פרידמן טענה כי מדובר במיליון איש ברחבי הארץ. פנינו גם בעניין הזה למשרד החקלאות, אך כאן התשובה מורכבת יותר. "לעניין האכלת החתולים, (זו) מסווגת לשניים: אלו המאכילים באופן קבוע למעלה מ-20 חתולים, ואלו שזורקים את שאריות המזון לחתולים מפעם לפעם", נמסר לנו. "לפי הערכות, כרבע עד שליש מהאוכלוסייה מוגדרים כמאכילי חתולים באחד מהסוגים שהוזכרו".

סאקס פרידמן הבהירה לנו כי היא התכוונה למונח בהגדרתו המרחיבה. אם נניח כי ההערכה של משרד החקלאות נוגעת לבני 14 ומעלה, הרי שמדובר ב־2-2.5 מיליון איש שניתן להגדיר כמאכילי חתולים.

בשורה התחתונה: דבריה של סאקס פרידמן לא נכונים. על פי הערכת משרד החקלאות, בישראל יש כמילון חתולי רחוב, ולא שלושה מיליון. לגבי מספר מאכילי החתולים, בהגדרה מרחיבה של המונח ניתן לדבר על עד כ-2.5 מיליון איש שנכללים בקבוצה הזאת, ולא כמיליון איש כפי שטענה הח"כית.