גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

החיים העתידיים של הסטודנטים: מעונות מעוצבים, חללי עבודה ומתקני ספורט

היצע מעונות הסטודנטים נמוך בהרבה מהביקוש, והמעונות החדשים שיבנו יושפעו מהכלכלה השיתופית ● דיור הוא סעיף ההוצאה המרכזי של הסטודנטים, שנעזרים בהורים כדי לממן כמחצית מהוצאותיהם היומיומיות - שעומדות בממוצע על 5,500-6,000 שקל בחודש

סטודנטים. המעונות החדשים שייבנו יושפעו מהכלכלה השיתופית / צילום: מתן פורטנוי
סטודנטים. המעונות החדשים שייבנו יושפעו מהכלכלה השיתופית / צילום: מתן פורטנוי

"עוף גוזל", צא ולמד, "אנחנו בגב שלך" - כשהקורונה "מאחורינו", גם הסטודנטים בישראל חזרו לשגרה, למגורים גם במעונות, ועתה הם נדרשים להגדיל את הוצאותיהם במטרה להתקיים. סטודנט מוציא בחודש בממוצע 5,500-6,000 שקל כדי להתקיים. מתוכם, כמחצית על דיור. סטודנט בתואר ראשון "מכסה" מהכנסה מעבודה כ-50% מסך הוצאותיו (מלבד שכר לימוד).

 

בתחילת שנת 2021 היו ישראל למעלה מ-22 אלף מיטות במעונות סטודנטים וביחס של 14% בין מספר המיטות לבין מספר הסטודנטים. המעונות החדשים שייבנו יהיו בקונספט, בתמהיל ועם שירותים הדומים לשנמצא בבתי מלון קהילתיים ובמבני המגורים העירוניים החדשים ויכללו גם שטחי מסחר, חדר כושר, MWW (חלל עבודה Mini We-Work), חדר כביסה, מטבח משותף, חנייה לדו-גלגלי ועוד. החדרים יהיו במתכונת של "מיטה-שולחן" ומרוהטים. הטור שלהלן יתאר את הרגלי הצריכה וההתנהגות של הסטודנטים, התפתחות המוצר של מעונות הסטודנטים, את דרכי שיווקו והצפוי בעתיד.

הביקוש למעונות גדול מההיצע

ברמה הארצית יחס המיטות למספר הסטודנטים הוא כאמור 12%, בהתבסס על ספירות ב"שטח" במוסדות שבוצעו על ידי צ'מנסקי בן שחר ושות', דיווחי הכנסת והמועצה להשכלה לגבוהה בתחילת שנת 2021. השיעור הממוצע של סטודנטים באוניברסיטאות הלנים במעונות עומד על 14%. במכללות, 8% מהסטודנטים לנים במעונות בממוצע.

קיימות למעלה מ-22 אלף מיטות לסטודנטים במעונות, כאמור. מתוכן, כ-80% הן באוניברסיטאות. בממוצע ארצי מחירה של מיטה במעונות בשנת 2019 היה כ-1,270 שקל. בתקופת הקורונה המוסדות הקלו על הסטודנטים ועתה המחירים חזרו לרמתם טרום הקורונה ואף למעלה מכך. באוניברסיטאות העברית, תל אביב, בר אילן ובמכון וייצמן המחירים מגיעים גם ל-2,000-2,500 שקל בחודש. לשם השוואה, המחיר ל"מיטה" בחדר בדירת שותפים "מתחיל" מכ-1,000 שקל בחודש בממוצע.

בשנת 2021 התפלגות מקום המגורים של הסטודנטים חזרה כמעט לזו שהייתה לפני הקורונה: 43% התגוררו בדירה שכורה, 38% בבית ההורים וכ-7% במעונות סטודנטים.  זאת לעומת כ-47% מהסטודנטים שגרו בבית הוריהם בשנת 2020 שנת "הקורונה", עלייה של 11% ביחס לשנת 2019. ברם, במעונות הסטודנטים התגוררו ב-2021 5% מהסטודנטים, ירידה של 1% בלבד ביחס ל-6% ב-2019. בקרב הנסקרים בשנת 2020  נרשמה ירידה של 5% ביחס לשנת 2019 בשיעור הסטודנטים שהתגוררו בדירה בבעלותם או בדירה שכורה. כ-13% מהנסקרים עזבו את דירתם בגלל קושי כלכלי שנבע ממשבר הקורונה.

חוסכים על תרבות ופנאי, לא על דיור 

כ-76% מהנסקרים נפגעו תעסוקתית בקורונה, כ-87% חששו לעתידם הכלכלי/תעסוקתי. ההוצאה החודשית הממוצעת של הנסקרים ירדה בכ-10% ביחס לשנת 2019, בעיקר בבילויים (כ-27%) ובנסיעות (כ-19%). בדיור הירידה הסתכמה בכ-6% בלבד. בעקבות משבר הקורונה 68% מהנסקרים הצהירו כי יחסכו על הוצאות תרבות ופנאי ו-61% על ביגוד והלבשה.

הנתונים הללו משתקפים בסך ההוצאה החודשית הממוצעת שעמדה בשנת 2020 על  4,928 שקל ביחס ל-5,477 שקל בשנת 2019. הירידות הגבוהות ביותר נרשמו בתחומי הבילויים (כ-27%) ובנסיעות (כ-19%). ההוצאה חודשית על דיור ירדה בכ-6% בלבד ביחס ל-2019. בשנת 2021, הוצאות הסטודנטים החודשיות גדלו ועברו את גודל ההוצאה בשנת 2019 והן נאמדות ב-5,500-6,000 שקל.

דיירי המעונות אוכלים יותר בחוץ

מסקר נוסף שערכה חברת צ'מנסקי בן שחר ושות' עולים נתונים רלוונטיים על ההתנהגות הצרכנית של הסטודנטים. הסקר נערך בקרב כ-450 סטודנטים, 100 מהם מתגוררים במעונות.

מעל ל-70% מהסטודנטים נעזרים בהוריהם למימון הוצאותיהם על מחיה שוטפת (ללא שכר לימוד שחלקו ממומן גם באמצעות מלגות והלוואות). הכנסתם החודשית הממוצעת של הסטודנטים בתואר ראשון "מכסה" כ-50% מסך הוצאותיהם על מחיה.

היכן עורכים הסטודנטים את מרבית קניותיהם? - כ-47% מהסטודנטים מבצעים את קניותיהם ליד מקום מגוריהם. סטודנטים הגרים במעונות, מבצעים ליד המעונות כשליש מקניותיהם.

כ-84% מהסטודנטים אוכלים מחוץ לבית פעם-פעמיים. בקרב דיירי המעונות, כ-5% אוכלים מחוץ לבית שש פעמים ומעלה בשבוע.

בנוגע להוצאה על בילויים ופנאי (בתי קפה, מסעדות ופאבים שאינם בשעות הלימודים/לצורך לימודים), כ-34% מוציאים 251-500 שקל בחודש על בילויים ובתי קפה. ההוצאה הממוצעת של כלל הסטודנטים על בתי קפה והסעדה עמדה על כ-600 שקל בחודש.

בשורה התחתונה, סטודנט ממוצע הוציא על דיור ואחזקת הדירה, כ-2,600 בחודש, על מוצרי מזון וסופרמרקט כ-1,200 שקל, על בילויים כ-600 שקל ועל נסיעות/אחזקת רכב כ-800 שקל בחודש. כלל ההוצאות התייקרו בשנת 2021 וביחס לממוצע בשנת 2019, טרם הקורונה.

התחזית: המעונות יותאמו לרוח הזמן

הביקוש למעונות ולדירות שכורות לסטודנטים נפגע במשבר הקורונה. ברם, בצורה שאינה משמעותית - חלה ירידה של 1% בקרב הנסקרים שהתגוררו במעונות ושל 5% בקרב אלה שהתגוררו בדירה שכורה. הצפי הוא שהביקוש למעונות הסטודנטים ולדירות להשכרה ימשיך להיות גבוה ביחס להיצע, במיוחד באזור המרכז בו קיימות אפשרויות תעסוקה רבות. גם שוק מעונות הסטודנטים כמו גם שוק המגורים להשכרה ובתי המלון הקהילתיים, מושפעים ממגמות ה-Share Economy והרצון לצריכת חוויות על-פני העדפת רווחת דיור גבוהה במרחב האישי. כנגזר מכך, ייבנו מעונות סטודנטים שיותאמו לעולם הצרכים וההתנהגות החדש של הסטודנטים, שבו החדרים קטנים יחסית במתכונת של "מיטה-שולחן" (אבל מרוהטים, עם טלוויזיה ו-WiFi ומקלחת ושירותים), ובחללים המשותפים יתרחשו החוויות, המפגשים, הקשרים האישיים וההתנסויות (בישראל מרבית המעונות עדין שייכים ל"דור הישן") וימצאו בהם גם: חללי עבודה, פאבים, חדר כביסה, מתקני ספורט ועוד.

במקביל ליוקר המחיה הכללי במשק, הוצאות הקיום הנדרשות של הסטודנטים ימשיכו לעלות. נראה גם כי מרבית הסטודנטים ימשיכו להישען על תמיכת ההורים, שכן כאמור כ-50% בלבד מהוצאותיהם של הסטודנטים בתואר ראשון ממומנים מהכנסותיהם בפועל.

עוד כתבות

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר היצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון", אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו מזנקת הבוקר ביותר מ-23% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת ועל ההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר, היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע