גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הטרנד החם בנדל"ן שמושך את חברות הביטוח להשקיע בגדול

בתוך פחות משנה השקיעו חברות הביטוח בישראל כמיליארד שקל ביזמיות נדל"ן המתמחות בפרויקטים של התחדשות עירונית ● מצוקת הקרקעות לבנייה חדשה, הסחרור במחירי הדירות והדחיפה מצד רשויות מקומיות לקידום פרויקטים קיצרו את משך זמן הבנייה

פרויקט של ים סוף נדל''ן ברמת גן / צילום: יח''צ
פרויקט של ים סוף נדל''ן ברמת גן / צילום: יח''צ

בתוך ימים ספורים נסגרו לאחרונה שתי עסקאות גדולות בין חברות ביטוח ובין יזמיות נדל"ן המתמחות בהתחדשות עירונית. ביום הראשון של חודש מרץ חתמו מנורה מבטחים והכשרת הישוב התחדשות עירונית על שיתוף פעולה בהיקף של 100 מיליון שקל להשקעה בארבעה פרויקטים, והשבוע היו אלה הפניקס ובוני התיכון התחדשות עירונית שגיבשו מסמך הבנות, שיביא את חברת הביטוח לרכוש 20% מהחברה הבת של בוני התיכון, להשקיע 125 מיליון שקל נוספים כמסגרת להשקעה בפרויקטים של החברה ואף לפעול יחד להנפקתה בתוך ארבע שנים.

העסקאות הללו ממחישות את ההכרה בקרב חברות הביטוח כי מצוקת הקרקעות הפנויות לבנייה חדשה, יחד עם הביקושים הגדולים של ישראלים לדירות, שהסתכמו אשתקד במשכנתאות בהיקף של 116 מיליארד שקל, הפכו את ההתחדשות העירונית למוקד השקעות מרכזי, שיכול להשיא תשואה גבוהה לעמיתים ולחוסכים.

 

עבור הפניקס מדובר בעסקה אחרונה מתוך שורה של השקעות, הגדולה שבהן רכישה של 25% מחברת בנייני העיר הלבנה, שהחלה כיזמית בתחום שימור המבנים בתל אביב והתרחבה לתחומי ההתחדשות העירונית והמלונאות, בהשקעה של עד 420 מיליון שקל (שילוב של הון וחוב).

עוזי לוי, מנכ''ל מנורה מבטחים נדל''ן / צילום: יח''צ - עופר חן

"תחום המגורים בישראל בכללותו נמצא בביקושים מאוד גבוהים בשל סיבות אובייקטיביות - לתהליך הצמיחה של המדינה ברמת התוצר לנפש אין אח ורע בעולם המערבי, וישראל נהנית מגידול דמוגרפי, הן טבעי והן כתוצאה מעלייה, ולכן תחום המגורים נמצא בפריחה", אומר עוזי לוי, מנכ"ל מנורה מבטחים נדל"ן. "מעבר לכך, פרויקטי ההתחדשות העירונית נמצאים בלב אזורי הביקוש, ובמדינה כל כך צפופה זה נכון לצופף בנייה ולבנות לגובה. כל מתכנן ערים יגיד שזה העתיד, ואנחנו מזהים את המגמה ונכנסים לתחום".

שלושה סוגים של שיתופי פעולה

כאשר בוחנים את אופי העסקאות, רואים למעשה שלושה סוגים עיקריים של שיתופי פעולה בין חברות הביטוח לחברות הנדל"ן. הראשון הוא העמדת אשראי שמעניקות חברות הביטוח ליזמיות. עסקאות כאלה מלוות את השוק זה זמן רב, ולצידן התפתחו, כפי שאפשר לראות בשנה האחרונה, שתי דרכי השקעה חדשות - רכישת חלק ממניות חברות הבנייה וכן שיתוף פעולה בהעמדת הון לביצוע הפרויקטים.

לצד הפניקס ומנורה מבטחים, חברות ביטוח נוספות זיהו את פוטנציאל הרווח מהשקעה בחברות הפועלות בתחום ההתחדשות העירונית, ובתוך פחות משנה מצטברות השקעותיהן המצרפיות לכמיליארד שקל. "זה תחום מאוד מעניין שהוא גם ההווה וגם העתיד", מסביר איציק טאוויל, מנהל אגף הנדל"ן והאשראי בהראל. "במצוקת הקרקעות שיש במדינה, בטח באזורי ביקוש ובמרכזי ערים, זו האפשרות היחידה להוסיף עוד יחידות דיור", מציין טאוויל, שהאגף שבראשותו הוביל בשנה האחרונה שתי עסקאות גדולות של כניסה לעולם ההתחדשות העירונית.

איציק טאוויל, סמנכ''ל בכיר ומנהל אגף הנדלן ואגף האשראי בקבוצת הראל ביטוח ופיננסים / צילום: מיה כרמי-דרור

הראשונה הייתה ביולי האחרון, אז רכשה הראל 20% מחברת אלמוג (כדאי) בתמורה לכ-120 מיליון שקל, והשנייה, שלושה חודשים לאחר מכן, רכישת 20% מחברת עץ השקד.

״עץ השקד ראתה ערך בכניסה שלנו להשקעה, כי זה מאפשר לה להתפתח גם לתחום ההתחדשות העירונית, לעומת אלמוג שהייתה בין החלוצים בתחום", אומר טאוויל.

נציין כי ברקע ההשקעות הללו גם חברת כלל ביטוח מעורבת בתחומי ההתחדשות העירונית, והיא מחזיקה בכ-25% ממכלול מימון העוסקת במתן אשראי חוץ-בנקאי ליזמים בבנייה למגורים ובמתן חוב מורכב, ובין היתר מממנת ומלווה פרויקטים של התחדשות עירונית.

"הסיכון בגין פרויקטים של התחדשות עירונית הרבה יותר נמוך"

מעבר למצוקת הקרקעות שמגבילה את הבנייה החדשה, הפריחה והפוטנציאל הגבוה בתחום ההתחדשות העירונית נובעים מכמה סיבות, שגם משליכים על שיתופי הפעולה בין יזמיות הבנייה לחברות הביטוח.

"כיום אין גבול למחיר הקרקע בבנייה חדשה", מסביר עמי פרץ, מנכ"ל בוני התיכון. "כשמשלמים סכומים כל כך גבוהים רק על הקרקע, זה מיד משליך על הוצאות המימון הכבדות. לעומת זאת, בהתחדשות עירונית, בכל שלבי התכנון וההחתמה של הדיירים על הליך הפינוי-בינוי, הכספים שחברות הנדל"ן משקיעות זניחים יחסית, כך שהוצאות המימון משמעותיות פחות מאשר בפרויקטים של ייזום, קניית קרקע והשקעות גדולות נוספות הכרוכות בקרקע.

"גם הסיכון בגין פרויקטים של התחדשות עירונית הרבה יותר נמוך. אומנם התהליך מורכב מתהליכים ארוכים יותר, אבל כעת, כשהמדינה והרשויות המקומיות מעורבות בקידום פתרון למשבר הדיור, תהליך שלפני עשר שנים היה נמשך עשר שנים מתקצר היום ל-4-5 שנים", הוא אומר ביחס לפרק הזמן שיכול להתחיל להניב פירות לכל המעורבים בפרויקטים.

לדברי עודד סתר, סמנכ"ל מימון, השקעות ופיתוח עסקי ומימון של הכשרת הישוב, החברה הקימה את החברה הבת המתמחה בהתחדשות עירונית, מתוך הבנה שבפרויקט התחדשות עירונית רמת הסיכון נמוכה יותר מאשר בייזום רגיל. "כשאתה יזם רגיל שקונה קרקע, יש פער זמן די משמעותי בין המועד שקנית את הקרקע למועד שאתה מתחיל בביצוע. בשלב הזה כבר שילמת על הקרקע, אבל אתה לא יודע מה יהיו מחירי הדירות ומה תהיה עלות הבנייה. בהתחדשות עירונית רוב הכסף (ההון העצמי) מושקע במועד היציאה לביצוע, ולא כמה שנים קודם (שכנוע הדיירים למשל עולה כסף, ומדובר כאמור בסכומים זניחים, ר' ו')", הוא מציין.

סתר מוסיף, כי השוק התבגר במהלך השנים האחרונות. "יזמיות הנדל"ן הבינו שאם הן רוצות להיות שחקניות רציניות ורלוונטיות, הן חייבות להיות בהתחדשות עירונית. הדיירים שנותנים ליזם את הנכס העיקרי שלהם התבגרו, והבינו שאירוע הריסת הבית מספיק בטוח, ושהטרטור במהלך שלוש שנות בנייה כדאי גם ברמת הנוחות וגם ברמת שווי הנכס. גם רשויות התבגרו, והחלו לתמוך בקידום תוכניות מתוך הבנה שזה העתיד ואין ברירה, ולכן אנחנו רואים את כולם דוחפים בצורה חזקה להתחדשות עירונית", הוא אומר.

לצד הכדאיות הכלכלית ומצוקת הקרקעות, נכנסים שני שיקולים נוספים לקידום הבנייה. הראשון הוא רעידות האדמה, שהולכות ונעשות תכופות יותר, כאשר על פי דוח של מרכז המחקר והמידע של הכנסת כמעט 30 אלף בניינים בישראל עלולים להיהרס באופן חמור בעת רעידת אדמה חזקה.

הסיבה השנייה היא מצבה הביטחוני של ישראל ואיום ירי הטילים לעבר העורף הישראלי. " הבנייה הישנה היא נטולת ממ"ד, והיום זה כבר לא מותרות אלא דבר שנדרש, ולו רק בגלל הסיבה הזו יש להתחדשות העירונית מקום מיוחד בעולם הנדל"ן של היום", מסביר מנכ"ל מנורה מבטחים נדל"ן.

חלון הזדמנויות שעשוי להיסגר בתוך שנתיים

סתר מסביר כי העסקה בין הכשרת הישוב התחדשות עירונית למנורה מבטחים היא ייחודית בנוף השותפויות בין יזמית לחברת ביטוח. "רוב השותפויות בין הצדדים כוללות מרכיב לא קטן של חוב. בעסקה האחרונה מנורה מבטחים לא מעמידה אשראי לפרויקט, אלא משקיעה 60% מההון לפרויקט, ואנחנו את ה-40% הנותרים, כך שלמעשה היא הופכת להיות שותפה לכל דבר באותם ארבעה פרויקטים שבחרנו יחד", הוא אומר, אך מדגיש כי בחלוקת הרווחים הכשרת הישוב תקבל כ-70% מהרווח העתידי של כל פרויקט, ומנורה מבטחים כ-30%.

הסיבה לכך היא שהיזמית היא שמקדמת את התהליך בפועל, מייצרת פרויקט יש מאין ומנהלת אותו לאורך כל תקופת הביצוע, ולכן זכאית לתגמול על מאמצים אלו.

טאוויל מסביר מדוע מצד חברות הביטוח יש היגיון בחלוקה כזו. "במאמצים שלנו להיכנס לתחום לא ראינו לנכון לעשות בצורה עצמאית, כי צריך יכולת ממוקדת בהוצאת עסקאות פינוי בינוי לפועל. יש לדבר עם הדיירים, להחתים אותם ולעבור מכרזים, וזה מצריך המון אורך רוח ויכול להימשך שנים. לכן ההשקעה שלנו באלמוג משרתת אותנו, כי פגשנו חברה שבמשך עשור הביאה המון עסקאות, ועכשיו צריכה להוציא אותן לפועל, ואנחנו מאפשרים לה את זריקת ההון לממש את התוכניות".

האם השינוי הזה אומר שתזנחו את מתן האשראי ותתמקדו בהשקעות הון?
לוי: "אנחנו נמשיך לעשות את שני הדברים".

טאוויל: "זה לא שינוי אלא פעילות משלימה. אשראי תמיד נתנו ותמיד נמשיך לתת. עשינו לא מעט השקעות בתחום הדיור, כי זיהינו את הפוטנציאל והחלטנו לפעול, אבל יכול להיות שבעוד שנתיים חלון ההשקעה בנדל"ן ייסגר, כי תהיה תוכנית ממשלתית שתעצור את המחירים".

עוד כתבות

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל מבלי להודיע על כך באופן רשמי ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

מנכ''ל SMCI, צ'ארלס ליאנג, מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, מנכ''לית AMD, ליסה סו / צילומים: רויטרס - Jonathan Ernst, Mark Lennihan ,AP, Chiang Ying-ying

דוחות חברות השבבים חושפים את האתגר הגדול של הסקטור הלוהט בוול סטריט

השבוע פרסמו שתי חברות שבבים גדולות, AMD ו-SMCI, את התוצאות הכספיות שלהן ואיכזבו את המשקיעים ● בתגובה לדוחות, מניות שתי החברות צללו בחדות במסחר בוול סטריט יחד עם אנבידיה שנסחרת בירידות ● מומחים מסבירים: "יש ביקוש והשקעות של חברות גדולות, אבל ההכנסות לא מתרוממות"

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר?

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואים ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע כי האישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע כי פנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שנייה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תיחשב כ"הכנסה ראשונה"

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד, ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי פסח: שופרסל שלחה לכ-100 עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם אחרי כניסתם של האחים אמיר ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל שופרסל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי