גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בין גבעת עמל לשיח' ג'ראח: סימפטיה לערק לא בהכרח מצביעה על הזדהות עם המאבק המזרחי

הערעור על פסק הדין בעניין גבעת עמל הוא תמצית שיטת אדוני הכוח: התשת החלש, שלרוב מפסיד ● אלא שלפעמים הצד החלש מנצח, כפי שהיה בשיח' ג'ראח ● מה שנכון העליון לעשות לטובת דיירים במזרח ירושלים הוא חייב לעשות גם לטובת אלה שגרים בסמוך למגדלי היוקרה

המאבק בגבעת עמל / צילום: שולה קשת
המאבק בגבעת עמל / צילום: שולה קשת

אדי הערק שנמזג בנדיבות לקטטה הציבורית, שבין נשיאת בית המשפט העליון אסתר חיות וחבר הכנסת דוד אמסלם באשר ליחס בית המשפט העליון כלפי המזרחים טרם התפוגגו לחלוטין, והנה ניצב בית המשפט העליון מול מבחן אמיתי בסוגיה זו. בקרוב צפוי בית המשפט לדון בבקשה שהגישו המדינה ועיריית ת"א, לבטל את הקביעות בפסק דינה המכונן של השופטת מיכל אגמון גונן, בנוגע לעוול היסטורי שנעשה לתושבי גבעת עמל, מהרגע הראשון שהם נשלחו לגור בשכונה הדלה שבין ת"א לרמת גן, ועד לימינו אנו.

מאבקים בש'יח ג'ראח בחודש שעבר / צילום: Associated Press, Mahmoud Illean

פרשה זו כבר סוקרה, גם על ידי הכותב, פעמים רבות. התושבים, כולם בני עדות המזרח, גם אם לא ברורה מידת חיבתם לערק, הופנו לכאן ע"י בן גוריון, שהתחייב בפניהם עוד ב-1949, שאם יפונו הם יקבלו דיור חלופי. למרות זאת, ב-1961 מכרה המדינה את הקרקע לידיים פרטיות והסתפקה בהתחייבות יזם פרטי לספק לתושבים דיור חלופי. זאת למרות מחאות התושבים כבר בזמן אמת.

צדק חברתי הוא דבר חשוב, אבל כסף הרבה יותר

מאז, עברה הקרקע מיד טייקון אחד ליד טייקון אחר, וכל אחד בתורו ניסה לפנותם, לא פעם על ידי עורכי דין, שתדלנים ושאר שכירי חרב. עיריית ת"א, שכה אוהבת להתהדר בנוצות של הומניזם ודאגה למוחלשים, מה שגורם לה לא פעם להדליק לכבודם את בניין העיריה באורות מלבבים - סייעה דווקא לאדוני השיטה. טוב, צדק חברתי הוא דבר חשוב ונשאף, אבל כסף - הרבה יותר. בהמשך לפעולת העירייה, הגדירו גם בתי המשפט את התושבים כפולשים.

ב 2016 הגישו התושבים, באמצעות עו"ד משה קריף, ממייסדי הקשת הדמוקרטית המזרחית ומי שמלווה את התושבים שנים רבות, תביעה ייצוגית חלוצית נגד המדינה. השופטת אגמון-גונן שקיבלה את התביעה קבעה ש"מדובר בעוול היסטורי, התושבים פעלו כל הזמן, ללא לאות, בניסיון להביא את המדינה לקיים את הבטחתה כלפיהם. הבטחה שניתנה בשנת 1949".

השופטת גם הוסיפה שהיא מקווה ש"ההכרה בכך שצדקו הם, הוריהם, והורי-הוריהם לאורך כל הדרך, כשחזרו ואמרו שהגיעו למקום לבקשת הרשויות של המדינה שבדרך, וכי הבטחות שקיבלו, ולא מולאו, ניתנו בדין ולא בחסד, תרפא במשהו את הפצעים, וכי זה יהיה הפיצוי שבהגשת תובענה זו". הלוואי שהיא צודקת וזה אכן יקרה.

"מסמסנו אותם 71 שנה, נמשיך עוד כמה שנים"

על פסיקה זו ערערו המדינה והעירייה. כמובן שהערעור לבוש במחלצות דיוניות, שלפיהן הבעיה היא לא בקביעה עצמה אלא בפרוצדורה של התביעה, קרי בעצם השימוש בתובענה ייצוגית. זו לעולם דרכם של בעלי הכוח ואדוני השיטה: הם מנסחים פרוצדורה לכאורה "אובייקטיביות", ואז משתמשים בה כדי להתיש את התובעים המוחלשים, בידיעה שמטבע קושי חייהם, אורך נשימתם קצר. במילים אחרות, מסמסנו אותם במשך שבעים ואחת שנים, הבה נמשיך לעשות זאת עוד כמה שנים עד שהם יתעייפו ויפרשו. אין פה באמת חידוש משפטני.

במשך השנים הייתי מעורב בשורה ארוכה של מקרים בהם ניצלו בעלי הכוח את שליטתם בהליכים המשפטיים כדי להאריך אותם, מתוך הערכה שקשיי היומיום והמצוקה הרבה לא יאפשרו לתובעים העניים לקחת נשימה כה ארוכה, והם יאלצו להתפשר על זכויותיהם או לוותר עליהם כליל. העובדה שמייצגי המדינה והעירייה, שאמורים לייצג אתוס מקצועי אחר מזה של עורכי דין בשוק הפרטי, הם שנוקטים בגישה זו רק מוסיפה לאכזבה שמעלה הפרשה.

הרי גם הם יודעים, שהתובענה הייצוגית היא כלי חשוב לקידום מטרות חברתיות וציבוריות. כל תלמיד משפטים משנן כבר בשנתו הראשונה את פסק הדין שניתן ב-17 במאי 1954, בתובענה הייצוגית שהגישו לינדה בראון ואחרים נגד מועצת החינוך של טופיקה. תובענה שהייתה לאבן דרך חשובה במאבק לסיום ההפרדה הגזעית הבזויה במערכת החינוך בארה"ב.

אין לי גם ספק שהם מכירים היטב את מחקריו של ד"ר ברק אתירם בנושא, כמו גם את דברי הנשיאה חיות שאמרה ש"מדובר במכשיר משפטי חשוב שבאמצעותו ניתן לקדם מטרות חברתיות ואינטרסים ציבוריים". כמו גם קביעת השופט אליקים רובינשטיין לפיה: "החוק מיצב את התובענה הייצוגית בראש ובראשונה כמכשיר חברתי רב עוצמה".

הם צודקים בדבר אחד: למוחלשים אין הרבה סיכויי הצלחה

אז כיצד הם מעלים חשש שפסיקת אגמון גונן עלולה, לדבריהם: "לעודד עורכי דין עידוד יתר, להגיש בקשת אישור המעלות טענות ציבוריות כלליות...אין לאפשר שימוש בהליך הייצוגי להליכים שאין להם סיכויי הצלחה. רק כדי לזכות בתשומת לב לנושא חשוב ככל שיהיה".

הם צודקים במובן אחד: ברור שלאנשים המוחלשים אין הרבה סיכויי הצלחה. אבל לפעמים - ממש כמו בפרשת בראון - קורה נס שיפוטי והצדק מצליח. והרי רק לאחרונה היה מין נס שכזה, כשבית המשפט העליון אסר על פינוי ארבע משפחות ערביות מבתיהן בשייח' ג'ראח, למרות שלא הייתה מחלוקת שהבעלות בבתים היא יהודית.

בית המשפט החליט להתרכז במחלוקת לגבי פינוים והגיע למסקנה, בדעת רוב, שאין לפנותן מכוח "רישיונות בלתי הדירים" או "דיירות מוגנת", וזאת כשהם מסרבים "להתעלם מן ההיסטוריה המשפטית של המקום".

השופטת ברק ארז כתבה גם בהקשר אחר ש"פינוי אנשים שישבו על הקרקע במשך עשרות שנים - חלקם אף מבלי לדעת כי המקרקעין שייכים לאחרים - מעורר קושי אנושי. זכות הקניין היא חשובה, אך יש חשיבות גם להגנה על קורת ביתם של אנשים ולהיבטים של הסתמכות על מצב דברים". מילים כדורבנות, אבל מה שנכון העליון לעשות לטובת דיירים במזרח ירושלים הוא חייב לעשות גם לטובת אלה שגרים בסמוך למגדלי אקירוב, מגדלי יו ופארק צמרת.

זה, ולא מבחן האהדה לערק, הוא המבחן האמיתי שיגלה את היחס למזרחים ולעוול שנעשה להם. לתשומת לב שופטי העליון.

הכותב הוא דיקן הקמפוסים הרב-תרבותיים של הקריה האקדמית אונו 

עוד כתבות

מערכת ההגנה האווירית SPYDER בתצורת All in One / צילום: רפאל

ניצחה את הגרמנים והצרפתים: רפאל זכתה בעסקת ענק

לפי דיווחים שפורסמו, המערכת שרפאל צפויה לספק לרומניה בעסקת הענק היא ספיידר, המספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, אל מול מגוון איומים ● ככל שתיחתם, תהיה זו העסקה השנייה בגודלה אי פעם של מדינת ישראל, לאחר מכירת מערכת חץ 3 לגרמניה, תמורת כ-3.5 מיליארד דולר

וול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

המניה הלוהטת שחזרה לככב בוול סטריט, והמניות שאכזבו בת"א

האופטימיות ביחס להסכמי הסחר והמערכה הקצרה עם איראן צבעו את המסכים בבורסה בתל אביב ובוול סטריט בירוק במהלך החודש החולף ● סקטור השבבים ובעיקר מניית אנבידיה הובילו את העליות, מי אכזבו והאם הראלי יימשך?

פאנלים סולאריים על גג בית מגורים / צילום: Shutterstock

המדינה תחייב התקנת גגות סולאריים בבתים פרטיים - מי ישלם את החשבון?

החל מדצמבר קבלת טופס 4 תותנה בהתקנת גג סולארי במגוון סוגי מבנים ● במשרד האנרגיה מדגישים את התרומה לביזור רשת החשמל ולהפחתת זיהום - אלא שמומחים מזהירים: הדבר יעלה את מחירי הדיור, יפגע בזכות הקניין והציבור יסבסד את המהלך דרך חשבון החשמל

אילוסטרציה: Shutterstock

"חייבים הסכם ממון": טלטלה בעקבות התקדים לגבי נכסים מלפני הנישואים

אחרי שבית המשפט העליון קבע כי ניתן לחלק בין בני זוג המתגרשים גם נכס שהיה שייך לאחד מהם לפני הנישואים, מומחיות לדיני משפחה מזהות שינוי דרמטי ● בעוד שחלקן סבורות כי מדובר בפריצת דרך לטובת שוויון במשפחה, אחרות מתריעות כי "אין יותר חסינות" לשום נכס

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בוול סטריט; רובינהוד קפצה ב-13%, פלנטיר בכ-4%

נאסד"ק עלה ב-0.5% ● אירופה ננעלה בירידות קלות ● פעילות הייצור בסין התכווצה בחודש יוני זה החודש השלישי ברציפות ● קנדה מבטלת את המס על שירותים דיגיטליים "מתוך ציפייה" להסכם סחר כולל עם ארה"ב ● סין מזהירה את ארה"ב כי לא תסבול הסכמי סחר עם מדינות אחרות אשר מנוגדים לאינטרסים שלה ● בוול סטריט, שבוע המסחר יהיה מקוצר ויסתיים ביום חמישי ב-20:00 שעון ישראל

איתמר בן גביר, עוצמה יהודית בוקר טוב דרום, רדיו דרום, 25.6.25 / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

האם בשנה שעברה נוספו למשטרה 3,500 שוטרים?

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר התגאה בהגדלת הכוח המשטרתי, אבל הוא לא הפריד בין הברוטו לנטו ● המשרוקית של גלובס

מטוס של איזי ג'ט / צילום: Shutterstock

באופן חריג, חברות התעופה הזרות והישראליות מתאגדות. מה הן דורשות?

בחברות התעופה הישראליות והזרות מאחדים כוחות ומבקשים הקלות בחוק שמחייב אותם לפצות נוסעים שבוטלה טיסתם ● החוק כבר תוקן לפני מספר חודשים כדי לתת מענה לחברות תעופה בזמן חירום, וכעת החברות מבקשות שהמדינה תספוג את הנזק במקומן ● "אנחנו נמצאים בזמן קריטי בו חברות התעופה בוחנות האם יחזרו לארץ"

חנות של רשת סבון / צילום: יח''צ-דן לב

קבוצת גולף נמצאת במגעים מתקדמים לרכישת מרבית הפעילות של רשת סבון

גולף דיווחה כי היא מעוניינת לרכוש את פעילות ההפצה, הפעלת החנויות ואתר האינטרנט של סבון ● במקביל, סבון עדכנה כי היא נמצאת בשלב מתקדם של מו"מ למכירת מפעל הייצור שלה הממוקם בקריית גת ● אם המפעל לא יימכר, הוא מתוכנן להיסגר בעוד שנה

טל יעקובסון, מנכ''ל פריון / צילום: אוהד דיין

איך לדבר על שיווק בשפה שסמנכ"לי כספים מבינים, והקשר ל-AI

תעשיית הפרסום הדיגיטלי צמאה לא רק ליצירתיות, אלא גם לאופטימיזציה ומדידה עסקית, אומר טל יעקובסון מנכ"ל פריון, שרכשה את Greenbids המתמחה ברכש מדיה מבוסס בינה מלאכותית ● "עכשיו אנחנו בשוק של 750 מיליארד דולר, שמחבר קריאייטיב, מדיה וטכנולוגיה"

מייסדי אימג'ין. מימין לשמאל: יהונתן צלח, דין ביתן, שחר פורת והמדענית הראשית ד''ר נורית פז-יעקב / צילום: כפיר זיו

גיוס של 23 מיליון דולר לחברת אימג'ין AI בהובלת לארי אליסון

גיוס סבב נוסף בהיקף של 23 מיליון דולר לאימג'ין AI, שפיתחה טכנולוגיה לגילוי מהיר של סרטן, שאותו מוביל, כמו את סבב הגיוס הקודם, מייסד חברת אורקל והמשקיע לארי אליסון ● בעקבות הגיוס הנוכחי, סך ההשקעות בחברה מגיע ל-45 מיליון דולר

ג'רמי בלנק, מבעלי יעז / צילום: תמר מצפי

ג'רמי בלנק פועל להביא את חברת ההתחדשות העירונית יעז להנפקה

יעז התחדשות עירונית, שבבעלות משפחת יקואל רייפמן וקרן קומיוניטי של בלנק, שואפת לגייס 65 מיליון שקל בהנפקה בתל אביב ● החברה, שבונה עשרות פרויקטים בת"א, סיימה את השנה החולפת עם מכירות של מעל 200 מיליון שקל ● השווי המתוכנן אינו מהווה הצפת ערך משמעותית

מטוסים בנתב''ג / צילום: Shutterstock, Dmitry Pistrov

חברות התעופה מבקשות פטור רטרואקטיבי על הטיסות שבוטלו, איך זה ישפיע עליכם?

חברות התעופה פנו בבקשה דחופה להעניק להם פטור רטרואקטיבי מחובת מתן הטבות לנוסעים שטיסותיהם בוטלו או שונו בעקבות מבצע "עם כלביא" ● במקביל, אלפי ישראלים כבר תובעים את חברות התעופה על הפרת זכויותיהם במהלך תקופת המבצע ● נראה כי בחברות התעופה מנסים לדחוף לשינויים רגולטוריים כדי להימנע מתביעות הענק ● ומה קבעו בתי המשפט במשברי תעופה עולמיים?

סניף של רשת דולר ג'נרל, שיאנית העליות ב־S&P 500 / צילום: Reuters, Cassidy Waigand

לא חברת שבבים: זו שיאנית העליות המפתיעה של וול סטריט

בשיא שרשם שוק המניות האמריקאי בשבוע שעבר, בלטו מניות של עסקים "אפורים" בהובלת רשת הקמעונאות המוזלת דולר ג'נרל, שעלתה בכ-50% ● מניות שבע המופלאות ושאר מגזר הטכנולוגיה אמנם בהתאוששות, אבל לא משחזרות את השיאים של 2024 ● זה הזמן לחפש ערך

תשואות קרנות הפנסיה והגמל / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

זו הייתה מחצית פנומנלית לחוסכים לפנסיה, חוץ ממסלול אחד

למרות המכסים, המלחמות, הנפט והיחלשות הדולר - הקפיצה של הבורסה המקומית סידרה לחוסכים תשואות נאות מאוד ● גם הקאמבק של וול סטריט מהשפל של תחילת אפריל סייעה ● היחלשות הדולר פגעה בכולם אך בפרט במסלולים מחקי מדד ה-S&P 500

כסף בקיר. עם שחר שני / צילום: פרטי

תכנון המס אפשר לו לקנות שתי דירות להשקעה, והוא רק בן 23

שחר שני עבד כנער בצביעת בתים ובשיפוצים, ולכן לא נבהל מקניית דירה שזקוקה לשיפוץ ● לאחר מכן מינף את הניסיון שצבר בבית ואת מבצעי הקבלנים - כדי להחזיק שתי דירות בגיל שבו רוב הצעירים עוד חוסכים לטיול אחרי צבא

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

עליות בבורסת תל אביב; מדד הביטוח מזנק ב-3%

חצי שנה פנומנלית בבורסה בת"א: 28 שיאי כל הזמנים, 9 הנפקות ראשוניות, ושני מדדים שכיכבו מעל כולם ● השקל יציב הבוקר, הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים ● S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות ● גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה

דגם Aion V של המותג GAC / צילום: GAC

מי יעמוד בראש מותג הרכב הסיני שנכנס מחדש לישראל

מותג הרכב הסיני GAC יושק מחדש בספטמבר הקרוב בישראל, כאשר בשלב הראשון יושקו בארץ ארבעה דגמים חשמליים ● קבוצת אגד חתמה על הסכם להקמת מרכז לוגיסטי חדש באזור התעשייה תימורים ● וגם: חברת ההתחדשות העירונית שמשפצת ומרהטת בהתנדבות מקלטים בבניינים ישנים ● אירועים ומינויים

בינה מלאכותית ציבורית בסין / צילום: Shutterstock

מודל AI חדש הושק היום. מה תהיה ההשפעה שלו על התחום החם בוול סטריט?

חברת באידו הסינית הכריזה על הפיכת מודל השפה של לקוד פתוח, שניתן להשתמש בו באופן עצמאי ובחינם ● מדובר על בשורה מרעישה בתחום הבינה המלאכותית, אך יש מי שלא ממהר להתרגש: "קוד פתוח אינו בהכרח שקול לשקיפות מלאה", מסבירים אנליסטים

בניין מערכת וואלה בתל אביב / צילום: ראובן קסטרו, וואלה! NEWS

גל העזיבות בוואלה נמשך: סגן העורך דוד רוזנטל עוזב אחרי חודשיים בתפקיד

התפקיד הבא של רוזנטל: עורך אתר "ישראל היום" ● בוואלה הודיעו כי ליאת להב תחליף את רוזנטל ותמונה לסגנית העורך הראשי ● לאחרונה עזבו את וואלה גם סגן העורך צחי קומה, המנכ"ל עידן אלרום והפרשן המדיני ברק רביד

ועדת חוץ וביטחון / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

דרמה פוליטית: גדי איזנקוט פורש מהמחנה הממלכתי ויתפטר מהכנסת

איזנקוט אמר בשיחות סגורות כי "הפריימריז כפי שהתגבשו במחנה הממלכתי לא מאפשרים התמודדות אמיתית, ואינם מבטאים עקרונות דמוקרטיזציה שנדרשים בראייתי למפלגת שלטון" • בתחילת החודש, סיעת המחנה הממלכתי קיימה ישיבה שבסופה הוחלט כי ייערכו בחירות לראשות המפלגה