גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אוליגרכים על הכוונת: מה קורה ליאכטות שהוחרמו?

אינספור נכסי יוקרה של אוליגרכים רוסים ברחבי אירופה הוחרמו בשל סנקציות אישיות מאז החלה הפלישה של רוסיה לאוקראינה, בין השאר יאכטות באיטליה וצרפת ● מה ממשלה יכולה לעשות עם הנכס שהקפיאה או החרימה, האם ניתן להעביר את הבעלות עליהם ומי מרוויח מהמכירה האפשרית

יאכטה של האוליגרך איגור סצ’ין שצרפת החרימה / צילום: Associated Press, Douane Francaise
יאכטה של האוליגרך איגור סצ’ין שצרפת החרימה / צילום: Associated Press, Douane Francaise

מאז שהחלה הפלישה הרוסית לאוקראינה ואיתה גם הסנקציות של מדינות אירופה על האוליגרכים הרוסים המקורבים לנשיא ולדימיר פוטין, ממשלות אירופה מתמודדות עם שאלה מורכבת: מה עושים כעת עם היאכטות והווילות של האוליגרכים שהוחרמו?

הסנקציות האישיות נגד האוליגרכים הרוסים שהפעילו האיחוד האירופי, בריטניה, ארה"ב ועוד מדינות הביאו איתן גל הקפאת נכסים בכל אירופה. בין הנכסים שהוחרמו היו היאכטה של אלכסיי מורדשוב באימפריה, איטליה, היאכטה של איגור סצ'ין מנכ"ל חברת האנרגיה הרוסית רוסנפט בנמל הצרפתי לה קויטאט, ואתר נופש בשווי 18 מיליון דולר של האוליגרך אלישר אוסמנוב בסרדיניה באיטליה.

נשיא ארה"ב ג'ו ביידן הזהיר את האוליגרכים בארצו בנאום הפנייה לאומה האחרון שלו: "אנו מצטרפים לבעלי בריתנו באירופה כדי למצוא ולהחרים את היאכטות שלכם, את דירות היוקרה, המטוסים הפרטיים. אנחנו באים אחרי כל הרווחים שלכם".

המערכת המשפטית משתנה ממדינה למדינה

עם זאת, מומחים לעיצומים כלכליים טוענים כי הקפאת הנכסים היא הצעד הפשוט. להחליט מה לעשות עימם ומי מקבל את הרווחים מהקפאתם וניהולם יהיה צעד מורכב ועשוי אף להגיע לקרב בבתי המשפט, שיימשך שנים.

חוקים משתנים ממדינה למדינה וסבב הסנקציות האחרון, שהעמיק יותר מכל הטלת עיצומים כלכליים אישיים אי פעם בהיסטוריה, יצר שאלות חוקיות חדשות שעדיין לא זכו לתשובות.

"אנחנו בטריטוריה בלתי מסומנת", אמר בנג'מין מאלטבי, שותף בפירמת קיסטון הבריטית ומומחה בדיני נכסי יוקרה. "המצבים שאנחנו רואים עכשיו לא התרחשו כל כך בעבר".

מומחים משפטיים אומרים כי בכלליות, הסנקציות לא מאפשרות למדינות פשוט לקחת בעלות על הספינות, המטוסים והבתים של האוליגרכים. תחת הסנקציות שהוכרזו בארה"ב ואירופה, נכסי חברי האליטה הרוסית שהעשירו את עצמם על חשבון העם הרוסי וסייעו לפוטין בפלישה לאוקראינה הוקפאו ונחסמו לשימוש.

תחת החוק האמריקאי ומרבית החוקים באירופה, נכסים מוקפאים ישארו בבעלות האוליגרך, אך הוא לא יוכל להעביר את הבעלות או למכור אותם. סצ'ין ומורדשוב למשל, עדיין ישארו בעלי היאכטות שלהם, אך היאכטות יישארו מאובטחות בנמלים ע"י הרשויות המקומיות כדי שלא יוכלו לשוט לחוף מבטחים.

המטרה: להוכיח שהתבצע פשע ולקשור אותו לנכס

על מנת להחרים נכסי אוליגרך ולקחת את הבעלות עליהם, על התובעים הממשלתיים להוכיח כי הרכוש היה חלק מביצוע פשע. תחת החוק האמריקאי, נכס ש"שומש כדי לבצע פשע" או "מייצג הליכים של פעילות בלתי חוקית" יכול להיות מוחרם ללא צו משטרתי.

"הממשלה צריכה להוכיח גם שהתבצע פשע וגם את הקשר", אמר סטפן קסלה, לשעבר ראש מחלקת הלבנת כספים במשרד התובע במרילנד. להוכיח שהתבצע פשע ספציפי בידי האוליגרכים ולקשור את הפשע ישירות לנכסים עשוי להיות קשה ומורכב מאוד, מציינים מומחים משפטיים.

"האוליגרכים יכולים לטעון בהגיון 'פעלתי תחת חוקי המקום ברוסיה ואירופה'", הוסיף מאלטבי, "צריכות להיות ראיות ברורות לביצוע פשע".

להוכיח קשר פושע לתיקי נכסים עשוי לקחת שנים. ארה"ב סייעה להחזיר יותר מ-300 מיליון דולר שנגנבו מניגריה ע"י הדיקטטור הצבאי סאני אבאצ'ה לאחר יותר מחמש שנים של ניהול הליכים. התיק של ראש הממשלה האוקראיני לשעבר פבלו לזרנקו, שהורשע בארה"ב בהלבנת כספים, נמתח יותר מ-15 שנים בשל הגנתו הממומנת היטב של לזרנקו.

האוליגרכים הרוסים הם גם אמנים בהגנה על נכסים גלובלייים. הם משתמשים בחברות קש, קרנות פיקטיביות, חשבונות שנמצאים גיאוגרפית במקומות בטוחים עבורם, ורשת קשרים של משפחה ושותפים שמסייעים להם להסתיר את בעלותם על נכסים. יאכטות הענק כמעט תמיד נמצאות בבעלות של ישות חוקית נפרדת ולאו דווקא בבעלות האוליגרך עצמו, והם בד"כ רשומות במדינות כמו איי הבתולה הבריטיים, איי קיימן או פנמה. לכל אלו יש חוקי פרטיות עבור הון פרטי. היאכטה של האוליגרך אוסמנוב, 'דילבאר', למשל, רשומה באיי קיימן תחת חברה שרשומה במלטה.

"הזהות של הבעלים האמיתי לא משנה ברישום הציבורי במרבית המקומות האלה", מציין מאלטבי, "אז צריך לעבור דרך אינספור תחנות כדי להבין מי הבעלים שבאמת מרוויח מהנכס האמור".

יאכטות למען אוקראינה

כאמור, ממשלות יכולות פוטנציאלית לקחת בעלות על נכסים רק אם התובע הממשלתי יוכל להוכיח שהתבצע פשע, להוכיח שישנו קשר לנכס ולהוכיח שהאוליגרך הוא אכן בעלי הנכס. אם המדינה מחליטה למכור את הנכס, הרווחים בד"כ יילכו לרשויות אכיפת החוק. בקונגרס האמריקאי מנסחים חוק בשם "יאכטות למען אוקראינה" שנתמך על ידי שתי המפלגות, שיאפשר לרשויות להחרים כל נכס שיוערך ביותר מ-5 מיליון דולר שבבעלות אליטה רוסית ולהעביר את הכסף על מנת לתמוך באוקראינה.

חברי הפרלמנט הבריטי עדיין מציפים את הרעיון של לפתח נתיב מהיר להחרמת נכסים ששייכים לאוליגרכים שעדיין לא הוטלו עליהם סנקציות אך "תחת ביקורת".

בינתיים, היאכטות והווילות שהוחרמו נותרו בלימבו חוקי, כאשר סביבן מרחפת שאלת הטיפול בהן. האוליגרכים טכנית אחראים לשלם לצוותי האוניות ועל התחזוקה גם כשהנכס מוחרם. עם זאת, האוליגרכים עשויים לסרב לשלם או להמשיך להחזיק את עובדי היאכטות. מרבית העובדים האלו אינם מתגוררים בארצות בהן הוחרמו הספינות ועדיין מחכים למשכורות שלהם על מנת לשוב למדינת הבית שלהם. לחלקם יש משפחות שעובדות עימם ביאכטה.

עוד בעיה שעשויה להתעורר היא שלאוליגרכים לא תהיה אפשר לשלם בשל הסנקציות הרבות על העברת כסף רוסי והסנקציות האישיות שהופעלו נגדם.

תחזוקת היאכטות חשובה במיוחד מפני שערכן יכול לרדת במהירות אם הן לא מטופלות ומתוקנות באופן שוטף. "אנחנו יכולים לצפות למצבים שהחוב על הנכס מצטבר אבל ערך היאכטה רק הולך ויורד", אומר מאלטבי, "ואז זה מגיע לנקודה שמספיק זה מספיק ויש חובות עצומים, והיאכטה מוחרמת ונמכרת כדי לשלם את החובות".

עוד כתבות

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: "פרודוקטיביות איטית" בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

אחרי פחות משנה: מנכ"ל חדשות 13 פורש מתפקידו

עפ"י הודעת רשת 13, אור צלקבוניק פורש על רקע "התוכנית המתגבשת לשינויים במודל פעילותה של חברת החדשות" ● רק לאחרונה דווח על שורת מהלכים שתכנן צלקובניק לבצע בחטיבת החדשות, כמו למשל קיצוץ מהדורת שישי לשעה בלבד; המהלך אומנם נותר על כנו, אך לא ברור מה יקרה בהמשך

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

פינוי פצועים מירי פצמ''רים בכרם שלום / צילום: N12

תקרית חריגה בכרם שלום: שלושה נפגעים מפצמ"רים ששוגרו מרפיח

הממשלה הצביעה על סגירת ערוץ אל-ג'זירה בישראל ● בארגון הטרור מוכנים לוותר על השלטון ועובדים על מערכת שלטונית חדשה ● נתניהו: "ישראל לא יכולה לקבל אפשרות של סיום המלחמה" • בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי על ההצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● עדכונים בולטים

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%