גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שלמה דרעי פורש מתפקידיו כיו"ר עמית ודירקטור בקק"ל

לגלובס נודע כי ההודעה של דרעי מקדימה החלטה של דירקטוריון קק"ל להדיח אותו מתפקידיו הקשורים לרכישת מקרקעין

בניין קק''ל / צילום: איל יצהר
בניין קק''ל / צילום: איל יצהר

שלמה דרעי, אחיו של יו"ר ש"ס אריה דרעי, הודיע על סיום תפקידו בקק"ל כיו"ר עמית ודירקטור. לגלובס נודע כי דרעי הקדים למעשה בהודעתו לדירקטוריון החלטה שהתגבשה נגדו שנועדה להדיח אותו מתפקידיו הנוגעים ברכישת מקרקעין בקק"ל.

כפי שכתב גם במכתבו, בימים אלה נערכים מגעים אחרונים באשר ל"ענייני מסים", כלומר מגעים בינו לבין היועצת המשפטית לממשלה באשר לעבירות מקרקעין שהגיעו לכדי הסדר טיעון בדומה לאחיו.

אולם כאמור הודעת ההתפטרות של דרעי אינה בחלל ריק. נגד דרעי אמורה הייתה להיות מוגשת הצעה לנישול מתפקידיו השונים על-ידי רועי אלקבץ, סגן היו"ר מטעם יש עתיד, לאישור הדירקטוריון בשבועות הקרובים. בהחלטה שהגיעה לידינו נכתב כי "הדירקטוריון מעביר את סמכויות היו"ר עמית בנושאי מקרקעין והמחלקה המשפטית חזרה אל היו"ר אברהם דובדבני, ומבטל את חלוקת הסמכויות בנושאים אלה בין היו"ר לבין היו"ר עמית, עד להודעה אחרת. כמו כן, הדירקטוריון מבהיר כי יו"ר עמית שלמה דרעי לא יוכל לייצג את קק"ל מול גורם חיצוני אחר בנושאי מקרקעין עד לסוף כהונת דירקטוריון זה".

פגיעה באינטרסים של קק"ל

בדברי ההסבר להצעה נכתב כי דרעי פגע באינטרסים של החברה. "הגיע לידיעת הדירקטוריון שייתכן שהאינטרסים של קרן קיימת נפגעו על-ידי מי ששימש כסגן יו"ר ולאחר מכן כיושב-ראש עמית לדירקטוריון שלה, וכמי שהיה ממונה על נושאי המקרקעין בחלוקת הסמכויות בינו לבין היו"ר דובדבני. לפי המידע שהתגלה לאחרונה - יו"ר עמית דרעי הוא אחד השותפים בעלי הקרקע היזמיים בתוכנית שכוללת, בין השאר, בנייה רוויה של 1,200 דירות במגדלים, תוך שינוי ייעוד הקרקע ותוך ניצול שטחים פתוחים ברחוב כרמית בירושלים. מעיון במסמכי התוכנית עיריית ירושלים והרל"י הן בעלות עניין בקרקע, ובמקום עתיד לקום מוסד ציבורי".

עוד נכתב כי "היו"ר עמית לא עדכן את הדירקטוריון, בכתב או בעל-פה, כי קיים לו אינטרס כלכלי אישי גבוה במיוחד מול הרשות לפיתוח ירושלים. זאת, למרות שייצג את קק"ל מול הרשות לפיתוח ירושלים בכל הקשור לעסקת בנייני האומה, שם הרל"י בעלים של 25% מחברת בנייני האומה. המשא-ומתן שנוהל בין קק"ל לבין עיריית ירושלים בכל הנוגע לתנאי עסקת בנייני האומה, נגוע כעת בחשש כי היו"ר עמית פעל לקדם את קשריו האישיים באותה העת ולאו דווקא את האינטרסים של קק"ל (ויש לחשוש אפילו האם על גבה של קק"ל). זאת, מאחר ששיתוף-פעולה של הרל"י עם המיזם של תוכנית כרמית יכול היה להביא להקלה בהליך אישורה, והתנגדות נחרצת מטעמה, להכשלתה".

במכתבו של דרעי לדירקטוריון הוא לא מזכיר את ההצעה נגדו ולו ברמז. "מזה כשש שנים ומתוך תחושת שליחות ציונית וציבורית, אני מכהן בהתנדבות מלאה כחבר דירקטוריון קק"ל וכחבר ועדת ההנהלה, כיו"ר עמית במהלך הקדנציה הנוכחית וכסגן יו"ר ויו"ר ועדת החינוך במהלך התקופה שקדמה לכך. לאורך כל תקופת כהונתי ראיתי לנגד עיניי את קק"ל, טובתה והבטחת עתידה וקידומה, וכמו כן הרחבה ושיפור הפעילות הציבורית הברוכה והענפה שמבצעת קק"ל במדינת ישראל ובתפוצות. על בסיס תפיסה זו פעלתי באופן נמרץ במסגרת תפקידיי השונים לשם קידומה ויישומה", כותב דרעי לחברי דירקטוריון קק"ל.

דרעי הזהיר במכתבו ממחסור בקרקעות בשליטת קק"ל וכתב: "חברים יקרים, מאגרי המקרקעין המנוהלים על-ידי רמ"י הולכים ומתכלים עם השנים, ולא לעולם חוסן - בעתיד הלא רחוב ילכו ויתדלדלו הכנסות קק"ל מעסקאות אותן מבצעת רמ"י, ועל כן הזמן לנקוט פעולות הוא עכשיו. מנהיגות אמיתית היא חשיבה והשקעה לטווח הארוך, ולא חשיבה קצרת-טווח וביצוע פרויקטים מיידיים על חשבון השקעה להבטחת עתיד קק"ל".

עסקת בנייני האומה

דרעי הזכיר את עסקת בנייני האומה בכניסה לירושלים שהוביל, וכתב: "גולת הכותרת של השנים האחרונות, בכל הנוגע לשמירה על עתידה של קק"ל ולהבטחת עתידה וחוסנה הכלכלי, היא עסקת בנייני האומה. אני גאה על כך שהובלתי בהתאם להחלטת ועדת ההנהלה את צוות המשא-ומתן, על ההצלחה בבלימת ניסיונות לקיחת הקרקע ללא תמורה מקק"ל ועל הצלחתנו להביא את העסקה שגובשה בסופו של יום שאין חולק כי היא עסקה מוצלחת ביותר לקק"ל".

דרעי התריע במכתב מהעברת מניות חברת בנייני האומה לחברת הבת של קק"ל הימנותא. "גם היום, טרם הוצג כל נימוק משכנע להעברת המניות להימנותא, מלבד הרצון של יו"ר הימנותא להשתלטות פוליטית חסרת רסן על פרויקט בנייני האומה, כמו גם, כפי שאפרט בהמשך, על שאר נכסיה האסטרטגיים של קק"ל בשווי של למעלה מ-7 מיליארד שקל. כמו כן, אל לנו לשכוח את החשיפות והסכנות הטמונות בהעברה זו, לרבות החשיפה הקיימת לפגיעה במעמדה המיסוי של קק"ל והחשיפה האפשרית הקיימת להטלת מס והיטלי השבחה בהיקף של מאות מיליוני שקלים בגין העברת המניות".

משלמה דרעי לא נמסרה תגובה לידיעה.

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

עליות בוול סטריט; הישראלית שמזנקת, וזו שנופלת ב-40%

נאסד"ק עולה ב-0.5% ● אנבידיה תספק למטא מיליוני יחידות עיבוד גרפי ● המתיחות בין ארה"ב לאירן: מחירי הנפט מזנקים, הדולר מתחזק מול סל המטבעות ● מניית גלובל אי מזנקת בעקבות הדוחות, סולאראדג' נופלת ● פרוטוקול הפד: חברי הפד היו חלוקים לגבי המשך מדיניות הריבית, ייתכן שהן ימשיכו בהמשך השנה אם האינפלציה תתנהג בהתאם לציפיות

נתב''ג / צילום: Shutterstock

לקראת סגירת השמיים? הוכרז סכסוך עבודה בענף התעופה

הסכסוך יחול על למעלה מ-11 אלף עובדים בחברות התעופה אל על, ארקיע, ישראייר ואייר חיפה וכן על רשות שדות התעופה ● הרקע לסכסוך הוא הכוונה להקים בסיס פעילות של וויזאייר בישראל ללא היוועצות עם נציגות הכובדים בענף התעופה

מוצאים פתרונות לכלכלת הצפון: הרגעים והתמונות מכנס גלובס

כנס שמים את הצפון במרכז של גלובס חיבר בין כ-250 משתתפים מהקהילה העסקית, הרגולטורית והציבורית לדיון על כלכלת הצפון, תעשייה ובנייה ● בין ההרצאות והסדנאות התקיימו סיורים ביטחוניים וכלכליים בהובלת אמיר בר-שלום וניסן זאבי, שהמחישו את אתגרי הצפון ומנועי הצמיחה בו ● אירועים ומינויים

אייזק דבח, מנכ''ל דלתא ובעל השליטה / צילום: רמי שלוש

אייזיק דבח: "הדבר היחיד שמכעיס אותי זה שהבורסה כאן מזנקת ומניית דלתא לא"

יום לאחר צניחה של 16% במניית החברה הבת, בעלי דלתא גליל מתקשה להבין את תגובת השוק: "אנשים קנו קצת פחות פיג'מות, אבל זו חברה נהדרת" ● למרות עלייה במכירות, הרווח הנקי של דלתא נשחק, בשל הפרשה לרפורמת המכסים של טראמפ: "מעבירים הרבה ייצור למצרים"

דונלד טראמפ, בנימין נתניהו, עלי חמינאי / עיבוד: ap, Mark Schiefelbein

הערכות: טראמפ קרוב לתת פקודה ליציאה למלחמה במזרח התיכון

דריכות גבוהה בישראל לקראת אפשרות לתקיפה אמריקאית באיראן על רקע תקיעות השיחות בז'נווה ● אסון בצנחנים: עפרי זוהה בטעות כאיום - ונפגע מאש חברו. הכוח פעל בח'אן יונס לחשיפת רשת מנהרות שבה הוחזקו גם חטופים ● באיראן הודיעו: נקיים מחר תרגיל ימי עם רוסיה בים עומאן ובצפון האוקיינוס ההודי ● הערכה בישראל: בעוד כשבוע תושלם צבירת הכוח הצבאי של ארה"ב במזרח התיכון ● עדכונים שוטפים

כרמיאל. זינוק ברכישת דירות חדשות / צילום: Shutterstock

בין הריסות מטולה לצמיחה בכרמיאל: מה קורה עם מחירי הדירות בצפון?

שוק הנדל"ן ליד הגבול הצפוני יכול לשמש כברומטר לחוסן: בעוד שבקריית שמונה ובכרמיאל נרשמת חזרה של משפרי דיור מקומיים, מטולה וצפת עדיין נאבקות בחורבן ובקיפאון ● ניתוח של נתוני 2025 מגלה היכן המחירים כבר החלו לטפס מחדש

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

מי קיבל מידע פנים על מניית הפלא של ת"א? החשד שבודקת רשות ני"ע

זינוק חסר תקדים הפך את מניית ארית לכוכבת של הבורסה ● כעת חושדת הרשות בעבירות מידע פנים, על פי הערכות בשוק, ע"י בכיר בבית השקעות ● ארית: "בטוחים שהעניין יסתיים בלא כלום"

מיכה קאופמן, מנכ''ל ומייסד פייבר ואור עופר, מייסד ומנכ''ל סימילרווב / צילום: יואב הורנונג, איל יצהר

שתי הישראליות שנופלות בוול סטריט אחרי פרסום הדוחות

סימילרווב אכזבה את השוק עם התחזיות שפרסמה בדוחותיה, והמניה נופלת בחדות במסחר המוקדם ● פייבר סיפקה תוצאות מעורבות, וגם המניה שלה מגיבה בירידות ● מנכ"ל פייבר: "אנו נמצאים בעיצומו של שינוי משמעותי באופן שבו ארגונים מאמצים AI"

ניסים פרץ, מנכ''ל נתיבי ישראל, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל נתיבי ישראל: "תהיה רכבת לקריית שמונה, נקודה"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס אמר ניסים פרץ, מנכ"ל נתיבי ישראל, כי "סיימנו את התכנון של הרכבת לקריית שמונה, אנחנו נמצאים בשלב קידוחי הקרקע, ובשנה הבאה נצא למכרזים הגדולים" ● בנוסף התייחס פרץ ליוזמת סמוטריץ' להעניק מעין ארנק דיגיטלי לתושבי קו העימות: "שהממשלה תפסיק לחלק תופינים. אני לא צריך 2,500 שקל, זה מעליב"

כנס שמים את הצפון במרכז

שמים את הצפון במרכז: איך אפשר לשקם את הכלכלה?

הכנס, שמתקיים זו השנה השלישית בשיתוף בנק לאומי ושטראוס, עוסק בנושא כלכלת הצפון: תעשייה, עסקים מקומיים, בנייה ותשתיות ● בכירים ברגולציה ובשוק לצד נציגי הקהילות המקומיות דנים בפתרונות האפשריים

אוניית צים LNG / צילום: Mr YC Chou

זכרונות מעסקת טאואר: הסיבה שמניית צים זינקה לפחות מהשווי במכירה

השווי של צים זינק אל פחות משווי העסקה בגלל החשש שזו לא תצא לפועל ● השגת האישורים הנדרשים לעסקה צפויה להימשך עוד חודשים ארוכים, והחששות כבר צפים על פני השטח

עפרי אליהו-רימוני, ממייסדי ארגון ''הביתה חוזרים לגליל'', בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

עפרי-רימוני: "אי-אפשר להגיד שאין פה ממשלה. הם התחילו בצעדים קטנים, וצריך להגדיל"

לירן לנגליב, מנכ"ל Conexa, ועפרי אליהו-רימוני, ממייסדי ארגון "הביתה חוזרים לגליל", דיברו בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס על דור העתיד של הגליל, וסיפרו מדוע העתיקו לאחרונה את מקום מגוריהם לצפון ● אליהו-רימוני: "אם המדינה תשים לעצמה יעד להפוך את עמק החולה לעמק הסיליקון, זה יקרה"

יעקב אטרקצ'י, מנכ''ל ובעלים אאורה, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

יעקב אטרקצ'י: "הנגיד צריך להוריד ריבית, עודף שמרנות זו פחדנות"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס הציג מנכ"ל ובעלי אאורה, יעקב אטרקצ'י, אופטימיות לגבי הבנייה בפריפריה וטען כי הביקושים מחוץ לגוש דן נותרו חזקים • לדבריו, "95% מהציבור לא יכול לקנות דירה בת"א", ולכן העתיד נמצא בצפון ובדרום • לצד זאת הוא מתח ביקורת חריפה על נגיד בנק ישראל: "במצב של צמיחה ואינפלציה מרוסנת – הוא עושה מעט מדי ומאוחר מדי"

יערה זיו גביש, מיכל פינק, שריף ניגם ומירב בן שימול, בפאנל משותף / צילום: כדיה לוי

מתוך 87 סטארט-אפים לפוד טק באצבע הגליל נותרו רק 3 פעילים

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס נראה כי מצב העסקים בצפון משתפר, אבל בשטח עדיין לא ניכרת התאוששות ● אלפי עסקים נסגרו, התיירות קרסה, וברשויות מזהירים שהסיוע "בפרוסות" ללא גורם מתכלל לא יחזיר אנשים ועבודה לאזור

שוקי ניר, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: באדיבות סולאראדג'

"עוברים להתקפה": סולאראדג' ממשיכה להציג שיפור בתוצאות

לאחר שמניית חברת הטכנולוגיה לתחום האנרגיה הסולארית זינקה ב-120% בשנה האחרונה, היא מציגה עלייה של 71% בהכנסות הרבעון וצמצום ההפסד ● המנכ"ל: "נתמקד בצמיחה רווחית"

פרידריך מרץ, קנצלר גרמניה / צילום: Reuters, Nicolas Economou

אובדן של 120 אלף משרות בשנה: התעשייה הגרמנית במשבר עמוק

לפי דוח של EY, התעשייה הגרמנית השילה 124 אלף משרות בשנה שעברה, בקצב מהיר פי שניים מזה שנרשם בשנה שלפניה ● מחירי האנרגיה בגרמניה זינקו פי שלושה לפחות עבור לקוחות עסקיים, בשל הפסקת הזרמת הגז הרוסי בצינור "נורד–סטרים", והעתיד אינו ידוע, למרות ניסיונות של הממשלה להבטיח סובסידיות בתחום

משה דוידוביץ', ראש מועצה אזורית מטה אשר / צילום: שלומי יוסף

משה דוידוביץ: "צריך להפסיק לדבר על שיקום ולדבר על צמיחה"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס, דיברו ראש עיריית קריית שמונה אביחי שטרן וראש מועצה אזורית מטה אשר משה דוידוביץ’ על הצורך להפסיק להסתפק בשיקום בלבד ולפעול למימוש הצמיחה בצפון ● השניים הצביעו על הצורך בתמריצים למפעלים, השקעה בתשתיות והקמת עוגני צמיחה כמו מקומות תעסוקה, אוניברסיטאות ובתי חולים

יו''ר המועצה הלאומית לכלכלה, אבי שמחון / צילום: שלומי יוסף

ויכוח בין האוצר ליועץ הכלכלי של רה"מ: האם תוקם חוות שרתים בפריפריה?

פרופ' אבי שמחון דוחף להגדרת חוות שרתים כ"תשתית לאומית" - ולאפשר הקמת תחנות כוח צמודות במסלול עוקף רשויות מקומיות ● באוצר מתנגדים מחשש לעומס על רשת החשמל ועלויות כבדות ● הביקורת: "ההטבות מוגבלות לצפון הקרוב ולדרום המרכז, הגליל והנגב - בחוץ"

צוללת של טיסנקרופ / צילום: Associated Press, TARA TODRAS-WHITEHILL

לראשונה: רכיבים לצוללות של גרמניה ייוצרו בישראל

אלביט וחברת טיסנקרופ מערכות ימיות הגרמנית חנכו קו ייצור חדש בישראל לייצור רכיבי מבנה תת־ימיים לצוללות ● כחלק משיתוף־הפעולה אלביט תקים מתקן ייצור חדש לרכיבי GRP תת־ימיים ● בתוך כך הודיעה אלביט על מספר חוזים נוספים בהיקף של מאות מיליוני דולרים

משה כחלון. הסדר טיעון בפרשת יונט קרדיט / עיבוד: צילום: אלכס קולומויסקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בלי קלון: הסדר הטיעון המסתמן של שר האוצר לשעבר משה כחלון

שר האוצר לשעבר משה כחלון, שנחשד כי בתפקיד יו"ר יונט קרדיט פעל במרמה ועבר על חוק ני"ע, צפוי לחתום על הסדר עם הפרקליטות ● תנאי ההסדר יאפשרו כנראה לביהמ"ש לקבוע כי לא נפל קלון במעשיו של כחלון ובכך להשאיר את הדלת לקאמבק פוליטי פתוחה