גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עתירה לבג"ץ: להכריז על אזור התחנה המרכזית בתל אביב כמוכה זיהום אוויר

ארגון אדם, טבע ודין עתר לבג"ץ נגד השרה להגנת הסביבה תמר זנדברג ומשרדה, מפני שלא הפעילו את סמכותם להכריז על התחנה המרכזית בת"א כאזור נפגע זיהום אוויר ● "כל יום בו השרה אינה מפעילה את סמכותה, היא חוטאת לתפקידה ומרוקנת מתוכן את תכליתו של חוק אוויר נקי"

התחנה המרכזית בתל אביב / צילום: Shutterstock
התחנה המרכזית בתל אביב / צילום: Shutterstock

ארגון אדם, טבע ודין עתר הבוקר (ב') לבג"ץ נגד השרה להגנת הסביבה תמר זנדברג ומשרדה, מפני שלא הפעילו את סמכותם להכריז על התחנה המרכזית בתל אביב כאזור נפגע זיהום אוויר, כמחויב לפי חוק אוויר נקי. אילו היו עושים זאת, עיריית תל אביב הייתה מחויבת להציג בתוך שישה חודשים תוכנית פעולה כוללנית למניעת זיהום האוויר המסוכן, ממנו סובלים שנים רבות תושבי האזור.

בסוף חודש דצמבר 2021 הכריזה שרת התחבורה מרב מיכאלי כי הגיעה לסיכומים מול ראש עיריית תל אביב, רון חולדאי, לפיהם התחנה המרכזית בעיר תפונה בתוך ארבע שנים. מדובר באכזבה עבור תושבי האזור, שכן רק בחודש אוקטובר הכריזה מיכאלי כי התנה תפונה עד שנת 2023. עד כה אין אף לא הסכם הבנות או החלטות מחייבות בעניין, ולתושבים כלל אין בטוחות שאכן ההכרזות הממשלתיות יהפכו למציאות.

עבור התושבים מדובר במציאות יום-יומית של זיהום כבד. כ-2,500 ישראלים מתים בשנה כתוצאה מזיהום אוויר, מחציתם נפגעי זיהום אוויר שמקורו בסקטור התחבורה. בריכוזי תחבורה משמעותיים, מדובר בזיהום כבר מאוד. 

מפגע סביבתי כרוני

עד כמה מוכה זיהום אוויר אזור התחנה המרכזית בתל אביב? בארגון אדם, טבע ודין מסבירים כי במשך עשרות שנים ניצב בלב שכונת מגורים מפגע סביבתי ובריאותי כרוני, וכי באזור קיים שילוב של ריכוזים גבוהים וחריגים של שני מזהמי אוויר מסוכנים, המגבירים את הפגיעה בבריאות הציבור ובסביבה. "כל יום בו השרה להגנת הסביבה אינה מפעילה את סמכותה, היא חוטאת לתפקידה ומרוקנת מתוכן את תכליתו של חוק אוויר נקי", אומרים באדם, טבע ודין. "ההתחייבויות והניסיונות למגר את מפגע זיהום האוויר החמור על-ידי עיריית תל אביב-יפו נשארו על הנייר בלבד".

לפי נתוני המשרד להגנת הסביבה שפורסמו בשבוע שעבר, בשנת 2021 נרשמו 31 חריגות מסוכנות מהערך הסביבתי היממתי המרבי של חלקיקים נשימיים עדינים באזור. אילו המשרד היה את החריגות לפי ערכי הסביבה של ארגון הבריאות העולמי ולא לפי פרמטרים שקבע, היה מדובר ב-234 חריגות. באופן עקבי, בתחנת ניטור האוויר באזור התחנה המרכזית בלוינסקי נרשמים גם ריכוזי חנקן דו-חמצני גבוהים ביחס לתחנות אחרות בתל אביב ובגוש דן, ואף בהשוואה לתחנות בערים אחרות בישראל.

למרות החריגות המרובות והניטור היומי המוכיח כי תושבי האזור נאלצים לחיות באזור בו זיהום אוויר גבוה ומסוכן, המשרד להגנת הסביבה לא הטיל קנסות כלשהם בגין 31 החריגות אשתקד. בתגובה לפנייתנו בנושא, אמרו במשרד כי "לא ניתנו קנסות בגין החריגות מערכי הסביבה, מכיוון שהזיהום נמדד מחוץ לשטח התחנה, ואין גורם אחד שאחראי לפליטתו. יש חברות אוטובוסים שונות, כלי רכב פרטיים ועוד הפולטים זיהום ברמה מותרת, אך הפליטות המצטברות מהם גורמות לחריגה מערכי הסביבה שנקבעו למזהמים השונים בתקנות".

כלומר, במשרד להגנת הסביבה, מחד, לא יודעים לשים את האצבע המאשימה על גורם כזה או אחר - אך מאידך לא פעלו עד היום כדי להכריז על אזור התחנה המרכזית כאזור מוכה זיהום אוויר, ובכך להוביל לתוכנית מחייבת להפחתת הזיהום.

ראש תחום אוויר ואנרגיה בארגון אדם טבע ודין, ד"ר אריה ונגר, קבע בחוות-דעת שצורפה לעתירה כי באזור התחנה המרכזית בתל אביב מתקיימים כל התנאים בחוק המהווים את הבסיס לחובת המשרד להגנת הסביבה להכריז על האזור כמוכה זיהום אוויר.

בעתירה אף מצוטטת סמנכ"לית תעשיות ורישוי עסקים במשרד, שהבהירה בעצמה עד כמה חמור המפגע בישיבה שהתקיימה בכנסת בחודש דצמבר: "אני מציעה שמי שלא ראה את המפגע הזה במו-עיניו, ילך לראות. הוא יבין מהר מאוד למה הפינוי של התחנה לא יכול להידחות ולו ביום אחד. המנועים והאגזוזים של הדיזל מגיעים ישר למרפסות של האנשים. ואלה האוכלוסיות הכי חלשות ואפילו רגישות בחברה שלנו".

את העתירה כעת מטעם הארגון הגישה עו"ד בר רוזוב.

מתווה חלופי

כאמור, בחודש אוקטובר האחרון הודיעה שרת התחבורה על הסכם מול עיריית תל אביב ורשות מקרקעי ישראל, לפיו התחנה המרכזית תפונה עד 2023, אז מסתיים חוזה הזיכיון מול נצב"א להפעלת אוטובוסים במבנה שמהווה מפגע משמעותי בעבור התושבים ומשתמשי התחבורה הציבורית שנאלצים להיכנס למבנה מוזנח, מטונף ומצחין, כדי לעלות על אוטובוסים ליעדים שונים.

הפתרון הקבוע יהיה הקמת מסוף תחבורתי אחר בסמוך למשרד הרישוי בגבולה הדרומי של תל אביב וליד חולון, אך הקמתו תבוצע לפחות בעוד עשור. בינתיים התוכנית הייתה להסיט את תנועת האוטובוסים למספר מסופים זמניים, אחד מהם במתחם פנורמה שבדרום תל אביב.

אלא שלאחר ההכרזה על ההסכם, עיריית תל אביב טענה כי במקום יש אתר טבע עירוני, ולכן בלתי אפשרי לפנות למתחם את האוטובוסים. במשרד התחבורה זעמו וטענו כי מדובר בבור כורכר מעשה ידי אדם, ודרשו מהעירייה למצוא פתרון. בסופו של דבר נפגשה שרת התחבורה עם חולדאי והתיישרה לאחריה עם טענת העירייה, שעד לאותו רגע במשרד כינו אותה כמקוממת ותהו על מניעיה.

המתווה החלופי שהוסכם בסופו של דבר הוא פינוי חלקי עד לשנת 2023 ופינוי מלא רק בשנת 2027. החשש הוא שאת חלקו השני של הפינוי יסרבו לתקצב ויטענו כי עדיף לחכות כמה שנים להשלמת הפתרון קבע בגבול חולון.

במענה לשאילתא של ח"כ מוסי רז, השרה מיכאלי טענה כי ב-2026 יהיו אוטובוסים חשמליים. אך מחצית האוטובוסים הפעילים הם בין-עירוניים וימשיכו לנסוע על דיזל מזהם. ספק אם יעד הממשלה בר-ביצוע, שכן אוטובוסים חשמליים זקוקים לעמדות הטענה - תוכניות שמקודמות באיחור, וספק אם הן אפשריות בתחנה המרכזית, בשל העומס על מערכת החשמל במקום.

בכל אופן, התושבים חוששים שעיריית תל אביב תחמוק מההסכם החדש כפי שעשתה גם עם ההסכם הקודם. במענה לפנייתו של גדי טונס ממטה המאבק בתחנה המרכזית, בעירייה השיבו כי נערכת עבודה על מסופים חלופיים, ובהם החרש שנמצא בשלבי תכנון מתקדמים, הלוחמים נמצא בשלבי תכנון ראשוניים, ולגבי פנורמה, המסוף המרכזי, "יש עוד עבודת תכנון רבה, ואין לוחות זמנים לסיום העבודות והעברת השירות". 

הליכי אכיפה 

מהמשרד להגנת הסביבה נמסר בתגובה: "באזור התחנה המרכזית בתל אביב נמדד זיהום אוויר גבוה ביחס ליתר תחנות ניטור האוויר במטרופולין. התושבים והמבקרים באזור חשופים לזיהום אוויר כרוני ואקוטי אשר מסכן את בריאותם, ולכן על כלל הרשויות הנוגעות בדבר לנקוט את כל הצעדים האפשריים כדי לסיים את המפגע מהר ככל הניתן.

"ברור שמקור זיהום האוויר העיקרי באזור הוא הפעילות האינטנסיבית של אוטובוסים על ציר לוינסקי ובסביבתו ובתוך שטח התחנה המרכזית. המשרד קנס בשנים האחרונות ארבע חברות אוטובוסים בסך כולל של 4.9 מיליון שקל בשל הפרת הוראות לצמצום זיהום אוויר, ומצוי בהליכי אכיפה נגד שתי חברות אוטובוסים נוספות".

עוד כתבות

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

מימין: דני בריקמן, מנכ''ל החברה, ועמית צימרמן, סמנכ''ל המוצר / צילום: Ben Itzhaki – Photography

הכפיל את השווי ב-6 חודשים ומגייס עוד עובדים: הסטארט-אפ Oasis Security גייס 35 מיליון דולר

אואזיס סקיוריטי פיתח פלטפורמת הגנה בסייבר לזהויות לא אנושיות בארגונים ●  עד כה גייס אואזיס סכום כולל של כ-75 מיליון דולר

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד, ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

"חוק מסוכן שאין לאשרו": ארגוני סביבה ומחקר נגד חוק חבל התקומה

שורה של ארגונים הגישו הסתייגויות לחוק, וכולם מתנגדים לוועדת התכנון האזורית שאמורה לקום עבור החבל: "מגרש משחקים לממשלה" ● חדשות הנדל"ן

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

מנכ''ל SMCI, צ'ארלס ליאנג, מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, מנכ''לית AMD, ליסה סו / צילומים: רויטרס - Jonathan Ernst, Mark Lennihan ,AP, Chiang Ying-ying

דוחות חברות השבבים חושפים את האתגר הגדול של הסקטור הלוהט בוול סטריט

השבוע פרסמו שתי חברות שבבים גדולות, AMD ו-SMCI, את התוצאות הכספיות שלהן ואיכזבו את המשקיעים ● בתגובה לדוחות, מניות שתי החברות צללו בחדות במסחר בוול סטריט יחד עם אנבידיה שנסחרת בירידות ● מומחים מסבירים: "יש ביקוש והשקעות של חברות גדולות, אבל ההכנסות לא מתרוממות"

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● עפ"י ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב, לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית, אך שולל אפשרות להעלאת ריבית

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

לא בעזרת הצבא: כך יכולה ישראל להכריע את איראן

התקיפה האיראנית הכושלת נגד ישראל יצרה חלון הזדמנויות נדיר לסיכול התחמשותה הגרעינית של איראן ● במקום לפתוח בעימות צבאי, מהלך בעל השפעה מוגבלת, לו מתנגדת הקהילה העולמית, ישראל צריכה לגבש כוח משימה בין־לאומי שמטרתו לחנוק את איראן במישור הכלכלי

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד, ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי