גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הבורסה מייקרת עמלות פי 10, ובקרנות יוצאים למאבק

בתגובה להצעת הבורסה בת"א לייקר את עמלות הקנייה והמכירה הנגבות ממנפיקי קרנות הסל, פנו מקרנות הנאמנות לרשות ני"ע כדי לסכל את המהלך ש"יפגע במשקיעים 'השבויים' ויגדיל הוצאותיהם פי 10" • בבורסה טוענים מנגד: התעריפים עדיין נמוכים ביחס לעולם, וקרנות הנאמנות מתנהגות כמונופול

בניין הבורסה בתל אביב / צילום: איל יצהר
בניין הבורסה בתל אביב / צילום: איל יצהר

הבורסה לניירות ערך בתל אביב ואיגוד קרנות הנאמנות מנהלות לאחרונה מאבק שנראה כי הוא מגיע לנקודת רתיחה. לגלובס נודע כי מנהלי הקרנות, בראשות אלי בבלי, שלחו ביום שני מכתב לרשות ניירות ערך, שבו הם טוענים כי כוונת הבורסה להעלות את תעריפי העמלות הנגבות ממנפיקי קרנות הסל העוקבות אחר מדדי הבורסה הישראלית, הינה צעד מונופוליסטי. בנוסף, הגדירו בקרנות את המשקיעים בבורסה שרוצים לעקוב אחרי המדדים המקומיים כלקוחות שבויים, וקראו להקמת בורסה מתחרה.

המחאה של מנהלי הקרנות מגיעה לאחר שב-27 בפברואר פרסמה הבורסה טיוטה להערות הציבור, בעקבות הצעה שהגישה לאישור רשות ניירות ערך לייקר את העמלות שהיא גובה עד פי עשרה, כך שהגבייה, שעמדה עד עתה על שיעור של 0.005% מהיקף הנכסים, תוקפץ בתעריפים החדשים ל-0.05% מהנכסים עבור מדדי המניות, 0.03% עבור מדדי אג"ח, 0.02% עבור מדדי אג"ח ממשלתיות ו-0.01% עבור מדדי מק"מ.

"במשך שנים מצביעים מנהלי הקרנות על בעיה בריכוזיות היתר המאפיינת את הרישום, המסחר והסליקה של קרנות נאמנות בישראל, שמצויים כולם בידי הבורסה, באופן שהופך אותם ללקוח שבוי שלה", הסבירו באיגוד. "האיגוד רואה בהצעה ניסיון מצד הבורסה לשנות באופן דרמטי את כללי המשחק שלפיהם פעלו עד היום השחקנים בשוק. יישום התיקון המוצע יתרום, בסבירות גבוהה, ליוקר המחיה בישראל, וצפוי לפגוע בציבור המשקיעים", הסבירו מנהלי הקרנות.

יניב פגוט, מנהל מחלקת מסחר נגזרים ומדדים בבורסה לניירות ערך בתל אביב, דוחה את הטענות. "כשיצאנו עם המסמך של עדכון התעריפים יצאנו במהלך של שקיפות כלפי הציבור. יש פה חוסר הבנה בסיסי או היתממות של מה זה בורסה ומה התפקידים שיש לבורסה בכל העולם. הלקוחות הישראלים סוחרים בכל הבורסות בעולם, ובבורסת תל אביב לבד יש קרוב ל-60 קרנות סל וקרנות מחקות על המדדים בעולם. זה אולי השיעור הגדול ביותר ביחס להיקף המסחר, אז כיצד אפשר לטעון שמדובר בלקוחות שבויים", אמר פגוט.

 

"רווחי עתק על גבם של מנהלי הקרנות והציבור"

עיקר טענותיהם של מנהלי הקרנות נסוב סביב הפגיעה הצפויה בהם, וסביב הטענה כי ייקור התעריפים יביא אותם לשלם מדי שנה כ-20 מיליון שקל בעמלות, בגין נכסים בהיקף של כ-85 מיליארד שקל, וזאת לעומת תשלום של כ-2 מיליון שקל עד עתה.

"למהלך המוצע עלולות להיות השלכות רוחב עצומות, לא רק על הציבור הרחב, שעלול לשלם מחיר כבד על זעזועים במבנה ובתמחור של שוק הקרנות בכלל, אלא גם כמובן על מנהלי הקרנות. אלו עמלו שנים רבות על מנת לצבור היקף נכסים נרחב בקרנות שבניהולם, והם ימצאו עצמם בבת אחת ובעל כורחם טרף למהלך הדורסני המוצע", הם כתבו.

"טיוטת התיקון משקפת שאיפה של הבורסה לגבות מחיר מופרז, ומעלה חשש אמיתי שאין כאן אלא ניסיון של הבורסה לנצל לרעה מעמד מונופוליסטי המפר את דיני התחרות (ונתון לאכיפה של רשות התחרות) כדי לייצר רווחי עתק מיידיים על גבם של מנהלי הקרנות וציבור הלקוחות", נטען במכתב שנשלח לענבל פולק, מנהלת מחלקת השקעות ברשות ניירות ערך.

מנהלי הקרנות אף ציטטו בעניין פרסומים שונים מטעם הבורסה עצמה, לדוגמה מתוך מצגת שפורסמה על ידי הבורסה לקראת הנפקתה, שבה נכתב כי הבורסה "מספקת את פתרון הסליקה היחיד בישראל ליצירה ופדיון של יחידות השתתפות בקרנות". מנהלי הקרנות אף הוסיף כי הבורסה מציינת באותו תשקיף: "זרם הכנסות יציב וגבוה", בהתייחס לקרנות הנאמנות.

יניב פגוט / צילום: סיון פרג'

"דמי ניהול נמוכים בחצי לעומת מדדים זרים"

פגוט טוען בכל הנוגע לגובה התעריפים, כי מדובר בטיעון שערורייתי. "גם אחרי ההצעה להעלות את התעריפים נהיה הכי זולים ביחס לעורכי המדדים, המקומיים (לדוגמה חברת המדדים אינדקס) והזרים. בקרנות הנאמנות מחביאים את הנתונים לגבי העמלות שגובות מהם חברות מדדים בינלאומיות כמו MSCI או S&P", אומר פגוט.

"דמי הניהול הממוצעים בקרנות הסל שעוקבות אחרי מדדי הבורסה אל מול קרנות שעוקבות אחרי מדדים זרים נמוכים בחצי. אנחנו רוצים לגבות מה שמגיע לנו, נהיה תחרותיים ומי שיחליט בסופו של דבר איזה מדד לקנות יהיה הלקוח. לקרוא לנו מונופול זה פופוליסטי. לא ראיתי מונופול שגובה 1 חלקי 15 עד 1 חלקי 20 מהמתחרים", מסביר מנהל מחלקת מסחר נגזרים ומדדים בבורסה.

בשלב זה הוא עובר למתקפה על מנהלי קרנות הנאמנות. "כאשר נוח לאותם מנהלים לדבר על גבייה רטרואקטיבית (כלומר על הנכסים שנצברו עד עתה, ר' ו'), הם מדברים על זה וכשלא נוח הם לא מדברים. בקרנות הסל יש רצועה של קרנות המשתתפות ברווחים, וזה פגע בעולם קרנות הנאמנות כשהם ברגע אחד הפעילו רטרואקטיבית את ההשתתפות ברווחים כשזה היה נוח להם", אומר פגוט.

בקרנות הנאמנות דוחים את הטענות. "הרצועה היא לא רטרואקטיבית, היא חוקקה בכנסת בתיקון 28 והיא חלה רק על תשואה שתושג מעבר למדד קדימה, כלומר מאותה עת והלאה. הרצועה הינה דו-כיוונית כך שאם הקרן לא תשיג את המדד, מנהל הקרן יפקיד את ההפסד שנוצר בחשבון הקרן", אמר גורם בתעשייה.

פגוט מצדו מזכיר כי בקרנות הנאמנות התנגדו לכך שקרנות נאמנות זרות ינוהלו בשקלים, צעד שפוגע בתחרות מכיוון שהוא מחייב את המשקיעים לנהל חשבון מט"ח כדי להשקיע בקרנות אלה. "כתוצאה מהמונופול של אותן קרנות סל על השקעה בשקלים, הקרנות הזרות לא ממהרות להיכנס לישראל", הוא אמר.

הגורם מצד קרנות הנאמנות התייחס לכך ואמר כי אין מונופול כזה בקרנות שנסחרות בשקלים, ולראיה בלקרוק, לוקסור ואינווסקו רשמו כאן קרנות והן נסחרות בשקלים.

"אינם מתקשרים עם עושי שוק נוספים"

פגוט טען עוד, כי מנהלי קרנות הסל מתנהלים כמונופול, ואינם מאפשרים לעושי שוק נוספים להתקשר איתם, ובכך לשפר את מרווחי הציטוט ולהפחית את העלויות באופן דרמטי לטובת לקוחות הקצה. לדבריו, הסיבה להתנגדותם היא כי מבנה השוק הנוכחי - שבו הם מתקשרים עם עושה שוק אחד בלבד, אשר לרוב מצוי בבעלותם - מניב להם רווחים עצומים, וכפועל יוצא מזה נפגע אמון הלקוחות של קרנות הסל, ותעשיית קרנות הסל מתכווצת בשנים האחרונות, בניגוד גמור למגמה בעולם.

הגורם בקרנות הנאמנות ציין כי "מנהלי הקרנות לא התנגדו להוספת עושי שוק, אבל ביקשו שהבורסה תיקח אחריות על הסיכון הנובע מהעברת התמהיל. זהו נושא שהבורסה לא לקחה עליו אחריות, וחשפה את מנהלי הקרנות לטעויות והונאות".

עוד כתבות

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

חניה בכל מקום: כך זינק מספר תווי הנכה ב-55% בתוך שנתיים

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, מספר תווי הנכה זינק מ־405 אלף ל־628 אלף בתוך שנתיים ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

הפקולטה לניהול. אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני / צילום: Shutterstock

לדבר לעצמכם, לעשות במקום לנוח ולהתמקד בכאן ועכשיו: אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני

בחצי השנה האחרונה אנו חווים ימים מורכבים וזקוקים יותר מתמיד לכלים שיסייעו לנו לפתח חוסן אישי, חברתי, קהילתי וארגוני ● כך תעשו את זה נכון

מייסדי איילנד , מייק פיי (משמאל) ודן אמיגה / צילום: MKJ photography

השווי הוכפל בתוך חצי שנה: חד הקרן איילנד מקבל תג מחיר של 3 מיליארד דולר

חברת איילנד מגייסת לפי שווי של 3 מיליארד דולר ● החברה עוסקת באבטחת מידע לדפדפנים, בעיקר כרום, במקומות עבודה ● רק לפני חצי שנה גייסה איילנד לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר.

צבי יחזקאלי / צילום: רן יחזקאל, ויקימדיה

"שליחות חדשה": צבי יחזקאלי עוזב את רשת 13 ומצטרף ל-i24NEWS

יחזקאלי, ראש דסק הערבים של חדשות 13, עוזב את ערוץ רשת 13 ומצטרף לערוץ החדשות של i24NEWS כפרשן בכיר ומגיש תוכנית מרכזית ● "הטבח הנורא ב-7 באוקטובר הביא אותי להתבונן מחדש על חיי האישיים והמקצועיים ולעשות שינוי"

קתי ווד / צילום: Reuters, Hugo Amaral/SOPA Images

קרנות 'ארק' הפופולריות של קתי ווד שוקעות במהירות

המשקיעים משכו השנה 2.2 מיליארד דולר מהקרנות הפעילות של ARK השנה, יותר מהתזרים של כל 2023

שוק המשכנתאות / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

שוק המשכנתאות בחודש מרץ חזר לרמות מלפני המלחמה

מנתוני בנק ישראל עולה כי בחודש מרץ נלקחו משכנאות בהיקף של 6.23 מיליארד שקל ● היקף משכנתה ממוצעת שנלקחה במרץ הגיע ל-918 אלף שקל

וושינגטון. מעמד משפטי מיוחד

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה. זו הסיבה

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה ● אתונה, פריז, רומא ואחרות מגבילות את גובה הבנייה כדי לשמור על הנוף ● איך זה עובד ומהם יוצאי הדופן?

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

החלפת בתים. ''להיכנס לחופשה שונה מאורח החיים שלך'' / צילום: Shutterstock

36 פעמים החלפנו דירה: האנשים שיוצאים לחופשה בחינם

בעלי נכסים ואפילו שוכרים מחליפים דירות ומוצאים את עצמם בחופשה חלומית בבית של מישהו אחר ● מה היתרונות ומה הסכנות, ולמה צריך לשים לב

ניצן גולדברג, משנה למנכ''ל ומנהל אגף סחר ושיווק קבוצת שופרסל / צילום: יח''צ

עזיבה שלישית בתוך חודש: המשנה למנכ"ל שופרסל הודיע על התפטרות

ניצן גולדברג, המשנה למנכ"ל ומנהל אגף סחר ושיווק בשופרסל, הודיע על עזיבתו ● מדובר בבכיר השלישי שעוזב את הקבוצה לאחר ההשתלטות של האחים אמיר, אחרי שסמנכ"לית התקשורת התאגידית וסמנכ"לית משאבי האנוש הודיעו גם הן על סיום תפקידן

הדירה ברחוב פרישמן בשכונה א' בקריית ים / צילום: יח''צ

דירה בקריות נמכרה ב-1.3 מיליון שקל. כמה היא תהיה שווה אחרי תמ"א

הדירה, בת 4 חדרים, מתפרשת על פני שטח של 105 מ"ר, כאשר לאחר התמ"א, תתקבל דירת 5 חדרים בשטח של כ־130 מ"ר הכוללת מרפסת, ממ"ד ומעלית ● הבניין עומד לפני הליך חיזוק ועיבוי, בעקבותיו שווי הדירה צפוי לקפוץ ל־1.8־1.9 מיליון שקל

נתן חץ / צילום: תמר מצפי

אלוני חץ רושמת עוד הפסדי שיערוך של 400 מיליון שקל

בשנה וחצי האחרונות מניית אלוני חץ איבדה כ-60% מערכה, כשהחברה רושמת הפסדי שיערוך של יותר מ-3 מיליארד שקל

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

"אינתיפאדה עולמית" מתפשטת בקמפוסים של ארה"ב, אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנאם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

התקיפה הישראלית מכריחה את איראן לחשוב מחדש על מערכות ההגנה שלה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: איראן צריכה לשנות את מערכות ההגנה שלה כדי להתמודד עם ישראל ואיך היא יכולה להתחמק מהסקנציות שהוטלו עליה, ולמה סטודנטים אמריקאים מצטרפים למחאות נגד ישראל ● כותרות העיתונים בעולם 

הבורסה בפרנקפורט / צילום: Reuters

ירידות קלות בחוזים העתידיים; איליי לילי מזנקת ב-7% במסחר המוקדם

מגמה מעורבת באירופה ● בקרן המטבע הבינלאומית העלו את תחזיות הצמיחה באסיה ● האינפלציה בגוש האירו עלתה ב-2.4% באפריל, בהתאם לצפי ● מחר תתפרסם בארה"ב החלטת הריבית של הפד; השוק מתמחר התחלת הורדות ריבית רק בספטמבר ● אמזון ואפל תפרסם את תוצאות הרבעון הראשון לאחר הנעילה

הנוף הנשקף מהררית / צילום: ליבי לוי

נסעתם לגליל בחג? אתם חייבים לעצור ביישוב הזה לחוויה תאילנדית אמיתית

קפה שהוא גם גלריה, מופע מוזיקלי של ערפול חושים, מעדנייה משובחת ושופינג ברוח האנתרופוסופיה ● ביקור ביישוב הררית, שמרגיש כמו יקום מקביל

מוחים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה משתלטים על בניין המילטון שבתוך הקמפוס, היום / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

מהומות, התנכלות לישראלים וגדודי חיילים: כך נראות המחאות באוניברסיטאות בארה"ב

המהומות בקמפוסים בארה"ב: קולומביה החלה להשעות סטודנטים ואלה פרצו לבניין והתבצרו בו ● קבוצה של סטודנטים יהודים בקולומביה החלה בגיבוש תביעה ייצוגית נגד האוניברסיטה ● במקביל: ישראלית נבחרה לראש אגודת הסטודנטים בקולומביה