גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מנכ"ל החברה הממשלתית לתיירות: "אין מספיק השקעות באתרים בפריפריה"

כדי לעמוד ביעד של 10 מיליון תיירים בשנת 2030, פיתוח אתרי תיירות צריך להיות המשימה הראשונה במעלה • בראיון לגלובס, מנכ"ל חמ"ת עידן מועלם מספר על ניהול פרויקטים בהיקף כולל של מיליארדי שקלים, ומסביר כיצד פיתוח אתרי תיירות משפיע על הנדל"ן שסביבם

עידן מועלם, מנכ''ל החברה הממשלתית לתיירות / צילום: איל יצהר
עידן מועלם, מנכ''ל החברה הממשלתית לתיירות / צילום: איל יצהר

"כל יום מתקשרים אלינו אנשים ומתעניינים ברכישת ברזים", מספר עידן מועלם, מנכ"ל החברה הממשלתית לתיירות, שעל בסיס ראשי-התיבות שלה מכונה חמ"ת, אולם בשונה מחברת הברזים, מוכרת פחות לציבור. החברה הממשלתית לתיירות היא הזרוע המבצעת של משרד התיירות ושאר משרדי הממשלה בכל הנוגע לפרויקטים ולפיתוח תשתיות לתיירים.

משרד התיירות מכוון ליעד של 10 מיליון תיירים בשנת 2030, כמעט פי שניים יותר ממספר התיירים שהגיעו לפני הקורונה. בנייה של בתי מלון היא רק חלק מההיערכות הנדרשת; פיתוח של אתרי תיירות והנגשתם צריכה להיות משימה ראשונה במעלה. תייר שמגיע לישראל היקרה יכול לצפות לפחות למצוא אתרים, היסטוריים יותר או פחות, במצב שנעים לבקר בהם. כאן נכנסת חמ"ת לתמונה, למשל דרך שדרוג פרויקטים "מיושנים" באמצעות הוספת טכנולוגיה ומולטי מדיה, סלילת שבילי אופניים, הקמת טיילות ועוד.

"הרשות תממן בהתאם למצבה הסוציו-אקונומי"

השיקול באישור של כל פרויקט יהיה בהתאם לתועלת שלו לתיירות. תקציבי הפרויקטים נחלקים בין הרשות ומשרד התיירות, שקובע מה יהיה שיעור ההשתתפות של הרשות בה מתבצעת העבודה - כל שמצבה הסוציו-אקונומי נמוך, שיעור ההשתתפות ירד.

 

עד כמה מעורבות הרשויות המקומיות בפיתוח אתרי תיירות בתחומן?
"אנחנו עובדים עם 150 רשויות, חלקן יכולות להציג רעיון לאתר תיירות, בשלב הפנטזיה או בשלב של שיקום. לפעמים אנחנו מכבים את הפנטזיה מהר מאוד, ואם הרעיון מקבל אישור ממשרד התיירות, אנחנו בודקים מה ישים וניתן לביצוע.

"למשל, קיבלנו תקציב של 50 מיליון שקל לשיפוץ הטיילת באילת, בשלב הבא יושבים עם נציגי העירייה ומגבשים תוכנית. יש רשויות פעילות יותר ויש פחות, ויש כאלה שלא יקבלו מימון לסיוע כמו תל אביב שיכולה לממן שיפוץ תשתיות בעצמה. מנגד, בטבריה מכירים אותנו היטב וגם בנצרת. עשינו פרויקטים בגוש חלב ובחורפיש. בבית שאן אנחנו משמרים את אתר העתיקות במתחם הסראייה בעשרות מיליונים שקל.

הקמה של אתר תיירות זה שלב אחד, אבל מי אמון על התחזוקה והשיווק?
"לאחר שחמ"ת מסיימת פרויקט, כולל שנת בדק, הוא נמסר לרשות המקומית שאמורה לשווק לפרסם אותו ולדאוג שיהיה נקי בתחזוקה השוטפת".

קצת נאיבי, אם ביקרת לאחרונה בטיילת חוף הדקל בטבריה למשל, חלק מהנוף של הטיילת היפה זה פסולת.
"זה פרויקט מדהים ועניין האשפה הוא נושא רגיש שצורם לי בכל פעם מחדש", אומר מועלם, טברייני במקור. "קורה שישנם פרויקטים שאחרי מספר שנים יורדים לטמיון בגלל תחזוקה. פה אנחנו שואלים האם אנחנו רוצים להיות חכמים או צודקים, כי הצדק אומר שהרשות קיבלה פרויקט ועליה לתחזק אותו דרך כספי הארנונה. אולם, זה לא קורה, ולכן שר התיירות מחייב אותנו מעתה לתחזק את הפרויקט למשך חמש שנים במה שמכונה ‘תחזוקת שבר’".

ומה עושים עם תיעוד של אדם שהשליך אשפה למשל?
"רשות יעילה תיתן קנס או תשלח עובד עירייה למקום, אבל אני לא משלה את עצמי. יש ויכוח שלם על נושא התחזוקה. עבור טיילת כזו שעלתה 15 מיליון, תחזוקה שנתית תעלה 600 אלף שקל וזו צריכה להיות אחריות של הרשות. יש לנו יועץ תחזוקה שמסתובב באתרי התיירות ומחלק דוחות על לכלוך. לפני שמאשרים פרויקט, אחד הפרמטרים מתייחס לרמת התחזוקה.

"בעיית התחזוקה לא נולדה היום ואני מצפה מראשי רשויות להקפיד על ניקיון אתרי התיירות. בעבר הגישה הייתה להעניש רשות שמתרשלת בתחזוקה גם דרך שלילת תקציבים חדשים. התנגדתי לזה. היום המגמה היא לעזור לרשות המקומית לתחזק".

המטרה: למלא ארבעה ימי חופשה לתייר

משרד התיירות מנסה לשטח את עקומת הביקוש לנופש בישראל ולמשוך תיירים - פנים וחוץ - לבקר לא רק באילת או בירושלים, אלא גם בגליל ובנגב. מעבר למקומות לינה, ברור שהתיירים זקוקים לאתרי בילוי ופנאי. בין הפרויקטים שמציין מנכ"ל חמ"ת הוא גשר תל חי (שיהיה הגשר התלוי הארוך בישראל, אורכו 85 מטרים), פרויקטים בעמק הירדן, פארק מוטורי בקצרין ואת החוויה הצ’רקסית בכפר כמא. "המטרה היא לפזר את התיירים ושלא יהיה להם משעמם", אמר מועלם. "כך נאפשר לתייר למלא בקלות ארבעה ימי חופשה".

ועדיין אתם משקיעים גם באילת, שלא ממש צריכה להתאמץ למשוך תיירים.
"באילת הקמנו מזרקה מוזיקלית וזה לא נכון שעיר כזו לא צריכה אטרקציות. עדיין צריך לעורר עניין אצל תיירים. חלק מהפרויקטים אנחנו "מעתיקים" ממקומות אחרים בעולם, המזרקה באילת למשל, קיבלה השראה ממזרקות בדובאי ובמקאו. את שילוב המולטי מדיה עושות לנו חברות בינלאומיות שמתמחות באתרי תיירות".

עוד לפני הקורונה קבע לעצמו משרד התיירות יעד להגדיל את מספר התיירים הבאים מסין לישראל. כחלק מזה הותאמו בתי המלון לצורכי התיירים הסינים ומידע הונגש בסינית באתרי התיירות. "ברוב האתרים המידע מונגש בעברית, ערבית ואנגלית", מספר מועלם. "יש אתרים שמונגשים בסינית. זה נתון לבחירה של האתר שיודע מי קהל היעד שלו".

"האתרים בפריפריה לא מספיק מפותחים"

חמ"ת, שאמונה על פרויקטים שההיקף הכולל שלהם מגיע למיליארדי שקלים, הוקמה בשנת 1955 כזרוע ביצוע של משרד התיירות. ב-2012 הרחיבה החברה את הגדרתה והפכה לזרוע ביצוע כלל ממשלתית, כאשר עיקר התקציב של פועלה מגיע ממשרד התיירות. "אנחנו 22 עובדים, כשרוב העבודה בנויה על מיקור חוץ גם באמצעות 600 יועצים חיצוניים", מספר מועלם. "בחודשים האחרונים יש תנופה ברמת התקציבים והפרויקטים מכיוון משרד התיירות. הפרויקטים משפיעים על הנדל"ן שסביבם, בעיקר בפריפריה. סביב הטיילת בטבריה נבנו אלף יחידות דיור. במגדל פיתוח אתרי תיירות ומלונאות משנה את התמונה הכלכלית של המושבה שיכולה להתפרנס מתיירות".

ועדיין היקף ההשקעה במוצרי תיירות בישראל נמוך ביחס למדינות אחרות. אתה מרגיש שיש הבנה לפוטנציאל הכלכלי של המשאב התיירותי?
"יש יותר הבנה מבעבר, יש שינוי מגמה והבנה שכדי לפתח תיירות נדרשת השקעה כספית. יש פרויקטים שהמטרה שלהם להנגיש אתרי תיירות קיימים וחדשים לנכים דוגמת הכפר התלמודי בקצרין, אבל יש עוד הרבה עבודה בתחום הזה".

אם היה לך תקציב בלתי מוגבל, היכן היית משקיע?
"הייתי רוצה לפתח את הפריפריה. האתרים שם לא מספיק מפותחים ולא מספיק משווקים. אני מודע לזה כשלא הייתה אפשרות לטוס לחו"ל, אז הישראלים טיילו יותר בארץ, אבל כשהאפשרות לטוס חזרה, אז ברור שיש תחרות ובעיקר מול המחירים של בתי המלון בישראל.

"המשימה שלנו היא לפתח אתרים ואטרקציות שיגרמו לתייר הישראלי לא לצאת החוצה. האם הייתי רוצה שהמחירים בישראל יהיו זולים יותר? בוודאי כי זה היה מביא עוד מבקרים לפרויקטים שלנו".

עידן מועלם

אישי: בן 38, מכפר סבא.נשוי ואב לשלוש בנות.
מקצועי: תואר שני במשפטים מאונ' בר אילן, ותואר שני נוסף במנע"ס. עבד בחברה ממשלתית להגנות ים המלח, ושימש כמנהל הרכש במשרד האוצר. בחמש השנים האחרונות משמש כמנכ"ל חמ"ת.
עוד משהו: כשמונה מועלם לעמוד בראש חמ"ת בשנת 2017, הוא החזיק בתואר המנכ"ל הצעיר ביותר בחברה ממשלתית. חובב רכיבת אופניים עירונית ובשטח.

עוד כתבות

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שתעלה ביום ראשון לוועדת השרים לחקיקה, בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון / צילום: יוסי זמיר

כשמנכ"ל משרד השיכון והבינוי מציע לרכוש דירות שנפגעו מהטילים האיראניים - למה הוא מתכוון

יהודה מורגנשטרן, מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון, בישר בכנס חיפה של מרכז הנדל"ן, כי נשקלת האפשרות שהמדינה תרכוש דירות שנהרסו במלחמה ● לגלובס נודע כי מטרת המהלך היא לספק מענה נקודתי לדיירים שדירתם נהרסה, ולא ירצו להצטרף להליך התחדשות עירונית בבניין שלהם ● יש לציין כי מהלך כזה טרם נעשה על ידי המדינה עד היום

צילום: Shutterstock

מדד ה-S&P 500 הציג "צלב מוזהב" לראשונה מאז 2023 - אלו המשמעויות

בזמן שמדד ה-S&P 500 נסחר ברמות שיא, ביום שלישי האחרון, הממוצע הנע של המדד ל-50 יום חצה את הממוצע הנע שלו ל-200 יום כלפי מעלה - מה שיצר חיתוך המכונה "צלב מוזהב" ● ניתוח היסטורי שבוצע במרקטוואץ' העלה כי ברוב המקרים, בשנה שבאה לאחר "צלב מוזהב", התשואה גדולה יותר מאשר בתקופות אחרות

תיקון והתנצלות

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

עובדים בחברת הדפוס של בני לנדא מתנגדים למהלך עיכוב ההליכים

25 מהעובדים בחברת הדפוס של בני לנדא הגישו בקשת התנגדות לעיכוב ההליכים, שלטענתם ימנע מהם קבלת פיצויים מהביטוח הלאומי ● כמו כן, העובדים מתנגדים למינוי מנהלים לתהליך העיכוב - עורכי הדין של נושי החברה, וכן מתנגדים למעמד המשקיעים כנושים מובטחים

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

האקזיט של המשקיעים הזרים על מניית הבורסה בת"א, ומדוע הגופים המקומיים נעדרים ממנו

שתי קרנות השקעה זרות מכרו בימים האחרונים מניות הבורסה ב־650 מיליון שקל, ובתשואה של יותר מפי 10 על השקעתן

נתב''ג / צילום: Shutterstock

חברות הלואו קוסט יחזרו? טרמינל 1 ייפתח באוגוסט

טרמינל 1 צפוי להיפתח מחדש בתחילת החודש הבא - מה שמעלה את הסיכוי שחברות הלואו קוסט יקדימו את חזרתן לארץ ● חזרתן של החברות עשויה לתרום משמעותית להגדלת היצע המושבים ולהורדת מחירי הטיסות, שהתייקרו מאוד מאז תחילת המלחמה

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

השקל חותך את התשואות של הישראלים בשווקים חו"ל. האם כדאי להתמגן מפניו?

התחזקות השקל מול הדולר פוגעת משמעותית בתשואה של משקיעים המחזיקים בנכסים ומניות מעבר לים ● ובכל זאת, אריאל כהן מבנק לאומי ממליץ לא לשכוח שלתנודתיות של המט"ח יש גם יתרונות

כוחות צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

1 מכל 3 צעירים בסיכון להתמכרות: חיילים בסדיר ומילואימניקים צעירים בסיכון מוגבר

נתוני המרכז הישראלי להתמכרויות ולבריאות הנפש מגלים שמאז 2018 קפץ מספר המדווחים על בעיית התמכרות בכ־150% ● ובקרב בני 18־26 התופעה רחבה עוד יותר ● מנהלי המרכז מסבירים כיצד רצף המשברים בארץ מרחיב את מעגל ההתמכרויות ואיזה טיפול יחולל שינוי אמיתי

הדמיית מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי בתל אביב / צילום: KPF

עסקת ענק: משרד עורכי הדין שעובר למגדל הספירלה של עזריאלי

משרד עורכי הדין נשיץ, ברנדס, אמיר, ישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי ● על פי הערכות בשוק, המחיר לרמת מעטפת עומד על כ-130 שקל למ"ר, כך שהמשרד ישלם כ-17 מיליון שקל בשנה ● וגם: הריבית עוד לא ירדה - אבל היזמים מתנפלים על המכרזים: יותר מ־130 הצעות לארבעה מגרשים בת"א וביבנה ● חדשות השבוע בנדל"ן

קרן מור בקמפיין קופת חולים לאומית / צילום: צילום מסך יוטיוב

זו קופה, לא חופה: כוכבה שולחת את קופ"ח לאומית למקום הראשון באהדה

המקום השני באהדה שייך למתחרה, קופת חולים מאוחדת, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת למותג המזגנים טורנדו, שגם אחראי להשקעה הגבוהה ביותר השבוע, לפי נתוני יפעת בקרת פרסום

נווה אביב כפר שמריהו של ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

הריזורטים החדשים: כך הפך הדיור המוגן היוקרתי לשוק תחרותי במיוחד

ענף הדיור המוגן נחשב יציב, צומח ומבוסס דיירים "שבויים" לאורך שנים, מה שמוביל עוד ועוד שחקנים להיכנס אליו - מחברות נדל"ן ועד גופים מוסדיים ● בסגמנט היוקרה מדובר במוצר שממותג, ממוצב, משווק ומפורסם באופן חווייתי ומציע משירותי ספא ועד מסעדות גורמה

קובי זריהן בשיחה עם עו''ד רונית סיטון זלקינד / צילום: שיר הלוי

הממונה על הגנת הצרכן: "יש לי רק 8 מפקחים על 650 אלף עסקים"

קובי זריהן הסביר באירוע של משרד עוה"ד פירון מדוע הרשות לא פרסמה הקלות לקמעונאיות המזון במהלך המערכה נגד איראן ● יאיר אבידן, המפקח על הבנקים לשעבר, וד"ר שלומית וגמן-רטנר, ראש רשות איסור הלבנת הון ומימון טרור לשעבר, מצטרפים למרכז הפינטק הישראלי ● אירועים ומינויים

וול סטריט / צילום: Shutterstock

בעקבות הסכם הסחר עם וייטנאם, נאסד"ק ו-S&P 500 ננעלו בשיאים

נעילה מעורבת באירופה ● קמעונאיות הביגוד זינקו בעקבות הסכם מכס בין ארה"ב לוויאטנם ● מיקרוסופט עומדת לפטר כ-9,000 עובדים ● נפילה של 13% במסירות של טסלה, רבעון שלילי שני ברציפות ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך ● המגזר הפרטי בארה"ב התכווץ לראשונה ממרץ 2023

יירוט טיל מעזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

תבעו את הקבלן על איחור במסירת דירה, ובית המשפט קבע: מלחמת "חרבות ברזל" היא כוח עליון

בית המשפט המחוזי דחה ערעור של רוכשי דירה על איחור במסירה, וקבע כי הנחיות פיקוד העורף והשלכות המלחמה מהוות נסיבות בלתי צפויות, שמצדיקות את הדחייה בקיום החוזה

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

מטוס של אייר אינדיה / צילום: Shutterstock

זו חברת התעופה שלא תשוב לפעול בישראל בחודשי הקיץ

אייר אינדיה, חברת התעופה היחידה שמפעילה טיסות ישירות להודו, האריכה את השהיית הטיסות לישראל ● החברה מוותרת על הקיץ בישראל - אלה היעדים דרכם תוכלו לטוס להודו

מוצרים בסופרמרקט / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פרשת תיאום המחירים במזון: כתב אישום נגד סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ

רשות התחרות הגישה כתב אישום נגד משה גוזלי, סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ, בגין השמדת ראיות ושיבוש מהלכי משפט ● בחודש פברואר האחרון הגישה רשות התחרות כתב אישום ראשון בפרשה נגד רשתות הקמעונאות ויקטורי, יוחננוף, סופר ברקת ומנהליהן ● עורך דינו של גוזלי: "טוב היה לו כתב האישום הזה לא היה בא לעולם"

טלי גוטליב, מהרן פרוזנפר / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות, תמר מצפי

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים. איך יגיבו העובדים?

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים ● הדיון בבג"ץ שלא היה אמור להתקיים ● ומחיר ההתחייבויות שמשרד החינוך שכח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

השבוע בעולם / צילום: רויטרס - PA Images

האם ארה"ב נוטשת את אוקראינה והאם חייזרים מתקרבים על גבו של אסטרואיד

אוקראינה חוששת שהפעם ארה"ב מתכוונת ברצינות לנטוש אותה ● פצצת המכסים מתקתקת - וטראמפ עושה עסקים עם קומוניסטים מכובדים מאוד ● שרת האוצר הבריטית מוחה דמעות ● ביבשת אמריקה הבוחרים מחפשים שמאל קיצוני ● עצם בין כוכבי סר לביקור ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם