גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חמשת האשמים בחולשת המערב מול פוטין

ב-1940, כאשר הכל נראה אבוד, יצא בלונדון ספר שהיה לרב-מכר: "האשמים - 15 המנהיגים שלא הכינו את בריטניה למלחמה בהיטלר" ● מי האשמים של 2022 מול פוטין?

בכיוון השעון: ביידן, קלינטון, אובמה, בוש, טראמפ. איש מהם לא ייצג מה שקוראים היום ''מצוינות'' / צילום: Shutterstock
בכיוון השעון: ביידן, קלינטון, אובמה, בוש, טראמפ. איש מהם לא ייצג מה שקוראים היום ''מצוינות'' / צילום: Shutterstock

כולנו נוטים לצטט את צ'רצ'יל קצת יותר מדי, אבל הנה ציטוט אחד נוסף. מדיניות הפייסנות כלפי היטלר, הוא כתב לאחר מעשה, היתה "סיפור עגום של שיפוט לקוי מצד אנשים מוכשרים עם כוונות טובות". הוא היה נדיב כלפי יריבים, לפחות לאחר שהתחוורה איוולתם.

הניסיון לפייס את היטלר כדי למנוע מלחמה לא היה זדוני. מנהיגים פוליטיים בינוניים, שלא סיימו קורס אקדמי להבנת דיקטטורים, ניסו למנוע חזרה על מלחמת העולם הראשונה. שמות נופליה של המלחמה הקודמת כיסו את הכתלים באוניברסיטאות היוקרה של אנגליה, שבהן התחנכו הפוליטיקאים. בדרך למניעת מלחמה הם היו מוכנים להקריב איזו ארץ או שתיים; ובדרך להקריב הם היו מוכנים לתת אמון באיש, שלא חדל להוליך אותם שולל.

כבר כתבנו כאן על הקושי של אנשים נורמליים ורציונליים להתמודד עם מצב הדעת של אנשים לא-נורמלים ולא-רציונליים. זה נתון פתיחה שאין מנוס מפניו. מנהיגי בריטניה בסוף שנות ה-30 נסעו אל היטלר, וחזרו עם הרושם הברור של "כנותו".

לורד הליפקס, אחד המדינאים הבולטים של זמנו, ביקר אצל היטלר בנובמבר 1937, ולחש על אוזניו שבריטניה תקבל "שינוי בדרכי שלום" במעמדן של אוסטריה, צ'כוסלובקיה ופולין, ובלבד שיימנעו "הפרעות סדר מרחיקות לכת". היטלר השיב שאין לו כל כוונה לפגוע לרעה באוסטריה. הליפקס חזר הביתה בשביעות רצון. חמישה חודשים אחר כך היטלר נכנס עטור ניצחון לווינה, שנה וחצי אחר כך - לפראג, שנה ועשרה חודשים אחר כך - לוורשה.

האם ולדימיר פוטין קרא ביוגרפיות של היטלר? מי יודע. אבל נראה בהחלט שהוא נוהג על פיהן. הוא הכחיש בכל התוקף את כוונתו לפלוש לאוקראינה עד הרגע האחרון ממש. "היסטריה מערבית", לגלגו דובריו.

אליטות שלמות נמחו

ההיסטוריון הגדול של אירופה, יעקב טלמון, היה אם אינני טועה, בעליה של תיאוריה על מקורות חולשתן האינטלקטואלית והמוסרית של הדמוקרטיות המערביות מול היטלר: קציר הדמים של מלחמת העולם הראשונה גזל מהן דור שלם של מנהיגים פוטנציאליים. כמעט מיליון בריטים נהרגו במלחמה; כמעט 1.7 מיליון צרפתים. הרבה, הרבה יותר נהרגו בראשונה מאשר בשנייה. אליטות שלמות נמחו בה. על המדף שלנו חסרים כרכים של שירה ושל נובלות, מפני שכל כך הרבה יוצרים נהרגו בשוחות פלנדריה. כיוצא בזה נפלו שם הפוליטיקאים המובחרים של שני הדורות הבאים. נשארו הבינוניים.

איננו יכולים לייחס את חולשת הדעת של המערב מול רוסיה ופוטין לשדות קטל. אבל קרה משהו לפוליטיקה המערבית ב-30 השנה האחרונות. בארה"ב ובמערב אירופה גבר כוחם של הבינוניים.

אני חושב שחמשת הנשיאים האחרונים של ארה"ב הסבו נזק ניכר, אולי עצום, לארצם ולבעלות בריתה. משלה בהם תערובת של יוהרה, שביעות רצון עצמית, התחסדות, עצלות, עיוורון, דעות קדומות. אף אחד מהם - ביל קלינטון, ג'ורג' בוש הבן, ברק אובמה, דונלד טראמפ וג'ו ביידן - לא ייצג את מה שקוראים בעברית פוסט-מודרנית "מצוינות".
נדמה לי שהנשיא האמריקאי האחרון שהבין את העולם החיצון, הכיר במגבלות הנתונות, ניסה להשתמש בכוח מבלי להגזים, ועמד על החשיבות של יציבות בין לאומית היה ג'ורג' בוש האב.

הוא היה רחוק מלהיות איש מוסר, ולא היה חף מטעויות; אבל לזכותו אפשר לזקוף את הגבלת יעדיה של מלחמת עיראק הראשונה ואת הניסיון למנוע התמוטטות פתאומית ולא מבוקרת של ברית המועצות ושל יוגוסלביה. שלושת מוקדי העימות האלה היו הטראומות המכוננות של זמננו.

כשלונות המנהיגות

אף אחד מיורשי בוש האב לא התברך בדקויות הבנתו. הם הפריזו בהערכת כוחה של אמריקה (קלינטון ובוש הבן), או המעיטו (אובמה), או לא ממש התעניינו (טראמפ תיעב כמעט את כל בעלות בריתה של ארה"ב ופלירטט עם אויביה), או היו אובדי עצות (ביידן באפגניסטן). לטעויותיהם הקיבוציות אנחנו חבים את הירידה המסחררת בהשפעתה של ארה"ב בעולם. לבוש הבן ולאובמה אנחנו חבים את עליית איראן. לכולם, במיוחד לאובמה ולטראמפ, אנחנו חבים את פוטין ואת מלחמתו הברברית באוקראינה.

אובמה היה נשיא היסטורי, זה ברור. אבל הוא האיש שלימד את פוטין, כי אפשר לתקוע טריז בין אמריקה לבעלות בריתה באירופה; הוא האיש שעשה עסקים עם איראן מבלי להבין את המגמות האגרסיביות של התפשטותה; הוא האיש שאיפשר את חזרת רוסיה למזרח התיכון.

קצת קשה לשפוט את ביידן. סביר להניח שמעשיו באפגניסטן חיזקו את נכונותו של פוטין לקרוא תיגר על אמריקה. אבל ביידן גילה סימני נחישות כלשהם בשבועות האחרונים, וליכד את המערב עד גבול מסוים.

השאלה המטרידה היא איך הדמוקרטיה הוותיקה ביותר עלי אדמות מניבה דור שלם של כשלונות מנהיגות. זו שאלה שבריטים וצרפתים שאלו את עצמם ב-1940, כאשר הכול נראה אבוד. בה בשנה התפרסם בלונדון ספר סנסציוני, תחת שם בדוי, שנקרא "האשמים" (Guilty Men). הוא נקב בשמותיהם של 15 אנשים, שהוחזקו אחראים לחולשתה הצבאית והפוליטית של בריטניה בפרוץ מלחמת העולם השנייה. נמנו שם שלושה ראשי ממשלה, עשרה חברי קבינט, מנהיג סיעה פרלמנטרית ופקיד ממשלה בכיר.

ב-1940, על סף התהום, בריטניה נגאלה סוף סוף מן הבינוניות. צ'רצ'יל הוביל אותה אל מלחמת גבורה, שבסופה היטלר הובס - והתחסלה האימפריה הבריטית. אחר כך באו הבינונים הבאים. לא צריך גאונים, אלא ברגע האחרון, על פי תהום.

עוד כתבות

דונלד טראמפ, נשיא ארצות הברית פוסט ברשת Truth, 26.6.25 / צילום: ap, Michael Perez

חנינה בלי הרשעה: האם הנשיא יכול לחלץ את נתניהו ממשפט?

הקריאה של הנשיא האמריקאי להפסיק את משפט נתניהו העלתה לשיח את האפשרות שהנשיא הרצוג יעניק לו חנינה ● אלא שנתניהו טרם הורשע בדבר, מה שמקשה על כניסה למסלול הזה ● וגם: מה חשב בזמן אמת אהרן ברק על הרעיון?

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

צילום: Shutterstock

מדד ה-S&P 500 הציג "צלב מוזהב" לראשונה מאז 2023 - אלו המשמעויות

בזמן שמדד ה-S&P 500 נסחר ברמות שיא, ביום שלישי האחרון, הממוצע הנע של המדד ל-50 יום חצה את הממוצע הנע שלו ל-200 יום כלפי מעלה - מה שיצר חיתוך המכונה "צלב מוזהב" ● ניתוח היסטורי שבוצע במרקטוואץ' העלה כי ברוב המקרים, בשנה שבאה לאחר "צלב מוזהב", התשואה גדולה יותר מאשר בתקופות אחרות

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

עובדים בחברת הדפוס של בני לנדא מתנגדים למהלך עיכוב ההליכים

25 מהעובדים בחברת הדפוס של בני לנדא הגישו בקשת התנגדות לעיכוב ההליכים, שלטענתם ימנע מהם קבלת פיצויים מהביטוח הלאומי ● כמו כן, העובדים מתנגדים למינוי מנהלים לתהליך העיכוב - עורכי הדין של נושי החברה, וכן מתנגדים למעמד המשקיעים כנושים מובטחים

השבוע בעולם / צילום: רויטרס - PA Images

האם ארה"ב נוטשת את אוקראינה והאם חייזרים מתקרבים על גבו של אסטרואיד

אוקראינה חוששת שהפעם ארה"ב מתכוונת ברצינות לנטוש אותה ● פצצת המכסים מתקתקת - וטראמפ עושה עסקים עם קומוניסטים מכובדים מאוד ● שרת האוצר הבריטית מוחה דמעות ● ביבשת אמריקה הבוחרים מחפשים שמאל קיצוני ● עצם בין כוכבי סר לביקור ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

תיקון והתנצלות

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטארגייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018 אחרי ששימש בין היתר כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעלי חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 - זאת לכאורה לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שירת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

האקזיט של המשקיעים הזרים על מניית הבורסה בת"א, ומדוע הגופים המקומיים נעדרים ממנו

שתי קרנות השקעה זרות מכרו בימים האחרונים מניות הבורסה ב־650 מיליון שקל, ובתשואה של יותר מפי 10 על השקעתן

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה חיובית בבורסת ת"א בהובלת מניות השבבים; השקל בשיא חדש

מדד ת"א 35 עולה ב-0.7% ● השקל לא עוצר: הדולר עומד על 3.36 שקלים ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית

טלי גוטליב, מהרן פרוזנפר / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות, תמר מצפי

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים. איך יגיבו העובדים?

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים ● הדיון בבג"ץ שלא היה אמור להתקיים ● ומחיר ההתחייבויות שמשרד החינוך שכח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

רוב החברות הזרות לא יחזרו לנתב"ג בקיץ. לאן בכל זאת תמצאו טיסה בפחות מ-200 דולר

על אף המספר המצומצם של חברות התעופה שפועלות כיום מנתב"ג, עדיין ניתן למצוא כרטיסי טיסה ברגע האחרון במחירים יחסית זולים, בעיקר ליעדים קרובים כמו קפריסין ויוון ● ייתכן שפתיחתו מחדש של טרמינל 1 באוגוסט יזרז את חזרתן של חברות הלואו קוסט, מה שיגדיל את היצע הטיסות

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

השקל חותך את התשואות של הישראלים בשווקים חו"ל. האם כדאי להתמגן מפניו?

התחזקות השקל מול הדולר פוגעת משמעותית בתשואה של משקיעים המחזיקים בנכסים ומניות מעבר לים ● ובכל זאת, אריאל כהן מבנק לאומי ממליץ לא לשכוח שלתנודתיות של המט"ח יש גם יתרונות

קת'י ווד / צילום: Reuters

קראו לה משמידת הערך הגדולה מכולם, עכשיו היא כובשת את צמרת התשואות

קת'י ווד היא אחת המשקיעות הצבעוניות בוול סטריט ● עם אמונה בלתי מתפשרת בקריפטו ובטסלה, ווד יודעת לעיתים להציג תשואות שאף אחד אחר לא יודע, אבל גם להתרסק ● מתחילת השנה, היא זוכה להצלחה מסחררת. אבל האם זה יימשך?

כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst

התחזיות התבדו: האירו זינק מול הדולר, אך לאירופה יש כמה סיבות לדאוג

לפני חצי שנה ההערכות ניבאו דעיכה - אבל מאז האירו זינק ב־14% מול הדולר ושבר שיא של 4 שנים ● לצד שביעות הרצון בבנק המרכזי האירופי, גוברים הקולות המזהירים מפני פגיעה ביצוא וביציבות הכלכלית ● האם האירו בדרך להפוך למטבע רזרבה או שמדובר בשיא חולף?

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

פסטות בטאבון וקינוחים מוגזמים: מסעדת השף החלומית במושב שלא הכרתם

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

רונית רפאל / צילום: עידו לביא

רונית רפאל מחפשת שוכרים חדשים בבזל

אחרי 17 שנים של פעילות, רשת ארקפה תפנה ב-1 בספטמבר את הסניף ברחוב בזל בתל אביב - אחד המיקומים הבולטים בעיר ● מדובר בנכס שבבעלות אשת העסקים רונית רפאל, והוא כולל שטח מסחרי של 65 מ"ר נטו, בתוספת חלל אחסון של 10 מ"ר ● אירועים ומינויים

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שתעלה ביום ראשון לוועדת השרים לחקיקה, בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון / צילום: יוסי זמיר

כשמנכ"ל משרד השיכון והבינוי מציע לרכוש דירות שנפגעו מהטילים האיראניים - למה הוא מתכוון

יהודה מורגנשטרן, מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון, בישר בכנס חיפה של מרכז הנדל"ן, כי נשקלת האפשרות שהמדינה תרכוש דירות שנהרסו במלחמה ● לגלובס נודע כי מטרת המהלך היא לספק מענה נקודתי לדיירים שדירתם נהרסה, ולא ירצו להצטרף להליך התחדשות עירונית בבניין שלהם ● יש לציין כי מהלך כזה טרם נעשה על ידי המדינה עד היום

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה