גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הממשלה השאירה את הזכיין של בן אנד ג'ריס לבד במערכה מול החרם

ועדת חוקה תתכנס השבוע לדיון פגרה מיוחד בתקנות למניעת הטבות כלכליות מהקוראים לחרם על ישראל ● למרות הגינויים, ההצהרות והעובדה שהשרים חתמו, נראה שגם הפעם הן לא יאושרו והזכיין הישראלי של בן אנד ג'ריס, שנאבק על פרנסתו אבל גם על מקומה של ישראל בעולם, יישאר לבד במערכה

שר המשפטים גדעון סער (מימין), ראש הממשלה נפתלי בנט ושר האוצר אביגדור ליברמן / צילום: Associated Press, Menahem Kahana
שר המשפטים גדעון סער (מימין), ראש הממשלה נפתלי בנט ושר האוצר אביגדור ליברמן / צילום: Associated Press, Menahem Kahana

ברוח ימי חג הפורים, הטור יעסוק בקריאה להחרים את המדינה היהודית (לפחות לא להרוג ולאבד), בממשלה בתחפושת של מצילת העם, וביהודי אחד שמנסה להילחם על הפרנסה שלו אבל גם על מקומה של ישראל בעולם. ביום רביעי הקרוב תתכנס ועדת חוקה של הכנסת לדיון פגרה מיוחד בתקנות חוק החרם. לאחר דחייה בת שבועות ארוכים בדיון במהלך כנס החורף, נקבע דיון שייאלץ את חברי הכנסת לסור אל המשכן לטובת הנושא.

מדובר בתקנות עליהן חתמו שר האוצר אביגדור ליברמן ושר המשפטים גדעון סער ונועדו למנוע הטבות כלכליות מחברות ומארגונים הקוראים לחרם על ישראל. נזכיר, בחודש יולי יוניליוור הודיעה לזכיין הישראלי של בן אנד ג'ריס כי נאסר עליו למכור את הגלידות המוכרות בשטחי יהודה ושומרון ומזרח ירושלים.

בתגובה שרת הכלכלה אורנה ברביבאי זרקה את הגלידה לפח בסרטון מתוקשר, שר החוץ יאיר לפיד זעם וראש הממשלה נפתלי בנט גינה בחומרה והשרים סער וליברמן חתמו על התקנות, שיפגעו ביוניליוור איפה שכואב כדי למנוע צעדים דומים של חברות גדולות בעולם נגד ישראל. בראבו. ראש הממשלה והשרים ייצרו קמפיין נהדר שמראה עד כמה הם כועסים על יוניליוור, ובפועל? יוק.

יש תמיכה, על הנייר

מנכ"ל ובעלי בן אנד ג'ריס בישראל, אבי זינגר, מתדפק על דלתות ראש הממשלה והשרים ואין קול ואין עונה. בסוף השנה יאבד את הזיכיון ותנועת החרם תרשום לטובתה ניצחון היסטורי. כזה, שיסחוף אחריו רבים הרוצים ברעת ישראל. מכתב שנשלח לבנט נענה בדממה, ובכן לראש ממשלת ישראל יש צרות עולמיות גדולות יותר מאשר דאגה למעמדה של ישראל בעולם. שר החוץ? נעלם. והשרים החותמים על התקנות ליברמן וסער, הם חתמו כבר לפני חודש וחצי אבל לא עושים דבר כדי ללחוץ על יו"ר ועדת חוקה לאשר אותן ולהשתמש בהן בפועל.

זינגר שלח מכתבים לחברי הכנסת, ארגן סיורים, גם ליו"ר הוועדה גלעד קריב בעצמו וקיבל תמיכה, על הנייר בלבד, של 90 חברי כנסת שמגבים אותו במלחמה נגד יוניליוור. השבוע כאמור ועדת חוקה תתכנס והרי לכם ספוילר: הוועדה תדון ותתווכח ותיתן גיבוי מילולי נהדר לזינגר, אבל התקנות שוב לא יאושרו. מתברר שבממשלה לא שוררת תמימות דעים באשר לרצון להפעיל את התקנות המתוקשרות. באגף השמאלי חוששים שכאשר תקום ממשלת ימין היא תשתמש בתקנות האלה, רחמנא ליצלן, למטרות שלהן הן נועדו: נגד חברות וארגוני זכויות אדם שמקדמים חרם נגד ישראל.

לא אושרו גם בממשלת נתניהו

חברי הכנסת שמתנגדים לאישור התקנות נשענים על העובדה המצערת כי גם ממשלת נתניהו שהוקמה ב-2015 לא אישרה את התקנות. יו"ר ועדת חוקה קריב הטיח את העובדה הזו באוזניהם של חברי הליכוד שהפצירו בו לקיים דיון ולאשר את התקנות. ויש בדבריו מן האמת. חוק החרם נחקק ב-2011 והיה חסר שיניים ושימוש לחלוטין. ב-2016 השר לשעבר גלעד ארדן שריכז את המלחמה בארגוני החרם במשרדו יזם תיקון לחוק שבא לידי ביטוי בתקנות שעל הפרק: מניעת הטבות כלכליות מארגוני חרם.

אז החל פינגפונג בין-משרדי בין משרד האוצר של כחלון למשפטים של שקד ורק, שימו לב, ב-2019 אחרי שהפקידים כולם דנו והסכימו חתם כחלון על התקנות. הללו הושמו על שולחן ועדת חוקה, ממש כמו בימים האלה, אבל אז למרבה הצער התפזרה הכנסת לארבע מערכות בחירות והתקנות החשובות אבדו בקצף הפוליטי. חזרתן לשולחן לא הייתה מתרחשת, אפשר להעריך, בלי מקרה יוניליוור. אלא שגם עכשיו בקואליציה לא רוצים את התקנות מחשש שבג"ץ לא יוכל להמשיך ולכפות על ישראל להעביר כספים לארגונים כמו אמנסטי ובמשרד האוצר יושבים פקידים שלא רוצים שיכפו על המשרד להפסיק לקנות מיוניליוור.

תמיד אפשר להאשים את הש.ג

ממשלת ישראל מייצרת מופע אבסורדי לעולם בחודשים האחרונים של תינוק מגודל שצועק "הצילו" או "גוועלד" נגד החרם ומפעיל את מדינות ארצות הברית לנקוט בסנקציות נגד יוניליוור. אבל כאן בבית מנטרלת כל אפשרות להפעיל כלים נגד אותו קונצרן. וכמו בכל מופע ביורוקרטי טוב במדינת העם היהודי, תמיד אפשר להאשים את הש.ג הלא הוא קריב שבידיו התקנות. אבל כששאלתי את השרים החותמים למה הם לא לוחצים להעביר את התקנות הם מלמלו תירוצים קלושים וחסרי עניין. ראש הממשלה ושר החוץ כאמור בכלל לא בסיפור, וקריב? יכול להמשיך ולדון בתקנות לפחות עד לבחירות הבאות. זכותו.

ומה בינתיים? זינגר מתקרב במהירות לתום תקופת הזיכיון, סוף 2022, כשאין בידי הממשלה כלים או רצון לסייע לו במאבק היחיד שלו נגד החרם על ישראל. ואם נעשה קצת זום אאוט כלכלי לענייני יוקר המחיה שעל הפרק: יוניליוור נזכיר שולטת גם בשטראוס ותסייע לה על רקע "החרם" להגדיל את נתח השוק בישראל מ-20% בערך על חשבון בן אנד ג'ריס שמחזיקה כמעט ב-50% מנתח השוק של הגלידות המשפחתיות בישראל. ראש רשות התחרות לשעבר דרור שטרום שלח לפני שמונה חודשים מכתב לראש רשות התחרות המכהנת, מיכל כהן, כדי להתריע בפניה מכך שיוניליוור מפרה את תנאי המיזוג עליהם חתמה מול בן אנד ג'ריס העולמית ובן אנד ג'ריס בישראל שנקבעו על ידי רשות התחרות ב-2001. כתנאי לאותו מיזוג אז מחשש למונופול בשוק הגלידות של יוניליוור בישראל, הוחלט על הפרדה מוחלטת בין חברת הגלידה העולמית לזכיין בישראל.

זינגר לוועדה: "לחזק את כוח ההרתעה"

שמונה חודשים עברו ומכתבו של שטרום לא נענה גם הוא ובקרוב בחסות "המאבק הבלתי מתפשר" של משרד האוצר ביוקר המחייה ייוולד פה עוד מונופול ועוד עליית מחירים בפתח ואי אפשר להגיד שאף אחד לא הזהיר בזמן. האפיק היחיד הפעיל כיום מול יוניליוור זו אותה תביעה שהגיש זינגר נגד החברה וכמה חרמות ממוקדים בארה"ב שהניבו לחברה הפסדים בשווי מיליארד דולר. בסוף השבוע שלח זינגר מכתב נוסף לחברי ועדת חוקה בניסיון אחרון להתניע את חברי הכנסת לפעולה. אביא מקצתו כאן.

"שמי אבי זינגר, מנכ"ל ובעלים בן אנד ג'ריס ישראל, הנאבק בימים אלו כנגד החלטת יוניליוור העולמית שלא לחדש את ההסכם מולי בעקבות סירובי שלא למכור את מוצרי החברה בחלקים מירושלים וברחבי יהודה ושומרון. בעצם דרישתה, יוניליוור עברה על חוק החרם הישראלי... בעת הכרזת החרם ביולי האחרון, ראש הממשלה נפתלי בנט התקשר למנכ"ל יוניליוור ודרש ממנו לחזור בו, בנוסף 90 חברי כנסת שלחו מכתב להנהלת יוניליוור ולא זכו למענה. למרות זאת, יוניליוור ממשיכה להנות מהטבות רגולטוריות מרחיקות לכת ואף ממשיכה לספק סחורה במיליוני שקלים לגופים ממשלתיים כגון צה"ל. בין הייתר, מכיוון שהתקנות עד כה לא אושרו.

"אוזלת היד אל מול חברה שנוקטת בצעדי חרם, פוגעת בכוח ההרתעה של ישראל ותוביל לא רק לפגיעה אנושה בבן אנד ג'ריס ישראל, אלא גם בעסקים רבים נוספים בעתיד. אני פונה אליכם בשמי ובשם 169 עובדי מפעל בן אנד ג'ריס ישראל אשר שוכן בפריפריה, ובשם מאות משפחות נוספות המתפרנסות מהמפעל, ועלולים להיפגע עם סיום החוזה. בכוחכם לסייע לי ולעובדי המפעל ולחזק את כוח ההרתעה של ישראל. אשרו את חוק החרם ואפשרו למדינת ישראל להשיב לחברה המחרימה כגמולה. זו לא עוד דרישה לחרם על ההתנחלויות אלא התנגדות להיותה של ישראל מדינת העם היהודי". ורווח והצלה יעמוד ליהודים ממקום אחר.

עוד כתבות

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

טייקונית הורשעה על שהפכה בנק לכספומט אישי שלה, ונידונה למוות

בעלת אימפריית הנדל"ן הווייטנאמית טרונג מיי לאן הואשמה בהונאה בהיקף של 12 מיליארד דולר, שכוללת שוחד והשתלטות לא חוקית על בנק ● המקרה הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין ממשלתי נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: למה כדאי לאמץ את גישת הפרודוקטיביות האיטית בעבודה

פרופ' קאל ניופורט, מחבר הספר "פרודקטיביות איטית", טוען שאנחנו עובדים לא נכון ומזיקים לכלכלה ● הפתרון: לנוח יותר, ולהגיד "כן" פחות ● כך עושים זאת

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו