גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כך ישפיע ביטול ההפרדה בין תשתית לספק אינטרנט על הצרכנים

בתחילת אפריל תיכנס לתוקפה הרפורמה לאיחוד ספק ותשתית האינטרנט ● התוכנית צפויה לפטור את הצרכנים הישראלים מהצורך לעמוד בקשר עם שני גורמים שונים עבור החיבור שלהם לרשת, להוריד את המחירים ולהאיץ מעבר לאינטרנט מהיר יותר

שר התקשורת יועז הנדל. הביא את מודל השוק הסיטונאי / צילום: איל יצהר
שר התקשורת יועז הנדל. הביא את מודל השוק הסיטונאי / צילום: איל יצהר

בעוד שבועות בודדים, בתחילת אפריל, צרכני האינטרנט הישראלים יוכלו לראשונה לעמוד בשורה אחת עם שאר העולם ולרכוש חיבור לאינטרנט מספק אחד. עד היום היה בישראל מודל חיבור ייחודי. האינטרנט נמכר כמוצר מפוצל בין תשתית (בעיקר בזק והוט) לספקית שפעלה על גבי אותה תשתית. המודל הזה יצר במרוצת השנים שורה של ליקויים שנעו מהוצאות מיותרות של המנויים ועד לשירות ברמה נמוכה.

השורשים של הפיצול באינטרנט בישראל נטועים אי-שם בשנות ה-90’, כאשר האינטרנט היה בראשיתו, ומשרד התקשורת פעל לקדם תחרות על-ידי הכנסת שחקנים חדשים לתחום. כך הגיע הפיצול בבזק - שהפכה לחברת-אם שסיפקה תשתיות לחברות-בנות בתחומים שונים. בעקבות הפיצול של בזק הוקמו גם החברות בזק בינלאומי, קווי זהב וברק, שקיבלו אישור לספק אינטרנט במקביל לפתיחת שוק השיחות הבינלאומיות לתחרות.

אבל הביסוס של החברה-האם בזק כחברת תשתית היה בעייתי מיומו הראשון. הספקיות נדרשו להתאים את עצמן לתשתית של בזק ולהתחלק איתה בתשלומים, בעוד שהצרכנים נאלצו לתקשר גם עם הספקיות וגם עם בזק כדי לקבל שירות אחד. הוותיקים שבינינו בטח זוכרים את השעות שבילו בטלפון מול מוקדי השירות של בזק ושל ספקית האינטרנט כדי לתאם ביניהם קבלת שירות, שלא לדבר על התסכול בעת שהתגלו בעיות או תקלות בשירות, והצרכן אולץ להיטלטל בין מוקדי החברות, שהפילו את האחריות לתקלות זו על גבי זו.

עם השנים מודל הפיצול עבר שינויים, וחברות התשתיות בזק והוט החלו למכור חבילות עם ספק האינטרנט, כאשר הלקוח נדרש לבחור מבין רשימת ספקיות עבור השירות. מרבית הלקוחות כלל לא מבינים מה המשמעות של אותה רשימה או של בחירת הספקית, בוודאי כשעד היום הספקיות וחברות התשתית נוהגות למסור ביניהן את האחריות על כל תקלה שלא תבוא. 

 

השוק הסיטונאי ובעיית המנויים הכפולים

בשנים האחרונות שר התקשורת, יועז הנדל, הביא את מודל השוק הסיטונאי. מטרת המודל היא להעלים את חברת התשתית מהאינטרקציה עם הלקוח. למעשה, ספקית האינטרנט מחברת את הלקוח על גבי התשתית של בזק, כך שסלקום או פרטנר מוכרות את תשתית האינטרנט ואספקת האינטרנט כמוצר אחד. התשתית היא עדיין של בזק או הוט, אבל הלקוח מקבל חשבונית אחת, ובעת תקלה הוא לא צריך לפנות לחברות התשתית.

מודל השוק הסיטונאי איפשר למשרד התקשורת לבטל את הפיצול בתחום האינטרנט משנת 2015, אבל השינוי הגדול באמת יבוא בעקבות מתן האפשרות לבזק ולהוט לספק אינטרנט ישירות ללקוחות כפי שקורה בכל העולם.

המעבר למודל הסיטונאי יצר גם את בעיית המנויים הכפולים. מדובר במנויים שעברו לנותן שירות אחד, אבל המשיכו לשלם לחברת התשתית בנפרד (למרות שהשירות ממנה כבר מגולם במחיר לספקית). הלקוחות פשוט לא הבינו את הפיצול בתשלום והמשיכו לשלם במשך שנים, במשרד התקשורת העריכו כי המנויים הרדומים הללו משלמים יחד כ-50 מיליון שקל בשנה על שירות שהם לא מקבלים.

לא רק זאת, הבעיה החריפה בעקבות הפיצול גם אל מול שוק השיחות הבינלאומיות. מאות אלפי לקוחות שילמו לכמה ספקיות אינטרנט, לחברת התשתיות ולחברת השיחות הבינלאומיות, מבלי להבין בכלל על מה ולמה. המודל יצר גם עלויות כפולות ומכופלות למפעילים, מכיוון שהוא דרש מערכי שירות כפולים לחיוב וגבייה; כך שהנזק הכולל למשק נאמד במיליארדי שקלים.

הצרכנים קיבלו אינטרנט שלא עומד בעומסים

ההפרדה בין ספק לתשתית הייתה גם חסם משמעותי להתקדמות הטכנולוגית של האינטרנט בישראל. על-מנת לספק את שירותיהן, ספקיות האינטרנט נדרשו לקנות קיבולת מבזק ומהוט,דבר שגרם להן לדחוס את תעבורת הנתונים על-מנת לחסוך בהוצאות באופן שבסופו של דבר הביא לפגיעה ברמת שירותי האינטרנט בישראל.

כך למשל בתקופות חירום, כמו בתקופת הקורונה, חלק מספקיות האינטרנט פשוט קרסו ולא יכלו לעמוד בעומס. הספקיות, שמצבן הפיננסי בשנים האחרונות לא היה משופר, התחשבנו מול בזק והוט על כל גיגה בתעבורה. העומס אילץ אותן להגדיל את התמסורות לחברות התשתית, והדינמיקה בין חברות התשתית לספקיות הייתה כה מתוחה, עד שמשרד התקשורת נאלץ להיות המבוגר האחראי. הוא דרש ביד אחת מהספקיות להרחיב את התמסורות, ובמקביל, ביד השנייה, הוא דרש מבזק ומהוט להפחית את תעריפי התמסורות כדי ליצור תנועת מלקחיים שתביא לשירות רציף ללא תקלות.

למזלנו, היקף חדירת הסיבים האופטיים גדלה בצורה משמעותית וצמצמה את הבעיה, אך הכול נעוץ אי-שם בהשלכות הפיצול.

השינוי הדרמטי באמת: בשירות ללקוחות

השאלה הגדולה עכשיו היא מה יקרה למחירים בעקבות ביטול הפיצול, ומה תהיה המדיניות של בזק בעקבות זאת. קשה לנבא מה יקרה למחירי האינטרנט, אך סביר להניח כי הפיצול ישפיע יותר לכיוון של הורדת המחיר מאשר ההפך, היות שבזק לא תיאלץ יותר לתמוך יותר בספקיות ולתחזק מערך הפעלה שלם שנדרשה לו בעקבות המודל. לכך מתלווה הפשטות שבמודל האינטרנט האחוד, שתצמצם את התקלות ואת הפניות לשירותי הלקוחות.

מנגד, צריך לזכור כי בזק נמצאת במוקד של משרד התקשורת, שלצד הרפורמה, הוא חושש שהיא "תשאב" המוני לקוחות מהמתחרות שלה. אם יקרה בשוק מצב שבו בזק תתחיל לפעול באגרסיביות למשיכת לקוחות מהספקיות ותביא כתוצאה מכך לקריסה של חלק מהשחקניות, בזק עלולה לשלם על כך ביוקר. לא רק מפני שהמשרד שומר לעצמו את הזכות לחזור למודל הישן, אלא מפני שזה עלול לבלום רפורמה שחשובה לבזק הרבה יותר: הפרדה מבנית מלאה בין קבוצת בזק לחברות-הבנות שלה - פלאפון, בזק בינלאומי ו-yes. 

עוד כתבות

ישי דוידי, מראשי קרן פימי / צילום: יונתן בלום

מעצמה ביטחונית: המניות שהציפו לפימי רווחים של כ־3 מיליארד שקל

בפחות משנה מימשה קרן ההשקעות מניות בחמש חברות תעשייה ביטחוניות שבשליטתה תמורת מיליארד שקל וברווחים עצומים ● איתות למשקיעים? הקרן נותרה עם החזקה משמעותית בחברות

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בבאר שבע?

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

שר האוצר האמריקאי, סקוט בסנט / צילום: ap, Seth Wenig

בארה"ב מאיימים: ללא הסכמים עד סוף החודש, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהוטלו באפריל

שר האוצר האמריקאי סקוט בסנט אמר בריאיון לרשת פוקס כי אם מדינות לא יגיעו להסכם חדש עם ארצות הברית עד 1 באוגוסט, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהטיל הנשיא דונלד טראמפ באפריל ● לדברי בסנט, "זה הולך לדחוף את העניינים קדימה בימים ובשבועות הקרובים"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בעליות קלות; ישרוטל קפצה בכ-12%, סלקום ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

כך ניצחה ממשלת בריטניה את המשפחה של סבתא כוכבה בקרב על דירה בירושה

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: איל יצהר

מי אחראי על המקלטים ועוד כמה דברים שכדאי לנו לדעת מראש על התמגנות

מתי מקלטים ציבוריים נפתחים ● מה קורה אם מתנהלים בהם פעילויות בעת שגרה ● האם מותר לזרוק חפצים ממקלט בבית משותף ● והאם חייבים להכניס כל אחד ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד  

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

חרדים בלשכת גיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

צה"ל מסיר כפפות: המהלך הדרמטי לגיוס משתמטים - והאכיפה

עשרות אלפי צווי הגיוס שיישלחו, והמחסומים שיוקמו בכניסה לאזורים מיושבים ● שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● בקטאר מדווחים: סבב המשא ומתן העקיף בין חמאס לישראל החל בדוחה ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

"ביקוש כבוש וחוסר נזילות": מנהלי קרנות גידור מנתחים את הרנסנס בבורסה בת"א

בקרנות המיועדות למשקיעים המתוחכמים השיגו בדרך כלל תשואת נאות מתחילת השנה, אך התקשו להכות את ביצועי מדד הדגל המקומי ● מנהל הקרן שהניבה 31% למשקיעיה: "לאחר החודש האחרון, הדרך הפכה להיות הרבה יותר ברורה והכיוון להערכתנו הוא למעלה"

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים החמירה את הכללים ועוררה סערה: "עלולה לגרום לתאונות מס רבות"

תזכיר חוק חדש של רשות המסים קובע שמי ששהה בארץ למשך 75 יום בשנה - ייחשב לתושב לצרכי מס וכלל הכנסותיו בישראל ובחו"ל ימוסו ● המהלך צפוי להשפיע לרעה על ישראלים ברילוקיישן ותושבי חוץ שמרבים לבקר בארץ ● מהם עיקרי השינוי ואילו השלכות יהיו לו על תכנון מס עתידי? ● גלובס עושה סדר

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

עמית סגל / צילום: אריק סולטן

אחרי שבע שנים בידיעות אחרונות: עמית סגל עובר לישראל היום

הפרשן הפוליטי של חדשות 12 צפוי להצטרף לשורת הכותבים של מוסף סוף השבוע החדש של העיתון, לאחר שבע שנים במהלכן החזיק טור במוסף לשבת של ידיעות אחרונות ● מוקדם יותר היום, פורסם כי העורך הראשי של מקור ראשון, אלעד טנא, יעבור להיות עורך העל בידיעות אחרונות

מגדלי משרדים בתל אביב / צילום: Shutterstock

המספרים שמגלים עד כמה קשה לקנות דירה בתל אביב

פער משמעותי בין יוקר המחיה בתל אביב לאיכות החיים בה: לפי דירוג של דויטשה בנק, העיר ניצבת במקום השמיני ברשימת הערים היקרות בעולם ובולטת לרעה גם עם מחירי הדיור, אך מדורגת רק במקום ה-28 באיכות חיים ● אלו הפרמטרים שבחן הבנק

תל אביב / צילום: Shutterstock

פס"ד דרמטי מציע גישה חדשה לחישוב היטל השבחה בפינוי־בינוי, שתעלה הרבה כסף ליזמים

פסק דינו של השופט גלעד הס מציג נוסחה לחישוב היטל השבחה בפרויקטים של פינוי־בינוי, שמעלה את שווי המצב החדש של הנכס ● המשמעות היא תוספת עלות מהותית ליזם, שעלולה לפגוע בהיתכנות הכלכלית של פרויקטים מהסוג הזה

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ, לאחר חתימתו על ''החוק הגדול והיפה''  ב־4 ביולי / צילום: Reuters, Ken Cedeno

כשהוא חוגג את הצלחותיו בקונגרס ואיש אינו עומד בדרכו: טראמפ ייפגש עם נתניהו

כשהוא כול־יכול ומושא הערצה, טראמפ חוגג את הצלחותיו  הוא בז ליריבים ולמבקרים, ואומר: "הם שונאים אותי ואני אותם" ● הוא ממשיך את הסתערותו על כל מוקדי הכוח העצמאים, בהם הבנק המרכזי ומערכת המשפט ● רה"מ ישראל יודע שהנשיא לא הזמין אותו כדי להתווכח

ציור שנוצר בעזרת chat GPT

כתב הגנה למשרדי פרסום בעידן ה–AI - בעקבות הטור של אמיר גיא

אם משרד פרסום הוא מה שהיה במשך עשרות שנים - שותף אסטרטגי, צומת שבו מרוכזת הבנת שוק, חדשנות מותגית ויכולת לראות את התמונה כולה - יש מצב שנמשיך לראות אותו עוד הרבה שנים ● רגע לפני שקוברים את המקצוע, הנה כמה דברים שבינה מלאכותית פשוט לא יכולה לעשות, נכון לעכשיו

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות בת"א לקראת החלטת הריבית; מניית אמות משילה 5%, אלוט מזנקת ב-10%

ת"א 35 יורד ב-0.2% ● ירידות באסיה ובחוזים בוול סטריט ● בנק הפועלים: הפחד מפספוס הזדמנויות מניע עתה את בורסת ת"א ● בנק ישראל לצפוי להותיר היום את הריבית ללא שינוי, אך עיני השוק נשואות לתחזיות ● "השאננות זוחלת פנימה": כלכלנים מזהירים שהימורים ספקולטיביים דוחפים את הראלי בוול סטריט ● וגם, אנליסטים מובילים בעולם ממליצים שלוש מניות

השותפים בקרן רד דוט קפיטל (מימין למעלה: אטד פלד, יניב שטרן, ברק סלומון, מימין למטה: דניאל ארדון ברץ, יורם אורון) / צילום: עומר הכהן

אחרי מכירת פאראגון: זו הקרן שמגייסת 320 מיליון דולר

קרן ההון סיכון הישראלית רד דוט, אותה הקימו הקימו יורם אורון ויניב שטרן ומאחוריה מספר אקזיטים בולטים, מגייסת קרן שלישית להשקעות בחברות בוגרות ● על פי הערכת גלובס, הקרן הראשונה של רד דוט שהיקפה כ-150 מיליון דולר, החזירה למשקיעים המוגבלים בקרן פי 5 על ההשקעה

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?