גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אינפלציה דוהרת, ריבית מטפסת ומלחמה: הגיע הזמן לכמה התאמות בתיק הההשקעות

הקוקטייל המשכר שהגישו הבנקים המרכזיים בשנים האחרונות - ריבית אפסית, מדיניות מוניטרית מרחיבה והזרקת נזילות חסרת מעצורים לשווקים - סיפק למשקיעים סיבה מצוינת להמשיך לחגוג ● שרשרת ההתפתחויות הכלכליות והגיאופוליטיות מאיימת לסיים את החגיגה הזו - ומעמידה את תיק ההשקעות במבחן המציאות

אמריקן אקספרס. ענקיות התשלומים עמידות יחסית למצב, ואף עשויות להרוויח ממנו / צילום: Shutterstock
אמריקן אקספרס. ענקיות התשלומים עמידות יחסית למצב, ואף עשויות להרוויח ממנו / צילום: Shutterstock

הכותב הוא מייסד ומנכ"ל קרני פמילי אופיס. אין באמור ייעוץ/שיווק השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים האישיים של כל אדם ו/או תחליף לשיקול דעתו של הקורא ואין באמור משום עצה ו/או המלצה לרכישה או למכירת ני"ע או מוצר פיננסי כלשהו

הזירה הגיאופוליטית התפרצה במלוא עוזה. כבר למעלה משלושה שבועות חלפו מאז ניתן האות לפלישה קרקעית של מכונת המלחמה הרוסית לתוך גבולות אוקראינה, שסופגת ממטרי אש על מחוזות שלמים במדינה. המהלך הטיל פצצה נוספת, וכבדת משקל, גם על היציבות הגלובלית, והוסיף ממד אימתני לחששות המשקיעים, שכוונו עד אז לגאות האינפלציונית ששוטפת רבות מכלכלות העולם.

בארה"ב, שממשיכה לנפץ שיאים, זינקה האינפלציה בחודש פברואר לקצב הגבוה זה ארבעה עשורים - 7.9% במונחים שנתיים - וזה עוד לפני שקלול "אפקט פוטין" ונסיקת מחירי האנרגיה והסחורות שהגיעה בעקבות פרוץ המלחמה.

בנקודה זו ראוי לציין, כי גם בתרחיש האופטימלי של בלימת הלחימה בזה הרגע, לטריקת הדלתות מצד המערב בפני רוסיה, ולאמברגו שהוטל על יבוא נפט וגז ממנה, יש פוטנציאל גבוה לייצר גלי הדף אינפלציוניים, שכן רוסיה מדורגת במקום הראשון והשני בקרב היצואניות הגלובליות של גז טבעי ונפט, בהתאמה. כלומר, אתחול היחסים בין המדינות צפוי להמשיך ולנדנד את מחירי האנרגיה בעולם, לפחות בטווח הנראה לעין.

אחד המוקשים של יו"ר הפד עלול להתפוצץ

השילוב בין אינפלציה דוהרת, ריבית עולה ומלחמה מתגלגלת מזניקים את חששות המשקיעים, וממלכדים את נגידי הבנקים המרכזיים בעולם, בייחוד את ג'רום פאוול, יו"ר הפד, שניצב בפני דילמה קשה.

מצד אחד, העלאת ריבית זריזה, על רקע המלחמה והסנקציות שהוטלו, עלולה להביא להאטה כלכלית בעולם ולכיפוף מטה של תחזיות הצמיחה. מנגד, התמהמהות ומתיחה נוספת של החבל בכל הנוגע להעלאת הריבית, ככלי ריסון לאינפלציה, עשויה לפגוש אותו בהמשך עם שיעור אינפלציה גבוה בהרבה מזה של היום. אז גם ייאלץ לנקוט קצב העלאות ריבית אגרסיבי, כאיום עיקרי על יציבות השווקים.

בנקודה זו ראוי להסיט את המבט גם לסין, שם מתפתח גל קורונה נוסף, שכבר הצליח להביא לסגר על שתי ערים מרכזיות, הנחשבות למרכזים תעשייתיים. מלבד זאת, סין מתפקדת כמדינת מפתח בכל הקשור להתפתחויות באוקראינה. תמיכה פיננסית וצבאית מצידה בפוטין עשויה לדרבן את האחרון, ולהעניק לו אשראי להמשך הלחימה.

ובחזרה לקורונה. נוכחותו של הווריאנט החדש, ככל שיתפשט בסין, ובעולם בכלל, צפוי להכביד את השיבושים על שרשראות האספקה, שטרם חזרו לתפקוד מלא מאז פרוץ מגפת הקורונה.

מצבור האתגרים, שאת חלקם לא פגש העולם כבר שנים ארוכות, מאותת על שינוי משמעותי בדינמיקה הכלכלית והגיאופוליטית. בזמנים של אי-ודאות וחוסר יציבות, חשוב להיערך לתרחישי קיצון, ולהתאים את תמהיל תיק הנכסים לפוזיציות השקעה עם פוטנציאל ערך, גם בסביבה כלכלית מאתגרת.

אסטרטגיה נכונה בפרספקטיבה היסטורית

אינפלציה כרונית אומנם לא נצפתה כמעט במהלך השנים האחרונות, אך היא הופיעה במהלך ההיסטוריה. ברמתה הנוכחית בארה"ב, הפעם האחרונה הייתה ב-1982, בחסות ההפיכה באיראן ומשבר הנפט החריף. באותה תקופה שיגר גאון ההשקעות, וורן באפט, מכתב למשקיעים, עם המלצה להשקיע את כספם בחברות שמסוגלות להדביק את קצב עליית המחירים (האינפלציה) באופן פשוט יחסית. במילים אחרות, שהלקוחות יספגו את צעדי התייקרות מבלי לפתוח במרד צרכנים.

מי שמצליחות לענות, בין היתר, על ההגדרה הזו, הן חברות כרטיסי האשראי, ואמריקן אקספרס  (American Express, סימול: AXP) בפרט. לענקית התשלומים העולמית יש רקורד מוכח בהתמודדות עם השלכות המשבר הפיננסי ב-2008, ועם הירידה החדה בהיקף הביקושים, שהגיעה בעקבותיו. הסיבה לכך נעוצה באופי הפעילות העסקית של החברה, התומכת בה במידה מסוימת גם בעתות של אינפלציה גואה וריבית מטפסת.

 

ראשית, אמריקן אקספרס ממותגת, בשונה מרבות ממתחרותיה, כחברת "פרימיום", הפונה בעיקר לשכבה האמידה. עובדה זו מייצרת עבורה יתרון ורצועת ביטחון גם בעתות של התערערות האיזון הכלכלי.

עדות לכך אפשר לראות בצעד שעשתה החברה רק לפני כחודשיים, בעיצומה של אינפלציה משתוללת, עת החליטה להקפיץ את דמי כרטיסי ה"פלטינום" שהיא משווקת, מ-550 דולר לשנה, ל-700 דולר כמעט - זינוק של כ-25% בפעימה אחת. המהלך הזה מלמד על כוח התמחור של החברה, והנחת המוצא היא, שקהל לקוחותיה, המזוהה היטב עם סמל הסטטוס, יהיה מסוגל לבלוע גם את זה.

גם לאינפלציה יש "תרומה" לרווחי החברה. מרבית מהכנסות חברות האשראי והתשלומים זורמות מעמלות סליקה, כך שעליית מחירי המוצרים, השירותים והסחורות גוזרת לקופתה עמלה גבוהה יותר, שכן זו קבועה ומחושבת לפי שיעור מסוים מסך העסקה.

למעשה, גם בתרחיש של כיווץ בהיקף הביקושים, התמחור הגבוה של המוצרים מייצר מנגנון הגנה מסוים, ומפצה על כך בדמות עלייה בנפח העמלות. יתרה מכך, דעיכת השימוש במזומן בעולם והאצת המעבר לאמצעי תשלום דיגיטליים פועלות כמנוע צמיחה התומך בגידול ההכנסות, דבר שהשתקף היטב בדוחות שהציגה החברה ברבעון הרביעי של 2021. אמריקן אקספרס הכתה את התחזיות, והציגה צמיחה של 30% בשורה העליונה - הכנסות של כ-12 מיליארד דולר.

גם לריבית המטפסת בארה"ב יש השפעה על החברה, אלא שזו מייצרת חרב פיפיות משוננת. מצד אחד, ריבית גבוהה מרסנת ביקושים. מנגד, היא מאפשרת לחברה להגדיל את שולי הרווח בתמהיל ההלוואות. כמו כן, לרשות החברה סט כלים רחב לדרבן את הצרכנים להגדיל ביקושים גם בסביבה כלכלית מאתגרת, הן באמצעות מתן הלוואות במימון נוח, והן ביכולת לאפשר אשראי מתגלגל, אם כי במחיר של עלייה ברמת הסיכון להפסדי אשראי וכשל חוב.

אופי פעילותה העסקית של ענקית התשלומים האמריקאית מייצר עבורה מרחב תמרון רחב ויכולת התפתלות מרשימה בהתאם לתנאי השוק, ובהתאם לכך, קצירת פירות גם בתקופה מאתגרת. משקיעים המחפשים חשיפה רוחבית לתחום, כזו שאינה ברמת סיכון גבוהה שמגלמת השקעה ישירה במניה בודדת, יכולים לכוון להשקעה בקרן הסל ETFMG Prime Mobile Payments ETF (IPAY), המאגדת עשרות חברות שירותי סליקה ופתרונות אשראי.

עוד כתבות

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מחקרים מגלים: המאבק בדמנציה מתחיל בשנות ה-40 שלכם

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים עם תהליך ההזדקנות ● "המאמצים להתמקד בדמנציה בקרב אנשים מבוגרים כשלו במידה רבה", אומר פרופסור לפסיכולוגיה ומדעי המוח מאוניברסיטת דיוק, ומוסיף כי בשל כך המדענים מחפשים רמזים במוח בשלבי חיים מוקדמים יותר

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

אילוסטרציה: Shutterstock

גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו על ידי המוכרים, או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"