גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

13% עלייה במחירי הנדל"ן בתוך שנה: מה עושים בשטח כדי לצנן את השוק?

גם בשנה שבה נרשם שיא בהתחלות הבנייה, מחירי הנדל"ן המריאו ● התוכנית של האוצר לצינון השוק עוד לא יצאה לדרך וכבר התחלפה באחרת, וגם התוכנית החדשה של רשות מקרקעי ישראל מלאה בסימני שאלה ● האם ניתן לעצור את הקטר הדוהר של ענף הדיור, ועוד בתקופה שבה תידרש המדינה לפתרונות גם לעולים מאוקראינה

הקשר האוטומטי שמבוצע בין התחלות בנייה לבין מחירים הוא פעמים רבות שגוי / צילום: Shutterstock, Yuri Dondish
הקשר האוטומטי שמבוצע בין התחלות בנייה לבין מחירים הוא פעמים רבות שגוי / צילום: Shutterstock, Yuri Dondish

התחלות בנייה: הקצב הגבוה מאז 1995, אך עליות המחירים נמשכות

ב-2021 נרשמו 63.3 אלף התחלות בנייה של יחידות דיור, הרמה הגבוהה ביותר מאז 1995 - כך עולה מנתוני הדיור המסכמים ל-2021 שמפרסמת הלמ"ס. נתוני הדיור המסכמים של 2021 מוכיחים כי הקשר האוטומטי שמבוצע בין התחלות בנייה לבין מחירים הוא פעמים רבות שגוי. והראיה - מצד אחד 2021 הייתה שנה עתירת בנייה, ומצד שני שנה עתירת עליות מחירים.

העיר הנבנית ביותר בשנה שעברה הייתה תל אביב, שריכזה אליה 8% מכלל התחלות הבנייה. היישובים הבולטים ביותר בארץ בבנייה בשנה שעברה היו תל אביב-יפו (5,052), אשקלון (3,743), ירושלים (3,175), ראשון לציון (2,692) ובת ים (2,105). בתל אביב ובבת ים עיקר הבנייה נבעה מהתחדשות עירונית, בראשון לציון ובאשקלון עיקר הבנייה נבעה ממחיר למשתכן.

כאמור, למחיר למשתכן היה משקל חשוב בשיא שנקבע: כחמישית מסך התחלות הבנייה היו במסגרת התוכנית לדיור מסובסד. התחלות הבנייה כתוצאה מהתחדשות עירונית בישראל הגיעו לכמעט רבע מכלל התחלות הבנייה, ואולם למעלה מ-60% מהן נבעו מתמ"א 38. אחת משלוש דירות שהוקמו ב-2021 במחוז תל אביב הייתה במסגרת פרויקט של תמ"א 38; במחוז המרכז אחת משמונה דירות.על חלופת שקד לתמ"א 38, שבינתיים מעוכבת, מושמעת ביקורת מצד גורמי מקצוע. באם הביקורת תתברר צודקת, ותמ"א 38 תסתיים ללא תחליף טוב, התחלות הבנייה - במיוחד באזור תל אביב - עלולות לרדת באופן משמעותי.

אריק מירובסקי

אשראי בנקאי: החרפת המגבלות לקבלנים תגולגל לציבור?

הפיקוח על הבנקים הודיע על שורה של צעדים שנועדו לצנן את שוק הדיור, על ידי צמצום המימון שנותנים הבנקים לקבלנים. הצעד המשמעותי ביותר מבחינת הבנקים הוא דרישה להקצאת הון נוספת בגין מימון קרקעות במינוף גבוה. כלומר, הבנקים יידרשו להגדיל את משקל הסיכון של הלוואות שניתנו ושיינתנו לרכישת קרקעות, בשיעור LTV העולה על 75%. יחס LTV - Loan to Value משמש על מנת לבחון כמה תהווה ההלוואה הניתנת מתוך שווי הנכס.

ההוראות החדשות פורסמו לאחר ששני הבנקים הגדולים, לאומי והפועלים, התקרבו מאוד לתקרה שהתיר להם הפיקוח על הבנקים למתן אשראי לענפי הבינוי והנדל"ן, כאשר גם דיסקונט הגדיל באופן משמעותי את החשיפה שלו.

המהלך נעשה לאחר שבבנקים רואים בהלוואות לבינוי כצעד בטוח, בעיקר אם הפרויקט משועבד בגין ההלוואה, ולכן חלקם אף העניקו מימון מלאה לעסקאות, כך שהיזמים לא נאלצו לממן ולו בשקל את הפרויקט שהם בונים. כך, גדל ב-44.5 מיליארד שקל האשראי שהעניקו חמשת הבנקים הגדולים לענפי הבינוי והנדל"ן (לא למשכנתאות), במהלך שנת 2021, גידול של 26% לעומת שנת 2020.

החשש הגדול בשוק הוא כי קבלנים, אשר יצטרכו למצוא מקורות חלופיים, יצטרכו לשלם יותר עבור האשראי ויגלגלו את הפערים לנוטלי המשכנתאות. התאחדות יועצי המשכנתאות מסרה: "למעשה, בנק ישראל מייקר את המימון לקבלנים (מעלה את הריבית על ההלוואות למיזמי בניה), ומנחה את הבנקים לצמצם את אחוזי המימון - דבר שיחייב את היזמים להביא הון עצמי גבוה יותר".

בהתאחדות יועצי המשכנתאות ציינו כי "יזמים, בעיקר הקטנים, שלא יעמדו בדרישות הסף החדשות לא יוכלו להיכנס לפרויקטים חדשים או יאלצו לפנות לאפיקי מימון חוץ בנקאיים, דבר שעלול להביא להקטנה בהתחלות הבנייה. המגבלות של בנק ישראל אינן רק על הלוואות חדשות, אלא גם על פרויקטים קיימים, כך שההשפעה מהירה וחדה.
לצערנו מי שישלם את המחיר באופן מיידי זה הציבור הרחב".

מנגד, עו"ד שמואל שוב, שותף מנהל ממשרד שוב ושות’ המתמחה בנדל"ן, אמר כי "המינוף הגבוה, בריבית נמוכה, מדרבן לעיתים הצעות שאינן ריאליות, ולכן יתכן שהמהלך יבלום את ‘מחול השדים’ במאבק על קרקעות לבנייה".

בחברות האשראי החוץ בנקאיות, בעיקר אלה המתמחות במימון פרויקטי נדל"ן, הביעו סיפוק מהמהלך של בנק ישראל. אורי פז, מנכ"ל קבוצת מכלול מימון העוסקת באשראי חוץ בנקאי לצמיחה, אמר כי הפיקוח על הבנקים נוקט משנה זהירות בנסיבות הקיימות ועל רקע המינוף הגבוה בהלוואות לשוק הנדל"ן.

רועי ויינברגר

התוכנית של רמ"י: הדרך לריסון עוברת בעיריות

בסוף השבוע פרסמנו כאן על תוכנית החירום שגיבש מנהל רשות מקרקעי ישראל, עו"ד יעקב (ינקי) קוינט, לפתרון משבר הדיור. בפרק התכנון מדבר קוינט על ביטול לוח 2 של תמ"א 35, אשר קובע את צפיפות יחידות הדיור במגזר הכפרי, ועל שינוי את התוכנית האסטרטגית 2040, בשל "בעיות מהותיות", לדבריו. לשני הצעדים הללו יכולה להיות השפעה רבה על השוק, בעיקר בהסתכלות ארוכת הטווח: כבר היום נשמעים דיבורים על כך שמגמת הציפוף שמעודד מנהל התכנון בערים חייבת להגיע גם אל המגזר הכפרי. באשר לתוכנית 2040, היא מגדירה בין היתר יעד של 1.5 מיליון יח"ד ממומשות עד שנת 2040, כלומר כ-62,500 יח"ד בשנה. בעקבות נתוני התחלות הבנייה המעודדים שפורסמו - ייתכן כי כדאי להעלות את היעד הזה.

קוינט מציע גם טיפול בחסם הרשויות המקומיות על ידי העלאת שיעור חלף היטל ההשבחה שהרשות מעניקה, מ-12% ל-20% - כדי לעודד אותן לדחוף שיווקים קדימה.
שני סעיפים נוספים בתוכניתו של קוינט נראים כלליים למדי: הוא קורא להגדיל את שיעור יחידות הדיור המשווקות לבני מקום במסגרת תוכנית מחיר מטרה, אך לא מגדיר מהו השיעור הרצוי בעיניו; הוא מציע להעלות את שיעור ההנחה במחיר מטרה באזורי הפריפריה, אך גם כאן לא נוקב במספרים, ולכן קשה לקבוע את מידת ההשפעה של שני סעיפים אלו על המחירים ועל השוק כולו.

יובל ניסני

התוכנית של ליברמן: "מחיר למשתכן" משודרג

שר האוצר אביגדור ליברמן הציג בסוף השבוע תוכנית חדשה להורדת מחירי הדיור כשברקע עליות מחירים חריגות של 13% בשנה. התוכנית החדשה כוללת הגבלה של מחירי הקרקע במכרזי מדינה, כאשר היזם שיציע את מחיר הקרקע הנמוך ביותר יזכה במכרז. מדובר במעין הרחבה של תוכנית מחיר למשתכן שהשיק בזמנו משה כחלון בתקופתו כשר אוצר, כאשר הפעם התנאים יחולו על כל המכרזים ולא לזכאים בלבד.

בנוסף, בוחנים באוצר להכניס סעיף שיחייב יזמים שיזכו במכרזים חדשים לסיים את הבנייה עליהם בתוך שלוש שנים. יחד עם זאת, צעד זה אינו לוקח בחשבון את קשיי התכנון הקיימים בישראל. צעד נוסף עליו מדבר ליברמן הוא מס דירה רביעית - מהלך שנדון בעבר (בהתייחס לשלוש דירות) ונפסלה בסופו של דבר על ידי בג"ץ.

יש לציין כי שותפיו של ליברמן לא עודכנו בפרטי התוכנית החדשה. מרבית הצעדים שעליהם מדברים דורשים חקיקה, כך שיעברו שבועות רבים עד שיצאו לפועל.

 אלה לוי-וינריב

העולים מאוקראינה: השפעה מינורית על שוק הדיור

ההשפעה הצפויה של התוכנית לקליטת העלייה מאוקראינה על שוק הדיור היא מינורית, וזאת בעיקר כאשר שמים את הדברים בפרופורציות הנכונות: מול המספרים בעת עליית תושבי מדינות חבר העמים לישראל לאורך שנות ה־90, שהסתכמה בכמיליון איש, ויצרה משבר דיור משמעותי.

אומנם העלייה שאליה מתכוננת כעת הממשלה מוגדרת כגדולה ביותר מאז אותן שנים היסטוריות בסוף המילניום הקודם, אך צריך לזכור שאז מדובר היה על ביקוש למאות אלפי דירות, שהביא להקמת כמאה אלף דירות חדשות בתוך זמן קצר - הרבה יותר ממה שצפוי כעת. אומנם אנחנו נמצאים בעיצומו של משבר דיור חריף ומתמשך, אך התוספת של יחידות הדיור הנדרשות לעולים החדשים היא בבחינת טיפה בים - בטח ובטח אם פתרונות הדיור עבורם, כדוגמת הקראוונים, הם כאלו שאינם באים על חשבון הדירות הסטנדרטיות שמחפש הרוב המכריע בציבור הכללי.

יובל ניסני

עוד כתבות

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים