גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מאחורי הפחתת הסכום המינימלי לרכישת מניה: הבורסה בת"א רוצה את המשקיעים הקטנים

עד לאחרונה נאלצו משקיעים שרצו לקנות מניה לשלם אלפי שקלים - סכום שהיווה חסם משמעותי לכניסת משקיעים ללא הון גבוה ● סכום זה הופחת לאחרונה ב-90% ● "מחזורי המסחר היומיים של משקיעי הריטייל בתל אביב עומדים על בין 5% ל-7% מהמחזור בבורסה ואנחנו רוצים שהמספר הזה יגדל"

הבורסה לני''ע בתל אביב / צילום: Shutterstock
הבורסה לני''ע בתל אביב / צילום: Shutterstock

בשנתיים האחרונות חל גידול חד במספר החשבונות החדשים בניירות ערך שמנהל הציבור הרחב בישראל. בכל אחת מהשנים 2020 ו-2021 נפתחו בבורסה בתל אביב 140 אלף חשבונות חדשים, רבים מהם על-ידי משקיעי ריטייל, כלומר משקיעים פרטיים עצמאיים שעבור חלק מדובר בהשקעה ראשונה והם מגיעים למסחר עם סכומי כסף קטנים יחסית.

בבורסה הסבירו בזמנו כי הציבור הרחב "מצא בתקופת משבר הקורונה והסגרים את הזמן והרצון להעמיק וללמוד את תחום ההשקעות, לפתוח חשבונות בניירות ערך ולנצל את הירידות החדות שהיו בתחילת המשבר, כדי לנצל הזדמנויות השקעה".

למרות המספרים המרשימים, חסם מרכזי שמנע עד עתה את כניסתם של עוד ועוד משקיעים מהציבור הרחב היווה הסכום המינימלי הנדרש לביצוע פקודת קנייה בשוק המניות. בעגה המקצועית סכום זה מכונה "גודל הפקודה המזערי", והוא פרמטר הקובע בשווי כספי את הכמות המזערית בכל ני"ע שניתן לכלול בפקודת קניה המוגשת בשלב המסחר הרציף בבורסה.

כדי להתגבר על חסם זה ולמשוך עוד משקיעי ריטייל, נכנס לתוקפו לפני שלושה שבועות (ב-1 במרץ) שינוי משמעותי בתחום המסחר במניות בבורסה, לפיו הוקטן גודל הפקודה המזערי - שרלוונטי מאוד לסוחרים ולמשקיעים הפרטיים - ל-500 שקל לפקודה.

מדובר בהפחתה של 90% ביחס לגודל של 5,000 שקל שהיה נהוג עבור מניות הכלולות במדד ת"א-35, ובהפחתה של 75% עבור יתר המניות (2,000 שקל עד עתה). ביתר שלבי המסחר, כלומר בשלבי הפתיחה והנעילה, ניתן להעביר גם פקודות קטנות יותר מ-500 שקל.

 

"פעילות הריטייל היא הלב הפועם של המסחר בבורסה ולכן קיימת חשיבות גדולה להנגשת המסחר בצורה המיטבית ביותר ולהסרת חסמים בקרב הציבור הרחב", הסביר משה עסיס, מנהל מדור בכיר, פיתוח מסחר ומוצרים. "הקטנת סכום הפקודה המזערי במסחר אמורה לאפשר למשקיעים הקטנים להיחשף למסחר גם במהלך המסחר הרציף לאורך היום, והשינוי גם יאפשר למשקיעים לרכוש קרנות סל מנייתיות בהוראות קבע בסכומים נמוכים".

יניב פגוט, סמנכ"ל בכיר, מנהל מחלקת מסחר, נגזרים ומדדים בבורסה, הוסיף כי "מחזורי המסחר היומיים של משקיעי הריטייל נעים בין 60-80 מיליון שקל, בין 5% ל-7% מהמחזור בבורסה, ואנחנו רוצים שהמספר הזה יגדל". נזכיר כי בשנתיים האחרונות עמד מחזור המסחר היומי בבורסה בת"א על 1.9 מיליארד שקל, לעומת כ-1.3 מיליארד שקל ב-2019, טרם פרוץ הקורונה.

השינוי יאפשר למשקיעים בבורסה הישראלית דרך שונה מבמקומות אחרים בעולם להתמודד עם הרצון להשקיע סכומים קטנים. בארה"ב לדוגמה ניתן לסחור גם בשברי מניות, בין היתר באמצעות מסחר מול ברוקרים קמעונאיים, אשר מאפשרים ללקוחותיהם לשלוח גם פקודות בסכומים קטנים מאוד. לדוגמה, משקיע קטן יכול לקנות את מניית ברקשייר האת'וויי בסכום של דולרים בודדים, וזאת למרות ששווי המניה עומד על כ-490 אלף דולר למניה אחת.

לדברי פגוט, למהלך יהיה אפקט על סקטור נוסף בעולם ההשקעות. "בשוק בת"א, בדומה לכל שוק הון בעולם, קיימת פעילות ענפה של מסחר אלגוריתמי, שהן תוכנות מסחר מתוחכמות שמצטטות קניות ומכירות בספר הפקודות ובכך מספקות נזילות למסחר. התברר כי גם עבורם הקטנת גודל הפקודה ל- 500 שקל מאפשרת ציטוטים בני"ע שקודם לכן הם נמנעו מלפעול בהם או שפעלו בתדירות נמוכה", הסביר.

יניב פגוט / צילום: סיון פרג'

גידול של 23% ברווח בהשוואה ל-2020

בבורסה מאמינים כאמור, כי הצעד יחזק עוד יותר את מספר המשקיעים ויתורגם לתוצאות העסקיות שלה עצמה, לאחר רווחי השיא שהציגה בשנה החולפת על רקע הגאות בשוק ההנפקות של חברות חדשות בכלל וחברות הייטק בפרט, ועל רקע התשואות הגבוהות שהניבו מדדי הבורסה המובילים והצמיחה במחזורי המסחר. 

בסוף השנה שעברה מספר החברות בבורסה עמד על 540, הגבוה ביותר בעשור האחרון, עם שווי כולל הגבוה אי פעם, שחצה את רף הטריליון שקלים. למעשה, מדובר במספר חברות זהה לזה שהיו רשומות בבורסה בשנת 2012.

הרווח הנקי של הבורסה בשנת 2021 הסתכם לסך של כ-45.5 מיליון שקל, גידול של כ-23% לעומת שנת 2020. הגידול ברווח נבע בעיקר מגידול בהכנסות משירותים, שאינן הכנסות ממסחר וסליקה וכן מהמעבר במהלך השנה להכנסות מימון.

מדובר בעיקר על ההכנסות מדמי הרישום ואגרות שהסתכמו בכ-69 מיליון שקל, גידול של כ-15%, שנובע בעיקר מעלייה בהכנסות מדמי רישום (7%). בנוסף, נרשמה עלייה במספר התשקיפים שהוגשו לבדיקה ובמספר החברות והקרנות המשלמות אגרה שנתית.

גם שירותי המסלקה רשמו שיעור גידול דו-ספרתי והסתכמו בכ-65.5 מיליון שקל, וההכנסות מהפצת מידע ושירותי קישוריות עמדו על כ-52 מיליון שקל, בין היתר כתוצאה מגידול בהכנסות מהפצת מידע ללקוחות מחוץ לישראל. בהקשר זה מגלים הדוחות עלייה חדה בסכום הכסף הזר שנכנס לבורסה הישראלית, שעמד על כ-13 מיליארד שקל נטו מהשקעה במניות - שיא של יותר מעשור.

הזינוק הזה אינו מפתיע לאור העובדה שמדדי הבורסה המובילים בתל אביב רשמו שיאים חדשים. בסוף השנה מדד ת"א-35 עלה ב-32% ומדד ת"א-90 עלה ב-33%, וזאת בהשוואה לתשואת המדדים המובילים בעולם (במטבע מקומי), כשמדד MSCI העולמי עלה בכ-17% ומדדי 500 S&P ו- Dow Jones בארה"ב עלו בכ- 27% ובכ- 19% בהתאמה. בבורסה ציינו כי לאור עליות השערים במדדים, כל המניות במדד ת"א-125 שברו שיא עם שווי שוק הגבוה ממיליארד שקל לכל מניה במדד.

מנגד, ההכנסות ממסחר וסליקה קטנו בכ-4% והסתכמו בכ-131 מיליון שקל. מחצית הקיטון נבעה מירידה במספר ימי המסחר ומחציתו מירידה במחזורי המסחר באיגרות חוב תאגידיות.

גם שכרם של בכירי ועובדי הבורסה צמח

לצד התוצאות הכספיות מגלים הדוחות את שכרם של בכירי הבורסה. המנכ"ל, איתי בן זאב, תוגמל בגין השנה החולפת בסכום של כמעט 4.7 מיליון שקל. אחריו ברשימת המשתכרים הגבוהים נמצאים ארבעה סמנכ"לים - חני שטרית-בך, יהודה ונדרולדה, מירב לשם ויניב פגוט, כל אחד מהם עם תגמול של יותר מ-1.5 מיליון שקל בשנת 2021.

העלות בגין שכרם של כלל עובדי הבורסה צמחה ב-6% והסתכמה ב-148 מיליון שקל. הגידול בהוצאות השכר נובע בעיקר מעליית שכר, עלייה בשעות הנוספות, ומגידול במצבת כוח האדם שנבעו בחלקם מגידול בפעילות. הבורסה לני"ע נסחרת בתא בשווי של 1.68 מיליארד שקל - לאחר ירידה של כ-20% במניה בשנה האחרונה.

עוד כתבות

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבית הלבן: ביידן חזר על עמדתו הברורה בנוגע לרפיח

חייל צה"ל נפצע קל מירי שני טילי נ"ט אמש למנרה • תיעוד מתקיפות צה"ל ברצועת עזה ביממה האחרונה: מחבלים חמושים חוסלו, אתרי שיגור הושמדו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי • עשרות מפגינים, בהם קרובי חטופים, חסמו אמש את איילון צפון והדליקו כתובת אש עם הכיתוב "חלאס" ● עדכונים בולטים 

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

״אינתיפאדה עולמית״ מתפשטת בקמפוסים של ארה״ב אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?