גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מרוב תגי חניה לנכים, המדרכות הולכות ומצטמצמות

יותר מ-400 אלף כלי רכב בישראל מחזיקים בתג חניה לנכה, והמספר הולך וגדל מדי שנה ● תנאי קבלת התג אינם מוגדרים בצורה ברורה, והוא מוענק לרבים שלא זקוקים לו ● ייתכן כי הפתרון נעוץ בגביית תשלום גם על חניות המיועדות לנכים, מה שעשוי למנוע ניצול לרעה של הזכות

שרת התחבורה מרב מיכאלי / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות
שרת התחבורה מרב מיכאלי / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

הכותרות של עשרות פרסומות באינטרנט קוראות: "כך ידאגו לכם לבדיקת זכאות לתג נכה לכל החיים!". ליותר מ-400 אלף כלי רכב בישראל מוצמד בימים אלה תג נכה, ושיעור הבקשות והאישורים רק הולך ומטפס. כל הנתונים, הם לפני השיא שצפוי להגיע עם החלת אגרות הגודש בגוש דן. כיצד ניתן לספק נגישות ועם זאת למנוע ניצול לרעה של התג?

על פי החוק, התגים ניתנים לאדם המוגדר כעיוור או כמוגבל ניידות. התגים מאפשרים להחנות את הרכב במקומות המיועדים לחניית נכים וגם במקומות שהחניה אינה מותרת בהם, כמו למשל על מדרכה. על פי החוק ניתן לשייך שני כלי לכל תג, שמתיר שימוש כשהאדם שעל שמו הוא רשום נוהג ברכב, או נוסע בו עם מלווה. את הזכאות לתג נכה מוסמכים לקבוע מספר גורמים: משרד הבריאות, משרד הרווחה, משרד הביטחון והמוסד לביטוח לאומי. רשות הרישוי במשרד התחבורה מוסמכת לשקול מתן תג נכה רק על בסיס נכות קיימת שאושרה על ידי כל אחד מהגורמים שהוזכרו, והיא אינה מוסמכת לקבוע נכות כלשהי בעצמה .

הענקת התג באמצעות סעיף אמורפי

מנתוני מרכז המחקר והמידע של הכנסת, עולה שבישראל יותר מ-268 אלף אנשים בעלי תג נכה. התגים חלים על כ-405 אלף כלי רכב, מתוכם 6.7% הם בעלי תג חניית נכה עם כיסא גלגלים. בסוף שנת 2020 היו בישראל, לפי נתוני הלמ"ס 3.1 מיליון כלי רכב פרטיים. לשם ההשוואה - ב־2012 היו בישראל 120.7 אלף אנשים בעלי תג נכה, כך שבעשור האחרון נרשמה עלייה של 122%.

מנתונים של משרד התחבורה לבקשת התנועה לחופש המידע עולה שמדי שנה ניתן לראות עלייה נוספת. עו"ד אור סדן, מנחה הקליניקה לחופש המידע במכללה למינהל, מסביר את חשיבות הסינון במתן תג החניה: "נקודת המוצא היא שיש לאפשר לאנשים עם מוגבלות את התנאים האופטימליים על מנת להתנייד, וזאת בין היתר באמצעות תגי נכה. עם זאת, ישנו הכרח לבחון שהתג שמוענק למי שזקוק לו. המידע מעיד על עלייה משמעותית במספר הזכאים לתג ואם הוא יוענק למי שאינם זקוקים לו, ובמספרים גבוהים, הדבר יוביל לפגיעה, בסופו של דבר, בעיקר בזכאים לו".

 

יובל וגנר, מייסד ויו"ר עמותת נגישות ישראל, מתאר את המצב כ"בלגן גדול". לדבריו, החוק מעניק באמצעות סעיף סל אמורפי, תג נכה למי ש"תנועתו בדרכים ללא רכב עלולה לערער את מצבו הבריאותי". לטענתו, עורכי דין ועסקנים יכולים תמורת אלפי שקלים ללמד אנשים איך להוציא את האישור בצורה מתוחכמת.

"כתוצאה מהמצב, אדם עם מוגבלות מאחר לכל מקום בשל מחסור בחניה והנגישות נמנעת ממנו", טען. "הפתרון חייב לכלול רביזיה אמיצה בחוק, כי כרגע מקבלים יותר מדי. אלטרנטיבה אחרת היא לא לעסוק כלל בכמות התגים, אלא בכמות החניות, אבל זו חלופה שפוגעת באיזון הסביר בין האזרח לאנשים עם מוגבלות. יש בעיה נוספת של עברייני חניות נכים ומשפחות של אדם עם מוגבלות שמשתמשות בתג גם בלעדיו - זו בעיה לאכוף את זה אבל ייתכן שצריך לאמץ תג נכה ביומטרי".

חונים על מדרכות ופוגעים בהולכי הרגל

בעיה נוספת היא תופעה של רכבים עם תגי נכה שחונים על מדרכות. בארגון לינק 20, המקדם את זכויותיהם של אנשים עם מוגבלות, אומרים שמדובר בסוגיה מורכבת. "החוק פתוח לשיקול דעתו של האזרח ומאפשר להחנות על מדרכה בתנאי שהחניה אינה מהווה סיכון או חוסמת מעבר להולכי רגל", אמרו בארגון. "במציאות בה יש לכל אדם תג ואין אכיפה, נמשיך לראות ג'יפים חוסמים את הרחוב בחסות התג. יש לעשות תהליך לצמצום האינפלציה בתג, להגדיל את הפיקוח, וגם לחלק דוחות".

מתכננת הערים גלי פרוינד, כבת לאב נכה שהתנייד חלק משמעותי מחייו בכיסא גלגלים, מכירה את הנושא מקרוב. היא מסבירה שנגישות היא מטרה חברתית ראשונה במעלה, אך לא בטוח שתגי הנכה והזכויות שהם מקנים, הם הדרך הטובה ביותר לאפשר נגישות גבוהה.

לטענת פרוינד, לא כל האנשים עם מוגבלויות מסוגלים לנהוג ולא לכולם יש רכב. אנשים עם מוגבלויות מרוויחים הרבה פחות מהאוכלוסייה הכללית ולמרות הסיוע מהמדינה, רבים מהם לא יכולים לכסות את הוצאותיהם החודשיות. כך למשל, מנתוני מכון ברוקדייל וארגון הג'וינט, בשנת 2019, 14% מהאנשים עם מוגבלות התקשו לכסות את הוצאותיהם החודשיות לעומת 5% מבין אלו שללא מוגבלות. כמו כן, ל-61% מבעלי המוגבלויות יש רשיון נהיגה, לעומת 81% בציבור הכללי.

"מתמודדת עם מוגבלות שגרה בפריז או באמסטרדם זכאית להחנות בחניית נכה מקומית, והעירייה אפילו תאפשר לה לקבל חניית נכה ליד הבית, אבל היא לא תאפשר להחנות על מדרכה", הסבירה פרוינד. "יש עיוורון לשאר משתמשי הדרך - הזכות של נכה להחנות בקרבה למקום שאליו הוא רוצה להגיע, למעשה דורסת את הקשישים, הילדים, והנכים שצריכים לחלוק מרחב חדש ומצומצם. שתי הבעיות המרכזיות - שהן חוסר נגישות, כלומר קושי של בעלי מוגבלויות להגיע ממקום למקום, ומחסור במקומות חניה לנכים - יכולות להיפתר באמצעות מדיניות ברורה ובלתי מתפשרת".

"יש צורך באסטרטגיה לאומית לנגישות"

לדבריה של פרוינד, מדיניות כזו יכולה להיות מותווית על ידי משרד הרווחה, הביטוח הלאומי ומשרד התחבורה. לטענתה, יש צורך לשנות את שיטת המימון והסבסוד של רכבים ותחבורה ציבורית ולברר את צרכיהם של אנשים עם מוגבלויות. "צריך לבנות אסטרטגיה לאומית לנגישות, ולוודא שאנשים עם מוגבלות לא חווים הדרה חברתית. המימון הקיים הוא נמוך מאוד עבור חסרי רכב, וגבוה מאוד עבור בעלי רכב, - זה מעוות. בנוסף, המימון נוגע בעיקר למיסוי ולא לעלות הרכב בפועל, מלבד לבעלי נכויות קשות במיוחד. למה למשל התחבורה הציבורית אינה חינמית לנכים?".

בנושא החניה, פרוינד טוענת שעיריות צריכות להקצות יותר מקומות נכים ולייצר מקומות ל"פריקה וטעינה" שלא משמשים לחניה ארוכת טווח: "הסתכלות משולבת על הצרכים יכולה להועיל לאנשים עם מוגבלויות בעלי רכב, וגם לאלו שאינם בעלי רכב, ולהוביל לנגישות אמתית. כשאין שינוי, והמדיניות תקועה בעבר, הבעיות צפות ולא ייעלמו".

חניות נכים בתשלום ימנעו ניצול לרעה

מומחים נוספים טוענים שיש לנהל את משאב החניות, גם זה של חניות הנכים, ברוח מדיניות שנקטו ערים אחרות בעולם. לפיה, חניות הנכים צריכות להיות בתשלום, בדיוק כמו חניות רגילות. כך מדיניות החניה תייצר זמינות של חניות קרובות ונגישות לאנשים עם מוגבלות אך לא תהיה כזו שמתמקדת בעיקר בפטור מתשלום שמזמין ניצול של הזכות. הדבר נכון במיוחד כשעל הפרק נמצאת הרפורמה להחלת אגרות גודש בגוש דן, שגם בה מוענק פטור למי שנושא תג נכה.

המצב כפי שהוא עכשיו, פוגע בנגישות ובשוויון להזדמנויות של הציבור שזקוק לחניות נגישות. ייתכן שיש צורך לסבסד, לפצות ולתמוך בנגישות של אנשים עם מוגבלויות בדרכים אחרות ולגבות תשלום על החניה הציבורית באזורי הביקוש, כפי שנדרש גם מיתר האוכלוסייה. בערים מסוימות בארה"ב, מהלך כזה הגדיל את מלאי החניות הפנויות לאנשים עם מוגבלות ומנע, ככל הנראה, ניצול של זכות החניה החינמית לרעה.

במשרד התחבורה סירבו להביע עמדה בנוגע לצורך להסדיר את תגי החניה או לזכאות לחניה על המדרכה. כן צוין בתגובה שהועברה מהמשרד: "ישנם כיום כ-300 אלף אזרחים המחזיקים בתג חניה לנכה על סוגיהם השונים, שהונפקו על ידי משרד התחבורה, ביטוח לאומי ומשרדי הביטחון, הבריאות והרווחה. משרד התחבורה מקדם תחבורה בת-קיימא, ומשקיע בשנים הקרובות מאות מיליוני שקלים להנגשת התחבורה הציבורית לאנשים עם מוגבלות ולשיפור השירות לכלל הציבור - במטרה כי כל אזרחית ואזרח יוכלו להגיע ללא צורך בחניה, לכמה שיותר מקומות".

עוד כתבות

תיקון והתנצלות

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

מטוס של אייר אינדיה / צילום: Shutterstock

זו חברת התעופה שלא תשוב לפעול בישראל בחודשי הקיץ

אייר אינדיה, חברת התעופה היחידה שמפעילה טיסות ישירות להודו, האריכה את השהיית הטיסות לישראל ● החברה מוותרת על הקיץ בישראל - אלה היעדים דרכם תוכלו לטוס להודו

קת'י ווד / צילום: Reuters

קראו לה משמידת הערך הגדולה מכולם, עכשיו היא כובשת את צמרת התשואות

קת'י ווד היא אחת המשקיעות הצבעוניות בוול סטריט ● עם אמונה בלתי מתפשרת בקריפטו ובטסלה, ווד יודעת לעיתים להציג תשואות שאף אחד אחר לא יודע, אבל גם להתרסק ● מתחילת השנה, היא זוכה להצלחה מסחררת. אבל האם זה יימשך?

טלי גוטליב, מהרן פרוזנפר / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות, תמר מצפי

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים. איך יגיבו העובדים?

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים ● הדיון בבג"ץ שלא היה אמור להתקיים ● ומחיר ההתחייבויות שמשרד החינוך שכח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

רוב החברות הזרות לא יחזרו לנתב"ג בקיץ. לאן בכל זאת תמצאו טיסה בפחות מ-200 דולר

על אף המספר המצומצם של חברות התעופה שפועלות כיום מנתב"ג, עדיין ניתן למצוא כרטיסי טיסה ברגע האחרון במחירים יחסית זולים, בעיקר ליעדים קרובים כמו קפריסין ויוון ● ייתכן שפתיחתו מחדש של טרמינל 1 באוגוסט יזרז את חזרתן של חברות הלואו קוסט, מה שיגדיל את היצע הטיסות

נתב''ג / צילום: Shutterstock

מפת הטיסות מישראל השתנתה: היעדים שייכנסו במקום מדינות מערב אירופה

משברים דיפלומטיים וביטולים של חברות תעופה זרות צמצמו את מפת היעדים עבור הישראלים ● דרום אפריקה וטורקיה נסגרו, וכדי להגיע למערב אירופה בזמן הקרוב צריך לעבור דרך החברות הישראליות ● באילו קווים המצוקה הכי גדולה, ואילו יעדים דווקא התווספו?

הסכם ממון / אילוסטרציה: Shutterstock, Elnur

האם ניתן להגיש תביעת נזיקין נגד בן או בת זוג שבגדו?

בני זוג רשאים לערוך ביניהם הסכם ממון הכולל ענישה כלכלית על בגידה ● בדרך-כלל הסכם זה מתווסף על רקע ניסיון עגום קודם שבו נחשף חוסר הנאמנות הזוגי של מי מהם ● כמסקנה מפסקי דין בנושא מהעבר, חשוב להגדיר מה ייחשב בעיני בני הזוג "כבגידה" המצדיקה את הפעלת הסנקציה הכלכלית

השבוע בעולם / צילום: רויטרס - PA Images

האם ארה"ב נוטשת את אוקראינה והאם חייזרים מתקרבים על גבו של אסטרואיד

אוקראינה חוששת שהפעם ארה"ב מתכוונת ברצינות לנטוש אותה ● פצצת המכסים מתקתקת - וטראמפ עושה עסקים עם קומוניסטים מכובדים מאוד ● שרת האוצר הבריטית מוחה דמעות ● ביבשת אמריקה הבוחרים מחפשים שמאל קיצוני ● עצם בין כוכבי סר לביקור ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: כך היא תעבוד

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר שמחה רוטמן לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו, זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי

נשיא טורקיה ארדואן עם עמיתו הסורי, אחמד אל–שרע / צילום: ap, Francisco Seco

טראמפ שם על השולחן: נשק לטורקיה בתמורה להסכם בין ישראל לסוריה

האמריקאים שואפים לצרף את סוריה להסכמי אברהם בעסקת חבילה: האיסור על מכירת F-35 לטורקיה יבוטל - בתמורה לנרמול יחסים עם ישראל ● החשש: היתרון האווירי של ישראל ייפגע

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

עובדים בחברת הדפוס של בני לנדא מתנגדים למהלך עיכוב ההליכים

25 מהעובדים בחברת הדפוס של בני לנדא הגישו בקשת התנגדות לעיכוב ההליכים, שלטענתם ימנע מהם קבלת פיצויים מהביטוח הלאומי ● כמו כן, העובדים מתנגדים למינוי מנהלים לתהליך העיכוב - עורכי הדין של נושי החברה, וכן מתנגדים למעמד המשקיעים כנושים מובטחים

ספגטי ארבייטה / צילום: בנצי ארבל

הטברנה שמגישה אוכל איטלקי קלאסי, פשוט ושמח

ב"טברנה רומאנה" אף אחד לא בא להמציא את הגלגל, רק להציע אוכל טעים ומספק שלפעמים אף עולה על הציפיות ● המחירים הם חלק מהפאן

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון / צילום: יוסי זמיר

כשמנכ"ל משרד השיכון והבינוי מציע לרכוש דירות שנפגעו מהטילים האיראניים - למה הוא מתכוון

יהודה מורגנשטרן, מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון, בישר בכנס חיפה של מרכז הנדל"ן, כי נשקלת האפשרות שהמדינה תרכוש דירות שנהרסו במלחמה ● לגלובס נודע כי מטרת המהלך היא לספק מענה נקודתי לדיירים שדירתם נהרסה, ולא ירצו להצטרף להליך התחדשות עירונית בבניין שלהם ● יש לציין כי מהלך כזה טרם נעשה על ידי המדינה עד היום

רונית רפאל / צילום: עידו לביא

רונית רפאל מחפשת שוכרים חדשים בבזל

אחרי 17 שנים של פעילות, רשת ארקפה תפנה ב-1 בספטמבר את הסניף ברחוב בזל בתל אביב - אחד המיקומים הבולטים בעיר ● מדובר בנכס שבבעלות אשת העסקים רונית רפאל, והוא כולל שטח מסחרי של 65 מ"ר נטו, בתוספת חלל אחסון של 10 מ"ר ● אירועים ומינויים

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: ap, Bernat Armangue

"אין כוח בעולם שיעצור עכשיו פרויקט תמ"א": בוועדות התכנון משנים גישה במתן היתרי בנייה

ההרס הרב שגרמו הטילים מאיראן העלה את הצורך בפתרונות מיגון מיידיים ● משיחות עם גורמים ובעלי תפקידים ברשויות ניכר כי לנגד עיניהם עומד הצורך בהפחתת הבירוקרטיה בוועדות, לצד פתרונות כמו היתרים מהירים להריסה, או מכירת דירות שנפגעו למדינה ● כמו כן, מורגשת ירידה בסרבנות לפרויקטים מצד דיירים ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

פסטות בטאבון וקינוחים מוגזמים: מסעדת השף החלומית במושב שלא הכרתם

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

השקל חותך את התשואות של הישראלים בשווקים חו"ל. האם כדאי להתמגן מפניו?

התחזקות השקל מול הדולר פוגעת משמעותית בתשואה של משקיעים המחזיקים בנכסים ומניות מעבר לים ● ובכל זאת, אריאל כהן מבנק לאומי ממליץ לא לשכוח שלתנודתיות של המט"ח יש גם יתרונות