גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הסכם הגרעין והעובדות: האם איראן אחראית להכי הרבה פעולות טרור בעולם?

השאלה שסגן שר החוץ התקשה לענות עליה, הקביעה של יו"ר ועדת החוץ והביטחון, והפערים הקטנים בין נתניהו לשטייניץ ● ההסכם בין איראן למעצמות עלה השבוע לכותרות, ואנחנו עשינו סדר בכמה סוגיות

רם בן ברק, יש עתיד. פגוש את העיתונות, חדשות 12, 19.3.22 / צילום: איל יצהר
רם בן ברק, יש עתיד. פגוש את העיתונות, חדשות 12, 19.3.22 / צילום: איל יצהר

בין המלחמה באוקראינה למלחמה בקורונה, את הכותרות תפס השבוע נושא נוסף: הסכם הגרעין המתגבש בין איראן למעצמות בווינה. הצפי לחתימה מחודשת על ההסכם שבוטל בזמנו על ידי ממשל טראמפ הוביל למבול של התבטאויות, הדלפות, אזהרות והודעות לתקשורת, שהכילו גם לא מעט בלבול, קביעות לא מבוססות, וסתם נתונים סותרים שהותירו את צרכן התקשורת הממוצע מעט מבולבל. עשינו קצת סדר בכמה נושאים חשובים שעלו השבוע לדיון בסוגיה.

הנושא הראשון מתחיל למרבה ההפתעה מראיון שכלל אלמנטים הומוריסטיים מסוימים. בסוף השבוע שעבר חשף העיתונאי ברק רביד כי ארה"ב שוקלת להסיר את משמרות המהפכה של איראן מרשימת ארגוני הטרור שלה. הידיעה עוררה סערה, והובילה לגינוי פומבי חריג שפרסמו ראש הממשלה נפתלי בנט ושר החוץ יאיר לפיד. אבל כשסגן שר החוץ, עידן רול, התבקש להסביר השבוע במהלך ראיון בכאן ב' מה בעצם כל כך חמור בצעד שכזה, הוא התקשה שוב ושוב.

שני המגישים, קלמן ליבסקינד ואסף ליברמן, נשמעו די משועשעים מהמארב שלתוכו קלעו את סגן השר שלבסוף השיב: "אני לא יודע, אין לזה עדיין טקסט בוק, צריך לראות איך זה מתגלגל. ברגע שמוציאים את הארגון מהרשימה תתאפשר הזרמה של כספים".

אחרי שגיחכנו, אפשר להודות שרול לא הסתבך במקרה. אמנם, באופן עקרוני, אם הארגון יוסר מרשימת הטרור של מחלקת המדינה אזרחים אמריקאים יוכלו להגיש לו סיוע כלכלי או אחר באופן חוקי, ואנשי הארגון אף יוכלו לשהות בארה"ב ללא חשש מגירוש או מסנקציות. אלא שבפועל "משמרות המהפכה" ממילא מככב בסדרה של רשימות טרור נפרדות של הממשל האמריקאי, ובפרט של משרד האוצר. שורה של החלטות נשיאותיות של נשיאים שונים, ב-2007, 2011 ו-2017, הביאו לכך שכמעט כל האיסורים שהוטלו על משמרות המהפכה כשטראמפ הוסיף אותם לרשימת משרד החוץ ב-2019 כבר היו בתוקף. הצעד הזה, כפי שהשתקף גם מהודעת הבית הלבן באותם ימים, היה בעיקר סמלי.

באותו אופן, לחזרה לאחור מהמהלך יהיו גם כן משמעויות בעיקר במישור הזה. זה לא אומר שאפשר לפטור אותו בלא כלום, אחרי הכל גם לצד ההסברתי יש חשיבות במאבק הזה, אבל כדאי לשמור על פרופורציות.

ארגון הטרור הגדול בעולם?

והנה עוד משהו על פרופורציות. יו"ר ועדת החוץ והביטחון, רם בן ברק, דווקא לא התקשה לספק בסוף השבוע שעבר פרטים לגבי אלמנט אחר שקשור למשמרות המהפכה. "מי שעומד סביב רוב אירועי הטרור בעולם בצורה כזו או אחרת זה משמרות המהפכה", הוא קבע בחדשות 12. על הטענה הזו, בווריאציה כזו או אחרת, חזרו השבוע שלל גורמים בממשלה. בנט עצמו הסביר בוועידת ידיעות אחרונות כי מדובר "בארגון הטרור הגדול בעולם".

האם זה נכון? את ההגדרה של בנט לא קשה במיוחד לקבל. לפי שלל הגדרות וקריטריונים, בהחלט ניתן לטעון שמשמרות המהפכה הוא הארגון החזק והמבוסס בעולם שמייצר טרור. מדובר גוף "נתמך מדינתי" כדברי בנט, כלומר כזה המופעל על ידי שלטונות איראן, וככזה הוא מתוקצב בצורה קבועה ומאסיבית, פועל ככוח צבאי מסודר, ומחזיק ביכולות נוספות שלא מאפיינות ארגוני טרור "קלאסיים". גם היקף הפעילות של הארגון רחב במיוחד - מעיראק ואפגניסטן, דרך בחריין ותימן, ועד סוריה, לבנון ורצועת עזה. בשנים עברו ביצעו שלוחותיה של איראן פעולות טרור רצחניות גם ביבשות מרוחקות כמו דרום אמריקה ומזרח אסיה. 

אך האם כל זה מספיק כדי להוכיח שמשמרות המהפכה עומדים מאחורי "רוב אירועי הטרור בעולם", כפי שטוען בן ברק? נראה ששלל מחקרים, דוחות מודיעין ומכוני מחקר שוללים את הקביעה הזו. אינדקס הטרור הבינלאומי הידוע של המוסד לכלכלה ושלום (IEP), שאוסף נתונים מדוקדקים על אירועי טרור כבר עשרות שנים, מזכיר לנו שהכמות הגדולה ביותר של בני אדם שמשלמים בחייהם בשל פעולות טרור, נמצאת דווקא הרחק מעיניי המערב - ביבשת אפריקה.

על פי המדד, הארגונים שגבו הכי הרבה חיי אדם בשנת 2021 היו דאע"ש על גרורותיו השונות; אל-שבאב הפועל במזרח אפריקה ומסונף לאל קאעידה; הטליבאן; ג'מעת נוסראת אל-אסלאם ואל מוסלמין (JNIM), ארגון שפועל במגרב ומערב אפריקה והצהיר אף הוא אמונים לאל קאעידה ב-2017; ובוקו חראם, המשליט טרור באזור ניגריה וקמרון. כל אלה הם ארגוני טרור סוניים, שברוב המקרים אינם קשורים לאיראן השיעית, וב-2021 לבדה הם היו אחראים למותם של למעלה מ-3,500 בני אדם בפיגועי טרור.

 

בכלל, על פי רוב המחקרים, בעקבות הניצחון הכמעט מוחלט של הקואליציה על דאע"ש במזרח התיכון, הפכה יבשת אפריקה - בעיקר אזור הסהל שמדרום לסהרה - למרכז הטרור העולמי. 48% ממקרי המוות מפיגועי טרור בשנה האחרונה אירעו שם.

ומה לגבי איראן ומשמרות המהפכה? ראשית, גם הם פועלים באפריקה באופן עקיף באמצעות מליציות שיעיות. שנית, כפי שכבר הזכרנו, הם אכן אחראים במישרין ובעקיפין לפעולות אלימות רבות, אך לא כולן נכללות תחת ההגדרה של טרור. כך, למשל, בתימן, המשטר האיראני מספק גב כלכלי וחימוש למורדים החות'ים המנהלים מ-2014 מלחמת אזרחים, שעל פי האו"ם הפכה למשבר ההומניטארי החמור בעולם. כמעט 400 אלף הרוגים יש עד כה במאבק הזה שהפך לזירת התגוששות בין סעודיה לאיראן, שבה 70% מהקורבנות הם ילדים עד גיל 5. אלא שקשה להגדיר את המלחמה הזו, שמתנהלת בין כמה צבאות, כאירוע טרור (פיגועי המל"טים שמפעילים החות'ים נגד מטרות אזרחיות בתימן ובסעודיה כן נספרים כאירועי טרור בדוחות שהזכרנו).

בכלל, הדוחות הללו הם כמובן לא מדע מדויק. לא נספרים בהם אירועי טרור נתמכי מדינה - כלומר, הם לא כוללים פעולות שמיוחסות ישירות למשמרות המהפכה, אך כן נכללים בהם פעולות המיוחסות לארגונים הרבים שאיראן תומכת בהם - וגם עצם הקביעה מהו בדיוק מעשה טרור היא כמובן סובייקטיבית, ומכילה בתוכה הטיות פוליטיות ואידיאולוגיות. ובכל זאת, נדמה שהם כן מספקים פרספקטיבה חשובה ומעניינת.

3 שנים או 5 שנים?

אי אפשר לדבר על הנושא האיראני בלי להזכיר את ראש האופוזיציה בנימין נתניהו. הוא התראיין השבוע לפוקס ניוז, הזהיר שם מפני "ההסכם המחורר" שמתגבש, ואף קבע כי "עד 2027, בעוד חמש שנים, לאיראן תהיה קיבולת שתאפשר להעשיר מספיק אורניום לייצור ארסנל של נשק גרעיני". חברו למפלגה יובל שטייניץ נקב דווקא בתאריך אחר. "איראן מקבלת אישור (להפוך) תוך שלוש שנים מהיום למדינת סף גרעינית", הזהיר בערוץ 13.

מדוע ההבדל? למעשה, הסכם הגרעין המקורי שחתמו שש המעצמות (ארה"ב, סין, צרפת, בריטניה, רוסיה, גרמניה) עם איראן ב-2015 לא כולל תאריך תפוגה אחד. קיימים בו שורה של תאריכים שונים בהם יכולה איראן להתחיל להחזיר לשטחה פעילות גרעינית ואחרת (תחת מגבלות שונות ופיקוח).

אין לדעת בוודאות איך ייראה ההסכם שיחתם, אבל לפי הפרסומים הצדדים שואפים לשוב לנוסחה שדומה להסכם המקורי, שם נכתב כי כבר ב-2023 צפויות לפוג הסנקציות הראשונות שהטיל המערב. לאחר מכן, בכל כמה שנים, תזכה איראן בהקלות אחרות.

כך, למשל, במרץ 2024, היא תהיה רשאית להשמיש ולערוך ניסוים על 30 צנטריפוגות מתקדמות, ולייצר עוד 400 כאלו, אך ללא הרוטור החיוני להפעלתן הסופית. בסוף שנת 2025, עשר שנים לאחר חתימת ההסכם המקורי, פגות שורה של הגבלות כמו זאת על כמות הצנטריפוגות מדור IR-1 (הישן ביותר), ואיראן תוכל גם לבצע הכנות לקראת שימוש בצנטריפוגות מתקדמות יותר, מדור IR-8. ייתכן שזה המקור לסתירה בין שטייניץ ונתניהו: הראשון התייחס לרגע שבו יפוגו ההגבלות על הצנטריפוגות, והאחרון לזמן שייקח מרגע הפעלתן ועד לצבירת מספיק חומר בקיע לייצור פצצה.

ההקלות המשמעותיות באמת, אגב, יגיעו רק בסוף 2030, אז תוכל איראן לחצות את רף העשרת האורניום של 3.68% (הרף המינימלי לשימושים אזרחיים), לעשות שימוש במים כבדים הדרושים להעשרת אורניום, ורוב הפיקוח של הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית יוסר. בפועל, איראן מעשירה כבר כיום ברמה של 60% בעקבות יציאת ארה"ב מההסכם ב-2018.

לקריאה נוספת:
- אינדקס הטרור הבינ"ל של IEP

- רשימת הטרור של מחלקת המדינה האמריקאית

- הסכם הגרעין הקודם עם איראן

עוד כתבות

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דיווח: הנשיא ביידן ישקול להגביל מכירת נשק לישראל אם יתקיים מבצע "גדול" ברפיח

היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" • צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון • מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה • שני מחבלים ירו לעבר מוצב צה"ל בשומרון - וחוסלו במארב ● עדכונים שוטפים

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן