גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המיליארדרים על הכוונת: תוכנית המס החדשה של ג'ו ביידן

משמעות המהלך, שייחשף ביום שני הקרוב, היא שהבית הלבן יטיל מס ישיר על 700 האמריקאים העשירים ביותר ● מטרת ממשל ביידן היא לגייס כ־360 מיליארד דולר בתקופה של עשר שנים מקבוצה המשלמת בפועל מסים הרבה יותר נמוכים מהאמריקאים במעמד הביניים

נשיא ארה''ב ג'ו ביידן / צילום: Associated Press, Patrick Semansky
נשיא ארה''ב ג'ו ביידן / צילום: Associated Press, Patrick Semansky

נשיא ארה"ב ג'ו ביידן מתכנן להציע 'מס עושר מינימלי' על מיליארדרים, שיעמוד על 20% ויוטל על משקי בית אמריקאיים השווים יותר מ־100 מיליון דולר. המשמעות היא שהבית הלבן יטיל מס ישיר על 700 האמריקאים העשירים ביותר כחלק מהצעת התקציב שלו ל־2023, כך דיווח "הוושינגטון פוסט". המטרה של ממשל ביידן היא לגייס כ־360 מיליארד דולר בתקופה של עשר שנים מקבוצה המשלמת בפועל מסים הרבה יותר נמוכים מהאמריקאים במעמד הביניים.

הבית הלבן מתכנן לחשוף את 'מס הכנסה המינימלי על האולטרה-עשירים' ביום שני כחלק מתוכנית התקציב של ביידן ל־2023, על פי וושינגטון פוסט. אולם, ההצעה תצטרך לעבור בקונגרס כדי להפוך לחוק וצפויה לה דרך לא קלה מול חלק מהמחוקקים.

המס בגובה 20% ייושם על "מלוא ההכנסה" של מיליארדרים, כולל משכורות ורווחים לא ממומשים בתיקי ההשקעות, הכוללים מניות ואגרות חוב, שכיום לא מוטלים מסים על רווחים מהם, עד שהן נמכרות, ונרשם עליהם רווח. לכן, מיליארדרים המשלמים פחות מ־20% במסים על פי ההגדרה המורחבת הזו לא יהיו חייבים מסים נוספים, כך דווח בפוסט.

"מס ההכנסה המינימלי למיליארדרים יוודא שהאמריקאים העשירים ביותר ישלמו שיעור מס של לפחות 20% מההכנסה המלאה שלהם", כך נכתב במסמך של הבית הלבן שהגיע לידי הוושינגטון פוסט. "המס המינימלי יוודא שהאמריקאים העשירים ביותר כבר לא משלמים פחות מסים ממורות וכבאים".

סגירת פרצה שמיטיבה עם מיליארדרים

ההצעה נועדה לסגור פרצה לכאורה המיטיבה עם כ־700 מיליארדרים בארה"ב, שרבים מחזיקים את רוב הונם במניות. לו היה המס בתוקף בשנת המס 2021, היו משלמים האנשים העשירים במדינה סכומים עצומים במסים פדרליים.

משרד התקציב והניהול של הבית הלבן, שאחראי להכנת הצעת התקציב השנתי, ומועצת היועצים הכלכליים של הנשיא, מעריכים ש־400 משקי בית של מיליארדרים שילמו בממוצע 8.2% מהכנסתם במסים פדרליים בין 2010 ו־2018 - שיעור נמוך יותר מרוב האמריקאים הרגילים. למרות שהצעת החוק החדשה נוגעת לכל משקי הבית האמריקאיים השווים יותר מ־100 מיליון דולר, הבית הלבן אמר שרוב ההכנסה החדשה שיביא המס תגיע ממיליארדרים.

השנתיים האחרונות, מאז שפרצה מגפת הקורונה, הראתה ביתר שאת עד כמה הפערים בין האמריקאים הפשוטים, "הכבאים והמורים", כפי שביידן נוהג לקרוא להם, לבין עשירי אמריקה רק הולך וגדל. וזאת בזמן שנטל המס מכביד על רוב האמריקאים בעוד שהאולטרה-עשירים ותאגידי הענק משלמים פחות מסים מהם.

אין לי שום בעיה עם מיליונרים ומיליארדרים. אני מאמין בקפיטליזם האמריקאי. אני רוצה שכולם יצליחו", אמר ביידן באפריל שעבר, "אבל הנה העניין, ברגע זה זוג ממעמד הביניים, כבאי או מורה עם שני ילדים, שמרוויחים ביחד 110-120 אלף דולר בשנה, משלמים 22 סנט על כל דולר נוסף שהם מרוויחים במס פדרלי. אבל תאגיד בינלאומי שמקים מפעל מחוץ לגבולות ארה"ב ומעביר לכאן את הסחורה שלהם, לא משלם כלום... אנחנו נעלה את המסים שלהם".

ניתוח של ארגון "אמריקאים למען מיסוי הוגן" (Americans for Tax Fairness)" מהחודש שעבר הראה כי 664 מיליארדרים אמריקאים נהנו מגידול בהיקף ההון שלהם בגובה של כ-1.3 טריליון דולר בתקופת הקורונה ל-4.3 טריליון דולר - זינוק של 44% בתוך פחות משנה מאז 18 במרץ 2020 . סכום זה, 4.3 טריליון דולר, הוא כמעט כפול מסך העושר שבידי המחצית התחתונה של האוכלוסייה האמריקאית שכוללת 165 מיליון איש והוא עומד על 2.4 טריליון דולר.

כמה ישלמו מאסק, בזוס ובאפט?

מה היה קורה אם המס בגובה 20% על האולטרה­-עשירים כמו אילון מאסק, ג'ף בזוס וצוקרברג היה היה מוטל כבר ב־2021?

אלון מאסק, האיש העשיר ביותר בעולם, היה צריך לשלם כ־24.2 מיליארד דולר במסים על בסיס הגדלה בשווי האישי שלו ב־121 מיליארד דולר, על פי הערכה של מדד המיליארדרים של בלומברג. מנכ"ל פייסבוק מארק צוקרברג היה צריך לשלם כ־4.86 מיליארד דולר; וורן באפט היה חייב 4.28 מיליארד דולר; ביל גייטס היה צריך לשלם מסים בגובה 1.43 מיליארד דולר; וג'ף בזוס, שרווחיו לאותה שנה היו הקטנים ביותר בהשוואה לעשרה האנשים העשירים ביותר בעולם, היה חייב סכום צנוע יחסית של 908 מיליון דולר.

בסוכנות הידיעות אי פי דיווחו לראשונה שהצעת התקציב של ביידן ל־2023 מכוונת גם לקצץ את הגירעון הפדרלי בטריליון דולר בעשור הקרוב.

כמה ניסיונות בעבר לגבות מס ממיליארדרים כשלו. הסנאטור רון וויידן (דמוקרט מאורגון) חשף מס הכנסה למיליארדרים באוקטובר, שאמור היה למסות רווחים במניות ו"נכסים לא ממומשים" אחרים על בסיס שנתי, אבל יו"ר בית הנבחרים ננסי פלוסי התנגדה לתוכנית והגדירה אותה כתעלול יחצ"ני.

מאז שנכנס לתפקיד, התמודד ביידן עם קריאות מהאגף הפרוגרסיבי של מפלגתו להטיל מס חדש כלשהו שיכוון לעשירים מאוד, אבל עד כה לא היה ברור איך בדיוק זה ייעשה.

כשאי־השוויון במדינה גדל, תומכי מס המיליארדרים הצביעו על כך שהאמריקאים העשירים ביותר משלמים לעתים קרובות שיעור מס בפועל שהוא נמוך בהרבה מאנשי מעמד הביניים, אם מתייחסים לרווחי המניות הלא ממומשים שלהם כאל הכנסה.

רוב הכסף מוחזק במניות

האנשים העשירים ביותר בעולם, כולל מאסק ובזוס, מחזיקים הרבה מההון שלהם כמניות. כשהמניות עולות בערכן, הם יכולים לממן סגנון חיים יוקרתי על ידי לקיחת הלוואות שהמניות שלהם משמשות להן כערובה. אבל על הלוואות לא משלמים מסים כמו על הכנסה, ובמקרים רבים תשלומי הריבית ניתנים לניכוי מס.

הערך העולה של אחזקות במניות - מה שמוכר כרווחים לא ממומשים - גם הוא לא ממוסה כהכנסה. מסי רווח הון רק מוטלים כאשר המניות נמכרות.

כתוצאה מזה, שילמו 400 משפחות המיליארדרים מס פדרלי בשיעור ממוצע של 8% בלבד מסך הכל הכנסותיהם בין 2010 ל־2018, על פי הערכה של משרד הבית הלבן לניהול ותקציב ועל פי חישובי מועצת היועצים הכלכליים.

עם זאת, מבקרי "מס העושר" טוענים שלהתייחס לרווחים לא ממומשים כהכנסה אינו הוגן ויכול להוביל להשלכות שלא התכוונו אליהם. לדבריהם, אם מיליארדרים יוכרחו לשלם מסים על הערך העולה של מניותיהם, אפילו לפני שהם מוכרים אותן ברווח, הם עלולים להיות מוכרחים לוותר על שליטה בחברות שייסדו על מנת לשלם את חשבונות המס שלהם.

ביקורת נוספת מתמקדת בשאלה איך להעריך את "הרווחים הלא ממומשים" של בעלי מניות בחברות פרטיות, שלא נסחרות בשווקים ויכול להיות קשה לממשלה להדביק עליהן תג מחיר. במסגרת התוכנית החדשה של ביידן, מיליארדרים שכבר משלמים יותר מ־20% במסים פדרליים לא יהיו חייבים בתשלום מסים נוספים, על פי הוושינגטון פוסט.

המסים שישולמו לטובת המס המינימלי ייספרו לצורך מה שחייבים המיליארדרים בכל עת שימכרו את המניות שלהם והם ישלמו מס רווחי הון רגיל. "מס ההכנסה המינימלי למיליארדרים יוודא שהאמריקאים העשירים ביותר משלמים שיעור מס של לפחות 20% על מלוא הכנסתם", נכתב במסמך של הבית הלבן שנצפה על ידי הפוסט.

"המס המינימלי הזה יוודא שהאמריקאים העשירים ביותר כבר לא משלמים שיעור מס נמוך ממה שמשלמות מורות וכבאים", נכתב במסמך.

האתגר של ביידן: לשכנע את כל חברי הקונגרס הדמוקרטים

למרות שמפלגתו הדמוקרטית של ביידן כיום שולטת בבית הנבחרים והסנאט, הרוב הזעום שלהם בסנאט הוא האתגר הגדול ביותר להעברת התוכנית החדשה.

דמוקרטים "מתונים" שנוטים יותר לרפובליקאים בדעותיהם, ואף עצרו יוזמות חקיקה מרכזיות של ביידן בשנה האחרונה, כמו ג'ו מנצ'ין וקירסטן סינמה יצטרכו לחתום על החוק כדי להעביר אותו.

על פי דיווחים שונים, בדצמבר אמר מנצ'ין לבית הלבן באופן פרטי שהוא יתמוך במס מיליארדרים כדי לממן את תוכנית Build Back Better שעלותה 1.75 טריליון ולפי שעה נזנחה.

עוד כתבות

ספינה של ענקית הספנות הגרמנית הפג-לויד / צילום: ap, Matthias Schrader

"השתלטות עם השלכות פוליטיות": איך מסקרים בגרמניה את רכישת צים?

כלי התקשורת בגרמניה מתייחסים לעסקת הרכישה של צים ע"י ענקית הספנות הגרמנית הפג-לויד כ"השתלטות עם השלכות פוליטיות" ● בעקבות לחץ פרו-פלסטיני, בקיץ האחרון הפג-לויד פרסמה הצהרה שבה היא מרחיקה את עצמה מההתנחלויות הישראליות מעבר לקו הירוק

רולף האבן יאנסן, מנכ״ל הפג-לויד / צילום: Reuters, Ulrich Perrey

מנכ"ל ענקית הספנות שרוכשת את צים: "נשמור על נוכחות משמעותית בישראל"

רולף האבן יאנסן, מנכ"ל הפג-לויד, התייחס במסיבת עיתונאים לעסקת הרכישה שנחתמה מול צים ● האבן יאנסן העריך כי לא צפוי שינוי במצבת העובדים בטווח הקרוב, אך במבט קדימה, סביר שמספר המועסקים בשתי החברות יחד יהיה נמוך מהיום ● לדבריו, מחיר העסקה "בהחלט לא נמוך, אך אנו מעריכים שזה נכס מצוין, ושהפרמיה מוצדקת"

אילוסטרציה: Shutterstock

המרוויחים של ולנטיינ'ס דיי: ענפי התכשיטים, הקוסמטיקה והפרחים

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי רוב התכשיטים נרכשו בשבוע החולף בחנויות, בעוד קוסמטיקה נרכשה בעיקר באונליין

בית הדין הרבני / צילום: Shutterstock

אושר לקריאות שנייה ושלישית: בתי דין רבניים יוסמכו להיות בוררים בעניינים אזרחיים ללא אישור בית משפט

על פי ההצעה שהוגשה על ידי חברי כנסת מיהדות התורה, בתי דין דתיים יהיו בעלי סמכות לדון כבוררים לפני דין תורה בעניינים אזרחיים, אם הצדדים הסכימו לכך ● סמוטריץ': "קורא לדיינים: כנסת ישראל נותנת לכם הזדמנות להראות לעם ישראל דין תורה וצדק"

אילן רביב, מנכ''ל מיטב / צילום: רמי זרנגר

לאחר שזינקה 1,200% בשלוש שנים: ההמלצה שנותנת רוח גבית לבית ההשקעות הגדול בישראל

בג'פריס צופים שבית ההשקעות הגדול בישראל ימשיך ליהנות מהרוח הגבית שמספק לו שוק החיסכון הארוך וקצר הטווח ● שווי המניות של משפחות סטפק וברקת - כמעט 6 מיליארד שקל

רשות המסים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי; צילומים: איל יצהר, shutterstock

רשות המסים חשפה שיטת העלמת מס חדשה במכולות ופיצוציות

כחלק ממאבקה של רשות המסים בהון השחור ובשיטות שונות להלבין הון, חוקרת רשות המסים בעלי מכולות ופיצוציות שמבצעים העלמות באמצעות מכשירי כספומט המוצבים בבתי עסק

שר הכלכלה ניר ברקת / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

ברקת לממונה על התחרות: "לבדוק חשד לתיאום עמדות בין רשתות השיווק"

שר הכלכלה פנה לממונה על התחרות בבקשה לבדוק חשד לתיאום עמדות בין רשתות השיווק, וזאת בנוגע למכרז "הסל של המדינה" שבו זכתה רשת קרפור ● בפנייתו לממונה כתב ברקת כי חלק מרשתות השיווק הפעילו "דפוסי תגובה דומים ומתוזמנים" נגד המהלך

היקף העסקאות בירידה, אבל מחירי הדיור עולים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

דירה ממוצעת נמכרת כבר ב־2.3 מיליון שקל, ומשכנתאות היוקרה מטפסות

היקף העסקאות שבוצעו בשנה שעברה עמד על 80% לעומת שנה ממוצעת, אבל המחיר הממוצע של דירה ברבעון הרביעי של 2025 היה הגבוה ביותר אי־פעם ● 40% מהמשכנתאות נלקחו על דירות של 3 מיליון שקל ומעלה, וחלק ניכר מהעסקאות מתרכזות בתל אביב והמרכז

מנכ''ל החברה הרוכשת פאלו אלטו נטוורקס ניקאש ארורה / צילום: איל יצהר

ההודעה שקיבלו עשרות עובדים: מזל טוב, תפוטרו בעוד שנה

כ־10% מעובדי סייברארק בישראל, כולל בעלי ותק של עשור ויותר, גילו במייל ישיר מפאלו אלטו כי תפקידם יבוטל בעוד 12-3 חודשים, וישנם מנהלים שאף לא ידעו מי מהצוות שלהם יפוטר ● המהלך מעורר שאלות על המחיר האנושי של עסקאות הענק בהייטק

חוות שרתים / אילוסטרציה: Shutterstock

שתי החברות שיקימו במשותף חוות שרתים בישראל בשל מהפכת ה-AI

במסגרת ההסכם בין חברת דוראל לאמפא, יקבלו דוראל זכות הצעה ראשונה להפוך לספק החשמל של כל חוות שרתים שהתאגיד המשותף יקים ● מבחינת שתי החברות מדובר ביוזמה מסוג חדש ביחס לפעילות הקיימת שלהן, והיעד הוא חוות שרתים פעילות עד סוף העשור הנוכחי

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

"יש התקדמות עם איראן, בשבועיים הקרובים יחזרו עם הצעות"

סבב השיחות השני בין ארה"ב ואיראן הסתיים;  באיראן הביעו אופטימיות, בארה"ב מצננים את ההתלהבות ● הרמטכ"ל זמיר התריע בפני הדרג המדיני על פוטנציאל לערעור היציבות ביהודה ושומרון בחודש הרמדאן ● מחאות באיראן לקראת השלמת 40 ימי האבל מאז הטבח שביצע המשטר במוחים ● דיווחים שוטפים

הסקר שמרעיד את דמשק: מה חושבים הסורים על ישראל?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: חברה־בת של סקוטיה בנק הקנדי חיסלה את כל ההחזקות שלה באלביט, האזרחים באיראן מתמודדים עם אבל לאומי וחרדה, ו־59% מהסורים סבורים כי שלום עם ישראל אפשרי • כותרות העיתונים בעולם

עורכי הדין שירוויחו מעסקת פאלו אלטו וסייברארק / צילום: Shutterstock

משרדי עורכי הדין שירוויחו מיליונים מהעסקה שמשנה את הבורסה

רישומה של פאלו אלטו למסחר בת"א מוביל גם את משרדי עורכי הדין שליוו את העסקה לגזור קופון משמעותי ● במיתר צפויים לגרוף סביב מיליון דולר, ומה במשרדים האחרים?

שר האוצר בצלאל סמוטריץ', בוועדת הכספים, היום / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

סמוטריץ’: קרקעות חקלאיות יוחרגו ממס הרכוש בחוק ההסדרים

שר האוצר הודיע כי יחריג קרקעות חקלאיות מהמס המוצע בחוק ההסדרים ● במסגרת ההצעה מוצע לקבוע מס רכוש בשיעור של 1.5% משוויה של קרקע ● חברי כנסת, קבלנים ונציגי העדה הדרוזית והחברה הערבית תקפו את ההצעה

אלי גליקמן, נשיא ומנכ''ל צים / צילום: איתי רפפורט - חברת החדשות הפרטית

מכירת צים במעל 4 מיליארד דולר - מכה לשורטיסטים ולאנליסטים שלא האמינו בה

פרמיה משמעותית של כמעט 60% על מחיר השוק שישלמו קרן פימי והפג-לויד עבור חברת התובלה הימית, צפויה להסב הפסדים כבדים לשורטיסטים שהימרו נגדה ● אבל גם אנליסטים שמסקרים את צים "פספסו" את האפסייד במכירה: אף אחד מהם לא המליץ לקנות את המניה

פולימרקט על הכוונת של רשות המסים

עד 50% מהרווחים: רשות המסים בדרך למסות את המהמרים בפולימרקט

הרשות נערכת לגבות מס על רווחי פלטפורמת החיזוי, שעלתה לכותרות בפרשת הדלפת מידע צבאי ● על הפרק: מיסוי של 35% על הזכייה, ובנוסף מס רווחי הון על עליית ערך הקריפטו ● המומחים מזהירים: "המהמרים עלולים לשלם מס על עליית ערך המטבע גם אם הפסידו את כספם בהימור"

כוחות איטלקיים לצד סירת מהגרים, בסמוך לאי למפדוזה / צילום: Reuters, Juan Medina

"מצור" בים התיכון: איטליה משנה את כללי המשחק נגד ההגירה הלא־חוקית

במסגרת רפורמה דרמטית, איטליה תאפשר לחיל הים למנוע כניסת סירות מהגרים למים הטריטוריאליים ולגרשם למדינות שלישיות שהוגדרו "בטוחות" ● החוק החדש גם מטיל קנסות כבדים על ארגוני הסיוע למבקשי המקלט, ומהווה חלק מהחרפת המאבק האירופי בהגירה הלא־חוקית

שותפי קרן קינטיקה ואלכס מור מ־8VC / צילום: לינוי ברק קורין

"נקסט ויז'ן לרחפנים" - ההשקעה החדשה של מייסד פלנטיר בישראל

קרן 8VC של מייסד פלנטיר נכנסה כמשקיעה מוקדמת בסטארט־אפ לייטויז'ן, המפתח מצלמות לרחפנים ● קרן הדיפנס־טק קינטיקה השתתפה במהלך

שר הכלכלה ניר ברקת / צילום: דני שם-טוב, דוברות הכנסת

ניר ברקת יצא נגד הבורסה, והתנצל: "הוכיחה את עוצמתה"

שר הכלכלה טען כי "רק חברות נכות מנפיקות בישראל", וכי "חברות ההייטק המצליחות הולכות ישר לאמריקאים" ● בנוסף הוא קרא להנפיק את רפאל ואת התעשייה האווירית בארה"ב ולא בבורסה המקומית ● בהמשך ברקת פרסם הבהרה: "הבורסה הישראלית הוכיחה את עוצמתה ואת חסינותה; אני מצר על הניסוח הלא מוצלח"

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

הירידות בוול סטריט נמחקו; ארבע הישראליות שמזנקות בחדות

צים מזנקת לאחר שנחתמה באופן רשמי עסקת הרכישה מול ענקית הספנות הפג לויד ● איטורו מזנקת בעקבות הדוחות הכספיים ● פאלו אלטו הודיעה על כוונתה לרכוש את חברת הסייבר הישראלית קוי (Koi) ● וורנר ברדרס מחדשת את המו"מ עם פרמאונט ●  אורמת חתמה על הסכם רכישת חשמל עם NV Energy, במטרה לתמוך בפעילות של אלאפבית ● פאלו אלטו תדווח אחרי הנעילה