גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המחסור במהנדסים לבנייה ותשתיות: מי יתכנן את הבתים, המסילות והגשרים

הפער בביקוש לעובדים במקצועות ההנדסיים לבנייה צפוי להגיע ל-5,000–8,000 בעלי מקצוע ● לצד תוכנית להגדלת התקנים להנדסה אזרחית, אפשר גם לתת הטבות מס לגמלאים שימשיכו לעבוד, לגייס מהנדסים פלסטינים ולהביא מומחים מחו”ל

מהנדסים בעבודות תשתית / צילום: Shutterstock
מהנדסים בעבודות תשתית / צילום: Shutterstock

המחסור המדובר במהנדסים מקשה לא רק על המשך צמיחת ענף ההייטק, אלא מהווה אתגר גם בתחום הבינוי והתשתיות. לפי הדוח של הצוות הבין-משרדי בנושא, "הפער בהון האנושי לענף התשתיות" משנת 2020, המחסור באנשי מקצוע עמד בתקופת הדוח על בין 3,700 ל-4,500 בעלי מקצוע וב-2025 הפער בביקוש לעובדים צפוי להגיע לסדרי גודל של 5,000-8,000 בעלי מקצועות הנדסיים (לא רק מהנדסים). לפי הדוח, חסרים מומחים בתחומי הנדסת תחבורה ומנהור, חשמול, זרם חזק ואלקטרוניקת הספק, הנדסת מים וגז טבעי.

עוד לפי הדוח, "היצע ההון האנושי בתחום זה קשיח בטווח המיידי והקצר, עקב הקושי לייבא מהנדסים זרים מחו"ל בכמויות הנדרשות, ריכוזיות תהליך ההכשרה על ידי המדינה ועקב תהליך ההכשרה הארוך". התוצאה: חוסר יכולת להוציא לפועל השקעות של כ-20-32 מיליארד שקל בבינוי ובתשתיות.

לדברי יגאל גוברין, יו"ר איגוד המהנדסים לבנייה ולתשתיות, "הסיפור של המחסור לא התחיל היום, אבל הוא התעצם מאוד בגלל הגעה לגיל פרישה של הרבה מאוד מהנדסים שעלו מברה"מ לשעבר בגל העלייה הגדולה בתחילת שנות התשעים. הם יוצאים לגמלאות די בהמוניהם, בלי שעושים ניסיונות של ממש להשאיר אותם. מצד שני, מוסדות ההשכלה הגבוהה לא מצליחים לייצר מספיק מהנדסים חדשים כל שנה, ומצד שלישי היקפי העבודות גדלים כל הזמן. אם מסתכלים על עשר השנים הקרובות, המצב מאוד קשה והפער הולך וגדל.

 

"תשתיות זה לא רק גשרים ומחלפים ומסילות אלא גם מתקני התפלה, שדה תעופה בינלאומי חדש, מוסדות חינוך וציבור, וכל מה שקשור לנושאי פיתוח. המחסור במהנדסים, שעומד על כ-5,000 היום, הוא לא מתוך 50 אלף אלא מתוך כ-15 אלף מהנדסים פעילים (בפנקס המהנדסים רשומים היום מעט יותר מ-20 אלף מהנדסים, דב"ג), וזה ממש ברמה של דרמה".

גוברין מודאג מאוד. "אני מנסה להסביר לאנשי משרד השיכון שאם מסתכלים על 20 שנה קדימה, ואפילו אם כבמטה פלא כל השורות בפקולטות להנדסה מתמלאות, הבוגרים יגיעו לשוק בעוד שבע-שמונה שנים, וכך שליש מתוך הזמן הזה נשרף. הנדסה אזרחית זה לא הייטק - שם אפשר לקחת מהנדסים הודיים. בתחום שלנו זה בלתי אפשרי. גם אי אפשר לקחת מהנדס צרפתי ולהתחיל ללמד אותו את התקנים הישראליים".

לדברי גוברין, בתחום הקונסטרוקציה, המהנדסים נדרשים לעבור אימון של שלוש שנים ובחינה קשה כדי להפוך למהנדסים רשויים. "בכל יתר מקצועות ההנדסה האזרחית, המהנדסים הם רשומים בלבד וזה מבחינתנו מצב בלתי נסבל", אומר גוברין.
"ברגע שהמהנדסים הם רשומים ולא רשויים - אין הגדרה ספציפית לתחומי ההנדסה האזרחית שבהם מותר להם לעסוק. וכל זמן שאין, גם האחריות מטושטשת".

תנאי השכר לא מושכים את הסטודנטים לתחום

המחסור מתחיל כבר בשלב הלימודים. אמנם בין 2016 ל־2020 גדל מספר הבוגרים, הנרשמים ובעלי הרישיון בתחום ההנדסה האזרחית בצורה משמעותית, אבל קיים עדיין חוסר בתחומי ההנדסה האזרחית, והוא צפוי להפוך משמעותי יותר בעשור הקרוב.

לדברי פרופ' יגאל שוחט, ראש התוכנית לניהול הבנייה במחלקה להנדסה אזרחית וסביבתית באוניברסיטת בן גוריון בנגב, רמת הסטודנטים שמגיעים לתחום היא לא גבוהה מספיק ושיעורי הנשירה גבוהים מ־5%. "אין מספיק סטודנטים שבאים עם מקצועות הליבה המדעיים: פיזיקה, מכניקה, מתמטיקה, ראייה מרחבית ושפות - אנגלית ועברית.
"בעיה נוספת היא בעיית הגיל. מגיעים סטודנטים בגילאי 27-26 אחרי שעשו סיבובים. הפסקת הלימודים הממושכת של קרוב לעשור מקשה על השתלבותם והצלחתם בלימודי ההנדסה. הנדסה צריך ללמוד בגיל 25-22 כדי להיות רענן וחד. היכולת האינטלקטואלית יורדת עם השנים. חלקם עושים מכינות קדם־אקדמיות אבל זה עדיין לא מספיק כדי להחזיר את הרעננות והחדות של סטודנטים צעירים".

ומה עם תלמידי העתודה?
"יש מעטים שמגיעים למבנים. רוב העתודאים מכוונים לתחומים הטכנולוגיים ופחות לתשתיות - כך שגם בגזרה זו חלה נסיגה משמעותית".

מדוע זה קורה לדעתך?
"תנאי השכר בתחום התשתיות נמוכים מאוד. לאחרונה שוחחה עמי מהנדסת שאחרי שלוש שנים במשרד תכנון תחבורה משתכרת 9,000 שקל ברוטו. חברות שלה שלמדו תעשייה וניהול ועובדות בחברות סטארט־אפ משתכרות כ־25 אלף שקל. אז למה שיבואו ללמוד הנדסת מבנים?

"השכר בהנדסת מבנים נגזר מתעריף שעת ייעוץ שקובע החשב הכללי באוצר. התעריף הגבוה ביותר עומד על כ־300 שקל לשעת ייעוץ והוא צריך להיות פי שניים. המדינה לא מבינה את החשיבות של התכנון ושל התשתיות. זה גורם לטעויות תכנון מרובות ולפריון נמוך, שנגזרים גם הם מהשכר הנמוך בתחום התכנון, הניהול והפיקוח וחוזר חלילה - הפריון הנמוך גורר שכר נמוך.

"בתחום הביצוע וניהול הבנייה משתכרים אחרי שנתיים כ־20 אלף שקל ברוטו, אבל סביבת העבודה היא קשה ומסוכנת, שעות העבודה רבות וכך גם האחריות. ישראל לא יכולה להיות עולם ראשון ולא להשקיע בתשתיות חיוניות.

"זה בא לידי ביטוי ברמת בטיחות למטה מבינונית. אם ישקיעו פי שניים בתכנון - עלויות התכנון יעמדו על 4%-2% במקום 1%־2% ייחסכו 10% ויותר בעלויות כשלים הנדסיים, חריגות תקציביות וכמובן בבטיחות. מדובר בנושא ערכי".

המדינה ערה למחסור החמור במהנדסים אזרחיים וביוני 2020 אישרה הות"ת (הוועדה לתכנון ותקצוב) תוכנית לעידוד לימודי הנדסה אזרחית במוסדות שהיא מתקצבת לתואר ראשון והן ללימודי מתקדמים. נקבע כי התוכנית תימשך ארבע שנים לפחות, עם אופציה להארכה, ויעדיה הם גידול של כ-30% לתואר ראשון (עוד 300 סטודנטים ביחס לשנה הקודמת) ולתואר שני עם תזה (עוד 60 סטודנטים) וגידול של 25% במספר הדוקטורנטים.

באוגוסט 2021 התקבלה בממשלה החלטה לאמץ את עיקרי המלצות הדוח הבין-משרדי, וכן לפנות לות"ת כדי שזו תבקש מהמוסדות להשכלה גבוהה לפתוח התמחויות נדרשות בתחום התשתיות, כגון מנהור, חשמול, רכבות, תחבורה ומים.

ואכן משנת תשפ"א מקדמת הוות"ת תוכנית להגדלת מספר הסטודנטים בתארים ראשון, שני ושלישי בעלות של 150 מיליון שקל. מהות"ת נמסר כי התוכנית כוללת תמרוצים לגידול במספר הסטודנטים ועבור פעולות לצמצום נשירה (גידול במספר הבוגרים) ובהן: שיעורי עזר, ליווי סטודנטים, שיווק התוכניות, תגבורים, שדרוג תשתיות הוראה ועוד. בנוסף, התוכנית כוללת גם תקציב להגדלת מספר הסטודנטים לתארים מתקדמים במטרה להכשיר עתודת סגל, זאת משום שקיים מחסור גדול בסגל הוראה בתחומי ההנדסה האזרחית.

שדה עבודות הרכבת הקלה בגוש דן. דרושים מומחים במינהור / צילום: Shutterstock

"יש מחסור רוחבי בחברי סגל"

לדברי שוחט, "יש מחסור רוחבי באנשי סגל אקדמי מחקרי. אני יודע על שלוש תוכניות שנמצאות בשלבי הכנה אבל חסר סגל ליבתי לתחום המבנים כדי שיפתחו אותן. המוסדות לא מציעים תנאים טובים והמועמדים מעדיפים לעבוד בתעשייה או בהייטק. יכול מישהו לסיים תואר שלישי בהנדסת מבנים ולעבור לעסוק בפיתוח מבנים היברידיים או מבני רחפנים וכלי טייס.

"תנאי ההעסקה לא מספיקים. הדרישות המחקריות מאוד גבוהות והתגמול לא מספיק. כדי לבוא לאקדמיה אתה צריך להיות מסודר מאוד מבחינה כלכלית. אם אתה חושב שתבנה את עצמך מבחינה כלכלית באקדמיה, זה לא המצב ולכן הדוקטורים הצעירים של היום מדירים את רגליהם וקשה לגייס סגל איכותי".

"נקודה נוספת היא ירידה בהשקעות במו"פ בבנייה והתשתיות. הדבר מקשה על גיוס דוקטורנטים וכן על התפתחות הסגל האקדמי הבכיר".

להערכת גוברין כ-10% ממסיימי הלימודים הולכים לעבוד בהייטק ובקרב אנשים שכבר עוסקים בתחום, המעבר אינו משמעותי.

אחת הסיבות המשמעותיות לכך היא השכר. כיום צומחים יותר ויותר סטארט-אפים בתחום הנדל"ן שמחפשות מהנדסים וגם מוצעים למהנדסים מסלולי הסבה אטרקטיביים לתוכנה שבסופם משרה מתגמלת. מהנדס ביצוע עם ניסיון של שלוש שנים מרוויח 12-15 אלף שקל ברוטו ובהייטק יכול להכפיל את שכרו.

לגוברין יש כמה הצעות קונקרטיות לפתרון: להחזיר לעבודה מהנדסים שפרשו לגמלאות תמורת נקודות זיכוי במס הכנסה. "אנשים בני 67 הראש שלהם מצוין, המצב הפיזי טוב, הניסיון אדיר. שאלו אותי כמה נוכל להחזיר, אני חושב ש-1,000 מהנדסים שפרשו לגמלאות".

יגאל גוברין / צילום: יח''צ

הצעה נוספת היא מיזם משותף עם משרדי תכנון פלסטינים וגיוס מהנדסי ביצוע פלסטינים, וגם מודדים פלסטינים. תוכנית נוספת שהציע למל"ג הוא הסבות להנדסאים בתוכניות שמתאימות לבעלי משפחה.

תגובת המל"ג/ות"ת: "בעניין הנדסאים: פנייה כאמור של יו"ר ארגון המהנדסים אינה מוכרת לנו. מל"ג קידמה רפורמה מקיפה בנושא מתן פטור אקדמי בגין לימודי הנדסאים, המאפשרת הקלות ופטורים אקדמיים נרחבים להנדסאים בלימודיהם האקדמים כדי לעודדם ללמוד לתואר ראשון". לא נמסרה תגובת המל"ג ות"ת בנוגע למסלולים חדשים כמו מינהור ורכבות.

תגובת החשכ"ל: "תעריפי חשכ"ל קובעים מדרגות לתשלום על פי קריטריונים של השכלה, ניסיון מקצועי ותפקיד, והתעריף המקסימלי לשעת ייעוץ עומד על סכום של 369 שקלים בתוספת מע"מ לשעה. מאחר שבשנתיים האחרונות הממשלה פעלה ללא תקציב, הוקפאו כלל עדכוני התעריפים לנותני השירותים. בימים אלו מתבצעת עבודת מטה לעדכון התעריפים ולכשתסתיים יפורסמו התעריפים המעודכנים". 

ממשרד תכנון לסטארט־אפ: "העליתי את השכר ב־80%"

ריקו דרעי, ראש צוות מחקר ופיתוח הנדסת מבנים ב-Veev, שגייסה לאחרונה סכום ענק של 400 מיליון דולר, הגיע לחברה לאחר קריירה של שמונה שנים במשרד תכנון. הוא מספר שהמעבר העלה את משכורתו ב-70%-80%, אבל עיקר המעבר נבע מסיבות מקצועיות.

"כקונסטרקטור, עובדים עם מערכות מסורבלות של המדינה, ויש בזה תסכול. אתה רואה שאיפה לבינוניות, פשרות ענקיות בגלל שיטת המכרזים שמתנהלת לפי המציע הנמוך, מתפשרים על האיכות של המוצר כדי למקסם את הכסף הציבורי והביטחוני. לא כיף לעבוד מול קבלנים שמתנהלים דרך החור של הגרוש. יש מקרי קיצון שזה מגיע לסכנה לחיי אדם. יש עליך אחריות עצומה, מוסרית ואפילו פלילית. אתה השומר האחרון בשער וזה נורא קשה ומכביד נפשית".

ריקו דרעי, ראש צוות מחקר ופיתוח הנדסת מבנים ב-Veev / צילום: Veev

לדבריו, המשכורות בתחום התכנון צנועות יותר בהשוואה לתחום הביצוע, אך "לביצוע יש מחירים בחיים האישיים. שעות ארוכות, עבודה עם אוכלוסייה קשה, לחצים גדולים. המהנדס הוא הראשון שבא לאתר ויוצא אחרון, משש בבוקר עד שבע בערב, עבודה עם קבלני משנה מכל הגוונים.

"בתחום התכנון השעות יותר נורמליות, אבל יש תחרות גדולה וכדי להישאר בחיים משרדים צריכים לקחת על עצמם הרבה יותר עבודה, המון פרויקטים בשכר טרחה נמוך יחסית וזה מוביל להמון שעות עבודה. אשתי בהייטק ועבדתי הרבה יותר קשה ממנה".
עניין נוסף הוא האתגר המקצועי. "התכנון הוא מטבעו שמרני מאוד, בגלל האחריות הגדולה יש רצון לא לנענע את הסירה, וזה מוביל לקיבעון בפתרונות. זו הייתה סיבה שרציתי לצאת לתחום של חדשנות. העלייה של המיזמים הטכנולוגיים פותחת אפיק להתקדם".

"במעבר להייטק היציבות לא היוותה שיקול, מפני שבמצב השוק של היום מהנדס עם ותק וניסיון כמו שלי יכול למצוא עבודה תוך יומיים".

הסיבות למחסור

● סגל בכיר מצומצם
● שכר נמוך
● שעות ארוכות ואחריות רבה
● שמרנות והיעדר טכנולוגיה

עוד כתבות

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

עפרי ביבס, אחותו של החטוף ירדן ביבס, בהפגנה למען שחרור החטופים בהאג, בשבוע שעבר / צילום: ap, Martin Meissner

גנץ ל"גורם המדיני": לא להיכנס להיסטריה משיקולים פוליטיים

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר