גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

העליון: רשות המסים תשיב לנאשם כ-3.3 מיליון שקל שנתפסו בביטקוין

בהסדר הטיעון התחייבה המדינה לאפשר לשי סיבוני לפדות את מטבעות הביטקוין והאת'ריום שנתפסו בארנק הדיגיטלי שלו, בתמורה להרשעתו בעבירות מס והימורים ● אלא שזמן קצר לאחר מכן שווי המטבעות הווירטואליים התפוסים זינק מכמיליון שקל למעל 3 מיליון שקל, והמדינה "התחרטה" על תנאי ההסדר והטילה עיקול חדש - הפעם דרך רשות המסים ● העליון: הסכמת המדינה להסדר כמוה כוויתור על זכויותיה בכספים

ביטקוין / צילום: Shutterstock
ביטקוין / צילום: Shutterstock

בית המשפט העליון חייב את רשות המסים להשיב לשי סיבוני, מי שכונה "מלך ההימורים המקוונים", כ-3.3 מיליון שקל שנתפסו במטבעות ביטקוין ואת'ריום במסגרת הליך פלילי שנוהל נגדו, לאחר שהמדינה ניסתה להתחמק מחובתה להשיב את הכספים במסגרת הסדר הטיעון עם סיבוני.

בהסדר טיעון התחייבה המדינה לאפשר לסיבוני לפדות את מטבעות הביטקוין והאת'ריום שנתפסו בארנק הדיגיטלי שלו, בתמורה להרשעתו בעבירות מס בהיקף עשרות מיליוני שקלים ובעבירות הימורים מרובות. אלא שזמן קצר לאחר מכן עלה שווי המטבעות הווירטואליים התפוסים מכמיליון שקל למעל 3 מיליון שקל, ואז המדינה "התחרטה" על תנאי ההסדר שמאפשרים לסיבוני את פדיון הכספים על-פי שוויים הקודם, והטילה על הכספים עיקול חדש - הפעם באמצעות רשות המסים.

כשסיבוני ביקש את הכסף חזרה על-פי תנאי הסדר הטיעון, טענה "המדינה" כי אין לה סמכות לחייב את רשות המסים להשיב את הכספים, וכי מדובר בעיקול חדש; אלא שבית המשפט העליון פחות אהב את התרגיל שעשתה המדינה, והורה לרשות המסים להחזיר לסיבוני את הכספים לאלתר, ולא לנסות "לסכל" את ההסדר בדרכים עקלקלות.

"אין זה ראוי שהמדינה תתחייב בהסדר טיעון כי המשיב (סיבוני, א' ל"ו) יוכל לקבל את המטבעות הווירטואליים לאחר פדיונם, ותסכל התחייבות זו באמצעות רשות המסים ופקיד שומה חיפה, המהווים זרועות שלה", כתב המשנה לנשיאת בית המשפט העליון, השופט ניל הנדל.

עוד נקבע כי "לא ניתן בנסיבות המקרה לקבל את טענת המערערים (רשות המסים, פקיד שומה חיפה, א' ל"ו) לחוסר סמכות המדינה להסיר את העיקולים במסגרת הסדר הטיעון. זאת, שכן המדינה אינה כפופה לרשות המסים ופקיד שומה חיפה, אשר ידעו על הסדר הטיעון וסירבו לקחת בו חלק. לו הייתה להם הסתייגות, היה עליהם להעלות אותה לפני המדינה טרם התגבש הסדר הטיעון.

"לנוכח נסיבות הסדר הטיעון בענייננו, המדינה, רשות המסים ופקיד השומה מנועים מלפעול באופן המסכל אותו. בל נשכח כי בניגוד להליכים רבים אחרים, הצד שעומד מול הפרט בהליך הפלילי מוגדר על-פי חוק כמדינת ישראל, ומכאן כוחו ומעמדו".

שווי המטבעות התפוסים זינק למיליוני שקלים

ההחלטה, במסגרתה "נוזף" בית המשפט העליון שוב במדינה על התנהלותה במסגרת הליכי חילוט ועיקול, ניתנה כאמור בעניינו של שי סיבוני, במסגרת ערעור על החלטות בית המשפט המחוזי בתל אביב, שהורה למדינה להעביר לידי סיבוני מטבעות וירטואליים אותם פדה, חלף חילוטם, בהתאם להסדר הטיעון שנחתם עימו. המערערים - המדינה כמאשימה בהליך הפלילי, רשות המסים ופקיד שומה חיפה - טענו כי רובצים על הנכסים הללו עיקולים שמונעים את העברתם לחזקת סיבוני.

הרקע לסכסוך הוא הליך פלילי שנוהל נגד סיבוני. ביולי 2018 הוגש נגדו ונגד אחרים כתב אישום שייחס לו, בין היתר, פעילות בלתי חוקית ממנה נבעו הכנסות בסך עשרות מיליוני שקלים עליהן לא דיווח לרשות המסים. המדינה טענה כי בגין פעילותו הבלתי חוקית הוא נדרש לשלם מס של כ-46 מיליון שקל.

במסגרת ההליך הוטלו צווי עיקול על נכסים של סיבוני, לשם הבטחת תשלום חוב המס, ביניהם פרטי רכוש וכן מטבעות וירטואליים מסוג ביטקוין ואת'ריום.

כאמור, במסגרת ההליך הפלילי חתמה המדינה עם סיבוני על הסדר טיעון, במסגרתו הודה סיבוני כי בשנים 2018-2014 ארגן יחד עם אחרים מערך של הימורים אסורים בהיקף של מיליוני שקלים.

סיבוני הודה והורשע בריבוי עבירות של ארגון הגרלות והימורים, עבירות של עשיית פעולה ברכוש אסור בניגוד לחוק איסור הלבנת הון, אי-הודעה על שינוי התעסקות; ריבוי עבירות של מרמה ותחבולה; ריבוי עבירות של השמטת הכנסה; וריבוי עבירות של אי ניהול פנקסי חשבונות.

במסגרת הסדר הטיעון הוסכם עוד כי סיבוני ירצה 24 חודשי מאסר בפועל, מאסר על-תנאי וחילוט הרכוש התפוס בידי המדינה. עוד נקבע כי סיבוני יוכל לפדות את פרטי הרכוש התפוס, בהפקדת שוויים המלא.

כמו כן, הודגש כי ענייני המס וחבותו האזרחית של המשיב לרשויות המס מתנהלים בנפרד ובמובחן מההליך הפלילי. רשות המסים לא הסכימה להסדיר את חוב המס של סיבוני במסגרת הסדר הטיעון, וההליכים נוהלו בנפרד. במסגרת אישור ההסדר בבית המשפט הוסכם כי שווי מטבע ביטקוין, לצורכי הפדיון, הוא 8,788 דולר.

כחודש לאחר מתן גזר הדין, ביקש סיבוני לפדות חלק מהרכוש התפוס והסכים לחילוט יתרתו. הרכוש אותו ביקש לפדות כלל שעונים, תכשיטים ואת המטבעות הווירטואליים. בהתאם להחלטת בית המשפט, צוין בבקשה לפדיון הרכוש כי השווי המוסכם לפדיון 19.15 מטבעות הביטקוין הוא 581,621 שקל, והשווי המוסכם לפדיון 83 מטבעות האת'ריום הוא 64,426 שקל.

בית משפט קמא הורה להנפיק למשיב שוברים בסך כולל של 1,002,248 שקל לצורך פדיון הרכוש. אלה שבין לבין חלו תנודות בערך המטבעות הווירטואליים, שעלה באופן ניכר ביחס לשווי המוסכם לפדיונם - ושווי המטבעות התפוסים זינק למיליוני שקלים.

בינואר 2021, כשסביוני ניסה לפדות את המטבעות הווירטואליים על-פי שווים בהסדר הטיעון, סירבה המדינה להשיב לו את הכספים. שישה ימים לאחר שהוא הפקיד את מלוא הסכום לפדיון פרטי הרכוש, הוצא צו עיקול נוסף על הרכוש התפוס, הפעם כאמור על-ידי רשות המסים.

המחוזי: זכות הפדיון שניתנה לסיבוני בהסדר הטיעון היא התחייבות שלטונית

סיבוני פנה לבית המשפט המחוזי, באמצעות עורכי הדין שילה ענבר, תמיר סננס, שחר חצרוני ושלי גבאי ממשרד נוי-סננס -שפרלינג-חצרוני, בבקשה להשבת המטבעות הווירטואליים - וניצח.

בהחלטת המחוזי בבקשה להשבת הרכוש התפוס, נקבע כי אין בסיס לעמדת המדינה לפיה אין בידה לשחררו. נפסק כי משניתן צו חילוט, הרכוש הופקע מידי סיבוני, והבעלות בו הועברה לידי המדינה, כך שהעיקול הראשון אינו רובץ עליו עוד.

בנוסף, נקבע כי זכות הפדיון שנתנה המדינה לסיבוני בהסדר הטיעון היא התחייבות שלטונית לכך שהוא יקבל זכות ראשונים לרכוש את הרכוש התפוס מידי המדינה, ובמועד הטלת העיקול השני שהטילה רשות המסים, הרכוש התפוס היה בבעלות המדינה מכוח צו החילוט, והעיקול השני אינו תופס אותו.

לבסוף, צוין כי רשות המסים יכולה לפעול על-מנת לגבות את חובות סיבוני מהרכוש המדובר לאחר שיחזיק בו. על-מנת למנוע את הברחת הנכסים, ובכך לסכל את הליכי גביית חוב המס, נקבע כי השבת הרכוש תעשה באמצעות העברת המטבעות הווירטואליים לארנק דיגיטלי שיהיה רשום על שם סיבוני.

העליון: הסכמת המדינה להסדר הטיעון כמוה כוויתור על זכויותיה בכספים

על החלטה זו ערערו המדינה ורשות המסים לבית המשפט העליון. בין לבין שוחררו לידי סיבוני השעונים והתכשיטים, אך המטבעות הווירטואליים נותרו תפוסים. הוסכם כי אם ערכם יירד עד מתן פסק הדין בערעור, והערעור יידחה, הפרש השער ייזקף על חשבון חובו של סיבוני לרשות המסים.

בית המשפט דחה את הערעור, תוך שהוא מותח ביקורת על התנהלות המדינה בהטלת העיקול החדש ובניסיון להתחמק מהחזק הכספים. "המדינה התחייבה שהמשיב (סיבוני, א' ל"ו) יקבל לידיו את המטבעות הווירטואליים לאחר פדיונם, במובן זה שהעיקול הראשון אינו תופס אותם ואינו מונע את העברתם אליו. כמו כן, לנוכח נסיבות המקרה, קיימת מניעה על הטלת עיקולים על-ידי רשות המסים ופקיד השומה, שיסכלו את קיום התחייבות המדינה, שבעקבותיה שינה המשיב את מצבו לרעה. לו ביקשה המדינה להתנות השבה של רכוש התפוס על-ידה, היה עליה לעשות זאת באופן מפורש במסגרת הסדר הטיעון. אין במאפייניהם הייחודיים של מטבעות וירטואליים כדי לעלות או להוריד בעניין זה".

השופט הנדל ציין עוד כי "הסכמת המדינה להסדר הטיעון כמוה כוויתור על זכויותיה בכספים, במובן זה שהמשיב רשאי לפדות אותם, כאמור בהסדר".

באי-כוחו של שי סיבוני, עו"ד שילה ענבר, תמיר סננס, שחר חצרוני ושלי גבאי ממשרד נוי-סננס-שפרלינג-חצרוני, ציינו בתגובה לפסק הדין: "אנו מברכים על פסק הדין התקדימי והצודק, ומודים לשופטי בית המשפט העליון על שהתייצבו באומץ לצידו של האזרח הקטן, עבריין ששילם את חובו לחברה, וחייבו את המדינה לכבד את התחייבותה כלפיו".

עוד כתבות

מתקפת סייבר / אילוסטרציה: Shutterstock

ישראל היא המדינה המותקפת ביותר בסייבר, לפני אוקראינה וארה"ב

דוח בינלאומי חושף: בשנת 2025 יותר מ־12% מכלל מתקפות הסייבר הפוליטיות בעולם כוונו לישראל, ומומחים מזהירים שזה רק יתגבר

טראמפ נואם במועצת השלום / צילום: ap, Mark Schiefelbein

טראמפ מרחיב את הדד-ליין לאיראן: "15 ימים זה המקסימום"

טראמפ בהצגת מועצת השלום:"חייבים להגיע עם איראן להסכם בעל משמעות" ● ישראל מאיימת על חיזבאללה: אם תצטרפו למערכה מול איראן, תחטפו מכה אנושה ● יועצו של יו"ר הפרלמנט האיראני: "מוכנים לעימות היסטורי" ● דיווח בלבנון: תושבים עוזבים את אזור ביירות מחשש להתערבות חיזבאללה במערכה ● עדכונים שוטפים

קיה ספורטאז' ''לונג'' הייבריד / צילום: יח''צ

החל מ-190 אלף שקל: הרכב שלא מפסיק להשתדרג

הספורטאג' הוותיק, קיה ספורטאז' "לונג" הייבריד, מקבל חיים חדשים בזכות עיצוב עדכני ● הוא משמר את מערכת ההנעה ההיברידית החסכונית שלו ויש לו תא נוסעים שלא נופל מזה של מותגי פרימיום. לא בטוח שזה יעזור מול הסיניות בטווח הארוך

פתיחת שולחן של ניני הא'צי / צילום: אפיק גבאי

המסעדה הכשרה שנותנת תמורה מעולה בפחות ממאה שקלים

ניני האצ'י לא ממוקמת באזור עסקים, וכדי להביא סועדים לצהריים הגיעו שם לפיצוח: פתיחת שולחן נדיבה, ססגונית ומוצלחת ב–39 שקל

ליאת הר לב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך יוטיוב

כזה דבר לא ראינו הרבה זמן: שישה בנקים בטבלת הזכורות והאהובות

הפרסומת הזכורה ביותר השבוע שייכת לבנק לאומי - שגם אחראי להשקעה הגדולה ביותר, לפי יפעת בקרת פרסום - כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת של בנק הפועלים היא האהובה ביותר זה השבוע הרביעי

אהרונוביץ', אנגלמן, כץ / צילום: יוסי זמיר, ניב קנטור, עמית שאבי-ידיעות אחרונות

רשות המסים פוזלת לרווחים מפולימרקט, אבל שוכחת דבר בסיסי בפלטפורמה

הרשות רוצה נתח מרווחי השחקנים בפולימרקט, אבל איך היא תאתר אותם ● הבירוקרטיה מכה באזרחים חולים ● ומה לא נלמר מפגיעת הטיל בבזן ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

אילוסטרציה: Shutterstock, Quality Stock Arts

סל הבריאות ל-2026: תרופות נגד השמנה בפנים, ומה בחוץ?

יותר מ־600 תרופות וטכנולוגיות התמודדו על תקציב של 650 מיליון שקל ● תרופות ההרזיה למבוגרים ותרופות חדשות לאלצהיימר נותרו מחוץ לסל ● יותר ממחצית התקציב הוקצה לטיפולי סרטן

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

בית המשפט העליון בארה״ב מבטל את המכסים שהטיל טראמפ

המדדים קופצים אחרי ההחלטה הדרמטית של העליון לבטל את מכסי טראמפ ● קצב צמיחה מאכזב של 1.4% לכלכלה האמריקאית ברבעון הרביעי; הצפי המוקדם עמד על 3% ● הנפט קרוב לשיא של שישה חודשים - מחירי הנפט נסחרים קרוב לשיא של שישה חודשים, בעקבות אזהרת נשיא ארה"ב דונלד טראמפ לאיראן כי "דברים רעים באמת" יקרו אם לא יושג הסכם ● עליות באירופה

גם בארה"ב מתכוננים למתקפה אפשרית וטוענים - זה מה שטראמפ לא מבין לגבי איראן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: איראן מוכנה להקריב הרבה בשביל שהשלטון ישרוד וזו בעיה לארה"ב, חמאס מתחזק בעזה, והתוכנית הביטחונית של טראמפ לעזה נחשפת • כותרות העיתונים בעולם

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: מיטל שטדלר

הממשלה עסוקה במילה "טבח", אך יש לה משימות הנצחה ממשיות

הממשלה עוסקת בשינויים טקסטואליים של חוק ההנצחה לשבעה באוקטובר ● אבל היא כבר הייתה אמורה לבצע שלל משימות לטובת העניין: מהקמת מאגר ארכיוני ועד קידום הפקות תכנים ● מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחרי מורשת והנצחה ל־7 באוקטובר

פטריק דרהי / אילוסטרציה: נוצר באמצעות AI

עם חובות של עשרות מיליארדים פטריק דרהי מנסה להחזיק את הראש מעל למים

דיווחים בתקשורת הזרה ושיחות עם שורה של גורמים משרטטים את דמותו של המיליארדר ואיל התקשורת פטריק דרהי, שבנה אימפריה על הלוואות בעידן של כסף זול, מתמודד מול חובות של עשרות מיליארדים וכעת רוצה גם לרכוש את רשת 13

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה ננעלה בעליות; השקל התחזק, ישראל קנדה זינקה ב-7%, הבורסה לני"ע ב-6%

מדדי הביטוח והבנייה זינקו במעל 2% ● מחזור המסחר עמד על 5 מיליארד שקל ● עליות באירופה ובחוזים בניו יורק ● דריכות בוול סטריט לקראת ההכרעה על מכסי טראמפ ● השקל מתחזק הבוקר ל-3.12 שקלים לדולר ● מחירי הנפט עולים ● הקרן האקטיביסטית שמהמרת: כוכבת ה-AI הבאה היא מיפן

ד''ר אורן פרייס־בלום, מייסד אוסיו / צילום: באדיבות אוסיו

"לא התכוונו להתחבא": מתחת לרדאר, סטארט־אפ ישראלי כובש את שוק האורתופדיה בארה"ב

מתחת לרדאר, חברת אוסיו, שפיתחה שתלים לטיפול בפציעות, כבר גייסה 100 מיליון דולר ● המייסד, ד"ר אורן פרייס־בלום, מספר על הדרך מהמטבח בבית לשוק האורתופדיה האמריקאי, על ה"פיץ'" הראשון המפתיע ועל שיתוף הפעולה עם חברה מכפר זרזיר

ישראלים במקלט בזמן ירי טילים. מותר לעבור דרך חצר השכנים רק במצב חירום / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מצב חירום? מותר לעבור בחצר השכנים רק בזמן אזעקה

המפקח על המקרקעין דחה תביעה של שכנים שביקשו להיכנס למקלט דרך החצר של שכניהם: מותר עד עשר דקות לאחר האזעקה

וולט מרקט, תל אביב / צילום: Shutterstock

מכה לוולט: רשות התחרות לא העניקה פטור, תצטרך למכור את וולט מרקט

הממונה על התחרות, עו"ד מיכל כהן, הודיעה היום כי לא תחדש את הפטור מהסדר כובל לוולט מרקט, המופעלת ע"י חברת המשלוחים ● המשמעות היא שחברת וולט תיאלץ למכור את זרוע הקמעונאות שלה ● וולט בתגובה: "צעד רגולטורי קיצוני שמעניש פתיחת תחרות במקום לעודד אותה"

מימין: פרופ' אסף חמדני, יו''ר הוועדה לרפורמה בדוחות; ספי זינגר, יו''ר רשות ני''ע; רו''ח שלומי שוב ופרופ' אמיר ברנע / צילום: אלון גלבוע

למה בשוק ההון חוששים מהרפורמה שאמורה להקל על דיווחי החברות?

בדיון בהשתתפות בכירי רשות ני"ע טענו מומחים כי המלצות ועדת חמדני עמומות, פוגעות ביחסים שבין מנהלים לדירקטורים ומאפשרות לדחות דיווחים על עסקאות ● יו"ר הרשות זינגר: "בגלל ה-AI, ייתכן שבעוד שנתיים-שלוש יהיה צורך בשינויים נוספים"

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בירידות; נייס זינקה ב-13%, אוויס נפלה ב-22%

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● למרות הכנסות שיא, התואר שוולמארט איבדה לאמזון ● ענקית המיכון החקלאי דיר זויקה לאחר לאחר שהיכתה את תחזיות האנליסטים והעלתה את תחזית הרווח ●  מחירי הנפט עלו לרמתם הגבוהה ביותר זה חצי שנה ● מספר התביעות הראשוניות לדמי אבטלה צנח ב-23,000, הירידה החדה ביותר מאז נובמבר

כנס שמים את הצפון במרכז בסיור כלכלי / צילום: כדיה לוי

סיור גלובס בעקבות המנהרות בגבול הצפון: איך חיזבאללה חפרו אותן?

סיור ביטחוני, שנערך בסמוך לגדר המערכת באזור מטולה, במסגרת כנס שמים את הצפון במרכז של גלובס, הציג למשתתפים את הסיפור שמאחורי מערך המנהרות החודרות לישראל שהקים חיזבאללה

ד''ר ירון דניאלי / צילום: גבריאל בהרליה

"הרוכשים איראנים לשעבר, והיה חיבור": האקזיט של חברת המכשור הרפואי מישראל

חברת האבחון הישראלית Metasight נמכרה ב59 מיליון דולר עם אופצייה ל-90 מיליון דולר נוספים ● הרוכשת  גארדנט הלת' שהוקמה ע"י יזמים איראנים, תהפוך את מרכז הפיתוח של מטאסייט ברחובות לאתר שלה בישראל

ירקות אורגניים של חברת אגרסקו / צילום: יח''צ

קריסת אגרסקו: נדחתה תביעת המיליונים נגד פירמת EY

ביהמ"ש דחה את התביעה בגובה 150 מיליון שקל, שהגישו המפרקים של החברה ליצוא חקלאי שקרסה ב-2011, נגד רואי החשבון ● השופט אלטוביה: "מקור ההפסדים בהתנהלותה העסקית של אגרסקו, לא באופן הרישום החשבונאי של פריט זה או אחר"