גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הצצה לעתיד של עולם המסים: טפסים דיגיטליים ואיתור מעלימי מס בטכנולוגיות מתקדמות

Deloitte ו-Team8 מפרסמות דוח משותף וחושפות את תחום ה-TaxTech כתחום המשמעותי הבא בתעשיית הפינטק ● מהדוח עולה כי ההשקעות הגלובליות ב-TaxTech עלו ב-360% תוך שנה ● בין החברות הישראליות בתחום: April ,IVIX ,Fibo ,Blue Dot, המציעות בין היתר שירות דיגיטלי להגשת החזרי מס והגשת דוחות לרשות המסים וטכנולוגיות לאיתור מעלימי מס

הטכנולוגיה תשנה את תחום המס / צילום: Shutterstock
הטכנולוגיה תשנה את תחום המס / צילום: Shutterstock

תעשיית הפינטק העולמית חוותה צמיחה חסרת תקדים בשנת 2021, כשהחברות הגלובליות גייסו למעלה מ-140 מיליארד דולר, פי 3 משנת 2020. מגמה זו בלטה גם בתעשייה המקומית, ששברה שיאים כמעט בכל קטגוריה, בין היתר במספר ההנפקות - חדי הקרן והגיוסים של החברות בתחום, שעמדו על למעלה מ-6 מיליארד דולר, פי 3.5 מאשתקד. אלו היו במספר רב של תחומים, כמו ביטוח, מימון, תשלומים ועוד. כחלק מהמגמה נרשמה אשתקד צמיחה דרמטית בתחום ה-TaxTech (טכנולוגיות בתחום המסים), כשההשקעות העולמיות בפתרונות בתחום עלו מ-240 מיליון דולר בשנת 2020, ל-864 מיליון דולר בשנת 2021. נתונים אלו ונוספים נחשפים בדוח ראשון מסוגו ובו מסמנות Team8 ו-Deloitte את הטכנולוגיות בתחום המסים כתחום המשמעותי הבא בתעשיית הפינטק.

הדוח The Emergence of TaxTech - A New Era of Fintech, כולל מיפוי של מעל ל-100 חברות סטארט-אפ גלובליות בתחום המיסים, לפי פתרון המיסוי אותו הן מציעות וקהל היעד הרלוונטי. ניתן למצוא בו מספר חברות ישראליות בולטות בתחום.

דרישות הרגולטורים משתנות ללא הרף

אז מה זה TaxTech? "מדובר בתחום צומח במסגרתו חברות פינטק חדשות מפתחות פלטפורמות שנועדו לפשט, לייעל ולהנגיש שירותי מס, תוך יצירת חוויית משתמש דיגיטלית עבור משלמי המסים ברחבי העולם", הסביר רונן אסיא, שותף מנהל ב-Team8.

הגלובליזציה והדיגיטליזציה, לצד חוקי המס ודרישות הרגולטורים המשתנים ללא הרף, הופכים את המסים לנטל כבד בכל העולם. כך, מגפת הקורונה שהאיצה את מודל העבודה מרחוק, וההתרחבות המהירה של העסקת פרילנסרים (Gig Economy) ממדינות שונות בעולם, משליכות באופן נרחב על עובדים, על מעסיקים ועל ממשלות.

מורכבות דומה ניתן לזהות גם בתחום הסחר המקוון (E-commerce) שהואץ גם הוא בעקבות הקורונה, בייחוד עבור סוחרי האון-ליין, העוסקים בעסקאות גלובליות המאמצות שיטות מיסוי שמשתנות בין מדינה למדינה.

אחרון הוא תחום הקריפטו, שצובר תאוצה בעשור האחרון ומושך אליו יותר ויותר משקיעים מסורתיים. האצה זו הובילה את הרגולטורים ואת מחזיקי הנכסים הקריפטוגרפיים להתעסק בשאלת המיסוי והדיווח על נכסים אלה. מגמות אלה הן רק חלק מהסיבות שהסבו את תשומת-ליבן של חברות הפינטק לתחום המס.

רונן אסיא, שותף מנהל בקבוצת Team8, מסביר כי "תחום המס הולך ונהיה מורכב יותר משנה לשנה. אם עד לפני 60 שנה קוד המס האמריקאי כלל כ-400 אלף מילים, הוא גדל פי עשרה ועומד כיום על ארבעה מיליון מילים. היכולת של אנשים פרטיים ועסקים, ובמיוחד עסקים קטנים, להבין את חשיפת המס שלהם, לנהל אותה נכון בזמן אמת ולדווח בצורה קלה ופשוטה, כמעט ולא קיימת".

"בעוד חוויית המשתמש באפליקציות הפיננסיות השונות הפכו פשוטות ואינטואיטיביות, תחום המסים נשאר מאחור", הוסיף אסיא. "טכנולוגיות כגון בינה מלאכותית, ניתוח שפה טבעית ונגישות המידע הפיננסי בזכות מהפכת הבנקאות הפתוחה, מאפשרים היום לבנות מוצרים פיננסים הכוללים בתוכם גם את ההיבטים והשלכות המיסוי. אם מוסיפים לזה חוויית משתמש מהודקת, התוצאה היא מוצר טוב יותר ושלם יותר לצרכן".

 

המגמות המובילות: הטמעת שירותים ועולם הקריפטו

הדוח מצביע על שתי מגמות דומיננטיות בתחום ה-TaxTech המתהווה: הראשונה נמצאת בקו ישר עם המגמה העולמית של הטמעת פתרונות פינטק בשירותים אחרים(Embedded Fintech) , באופן זה, חברות ה-TaxTech מאפשרות לגופים פיננסיים ולא פיננסיים כאחד, לספק ערך ושירות טובים יותר ולהעניק ללקוחותיהם מענה מס מקיף (מס כשירות).

המגמה השנייה מתמקדת בתחום המיסוי בקריפטו ובטכנולוגיות שמטרתן לשפר את תהליכי דיווח המס עבור סוחרי קריפטו ורגולטורים. חיזוק לכך הוא העובדה שלמעלה משליש מהכסף שגייסו חברות ה-TaxTech בשנת 2021 הושקע בחברות ממוקדות בתחום זה.

בין החברות הישראליות המוזכרות בדוח, כאלה שרשמו צמיחה ומציגות שירותים לצמצום הביורוקרטיה ולייעול הליכים בתחום המס. הסטארט-אפ April, שמציע פלטפורמה שמפשטת ומייעלת את תהליך הגשת דוחות המס בארה"ב ומאפשרת תכנון פיננסי לאורך השנה; הסטארט-אפ הישראלי IVIX, שמסייע לממשלות להילחם בתופעת "הכלכלה השחורה", על-ידי טכנולוגיה שאמורה לזהות מעלימי מסים ומבצעי הונאות מסים; חברת פיבו, שמציעה שירות דיגיטלי להגשת החזרי מס באמצעות טכנולוגיה המתיימרת לצמצם את הבירוקרטיה, לחסוך זמן ולעזור לאנשים לקבל חזרה את מה שמגיע להם; והסטארט-אפ הישראלי Blue Dot, המפתח מערכת לחישוב ואוטומציה של דיווחי מס לארגונים.

המסקנה המתבקשת מהנתונים היא שבשנים הקרובות תירשם צמיחה משמעותית נוספת בתעשיית הפינטק בכל הנוגע לפתרונות טכנולוגיים בתחום המיסוי. זאת בייחוד לאור העובדה שמס הוא חלק אינטגרלי מכל עסקה פיננסית המתבצעת, קטנה כגדולה.

"תחום המס הפך לנטל כבד עבור אנשים פרטיים ועסקים, שמשתמשים במספר רב של אפליקציות פיננסיות, שירותי בנקאות ופלטפורמות אחרות", אומר אסיא מ-Team8. "בשנים הבאות אנחנו נמשיך לראות את טכנולוגיות המס הופכות להיות חלק אינטגרלי מהפינטק הגלובלי".

רונן אסיא, שותף ב-Team8 / צילום: איל יצהר

מנוע צמיחה עתידי

עמית הראל, מנהל משותף ב-Deloitte Catalyst ומוביל את תחום השירותים לתאגידים בינלאומיים, הוסיף: "ממצאי הדוח מצביעים על אחד התחומים הצומחים ביותר בתעשיית הפינטק העולמית. תחום ה-Taxtech הוא ייחודי, שכן באופן די נדיר אנו רואים זהות אינטרסים בין שלושת השחקנים המשמעותיים: חברות עסקיות, רגולטורים וסטארט-אפים".

עוד לדברי הראל, בטווח הנראה לעין אנו צפויים לראות אפליקציות מס שונות הופכות להצעת ערך משמעותית, אשר מייצרת יתרון בתחרות על ליבו וארנקו של המשתמש לחברות שמטמיעות אותן. בתוך כך, לאקוסיסטם הישראלי יהיה מקום של כבוד בבניית ופיתוח התחום.

הראל התייחס גם להשפעות שיהיו לצמיחה הבינלאומית הזו על הזירה המקומית: "עבור תעשיית ההייטק תחום טכנולוגית המס הוא אחד ממנועי הצמיחה העתידיים של תעשיית הפינטק, ולאור המורכבות המצריכה שימוש נרחב ביכולות אנליטקס, לאקוסיסטם הישראלי יכול להיות תפקיד משמעותי בעיצוב התעשייה הגלובלית, שסימנים לכך אנו רואים כבר היום".

עמית הראל, מנהל משותף בדלויט קטליסט / צילום: עדי כהן צדק

בנוגע לאנשי עסקים הישראליים, עולם העסקים העתידי מייצר מורכבויות מיסוי שיחייבו תפיסה בה במקביל למערכות הארגוניות הקיימות, ישולבו בתהליכים העסקיים טכנולוגיות חדשות, לצד יועצי מס שיודעים לעבוד עם הטכנולוגיות.

הראל הוסיף: "עבור אנשי עסקים, שילוב טכנולוגיות מיסוי בפתרונות שהם מציעים לצרכן יהפוך ליתרון תחרותי. כלי המס הופך להיות סיבה לבחור בפתרון אחד על פני פתרון אחר (למשל בסחר במטבעות קריפטו). המס הופך להיות מכלי שעלול לעכב תהליכים עסקיים לכלי שיכול להאיץ אותם. טכנולוגיות בתחום המס יאפשרו לחברות לפעול מהר וחכם יותר מבעבר. לא רק בצד המיסוי אלא ממש למאפשר עסקי. אנחנו נראה שיותר ויותר ארגונים מסורתיים מטמיעים טכנולוגיות מיסוי בצורה שעוזרת להם להגשים יעדים עסקיים".

עוד כתבות

חצי שעה של השראה. ערן גפן בשיחה עם רמי שביט / צילום: יונתן לוי, מנחם רייס

רמי שביט: "בדיעבד לא הייתי קונה את המשביר. אבל בסוף הפכתי את הטרגדיה לאסטרטגיה"

כשרמי שביט רכש את המשביר אחרי פשיטת רגל, הוא חשב שעשה את עסקת חייו - אלא שאז הוא הבין שמדובר ב"כאוס מוחלט" • נגד כל הסיכויים הוא הצליח לצאת מהבור, לייצב את החברה וגם להנפיק • כעת הוא מספר לערן גפן על התלאות בדרך, על חשבון הנפש שנשאר איתו ועל התוכניות לכבוש את אירופה עם המותג קנת קול

אמיר ירון, נגיד בנק ישראל / צילום: איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בנק ישראל נגד רשות ני"ע: לא לאפשר לגופים חוץ בנקאיים להתחייב על ריבית

ד"ר יוסי סעדון, מנהל האגף הפיננסי בבנק ישראל, שלח מכתב לרשות ניירות ערך בבקשה שלא תאשר את תזכיר חוק התשלומים, הכולל הוראה שמאפשרת לגופים החוץ בנקאיים להתחייב בפני הלקוחות בריבית קבועה על הפיקדונות ● לדבריו, מדובר בהוראה העלולה "לסכן את היציבות במערכת הפיננסית"

פרויקט נופי אילן באבו גוש / צילום: viewpoint

השכונה החדשה באבו גוש: בכמה נמכר פנטהאוז עם שישה חדרים?

בפרויקט מגורים שנבנה בשכונה המערבית החדשה באבו גוש נמכר פנטהאוז בן 6 חדרים בשטח 174 מ"ר ב־3.8 מיליון שקל ● בשנים האחרונות חלה עלייה בהתחלות הבנייה ביישוב המדורג באשכול 3 מתוך 10 בדירוג החברתי כלכלי של הלמ"ס • הרוכשת היא תושבת פסגת זאב

מערכות הגנה אוויריות בתרגיל פולני. ורשה חתמה על הסכמי רכש בעשרות מיליארדים / צילום: Reuters, Kacper Pempel

עם הסכמים בעשרות מיליארדים: המדינה שמתכננת להקים את הכוח הצבאי הגדול ביותר באירופה

פולין מתכננת להכפיל את מספר החיילים שלה והיא אף הזמינה את מדינות נאט"ו לאחסן נשק גרעיני בשטחה ● בנוסף לכך חתמה ורשה על הסכמי רכש צבאי בעשרות מיליארדי דולרים בשאיפה לבנות את הצבא הגדול באירופה ● צעדים אלו מסמנים את המתיחות באירופה מאז פלישת רוסיה לאוקראינה: "צריך להבין שהתחיל עידן חדש - העידן שלפני המלחמה"

אפריל האדום של הפנסיה וההשתלמות / צילום: Shutterstock

אחרי שנה בצמרת, בית ההשקעות שמוצא את עצמו בתחתית טבלת התשואות לפנסיה

הירידות בשוקי ההון בעולם הובילו את המסלולים הכלליים לירידות של כ-1.5% ואת מסלולי המניות לירידות חדות יותר של כ-3% • אלטשולר שחם, מור ומנורה מבטחים בלטו לטובה כשמנגד אנליסט עם ירידות חדות • מה עשו המסלולים שעוקבים אחרי ה-S&P 500?

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

דובר צה"ל: מטוסי קרב תקפו מבנה בדרום לבנון, שבו שהו מחבלים

בעזה מדווחים: בכיר במשטרת חמאס חוסל על ידי כטב"ם ● ניסיון פיגוע סמוך לאבו דיס: לוחמי מג"ב נטרלו את המחבל ● הותר לפרסום: נועם בטאן ונחמן מאיר חיים וקנין ז"ל נהרגו בקרב בדרום הרצועה, 4 לוחמים נפצעו ● לראשונה אחרי 4 חודשים: רה"מ נתניהו ייפגש עם ראשי רשויות בצפון ● עדכונים שוטפים

נשיא איראן, אברהים ראיסי / צילום: ap, Vahid Salemi

באיראן קוראים להתפלל עבור הנשיא: אבד הקשר אחרי תאונת המסוק

תאונת המסוק של נשיא איראן איברהים ראיסי התרחשה באזור העיר ג'ולפה שבמחוז מזרח אזרבייג'ן, כ-600 ק"מ מטהרן ● באותו מסוק טס גם שר החוץ האיראני, חוסיין אמיר עבדוללהיאן ● בכיר איראני לרויטרס כי "יש חשש לחייו של ראיסי ושר החוץ"

נתי אמסטרדם, Country Director, אנבידיה ישראל / צילום: ניב קנטור

הילד שמכר קרח בנתניה הוא היום מנהל בכיר בחברה הלוהטת בעולם. כך הוא עשה זאת

להייטק הוא הגיע כמעט בטעות, וב־2017 הציעו לו לבנות מאפס את הפעילות העסקית של אנבידיה ● כיום נתי אמסטרדם מלא בגאווה על הדרך שעבר, ולא מודאג ממצב הענף הישראלי: "יש פה הרבה טאלנטים ורעב גדול להצלחה. זה לא ישתנה לעולם" ● שיחה קצרה עם נתי אמסטרדם, Country Director, אנבידיה ישראל

בנייה ברמת גן / צילום: פביו טרופה

התוכנית של רמת גן במקום תמ"א 38: עד 10 קומות ברחובות המסחריים

תוכנית מחליפה לתמ"א 38 שגיבשה העירייה בראשות כרמל שאמה הכהן, מספקת פתרון ביניים בין הגישה המרחיבה שנקטו ראשי העיר הקודמים, לבין הגישה הקמצנית שנקט כרמל שאמה הכהן, שזכתה לביקורת מצד בית המשפט

סניף של ביטוח לאומי בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

המשבר בביטוח לאומי: "צריך בעיקר להעלות מסים ואת גיל הפרישה"

לראשונה ההכנסות של ביטוח לאומי נמוכות מההוצאות על קצבאות, ודוח שפרסם מזהיר: מועד הקריסה הוקדם ב-8 שנים, לשנת 2036 ● אלא שמומחים סבורים כי הסוגיה פחות חמורה ממה שעושים ממנה: "שאנשים יפסיקו לעבוד מתי שבא להם"

רון בנימין ז''ל / צילום: דוברות מטה החטופים

החטוף רון בנימין נרצח על ידי חמאס, וגופתו הושבה לישראל

תוך שעות ספורות הופעלו ארבע אזעקות מחשש לחדירת כלי טיס עוין בגליל העליון ובאצבע הגליל • צה"ל: הלחימה בג'באליה, במזרח רפיח ובמרכז הרצועה נמשכת - יותר מ-70 מטרות הותקפו • הלילה: תקיפה אווירית חריגה בג'נין, חוסל המחבל שביצע את הפיגוע בחרמש • עשרות אלפים מפגינים ברחבי הארץ להשבת החטופים ונגד הממשלה ● עדכונים שוטפים

בעסקה מורכבת נדרש המתווך להראות הישגים כדי להיות ראוי לעמלת תיווך / אילוסטרציה: Shutterstock

בעסקה מורכבת נדרש המתווך להראות הישגים כדי להיות ראוי לעמלת תיווך

האם יש לשלם דמי תיווך אף שפעולות התיווך הופסקו ביוזמת המוכרים ולאחר זמן התנהל מו"מ ישיר בין המוכרים לקונים?

אילוסטרציה: Shutterstock

העתיד כבר כאן: ניסינו את המודל החדש של ChatGPT וחזרנו לדווח

העוזר הקולי החדש של OpenAI יהיה מותאם אישית למשתמש, יכיר את ההעדפות שלו ויידע גם לבחור את האינטונציה המתאימה בהתאם לאופי השיחה ● בעקבות הסערה שהתעוררה ברשתות עם הצגת המודל החדש, בדקנו את המודל הזמין כיום בשוק

אורן הוד, מנכ''ל שופרסל נדל''ן / צילום: כרמל שירן

עזיבה נוספת בשופרסל: מנכ"ל זרוע הנדל"ן פורש מתפקידו

אורן הוד, מנכ"ל חברת שופרסל נדל"ן, עוזב את הרשת פחות משנתיים לאחר שמונה ● ברקע העזיבה: פערים משמעותיים בין הוד למנכ"לים המשותפים ובעלי הבית החדשים בשופרסל, האחים יוסי ושלומי אמיר

טיילור סוויפט. השפעה של 330 מיליון דולר על ה־NFL / צילום: ap, Lewis Joly

השיעור הכלכלי שחברות המדיה יכולות ללמוד מטיילור סוויפט

שוק המדיה חווה האטה שתחייב את שלושת מנועי הצמיחה הגדולים שלו - רשתות חברתיות, חברות סטרימינג וחברות גיימינג - לשנות אסטרטגיה ולשתף פעולה ביניהם, כך עולה מדוח חדש של פירמת הייעוץ דלויט ● הסיפור של סוויפט ובן הזוג כוכב ה־NFL מוכיח עד כמה מהלך כזה יכול להיות רווחי

דואר ישראל - שירות מיון ארצי / צילום: איל יצהר

למה המדינה הסכימה למכור את הדואר בשליש מהשווי שבו העריכה אותו?

לאחר תחרות בין שני מתמודדים בלבד, קבוצת מילגם זכתה במכרז על דואר ישראל במחיר המהווה שליש מזה שבו הוערכה החברה הממשלתית בעבר ● הזוכה מתכוונת להתמקד בשוק הבנקאות ● וגם: המשפחה שעומדת מאחורי חברת מילגם

ד''ר קלאוס בוגסו / צילום: מהאלבום הפרטי

המדען שהמציא את הציפרלקס מודה: "היה רגע שבו התרופה נגד דיכאון כמעט נגנזה"

ד"ר קלאוס בוגסו, כימאי רפואי שנחשב "בעל ידי הזהב" בפיתוח תרופות נוגדות דיכאון, הוא בין האחראים הבולטים למהפכה בטיפול במחלה שלוותה בבושה ובסטיגמות ● רק במלחמה הנוכחית זינק מספר המטופלים בתרופות נוגדות דיכאון ב־10%־20% ● בראיון לגלובס, הוא מספר למה לקח כל כך הרבה זמן להוציא את התרופה לשוק ומדוע קשה לפתח מוצר שיעזור לכולם

אילן ברקן (מימין) ואליאב בן עטר, מייסדי ''כוחנו באחדותנו'' / צילום: תמונה פרטית

החילוני והחב"דניק שערכו אירועים ל־20 אלף חיילים מאז פרוץ המלחמה

אילן ברקן ואליאב בן עטר הפעילו "סיירת מחסומים" ששימחה חיילים, ומאז ה־7 באוקטובר עברו לקיים אירועים בבסיסים ● עכשיו הם מתקשים לגייס תרומות: "לעשות 'על האש' ל־100 איש עולה 5,000 שקל, והעם התעייף" ● ישראל מתגייסת

מפעל המלט נשר. ''אין קשר בין רמות האבק לפעילות המפעל'' / צילום: תמר מצפי

אחרי פחות משנה: מנכ"ל נשר מפעלי מלט מסיים את תפקידו

מנכ"ל נשר מפעלי מלט, יובל לזרוב, מסיים את תפקידו בחברה אחרי כהונה בת פחות משנה ● באוגוסט האחרון הוציא המשרד להגנת הסביבה צו מינהלי לחברה, המורה על מניעה או צמצום של זיהום אוויר לפי סעיף 45 בחוק אוויר נקי

נשיא מצרים א סיסי וראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו / צילומים: AP, Shutterstock, מארק ישראל סלם (ג'רוזלם פוסט)

קהיר מאיימת על ירושלים, בזמן שהיא זקוקה לגז הישראלי יותר מאי פעם

בעקבות תמרון צה"ל במרחב רפיח בוחנים המצרים מחדש את היחסים עם ישראל, אלא שנראה שבפן האנרגטי, האפשרויות של מצרים מוגבלות ● ישראל אמנם צריכה את צינורות ההולכה המצריים, אבל גם השכנה ממערב זקוקה לנו, נוכח צפי למחסור חמור בגז בקיץ